![]() |
#331 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część VII.
Cytat:
Chciałam zauważyć ze bez pessara dłużej funkcjonuje Talantea i mam wrażenie jakby ona i dziecko zapomnieli o tym ze funkcjonują juz bez... Nie żebym sie czepiała czy przyspieszać cos chciała ![]() Wysłane za pomocą magii |
|
![]() ![]() |
![]() |
#332 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się zgodziłam na masaż i ewentualne przebicie wód. Ale to już wiecie, że chcę urodzić to 40tc by uniknąć CC. Na inne indukcje bym się nie zgodziła, niech od razu zabierają na CC. Gdybym miała zdrową ciążę to nie chciałabym robić nic przynajmniej do 41+
![]() ![]() |
![]() |
#333 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Po moim ostatnim pobycie w szpitalu nie zaglądałam do torby wiec muszę w niej remanent przeprowadzić ![]() A jak dzisiejsza nocka? Bez skurczy? Na która (czasu polskiego) masz wizytę? Wysłane za pomocą magii ---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- Cytat:
To ja mam takie marzenie zeby sie / lub zeby mi pomogli rozpakować sie w 38 tyg max 39. Chciałabym jeszcze z synkiem pospacerować w sierpniu ![]() Wysłane za pomocą magii |
||
![]() ![]() |
![]() |
#334 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wczoraj spały sobie smacznie na moim wyciągniętym praniu, które czekało na schowanie do szafy. Bo przecież obok nie było wolnego miejsca. Zrobiłam też porządek w ręcznikach - wylądowały ładnie poskładane w specjalnym koszyku na szafie i oczywiście jeden z kotów uznał to za idealne miejsce na spanie. ---------- Dopisano o 07:12 ---------- Poprzedni post napisano o 07:11 ---------- To chyba piernik kiedyś wstawiała dane dotyczące pessarów? Że to jakieś nie do końca udowodnione działanie? Czy to mój baby brain każe mi tak myśleć?
![]() ![]() |
![]() |
#335 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz te ręczniki to i mojego kusza bo w miarę miękkie... Tylko trzeba szybko pozbyć sie zapachu prania, zamienić zapach należy jak najszybciej na kocie feromony ![]() Wysłane za pomocą magii ---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Cytat:
Nie mów Piernikowi - ale jesli wstawiała to przegapiłam. I znów zrobi aferę ze jej postów nie czytam ![]() Wysłane za pomocą magii |
||
![]() ![]() |
![]() |
#336 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Też bym chciała się tak rozpakować, dziś 38tc. Ale u mnie aktualnie oprócz sporadycznych skurczy w ciągu dnia - wczoraj wieczorem miałam kilka takich mocniejszych, poszłam do wanny i jak wyszłam to już była cisza. Gdybym urodziła SN w tym tygodniu, to jeszcze nacieszyłabym się rodzicami, udałoby mi się wyprawić Oliwię do szkoły, a tak będzie musiał to zrobić TŻ, a ja tam wolę wszystko sama:P Inaczej wyjść na zakupy z parodniowym dzieckiem a inaczej z takim przynajmniej dwutygodniowym. ---------- Dopisano o 07:19 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ---------- Cytat:
![]() Oj tak, moje koty dbają nawet o to by pies po powrocie ze spaceru był odpowiednio wymiziany ich zapachem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#337 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wypoczywaj teraz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#339 | |||||||
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Prawdopodobnie w piątek dostaniemy klucze do mieszkania ![]() Dzisiaj i jutro TŻ jest w Berlinie w pracy i przed wyjściem poprosił mnie żeby się z rodzeniem wstrzymała ![]() Cytat:
