Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-28, 11:19   #4771
Czarna2000
Inez

Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III

Rozumiem, że rowery mogą wkurzać, ale dopóki nasze prawo pozwala, a nawet każe mi jeździć po ulicy wasze nerwy nie mają najmniejszego znaczenia. Kierowcy wywalają rowerzystów z dróg, piesi z chodników. Gdzieś muszą się podziać. Jeśli są ścieżki zawsze z nich korzystam, ale niestety nie ma ich zbyt dużo, zwłaszcza w mojej okolicy.
Tam gdzie jechałam nie było znowu takiego strasznego ruchu, raczej zawsze można było mnie wyprzedzić, staram się jechać jak najbliżej krawędzi, jak ktoś wyprzedza to już w ogóle.

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ty mówisz o drogach gminnych między miejscowościami. Rozumiem- wybór albo jechać rowerem albo czekać na PKS kilka godzin.

Ja mówię o jezdniach jednopasmowych w mieście, gdzie autobus jeździ co 10 minut. Można korzystać do woli. Rozumiem, że ważniejsze, by jeden rowerzysta sobie pojeździł rowerem tam, gdzie nie ma na to warunków ale są alternatywne środki transportu niż sto aut stojących/wlekących się za nim w korku w porannych godzinach szczytu (i nie tylko)? Mi się wydaje, ze coś proporcje się nie zgadzają.
Z tym, że wiele osób traktuje rower jako przyjemność, forma aktywności fizycznej, a nie tylko środek transportu, więc autobusy nie mają tutaj nic do rzeczy.
Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 11:30   #4772
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Z tym, że wiele osób traktuje rower jako przyjemność, forma aktywności fizycznej, a nie tylko środek transportu, więc autobusy nie mają tutaj nic do rzeczy.
Już nie mówiąc o kosztach, bo rower to i za 500-600 można mieć (sama mam za tyle), a bilety na autobusy kosztują plus odjeżdżają nie zawsze w pasujących godzinach. Na niektróe osiedla w moim mieście jedzie autobus co pół godziny lub co godzinę, zamiast tyle czekać to wygodniej jest mi wskoczyć na rower.

Szlag mię trafia jeszcze, bo mam wzdłuż jednej z główniejszych ulic w mieście bardzo szeroki chodnik (znaki wskazują na drogę dla pieszych i rowerzystów). Oczywiście kierowcy zrobili sobie z niego parking i miejsca zrobiło się tyle, że dwie osoby mają się problem wyminąć, szczególnie obok balkonów. Wokół dużych sklepów brak, jest jedynie urząd wydający paszporty i coś tam jeszcze w nim, ale to po drugiej stronie ulicy.

Z innej beczki - wczoraj wychodziliśmy ze sklepu i baba z wózkiem zakupowym o mało w nas nie wywaliła i oczywiście pobluzgała na nas głośniej pod nosem, że nie patrzymy, gdzie idziemy. Jak szła to się gapiła w telefon Obok kobitka akurat parkowała, tylko zamiast w tych kreskach to centralnie po środku dwóch miejsc parkingowych. Miejsca wokół miała, bo były puste, można było poprawić, ale po co. No co za ludzie, upał im tak szkodzi czy co?
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 11:41   #4773
Miss Saeki
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;63526541]Zaraz zaraz, a jak po prostu nie ma ścieżki rowerowej, to jak taki rowerzysta ma jechać, jak nie po jezdni? Mówię o np. trasach gminnych pomiędzy miejscowościami. Czy może ma w ogóle nie jeździć, żeby czasem kogoś za kierownicą nie wkurzyć?

Dla mnie jest gorsza rzeczy - jedzie sobie rowerzysta po jezdni, gdzie dwa metry dalej ma... ścieżkę rowerową Tu faktycznie sama mam ochotę trąbić i powiedzieć parę słów. W mieście to ciul, ale widziałam takiego delikwenta w niezabudowanym, jechał nieoświetloną jezdnią, gdzie auta potrafią pruć po 140 km/h, bo to długa prosta, a za rowem piękna, wykostkowana, oświetlona ścieżka. [/QUOTE]

Cytat:
Ty mówisz o drogach gminnych między miejscowościami. Rozumiem- wybór albo jechać rowerem albo czekać na PKS kilka godzin.

