Duphaston - wątek zbiorczy! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-27, 12:15   #91
flybird
BAN stały

Dot.: Duphaston??

na pewno nie zastąpi tabletek anty i wydaje mi sie że równocześnie sie nie powinno brac i tego i tego. powinnaś się zabezpieczać jakoś inaczej...
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-25, 13:12   #92
gemmini29
Raczkowanie

Question duphaston, orgametril!! Zespół Policyst. Jajników! POMOZCIE

Mieszkam w małej miejscowości, prowadzi mnie b. dobry lekarz ginekolog-endokrynolog, ale w dużym miescie do ktorego musze dosc długo dojezdzac. Jeszcze tam zawsze z rodzicami,a wizyty są naprawde drogie. Nie mam kogo o to zapytac, wiec postanowilam poprosic o pomoc TU.

Mam Zespół Policyst. Jajn. w 17 dniu cyklu do 23 biore duphaston by wywołać okres. Lekarz zamienił mi go na orgametril. Brałam więc przez 4 dni duphaston i 2 orgametril 2x1 (przez jeden dzien zapomnialam wziasc tabletek). W dodatku zamiast 17 dnia cyklu zaczelam brac tabletki w 16 dniu cyklu - CZY MA TO JAKIES ZNACZENIE???? Czy mozliwe jest zajscie w ciaze przy Zespole Policyst Jajnikow?? Lekarz powiedział,ze teraz bedzie zajmowal sie poziomem hormonow, a dopieto po ich stabilizacji, gdy bede chciala miec dzieci tym sie zajmiemy. Okres spoznia mi sie 3 dni czy mozliwe,ze przez to,ze nie wzielam dwoch tabletek? lub wzielam je w innym dniu cyklu ? PROSZE O POMOC
gemmini29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-25, 20:36   #93
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: duphaston, orgametril!! Zespół Policyst. Jajników! POMOZCIE

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=99222 - przejrzyj ten watek
mozna zajsc w ciaze przy PCOS, chociaz czasami to bywa trudniejsze... a co do spoznienia to czynniki moga byc rozne: zmiana duphastonu na orgametril (tez przez to przechodzilam bo tez mam PCOS), stres, zapomnienie tabletek itp. itd... czekaj spokojnie na okres

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-18, 16:55   #94
elaine_astolat
Przyczajenie

Estrofem/Duphastol . . .

Witam,
Czy podczas przyjmowania estrofemu i duphastolu można pić alkohol?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
elaine_astolat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-18, 17:58   #95
jaga_2001
Zakorzenienie

Dot.: Estrofem/Duphastol . . .

Cytat:
Napisane przez elaine_astolat Pokaż wiadomość
Witam,
Czy podczas przyjmowania estrofemu i duphastolu można pić alkohol?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
ogolnie jest zasada, ze przyjmujac jakiekolwiek farmaceutyki nie powinno sie pic alkoholu.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-19, 15:28   #96
flybird
BAN stały

jaga, no sorry, a przy tabletkach antykoncepcyjnych, które maja w składzie estrogeny i progesteron nie można? przyjmowałam duphaston i estrofem i nic mi nie było...
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-19, 15:59   #97
srubka
Zakorzenienie

to jest tak, ze ogolnie jak bierzesz jakies leki to powinno sie unikac alkoholu, ale jak ktos chce pic to niech pije, sam sie najwyzej przekona co i jak dalej
Stary 2007-11-21, 22:33   #98
plameczka
Wtajemniczenie

Question Duphaston - a miesiączki dalej brak ;/

Hej Szukalam w wyszukiwarce, ale nie znalazlam tego, co mnie interesuje wiec zalozylam watek z zapytaniem... Mianowicie:

Dostalam od p. ginekolog Duphaston 2x dziennie na wywowanie okresu (brak go juz 4 miesiace). Mialam brac 10 dni, a jesli okres wystapi to przestac. I teraz jest jedno ale, bo... tabletki sie skonczyly, a miesiaczki jak nie bylo, tak nie ma Ile powinnam teraz poczekac? A moze od razu zapisywac sie na kolejna wizyte? Z gory dziekuje za odpowiedzi

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-22, 09:50   #99
zycza
Raczkowanie

Dot.: Duphaston - a miesiączki dalej brak ;/

Witam!
Duphaston bralam tez i zaczynam znów teraz od soboty
Mialam go brac 2x dziennie po pół tabletki od 23 dnia cyklu (wywolanego sztucznie) przez kolejne 10 dni! Okres dostalam jakos na drugi dzień jak odstwilam Duphaston. Bralam go na wyregulowanie okresu (po antykoncepcji zanikł na prawie 6 miesiecy) Staramy sie z meżem o dzidzie i Duphaston ma mi tez w tym pomóc! Nieistey w tamtym miesiacu nie przyniósł oczekiwanych rezultatów wiec teraz znów od 23 dnia cyklu zaczynam go brac! Moze z dzidziusiem uda sie tym razem
zycza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-22, 19:38   #100
plameczka
Wtajemniczenie

Dzieki za odpowiedz , poczekam jeszcze do konca tygodnia i najwyzej znowu sie zglosze do p. ginekolog...