![]() Wiesz jak to wzmacnia związek i mięśnie przepony w trakcie śmiechu ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Lewatywa - po pierwsze, często kobieta oczyszcza się przed porodem to masz taką już naturalną lewatywę. Wykonanie jej w szpitalu spowoduję oczyszczenie końcówki jelita grubego z tego co tam jest. Jak nagromadzi się tam ponownie (a poród trochę trwa) to już dawno o lewatywie jelito zapomnij. I zapamiętaj, że dla położnej/lekarza Twoja kupa nie zrobi najmniejszego wrażenia ![]() ![]() Oksytocyna - w życiu bez żadnych wskazań nie zgodzę się na wywoływanie porodu oksytocyną, na jakiekolwiek wywoływania porodu. Oksytocyna podawana we flaszczce jest bardzo silnym hormonem. Organizm zazwyczaj nie ogarnia tego. Ból jest zdecydowanie większy, bo kroplówkę personel dozuje, a własną oksytocynę organizm. Więc ból jest zupełnie inaczej odczuwany. Ewentualnie zgodziłabym się na oksytocynę pod koniec pierwszego okresu porodu gdy on za bardzo zwolni. Ale mam z tyłu głowy, że jest to normalne i pytanie czy chce to zmieniać? Przebijanie pęcherza - w 100% prawidłowym porodzie pęcherz płodowy sam pęka przy pełnym rozwarciu. Pęcherz chroni dziecko, ono schodzi w kanale rodnym z dodatkową ochroną - nie rodzi się na sucho. Poza tym po przebiciu pęcherza skurcze się nasilają i bardziej bolą. Nacinanie krocza - tutaj musisz sama ze sobą dojść co byś Ty wolała. Pamiętaj przede wszystkim, że nie każde krocze trzeba naciąć, ale też nie każde krocze jest podatne na uniknięcie nacięcia. Tak na prawdę wszystko się okazuje w trakcie porodu. Uniknięcie nacięcia krocza jest efektem ścisłej współpracy z położną. Poród musi iść baaardzo wolno by tkanki są przygotowały na główkę i nie popękały. To jest dość trudne po tym co już się przeszło - pierwszy okres porodu, wyczerpanie, kobieta ma już dość i chce jak najszybciej urodzić. A tutaj trzeba dać z siebie wszystko. Zbyt gwałtowne wyjście główki bez nacięcia może rozlegle popękać kroczę (łącznie z pęknięciami w obrębie odbytu). Łagodzenie bólu - to zależy co szpital oferuje. Najprostszy podział - naturalne metody i medyczne. Naturalne to wszelkie piłki, prysznic, wanna, masaże, drabinki, pozycje. Próbować wszystkiego, korzystać ze wszystkiego i wybrać to co nam odpowiada ![]() Medyczne - zzo, dolargan, tens, gaz. ZZO wiadomo - znieczulenie w kręgosłup (niezbyt często dostępne). Dolargan - zastrzyk ogłupiający, który nie jest obojętny dla płodu. Tens - jak to kiedyś mówiłyśmy "Bolamy sobie gdzie indziej by w innym miejscu przestało" ![]() ![]()
![]() |
#340 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Wczoraj przegielam ze sprzątaniem domu. Pozamiatalam schody, pomylam na kolanach , pranie , prasowanie i na koniec trochę chwastów z ogródka wyrwalam a po 22 zaczął mnie tak brzuch boleć ze myślałam że czeka mnie szpital... Brawo Ja :/ O 2 standardowo obudziła mnie mega zgaga ![]() Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2016-07-20 o 07:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#342 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Strasznie Wam zazdroszczę że macie już maleństwa przy sobie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Moja mała wczoraj tak wariowała u dentysty na fotelu że nawet pani dentystka była w szoku. Ale szum ssaka do śliny i wiertła ją uspokoił ![]() TŻ dziś wyjechał w delegację ![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#343 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tija, dzięki za te cenne wskazówki... Jak to dobrze że Cię mamy ![]()
![]() |
#344 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
' Jak ja urodzę, pewnie też będę tęsknić za brzuszkiem i w ogóle a teraz już powoli staje się wszystko uciążliwe poza tym marzę, żeby zobaczyć Janka i wziąc go w ramiona ![]() Cytat:
W moim szpitalu też nie ma zzo, przez co czuję wewnętrzny niepokój... Chciałabym wiedzieć, że w razie co mogę o to poprosić... Cytat:
Cytat:
![]() Natomiast na ubrankach Janka już się wyspał ![]() Cytat:
![]() EHh muszę siąść na spokojnie i dojść ze sobą do ładu czego oczekuje ... ---------- Dopisano o 07:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:02 ---------- Do wiesiołka i lnu które piję od 2 tyg dołączam dziś ten napar z liści malin. Myślałam, że będzie ohydne (nie znoszę ziół) a tu całkiem znośny smak.