Ja mówię o jezdniach jednopasmowych w mieście, gdzie autobus jeździ co 10 minut. Można korzystać do woli. Rozumiem, że ważniejsze, by jeden rowerzysta sobie pojeździł rowerem tam, gdzie nie ma na to warunków ale są alternatywne środki transportu niż sto aut stojących/wlekących się za nim w korku w porannych godzinach szczytu (i nie tylko)? Mi się wydaje, ze coś proporcje się nie zgadzają.
Jak jest korek to ten rowerzysta porusza się szybciej niż pozostałe środki transportu.
Stary 2016-07-28, 12:02   #4774
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Rany, ja też lubię jeździć na rowerze. Ale nie wyobrażam sobie by tarasować rowerem jednopasmówkę. U nas jest jednopasmówka przez trzy potężne osiedla i jak się właduje rowerzysta to korek się robi do obwodnicy.

Fajnie propagować zdrowy styl życia i jazdę rowerem. Ale do tego trzeba zapewnić odpowiednią infrastrukturę ścieżki rowerowe. Zresztą, moim zdaniem, wpuszczanie rowerzystów na jezdnie jest niebezpieczne, przede wszystkim dla samych rowerzystów, którzy często nie mają pojęcia o zasadach ruchu drogowego i czują się jak królowie szos. Nie wiem, czyj to był durny pomysł, żeby pozwalać komuś jeździć w ruchu drogowym i nie sprawdzić, czy ten ktoś w ogóle zna przepisy.
Święte słowa, może 50 lat temu, kiedy po drogach jeździło dużo mniej samochodów niż teraz, to brak znajomości zasad ruchu drogowego miał rację bytu (chociaż dla mnie to wciąż niepojęte), ale obecnie, to naprawdę czasami włos się jeży na głowie, jak widzę niektóre wyczyny rowerzystów. No i nagminne: samochody mają czerwone, to rowerzysta albo przejeżdża mimo to, albo nagle staje się pieszym i jedzie po pasach a potem po chodniku.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 12:28   #4775
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Rozumiem, że rowery mogą wkurzać, ale dopóki nasze prawo pozwala, a nawet każe mi jeździć po ulicy wasze nerwy nie mają najmniejszego znaczenia. Kierowcy wywalają rowerzystów z dróg, piesi z chodników. Gdzieś muszą się podziać. Jeśli są ścieżki zawsze z nich korzystam, ale niestety nie ma ich zbyt dużo, zwłaszcza w mojej okolicy.
Tam gdzie jechałam nie było znowu takiego strasznego ruchu, raczej zawsze można było mnie wyprzedzić, staram się jechać jak najbliżej krawędzi, jak ktoś wyprzedza to już w ogóle.

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

1. No właśnie o tym myślę. O propagowaniu jazdy na rowerze przy braku infrastruktury adekwatnej do poruszania się rowerem. Trochę paranoja bo jeśli coś się propaguje to wypadałoby zapewnić ku temu warunki.

2. Wiem. Jestem rowerzystą i lubię pedałować. Ale o jakiej przyjemności może tu być mowa w huku i spalinach?

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość

Szlag mię trafia jeszcze, bo mam wzdłuż jednej z główniejszych ulic w mieście bardzo szeroki chodnik (znaki wskazują na drogę dla pieszych i rowerzystów). Oczywiście kierowcy zrobili sobie z niego parking i miejsca zrobiło się tyle, że dwie osoby mają się problem wyminąć, szczególnie obok balkonów. Wokół dużych sklepów brak, jest jedynie urząd wydający paszporty i coś tam jeszcze w nim, ale to po drugiej stronie ulicy.
A dzwoń na policję lub straż miejską. Trudno- jestem kierowcą i nieraz parkuje w sporej odległości od celu lub krążę aż znajdę miejsce. Nigdy na chodniku ani na ścieżce rowerowej. Niech pozakladają blokady na koła.

