|
|
#4381 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ostatnio obejrzane filmy
Wczoraj obejrzałam "Palimpsest".
Strach, groza, mrok. Film ten ma charakter sennego koszmaru. Świat przedstawiony jest w nim, z perspektywy człowieka chorego psychicznie, z podwójną osobowością. Główny bohater balansuje na granicy jawy i snu. Mroczny charakter potęguje dodatkowo muzyka. To film zagadka, jak dla mnie, na razie nie rozwikłana 6/10
|
|
|
|
#4382 |
|
Zadomowienie
|
Zaliczyliśmy dziś "wpadkę"
![]() znajomi mieli podzielone zdania ale ja osobiście daję 9/10 ciepły film, wzruszający i zabawny, można by mieć nadzieję, że ludzie się zmieniają a prawdziwa miłość istnieje i trwa (w takich bajkach lubię żyć). Miłe na poprawę humoru
|
|
#4383 |
|
Rozeznanie
|
Oglądał ktoś film "Dobry Agent"?? Leży u mnie w domu już od jakiegoś czasu a ja jakoś nie mogę się do niego zabrać
Podzieli się ktoś ze mną wrażeniami jakie ma po obejrzeniu filmu??
|
#4384 |
|
Wtajemniczenie
|
Między słowami - bardzo przyjemny film, choć tak naprawdę niewiadomo o czym. Dziwne zakończenie, dosyć oryginalne. No i świetna rola Scarlett Johansson.
Przerwana lekcja muzyki, tego filmu chyba nie muszę reklamować A ja mam jeszcze pytanie do dziewczyn które oglądały Across the Universe, a parę ich było macie może napisy do tego filmu? :/ bo ja nie mogę znaleźć...
|
#4385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogladam i ogladam i ciagle nie rozumiem ;D jednak jednoczesnie bardzo lubie do niego wracac po Twoim opisie filmu chyba poszukam go u siebie zdaje się, że dziś w tv będzie leciał jakiś film z goslingiem zamierzam obejrzec...jeszcze na swiezo zauroczona jego kreacją w 'stay' (ilekroć oglądam ten film...gosling siedzi w mojej glowie kilka dobrych dni XD a kiedys kojarzyl mi sie tylko i wylacznie z seanem z serialu na fox kids )co ogladalam ostatnio poza 'stay'? 'wyznania gejszy' po raz enty :P 'maria antonina' - oglądałam z braćmi...zupełnie im się nie spodobał, stwierdzili, że brak tam jakiejkolwiek fabuły XD a wszystko sprowadza się do tego, czy książę w koncu 'bzyknie' marie antonine XD mnie osobiscie urzekła cala oprawka...kolorowe stroje...potrawy...królew skie zycie i calkiem przyjemnie zlecial mi czas na tym filmie'pachnidło' - mniej wiecej rok temu czytalam książke i dopiero teraz wypozyczylam film bardzo mi się podobał...myślę jednak, że gdybym nie przeczytala ksiazki i nie znala opisow tych zapachow...motywacji mordercy nie bylabym w stanie wyobrazic sobie tego ogladajac film i prawdopodobnie nie spodobalby mi sie tak bardzo. jeszcze 'dom woskowych ciał' - nie lubie horrorów...bo to nie na moje nerwy ;p jednak ten jakos przeszłam...być może dla fanów horrorow bedzie znaczylo, ze byl malo straszny (może i racja XD ja naprawde mam slabe nerwy). jesli juz ma byc strasznie to wole mniej krwi a wiecej grozy...tutaj jest kilka scen obrzydliwych...słabo mnie trzymal w napieciu (byc moze dlatego, ze juz wczesniej ogladalam go 'do pierwszej ofiary' i nie dokonczylam)...ale woskowe rekwizyty...i dom z wosku byly super iiii paris hilton XD miala boską rolę ![]() ferie...wiec tych filmow sie troche uzbieralo zazwyczaj nie moge obejrzec kompletnie nic, bo brak mi czasu ;P dzis mam zamiar właczyc tv i obejrzec ten film z goslingiem (zdaje sie, ze 'pamiętnik')...i chyba wrócę sobie do 'green street hooligans' (jedyny film w ostatnich latach, przy ktorym wylałam naprawde morze łez XD)
|
|
|
#4386 |
|
Zakorzenienie
|
ACROSS THE UNIVERSE
Ładny, barwny film o latach 60. O tworzącej się kulturze rock'n'rolla, o kolorowych imprezach, eksperymentach ze wszelakimi używkami, o miłości, potrzebie zmieniania świata i wierze, że cos sie zmienić może, na tle rozgrywającej sie wojny w Wietnamie. Jak dla mnie trochę za mało 'kulis' wojny i samego tego tematu. Aha - piosenki Beatlesów, ponadczasowe i przyjemne 7,5/10 Napisów nie mam
|
#4387 |
|
Zakorzenienie
|
Butelki zwrotne - kolejny czeski film w 'czeskim stylu', czyli zwyczajna opowieść o zwyczajnych ludziach, która wzrusza i śmieszy. Historia o starzeniu się, marzeniach i poniekąd też o miłości - normalnie, bez łzawego patosu. O tym, że bez względu na wiek potrzebujemy uwagi i troski innych. Zwyczajne rzeczy, ale nie banalnie.
Polecam - czeskie kino jak zawsze na piątkę |
|
|
|
#4388 |
|
BAN stały
|
"Piła IV"
Jedyna scena, która mi się spodobała, to początkowa sekcja zwłok. MOCNA. Reszta to już bezsensowna rąbanina. |
|
|
|
#4389 |
|
Wtajemniczenie
|
Pamietnik - fajny, ciekawa historia,momentami wzruszająca,jakby dawne lata ;-) Prosta historia, głupawy koniec. Nie bardzo wiem co sie pozniej z bohaterami stało. Nie lubie gdy tak konczą.
-4 |
|
|
|
#4390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Czy przeżycie całego szczęśliwego życia i to, że miłość przetrwała do czasów starości i demencji uważasz za głupawe?
|
|
|
|
|
#4391 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zakończenie wydaje ci się głupawe, bo tvn wyciął 2 minuty filmu gdzie pielęgniarka znajduje ich rano, nieżywych. TA historia jest cudowna, polecam z całego serca 10/10
|
|
#4392 |
|
Konto usunięte
|
Wczoraj zapodałam sobie Memento
Nieźle mi pod kopułą iskrzyło by się nie pogubić. Trudny ,ciekawy film |
|
|
|
#4393 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie zrozumialas Mnie ![]() Głupawy, bo nie wiem co sie z nimi stało ; umarli? co z narzeczonym. Historia ładna, ale nie lubie takich zakonczen |
|
|
|
|
#4394 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dowiedziałam sie o końcówce- dziewczyny wyżej napisały, ze umarli. Głupio, że skrócili o te kilka minut, ale właściwie wydźwięk filmu był taki sam- i tak, nawet bez tej koncowej sceny miałam pewność, ze będą się do konca kochali. Kwestia przyszłych losów byłego narzeczonego- dla mnie była zupełnie nieistotna. Ale właściwie jakie byś chciała zakończenie- że wyzdrowieli, stali się znowu młodzi i piękni itd? |
|
|
|
|
#4396 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lubie mieć czarno na białym - a nie jakieś gdybanie, co by było gdyby,jak być mogło.Widzę, że umarli, zdążyłam przeczytać. |
|
|
|
|
#4397 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś nabrałam ochoty na napisanie trochę dłuższej recenzji Pamiętnika.
![]() Film wydawałoby się - zamknięty w schemacie melodramatu, dość przewidywalny, ze zgranym motywem- jej bogatej, jego biednego, niechęci rodziny, miłości przezwyciężającej na koniec przeszkody w połączeniu sie bohaterów, miłości po grób itd. Ale w tych ramach zawarto sporo treści. Przede wszystkim- padają dwa ważne pytania- oba zadaje Noah- co naprawdę lubisz robić dla siebie (bohaterka odpowiada, że malować) i potem- przy czego naprawdę chcesz. Przypominają mi się podobne pytania, a właściwie jedno- z Uciekającej Panny Młodej- pytanie o te jajka, kóre Julia lubi jeść na śniadanie- każdy z jej niedoszłych mężów odpowiada, że takie jak i on- czyli za każdym razem inne, a sama Julia- na początku nawet nie wie, jakie, potem dopiero dochodzi do tego. Tyle że w Uciekającej Pannie Młodej- komedii romantycznej- to jej dochodzenie do odkrycia swojej łasnej osoby- choćby w tym temacie ulubionych jajek-bylo pokazane skrótowo, lekko, z przymrużeniem oka, przy okazji tylko. Tutaj jest poważniej i głębiej- Allie dochodzi w trudzie do tych odpowiedzi. Następny plus Pamiętnika- świetne aktorstwo- Gosling zwłaszcza. Jak można by łatwo zajechać jego rolę- mógł to być następny z setki, młodych, koniecznie przystojnych, zakochanych chlopców. A tu wychodzi taki Gosling z ciepłem w oczach i charyzmą, jest przekonujący w każdym calu, jest zdecydowanie jakiś, jest mądrzejszy - wierniejszy sobie, wierzy się w jego miłość. Swietna była też Allen w roli matki. W ogóle film ujął mnie uczciwym podejściem- nie lubię, jak twórcy igrają z moimi uczuciami i wymuszają wzruszenie. Tutaj film - w sumie melodramat- kroczył po tej granicy, ale nie osunął sie na stronę czułostkowości, rozmamłania, łzawości- jak np w Szkole uczuć. Poza tym- większości postaci udało się uniknąć schematu- np. odrzucony narzeczony mógł pozostać tylko odrzuconym, a tu pokazuje się jako mądry facet- pierwszy raz w scenie oświadczyn, kiedy to wie i jasno mówi o tym, że jest spełnieniem snu rodziców i to jest przeszkodą największą, i drugi raz- że nie chce na siłę zatrzymywać- zachowuje godność i chce dobra Allie...Tak samo matka- i scena w samochodzie, jak płacze, patrząc na swą dawna miłość. No i sam problem starości i wierności do końca- najpiękniejszy motyw. To film zrobiony serio, w sposób niedzisiejszy- bo bez zblazowania, prosto i uczciwie pokazujący uczucia. |
|
|
|
#4398 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() matko, ten jego wzrok... ![]() w weekend byłam w kinie na Zaczarowanej (Charmed)- bardzo przyjemny film, ładna historia, trochę naiwna, ale taka konwencja. bardzo mi się podobało. |
||
|
|
|
#4399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
obejrzalam ze wzgledu na goslinga i sie nie zawiodlam. poznalam takze dziewczyne, ktora grała allie...kiedys widzialam ją we 'wrednych dziewczynach' i strasznie mi to skojarzenie przeszkadzalo w ogladaniu filmu ;p moze 10 bym nie dała...ale mocne 8 ![]() jutro wybieram sie do wypozyczalni poszukać 'fracture' (slaby punkt) oraz 'half nelson' (szkolny chwyt) z goslingiem ;p oglądal ktos?
|
|
|
#4400 |
|
BAN stały
|
Oglądałam "Klątwa" -szczerze mówiąc to długo się nie pobałam, słaby jak dla mnie. Wole "The Ring" - tam było więcej tajemniczości i momentów napięcia -ten jakiś taki przekombinowany...
|
|
|
|
#4401 |
|
BAN stały
|
"motyl i skafander"
zmiażdżył mi serducho, przesiąkł mi w mózg jeszcze długo będę żyła obrazami z tego filmu (Kamiński i jego genialne zdjęcia typ filmu: mądry i piękny jak dla mnie 10/10 |
|
|
|
#4402 |
|
Wtajemniczenie
|
Objerzałam dziś "12" Rosyjski film Nikity Mihałkowa... Film, kurcze nie wiem czy można napisać remake.... ale skusze się - remake filmu 12 gniewnych ludzi - czyli o 12 ławnikach którzy maja zdecydować czy oskarżony jest niewinny czy winny zabicia przyrodniego ojca. Wszystko osadzone w realiach rosyjskich.
Przez niektórych może być oceniony jako nudny... Bo te dwie i pół godziny filmu to poznawanie 12 ławników, ich codziennych zajeć podejscia do życia, obaw a takze tego jak patrzą na sprawę... dla mnie 9/10 inny film to "Love Lies Bleeding", który okazał sie porażką Dla zainteresowanych mogę napisac ze Christian Slater gra tu złego policjanta... |
|
|
|
#4403 |
|
Przyczajenie
|
Ja ostatnio byłam na nowym filmie Anga Lee "Ostrożnie, pożądanie" daje mu 9/10. warto sie na niego udać. Dobra obsada... Można, także poobserwować debiut aktorki Tang Wei ( poradziła sobie naprawdę dobrze) Zdjęcia, sceneria, muzyka no same plusy ...
|
|
|
|
#4404 |
|
Zakorzenienie
|
,,Małe dzieci,, Swietny film 9/10
|
#4405 |
|
Wtajemniczenie
|
Całe Szczęście - Lekki łatwy i przyjemny film. daję 6/10 bo nie wyróżnił się z tłumu filmików o pododbnej tematyce
|
#4406 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
z takich japońskich filmów poleciłabym poza ringami "wizje". Naprawdę fajne (momentami przypomina "efekt motyla") Dziś relaksacyjny wieczór filmowy: "Transformers" po raz kolejny, tym razem na małym ekranie. Może łatwiej załapać akcję niż w kinie ale cały urok w postaci efektów specjalnych ginie. Nie mogłam się doczekać na moment w którym robot skacze nad kobietą w niebieściutkiej sukience- niestety, kompletnie nieefektowny na monitorze. No cóż, po prostu bajka którą powinno się oglądać w kinie i tyle. "Residend Evil 3"- naprawdę świetny, najlepsza część jak dla mnie
|
|
|
#4407 |
|
Zakorzenienie
|
When a stranger calls-swietny!
|
#4408 |
|
Zakorzenienie
|
Z cyklu 'nigdy nie mogę spać w noc z niedzieli na poniedziałek
'WYZNANIA NAŁOGOWEJ KARIEROWICZKI Komedia romantyczna, z naparwdę przyjemnie opowiedzianą historią. Momentami zabawny, Jennifer miała śliczne stroje, czasem nie mogłam się napatrzeć na te sukienki No wiadomo jak się kończy, zaskoczenia nie było. Polecam na zimny wieczór6,5/10 BENNY I JOON Tu już nieco ambitniejsze kino . Film wciągający, momentami fantastycznie zabawny, ma w sobie coś ciepłego. Porusza on z pozoru nieciekawy i trudny temat, ale opowiedziany jest w sposób tak przystępny i frapujący, że mnei do końca rozbudził Szczerze polecam 8/10
|
#4409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
daje 5 na 10
|
|
#4410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do Jennifer - ona chyba tak zawsze W serialu, w którym gra (Ghost Whisperer) ma piekne sukienki, spódnice, płaszczyki. Spodnie rzadko -ona ma specyficzną budowę i w tych rozkloszowanych sukieneczkach jej najładniej
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:47.

6/10

)

? Czy przeżycie całego szczęśliwego życia i to, że miłość przetrwała do czasów starości i demencji uważasz za głupawe?