05.08.2010 Początek "Nas" ![]() ![]() 18.07.2011 zaręczyny ![]() 31.08.2013 "i że Cię nie opuszczę aż do śmierci" ![]() ![]() ![]() 12.12.2015 II kreseczki ![]() 23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#346 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Orange mam taki sam plan.. Usiąść i dojść ze sobą do ładu. Łączę się w bólu odnośnie braku zzo
![]() |
#347 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Fajnie, że już zaraz mieszkanie będzie. Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#349 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze czytam..ostatnio co brałam książkę do rąk to odpadałam..podoba mi się ogólna koncepcja Karpa dot.spowijania,ale mam uwagi do pewnych jej aspektów..myślę,że będę próbować ją nieco zmodyfikować na nasze potrzeby..ale ogólnie książkę polecam Cytat:
a mój kocur na łóżeczko obojętny..albo siermięga ocenia słabo swoje możliwości dostania się do niego i nawet nie próbuje...oby jednak nie zmieniło mu się, za to uwielbiam usiąść na samym środku przewijaka i patrzeć z góry na mnie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a u Ciebie nie przewidują cc? Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||||||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#351 | |
Zadomowienie
|
Sierpnióweczki 2016! Część VII.
Cytat:
To mówisz ze lubisz sobie posiedzieć na przewijaku ![]() Decyzje o sposobie rozwiązania ciazy podejmą w szpitalu. Choć gin mówił ze na jego oko to jesli sie samo nie zacznie to przeprowadza próbę oksy i w zależności od jej wyniku bedą ustalać co bedzie dla nas najbezpieczniejsze. Chciałabym SN ale boje sie kleszczy ktore przy budowie macicy podobno są bardzo często używane stad chciałabym cesarkę ale dla mnie to operacja której sie obawiam .. Bardziej szwów niż zabiegu. Jest jakaś 3 metoda?? Wysłane za pomocą magii Edytowane przez Krefetka Czas edycji: 2016-07-20 o 08:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#352 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wiesz Ty co? Po dupie powinnas dostac! To ja podlogi po kolanach mylam ostatnio chyba w maju i juz wtedy bylam tydzien obolala, wiec nie wyobrazam sobie Twojego biednego brzucha po wczorajszych akrobacjach. Przypominam, ze jestes w 9 miesiacu ciazy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#353 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzien dobry bylam na pobraniu GBS. Tija mam pytanie ... polozna powiedziala ze mam strasznie wilgotno tam i zebgsybya cos wiecej poczula zebym na IP podjechala sprawdzić czy sie wody nie sacza. Moze po tej luteinie mi tam jakos bardziej wilgotno? Jak za duzo pochodse to moze i czuje troszke ale ogolnie nie mam na władce mokro. Co myslisz? ? Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#354 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#355 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czyli równie dobrze dziewczyny mogą ciążę mocno przenosić co i urodzić za chwilę. Mi nie mierzyli szyjki tutaj jakoś bardziej bo nie było potrzeby ale ja coś czuję, że ona u mnie jak u Kasi Rudej. Pomijam fakt, że ja jej już wcale znaleźć nie mogę więc nie wiem czym oni mi ten masaż dziś zrobią. Chyba kijem od miotły ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak chcesz sprawdzić czy to wody to zakładasz nową wkładkę i po godzinie patrzysz. Przy wodach powinna ona być dość mocno mokra. Wody mają też taki jałowy zapach. Oczywiście jak się martwisz to podjedz na IP ![]()
![]() |
#357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie też brak zzo,ale ja to chyba bałabym się aplikowania tego w kręgosłup , więc chyba musiałabym konać,żeby po to sięgnąć..a jak już będę konać to chyba będzie blisko drugiej fazy porodu (tak przynajmniej się nastawiam), więc najwyżej się zwinę w kulkę i poczekam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#358 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej że ja mam bardzo niski próg bólu, wiem co to bóle krzyżowe i że będzie mega ciężko.... Muszę jakoś dac radę... Dziś trochę poodpoczywam. Tylko muszę się zmobilizować i wziąć się za pranie ubranek dla małego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#359 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2 tygodnie w październiku, 2 tygodnie na święta BN, w lutym jest tydzień i w kwietniu znowu 2 tygodnie. Plus mnóstwo tzw service day, które często wypadają w poniedziałki. Czyli takie jakby rady pedagogiczne. I wtedy uczniowie nie idą do szkoły. Piekło dla pracujących rodziców. A jeszcze ostatnio chodzą plotki, że chcą zmniejszać ilość godzin szkolnych. Teraz dzieci mają szkołę od 9 do 15 codziennie od poniedziałku do piątku. Co jest fajne, jeśli mama postanawia wrócić do pracy, bo pozwala to przynajmniej na pół etatu. Opieka do dziecka tutaj jest droga i jak nie masz benefitów to wydajesz na to większość pensji ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#360 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.