Wszystko w tym kraju opiera się na nieprzystosowanej do takiego natężenia ruchu, ilości pojazdów, postkomunistycznej infrastrukturze. W Gdańsku dwa potężne szpitale vis a vis: Kopernika i Kolejowy. Parkingów zero, najbliższy na dworcu PKP lub na dziko (niedawno otworzyli jeden w sporej odległości od Kopernika ale niewielki i niewystarczający na potrzeby a przecież w tych szpitalach leżą ludzie nie tylko z Gdańska ale z całego województwa) więc straż miejska wali mandaty aż miło. Tak najprościej- walić mandaty, zarabiać na tym a nie pomyśleć, żeby może jakiś podziemny parking wybudować.

Zaparkować przy Akademii Medycznej? Bajka. Jeden parking, 5 zł za godzinę z upierdliwym cieciem, do którego musisz gnać po bilet parkingowy bo on doopy nie ruszy. Na szczęście jest podziemny dla personelu, więc nie mam problemu ale widzę, jak ludzie klną w żywy kamień i wcale się im nie dziwię.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2016-07-28 o 12:32
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 12:32   #4776
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
1. No właśnie o tym myślę. O propagowaniu jazdy na rowerze przy braku infrastruktury adekwatnej do poruszania się rowerem. Trochę paranoja bo jeśli coś się propaguje to wypadałoby zapewnić ku temu warunki.

2. Wiem. Jestem rowerzystą i lubię pedałować. Ale o jakiej przyjemności może tu być mowa w huku i spalinach?

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

A dzwoń na policję lub straż miejską. Trudno- jestem kierowcą i nieraz parkuje w sporej odległości od celu lub krążę aż znajdę miejsce. Nigdy na chodniku ani na ścieżce rowerowej. Niech pozakladają blokady na koła.

Wszystko w tym kraju opiera się na nieprzystosowanej do takiego natężenia ruchu, ilości pojazdów, postkomunistycznej infrastrukturze. W Gdańsku dwa potężne szpitale vis a vis: Kopernika i Kolejowy. Parkingów zero, najbliższy na dworcu PKP lub na dziko (niedawno otworzyli jeden w sporej odległości od Kopernika ale niewielki i niewystarczający na potrzeby a przecież w tych szpitalach leżą ludzie nie tylko z Gdańska ale z całego województwa) więc straż miejska wali mandaty aż miło. Tak najprościej- walić mandaty, zarabiać na tym a nie pomyśleć, żeby może jakiś podziemny parking wybudować.
Byleby nie tak, jak we Wrocławiu, wybudowano na Wita Stwosza i koło ZOO (tam w ogóle jest grubsza afera z tym parkingiem) parkingi podziemne, ze stawką godzinową taką, że głowa boli. I komentarz: jak cię stać na auto, to stać cię na drogi parking, ręce opadają.

Edytowane przez marza_mr
Czas edycji: 2016-07-29 o 11:55
Stary 2016-07-28, 12:37   #4777
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Jak jest korek to ten rowerzysta porusza się szybciej niż pozostałe środki transportu.
Rowerzsta może sobie urządzić slalom, względnie zjechać na chodnik. Ja nie. Ciekawe, czy dostałabym mandat gdybym zjechała na chodnik autem i powiedziała, że tamten rowerzysta (jako pełnoprawny uczestnik ruchu) może to i ja mogę. Jak równo to równo, prawda? Skoro rowerzyście wolno łamać bezkarnie przepisy to mi też?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-07-28, 12:40   #4778
Czarna2000
Inez

Cytat:
Być może taka droga to dojazd do przyjemniejszego miejsca. Mieszkam w takim miejscu, że często po prostu muszę przejechać niezbyt wygodną drogą dla rowerzysty, bo inaczej w wiele miejsce się zwyczajnie nie dostanę.
Stary 2016-07-28, 12:45   #4779
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Rowerzsta może sobie urządzić slalom, względnie zjechać na chodnik. Ja nie. Ciekawe, czy dostałabym mandat gdybym zjechała na chodnik autem i powiedziała, że tamten rowerzysta (jako pełnoprawny uczestnik ruchu) może to i ja mogę. Jak równo to równo, prawda? Skoro rowerzyście wolno łamać bezkarnie przepisy to mi też?
Widziałam takiego kierowcę, ominął pieszego na pasach w ten sposób. Nie rób tak

Parkingi to jest ogółem płacz i zgrzytanie zębów. Nie wiem co za kretyn tak urządza miasto, sama widzę ile się miejsca marnuje na nikomu nie potrzebne skwery (nawet psów tam nie wyprowadzają). Obok osiedlowego parkingu znajduje się mops z terenami zielonymi, wcześniej miało to sens, bo był to budynek żłobka. Ale na co teraz pracownikom mopsu tereny zielone wielkości połowy parkingu obok, nie wiem
Koło mojego tża są dwa parkingi (uliczka w kształcie litery L z dołączoną drugą odnogą, coby było jak się do śmietników dostać). Między nimi krzole. Nie trawnik, tylko krzole. Wystarczyłoby to wyciąć i znalazłoby się z 8 miejsc więcej spokojnie na autka. Dzieci obok mają plac zabaw ładny i skwerek, więc nie trzeba się martwić, że nie będą mieli gdzie hasać Jak widzę takie debilne rozplanowanie powierzchni miasta to aż mi się wątroba przewraca...
Stary 2016-07-28, 12:52   #4780
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Ale z drugiej strony krzaki, drzewa i tereny zielone pełnią w mieście jakąś rolę, nie można wszystkiego wyciąć i zalać betonem...
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 13:03   #4781
Lottie69
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;63533811]Ale z drugiej strony krzaki, drzewa i tereny zielone pełnią w mieście jakąś rolę, nie można wszystkiego wyciąć i zalać betonem...[/QUOTE]

Jasne, tylko, że wokół jest tego. U mnie między blokami jest sporo drzew, szczególnie za, nie ma takiego uczucia ścisku. Bardzo blisko mam na duży teren zielony nad rzeką, oprócz tego ładny skwerek z ławkami. To wszystko ~5 minut drogi spacerkiem.
Także uważam, że takie małe kawałki terenu spokojnie mogliby poświęcić
Stary 2016-07-28, 13:27   #4782
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Święte słowa, może 50 lat temu, kiedy po drogach jeździło dużo mniej samochodów niż teraz, to brak znajomości zasad ruchu drogowego miał rację bytu (chociaż dla mnie to wciąż niepojęte), ale obecnie, to naprawdę czasami włos się jeży na głowie, jak widzę niektóre wyczyny rowerzystów. No i nagminne: samochody mają czerwone, to rowerzysta albo przejeżdża mimo to, albo nagle staje się pieszym i jedzie po pasach a potem po chodniku.
Chyba nie widzialas wyczynow kierowcow. Uwierz mi ze to co wyczyniaja rowerzysci to jest pikus w porownaniu do tego co wyczyniaja kierowcy w stosunku do rowerzystow czy motocylkistow.

Czy wam sie to podoba czy nie rowerzysci maja prawo jechac po drogach (chyba ze jest zakaz). Rozumiem ze powinno sie tez robic specjalne drogi dla traktorow, furmanek czy wozkow elektrycznych, zeby czasem jakas Karyna czy Seba nie stracili minuty na wyprzedzenie?
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 13:59   #4783
Czarna2000
Inez

Czy "po znajomości zrobisz mi taniej?" to junuszowanie? Robię oprowadzanki na kucykach w stadninie. Dzieciata koleżanka się dowiedziała i pyta czy zrobię jej taniej, bo to zbyt dużo jak na kilka kółek (jakbym to ja ustalała ceny), to ona weźmie jeszcze bratannice i jeszcze dzieci koleżanki
Dostałam zestaw do hybryd, koleżanka mówi, że super to jej zrobię po znajomości taniej. Co z tego, że ja nie chcę rozkręcać żadnego paznokciowego biznesu.
Stary 2016-07-28, 14:16   #4784
blue3
dead & alive

Cytat:
Czy "po znajomości zrobisz mi taniej?" to junuszowanie? Robię oprowadzanki na kucykach w stadninie. Dzieciata koleżanka się dowiedziała i pyta czy zrobię jej taniej, bo to zbyt dużo jak na kilka kółek (jakbym to ja ustalała ceny), to ona weźmie jeszcze bratannice i jeszcze dzieci koleżanki
Dostałam zestaw do hybryd, koleżanka mówi, że super to jej zrobię po znajomości taniej. Co z tego, że ja nie chcę rozkręcać żadnego paznokciowego biznesu.
Powiedz, że po znajomości może zapłacić Ci więcej
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 14:18   #4785
malgo96
Zadomowienie

Ja mowię ze umiem tylko sobie malować No ale jest w tym tez prawda, bo u siebie juz mam wszystko wyćwiczone.
malgo96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 14:26   #4786
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;63533811]Ale z drugiej strony krzaki, drzewa i tereny zielone pełnią w mieście jakąś rolę, nie można wszystkiego wyciąć i zalać betonem...[/QUOTE]

Pełnią, bardzo ważną. Ale w XXI wieku parkingi podziemne to chyba już nie jest jakaś fanaberia? Wilk syty, owca cała

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Chyba nie widzialas wyczynow kierowcow. Uwierz mi ze to co wyczyniaja rowerzysci to jest pikus w porownaniu do tego co wyczyniaja kierowcy w stosunku do rowerzystow czy motocylkistow.

Czy wam sie to podoba czy nie rowerzysci maja prawo jechac po drogach (chyba ze jest zakaz). Rozumiem ze powinno sie tez robic specjalne drogi dla traktorow, furmanek czy wozkow elektrycznych, zeby czasem jakas Karyna czy Seba nie stracili minuty na wyprzedzenie?
Jako kierowca i rowerzysta widziałam wyczyny i jednych i drugich. I tak jak zmotoryzowani dzielą się na kierowców i piratów drogowych, tak jednośladowcy dzielą się na rowerzystow i pedalarzy.

I niestety, na wąskiej jednopasmówce w środku miasta rowerzysta to nie jest najlepsza opcja. I tu nie chodzi o wyprzedzanie ale o pewną płynność i przepustowość ruchu w mieście. Przepraszam, że nie wyjeżdżam z domu rano dwie godziny wcześniej. Przecież powinnam przewidzieć, ze jakiś rowerzysta kompletnie przyblokuje ruch na wąskiej jednopasmówce. No cóż. Nauczka, żeby świtkiem z domu wyjeżdżać. No taka karyna ze mnie.

No pasaran!
Stary 2016-07-28, 14:27   #4787
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgo96 Pokaż wiadomość
Ja mowię ze umiem tylko sobie malować No ale jest w tym tez prawda, bo u siebie juz mam wszystko wyćwiczone.
ty lepiej uważaj, bo powie ci że w takim razie ona sobie też sama pomaluje twoim zestawem
Stary 2016-07-28, 14:30   #4788
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
A czy ja napisałam, że rowerzysta jedzie slalonem lub chodnikiem? Wystarczy, że samochody stoją lub jadą bardzo powoli to rowerzysta jest w stanie bez jazdy slalomem tylko równo przy prawej krawędzi jezdni jechać szybciej niż samochody w tym korku.

Co do jazdy po chodniku, to istnieje kilka wyjątków kiedy rowerzysta może. Ale równie często widzę kierowców ktorzy na chodnik się pchają a już szczególnie upodobali sobie parkowanie.

PS. żeby nie było, jestem głównie kierowcą.
Stary 2016-07-28, 14:55   #4789
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
A czy ja napisałam, że rowerzysta jedzie slalonem lub chodnikiem? Wystarczy, że samochody stoją lub jadą bardzo powoli to rowerzysta jest w stanie bez jazdy slalomem tylko równo przy prawej krawędzi jezdni jechać szybciej niż samochody w tym korku.

Co do jazdy po chodniku, to istnieje kilka wyjątków kiedy rowerzysta może. Ale równie często widzę kierowców ktorzy na chodnik się pchają a już szczególnie upodobali sobie parkowanie.

PS. żeby nie było, jestem głównie kierowcą.
Wiesz, w sumie, jak może to niech sobie jedzie, ja mu naprawdę nie zazdroszczę. Ale jeśli taki rowerzysta jedzie sobie jednopasmówką (osobliwie w godzinach szczytu) w peletonie i ani go nie da się wyprzedzić ani nad nim przefrunąć to rozumiesz...

No pasaran!
Stary 2016-07-28, 15:10   #4790
blue3
dead & alive

Na chodnikach źle, bo przeszkadzają pieszym, na ulicach źle, bo przeszkadzają kierowcom, wyślijmy rowerzystów na tory, maszyniści jeszcze nie zgłaszali, żeby rowerzyści im przeszkadzali
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 15:14   #4791
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Pełnią, bardzo ważną. Ale w XXI wieku parkingi podziemne to chyba już nie jest jakaś fanaberia? Wilk syty, owca cała

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Jako kierowca i rowerzysta widziałam wyczyny i jednych i drugich. I tak jak zmotoryzowani dzielą się na kierowców i piratów drogowych, tak jednośladowcy dzielą się na rowerzystow i pedalarzy.

I niestety, na wąskiej jednopasmówce w środku miasta rowerzysta to nie jest najlepsza opcja. I tu nie chodzi o wyprzedzanie ale o pewną płynność i przepustowość ruchu w mieście. Przepraszam, że nie wyjeżdżam z domu rano dwie godziny wcześniej. Przecież powinnam przewidzieć, ze jakiś rowerzysta kompletnie przyblokuje ruch na wąskiej jednopasmówce. No cóż. Nauczka, żeby świtkiem z domu wyjeżdżać. No taka karyna ze mnie.
Tak powinnas przewidziec ze cos takiego moze byc poniewaz on ma takie samo prawo do poruszania sie na drodze jak ty.

Jak chcesz jezdzic samochodem to musisz sie z tym liczyc. Wyobraz sobie teraz taka sytuacje. Jakies miasto zamyka np w godzinach porannych jakes ulice dla samochodow. Argumentuje to tym ze np. dwa samochody zajmuja tyle samo miejsca co autobus, a autobusem jedzie 40 osob, a w tych dwoch samochodach tylko kierowcy. Przez duza ilosc samochodow robia sie korki i autobusy nie moga plynnie jezdzic tylko z tych korkach stoja. Wiec albo piechota albo autobus. Zadowolona bys byla?
Stary 2016-07-28, 15:19   #4792
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Powiedz, że po znajomości może zapłacić Ci więcej
O, to to!!
Stary 2016-07-28, 15:28   #4793
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Tak powinnas przewidziec ze cos takiego moze byc poniewaz on ma takie samo prawo do poruszania sie na drodze jak ty.

Jak chcesz jezdzic samochodem to musisz sie z tym liczyc. Wyobraz sobie teraz taka sytuacje. Jakies miasto zamyka np w godzinach porannych jakes ulice dla samochodow. Argumentuje to tym ze np. dwa samochody zajmuja tyle samo miejsca co autobus, a autobusem jedzie 40 osob, a w tych dwoch samochodach tylko kierowcy. Przez duza ilosc samochodow robia sie korki i autobusy nie moga plynnie jezdzic tylko z tych korkach stoja. Wiec albo piechota albo autobus. Zadowolona bys byla?
Porównanie nieco na wyrost biorąc pod uwage tempo poruszania się autobusu i roweru, nie uważasz? Nie chodzi o zajmowane miejsce a o płynność i przepustowość ruchu.

Uważam też, że skoro rowerzyści ( a więc i pedalarzy należy brać pod uwagę) mają takie samo prawo poruszania się na jezdni, jak ja to niech mają takie same obowiązki, a więc egzamin ze znajomości przepisów ruchu drogowego potwierdzony kartą rowerową oraz niech płacą jakieś tam składki na ubezpieczenie oraz niech oznakują rowery. Bo gdy mi taki jeden mądry śmignął z podporządkowanej, urwał lusterko i pogonił dalej to co miałam zrobić? Przewidzieć idiotę na rowerze? Wezwać policję i opisac sprawcę jako pedalarza na rowerze z czarnym kasku? Chcą mieć prawa? Niech spelniają i obowiązki wynikające z tych praw.

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2016-07-28 o 15:31
Stary 2016-07-28, 15:42   #4794
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Porównanie nieco na wyrost biorąc pod uwage tempo poruszania się autobusu i roweru, nie uważasz? Nie chodzi o zajmowane miejsce a o płynność i przepustowość ruchu.

Uważam też, że skoro rowerzyści ( a więc i pedalarzy należy brać pod uwagę) mają takie samo prawo poruszania się na jezdni, jak ja to niech mają takie same obowiązki, a więc egzamin ze znajomości przepisów ruchu drogowego potwierdzony kartą rowerową oraz niech płacą jakieś tam składki na ubezpieczenie oraz niech oznakują rowery. Bo gdy mi taki jeden mądry śmignął z podporządkowanej, urwał lusterko i pogonił dalej to co miałam zrobić? Przewidzieć idiotę na rowerze? Wezwać policję i opisac sprawcę jako pedalarza na rowerze z czarnym kasku? Chcą mieć prawa? Niech spelniają i obowiązki wynikające z tych praw.
Wybacz, ale to samochody tworza korki, bo jest ich za duzo, a nie rowery. Wystarczy spojrzec na glowne ulice w godzinie szczytu. Niewazne czy sa tam rowery czy nie, a korek i tak jest. Przez to ze samochodow jest duzo to nie ma takiej płynności ruchu.

O to drugie to pretensji nie miej ani do rowerzystow ani do pedalarzy tylko je miej do politykow. Egzamin na karte rowerowa jest w IV kl podstawówki. Po ukończeniu 18 r. z mozna jechac bez karty. To nie wina rowerzystów, a tych co stanowia prawo. Jak ci sie bardzo to nie podoba to mozesz zlozyc obywatelski projekt do sejmu
Stary 2016-07-28, 15:45   #4795
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Nie spotkałam się z jakimś ogromnym problemem z wyprzedzeniem roweru. Jak jada dwie osobowki (w jedna i druga stronę) to da się rower wyprzedzić.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 16:36   #4796
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Nie spotkałam się z jakimś ogromnym problemem z wyprzedzeniem roweru. Jak jada dwie osobowki (w jedna i druga stronę) to da się rower wyprzedzić.
No to zapraszam Cię do mnie
Jednopasmówka przejeżdża przez trzy potężne osiedla, dwa ogromne centra handlowe aż do obwodnicy, czyli w stronę lotniska. Jest wąska, z wysokimi krawężnikami po obu stronach. Ktoś baaaaaardzo długo musiał nad tym myśleć.

No pasaran!
Stary 2016-07-28, 17:22   #4797
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Wybacz, ale to samochody tworza korki, bo jest ich za duzo, a nie rowery. Wystarczy spojrzec na glowne ulice w godzinie szczytu. Niewazne czy sa tam rowery czy nie, a korek i tak jest. Przez to ze samochodow jest duzo to nie ma takiej płynności ruchu.
Dziś "jechałam" w korku spowodowanym przez dwóch rowerzystów. W godzinach szczytu, na średnio-szerokiej lub wąskiej jezdni nie ma praktycznej możliwości płynnego wyprzedzania rowerzystów, szczególnie, że są coraz bardziej cwani i nauczyli się jeździć środkiem pasa. Jak jeszcze ktoś jedzie przy krawędzi, to nie jest tak źle, bo samochody na przeciwnym pasie mogą lekko zjechać (jeśli mają gdzie) i można wykonać manewr wyprzedzania.

Nie jestem wrogiem rowerzystów, ale godziny szczytu i jednopasmowa droga wojewódzka to kiepskie połączenie.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-07-28, 17:31   #4798
201607291951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Dziś "jechałam" w korku spowodowanym przez dwóch rowerzystów. W godzinach szczytu, na średnio-szerokiej lub wąskiej jezdni nie ma praktycznej możliwości płynnego wyprzedzania rowerzystów, szczególnie, że są coraz bardziej cwani i nauczyli się jeździć środkiem pasa. Jak jeszcze ktoś jedzie przy krawędzi, to nie jest tak źle, bo samochody na przeciwnym pasie mogą lekko zjechać (jeśli mają gdzie) i można wykonać manewr wyprzedzania.

Nie jestem wrogiem rowerzystów, ale godziny szczytu i jednopasmowa droga wojewódzka to kiepskie połączenie.
Miałam tak ostatnio , nie mogłam wyprzedzić bo jechał sobie środkiem drogi i wlokłam się za nim a za mną korek
nie wiem czy ktoś kto jedzie naprzeciwko pomyśli , żeby zjechać patrzą raczej na swój pas .
Busy też mnie irytują , zwalniają przed przystankiem i wleką się 20 . w centrum miasta korek za busem a przed nim wolna droga . ale ona zwalnia bo ma czas .

Edytowane przez 201607291951
Czas edycji: 2016-07-28 o 17:34
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-28, 17:54   #4799
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:

Jeśli mają prawo, to powinni mieć też takie same obowiązki jak kierowcy, w tym też ponosić taką sama odpowiedzialność.

A kierowcą regularnym jestem, więc mam doskonałe rozeznanie, co się dzieje na drogach.
Stary 2016-07-28, 18:01   #4800
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość

Niestety, sytuacja, którą opisałaś jest już chyba powszechną praktyką. Rowerzysta wali środkiem pasa, bo WOLNO. Zresztą, nawet jak jadą przy krawędzi to niektóre jednopasmówki w mieście są tak wąskie i kręte, że trudno wyprzedzić takiego żółwia bezpiecznie.

Ja też nie jestem wrogiem rowerzystów (jedynie pedalarzy a jest zasadnicza różnica między rowerzystą a pedalarzem) bo sama z roweru też korzystam. Ale niektóre drogi po nie nadają się dla rowerów i tyle, mimo, że teoretycznie jazda po nich jedt dla nich dozwolona.

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ----------

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Jeśli mają prawo, to powinni mieć też takie same obowiązki jak kierowcy, w tym też ponosić taką sama odpowiedzialność.

A kierowcą regularnym jestem, więc mam doskonałe rozeznanie, co się dzieje na drogach.
Nie mogę się zgodzić bardziej. Do tej pory się zastanawiam, jak można dozwolić jechać w ruchu ulicznym komuś, kto nie zna przepisów ruchu. Przecież to niebezpieczne dla samego rowerzysty i to on będzie w razie czego poszkodowany. Kierowca też nie ma oczu dookoła głowy i nikt normalny chyba nie jest w stanie przewidzieć, ze mu rower śmignie przed maską z podporządkowanej na czerwonym świetle. I pytanie: kto zwraca za szkody wyrządzone przez rowerzystę, jeśli ucieknie z miejsca zdarzenia i nie da się go w żaden sposób zidentyfikować? U mnie się skończyło na urwanym lusterku i wgniecionym błotniku. Za szkody zaplaciłam sama bo nie chciałam tracić zniżek.

No pasaran!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości