![]() |
#421 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Starania po ciąży pozamacicznej (ektopowej) - Cz. 2
Cytat:
Jest dużo dziewczyn z jednym jajowodem i zachodzą w ciąże i Tobie również się uda ale trzeba pamiętać, że praktycznie każdy nasz przypadek jest inny i trzeba znaleźć zaufanego lekarza.
![]() |
![]() |
#422 | |
Zakorzenienie
|
witaj kosteczko
![]() choć zawsze przykro gdy ktoś dołacza ![]() ja miałam cp w Polsce i na badaniu histopatologicznym też mam tylko ciąża jajowodowa prawostronna i w sumie tyle. jajowód mam zachowany. odpowiadam na Twoje pytania. 1. nie sprawdzałam drożności. lekarz nie zalecał po 1 cp. zaszłam w ciążę z drugiego jajowodu 2. nie 3. mam hashimoto, w czasie cp nie zdiagnozowane i nie leczone, lecz lekarze odrzucili to jako przyczynę cp. powiedzieli że hashimoto może tylko do poronienia doprowadzić. przyczyna cp- najprawdopodobniej przypadek 4.nie 5. nie wiem, nie interesowałam się nigdy inseminacją... z lewej strony na pewno nie mam zrostów, a z prawej nie mam pojęcia. Po cp zaszłam w ciążę wewnątrzmaciczną w 2 cs, bez wspomagania, tylko z monitoringiem ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
![]() Anastazija, odezwiesz się jeszcze? ![]()
❤ Maksymilian ❤ Edytowane przez mariea Czas edycji: 2016-07-25 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
Kosteczka, ja po cp z usunięciem jajowodu miałam duze problemy z zajściem w ciążę. Odpowiem tak z grubsza na twoje pytania:
1. Tak, robiłam hsg, ale dopiero 2 lata po cp, kiedy nie udawało mi się zajść w ciążę 2. Nie miałam inseminacji, miałam in vitro. Inseminacje mają tak niską skuteczność, że uznaliśmy z lekarzem prowadzącym, że szkoda pieniedzy i nerwow na nie. 3. Nie znam przyczyn cp, ale podejrzewam, że była ona wynikiem choroby, miałam b.wysoką gorączkę, a akurat wtedy pewnie dochodziło do implantacji. 4. Nie brałam clo. 5. Usunięto mi jajowód, w którym była cp, bo niestety trafilam do szpitala za późno, żeby można bylo interweniować inaczej. 6. Zrosty raczej zawsze zostają po cp. Ja mam do dziś bóle w tym miejscu, a to już 5 lat. Co do inseminacji, to pamiętaj, że ona cię nie ochroni przed cp w 100%. Zastanawiam się, czy jest sens u was od razu walić tak z grubej rury, że inseminacja z clo. Nie chcesz najpierw kilka miesięcy popróbować naturalnie, po co po takiej operacji od razu walić stymulacją w jajniki? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Zadomowienie
|
Ahoy, testowałaś ?
![]()
![]() |
#425 |
Raczkowanie
|
Cześć, ja już w domu, niestety poronilam
![]() ![]() Isa - podziwiam, że po takich przejściach się nie poddalas! Kosteczka - witaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
Bardzo mi przykro Anastazjia. Teraz nie czas na decyzję. Odpocznij, zrób sobie wakacje.
Ja też jestem po dwóch stratach i wiem jak obezwladniajacy jest strach. Ale z każdym miesiącem jest nieco mniejszy a pragnienie drugiego dziecka większe. Może kiedyś przyjdzie na nas czas.... ściskam Cię mocno!
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#428 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#429 |
Wtajemniczenie
|
Po raz kolejny dostałam okres, dziś 3dc. Wszystkiego mi się odechciewa
Ana, przykro mi bardzo ![]()
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() Ahoy - nie zalamuj sie, w koncu sie uda ![]() ![]() ![]() Cyt_cyt - to Ty widze po podobnych przejściach, mimo to się nie poddajecie? Jaka mialas przerwę miedzy poronieniem a cp, bo u Ciebie cp była druga? Ja w ogóle w sobotę jadę do koleżanki zobaczyc jej 3 tygodniowa coreczke, mam nadzieje, ze dam rade ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Trzymajcie kciuki za mnie jutro na genetycznym 😊
![]() |
![]() |
#432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#433 |
Zadomowienie
|
Hej Kochane. Już jestem po usg genetycznym. Wszystko w jak najlepszym porządku. No i maluszek się pokazał, będzie synek.
![]()
![]() |
#434 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ahoy i do ciebie pewnego dnia nie zawita @ ![]()
03.1014r. cp..... ![]() ![]() ![]() 15.10.2016r. Dziekuje za to że jesteś ![]() Edytowane przez Isa1987 Czas edycji: 2016-07-29 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny.
My dalej walczymy. Po Pregnylu, niestety zero reakcji ze strony mojego pęcherzyka (nie pękł). Kilka miesięcy czekaliśmy, zanim owulacja będzie w sprawnym (jedynym) jajowodzie. Teraz kolejne działania. W zbiliżającym się cyklu czeka nas, Fostimon- pobudza dojrzewanie pęcherzyków i Clostilbegy- stymuluje owulację. Moja lekarka rekomenduje takie leczenie przez max 4 cykle. Później z opcji, zostaną nam tylko rozważania o in vitro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
IpadziaI trzymam kciuki, żeby w końcu Twoje marzenia się spełniły.
In vitro ma zawsze taki plus, że przynajmniej wiadomo, że pozamacicznej nie będzie. Powodzenia, dawaj częściej znać ![]()
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To niestety nieprawda. Ja podchodziłam do in vitro po pozamacicznej własnie z takim przekonaniem i niestety zostałam odarta przez lekarza ze złudzeń. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Raczkowanie
|
Niestety po im vitro ryzyko poronienia i ryzyko cp jest jeszcze WYŻSZE.
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
Starania po ciąży pozamacicznej (ektopowej) - Cz. 2
Cyt cyt, powołujesz się na jakieś konretne badania?
Edytowane przez kasia_ruda Czas edycji: 2016-08-01 o 17:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czy chodzi o to, że w trakcie procedury może dojść jakimś cudem do cp? czy po prostu załóżmy ktoś urodził jedno dziecko z in vitro, albo podchodził i procedura się nie udała, a potem zachodzi naturalnie i ma większe prawdopodobieństwo cp? bo jeśli to drugie to wierzę, a jeśli pierwsze, to ok, ufam wam bo ja się na tym nie znam, ale ciężko mi to sobie wyobrazić jakby do tego cp miało dojść ![]()
❤ Maksymilian ❤ Edytowane przez mariea Czas edycji: 2016-08-01 o 17:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, w trakcie procedury. Jak ma się podawany zarodek, to wprowadza się go do macicy i on tam sobie sam szuka miejsca do zagnieżdżenia. Może zawędrować do jajowodu niestety. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, nie znam statystyk, ile transferów kończy się cp, więc nie odpowiem. Ale się to zdarza, znam dwa takie przypadki. Z pewnością cp zdarza się dużo rzadziej niż nieudany transfer, na takiej samej zasadzie jak jej wystąpienie jest rzadsze niż nieudany cykl starań. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
Nie mam jednej konkretnej publikacji tylko już powszechnie uważa się ze czynnikiem ryzyka zwiększającym cp jest stymulacja hormonalna a przed pobraniem komórek jajowych do ivf takową się stosuje. Nie wiem jak to ryzyko zmienia się np. przy transferze zarodka od innego dawcy. Na stronach klinik in vitro piszą że ryzyko cp wynosi 2-5% A przy naturalnym poczęciu 1%
Córeczka 12.2012 i trzy aniołki + 10.2015 (8tc) + 03.2016 (7tc, cp, laparo) + 03.2017 (8tc, cp, mtx+laparo) Lewy jajowód usunięty, prawy bez zrostów! Nie poddamy się! Edytowane przez Cyt_cyt Czas edycji: 2016-08-01 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zawsze stosuje się stymulację hormonalną ![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
Stąd pewnie ten zakres od 2 do 5%. Przy stymulacji jest wyższe ryzyko a bez trochę mniejsze ale i tak wyzsze niż naturalnie. Czytałam jeszcze ze to wynika z samego zabiegu który powoduje skurcze macicy które mogą powodować przesunięcie zarodka do jajowodu. In vitro to była moja pierwsza myśl po co ale niestety wszystkie artykuły do których dotarłam obdarly mnie ze złudzeń. Niestety przyczyny cp wciąż są wielką niewiadomą w medycynie...
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, cp po in vitro to zupełnie inna bajka. Tak czesto robi się tu weryfikacje, że nie ma opcji na dramaty z rozerwaniem jajowodu itd. Nawet jeśli się zadzieje, to bardzo szybko można interweniować. Mnie to bardzo uspokajało.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
![]() Byłam w ciąży pozamacicznej, szczęście w nieszczęściu miało miejsce poronienie trąbkowe, ciąża obumarła. Obyło się bez operacji, leków, itp. Czy któraś z was miała podobnie? czy jestem jakimś odrealnionym przypadkiem? Większość wypowiedzi, które czytam opisują ciążę pozamaciczną zakończoną laparoskopią albo zastrzykami. Ja nie miałam niczego z powyższych. Najgorsze jest to, że nie wiem co dalej, żadnego skierowania na badania, żadnych sugestii dotyczących badań, czy starać się dalej? czy zaczekać? Pomimo tego, że wiele czytałam na ten temat to moja sytuacja jest trochę inna. Tak, więc mam pytanie do was dziewczyny, co dalej po ciąży pozamacicznej? czy zrobić badanie na drożność jajowodów? czy po prostu potraktować tą ciąże jako pech ? ![]() Edytowane przez miumiu0 Czas edycji: 2016-08-04 o 12:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny,
Postanowiłam napisać żeby dać wam otuchy.... Sama dwa lata temu przeszłam to co Wy wszystkie tutaj, w 8tyg ciąży się dowiedziałam, okazało się, że jest w jajowodzie no i miałam CC. Po dwóch latach zaszłam w ciążę, przy stymulacji hormonalnej zarodek zadomowił się w macicy ![]() ![]()
![]() |
#450 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie masz lekarza prowadzącego? ja chodzę ciągle do lekarza, który w szpitalu mi cp zdiagnozował, bo mam do niego zaufanie. ja badałam tarczycę, wit. d (okazało się, że mam hashimoto i ogromne niedobory wit. d). mój lekarz potraktował cp jako przypadek i po zbadaniu i zrobieniu usg, okazało się, że cykl dosyć szybko powrócił. ja nie robiłam drożności, ale to powinien Twój lekarz zadecydować. ja w grudniu miałam cp, a w ciążę zaszłam w maju w 2 cs. Pati, brawo, oby tak dalej!!!
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.