|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |
|
Inez
|
Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
Rozumiem, że rowery mogą wkurzać, ale dopóki nasze prawo pozwala, a nawet każe mi jeździć po ulicy wasze nerwy nie mają najmniejszego znaczenia. Kierowcy wywalają rowerzystów z dróg, piesi z chodników. Gdzieś muszą się podziać. Jeśli są ścieżki zawsze z nich korzystam, ale niestety nie ma ich zbyt dużo, zwłaszcza w mojej okolicy.
Tam gdzie jechałam nie było znowu takiego strasznego ruchu, raczej zawsze można było mnie wyprzedzić, staram się jechać jak najbliżej krawędzi, jak ktoś wyprzedza to już w ogóle. ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szlag mię trafia jeszcze, bo mam wzdłuż jednej z główniejszych ulic w mieście bardzo szeroki chodnik (znaki wskazują na drogę dla pieszych i rowerzystów). Oczywiście kierowcy zrobili sobie z niego parking i miejsca zrobiło się tyle, że dwie osoby mają się problem wyminąć, szczególnie obok balkonów. Wokół dużych sklepów brak, jest jedynie urząd wydający paszporty i coś tam jeszcze w nim, ale to po drugiej stronie ulicy. Z innej beczki - wczoraj wychodziliśmy ze sklepu i baba z wózkiem zakupowym o mało w nas nie wywaliła i oczywiście pobluzgała na nas głośniej pod nosem, że nie patrzymy, gdzie idziemy. Jak szła to się gapiła w telefon Obok kobitka akurat parkowała, tylko zamiast w tych kreskach to centralnie po środku dwóch miejsc parkingowych. Miejsca wokół miała, bo były puste, można było poprawić, ale po co. No co za ludzie, upał im tak szkodzi czy co? |
|
|
|
|
#4773 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;63526541]Zaraz zaraz, a jak po prostu nie ma ścieżki rowerowej, to jak taki rowerzysta ma jechać, jak nie po jezdni? Mówię o np. trasach gminnych pomiędzy miejscowościami. Czy może ma w ogóle nie jeździć, żeby czasem kogoś za kierownicą nie wkurzyć?
Dla mnie jest gorsza rzeczy - jedzie sobie rowerzysta po jezdni, gdzie dwa metry dalej ma... ścieżkę rowerową Tu faktycznie sama mam ochotę trąbić i powiedzieć parę słów. W mieście to ciul, ale widziałam takiego delikwenta w niezabudowanym, jechał nieoświetloną jezdnią, gdzie auta potrafią pruć po 140 km/h, bo to długa prosta, a za rowem piękna, wykostkowana, oświetlona ścieżka. Cytat:
|
|
|
|
|
#4774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4775 | ||
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
2. Wiem. Jestem rowerzystą i lubię pedałować. Ale o jakiej przyjemności może tu być mowa w huku i spalinach? ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
Wszystko w tym kraju opiera się na nieprzystosowanej do takiego natężenia ruchu, ilości pojazdów, postkomunistycznej infrastrukturze. W Gdańsku dwa potężne szpitale vis a vis: Kopernika i Kolejowy. Parkingów zero, najbliższy na dworcu PKP lub na dziko (niedawno otworzyli jeden w sporej odległości od Kopernika ale niewielki i niewystarczający na potrzeby a przecież w tych szpitalach leżą ludzie nie tylko z Gdańska ale z całego województwa) więc straż miejska wali mandaty aż miło. Tak najprościej- walić mandaty, zarabiać na tym a nie pomyśleć, żeby może jakiś podziemny parking wybudować. Zaparkować przy Akademii Medycznej? Bajka. Jeden parking, 5 zł za godzinę z upierdliwym cieciem, do którego musisz gnać po bilet parkingowy bo on doopy nie ruszy. Na szczęście jest podziemny dla personelu, więc nie mam problemu ale widzę, jak ludzie klną w żywy kamień i wcale się im nie dziwię.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-07-28 o 12:32 |
||
|
|
|
#4776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez marza_mr Czas edycji: 2016-07-29 o 11:55 |
|
|
|
|
#4777 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Rowerzsta może sobie urządzić slalom, względnie zjechać na chodnik. Ja nie. Ciekawe, czy dostałabym mandat gdybym zjechała na chodnik autem i powiedziała, że tamten rowerzysta (jako pełnoprawny uczestnik ruchu) może to i ja mogę. Jak równo to równo, prawda? Skoro rowerzyście wolno łamać bezkarnie przepisy to mi też?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4778 |
|
Inez
|
Być może taka droga to dojazd do przyjemniejszego miejsca. Mieszkam w takim miejscu, że często po prostu muszę przejechać niezbyt wygodną drogą dla rowerzysty, bo inaczej w wiele miejsce się zwyczajnie nie dostanę.
|
|
|
|
#4779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Parkingi to jest ogółem płacz i zgrzytanie zębów. Nie wiem co za kretyn tak urządza miasto, sama widzę ile się miejsca marnuje na nikomu nie potrzebne skwery (nawet psów tam nie wyprowadzają). Obok osiedlowego parkingu znajduje się mops z terenami zielonymi, wcześniej miało to sens, bo był to budynek żłobka. Ale na co teraz pracownikom mopsu tereny zielone wielkości połowy parkingu obok, nie wiem ![]() Koło mojego tża są dwa parkingi (uliczka w kształcie litery L z dołączoną drugą odnogą, coby było jak się do śmietników dostać). Między nimi krzole. Nie trawnik, tylko krzole. Wystarczyłoby to wyciąć i znalazłoby się z 8 miejsc więcej spokojnie na autka. Dzieci obok mają plac zabaw ładny i skwerek, więc nie trzeba się martwić, że nie będą mieli gdzie hasać Jak widzę takie debilne rozplanowanie powierzchni miasta to aż mi się wątroba przewraca...
|
|
|
|
|
#4780 |
|
Konto usunięte
|
Ale z drugiej strony krzaki, drzewa i tereny zielone pełnią w mieście jakąś rolę, nie można wszystkiego wyciąć i zalać betonem...
|
|
|
|
#4781 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;63533811]Ale z drugiej strony krzaki, drzewa i tereny zielone pełnią w mieście jakąś rolę, nie można wszystkiego wyciąć i zalać betonem...[/QUOTE]
Jasne, tylko, że wokół jest tego. U mnie między blokami jest sporo drzew, szczególnie za, nie ma takiego uczucia ścisku. Bardzo blisko mam na duży teren zielony nad rzeką, oprócz tego ładny skwerek z ławkami. To wszystko ~5 minut drogi spacerkiem. Także uważam, że takie małe kawałki terenu spokojnie mogliby poświęcić |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy wam sie to podoba czy nie rowerzysci maja prawo jechac po drogach (chyba ze jest zakaz). Rozumiem ze powinno sie tez robic specjalne drogi dla traktorow, furmanek czy wozkow elektrycznych, zeby czasem jakas Karyna czy Seba nie stracili minuty na wyprzedzenie? |
|
|
|
|
#4783 |
|
Inez
|
Czy "po znajomości zrobisz mi taniej?" to junuszowanie? Robię oprowadzanki na kucykach w stadninie. Dzieciata koleżanka się dowiedziała i pyta czy zrobię jej taniej, bo to zbyt dużo jak na kilka kółek (jakbym to ja ustalała ceny
), to ona weźmie jeszcze bratannice i jeszcze dzieci koleżanki Dostałam zestaw do hybryd, koleżanka mówi, że super to jej zrobię po znajomości taniej. Co z tego, że ja nie chcę rozkręcać żadnego paznokciowego biznesu. |
|
|
|
#4784 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4785 |
|
Zadomowienie
|
Ja mowię ze umiem tylko sobie malować
No ale jest w tym tez prawda, bo u siebie juz mam wszystko wyćwiczone.
|
|
|
|
#4786 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;63533811]Ale z drugiej strony krzaki, drzewa i tereny zielone pełnią w mieście jakąś rolę, nie można wszystkiego wyciąć i zalać betonem...[/QUOTE]
Pełnią, bardzo ważną. Ale w XXI wieku parkingi podziemne to chyba już nie jest jakaś fanaberia? Wilk syty, owca cała ![]() ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
I niestety, na wąskiej jednopasmówce w środku miasta rowerzysta to nie jest najlepsza opcja. I tu nie chodzi o wyprzedzanie ale o pewną płynność i przepustowość ruchu w mieście. Przepraszam, że nie wyjeżdżam z domu rano dwie godziny wcześniej. Przecież powinnam przewidzieć, ze jakiś rowerzysta kompletnie przyblokuje ruch na wąskiej jednopasmówce. No cóż. Nauczka, żeby świtkiem z domu wyjeżdżać. No taka karyna ze mnie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#4787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do jazdy po chodniku, to istnieje kilka wyjątków kiedy rowerzysta może. Ale równie często widzę kierowców ktorzy na chodnik się pchają a już szczególnie upodobali sobie parkowanie. PS. żeby nie było, jestem głównie kierowcą. |
|
|
|
|
#4789 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
#4790 |
|
dead & alive
|
Na chodnikach źle, bo przeszkadzają pieszym, na ulicach źle, bo przeszkadzają kierowcom, wyślijmy rowerzystów na tory, maszyniści jeszcze nie zgłaszali, żeby rowerzyści im przeszkadzali
|
|
|
|
#4791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak chcesz jezdzic samochodem to musisz sie z tym liczyc. Wyobraz sobie teraz taka sytuacje. Jakies miasto zamyka np w godzinach porannych jakes ulice dla samochodow. Argumentuje to tym ze np. dwa samochody zajmuja tyle samo miejsca co autobus, a autobusem jedzie 40 osob, a w tych dwoch samochodach tylko kierowcy. Przez duza ilosc samochodow robia sie korki i autobusy nie moga plynnie jezdzic tylko z tych korkach stoja. Wiec albo piechota albo autobus. Zadowolona bys byla? |
|
|
|
|
#4792 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4793 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Uważam też, że skoro rowerzyści ( a więc i pedalarzy należy brać pod uwagę) mają takie samo prawo poruszania się na jezdni, jak ja to niech mają takie same obowiązki, a więc egzamin ze znajomości przepisów ruchu drogowego potwierdzony kartą rowerową oraz niech płacą jakieś tam składki na ubezpieczenie oraz niech oznakują rowery. Bo gdy mi taki jeden mądry śmignął z podporządkowanej, urwał lusterko i pogonił dalej to co miałam zrobić? Przewidzieć idiotę na rowerze? Wezwać policję i opisac sprawcę jako pedalarza na rowerze z czarnym kasku? Chcą mieć prawa? Niech spelniają i obowiązki wynikające z tych praw.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-07-28 o 15:31 |
|
|
|
|
#4794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O to drugie to pretensji nie miej ani do rowerzystow ani do pedalarzy tylko je miej do politykow. Egzamin na karte rowerowa jest w IV kl podstawówki. Po ukończeniu 18 r. z mozna jechac bez karty. To nie wina rowerzystów, a tych co stanowia prawo. Jak ci sie bardzo to nie podoba to mozesz zlozyc obywatelski projekt do sejmu
|
|
|
|
|
#4795 |
|
zuy mod
|
Nie spotkałam się z jakimś ogromnym problemem z wyprzedzeniem roweru. Jak jada dwie osobowki (w jedna i druga stronę) to da się rower wyprzedzić.
|
|
#4796 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Jednopasmówka przejeżdża przez trzy potężne osiedla, dwa ogromne centra handlowe aż do obwodnicy, czyli w stronę lotniska. Jest wąska, z wysokimi krawężnikami po obu stronach. Ktoś baaaaaardzo długo musiał nad tym myśleć.
|
|
|
|
#4797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem wrogiem rowerzystów, ale godziny szczytu i jednopasmowa droga wojewódzka to kiepskie połączenie. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4798 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nie wiem czy ktoś kto jedzie naprzeciwko pomyśli , żeby zjechać patrzą raczej na swój pas . Busy też mnie irytują , zwalniają przed przystankiem i wleką się 20 . w centrum miasta korek za busem a przed nim wolna droga . ale ona zwalnia bo ma czas . Edytowane przez 201607291951 Czas edycji: 2016-07-28 o 17:34 |
|
|
|
|
#4799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kierowcą regularnym jestem, więc mam doskonałe rozeznanie, co się dzieje na drogach. |
|
|
|
|
#4800 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ja też nie jestem wrogiem rowerzystów (jedynie pedalarzy a jest zasadnicza różnica między rowerzystą a pedalarzem) bo sama z roweru też korzystam. Ale niektóre drogi po nie nadają się dla rowerów i tyle, mimo, że teoretycznie jazda po nich jedt dla nich dozwolona. ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Nie mogę się zgodzić bardziej. Do tej pory się zastanawiam, jak można dozwolić jechać w ruchu ulicznym komuś, kto nie zna przepisów ruchu. Przecież to niebezpieczne dla samego rowerzysty i to on będzie w razie czego poszkodowany. Kierowca też nie ma oczu dookoła głowy i nikt normalny chyba nie jest w stanie przewidzieć, ze mu rower śmignie przed maską z podporządkowanej na czerwonym świetle. I pytanie: kto zwraca za szkody wyrządzone przez rowerzystę, jeśli ucieknie z miejsca zdarzenia i nie da się go w żaden sposób zidentyfikować? U mnie się skończyło na urwanym lusterku i wgniecionym błotniku. Za szkody zaplaciłam sama bo nie chciałam tracić zniżek.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:30.

Obok kobitka akurat parkowała, tylko zamiast w tych kreskach to centralnie po środku dwóch miejsc parkingowych. Miejsca wokół miała, bo były puste, można było poprawić, ale po co. No co za ludzie, upał im tak szkodzi czy co?
Tu faktycznie sama mam ochotę trąbić i powiedzieć parę słów. W mieście to ciul, ale widziałam takiego delikwenta w niezabudowanym, jechał nieoświetloną jezdnią, gdzie auta potrafią pruć po 140 km/h, bo to długa prosta, a za rowem piękna, wykostkowana, oświetlona ścieżka.

Jak widzę takie debilne rozplanowanie powierzchni miasta to aż mi się wątroba przewraca...
No ale jest w tym tez prawda, bo u siebie juz mam wszystko wyćwiczone.