|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Religijne nawrócenie vs związek
Ja bym zwiewała. To tak jakby mi ktoś podmienił partnera.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie. Bo co innego stwierdzić, że czegoś nam w życiu brakuje, chcemy odnaleźć spokój ducha w modlitwie, częściej mieć kontakt z Bogiem, a co innego nagłe stwierdzenie, że sorry, facet, od teraz jesteś co najwyżej na drugim miejscu, ja się ewakuuję, bo mi prawo boże tak każę, a Ty się dostosuj, albo "zgiń". Znam religijne osoby, udzielające się w KK i od żadnej nigdy nie usłyszałam, że mąż, czy dziecko są mniej ważne od Boga, a prawo boże wyżej, niż przepisy prawa, czy zwykły, zdrowy rozsądek.
Dewocja to stan anormalny. I nie należy mylić dewocji z normalnym byciem człowiekiem religijnym, zaangażowanym w wiarę. Pani nagle z ateistki przechodzi w osobę, która uderza w tony dewocyjne? W tym momencie nie ma się co dziwić, że otoczenie może podejrzewać nawet oznaki choroby psychicznej. |
|
|
|
|
#33 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Bo - na zdrowy rozum - jeśli istnieje wieczny i święty Bóg, który zawsze ma rację, którego przykazania są zawsze święte i dobre, który ma swoje zdanie - to jak poglądy, racje, czy potrzeby jakiegokolwiek człowieka mogą być ważniesze? Trzeba chyba mieć problemy z myśleniem. Jeśli dla jakiejś chrześcijanki mąż (który jest tylko nieudanym człowiekiem) jest ważniejszy niż Bóg, to co to w praktyce znaczy? Że jak będzie chciał czegoś, co jest sprzeczne z przykazaniami (przypomnijmy: zawsze dobrymi) to należy wybrać jego?Podobnie śmieszni są katolicy, którzy np. popierają adopcję dzieci przez homoseksualistów albo prawo do aborcji, itp. Z reguły mówią: żyjemy w społeczeństwie otwartym, nie każdy jest katolikiem, itp. Tylko tutaj jest problem: bo Bóg powiedział że nikt nie może dopuszczać się homoseksualizmu, itp. A nie, że tylko jego wyznawcy. Czyli taki katolik uważa, że jest mądrzejszy od Boga. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
BAN stały
|
Dokładnie, Rycerzyk.
Wczoraj gadaliśmy i mi tłumaczyła, że ona patrzy na życie przez pryzmat Jezusa i jego nauk, a nie jak większość ludzi - popić, pojeść, seksu użyć i tyle z życia, bez myślenia o przyszłości, o Bogu. Albo się zwracają do niego tylko gdy jest źle. Nagle symbole są dla niej bardzo ważne. Mamy w domu parę symboli religijnych, ale jako ozdoby, zresztą mamy takie rzeczy jak rysunki, figurki, obrazy z różnych religii, bo trochę oboje rupieciarze jesteśmy i lubimy jak coś stoi i wisi, ale bez większego znaczenia. Teraz już krzyż to wielki symbol, obraz Matki Boskiej jest święty, krzyżyk na piersi itp. Przywiozłem wczoraj ze sklepu dwa napoje energetyczne, ot tak żeby były w razie co dla nas, choć rzadko pijemy takie rzeczy, to ona do mnie, że mogę oba wypić jak chcę, bo ona dba o siebie, bo ciało jest ważne dla Boga. Tak też tłumaczy brak seksu - dwa złączone ciała to radość dla Boga, ale tylko po sakramencie. Pytam się, a co z jej podejściem do homoseksualizmu w takim razie teraz, bo oboje jesteśmy tolerancyjni, a ona mówi że tacy ludzie nie mogą uprawiać seksu, tak jest w Piśmie i to prawda. Coraz bardziej jej odbija. Chyba muszę się ewakuować, choć serce mnie boli. To była taka fajna kobieta, i do życia i do śmiechu, a teraz to nie wiem. Płakać się chce. Seks nie jest najważniejszy, najbardziej żal mi braku jej obecności w przyszłości. A teraz emocjonalnie też nie jest ze mną, bo woli Boga. Co do seksu to spełnia się jej życzenie, próbowałem zbliżenia, ale nie pozwoliła, to wykluczone, mówi że nawet jakbyśmy się kochali tej nocy, to ona by żałowała tego czynu i bez sensu, lepiej nie dopuszczać do tego. Dramat... Edit: Może ona już mnie nie kocha, a to całe "nawrócenie" to takie wyjście awaryjne, bo nie potrafi normalnie odejść. Może jak odejdę, to znajdzie sobie nowego, albo już ma, nie wiem, naprawdę nie wiem czy to jakaś psychoza, kłamstwo, ona mnie trolluje bo ma poczucie humoru, czy niestety prawda. Nie jest śmieszne i fajne. Edytowane przez Bono_Bo Czas edycji: 2016-08-06 o 20:41 |
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
Autentycznie, to od początku wygląda na jakiś psychiczny odchył, współczuję.
|
|
|
|
|
#36 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;63876031]Autentycznie, to od początku wygląda na jakiś psychiczny odchył, współczuję.[/QUOTE]
I to mocny. Wewnątrz KK, a może raczej przy KK funkcjonują różne grupy, niektóre z nich można uznać za sekciarskie. Może jakieś nowe znajomości zawarła i ktoś jej zrobił pranie mózgu? Są osoby na takie rzeczy niestety podatne.
|
|
|
|
|
#38 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Niestety musiała i tak to zrobić, bo on mimo tych bluzgów dalej z nią był... |
|
|
|
|
|
#39 |
|
BAN stały
|
Właśnie żadnych objawów, żadnych chorób psychicznych nie miała nigdy. Dlatego mi się tak spodobała, taka pozytywna uśmiechnięta i normalna dziewczyna, bez odchyłów i dziwnych opinii w żadną stronę, a teraz masz, jakiś radykalizm się włączył.
Seks mieliśmy normalny, może przez ostatni czas trochę przyhamowaliśmy z intensywnością i ilością, bo dużo pracy i trochę problemów, ale nie mamy też ogromnych potrzeb, jak nastolatkowie i co do tego jesteśmy zgodni, nikt z nas nie narzekał nigdy na jakość seksu. Z brakiem wiary było ustalone i często wałkowane, prowadziliśmy dyskusje o życiu, śmierci, Bogu, bogach, różnych mistycznych sprawach, kierunek myślenia mieliśmy ten sam. Nie wspominała nic o tym, że np. chciałaby wierzyć, ale nie może, dąży do Boga, chce się nawrócić, nic takiego nie słyszałem. |
|
|
|
|
#40 |
|
BAN stały
|
Raczej nie, wszystko się zaczęło jak obejrzała płonne mowy Franciszka.
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wybacz, jeżeli to prawda, to pani ma chyba serio jakieś problemy psychiczne. Nie jest normalne, aby czyjś charakter i system wartości zmienił się z dnia na dzień.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-08-06 o 20:53 |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Mówię jej tak: Kobieto, gdyby ci te teksty wciskali o Buddzie, Allahu, czy o Potworze Spagetti, mówili że jest super, fajny i cię kocha, to też byś uwierzyła. To psychologia, sztuczka znana od lat. Ty nie wierzysz, tylko dałaś się oszukać. Ona do mnie że to niemożliwe, bo Bóg jest w niej, ona go czuje w środku i że mi tego nie wytłumaczy bo to są uczucia i serce, ja go nie mam i nie zrozumiem. No i po temacie. |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I to nie są ludzie chorzy. Po prostu, jak mówiłem: strach przed nicością, niezgoda na nihilizm, lęki przed bezsensem, to wszystko z człowieka może wyleźć pod wpływem jakichś wielkich emocji - i katastrofa gotowa. Ale emocje opadają - i okazuje się, że niewielu z nas jest naprawdę w stanie sprostać wymaganiom religijnym. Libido zwycięża. |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Proszę Pana, to nadal jest "taka fajna kobieta, jak była", z tym że się nawróciła. Nikt Panu nie zabrał tej kobiety w jeden wieczór, czy tam kilka wieczorów, gdzie oglądała transmisje ŚDM. Proszę ochłonąć i pomyśleć, że po prostu Bóg jest na pierwszym miejscu w jej systemie wartości - tak jak powinno być według Pisma. Pan jest tylko i AŻ na drugim miejscu, co nie znaczy że zapomniała o nomen omen "bożym świecie" i będzie Pana miała w głębokim poważaniu. Zmienił się system wartości Pana partnerki i tyle. Teraz do Pana należy decyzja, czy nadal ją Pan kocha i jest w stanie zaakceptować jej być może już inny od tej chwili sposób postępowania, czy też... rzucić wszystko w diabły, bo to "taka fajna kobieta była..." Nie wiem czy śmiać się czy płakać A niby taka "tolerancyjny" chce być nasz kraj. Szkoda tylko, że dla wszystkich, oprócz osob wyznania rzymsko i grekokatolickiego...
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Związek ma człowieka uszczęśliwiać a nie wymagać poświęceń i znoszenia urojeń.
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko że Shrek to bajka, a Bóg to Bóg. Albo się akceptuje czyjeś poglądy, albo ucieka, jeśli aż tak przerażają Człowiek się zmienia, nie słyszałeś o tym? Polecam przeczytać o Andre Frossard i co go spotkało w Paryżu. Nie tylko Tobie, ale też Autorowi.Miłego wieczoru życzę
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja znam związek gdzie kobieta jest ultra super religijna a mężczyzna nie bardzo -jednak gdy jej wiara przechodzi jakiś kryzys bądź zwątpienie to właśnie ON ją zmusza do działań ,refleksji i uczestnictwa w sakramentach .Mimo że tego wszystkiego nie rozumie ,nie jest w stanie przyjąć wszelkich zasad katolickich za swoje to ma poczucie że ona dąży do lepszych wartość i ją w tym wspiera -takie coś ma szansę. Ale jeśli ktoś to odbiera jako formę urojeń ,debilizmów,czy wielkiego bezsensownego poświęcenia to nie wiem o czym my tu rozmawiamy.-_- Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e Czas edycji: 2016-08-06 o 21:21 |
|
|
|
|
|
#49 |
|
BAN stały
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63877346]Zgadzam się .Chyba wiele osób tu zapomniało że nawet fanatycy religijni mają szansę na szczęśliwe ,pełne harmonii związki czy małżeństwa -zarówno z osobami wierzącymi bądź też nie. Nie wiem jakim prawem Autor wymusza na niej oddalenia się od Boga bądź powrót do starych schematów w ich związku ? Dziewczyna pewnie dąży do lepszego dobra dla Siebie i swojego życia a ktoś chce jej to uniemożliwić.
Ja znam związek gdzie kobieta jest ultra super religijna a mężczyzna nie bardzo -jednak gdy jej wiara przechodzi jakiś kryzys bądź zwątpienie to właśnie ON ją zmusza do działań ,refleksji i uczestnictwa w sakramentach .Mimo że tego wszystkiego nie rozumie ,nie jest w stanie przyjąć wszelkich zasad katolickich za swoje to ma poczucie że ona dąży do lepszych wartość i ją w tym wspiera -takie coś ma szansę. Ale jeśli ktoś to odbiera jako formę urojeń ,debilizmów,czy wielkiego bezsensownego poświęcenia to nie wiem o czym my tu rozmawiamy.-_-[/QUOTE] Ale oni uprawiali seks przed ślubem, więc nie jest aż taka hardcorowa ta kobieta, jak dziewczyna autora. |
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Moja pierwsza myśl - dziewczyna albo chce zerwać albo wymusić szybki slub. Na miejscu autora dalabym temu związkowi jedną szansę, a dokładniej poprosiła dziewczynę o wykonanie rezonansu mózgu i wizytę u psychiatry, bo chciałabym wiedzieć, że chociaż próbowałam. Nie wierze, że z osobami które zmieniają się tak nagle z byle powodu jest wszystko ok.
