Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka? - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-21, 09:52   #451
wersta
Zakorzenienie

Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
A jaki związek ma z tym rasa?!

Biały o obco brzmiącym nazwisku to jakaś inna kategoria klienta?
też mnie to zaskoczyło
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 09:55   #452
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
też mnie to zaskoczyło
Kurczę, a dałabyś radę zapytać?
Bo brzmi to... no wiesz... niezbyt tolerancyjnie.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 10:02   #453
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Kurczę, a dałabyś radę zapytać?
Bo brzmi to... no wiesz... niezbyt tolerancyjnie.
zapytam ja będę mieć okazję.
nabijanie się z dziwnych nazwisk i zdj petentów to też normalka
Stary 2008-01-21, 12:52   #454
musicman
Zadomowienie

Kurcze, ale logiczne przecież jest ,że stosunkowo łatwiej będzie zmienić np. imię osobie, która jest cudzoziemcem ale ma już obywatelstwo polskie, ma zamiar zostać w Polsce na zawsze i imię przeszkadza jej w załatwianiu np. spraw urzędowych. Problem jest i to niemały gdy ktoś nazywa się np Kargól, jego ojciec Kargul, a dziadek Korgol. Takie rzeczy wychodzą w sądach np przy zasiedzeniach, spadkach i z prostej sprawy robią się komplikacje. Na takiej zasadzie problem może mieć Saud bo będą ją pisać Saład, Sałód itd.
Czyli można zmienić ale wtedy gdy są ku temu powody.
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 17:47   #455
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Syn mojej ciotki zmienił sobie nazwisko na jej panieńskie zaraz po osiągnięciu pełnoletności, założył sprawę w sądzie, raz ciach i po ptokach Dodam, że ciotka nadal nosi nazwisko po mężu, z którym się rozwiodła 15 lat temu.

Moje ewentualne dzieci będa miały podwójne nazwisko, muszą się z tym pogodzić, nawet gdyby jakieś osoby uważały, że nie jest to dobry pomysł.

Jakiś czas temu poznałam dziweczynę, która nosi podwójne nazwisko i jakoś nie narzeka. Wprost przeciwnie z dumą powtarza, że ma je po mamie i po tacie. Obecnie ma 17 lat i jej głowę zaprzątają randki, błyszczyki i zbliżająca się matura - myślę, że nawet uśmiałaby się, że jakieś podstarzałe, bo pełnoletnie ciotki roztrząsają na forum kwestie podwójnych nazwisk dla dzieci.
Witam wszystkie mężatki i przyszłe mężatki

Przeczytałam większą część tego wątku chociaż jestem już po ślubie i klamka zapadła.
Mam podwójne nazwisko, chociaż wolałam zostać przy swoim
Niestety żyłam w przekonaniu że jak zostanę przy swoim to będziemy musieli nadać dzieciom moje nazwisko lub nazwisko męża. A niestety w tej sprawie nie doszlibyśmy z mężem do porozumienia. Chociaż uważam że dziecom należy się bardziej nazwisko mamy bo to ona nosi jej w brzuszku, rodzi a potem poświęca mu najwięcej czasu.
Teraz ja mam podwójne, ewentualne dzieci podwójne.
Od czasu kiedy mam takie długie nazwiska, bo moje panieńskie jest długie a meża też nie należy do najkrótszych zwracam uwae na podwójne nazwiska i stwierdzam że coraz więcej osób ma takie
Chciałabym żeby kiedyś było u nas tak jak w Hiszpani, każdy 2 nazwsiska, jedno od mamy drugie od taty a po ślubie nikt nie zmienia.
Stary 2008-01-21, 20:58   #456
2018070520180950
Konto usunięte

jeszcze mi do tego daleko, ale napewno zgodnie tradycja - pryjme nazwisko mojego kochaniusiego tż
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 13:57   #457
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Ja także przyjmę nazwisko męża, nie mam zamiaru mieć nazwiska dwuczłonowego ponieważ i moje imię jest dość długie i nazwisko przyszłego męża także a pozatym nie chcę

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-22, 15:47   #458
Melliana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Ja także przyjmę nazwisko męża, nie mam zamiaru mieć nazwiska dwuczłonowego ponieważ i moje imię jest dość długie i nazwisko przyszłego męża także a pozatym nie chcę
a nie chcesz, bo...
niestety nigdy nie zrozumiem, jak mozna chciec pozbywac sie tego, na co sie tyle lat pracowalo = na swoja tozsamosc...
Melliana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 17:05   #459
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez Melliana Pokaż wiadomość
a nie chcesz, bo...
niestety nigdy nie zrozumiem, jak mozna chciec pozbywac sie tego, na co sie tyle lat pracowalo = na swoja tozsamosc...
Przyjmując nazwisko męża wcale nie wyzbywam się własnej tożsamości - nadal będę tą samą Magdą z tymi samymi korzeniami. Jedno nie tyczy drugiego. Po prostu podoba mi się przyjmowanie nazwiska męża i chętnie to zrobię nie dorabiam do tego dodatkowej filozofii.

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 09:04   #460
Melliana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Przyjmując nazwisko męża wcale nie wyzbywam się własnej tożsamości - nadal będę tą samą Magdą z tymi samymi korzeniami. Jedno nie tyczy drugiego. Po prostu podoba mi się przyjmowanie nazwiska męża i chętnie to zrobię nie dorabiam do tego dodatkowej filozofii.
okay - wg mnie akurat bardzo tyczy. Ale i tak dobrze, ze nie dorabiasz temu jakiejs tam domoroslej filozofii
Stary 2008-01-23, 15:48   #461
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
okay - wg mnie akurat bardzo tyczy. Ale i tak dobrze, ze nie dorabiasz temu jakiejs tam domoroslej filozofii
Słusznie.
To jest wolny wybór, tak samo, jak dla Muzułmanek wolnym wyborem jest chodzenie w czadorach. Nam wydaje się niezrozumiałe, a one tego chcą i źle czułyby się bez.
Co z tego, że oba te zwyczaje (zakaz pokazywania twarzy i brak prawa do własnego nazwiska) mają tę sama genezę? Kobiety same chcą tak postępować.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 14:41   #462
Melliana
Rozeznanie

Cytat:
Słusznie.
To jest wolny wybór, tak samo, jak dla Muzułmanek wolnym wyborem jest chodzenie w czadorach. Nam wydaje się niezrozumiałe, a one tego chcą i źle czułyby się bez.
Co z tego, że oba te zwyczaje (zakaz pokazywania twarzy i brak prawa do własnego nazwiska) mają tę sama genezę? Kobiety same chcą tak postępować.
Cóż, patriarchalizm ma mocne korzenie.
Stary 2008-01-24, 14:48   #463
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Kobiety same chcą tak postępować.
a zatem jest to ich wolny wybór, którego nie powinno się krytykować.
Stary 2008-01-24, 15:37   #464
wersta
Zakorzenienie

szczerze mówiąc nie wiem, czemu niektóre wypowiedzi są tak niemiłe i zadziorne. jeśli ktoś chce zmieniać niech zmienia, każdy ma wolny wybór i to jego sprawa.
czy jest coś złego w zmianie nazwiska na nazwisko męża? czy jest coś złego przy pozostaniu przy swoim?
niech każdy robi jak uważa, nie wiem po co to krytykanctwo?
Stary 2008-01-24, 15:45   #465
Melliana
Rozeznanie

ja tu nie widzę krytyki. tzn. w wypowiedzi Sabbath. tylko komentarz.
Stary 2008-01-24, 15:53   #466
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
szczerze mówiąc nie wiem, czemu niektóre wypowiedzi są tak niemiłe i zadziorne. jeśli ktoś chce zmieniać niech zmienia, każdy ma wolny wybór i to jego sprawa.
czy jest coś złego w zmianie nazwiska na nazwisko męża? czy jest coś złego przy pozostaniu przy swoim?
niech każdy robi jak uważa, nie wiem po co to krytykanctwo?
Wiesz co Wersto, ja nie zauważyłam, żeby ktoś krytykował tu samą decyzję o zmianie, bądź o nie zmienianiu nazwiska.

Dziewczyny (w tym ja) przytaczają tu argumenty w obie strony stawiając po jednej równe prawa, po drugiej tradycję i, moim zdaniem, to dobrze, że o tych tematach się dyskutuje. Któraś z dziewczyn mądrze tu napisała, że najbardziej bez sensu jest podejmowanie takiej decyzji bez zastanowienia, niejako "z automatu".
Kiedy zastanowimy się nad tym, co jest dla nas ważniejsze - mamy większą szansę na to, by dokonać wyboru zgodnego z naszą postawą życiową.

Dlaczego tak? Bo ja sama wychowywana byłam w przekonaniu, że kobieta po ślubie zmienia nazwisko na nazwisko męża. A po drugim ślubie na następnego...
I uważałam to za coś naturalnego, jak miesiączka na przykład.

Gdybym bez zastanowienia zmieniła nazwisko - przy moim obecnym stanie wiedzy i poglądach odczuwałabym to jako niesprawiedliwość, swego rodzaju stygmatyzację kobiety. Dlatego szczęśliwa jestem, że jednak dane mi było poznać sytuację z drugiej strony, przemyśleć swoją decyzje i podjąć ją świadomie. Świadome wybory są zwykle lepsze, niż brak wyboru.
Bez względu na to, jakie to wybory i czego dotyczą.
Stary 2008-01-24, 16:34   #467
wersta
Zakorzenienie

no właśnie są wypowiedzi i to z ostatnich stron, które z dyskusją i argumentami niewiele mają wspólnego.
Stary 2008-01-24, 19:58   #468
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

a ja mam wrażenie, że krytykujemy nie sam wybór - tylko źródła zwyczaju, który niejako "nakazuje" zmienić kobiecie nazwisko na nazwisko męża z defaultu
jest różnica? między krytykowaniem wyboru, a krytykowaniem pewnych anarchicznych i niesprawiedliwych układów społecznych? dla mnie jest

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-25, 06:19   #469
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
a ja mam wrażenie, że krytykujemy nie sam wybór - tylko źródła zwyczaju, który niejako "nakazuje" zmienić kobiecie nazwisko na nazwisko męża z defaultu
jest różnica? między krytykowaniem wyboru, a krytykowaniem pewnych anarchicznych i niesprawiedliwych układów społecznych? dla mnie jest
Bardzo trafnie to ujełaś Ja nie krytykuje tego że ktoś przyjmuje nazwisko męża, to jest wolny wybór każdej z nas. Ale właśnie te anarchiczne układy mnie strasznie denerwują Nie portafie znieść wypowiedzi typu: Jak można nie przyjąć nazwiska męża albo że to jest naturalne że należy przyjąc nazwisko męża.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-25, 09:25   #470
soffera
Zadomowienie

Wydaje mi się, że trochę się zapędzacie... Przyjęcie nazwiska męża to nie jest jakieś ubezwłasnowolnienie... Zgadzam się, że powinno się to przemyśleć itd. Ale nie róbmy z tego walki o własną tożsamość.
iizabelaa mojej poniższej wypowiedzi też nie możesz znieść bo pojawiło się słowo naturalny?

Cytat:
Napisane przez soffera Pokaż wiadomość
Niby takie proste pytanie w temacie a ile emocji w Waszych wypowiedziach Na pewno prościej jest gdy cała rodzina ma jedno wspólne nazwisko. Nie trzeba latać z aktem małżeństwa i udowadniać, że jest się czyjąś żoną...

Ja będę nosić nazwisko męża. Jest to dla mnie zarówno naturalny krok jak i przyczyny osobiste
Otóż pewnie dla niektórych te słowo nie znaczy, że należy coś zrobić ale się chce.
Co prawda u mnie przyczyny osobiste przeważają nad "tradycją" ale już tego nie zamierzam roztrząsać.

Edytowane przez soffera
Czas edycji: 2008-01-25 o 09:46
soffera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-25, 09:44   #471
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
ee tam nakazuje. mi tam nic nie nakazało.
chodziło mi o wypowiedzi, kiedy dziewczyna pisze, że zmieniła a zaraz ktoś oburzony pyta po co. po jajko, chciała to zmieniła
Stary 2008-01-25, 10:28   #472
Melliana
Rozeznanie

jeśli odnosisz się do mnie, to proponowałabym dokładnie czytać ze zrozumieniem Pytałam nie po co, ale z czego wynika niechęć do zmiany własnego nazwiska i ewentualnie posiadanie dwuczłonowego. Trudne pytanie?

mam wrażenie, że jednak nakazuje. Nikt tak ot, po prostu, nie zmienia nazwiska z dnia na dzień - a jeśli to "naturalne", że zmienia się je po ślubie, to ta "naturalność" z czegoś wynika.
Stary 2008-01-25, 11:08   #473
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli odnosisz się do mnie, to proponowałabym dokładnie czytać ze zrozumieniem Pytałam nie po co, ale z czego wynika niechęć do zmiany własnego nazwiska i ewentualnie posiadanie dwuczłonowego. Trudne pytanie?

mam wrażenie, że jednak nakazuje. Nikt tak ot, po prostu, nie zmienia nazwiska z dnia na dzień - a jeśli to "naturalne", że zmienia się je po ślubie, to ta "naturalność" z czegoś wynika.
tak chodziło mi m.in. o Twoje wypowiedzi.
a uwagi tego typu zachowaj dla siebie, a najpierw sama je stosuj.
pozdrawiam
Stary 2008-01-25, 11:12   #474
musicman
Zadomowienie

Cytat:
chodziło mi o wypowiedzi, kiedy dziewczyna pisze, że zmieniła a zaraz ktoś oburzony pyta po co. po jajko, chciała to zmieniła
gdyby nie było takiego zwyczaju i wszyscy zachowywali swoje nazwiska po ślubie mimo, że prawo daje wybór, to pewnie w ogóle byś na to nie wpadła żaby zmienić...a wpadłaś bo to powszechne
Stary 2008-01-25, 11:17   #475
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość
gdyby nie było takiego zwyczaju i wszyscy zachowywali swoje nazwiska po ślubie mimo, że prawo daje wybór, to pewnie w ogóle byś na to nie wpadła żaby zmienić...a wpadłaś bo to powszechne

to chyba logiczne, że masz wybór jeśli wiesz o czymś, że coś istnieje co w tym dziwnego?
Stary 2008-01-25, 11:22   #476
musicman
Zadomowienie

Cytat:
to chyba logiczne, że masz wybór jeśli wiesz o czymś, że coś istnieje co w tym dziwnego?
no to co mówisz, że nic ci nie nakazywało, "windoktrynowana" tradycja Ci podpowiedziała.
Stary 2008-01-25, 11:24   #477
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość
no to co mówisz, że nic ci nie nakazywało, "windoktrynowana" tradycja Ci podpowiedziała.
porównaj słowa "podpowiedzieć" i "nakazać" i wszystko będzie jasne

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-25, 11:33   #478
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Nie oburzony, tylko zdziwiony pyta po co.

Wersta, mam wrażenie, że nie potrafisz obronić, czy tez uzasadnić swoich przekonań, dlatego masz pretensje, między innymi do Meliany, której pytania zmuszają Cię do niewygodnego zastanawiania się nad przyczynami Twojego postępowania - a tego chyba chcesz uniknąć.

Ślub nie jest jedynym ważnym wydarzeniem w ludzkim życiu. Zgodnie z twierdzeniem, że zmieniamy nazwisko, bo ślub to taka ważna rzecz, nazwisko powinny zmieniać obie strony w związek wchodzące (chyba, że to rzecz ważna tylko dla jednej z nich), a dodatkowo nazwiska powinniśmy zmieniać przy innych ważnych okazjach typu narodzenie każdego kolejnego dziecka, śmierć rodzica, obrona pracy doktorskiej, przejście na emeryturę, czy co tam dla kogo ważne...
Stary 2008-01-25, 11:35   #479
Melliana
Rozeznanie

Cytat:
tak chodziło mi m.in. o Twoje wypowiedzi.
a uwagi tego typu zachowaj dla siebie, a najpierw sama je stosuj.
pozdrawiam

no szkoda - chyba po to jest forum, żeby wypowiedzieć własne zdanie?

A jesli dla Ciebie proste pytania i komentarz to krytyka, to cóż... cóż poradzić można... ale to ponoć ostatnio powszechna sprawa, połowa osób na maturze z polskiego wykazuje brak zrozumienia tekstu, co tu się dziwić...
Stary 2008-01-25, 11:41   #480
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Nie oburzony, tylko zdziwiony pyta po co.

Wersta, mam wrażenie, że nie potrafisz obronić, czy tez uzasadnić swoich przekonań, dlatego masz pretensje, między innymi do Meliany, której pytania zmuszają Cię do niewygodnego zastanawiania się nad przyczynami Twojego postępowania - a tego chyba chcesz uniknąć.

nie bardzo wiem, czemu to piszesz, bo nigdzie do tej pory nie prezentowałam swoich przekonań dot.
nazwiska. po prostu nie podobają mi się niektóre, wręcz atakujące posty. i tyle. dodam, że nie dotyczyły one mnie.

moja przekonania to moja osobista sprawa, z której nie będę się nikomu tłumaczyć ani wyjaśniać, bo nie widzę sensu. jedyną osobą, z którą przedyskutowałam ten temat był mój (od jutra) mąż.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości