![]() |
#541 |
zuy mod
|
Dot.: Chłopak zabronił mi wyjść na plażę.
Tak, jest dla mnie zupełnie normalne wymaganie od partnera trzymania pewnych minimalnych standardów. Dlatego nie godzę się na skarpety do sandałów u partnera. Dlatego nie godzę się na pójście w dresie na wesele.
Chce iść to może iść sam, ja nie będę jako jego partnerka brała udziału w robieniu skrajnej wiochy. To tez moja wolność i moje prawo wyboru - mam prawo z nim nie iść nigdzie kiedy tak się ubrał.
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2016-07-31 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po 1. - drugi człowiek jest autonomiczną jednostką, która sama o sobie decyduje Po 2. - na imprezach to gospodarze decydują, kogo wpuścić i w jakich ciuchach. Ty nie masz w tej sprawie nic do gadania, chyba, że on uzna za słuszne wziąć Twoje zdanie pod uwagę, a tu nie mówimy o takim przypadku. Czyli Ty zostajesz w domu, on idzie tam, gdzie zaplanował? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 | |||
zuy mod
|
Cytat:
![]() ![]() pytanie poboczne: czy jako właściciel samochodu mogę powiedzieć TŻtowi, że spoko, jak chce iść w sandałach i skarpetach to niech sobie jedzie autobusem, w moim aucie tego robić nie można? Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 | ||
Konto usunięte
|
Oni organizują imprezę, płacą za nią, zapraszają kogo chcą. Jeśli chcą, by impreza była bardziej ąę, mogą też doprecyzować, jakie stroje obowiązują.
Cytat:
Cytat:
A jakie są alternatywne rozwiązania? Ty idziesz gdzie indziej, on idzie gdzie indziej? Czy może zabronisz mu pójść do sklepu? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Raczkowanie
|
No właśnie, wymagania względem partnera są normalne. Jeśli się z nimi nie zgadzamy to można poszukać innej osoby. Tak samo jak wymagamy wierności czy nie bycia maminsynkiem tak samo możemy wymagać innych rzeczy. Bo skoro wierności możemy a ubrania się stosownie już nie to gdzie jest granica w rzeczach których można wymagać a których nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#547 | |
zuy mod
|
Ja pójdę później/wcześniej/inną drogą/3 metry za nim. To nie jest karny jeżyk, to jest dbanie o mój komfort bo ja się niekomfortowo czuję będąc utożsamiana z partnerem w sandalach i skarpetach.
---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
nie no dobra, bo dostaję raka od czytania tych rzeczy.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#548 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
zuy mod
|
Nie, to jest dbanie o mój komfort. To nie ma nic wspólnego z kompromisem. Tak samo mogę sobie nie życzyć aby mój partner całował się z innymi kobietami. taka ze mnie szantażystka.
![]() |
![]() |
#550 |
Raczkowanie
|
Nie mówiąc że coś jest normalne( czyli często występujące, nie patologiczne czy jak kto tam sobie rozumie to:
Ustalenia pomiędzy partnerami zależą tylko od tego jak się dogadają. Można wymagać braku noszenia skarpet czy noszenia w środę o 15.48 niebieskiego ubrania. To czy innym się te zasady podobają nie ma nic do rzeczy. Jak komuś wymagania drugiej strony nie pasują to ma trzy opcje: rozstać się / dostosować się(przez wzgląd na korzyści wynikające ze związku, które te niedogodności przewyższają / dyskutować i ewentualnie zmodyfikować ustalenia A sam fakt tego czy takie wymaganie jest zasadne czy nie nie podlega ocenie innych osób, bo to nie ich związek. A z wypowiedzi niektórych z was wynika, że to że hipotetyczny mężczyzna nie chce by jego partnerka nosiła stringi przy ludziach jest prawie tak złe bicie czy zdrada i w ogóle to zamach na wolność. To jest dużo bardziej niedorzeczne niż takie wymaganie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#552 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A co z tą słynną troską o uczucia partnera? & Stawiam dwie wypłaty, że zwyczajnie gawędzisz i w życiu byś czegoś takiego nie zrobiła. Cytat:
I zrozumieć, że w sprawie swojej dupy, stóp i innych części ciała to ta osoba decyduje i nie musi nic dyskutować i negocjować, może po prostu zmienić zdanie i poinformować o tym. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 | |||
zuy mod
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 | |||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
& btw to się nazywa logika i konsekwencja. może poinformować o swoim dyskomforcie (nawet powinien), ale partner nie ma obowiązku się do tego zastosować. a jak zacznie stosować szantaże, karne jeżyki i fochy, to wiadomo o kim to świadczy (*spoiler alert* nie, nie o tym w stringach). Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
nadal jest to karny jeżyk ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Naczelna Nastolatka
|
Tak, oczywiście, wszyscy na tym wątku, którzy nie są w waszej "paczce", traktują partnerów jak śmieci lub są uciśnioną grupą niewolnic. I zawsze-muszą-mieć-rację w związku.
innej opcji nie ma.
![]() |
#556 | |
zuy mod
|
OK, ostatnie pytanie.
W czym jest lepszy szantaż który proponujecie czyli: jeśli nie będzie tak jak ja chcę to się rozstaniemy (bo sorry, ale teksty o zmianie partnera sprowadzają się do szantażowania go rozstaniem, ewentualnie do rozstania samego w sobie z wyjaśnieniem powodu) od stwierdzenia, że sorry ale w czymś takim to ja z toba nie idę. ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sugerujesz, że partner powinien sobie obetrzeć i zapocić nogi tylko dlatego, żeby pokazać, że jest gotów Ci ustąpić? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() I oczywiście, dla kogoś noszenie stringów na plaży jest sensem życia ![]() Odpowiedz proszę na pytanie powyżej. bo powiem szczerze że gdyby ktoś mi groził że się rozstaniemy jak nie spełnię jego oczekiwań, albo gdyby po prostu się złościł to jednak wolę drugą opcję. PS robienie z siebie idioty =/= bycie idiota. To krytyka postępowania, nie osoby. Tak gwoli wyjaśnienia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Naczelna Nastolatka
|
to traktowanie ludzi jak bezmózgich śmieci, którzy nie ogarniają czy mają dobry związek oraz próby przekonania ich, że powinni iść na terapię bo mają inny światopogląd, to jest piękna wizytówka. naprawdę.
![]() |
#560 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
W drugim przypadku chodzi tylko i wyłącznie o próbę zmuszenia kogoś by się dostosował do naszego widzimisię, dajemy partnerowi odczuć "konsekwencje". To jest zwykła tresura. To nie jest sytuacja typu - ja wolę muzemu, Ty galerię sztuki, więc spotkamy się w tym samym miejscu za dwie godziny. Aha, to lepiej go zgnoić i zmusić do dostosowania? Akurat tego typu rozterki są mi obce, bo jak dla mnie na ścianach może być i odrapany tynk, ale gdybym była estetką i by zależało, to wybrałabym kogoś z podobnym gustem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 | |
zuy mod
|
Cytat:
albo nie, nie chcę wiedziec bo sięgacie absurdów, serio. Zakonna ma rację.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- To mi wytłumacz, co ma na celu kazanie komuś iść 3 metry za sobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Nikt tu nikogo nie chce wyzywać od idiotów. Tekst Mojwy był raczej odzywką z przymrużeniem oka. Więcej dystansu... Edytowane przez herbata_to_zycie Czas edycji: 2016-07-31 o 20:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wystarczy nie robić niefajnej atmosfery i po sprawie. A to nie wyłapałam żartu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 |
Raczkowanie
|
Wątpię, żeby mój chłopak (jesteśmy ze sobą 2 lata) był zadowolony, gdybym wyskoczyła na plażę w stringach. Chociaż sama pewnie nie kupiłabym dołu od bikini, który zasłaniałby mi tylko przód (i żeby nie było jestem młoda, więc nie powinnam mieć się czego wstydzić
![]() Niby masz rację z tym, że facet nie powinien Tobą dyrygować. Jeśli sobie na to pozwolisz, to nie będziesz miała spokoju. Ja nie dałabym się. Poszłabym sama na Twoim miejscu. Poleciałby za Tobą na 100 % ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 |
Konto usunięte
|
I ja się zgadzam z Cavą. To bronienie własnego "ja" zakrawa o obłęd. Średnio wierzę, że wszystkie kobiety zawsze tak ostro rozgraniczają i bronią tego, a najlżejszą uwagę traktują jako zamach na niezależność.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Konto usunięte
|
Albo się przebierasz, albo idziemy osobno najlżejszą uwagą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 | ||
zuy mod
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-07-31 o 21:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 |
po drugiej stronie szafy
|
No o skarpetki w sandałach, napisałam przecież
![]() Dlaczego uważasz, że moje poczucie estetyki jest tutaj mniej ważne niż Twoje? Dlaczego moje rozwiązanie problemu jest złe? Przecież nie zabraniam tych skarpet, po prostu nie chcę w nich uczestniczyć. Owszem. Ale wypowiadają się tu osoby, dla których nie jest to metoda karania i szantażu i dowiadują się, że zaklinają rzeczywistość. Naprawdę tak ciężko jest pojąć, że nie każdy odbiera temat tak samo i że wcale nie oznacza to automatycznie przyzwolenia na poniżenie? Tak jak, nie wiem, na przykład nie chcę żeby luby do mnie dzwonił jak się nawali na imprezie. Chce pić, ok, jego sprawa, ale ja tego słyszeć nie chcę, niech się odezwie jak wytrzeźwieje. To też szantaż? Wyparcie? Toksyk? Jak wypijesz, to nie dzwoń?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.