|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lato nadchodzi, słońce świeci, coraz większe rosną nam dzieci. Mamy luty 2016 c
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3872 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lato nadchodzi, słońce świeci, coraz większe rosną nam dzieci. Mamy luty 2016 c
O Marta postępy widzę
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3873 |
|
Wtajemniczenie
|
Byliśmy na pogrzebie, w tym czasie babcia z dziadkiem pilnowali dzieciaków, na szczęście grzeczni byli oboje, a tesciowa tak się stresowała okropnie, że nie da rady.
Zaraz idę spać, bo głowa boli. Marcia, kciuki za postepy Zosi z nocnym spaniem. Amb, kciuki za sukcesy w rehabilitacji Leosia My chyba też musimy cos robic, bo Milek leżąc na brzusiu nie podnosi sie na wyprostowanych rękach i słabo u niego z obrotami . Tylko siadać chce i mu sie udaje, choć mu nie daję.
|
|
|
|
|
#3874 |
|
Raczkowanie
|
Ale tu dziś cisza..
Moja niusia juz śpi. Muszę się pochwalić dziś pierwszy raz usiadła. Trzymałam ją na kolanach oparta o mój brzuch w takiej pozycji na polleżąca A ona do przodu i usiadła do pionu😊 Elena A czego ty milkowi nie pozwalasz to za szybko czy o co chodzi?moja obroty tylko z pleców na brzuszek i tak cały cZas A potem się złości bo się zmeczy A nie obronić się i nie położy tylko główkę zadziera Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3875 |
|
Zakorzenienie
|
Renata bo niby dzieci z brzuszka same powinnny usiasc..
Mnie takie przeziebienie dopadlo ze masakra. Dobrze ze Zosi przeszlo. Elena dobrze ze tesciowa dala rade. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3876 |
|
Zakorzenienie
|
No dokładnie, dziecko ma samo usiąść. Mój dzikusek wypracował sobie metodę, że najpierw staje na czworaka, a potem pac na pupkę, dziś już z dobrą minutę tak posiedział
Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3877 | |
|
Wtajemniczenie
|
Re_nat, wydaje mi sie, ze coś idzie nie tak z tym siadaniem, bo jest jak piszesz, tak jak u Was- siadanie z pozycji półleżącej, a on nawet obrócić porządnie sie nie potrafi sam. A takie wyrywanie sie do przodu to boję sie, ze moze mu tylko zaszkodzić
. I to nie jest cgyba takie "prawidłowe" siadanie.Kurczaki, ja nic nie pamietam, jak to było z K., tzn. kiedy sie obracała, siadała, pamietam tylko, kiedy pierwszy raz sama wstała, bo wtedy leżałysmy w szpitalu .Miała 7 mcy, gdzie Milkowi do niej?!Dziewczyny, jakie macie puzzle piankowe? chcę kupić a nie chcę trafic na chińszczyznę? gdzieś był ten temat, tylko nie mogę znaleźć. ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3878 | |
|
Raczkowanie
|
A juz sobie troche na necie poczytalam o tym siadaniu, czyli to co moja zrobiła to jeszcze nie to 😐A moja teściowa mówi ze teraz powinnam ja dużo nosić bo tak ćwiczy a ona większość czasu leży i bardzo dużo na brzuszku
Lucy twój już na czworaka 👏😻 moja chyba szybko dupki nie podniesie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli uderzyła główką w karuzelę to znaczy że próbuje się unosić na wyprostowanych rączkach, a to jest piękny wstęp do następnego etapu Powiem jak jest u nas. Jak tylko wstaniemy to robię małemu centrum dowodzenia na podłodze Kładę starą kołdrę, na to płaską matę, rozrzucam zabawki. I on tam leży cały dzień, wierci się, kręci, knuje jak podpełznąć do zabawki, wywija na wszystkie strony. I tak sam doszedł najpierw na czworaka, potem do siadania. a pada tak dziesiątki razy, no ale trudno, inaczej się nie nauczy Więc, jak Twoja się rwie do obracania to zrób jej miejsca i niech trenuje ![]() Mój już mi wypełza za mną z pokoju, metodą na ślimaka haha ![]() Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
26.01.2016 Witaj synku 04.09.2019 Drugie szczęście Edytowane przez Lucy31 Czas edycji: 2016-07-30 o 06:53 |
|
|
|
|
|
#3881 |
|
Zakorzenienie
|
Lucy Ty to masz artyste
