![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Popularność budowania własnego domu
Dzien dobry wszystkim! Nie wiem, czy podobny wątek juz sie tu pojawił czy nie, ale postanowiłam go założyć zeby usłyszeć Wasze opinie.
Coraz częściej słyszę od ludzi, znajomych bliższych i dalszych, o planach na budowę własnych domków. Często od bardzo młodych ludzi, dla których taki domek ma byc pierwszym własnym katem (tzn np mieszkają u rodzicow i pomału sobie budują). W sytuacji kiedy wynajmowanie staje sie coraz bardziej osiągalne, nawet w miastach, a oprócz tego buduje sie mnóstwo mieszkań i domów, ktore mozna wykończyć sobie samemu wedle swojego gustu i tez miec niejako "po swojemu" i ktore sa dostępne na te wszystkie dogodne kredyty, MDM itd., to jednak mocno mnie dziwi ta moda. Budowa domu kojarzy mi sie z wieloma sezonami doglądania w weekendy i wieczory, przeliczania funduszy, stresów i frustracji na ekipę budowlana :P Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii - skąd ta moda? Czy rzeczywiscie wychodzi duzo taniej? Czy nie szkoda czasu i nerwów na takie przedsięwzięcie? Moze niektóre z Was tak wlasnie zrobiły lub sa w trakcie i sa zadowolone, a moze sobie tego nie wyobrażacie i tez za bardzo nie rozumiecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Popularność budowania własnego domu
nie znaleźliśmy mieszkania ani loftu z możliwością wydzielenia 5 sypialni,
to mam dom teraz myślę, że można było zostać w starym mieszkaniu i w tej samej klatce kupić drugie 1.sypialnie 2.hobby, książki, kino, większe przyjęcia, praca z czasem dzieci przeprowadzić do drugiego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;63661516]nie znaleźliśmy mieszkania ani loftu z możliwością wydzielenia 5 sypialni,
to mam dom teraz myślę, że można było zostać w starym mieszkaniu i w tej samej klatce kupić drugie 1.sypialnie 2.hobby, książki, kino, większe przyjęcia, praca z czasem dzieci przeprowadzić do drugiego[/QUOTE] Bardziej chodziło mi o to, dlaczego tak wielu ludzi decyduje sie ten domek budować zamiast kupic? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dom często budują młode małżeństwa na wsi. Działkę zwykle juz jakaś maja, od rodziców. Dużo rzeczy robią sami, wiec wychodzi sporo taniej. W ogóle budują raczej po taniości. Mnie to dziwi zwłaszcza w kontekście zwykle dożywotniego uwiazania do zadupia, gdzie nie ma dobrej pracy, rozrywek, przedszkoli i szkół dla dzieci. Ale dla wielu ludzi budowa domu to wciąż synonim życiowego sukcesu.
Mnie ostatnio raczej zdziwiło, gdy młode małżeństwo z dwójka małych dzieci, mieszkające aktualnie w mieszkaniu w bloku, na które składali sie rodzice o jeszcze wzięty jest kredyt, mówiło, ze planuje budowę domu. Za co, to ja nie mam pojęcia, bo zarobki średnie, dwójka maluchów na utrzymaniu i jeszcze on słabego zdrowia. Wielu ludziom marzy sie dom, ale trzeba siły mierzyć na zamiary. Drugie zjawisko budzące mój zdziwienie, to koleżanka, która z miasta wyprowadziła sie z mężem i dwójka małych dzieci na wieś odległa 15 km od miasta. Teraz fajnie, bo dzieci maja ogródek, ale jak te biedne dzieci z tego zadupia sie wydostaną, kiedy coś więcej do szczęścia im będzie potrzebne niż piaskownica. I kto będzie robił za nieustająca taksówkę. Dlatego ja teraz wole mieszkanie w mieście, dom sobie zafunduje jak będę miala samodzielne i mobilne dzieci, i będę mogła spokojnie w tym domu mieszkać, a nie nieustannie rozwozić twarzystwo do szkół, przedszkoli i sama do pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
No wlasnie, jeszcze ta wieś to potrafię zrozumieć jesli ludziom nie przeszkadza uwiazanie do samochodu, tzn ze wszędzie trzeba jechać, wozić i bez tego ani rusz. Plus niektórzy maja jednak zawód ktory im pozwala gdziekolwiek osiąść. A i często ze wsi do miasta tak samo blisko jak z jakiejs dalszej dzielnicy wewnątrz samego miasta. Ale to ze tyle trzeba robić samemu, dłubać, doglądać, poświęcać tyle czasu i zdrowia na to... Taka wizja mnie by jednak przerażała ![]() ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
No wlasnie chyba musi cos w tym byc, ze jednak taniej, bo naprawde mnóstwo ludzi sie ostatnio na to decyduje. Ciekawi mnie ile mozna zaoszczędzić budując własny dom. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znajomi pochodzą z małego miasta ale od czasu studiów do ok trzydziestki żyli w dużym fajnym mieście, mieli tam dosyć dobrze płatne prace w wyuczonych zawodach, z szansą na awans itd, wynajmowali spore mieszkanie w centrum i nie był to dla nich szczególny wydatek, spokojnie mogliby wziać kredyt i sobie takie lub większe kupić, comiesięczna rata nie byłaby problemem. Zdecydowali sie powiększyć rodzinę, ale uznali że miasto i co gorsza mieszkanie w bloku to nie sa odpowiednie warunki do wychowywania dziecka. Cytat "Nie chcemy aby nasze dziecko wychowywało sie w dużym, brudnym mieście. Widzieliśmy co dzieje się z takimi dziecmi." Po potwierdzonej ciąży przeprowadzili się do rodzinnej miejscowości. Nie wybudowali własnego domu ale dobudowali piętro u rodziców więc rzeczywiście mieli dom z ogrodem. Ale dojazdy do pracy w mieście były zbyt uciążliwe i kosztowne, zrezygnowali więc z pracy i facet który wcześniej miał naprawdę dobrą robotę związaną z IT robi teraz u siebie w miasteczku jako tynkarz złota rączka a kobieta musiała w końcu zdecydowac się na 4 godzinne (łącznie w dwie strony) dojazdy bo u siebie nie mogła nic sensownego znaleźć. I tak utknęli. Ale dzieci mają ogródek i świeże powietrze. Co z tego że kiedyś dorosną a w tej miejscowości jest tylko jedno liceum. W niektórych ludziach jakby zasiane jest przekonanie że dom z działką to jedyne właściwe miejsce do zycia dla rodziny, nieważne że lokalizacja jest beznadziejna, w okolicy cieżko o pracę w zawodzie, nie ma dogodnej komunikacji. Ci znajomi opisani powyżej mogli kupić szeregówke na obrzeżach dużego miasta, zachowując swoje posady stać by ich było, ale nie chcieli bo to podobno niezdrowe dla dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
My właśnie wprowadzamy się do wybudowanego domu. Dlaczego zdecydowaliśmy się na budowę systemem gospodarczym?
- dostaliśmy działkę budowlaną (przez chwilę rozważaliśmy jej sprzedaż, ale -->patrz poniższe) - domy sprzedawane na rynku pierwotnym mają podobny układ funkcjonalny, który za bardzo nam nie odpowiadał, a na rynku wtórnym też nic nie znaleźliśmy - wysokie marże deweloperów - budując samodzielnie dom mieliśmy wpływ na wybór technologii i materiałów - mamy duży ogród, który zakładaliśmy równolegle z budową, a w gotowych domach zwykle tylko po kilka arów "martwej" ziemi zniszczonej przez budowalańców - możliwość wykonania inwestycji w etapach, można wprowadzić się do niedokończonego domu bez ogrodzenia, kostki, itd. - to zrobimy w późniejszych latach, jak zaoszczędzimy - budowa stanu surowego nie jest jakaś angażująca, doprowadzenie do stanu deweloperskiego też nas nie zmęczyło, a najgorsza "wykończeniówka" (ale ten etap mielibyśmy też w przypadku mieszkania) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
[1=b937e0c478c7f0bdd9edd1f 55f22ced0e16f646d;6366422 6]No to ja mam lepszy przykład.
Znajomi pochodzą z małego miasta ale od czasu studiów do ok trzydziestki żyli w dużym fajnym mieście, mieli tam dosyć dobrze płatne prace w wyuczonych zawodach, z szansą na awans itd, wynajmowali spore mieszkanie w centrum i nie był to dla nich szczególny wydatek, spokojnie mogliby wziać kredyt i sobie takie lub większe kupić, comiesięczna rata nie byłaby problemem. Zdecydowali sie powiększyć rodzinę, ale uznali że miasto i co gorsza mieszkanie w bloku to nie sa odpowiednie warunki do wychowywania dziecka. Cytat "Nie chcemy aby nasze dziecko wychowywało sie w dużym, brudnym mieście. Widzieliśmy co dzieje się z takimi dziecmi." Po potwierdzonej ciąży przeprowadzili się do rodzinnej miejscowości. Nie wybudowali własnego domu ale dobudowali piętro u rodziców więc rzeczywiście mieli dom z ogrodem. Ale dojazdy do pracy w mieście były zbyt uciążliwe i kosztowne, zrezygnowali więc z pracy i facet który wcześniej miał naprawdę dobrą robotę związaną z IT robi teraz u siebie w miasteczku jako tynkarz złota rączka a kobieta musiała w końcu zdecydowac się na 4 godzinne (łącznie w dwie strony) dojazdy bo u siebie nie mogła nic sensownego znaleźć. I tak utknęli. Ale dzieci mają ogródek i świeże powietrze. Co z tego że kiedyś dorosną a w tej miejscowości jest tylko jedno liceum. W niektórych ludziach jakby zasiane jest przekonanie że dom z działką to jedyne właściwe miejsce do zycia dla rodziny, nieważne że lokalizacja jest beznadziejna, w okolicy cieżko o pracę w zawodzie, nie ma dogodnej komunikacji. Ci znajomi opisani powyżej mogli kupić szeregówke na obrzeżach dużego miasta, zachowując swoje posady stać by ich było, ale nie chcieli bo to podobno niezdrowe dla dziecka.[/QUOTE] Ale i tak twierdza zapewne, ze sa szczęśliwi i bylo warto ![]() Ja tez sobie mogę marzyć o sielankowym domku w ogródkiem, ale nie 20 km od miasta. Znajomy opowiadał mi o swoim kuzynie, co wybudował dom i dojazd do pracy jemu i zonie zajmuje po 1,5 h, i podobno sa bardzo szczęśliwi. Jak dla mnie to jest jakaś chora propaganda sukcesu, nikt normalny spędzając 3 godziny dziennie na dojeździe do pracy zadowolony z życia nie będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Popularność budowania własnego domu
Ja z kolei znam pare ktora wyprowadzając sie pod miasto tak na dobra sprawę ma znacznie bliżej do pracy niz mieszkając w miescie - ale za to dalej wszędzie indziej, tj kino, teatr, koncert, knajpki, restauracje... Wiec do pracy i do lasu tak, spoko. No ale juz nic z miasta nie skorzystają. Im to chyba akurat nie przeszkadza, bo raczej wola wypoczynek na łonie natury plus grilla ze znajomymi i ja to rozumiem. Ale mi by tego brakowało. No i brak komunikacji miejskiej oznacza ze nigdy nie pójdziesz ze znajomymi na drinka, bo mozna wracac wyłącznie autem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Skąd ta moda na domy nie wiem, ale wydaje mi się, że wiele osób wciąż postrzega dom jako luksus. Nawet, jeśli jest to dom na totalnym zadupiu, gdzie nie ma nic i trzeba do pracy dojeżdżać z godzinę w jedną stronę.
Cóż, kwestia co kto lubi, ja nie rozumiem jak można lubić długie dojazdy do pracy (w ogóle to bałabym się o męża, gdyby miał dojeżdżać codziennie autostradą do pracy, jakoś mi lżej na sercu jak jedzie te kilka minut po mieście, gdzie prędkość jest niewielka, czuję się wtedy spokojniejsza). Z dziećmi to już w ogóle kosmos - póki małe można jeszcze dowozić, ale co potem? Nastolatek uwięziony na zadupiu nie jest zbyt szczęśliwy, że musi albo wracać z imprezy o 19 ostatnim autobusem albo prosić rodziców o odebranie - miałam kolegę, który w tej materii nie mógł liczyć na pomoc i nieraz szedł piechotą w środku nocy kilkanaście kilometrów :/ Pamiętam, jacy wściekli na rodziców byli moi znajomi, kiedy zapadła decyzja o wyprowadzce na wieś, bo tak się rodzicom uwidziało. Dla mnie dom to coś totalnie nieatrakcyjnego, bo nie jestem osobą oszczędną, mój mąż niewiele w kwestiach budowlanych ogarnia i na pewno nic nie naprawiłby w radzie potrzeby. Byłoby więc drogo i niewygodnie, bo wiem, że średnio chciałoby mi się dbać choćby o przestrzeń wokół domu. Wolę mieszkanie, w dobrej lokalizacji - kiedy nie mam wszędzie blisko czuję się uwięziona. Dom jest raczej dla tych, którzy docenią ogród, świeże powietrze - ja nawet z balkonu nie korzystam, mimo że wychodzi na las :P a pierwsze co zrobię w nowym mieszkaniu to instalacja klimatyzacji (w obecnym mieszkaniu popełniliśmy ten błąd i nie mamy klimy, horror), żeby nie trzeba było otwierać okien w części wychodzącej na ulicę - też cenię ciszę, zwłaszcza gdy śpię, jednak lubię wiedzieć, że zaraz obok jest tętniące życiem miasto. Co ciekawe spotkałam się nieraz z niezrozumieniem i dziwnymi atakami wręcz (wiecie o co chodzi, takie kpiące uśmieszki i pytania po co tyle płacić za blok i że to dziwne) kiedy rozmowa była o planowanym zakupie - szukamy z mężem nowego mieszkania 60-80m2, mogą być dwa małe które da się połączyć, koniecznie na osiedlu na którym obecnie mieszkamy. Czekamy aż deweloper zacznie budować kolejny budynek i chyba rzucimy się od razu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;63661791]Bardziej chodziło mi o to, dlaczego tak wielu ludzi decyduje sie ten domek budować zamiast kupic?[/QUOTE]
Dyskusja zaczyna kręcić się wokół tematu, czy warto mieszkać poza miastem. A budowanie domu nie jest tożsame z przeprowadzką na wieś. Bo i budować się można w granicach administracyjnych miasta, a na wsi można kupić gotowe lokum. Tylko dlaczego ludzie wciąż samodzielnie budują domy? Z moich obserwacji wynika, że decydują tu przede wszystkim koszty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
dlaczego ktoś woli się budować zamiast kupić gotowy dom - nie wiem jak to wychodzi finansowo ale wiem że ludzie uważają że wychodzi o wiele taniej, spotykam się z opiniami że kogoś nie stać żeby kupić dom/mieszkanie ale bierze się za budowę domu. jak jeszcze ktoś się na tym zna i może część rzeczy zrobić sam to może i zaoszczędzi ale też przecież trzeba się liczyć z tym że albo na czas budowy trzeba zrezygnować z pracy (=mniej kasy) albo cały wolny czas poświęcać na budowę. znam parę która w ten sposób adaptowała na dom nieużywany budynek, co się dało postanowili robić sami, a że pracowali a jego często nie było po 12 godz w domu to ten remont trwał i trwał. plusem tego że sie samemu buduje jest też to że ma się wpływ na rozplanowanie pomieszczeń, bo jednak w gotowych domach nie zawsze musi nam dany układ odpowiadać. no i niektórzy muszą mieć dom i już, bo co będą w mieszkaniu dziadować
![]() a co do samego faktu mieszkania w domu to rozumiem że niektórzy wolą dom niż mieszkanie, chociaż ja jako osoba dorastająca właśnie w domu, o wiele bardziej cenie sobie mieszkanie i mieszkanie a nie dom wolę na docelowe miejsce mieszkania. no i uważam że wybieranie domu gdzieś z dala od miasta, szczególnie gdy dojazd jest uciążliwy a w pobliżu żadnych perspektyw, to bardzo kiepskie rozwiązanie. przykład pierwszy małżeństwo postanowiło wyprowadzić sie z miasta na wieś, codziennie i tak dojeżdżają do tego miasta do pracy i razem z nimi jeżdżą dzieci, bo dla pierwszego brak przedszkola a dla drugiego świetlicy w szkole żeby mógł tam przebywać przed i po lekcjach. przykład drugi młoda para postanowiła sie wybudować, dom stoi w stanie surowym bo brakuje im kasy na wykończenie ale to mało istotne, wybrali rodzinną miejscowość bo tam mieli działkę, no i ona jakos znalazła kiepską pracę z kiepskimi zarobkami i brakiem perspektyw ale zadowolona bo cokolwiek znalazła, on też ciężka praca z kiepskimi zarobkami, zazwyczaj w domu jest tylko w weekend. mieszkając tam na lepsze prace mają kiepskie szanse, praca w większym mieście wiąże sie z uciążliwym, czasochłonnym a i kosztownym dojazdem (min 50 km w jedna stronę autem bo kiepskie połączenia), no a mało prawdopodobne żeby mając dom zdecydowali się na wynajmowanie w mieście gdzie mieliby lepsze perspektywy, dla mnie wybrali fatalne miejsce na zamieszkanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co konkretnie masz na myśli, bo ja się zgubiłam. Dlaczego ludzie nie kupują domów stawianych przez dewelopera tylko budują samemu wynajmując ekipę lub dosłownie własnymi rękoma z pomocą rodziny?
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam identyczne podejscie jak Ty. My mamy do miasta 40 km. Nie przeszkadza nam to. Zalezy co kto woli. Mieszkaliśmy pól roku w mieście w bloku i myślałam, ze szlag mnie trafi. Takze wszystko zależy od upodobań. Tez budujemy systemem gospodarczym. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dlaczego budują sami? Pewnie albo przez niższe koszta, albo dlatego, że nic z oferty deweloperów im nie odpowiadało.
Ja doskonale rozumiem chęć posiadania domu, też bym chciała ![]() Paradoksalnie, budując dom pod Warszawą po zachodniej stronie pewnie mielibyśmy z TZ bliżej do pracy, niż mieszkając na obrzeżach po stronie wschodniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
A mnie dziwi, że na mojej wsi, 60 km od miasta wojewódzkiego, 15 i 25 do małych miasteczek buduje się pełno domków. Bo co? Bo do miasta pójdą, przecież w mieście dzieci głupiejo i się małżeństwa rozpadajo.
Rodzice dadzą działkę, ojcowie w wolnym czasie pomogą przy budowie, matki dzieci popilnują, a po ślubie dadzą u siebie mieszkać 5 lat. Tak moimi oczami wyglądają młode małżeństwa w okolicy, znam tylko 1 parę, która kilka miesięcy przed ślubem kupiła w miasteczku mieszkanie, do ślubu je odświeżyli i zaraz po ślubie poszli tam mieszkać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
W moim rejonie oferta deweloperów w zakresie domów wolnostojących tyłka nie urywa, te domy są po prostu brzydkie. Rzadko można wyszukać coś funkcjonalnego, a zarazem naprawdę prostego i ładnego; większość oferowanych domów to "klasyki" z milionem skosów na mikropodwóreczku; te zgrabniejsze to niestety szeregówki (które IMHO nie są w niczym lepsze niż mieszkania w bloku).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Większa odległość od miasta nie znaczy, że się do niego dłużej jedzie. Mieszkam w mieście, na jednym końcu, do pracy dojeżdżam na drugą stronę, jadę 30 minut samochodem, jak są korki to zdarza się, że 45. Dziewczyna z pracy, która ma 10 km więcej niż ja jedzie krócej. Gdy mieszkałam na wsi 20-25 km od miasta jechałam 40 minut, a do miasta 90-100 km dalej jadę godzinę
![]() Dom dalej od miasta daje przestrzeń i ciszę, niektórzy to cenią. Budujący samodzielnie często mają działkę, bo dostali. A jeśli muszą kupić, to mogą sobie wybrać wielkość i kształt. Działki, na których są domy od deweloperów są w wymiarach bardzo mikro. Mnie bardziej dziwią osoby kupujące dom od dewelopera na takiej mikro działce i żalących się potem, że słyszą, o czym rozmawiają sąsiedzi. Coś za coś. No i ma się wpływ na wszystko, rozkład pomieszczeń, użyte materiały, rodzaj ogrzewania, wysokość ścianki kolankowej, ilość i kąty skosów, itd. Do teatrów nie chodzi się codziennie. Niektórym w mieście się nie podoba, że mieliby do takich instytucji daleko, ale jak ich zapytać, kiedy tam ostatnio byli, to często czas liczy się w miesiącach albo latach. Na wsiach też są bloki i apartamentowce z mieszkaniami. Niektórzy umieją dużo zrobić samodzielnie, więc wolą budować sami. Albo lubią dłubać w ogrodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;63661791]Bardziej chodziło mi o to, dlaczego tak wielu ludzi decyduje sie ten domek budować zamiast kupic?[/QUOTE]
Bo jest przez nich zaplanowany od A do Z Bo cena kupna czesto jest zblizona do kosztu wybudowania Bo kupiony dom trzeba wyremontowac Bo w kupionym domu nie wie sie do konca co w nim "siedzi". Moze byc tak ze np fundamenty sa w zlym stanie, a sa tylko podrasowane zeby wygladaly lepiej itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do dworca glownego znajdujacego sie w centrum miasta mam obecnie 16 km, czas przejazdu autobus plus metro wynosi lacznie 50 minut. Z podmiejskiej miejscowosci, do ktorej chcialabym sie przeprowadzic mialabym 22 km, ale moglabym korzystac z polaczenia bez przystankow i caly dystans pokonac w 15 minut. Wszystko na tej samej karcie, bez dodatkowych oplat. ![]()
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2016-08-01 o 16:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;63676276]Większa odległość od miasta nie znaczy, że się do niego dłużej jedzie. Mieszkam w mieście, na jednym końcu, do pracy dojeżdżam na drugą stronę, jadę 30 minut samochodem, jak są korki to zdarza się, że 45. Dziewczyna z pracy, która ma 10 km więcej niż ja jedzie krócej. Gdy mieszkałam na wsi 20-25 km od miasta jechałam 40 minut, a do miasta 90-100 km dalej jadę godzinę
![]() Dom dalej od miasta daje przestrzeń i ciszę, niektórzy to cenią. Budujący samodzielnie często mają działkę, bo dostali. A jeśli muszą kupić, to mogą sobie wybrać wielkość i kształt. Działki, na których są domy od deweloperów są w wymiarach bardzo mikro. Mnie bardziej dziwią osoby kupujące dom od dewelopera na takiej mikro działce i żalących się potem, że słyszą, o czym rozmawiają sąsiedzi. Coś za coś. No i ma się wpływ na wszystko, rozkład pomieszczeń, użyte materiały, rodzaj ogrzewania, wysokość ścianki kolankowej, ilość i kąty skosów, itd. Do teatrów nie chodzi się codziennie. Niektórym w mieście się nie podoba, że mieliby do takich instytucji daleko, ale jak ich zapytać, kiedy tam ostatnio byli, to często czas liczy się w miesiącach albo latach. Na wsiach też są bloki i apartamentowce z mieszkaniami. Niektórzy umieją dużo zrobić samodzielnie, więc wolą budować sami. Albo lubią dłubać w ogrodzie.[/QUOTE] chyba, że prowadzi do niego jedna czy dwie wylotówki w kierunku ''wsi" pod warunkiem, że ma się nieograniczony budżet na działkę marzeń i projekt indywidualny z moich obserwacji (branża budowlana) wygląda to raczej tak, że kupuje się co się natrafi okazyjnie (lub częściej co się dostało) i projekt gotowiec z portalu typu murator po taniości a materiały kupuje w castoramie na promocji no są są ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;63678321]Są też takie:
![]() ![]() no fakt. ma się wszystkie minusy mieszkania w bloku plus jeszcze dojazd do miasta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Coz za cene mieszkania ktore kupilismy z TZ w Warszawie w dobrze skomunikowanym miejscu ze spokojem wybudowalibysmy wielka chate za miastem. Wielka chata ma ogromny plus w przypadku planowania wiekszej ilosci dzieci - bo teraz przy naszym mieszkaniu to max dwojka, a i tak musieliby byc w jednym pokoju..
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Czy ja wiem, czy to nowa moda?
![]() Co do decyzji o samodzielnej budowie, to jak dla mnie głównym argumentem za tym jest możliwość dostosowania domu i technologii pod siebie. Z mężem jesteśmy na etapie szukania działki. Jednym z podstawowych kryteriów wyboru jest lokalizacja w zasięgu komunikacji miejskiej. Lubimy mieć blisko do miasta, ale w bloku jest nam coraz ciaśniej. Przy dwójce dzieci potrzebujemy 4 pokoi (póki co mamy 3), a mieszkania tej wielkości nie są wcale tańsze niż dom.
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego wole dom na wsi niz mieszkanie w miescie? Cenie sobie prywatnosc i na swoim terenie chce robic co mi sie podoba. W domu nie obchodzi mnie cisza nocna, mam ochote posiedziec ze znajomymi i puscic glosno muzyke, to nic nie stoi na przeszkodzie. Nie musze sie martwic tym, ze sasiad bedzie pol roku remontowal mieszkanie i bede musiala o 6 rano sluchac dzwieku wiertarki. Nie podoba mi sie tez dzielenie klatki schodowej z innymi ludzmi (kolezanka miala taka sytuacje, ze jej sasiad mial dlugi a "windykatorzy" walili jej w drzwi bo im sie adres pomylil, zdarzalo sie tez ze pijany sasiad walil jej i sasiadom w drzwi gdy wracal pozno do domu po libacji). Do tego lubie zdrowa zywnosc, na dzialce zasadze sobie warzywa i drzewa owocowe, mieszkajac w bloku bylabym skazana na to, co oferuja sklepy. Kolejna zaleta domu jest taka, ze mam dziecko, ktore uwielbia przestrzen. Corka w kazdej chwili bedzie mogla sobie wyjsc na podworko zeby sie pobawic. W miastach dzieciom pozostaja place zabaw lub siedzenie na laweczce pod blokiem. Dlaczego chce budowac od podstaw a nie kupic gotowy dom? Nie znalazlam takiego, ktory by mi odpowiadal w miejscu, ktorym jestem zainteresowana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Swoja droga to ja sie wychowywalam na wsi, ale z dosc dobrym dojazdem do miasta (7 km) i bardzo milo wspominam swoje dziecinstwo i czasy nastoletnie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.