Stary 2007-11-22, 20:42   #101
zycza
Raczkowanie

Nie ma za co
Ciesze ze sie choc troszke pomoglam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-24, 11:08   #102
plameczka
Wtajemniczenie

Mam juz okres!!! 3 dni po skonczeniu tabletek dostalam, w koncu po 4 miesiacach czuje sie kobieta!!!

zycza dzieki za wsparcie

Stary 2007-11-26, 06:41   #103
zycza
Raczkowanie

Nie ma za co
Polecam sie na przyszłość!!!!
Stary 2007-12-14, 21:42   #104
babbity
Przyczajenie

Duphaston krawawienie pilne !!!do Pana Doktora

z powodu zbyt niskiego poziomu progesteronu 1,36 (norma od 1,5) została mi przepisany duphaston mam łykać od 16 do 26 dnia póki co wziełam 10 tabletek mam problem wystąpiło krwawienie(ew. bardzo mocne plamienie) w tą niedziele 16 dzień cyklu nie wiem czy mam brać tabletki czy lepiej je odstawić (wizytę u lekarza mam pod koniec stycznia),w pierwszym miesiącu okres to własnie było takie większe plamienie
jestem w kropce bardzo ładnie proszę o odpowiedź( przed zaczęciem leczenia okres miałam co 28 dni)
babbity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-17, 19:11   #105
babbity
Przyczajenie

Dot.: Duphaston krawawienie pilne !!!do Pana Doktora

potrzymuje pytanie,w tym cyklu nie wziełam,ale chciałabym wiedzieć jak się zachować jak sytułacja się powtórzy,ewidentnie bylo to krawawienie, a przed nim przez kilka dni odczuwałam bolesne skurcze macicy bedę wdzięczna za odp PS oprócz Duphastonu biorę bromergon 0,5 tbl na noc na mlekotok
babbity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 19:11   #106
elaine_astolat
Przyczajenie

duphaston...

Od trzech miesięcy przyjmuję estrofem i duphastol. Zgodnie z 'instrukcją' duphaston należy przyłączyć na 10 dni przed końcem zażywania estrofemu w danym miesiącu. Niestety ja, jak to ja przez pomyłkę przez cztery początkowe dni przyjmowałam obydwa... Pierwszy raz przydarzyła mi sie taka wpadka i nie wiem co robic... Proszę o pomoc...
elaine_astolat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 21:21   #107
Judyla
Raczkowanie

Dot.: duphaston...

Witaj.
Myślę, że powinnaś przstać jeść duphaston i ,,udawać' że nic się nie stało:/
ale.. najlepiej.. skontaktować się z lekarzem bo ,,bawić'' się hormonami nie można..
troszkę pokręciłaś ale mam nadzieję, że konsekwencji żadnych nie będzie.
Ja raz nie brałam lutenylu i...
musiałam ,,za karę'' brać luteine na wywołanie miesiączki...
Z moich cykli 28-35 powstał jeden 50
Ale damy rade.
Trzymaj się cieplutko
Judyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-12, 19:35   #108
porka38
Przyczajenie

Ja nie mam okresu od 8 miesięcy. W sierpniu lekarz przepisał mi duphaston 2 opakowania. Brałam najpierw 10 dni (2x1) potem odczekałam 10 dni i znów. Nie pomogło. Przez miesiąc miałam okłady i tampony borowinowe i dalej nic. Od 3 tygodni mam zawroty głowy, brzuch napięty, piersi bolą. Test wykluczył ciąże. Pewnie teraza dostanę antykoncepcyjne na wywołanie i potem znowu to samo... Czy ktoś też ma tak?
porka38 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-12, 20:41   #109
bernabetka
Przyczajenie

