![]() |
#181 |
Przyczajenie
|
Dot.: odchudzanie a problemy z tarczyca:/
Witajcie,
do endo poszlam bo przeczuwalam problemy z tarczyca-wypadajace wlosy, kolatanie serca, uderzenia gorąca, bole miesni, ogolne rozstrojenie organizmu. Czasem mialam wrazenie ze moj metabolizm pracuje na 200 proc. normy. Myslalam ze to sa objawy nadczynnośći - tak sie wyedukowalam w necie. Ale okazało sie ze to zupelnie co innego - moje pierwzse badanie tsh to 9.44, czylo glebsza niedoczynnosc. lekarz przypisal mi euthyrox 50 i powiedzial ze poczatkowe stadium niedoczynnosci moze miec objawy nadczynnosci - sama nie wiem co o tym myslec. po okolo2 miesiacach brania leku moje tsh to 5.31 anty tpo 64 przy normie do 35. Jest troche podwyzszone boje sie ze to moze byc hashimoto. Dodatkowo niedawno zdiagnozowano u mnie astme i biore na nia alvesko i jeszcze jakis lek na litrere s ( w tej chwili nie pamietam nazwy) na astme po wysilku fizycznym. moze jest jeszcze jakas wizazanka z podobnymi problemami?? dodam ze po euthyroksie moje4 objawy sie zmienily, zrobila sie senna zmeczona ledwo chodze...no i oczywiscie czuje sie jak beza o chudnieciu nie ma mowy...boje sie czy na moja tarczyce nie maja przypadkie wplywu leki na astme - przeciez one podwyzszaja cisnienie i w ogole kolatania serca sie po nich ma... nie wiem czy moge pic w takim wypadku kawe...bez niej wydaje i sie ze nie bylabym w stanie podniesc sie z lozka...niech ktos pomoze... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie mogę powiedzieć,żeby był skuteczny, tylko dlatego że miałam niedobraną dawnkę. zaczynałam jak Ty z dawką 25 i okazywała się ona dla mnie za mała. Jeśli dobrze tolerujesz lek i masz małą niedoczynność tarczycy objawy powinny ustępować - stopniowe chudnięcie, zniknięcie senności itp ![]() Powodzenia w leczeniu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Matka buldoga
|
Hej,
chcialabym was sie o co zapytac. Mianowicie, co was sklonilo do wizyty u lekarza i myslenie czy moze to tarczyca? Bo ja tak sobie was czytam to nie wiem czy sama siebie juz nakrecam i wmawiam ze mam cos nie tak z tarczyca, czy rzeczywiscie jestem chora. Moj problem to oczywiscie tycie. Tyje od samego powietrza ![]() Wlosy mi wypadaja, ale pewnie od farbowania. Nie chodze zmeczona, senna itp. Czy powinnam sobie zrobic badania na tarczyce? I jesli bede je prywanie robila to czy musze isc o okreslonej porze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Ja poszłam, ponieważ w mojej rodzinie zdarzały się przypadki niedoczynności tarczycy a babcia swym wnikliwym okiem
![]() ![]()
![]() |
#185 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem Zania powinnaś zbadac sobie poziom tsh...wiesz tarczyca to byc nie musi - moze po prostu masz taką przemiane materii - ale jesli okaze sie ze to problemy endokrynologiczne top bedziesz mogla cos szybciej zaradzic i byc moze przyhamowac tycie...ja w sumie niedawno zorientowalam sie ze to tarczyca - glownie przez wypadajace od roku wlosy (wczesniej myslslam ze to efekt przemeczenia) i kolatanie serca ale przeciez nie kazdy musi miec takie same objawy...
teraz kiedy juz wiem ze to niedoczynnosc najbardziej martwi mnie widmo hashimoto roztycia konkretnego ( juz terz waze troche za duzo 164cm 58/59 kg) i takie *******y jak to kolatanie serca moze ktos wie czy mozna mi pic kawe??
![]() |
![]() |
#186 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
-tycie-jeżeli tyjesz od powietrza to pierwszy sygnał, ze coś może byc nie tak, a jezeloi wykluczysz tarczycę, bedzie łatwiej zdiagnozowć przyczynę tycia i przytłumioną przemiane materii... -włosy-ja też sobie tłumaczyłam, że włosy wypadaja mi bo za czesto je farbuję... ale na włosy u zdrowej osoby dzisiejsze farby nie mają tak złego wpływu!! -nie jesteś zmęzona ani senna-ja też nie chodziłam zmęczona ani senna... nie wsyztskie objawy ukazują się u wszytskich ![]() moja diagnoza: zbadaj sobie hormonki ![]() aha... przy badaniu tsh nie ma konieczności robienia tego na czczo... można iśc o każdej porze dnia i nawet po posiłku... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zadomowienie
|
Yhh niby hormony mam w normię (ft4 lekko ponad)a włosy jak wypadały,tak wypadają od sierpnia
![]() Odżywiam się zdrowo jak nigdy dotąd,(kiedyś na samych słodyczach leciało max.20 dziennie,teraz ze 100),od czasu do czasu łyknę żelazo ,revalid ,a tu proszę ;/ WYbieram się niedługo do dermatologa,powtórzę badania... jak będzie to 'łysienie androgenowe'nic tylko se w łeb strzelić ![]() Z innej strony,czy receptę na Euthyrox wypisują wam też lekarze rodzinni czy koniecznie musi endokrynolog (mam wizytę za pół roku,a lek skończy się po2 miechach...) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#188 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2007-04
|
Z tego co wiem - od pierwszego stycznia może tylko endo.
Przedtem mógł także rodzinny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
Schism, to wcale nie musi być łysienie androgenowe...miałas ostatnio jakieś stresy albo przemeczylas sie moze? Wlosy wypadają z trzymiesiecznym opoznieniem wiec jesli zalozmy trzy miesiace temu robilas glodowke, odzywialas sie fatalnie np. slodyczami , zestresowalas, chorowalas nawet na grype przeziebienie , to wloski beda ci wypadaly 3 mies pozniej.
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
Stresy miałam od lutego zeszłego roku gdzieś do września. Plus kiepskie odzywianie.
Kurde z tymi receptami to nieciekawie -_-' Wszyscy endo nie baczą na samopoczucie tylko na wynik tsh i zaniżają mi dawkę. Acz w zeszły czwartek rodzinna przepisała mi Euthyrox bo się skończył więc sama nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
SPAMER
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
SPAMER
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
A to ciekawe. Spytalam się sąsiadki,ktora jest farmaceutką i rzekła,że rodzinny może go przepisać ale bez jakiejkolwiek zniżki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Przyczajenie
|
o rany..ale mialam noc. Myslalam ze bede dzwonic po erke
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Przyczajenie
|
Coś chyba wątek przygasa
![]()
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
hmmma mialas zmiene lekow ostanio na tarczyce?a moze wzielas podwojna dawke lub jej w ogole nie wzielas?
hmm ja wczoraj kupilam wage i jestem w podłym humorze waga pokazala 70 kg wiec znow musze sie 5 kg pozbyc co za straszny zywot nie wiem czy to przez te moje leki 29 mam wizyte u endo jestem ciekawa co mi powie !! hmmm wyzej przeczytalam ze robicie badania na czczo i bez leku to troche dziwne owszem na czczo mozn byc choc chyba czy sie jest najedzonym czy nie nie wpływa na poziom hormonow , ale i t ak zawsze chodze na czczo ale jak wzielam tabletke bo o to chodzi aby poakzac jak lek dziala na nasz TSH i FT4 z tego co sie orientuje. pozatym jelsi bierze sie lek regularnie to nawet jesli jedna dawne opuscisz to i tak sie wysoki poziom utrzymuje we krwi -talk mi sie wydaje ale moge sie mylic ! ![]() Ps zapomnialam sie zapytac...czy ktoras z was miala roblemy z tarczyca i brala leki oraz starala sie o dziecko ? jak to wyglada czy wizytysa czestrze czy nie wiem inny leki sie bierze itd?
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Ather Czas edycji: 2008-01-24 o 14:59 Powód: - Proszę, używaj opcji multicytowania oraz edycji postów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Przyczajenie
|
No własnie nie zmieniałam ostatnio leków i raczej nie zdarza mi sie zapominac... ale chyba juz wiem co jest na rzeczy-przestalam brac na jakis czas leki na astme no i sie dobrze czuje...
jesli chodzi o ciąże to przy niedoczynności moze byc problem z donoszeniem, podobno zdarzaja sie poronienia. ale nie jestem ekspertem, wiec nie bede sie wypowiadac. wiem ze na wizazu jest forum poswiecone temu tematowi, poszukaj pewnie znajdziesz jakies informacje ![]() ![]() ![]() pozdrawiam bardzo serdecznie ps. bylam ostatnio na usg tarczycy i wyszlo ze jest bez zadnych zmian, tzn. wyglada jak u zdrowego czlowieka. przypomne tylko moje wyniki tsh 9.44(teraz pewnie mniej bo biore leki) i anty tpo 64!!!!!! czy to mozliwe ze z moja tarczyca jest wszystko ok przy takich wynikach??????????? czy przy takim tpo to jest juz hashimoto? czy przy hashimoto moge miec zdrowa tarczyce?? rany mam tyle pytan a do endo za miesiac dopiero.... ![]()
![]() |
![]() |
#199 |
Zadomowienie
|
Jeśli któraś z was ma 'hashimoto' chciałabym się spytać czy przechodziłyście jakiekolwiek szczepienia,wiedząc o tej przypadłości ? Jakie było wasze samopoczucie po nich?
Jutro czeka mnie obowiązkowe przec. tężcowi i błonicy. Wyniki chyba znów się spaprały,acz przeciwciała niskie nawet w normie (biorę zamiast 75 dawkę 50 i tak więcej niz zalecali)często jest mi zimno,skóra sucha,stany depresyjne i wypadanie włosów. A moja niedouczona ale wszędzie polecana endo w życiu nie zwiekszy mi dawki Euthyroxu ![]() chyba ,ze rodzinny przepisze mi Novothyral ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Przyczajenie
|
A myslalas o tym zeby zmienic endo? wiem ze trudno sie do ktoregokolwiek dostac ale z drugiej strony po co sie meczyc?
tak dla przykladu: mialam kiedys tradzik jak ruskie czolgi troche mi go jeszcze zostalo) i podobno bardzo dobrego poleconego dermatologa i co? nie chcial mi przypisac mocnego leku ktory by mi pomogl na moj ciezki przypadek bo cytuje "ona go nie przypisuje bo nie". no i co z takim niereformowalnym typem zrobic? po prostu zmienilam lekarza na takiego ktorym mnie doprowadzil do jako takiego stanu...pozdrawiam
![]() |
![]() |
#201 |
Zadomowienie
|
Zastanawiałam się nie raz. U dwóch ponoć kompetentnych zapisy są od kwietnia,taki tłok,oczywiście spróbuję wtedy.
Na wspomnianym szczepieniu byłam,lekarka mówiła,że to na tarczycę wpływu niby mieć nie będzie. Oby ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Przyczajenie
|
Witam, jestem pierwszy raz na tym forum i oczywiscie jak wszyscy tutaj mam problemy z tarczyca - oczywiscie niedoczynnosc - nie jakas strasznie duza, bo tsh mam 3,56 ale jednak. Oczywiscie mam dosc duzo objawow: tycie pomimo przestrzegania diety i duzej aktywnosci fizycznej, wypadanie wlosow - na maksa, nadmiar chlesterolu, sucha skora, niskie tetno, sennosc etc. no wiec bylam u lekarza, ktory przepisal mi euthyrox n75 - przez pierwszy tydzien mialam brac pol tabletki, potem juz cala - biore ten lek juz 2 tygodnie i w sumie wlosy przeslaty wypadac, nie mam problemow z wstawaniem rano (wczesniej potrafilam spac do 11 w weekend a problem sprawialo mi wstawanie o 7.15 w ciagu tygodnia), ALE pomimo, iz jestem na specjalnej diecie odchudzajacej (przytylam w ciagu 4 miesiecy okolo 5 kg!) nie chudne - i szlag mnie trafia, bo juz mniej jesc nie moge i wiecej cwiczyc tez nie dam rady - ile czasu musi minac zanim organizm sie przestawi i zaczne chudnac?bo z tego co czytalam na forach etc. to ludzie raczej chudna jak zaczynaja brac leki na tarczyce? wiem, ze nic sie nie dzieje od razu, ale czy 2 tygodnie wystarczy na to, zeby zaczac chudnac czy to raczej trwa dluzej i czy w ogole sie chudnie przy tym schorzeniu (oczywiscie przestrzeajac diety
![]() pozdr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() ![]() Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
Witam Was! Od wielu lat również mam problemy z tarczycą, jeden płat miałam zawsze powiększony, brałam Jodid, później Letrox. Ostatnio przytyłam i czuję, że nadal tyję, mimo iż ciągle prowadzę taki sam tryb życia. Ciągle mam mokre i zimne dłonie i stopy, ogólnie bardziej się pocę, cały czas jestem śpiąca, zmęczona, zdenerwowana. Zrobiłam badanie poziomu TSH i wyszło mi 0,70. Niby dobrze, prawda? Zaniedługo idę do endokrynologa a on znowu powie, że jest wszystko w porządku a czuję, że wcale tak nie jest. Co mam mu powiedzieć, może potrzebne by były jakieś dodatkowe badania, napewno będzie mi robił USG, ale czy to wystarczy?
![]() |
![]() |
#205 |
Przyczajenie
|
jutro ide do endo.bardzo sie boje bo wykryto u mnie powiekszone wezly chłonne, wiem ze mam je juz tak od kilku tygodni, dodatkowo stan podgoraczkowy i ucisk w gardle
![]()
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
witam! pomóżcie! czy to moze byc niedoczynność? od dluzszego czasu nie mogę schudnąc mimo ciaglego odchudzania sie a czasem wrecz permanentnego głodzenia, odkąd pamiętam mam czerwone kropki na ramionach i twarzy, a mojej mamie endokrynolog powiedzial ze to spowodowane zaburzeniami pracy tarczycy, mama i babcia chorują na niedoczynność, często czuję się bardzo zmęczona i jest mi zimno. czy powinnam udac sie do lekarza? czy wreszcie uda mi sie schudnąć jesli zaczne leczyc niedoczynnosc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Przyczajenie
|
Cześć. Ja objawy niedoczynności miałam ok 10 lat, ciągłe zmęczenie, spanie po 12 godz lub więcej, zmęęęczenie, ciągłe ziiiimno, włosy i wiele innych, ale jakoś olałam temat, do lekarza poszłam dopiero jak dopadła mnie depresja, i lekarka (psychiatra) bez badania poziomu hormonów dała mi zoloft od deprechy (hormonalny), brałam 5 mies, potem przestałam i wróciłam no i po roku brania przybyło mi 20 kg
![]() Teraz poszłam prywatnie zbadać tsh, bo od 8 miesięcy nie mogę zajść w ciążę, no i okazało się że tak jak przypuszczałam niedoczynność i od tygodnia na lekach. Jestem załamana - z fajnej laski jestem 90kg krową, wyglądam o 15 lat starzej, a mam 30, ![]() ![]() ![]() Czy któraś z Was miała tak? i schudła? A jak tak to po jakim czasie zaczyna się chudnięcie? bo jak na razie wszystkie diety nic nie dają ![]() ![]() POMOCY!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
Ja chyba tez dołączę do ludzi z niedoczynnością.
Dzisiaj odebrałam wynik TSH i wyszło: 1.74uIU/mL Czy to jest w normie? Poza tym to zauważyłam u siebie objawy. Po pierwsze to nie potrafię schudnąć pomimo naprawdę dobrze dobranej diety(wysokobiałkowej) i treningów. Włosy wypadają mi garściami, często jest mi zimno a termometr pokazuje zwykle 35.5 stopni. Do tego dochodzi straszna senność, nie potrafię się uczyć a matura goni ![]() Poradźcie coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() Jest tutaj po raz pierwszy i w sumie nie wiem od czego mam zacząć.Jestem po operacji juz 5lat i owiele lepiej się czuję niż przed.Ale i tak nie moge dac sobie rady ze zbiciem wagi,i strasznie korci mnie słodkie.Jak próbóje odstawić to chodzę jak osa.Chociaż 2lata temu udało mi się schudnąć 14kilo i sama się dziwię jak mi się to udało(w tedy miałam dietkę 1000kacl i troche ruchu i kilogramy szły w dół.A teraz nie chcą się ruszyć!).Proszę pomóżcie co zrobić żeby te wstrętne kilogramy się ruszyły wreszczcie na dobre?Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Mam niedoczynność i chciałabym schudnąć... wiem, że będzie ciężko ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.