moj yez kombinuje juz dupke unosi ale gdzie mu do Twojego Mamusie pytanko mam...pogryzly malego komary na twarzy 3 kropki...cos takiemu maluchowi mozna posmarowac czy jak? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3882 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzień dobry, my jesteśmy od czwartku w Gdańsku. Wczoraj byliśmy w zoo, a wieczorem nad zatoką. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3883 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zaleciła pediatra dermarologWysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Elena Domiś rwie się do siadania obraca się z plećów w 3 sek i to z zabawkami w ręku a podnosić się na raczkach dopiero się uczy, Wogole nie wkladal i i nie wklada stópek do buzi a nogami operuje jak szalony zabawkę sobie nogami podniesie do rączek włoży. Ale nie pomyślał żeby z nim iść sprawdzić postępy. Ogólnie każdy pediatra mówi tylko że jest bardzo mądry i bystry bo reaguje na swoje imię i patrzy przenikliwie jak się do niego mówi. Wie skąd jaki dzwiek dochodzi zaraz się rozejrzy. Ale to już nam mówili jak miał parę tyg więc mam nadzieję że rozwija się prawidłowo każdy w swoim tempie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3884 |
|
Zakorzenienie
|
My puzzle mamy z biedry, robione przez trefl, na razie są ok
Dziś Leo obrócił się z pleców na brzuch do siadu to daleekoo rehabilitantka powiedziała mi, że nie wolno tego przyspieszać, "uczyć" i taki prawdziwy, samodzielny siad to ok.8 miesiąca. I tak jak dziewczyny piszą-z czworaków.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3885 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No właśnie, ale przynajmniej się obraca, więc super ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- Cytat:
Ja właśnie oglądałam takie od 10 mcy, tylko nie wiem, jakiej firmy najlepsze, przy K. nie miałam takich puzzli, miała, ale mniejsze, do zabawy, a nie żeby na nich leżeć. Zobaczę co mają u nas w sklepach. ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
.Nasz jest leniuszek i już, nie chce mu sie nic robić, owszem, poobraca sie na boczki, sięgnie do zabawek, obróci sie raz na jakiś czas sam na brzuś i tyle. Przy Karince nie robiłam specjalnie nic, tak jak Bartuś sama do wszystkiego doszła, mam porównanie między nią a milkiem i niebo a ziemia ![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
nasz próbuje pakować stopy, bawi się nózkami, stopkami, i tak samo sprawnie operuje nóżkami przy przytrzymywaniu zabawek. To z tym patrzeniem u nas tak samo slyszeliśmy, Milek smieje sie jak słyszy swoje imię,nas oczywiscie rozpoznaje bez problemu, a do obcych robi ogromne oczy, jeszcze bez płaczu. ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#3886 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tz zobaczył ze ja taka chora i odwolal swoje plany. I dzis nie zapraszamy i chwala Bogu bo Zosia tez jeszcze kaszle a ja nie widze na oczy.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3887 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A miala etap raczkowania? Podobno 10 % dzieciaczkow omija ten proces i zaczynaja od wstawania. Tz tez zalicza sie do tej grupy, bo zaczal chodzic jak mial zaledwie 7 miesiecy Az trudno w to uwierzyc jak popatrze na Ninke. Jest wygimnatykowana, ale do chodzenia jeszcze dluuuuuga droga. Tez zastanawialam sie nad puzlami, ale czytam, ze sporo z nich ma toksyczne substancje i w innych krajach sa nawet wycofywane. Chinczycy nawet znak CE podrabiaja i badz tu madrym . Tu ciekawy artykul http://mamawiewszystko.com/zabawa/pu...aszych-dzieci/Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3888 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ba obroty zaczeła miesiąc później od Lusi ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3889 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobno sam chcial, ale ktos przeciez musial go asekurowac Teraz tez sa troche inne czasy i jestesmy bardziej wyedukowani w tych sprawach |
|
|
|
|
|
#3890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3891 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
No to teraz matka szykuj się, bo się zacznie heheheU nas był w miare spokojnym dzieckiem dopóki nie nauczył się obracać i nie zaznał co to jest. A teraz.. Elenko, jak sama mówisz po swoichd zieciach, każde jest inne, każde ma swoje tempo. Ja tam bym sie nie przejmowała niczym
|
|
|
#3892 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie. Każde dziecko ma swoje tempo
Mam porownanie ze swoją dwójką. Michał długo leżał plackiem. Pełzanie opanował na 7 miechów. Sam usiadł na 10 miesiecy, a raczkować zaczął na roczek. Wcześniej tylko stal na czworkach i kiwal sie w przód i w tyl chodzic zaczal jak mial 15 miesięcy. Zuza natomiast juz na czworakach sie kiwa przód-tył i zauwazylam za kombinuje jak Bartuś z siadaniem. Zostawic na macie nie idzie bo pełza po pokoju bardzo efektywnie Dzisiaj polazla za mna do kuchni |
|
|
|
|
#3893 |
|
Raczkowanie
|
Moja dziś znowu przekrecila się z brzuszka na plecki i choć była obok to ja nie zauważyłam jak to zrobiła.
Dla mojej za to nóżki jeszcze nie istnieją chyba ze mama pokaże Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest upierdliwe wiem, ale taaaakie słodkie
|
|
|
#3895 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#3896 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
to Zuzia zrobila mamie niespodzianke ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3897 |
|
Zakorzenienie
|
Lamia twoja tez haha :-D ostroooo
Ale mam zalatany dzien. Dzis gosci mamy jutro tez. Dzis zapraszamy ich od razu jutro tez. Masakra 😱ale chociaz w domu na miejscu tylko sprzątania i jedżenia szykowania w brod 😛 Zosia dalej mi pokasluje i ma zatkany nosek jak karmię..😫 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3898 |
|
Wtajemniczenie
|
Kupiłam zis te puzzle, na pewno jakas chińszczyzna, tak sądzę, choć tanie nie były
, Milkowi się nie spodobałay, rozpłakał się jak na nich mąż go połozył .Dziś po ulewach u nas dziś duchota, musiałam pomyć okna i uprac firanki, bo tak sie zakurzyły od miesiąca, ze kichalam, jak byłam w poblizu albo wychodziłam na balkon. Milek dziś przespał ponad 3 godz. ciagiem, więc sie wyrobiłam, odkurzyłam, pomyłam podłogi, kurze przeleciałam. Resztę czasu mąż jego i K. zabrał na spacerek, wiec luzik. Lucy, róznice są mega, a dzieci z jednych rodziców .Figa, widziałam takich rodziców, co dziecko stac nie umiało wcale a ci prowadzaja pod paszki, aż żal takiego maleństwa .Moja K. to była taka niedotykalska, ze nawet gdybym była tak głupia i chciała ją wcześniej sadzać/uczyć chodzić itd. to by sie nie dała- ona na każde dotknięcie od razu odpychała sie rączkami .Po prostu trafiło mi się takie ruchliwe dziecko, co niestety odbiło się na jej nóżkach- nie dość, ze od urodzenia miała problem z bioderkami, to potem jak tak szybko usiadła, wstała, poszła, to nóżki miala wykrzywione od kolan w dół. Przypuszczam, ze to od tego. Do tej pory nosiła wkładki supinujące stęp w trakcie szkoły. Jestinna, tak , raczkowała, ona przeszła wszystkie etapy, tylko szybciej od innych dzieci Lamia, super, kolejny akrobata .
|
|
|
|
|
#3899 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Spryciara mala. A ona wciaz taka ruchliwa? Tztowi tak zostalo i od dziecka dzialal w sporcie, gimnastyce itd. Nawet teraz zalozy nogi za glowe haha Ciekawe w kogo wda sie Nina, bo ja jestem calkowitym przeciwienstwem tzta i nienawidzilam wfu calym sercem Na dzien dzisiejszy to po mnie ma tylko oczy a tak to z wygladu i tempetamentu wykapany tata![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Juz nie moge sie doczekac jak Nina zacznie raczkowac Chociaz musi to byc meczace... Teraz jak probuje podpelznac to tylko sie cofa Za to zawsze znajdzie sposob zeby przemiescic sie z maty na dywan![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3900 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, w klasie wygrała zawody sportowe, cały czas musi sie ruszac, nie dla niej siedzenie w miejscu i np. zabawa przez jakis czas .i gaduła okropna, to też jej zostało ![]() Moja K. to cały tata , tzn. z wyglądu, z charakteru jeszcze trudno określić.---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Marcia, jak zdrówko? dobrze, ze odpuściliscie sobie zapraszanie |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.

fajna noc. U nas pobudki już nie co godzinę ale co.....dwie

. Tylko siadać chce i mu sie udaje, choć mu nie daję.
. I to nie jest cgyba takie "prawidłowe" siadanie.
.Miała 7 mcy, gdzie Milkowi do niej?!

Jeśli uderzyła główką w karuzelę to znaczy że próbuje się unosić na wyprostowanych rączkach, a to jest piękny wstęp do następnego etapu
Kładę starą kołdrę, na to płaską matę, rozrzucam zabawki. I on tam leży cały dzień, wierci się, kręci, knuje jak podpełznąć do zabawki, wywija na wszystkie strony. I tak sam doszedł najpierw na czworaka, potem do siadania.
a pada tak dziesiątki razy, no ale trudno, inaczej się nie nauczy 

Az trudno w to uwierzyc jak popatrze na Ninke. Jest wygimnatykowana, ale do chodzenia jeszcze dluuuuuga droga. Tez zastanawialam sie nad puzlami, ale czytam, ze sporo z nich ma toksyczne substancje i w innych krajach sa nawet wycofywane. Chinczycy nawet znak CE podrabiaja i badz tu madrym
. Tu ciekawy artykul
.
.
Chociaz musi to byc meczace... Teraz jak probuje podpelznac to tylko sie cofa