Dziewczyny!
Nie miałam okresu od lipca, czyli 7 miesięcy. Ostatnią miesiączkę miałam 12.07. Bałam się pójść do ginekologa. W tym tygodniu bardzo bolał mnie brzuch. Ale myślałam, że może zjadłam coś nieświeżego. Moje zdziwienie było ogromne, gdy będąc w łazience zobaczyłam, ze moje majtki są poplamione czymś bordowo-czerwonym. Włożyłam podpaskę, choć nie wierzyłam, że dostanę "prawdziwy" okres. Ale dostałam! Pierwszy raz w życiu cieszę się z okresu. Trzymam kciuki za Was
bernabetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-23, 14:22   #110
trelka21
Przyczajenie

Dot.: jeśli jestem w ciąży to duphaston ją utrzyma a nie odwrotnie??

chciałam się zapytać czy po zarzuciu duphastonu się tyje
trelka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 16:39   #111
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Cytat:
Napisane przez trelka21 Pokaż wiadomość
chciałam się zapytać czy po zarzuciu duphastonu się tyje
Duphaston jest lekiem hormonalnym i podawany jest przeważnie przy poważniejszych zaburzeniach.

Jeżeli mając problemy ze zdrowiem (czytaj zaburzenia w funkcjonowaniu dróg rodnych) jedyne Twoje zmartwienie to czy po tym leku się tyje to naprawdę chyba powinnaś się mocno zastanowić nad sobą.

Odpowiedz:
Każdy organizm inaczej reaguje na leki hormonalne. Zależy to od natężenia problemu, celu w jakim został środek przepisany i tolerancji dużych dawek progesteronu.

Czy jeżeli powodował by tycie to byś go nie brała? Zastanów się nad tym poważnie co ważniejsze zdrowie czy 2 centymetry gdzieniegdzie więcej.
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 16:47   #112
negra78
Raczkowanie

"jedyne Twoje zmartwienie to czy po tym leku się tyje to naprawdę chyba powinnaś się mocno zastanowić nad sobą"
Co do wypowiedzy poprzedniczki - każdy ma prawo zadawać takie pytania jakie są dla niego ważne więc nie wiem czemu z taka zawistością i złością odpowiadasz już po raz kolejny na każdy temat, jeśli Cię drażnią pytania niektórych osób to nie udzielaj się, każdy potrzebuje tutaj wsparcia a nie pogadanek
negra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 19:23   #113
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Cytat:
Napisane przez negra78 Pokaż wiadomość
"jedyne Twoje zmartwienie to czy po tym leku się tyje to naprawdę chyba powinnaś się mocno zastanowić nad sobą"
Co do wypowiedzy poprzedniczki - każdy ma prawo zadawać takie pytania jakie są dla niego ważne więc nie wiem czemu z taka zawistością i złością odpowiadasz już po raz kolejny na każdy temat, jeśli Cię drażnią pytania niektórych osób to nie udzielaj się, każdy potrzebuje tutaj wsparcia a nie pogadanek
1. Czasem niektórych trzeba uświadamiać ze rozważanie wszystkich problemów w kwestii wagi czy wyglądu jest niestety początkiem do jednego z poważnych zaburzeń psychicznych.

2. Ależ jestem zawistna i to strasznie tylko chciałabym wiedzieć czego mam zazdrościć? Biorąc pod uwagę miejsce umieszczenia Twojego postu wynika ze zazdroszczę dziewczynie choroby. Musiałabym bym chyba upaść na głowę by "tego" zazdrościć.

3. Złością? A to ciekawe jakoś nikt dotąd nie zgłaszał zastrzeżeń do moich wypowiedzi. Jak jesteś tak świetnie zorientowana na forum to powinnaś tez widzieć że jeżeli pisze posta to zawsze jest w nim zawarta odpowiedz na zadane pytanie.

4. jeśli moje odpowiedzi są dla Ciebie drażniące to na Wizażu istnieje opcja Ignora. Możesz ich po prostu nie czytać.

5. Skoro osoby potrzebują wsparcia a nie pogadanek to po co tworzysz post nie na temat? będący pogadanką?
Zarzucasz innym to co sama robisz. W mojej poprzedniej wypowiedzi była zawarta odpowiedz na zadane przez dziewczynę pytanie. Ale czy ta odpowiedz jest zawarta w Twojej wypowiedzi? Otóż nie.
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-23, 19:39   #114
negra78
Raczkowanie

Dziewczyno pozjadałaś jak widzę wszystkie rozumy. Czytaj uważnie o żadnej zazdrości nic nie piszę więc zlituj się i nie pisz głupot. Z pewnością rola uświadamiania innych jest Tobie przypisana !!! Bez komentarza
negra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 20:20   #115
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Zawistość - słowo nie istnieje w języku polskim.
Najbliższym pasującym wyrazem jest zawiść. Synonimem słowa zawiść jest zazdrość.

Zapewniam ze żadnych rozumów nie pozjadałam, ze względu na to iż rozumu się zjeść nie da. Rozum nie posiada formy materialnej.

Jak już wyżej napisałaś jestem złośliwa. Ludzie złośliwi nie cechują się takim czymś jak litość wiec na nią liczyć u Mnie raczej trudno.

Stworzyłaś kolejny post w którym nie zawarłaś odpowiedzi na zadane pytanie przez trelke21.
Skoro moim wypowiedziom przykleiłaś etykietkę "głupot" to proszę wykaz się i odpowiedz trelce21 na zadane przez nią pytanie a stwarzaj tu "pogadanek".
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Stary 2008-01-24, 17:34   #116
jaga_2001
Zakorzenienie

Dziewczyny, prosze, przestancie tworzyc werbalne przepychanki, ktore i tak nic nie wnosza. Nie chce przez to zamykac watku, ktory moze sie przydac i pomoc innym.

AV by jaga_2001
Stary 2008-01-24, 17:37   #117
Klara02
Zadomowienie

Wlasnie to mialam napisac...
Stary 2008-02-27, 16:52   #118
Nelllcia
Raczkowanie

duphaston

Przez 10 dni (od 10 lutego) miałam plamienia, potem lekkie krwawienie 2 dni. Byłam u ginekologa, (o pierwszej wizycie nawet nie chce wspominać, pisałam o tym w wątku "zły ginekolog"), dostałam duphaston, który mam brać przez 10 dni dwa razy dziennie. POtem 3 dni przerwy i ma przyjść miesiączka i od 1 dnia cyklu - yasmin.
Sądziłam, ze skoro tak długo plamiłam, duphaston miał to wszystko wstrzymać, jednak po zażyciu tego leku dostałam obfitego okresu, który trwa już 7 dni. (krwawienie jest juz bardzo skąpe, ale jest - i to mnie martwi.........czy nie powinno sie już wszystko unormować. Czemu nadal krwawie????Badanie usg dopochwowe wykazało jakiś gruboscienny pęczherzyk i prawy jajnik był powiekszony, ale ginekolog powiedział, że jest wszystko OK......nie wiem co robić...zaczynam się martwić, zwłaszcza, że ostatnia Pani doktor tak mnie wystraszyła, że o mało nie miałam załamanie nerwowe

Czy tak długo trwające plamienie i potem okres może sie zdarzyć przy zaburzeniach cyklu? Miał ktoś kiedyś podobnie???? Pomóżcie prosze
ps. wcześniej nie brałam pigułek.
Stary 2008-02-27, 18:52   #119
jaga_2001
Zakorzenienie

Dot.: duphaston

Cytat:
Napisane przez Nelllcia Pokaż wiadomość
Przez 10 dni (od 10 lutego) miałam plamienia, potem lekkie krwawienie 2 dni. Byłam u ginekologa, (o pierwszej wizycie nawet nie chce wspominać, pisałam o tym w wątku "zły ginekolog"), dostałam duphaston, który mam brać przez 10 dni dwa razy dziennie. POtem 3 dni przerwy i ma przyjść miesiączka i od 1 dnia cyklu - yasmin.
Sądziłam, ze skoro tak długo plamiłam, duphaston miał to wszystko wstrzymać, jednak po zażyciu tego leku dostałam obfitego okresu, który trwa już 7 dni. (krwawienie jest juz bardzo skąpe, ale jest - i to mnie martwi.........czy nie powinno sie już wszystko unormować. Czemu nadal krwawie????Badanie usg dopochwowe wykazało jakiś gruboscienny pęczherzyk i prawy jajnik był powiekszony, ale ginekolog powiedział, że jest wszystko OK......nie wiem co robić...zaczynam się martwić, zwłaszcza, że ostatnia Pani doktor tak mnie wystraszyła, że o mało nie miałam załamanie nerwowe

Czy tak długo trwające plamienie i potem okres może sie zdarzyć przy zaburzeniach cyklu? Miał ktoś kiedyś podobnie???? Pomóżcie prosze
ps. wcześniej nie brałam pigułek.
Oczywiscie, ze moze byc to spowodowane zaburzeniami hormonalnymi. Tak tez mogl Twoj organizm zareagowac na duphaston.

AV by jaga_2001
Stary 2008-02-27, 21:59   #120
ukrycior
Zakorzenienie

Dot.: duphaston

A tak w ogóle to widzę, że nie jest tak źle, jak się spodziewałaś, ta lekarka faktycznie Ci naędziła stracha. Może skonsultować to krwawienie z lekarzem, który przepisał Ci lek?
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości