|
|
#1201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
|
|
|
|
|
#1202 |
|
Zakorzenienie
|
przyszły książki z merlina
kurier sie spóźnił 2 godziny ale przy takim lodzie i mgle to sie nie dziwie![]() moje nowe "dzieci" na zdjęciach ![]() edit: same miniaturki weszły ![]() kolejno: nazywam sie czerwień barocco trzynasta opowieść śnieg |
|
|
|
#1203 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie czytałam, ale też się już na to czaję od długiego czasu Tylko właśnie te elementy fantastyczne mnie odstraszają Ale nawet jeśli kiedyś kupię i mi nie przypadnie do gustu, to i tak - podejrzewam - TŻowi się spodoba, więc kasa na szczęście nie będzie wywalona w błoto ![]() Pozytywne jest to, że WAB wydaje tę serię także w wersji kieszonkowej, gdzie jeden tom kosztuje ok. 15zł ![]() Oczywiście czekam na recenzję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Twój "Władca..." jest w tłumaczeniu Skibniewskiej, jak mniemam? Daj znać, jak przeczytasz Mam tę książkę, ale jakoś nie mogę się za nią zabrać.Cytat:
Na Setterfield się czaję i czaję... ![]()
|
|
#1204 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam w Merlinie książki, ale kliknęłam w maila potwierdzającego po 4 godzinach i okazało sie że w tym czasie wykupiono najważniejszą pozycję zamówienia, która miała być prezentem.
![]() Smutno mi bo na kilkanaście książek traf chciał że zabraknie właśnie tej, na której tak bardzo mi zależało. Do tego ona jest już nie dostępna w innych księgarniach, a na allegro wyjdzie 3 razy drożej, więc to też odpada. Pluję sobie w brodę, czemu nie zajrzałam do skrzynki mailowej natychmiast. Myślałam, że po złożeniu zamówienia one są już dla mnie zarezerwowane i potwierdzę dopiero po zdaniu monograf na uczelni. Reszta książek miała być moją nagrodą za ten egzamin, a teraz to mnie już nie cieszy, bo wciąż mam w głowie ten utracony prezent. Edit: Dowiedziałam sie, że niedoszły obdarowany choć lubi filmy Allena to książki juz nie za bardzo, wiec żaden dramat, a ja się tak przejmowałam ![]() Przyszło moje pierwsze zamówienie z Merlina. Skarby mojego taty i moje. ![]() Ktoś coś z tego czytał, bo jestem ciekawa od czego polecacie zacząć.
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2008-01-16 o 22:58 |
|
|
|
#1205 |
|
Rozeznanie
|
Czytałam "Długą drogę w dół", ale jakoś nie przypadła mi do gustu. Pomysł jest świetny, bohaterowie też nieźle skonstruowani, tylko potem jakby autorowi zabrakło pomysłu.
Poza tym nie podszedł mi styl-dla mnie zbyt...telewizyjny? Trudno to opisać, ale czasami miałam wrażenie, jakbym oglądała amerykański talk-show. No ale ja mam czasem dziwne skojarzenia. Kiedy przeczytasz książki z Salsy opisz wrażenia, bo to moja ulubiona seria, a tych powieści jeszcze nie dorwałam.![]() A teraz może odnośnie tematu. Wczoraj wkurzyłam się starszliwie, bo ktoś dosłownie w ostatniej minucie licytacji na Allegro sprzątnął mi przed nosa kompletny zbiór opowiadań Edgara Allana Poe. Ok. 20 zł za dwa tomy...
|
|
|
|
#1206 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1207 |
|
Zakorzenienie
|
35 zł za Babie lato pani Perepeczko.
Pisze tak ciepłym głosem, jakby jej zycie było wypełnione samymi przyjemnościami. Skąd niektórzy mają tyle energii?! Cos jest w tej kobiecie takiego magnetycznego i to przenosi się na mnie jak czytam tę książkę
|
|
|
|
#1208 |
|
Przyczajenie
|
W tym miesiącu kupiłam "Grę w klasy" i "Harrego Pottera i księcia półkrwi" i książkę dla siostry. Jakoś nie potrafię się powstrzymać, jak wchodzę do empiku lub innej księgarni. Zawsze wyjdę z jakąś książką, zawsze
![]() Teraz czekam na ostatniego Pottera
|
|
|
|
#1209 |
|
po prostu Em :)
|
Ja też.
Nie wiem czy nie wybrać się nawet w nocy 25/26 do empiku.
|
|
#1210 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I moja mała aktualizacja:
|
||
|
|
|
#1211 |
|
Zakorzenienie
|
w tym miesiącu trochę poszło...
Kupiłam Rio Anaconda i Gringo wśród dzikich plemion Cejrowskiego i czekam właśnie na wznowienie Łamaczy kodów Davida Khana na merlinie, ma być dostępna już jutro, szkoda tylko, że kosztuje 173 zł, ale ponoć warta swojej ceny. Czekam właśnie na dostawę Służby specjalne, Roger Faligot, Remi Kauffer. |
|
|
|
#1212 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam sie z tobą, Salsa ma to coś. ![]() Cytat:
Imperium jak i Heban to takie książki, których nie trzeba jakoś szczególnie polecać, bo reklamują się same swoją klasą. Sama kolekcjonuję Kapuścińskiego, niedługo będę mieć w biblioteczce wszystkie jego dzieła. |
||
|
|
|
#1213 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, mam pytanie:
ile czasu czekacie na książki z merlina? Zamówiłam wczoraj wieczorem, przelew dotarł od razu (mtransfer), w swoim koncie mam napisane, że zamówienie zrealizowane, zaznaczyłam opcję kurier po 16.00 a przesyłki nie ma... i zastanawiam się, czy jutro będzie? Jeśli tak, to ich zapewnienia na stronie internetowej, że przesyłają książki w 24h to ściema
|
|
|
|
#1214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aktualnie także czekam na paczkę numer dwa i choć powinna być u mnie na dziś to pewnie kurier przyjedzie dopiero jutro. |
|
|
|
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
uff... dzięki
i już dodałam parę nowych pozycji do koszyka. Czytałyście może Skrzydła nad Transylwanią? http://merlin.pl/frontend/browse/product/1,431870.html Znalazłam tu i te recenzje mnie zachęciły, zwłaszcza, że mam słabość do Rumunii |
|
|
|
#1216 |
|
Zakorzenienie
|
Taverney nie przejmuj sie, na pewno niebawem dotrze.
![]() Przed chwilą zajrzałam na stronę Merlina (ciągnie mnie tam jak magnes ) i przeczytałam, że od 1 stycznia sprzedali już ponad 160 tysięcy produktów. ![]() Jestem pod wrażeniem. Cała Polska czyta książki.
|
|
|
|
#1217 | ||
|
Zakorzenienie
|
Asiek, Amber, Taverney - świetne zakupy
Cytat:
Teraz nic tylko zabrać się za czytanie ![]() A 'Władca' oczywiście Skibniewskiej Tom 1. * Od wydawcy * Przedmowa do drugiego wydania angielskiego * Prolog: W sprawie hobbitów; O fajkowym zielu; O ustroju Shire'u; O znalezieniu Pierścienia; Nota do prologu * Księga 1 * Księga 2 * 5 map * str. 544 Tom 2. * Synopsis * Księga 3 * Księga 4 * str. 440 Tom 3. * Synopsis * Księga 5 * Księga 6 * Dodatki (ich spis poniżej) * str. 560 Dodatek A: * Kroniki królów i władców * Królowie Numenoru - 1. Numenor, 2. Królestwa na wygnaniu, 3. Eriador Arnor i dziedzice Isildura, 4. Gondor i spadkobiercy Anariona, 5. Fragment historii Aragorna i Arweny * Ród Eorla - Królowie Marchii * Plemię Durina Dodatek B: * Kronika Lat (Kronika Królestw Zachodnich): Druga Era, Trzecia Era, Wielkie Lata, Najważniejsze daty okresu od upadku Barad-dur do końca Trzeciej Ery, Późniejsze wypadki dotyczące członków Drużyny Pierścienia Dodatki C: * Rodowody Dodatek D: * Kalendarz Shire'u - O kalendarzach Dodatek E: * Pisownia i rodzaje liter - Wymowa wyrazów i nazw własnych, Spółgłoski, Samogłoski, Akcent, Uwagi, Alfabety i pisma, Litery Feanora, Cirth, Od tłumacza "Dodatku E" na polski Dodatek F: * Języki i ludy Trzeciej Ery - Elfowie, Ludzie, Hobbici, Inne plemiona, Zasady przekładu, Wyjaśnienie nazw: hobbit, Gamgee, Brandywina Książkę wydrukowano na papierze VEGA 1.4 70g/m2 (Panta sp z o.o.). Format: B5 (Uff ![]() Foxino - świetne nabytki Kapuścińskiego i Haddona z chęcią bym Ci podebrała Cytat:
![]() A w ogóle, jak tak napatrzyłam się na te Wasze merlinowe zakupy... i zamówiłam sobie jeszcze 'Zimistrza' Pratchetta i 'Lalę' Dehnela (wreszcie! |
||
|
|
|
#1218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój tata dziś skończył See "Na Złotej Górze" mówił, że ciekawa i ocenił ja na mocne cztery w pięciostopniowej skali. Natomiast ja od połowy grudnia czytam Murakamiego "Tańcz, tańcz, tańcz" i moim zdaniem prezentuje tu nieco słabszą formę od tej do której zdążył mnie przyzwyczaić w Norwegian Wood, Kronikach ptaka nakręcacza czy Koniecu świata i hard-boiled wonderland.Domowo statystyka z ostniego miesiąca przedstawia sie tak: ja - "Kafka nad morzem" Murakamiego + połowa tej wymienionej powyżej tata - skończył dziś siódmą ksiażkę i co chwila narzeka, żebym mu znalazła jakaś ciekawą lekturę. Zawsze przy nim tak blado wypadam. ![]() Teraz wcisne mu Hornby'ego i zobaczę co powie. |
|
|
|
|
#1219 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jestem cały czas pod wrażeniem 'Gringo'! Świetna książka, pełna humoru i niesamowitych opowieści. Niektóre zdania i historie czytałam po parę razy...delektowałam się każdym słowem. Jedyny mankament książki to ilość stron! Zdecydowanie za mało! ![]() Jak dobrze, że na półce dojrzewa nieprzeczytane jeszcze 'Rio anaconda'. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale proszę podziel się opinią jak przeczytasz Taverney! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A ja gratuluję zakupu 'Lali' w końcu. Pomijając walory techniczno-umiejętnościowe samego Dehnela, bardzo estetyczna książka, ładnie komponuje się na półce i starannie wydana.
|
|||||
|
|
|
#1220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystkie wielkie dzieła Ryszarda Kapuścińskiego w najnowszej kolekcji "Biblioteki Gazety Wyborczej". Pierwszy tom - "Cesarz" - w sprzedaży od 24 stycznia. Kolejne - co czwartek razem z "Gazetą Wyborczą". W pierwszą rocznicę śmierci Ryszarda Kapuścińskiego, wielkiego reportażysty, poety i fotografa, oddajemy do rąk czytelników jego "Dzieła wybrane". Na 16 jej tomów złożą się m.in. "Heban", "Wojna futbolowa", "Szachinszach", "Lapidaria", "Imperium", "Podróże z Herodotem", a także mniej znane "Wiersze zebrane". Każdy z tomów jest wzbogacony o eseje wybitnych autorów, takich jak Salman Rushdie, Hanna Krall, John Updike, William Brand, Moses Isegawa, Dušan Provaznik, Jarosław Mikołajewski i wielu innych. Ale to nie wszystko. Cztery ostatnie tomy kolekcji to "Postscripta", czyli: - "Cesarz" w interpretacji Zbigniewa Zapasiewicza wraz z opowieścią zdjęciową o cesarzu Hajle Sellasje i Etiopii jego czasów; - "Wojna futbolowa" czytana przez Krystynę Czubównę i zilustrowana zdjęciami z krajów Ameryki Południowej w niej opisanych; - "Szachinszach" w interpretacji Jerzego Radziwiłowicza ze zdjęciami z rewolucji irańskiej 1979 r.; - "Imperium" (czyta Jerzy Zelnik) z fotografiami ZSRR. Tom pierwszy dostępny będzie od 24 stycznia w promocyjnej cenie 9,99 zł plus cena "Gazety Wyborczej". Kolejne tomy kosztować będą 19,99 zł plus cena "Gazety". Źródło: Agora.pl W kolekcji ukażą się: - Cesarz (24 stycznia) - Heban (31 stycznia) - Busz po polsku (7 lutego) - Wojna futbolowa (14 lutego) - Szachinszach (21 lutego) - Lapidarium I-III (28 lutego) - Lapidarium IV-VI (6 marca) - Jeszcze dzień życia (13 marca) - Autoportret reportera (20 marca) - Wiersze zebrane (27 marca) - Imperium (3 kwietnia) - Podróże z Herodotem (10 kwietnia) - Cesarz. Postscriptum - Zbigniew Zapasiewicz czyta Cesarza - audiobook (17 kwietnia) - Wojna futbolowa. Postscriptum - Krystyna Czubówna czyta Wojnę futbolową- audiobook (24 kwietnia) - Szachinszach. Postscriptum - Jerzy Radziwiłowicz czyta Szachinszacha - audiobook (2 maja) - Imperium. Postscriptum - Jerzy Trela czyta Imperium - audiobook (8 maja) |
|
|
|
|
#1221 |
|
Zakorzenienie
|
Ekhm, a ja chciałabym nieśmiało wspomnieć, że skończyłam czytać "To wiem na pewno" Lamba i chciałabym go puścić w świat. Jeśli ktoś byłby zainteresowany wymianą, to niech da znać
|
#1222 | |
|
Rozeznanie
|
Ana dzięki za info o Kapuścińskim.
Wygląda to kusząco. Ciekawe jak będą wyglądały książki, chociaż za 19 zł powinny być w sztywnej oprawie ![]() Cytat:
Jakbyś dała mi dzień to założę wątek z moimi książkami na wymianę (jestem w trakcie..., bym się zmobilizowała w końcu! )
|
|
|
|
|
#1223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1224 |
|
Zakorzenienie
|
Anahstasia
![]() Chciałabym cię uściskać z radości za ten wpis o Kapuścińskim. W mojej domowej biblioteczce brak Cesarza, ale dzięki tobie to już wkrótce sie zmieni. ![]() Brakuje mi tylko jednego ważnego tytułu w tym zestawieni Chrystus z karabinem na ramieniu. Szkoda, że go nie będzie, nie rozumiem jak mogli wydać tą serię bez tej książki.
|
|
|
|
#1226 |
|
Zakorzenienie
|
Może wstyd się przyznać, ale Szachinszach to jedyna pozycja jaką czytałam - za wyjątkiem jakiś ostatnich 20 stron tak przez to brnęłam, że chyba na więcej się nie skuszę.... Czy czeka mnie lincz?
|
|
|
|
#1227 |
|
Rozeznanie
|
niv_, asiek14, amber2046, majumi, Taverney, Ana - gratuluję zakupów.
Dzisiaj z Merlina przyszła przesyłka, a w niej zamówione z okazji promocji:
Kapuściński, jak zawsze, wart uwagi. Mam sporo jego książęk, ale będę miała okazję, by uzupełnić swój księgozbiór. Moje pierwsze spotkanie z Jego twórczośćią - to Cesarz.
|
#1228 |
|
Zakorzenienie
|
Foxina, aleś się rzuciła
Czekam w takim układzie na Twój wątek ![]() Scarlett, ja w ogóle nie miałam z Kapuścińskim do czynienia, jeśli Cię to pocieszy Mało tego - nie ciągnie mnie jakoś
|
#1229 |
|
Zakorzenienie
|
przyszła przesyłka z merlina
|
|
|
|
#1230 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj wzbogaciłam się o :
"Żywe wiązanie" Newerly "Kazirodztwo" Angot "Albański kochanek" Fortes "Niezgłębiony zamysł" Allende i wreszcie obejrzałam moją przesyłkę ze ŚK, a dokładniej świąteczny pakiet, w skład którego wchodzą: "Konopielka" Redliński, "Zostało z ucztu bogów" Newerly, "Zasypie wszystko, zawieje..." Odojewski
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

ale przy takim lodzie i mgle to sie nie dziwie

Tylko właśnie te elementy fantastyczne mnie odstraszają
Ale nawet jeśli kiedyś kupię i mi nie przypadnie do gustu, to i tak - podejrzewam - TŻowi się spodoba, więc kasa na szczęście nie będzie wywalona w błoto