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli Autora to wszystko przerasta to może odejść ,widocznie nie są sobie pisani ..każdy znajdzie kogoś odpowiedniego dla siebie i wszyscy będą zadowoleni. Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e Czas edycji: 2016-08-06 o 21:31 |
|
|
|
|
|
#52 |
|
BAN stały
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63877621]No i CO Z TEGO że uprawiali ? Człowiek w każdym momencie może zawrócić z jednej drogi a pójść zupełnie inną nigdy nie jest za późno dla nikogo ,poza tym kwestię czystość (jak to się mówi ) można odbudować ,odnowić -kobieta nie musi być dziewicą żeby nagle zdecydować że zaprzestaje współżyciu i chce zachować wstrzemięźliwość .Doświadczona kobieta ma takie same szanse jak dziewica. Ja znam mnóstwo takich osób u siebie ze wspólnoty kościelnej,zresztą mężczyzn tak samo (doświadczonych ).
Jeśli Autora to wszystko przerasta to może odejść ,widocznie nie są sobie pisani ..każdy znajdzie kogoś odpowiedniego dla siebie i wszyscy będą zadowoleni.[/QUOTE] Jeśli uprawiali seks to ten jej katolicyzm nie był aż tak irytujący dla partnera, jak u założyciela wątku. Co innego być z katolikiem, który jednak sobie wybiera przykazania, a co innego być z kimś, kto nagle wszystko zaczyna brać serio. |
|
|
|
|
#53 |
|
Przyczajenie
|
Autorze, ŚDM było niedawno, więc jej nawrócenie trwa dopiero parę dni. Czym jest parę dni wobec tak długiego związku? Posłuchanie się złotej porady typu "zostaw ją i cześć" byłoby conajmniej głupie.
Wydaje mi się, że najlepszym sposobem będzie poczekać, możliwie jak najdłużej, postarać się znaleźć kompromis, a nie przy pierwszej większej trudności zwiewać. Ślub cywilny czy kościelny - nieistotne- tu i tu składa się danej osobie obietnice, żeby być z tą drugą osobą na dobre i na złe. Zamieniła się w zakonnice na jakiś tydzień, tydzień nie uprawiacie seksu i już myślisz o rozstaniu? Jak można w ogóle z takim lekkim podejściem pisać o tym, żeby kogoś zostawić jak się kogoś niby kocha i chce się z nim spędzić całe życie? Może zamiast fiksować się na tym "kiedyś była taka a teraz jest siaka" to zrozum, że jest to jedna i ta sama osoba, widocznie potrzeba zmian poglądów, była gdzieś w niej w środku ukryta, może nie dzieliła się swoimi przemyśleniami, może czuła to tylko na poziomie podświadomym? Ale ona przecież dalej jest sobą, tą osobą którą pokochałeś, macie dalej wspólne zainteresowania, poczucie humoru, dzielicie razem wspomnienia. Autorze, wierzę, że na myślenie o rozstaniu jest jeszcze trochę za wcześnie. |
|
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63877346]Zgadzam się .Chyba wiele osób tu zapomniało że nawet fanatycy religijni mają szansę na szczęśliwe ,pełne harmonii związki czy małżeństwa -zarówno z osobami wierzącymi bądź też nie.
(...)[/QUOTE] Wyprowadzenie się z dnia na dzień od partnera, to jest wrzucenie związki do kosza. Osoby broniące tej dziewczyny niech się serio zastanowią, jakby się poczuły, gdyby ich facet tak zrobił. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-08-06 o 21:49 |
|
|
|
|
#55 |
|
BAN stały
|
Katolik wybierający sobie przykazania to hipokryta i kłamca.
Moim zdaniem są dwie drogi: albo umiłowanie Boga, takie pełne, 100%, ale wtedy związek też z takim człowiekiem, albo 100% ateizm i też z takim człowiekiem. Zawsze wyznawałem zasadę, że w kwestiach religijnych i światopoglądowych trzeba się z partnerem zgadzać. Wiem że są ludzie, którzy potrafią te różnice godzić, ale ja bym nie mógł. A wszystkie związki jakie znam, gdzie oboje byli różnych wyznań, kończyły się ujednoliceniem wyznania, bo jedno przekabacało drugie. Większość związków jednak polega na tym hipokrytycznym katolicyzmie właśnie, czyli w niedzielę mszę odbębnić, a potem seks przedślubny i inne takie. Edytowane przez Bono_Bo Czas edycji: 2016-08-06 o 21:57 |
|
|
|
|
#56 |
|
BAN stały
|
Aha. A jednak namawiałeś ją do seksu po nawróceniu. Czyli chciałeś żeby została hipokrytką i kłamczuchą.
BTW, lepiej wybierać sobie przykazania (a człowiek zawsze znajdzie na to usprawiedliwienie, np. współcześni katolicy nie zabijają cudzołożnic, mimo że Bóg tak nakazał) i być hipokrytą, niż stać się niezdolnym do normalnego życia i nieszczęśliwym wierzącym. |
|
|
|
|
#57 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
1. ona rzadko jest ze mną emocjonalnie, bo myśli o Bogu, czyta, siedzi na stronach dla wierzących, jak coś mówi to odnosi to do wiary, nie gadamy ostatnio sam na sam, o nas, jak już to tylko o jej uczuciach w stronę Boga 2. jej stan jest dla mnie dziwny i straszny, boję się co znów wymyśli, jak daleko to zajdzie. Napiszę szczerze że trochę się czuję jakbym mieszkał z obcą mi kobietą. Bardzo dziwne. ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#58 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak powinna to inaczej rozegrać wobec Autora żeby było bardziej sprawiedliwe ? Porozmawiać z nim a potem się wynieść ? Bardziej uargumentować to czemu doszła do takich decyzji czy wniosków?Bo jeśli chodzi o zrównanie człowieka z Bogiem bądź nawet o to żeby Autor mógł konkurować z wiarą chrześcijańską jest niepoważne,nie można nikogo postawić wyżej niż Boga ,bo on jest najważniejszy a nie Autor wątku i jego roszczenia .Jeśli kobieta Autora naprawdę poważnie myśli o nawróceniu to jej postępowanie jest odpowiednie. Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e Czas edycji: 2016-08-06 o 22:09 |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykro mi, że tak się skończyło, ale niestety oni mają taki PR i zdolności prania mózgu, że niektórym nie da się pomóc...
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
Ja znam przypadek takiego nawrócenia i trwa on już rok. Daleki kolega, który ćpał, pił, ogólnie był typem imprezowicza i nie chodził do kościoła, zaczął mieć jakieś dziwne sny, nie wiem do końca co mu się śniło,ale pierwsze co to poszedł do psychologa i itp. Zbadali go konkretnie, ale żadnych odchylów nie znaleźli, wszystko było znim ok. Z dnia na dzień rzucił palenie, imprezy, poprostu wszystko. Podejrzewam, że musiał mu się śnić Bóg? Bądź Szatan? Skoro z dnia na dzień rzucił dosłownie wszystko? Przemiana trwa rok i z tego co wiem, to bardzo mocno angażuje się w Kościół , dalej życie w łasce uświęcającej i itp. Dla mnie to niesamowite.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:02.

Bo - na zdrowy rozum - jeśli istnieje wieczny i święty Bóg, który zawsze ma rację, którego przykazania są zawsze święte i dobre, który ma swoje zdanie - to jak poglądy, racje, czy potrzeby jakiegokolwiek człowieka mogą być ważniesze? Trzeba chyba mieć problemy z myśleniem. Jeśli dla jakiejś chrześcijanki mąż (który jest tylko nieudanym człowiekiem) jest ważniejszy niż Bóg, to co to w praktyce znaczy? Że jak będzie chciał czegoś, co jest sprzeczne z przykazaniami (przypomnijmy: zawsze dobrymi) to należy wybrać jego?

Wybacz, jeżeli to prawda, to pani ma chyba serio jakieś problemy psychiczne. Nie jest normalne, aby czyjś charakter i system wartości zmienił się z dnia na dzień.

A niby taka "tolerancyjny" chce być nasz kraj. Szkoda tylko, że dla wszystkich, oprócz osob wyznania rzymsko i grekokatolickiego...