idealny rozmiar stanika - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-01, 23:56   #31
kadarkaa
Przyczajenie

Dot.: idealny rozmiar stanika

Cytat:
Napisane przez izuu Pokaż wiadomość
ja też mam problem ze stanikami... ja to bym musiała mieć gdzieś z 75AA wg obliczeń a gdzie do cholery znajdę taki rozmiar?! tak więc kupuję 70B najczęściej bo wtedy miseczki pasują.
I bardzo dobrze robisz : zmniejszyłaś obwód, przeliczyłaś miseczkę i najpewniej masz dobry stanik. A jeśli obwód 70 jest OK, to 75 byłby wielką pomyłką. Poczytaj na linku z Bellissimy albo na "kursie obrazkowym" dlaczego

Cytat:
jeszcze nigdy nie udało mi się znaleźć stanika, którego fiszbiny nie wpijałyby mi się.Niestety chyba trzeba się będzie udać do gorseciarki.
Najwidoczniej nosisz staniki ze zbyt małymi miseczkami. Napisz, jakie masz wymiary (zmierz się ciasno i na wydechu pod biustem, a luźno w biuście), doradzimy i obędzie się bez gorseciarki

Cytat:
A gdzie można kupić stanik 75G????? podkreślm , ze zaleźy mi na ładnym kobiecym staniku. dlaczego staniki w małych rozmiarach są zawsze ładne, kolorowe, z koronkami itp
A choćby na Bellissimie czy Avocado albo w angielskich sklepach internetowych. Wejdź na Lobby Biuściastych , dziewczyny mają to obcykane

kadarkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-02, 07:51   #32
beata77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kadarkaa Pokaż wiadomość
I bardzo dobrze robisz : zmniejszyłaś obwód, przeliczyłaś miseczkę i najpewniej masz dobry stanik. A jeśli obwód 70 jest OK, to 75 byłby wielką pomyłką. Poczytaj na linku z Bellissimy albo na "kursie obrazkowym" dlaczego

Najwidoczniej nosisz staniki ze zbyt małymi miseczkami. Napisz, jakie masz wymiary (zmierz się ciasno i na wydechu pod biustem, a luźno w biuście), doradzimy i obędzie się bez gorseciarki

A choćby na Bellissimie czy Avocado albo w angielskich sklepach internetowych. Wejdź na Lobby Biuściastych , dziewczyny mają to obcykane

Hej.Na angielskich stronach sa sliczne i w duzych rozmiarach staniczki ale ja nie znam angielskiego i niestety nie kupie sobie.Ale sa naprawde cudne.Takze kto moze niech kupuje.Pozdrawiam.
beata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-02, 13:57   #33
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu
Wink Dot.: idealny rozmiar stanika

Cytat:
tak, ale to też zalezy od stanika o ile takie zwykłe po pewnym czasie rozciągają się i leżą idealnie (nie mam metra ale obwód pod piersiami napewno nie mam 70cm), to takie z silikonowym paseczkiem np., odpinanymi ramiączkami mnie piją, gdyż mam wrażenie, że są troche węższe. w sumie to w mojej kilkuletniej dopiero karierze 'stanikowej' dobrałam sobie odpowiednio może z 4 staniki :P
izuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-03, 01:56   #34
kadarkaa
Przyczajenie

No nie, jak na początku są dobre, to znaczy, że wtedy leżą idealnie, a nie jak są rozciągnięte Obwód stanika musi być ścisły, bo to na nim ma trzymać się biust, i jakby Ci miarka pokazała 70cm pod biustem to wtedy musiałabyś szukać staników z obw. 65 i mniejszym.

A z tymi silikonowymi paskami to różnie bywa, w stanikach od jednego producenta czy w jednym modelu wpijają się bardziej, w innym mniej. Nie wiem, od czego to zależy...
Stary 2007-06-03, 08:34   #35
czekoladka79
Zadomowienie

Dochodzi jeszcze jeden problem. Tuż przed miesiączką piersi się powiększają na skutek zatrzymywania wody w organiźmie i przez 2 tygodnie mam rozmiar większy a przez kolejne dwa mniejszy .... i co wy na to Poza tym jedna pierś jest większa od drugiej i kiedy jedna dobrze leży w biustonoszu to druga suuuper się z niego wylewa przed miesiaczką .... obie się wylewają, a po miesiaczce miseczki są za duże i tak cały czas .... nikt chyba jeszcze nie wymyślił biustonosza z dwoma różnymi miseczkami
czekoladka79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-03, 22:50   #36
kadarkaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez czekoladka79 Pokaż wiadomość
nikt chyba jeszcze nie wymyślił biustonosza z dwoma różnymi miseczkami
Gorseciarka może uszyć A normalnie w takim przypadku kupujesz stanik z miseczką idealną dla większej piersi, a drugą uzupełniasz wkładką

A z problemem PMSowym trudno doradzić. Przy znacznej różnicy trwającej kilka dni bym się po prostu zaopatrzyła w 2-3 staniki o większych miseczkach - nie ma sensu przez pół miesiąca maltretować piersi.
Stary 2007-06-04, 22:15   #37
rocki
Wtajemniczenie

Cytat:
No nie, jak na początku są dobre, to znaczy, że wtedy leżą idealnie, a nie jak są rozciągnięte Obwód stanika musi być ścisły, bo to na nim ma trzymać się biust, i jakby Ci miarka pokazała 70cm pod biustem to wtedy musiałabyś szukać staników z obw. 65 i mniejszym.
Ale przecież według tych wszystkich tabelek, 68-72cm pod biustem, to jest rozmiar 70... ja mam właśnie 70 pod biustem i nie wyobrażam sobie noszenia rozmiaru 65 - wrzynałby mi się niemiłosiernie i tworzył "bułeczki".
rocki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-05, 01:46   #38
kadarkaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rocki Pokaż wiadomość
Ale przecież według tych wszystkich tabelek, 68-72cm pod biustem, to jest rozmiar 70... ja mam właśnie 70 pod biustem i nie wyobrażam sobie noszenia rozmiaru 65 - wrzynałby mi się niemiłosiernie i tworzył "bułeczki".
No i właśnie m.in. przez kierowanie się takimi bezsensownymi tabelkami 80% kobiet nosi źle dobrane staniki.
Zobacz, co o tym pisze np. Bellissima :

Obwod biustonosza powinnien dosc ciasno i stabilnie opinac klatke piersiowa. W momencie zakupu biustonosz powinien byc zapinany na najluzniejsza haftke po to, aby z czasem uzytkowania, gdy material rozciagnie sie, istniala mozliwosc regulacji objetosci poprzez zapinanie na srodkowa, a pozniej na najciasniejsza haftke. Ciasniejszy obwod biustonosza zapewni wlasciwe podtrzymanie dla wiekszego biustu i posluzy o wiele dluzej! Pamietaj, ze obwod biustonosza jest elastyczny i rozciaga sie wiec jesli Twoj obwod pod biustem wynosi np. 75cm wybierz biustonosz co najmniej o obwodzie 70cm. Dosc czesto okazuje sie, ze przy wymaganym obwodem jest w tym przypadku 65cm.

To samo doradzają dziewczyny na biusciaste.prv.pl i to się sprawdza (j np. mam ok. 78 pod biustem a noszę staniki 70 ), tylko trzeba pamiętać o odpowiednim przeliczeniu miseczki. I każda tabelka zamiast podawać jakieś od-do powinna być po prostu poprzedzona takim wstępem.

A w temacie "bułeczek" (przypuszczam, że chodzi Ci o te na plecach?) poczytaj w tym poście.
Stary 2007-06-05, 09:16   #39
rocki
Wtajemniczenie

Ale staniki, które ja kupuje w rozmiarze 70, naprawdę mocno są opięte. Jeśli muszę je zapinac na najbliższą haftkę, to po prostu biorę w sklepie inny model. A stanik nie może być rodzajem pacerza, utrudniającym mi oddychanie, bo to chyba właśnie jest bez sensu? Zresztą ciekawe, gdzie kupiłabym rozmiar 65 E/F
rocki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 18:36   #40
czikuś
Raczkowanie

GG do czikuś

Napisałam mejla do Avocado z prośbą o poradę w sprawie rozmiaru. Mają 60 i 65 ale od D. Bielizna dosyć droga, ale bardzo ładna.

Na stronie Triumph wyszło mi 60 E - chyba lekka przesada, a szczególnie w tym, że nie mają takich rozmiarów, zaczynają od 70.

Przechlapane..
czikuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 09:02   #41
agta85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czikuś Pokaż wiadomość
Na stronie Triumph wyszło mi 60 E - chyba lekka przesada, a szczególnie w tym, że nie mają takich rozmiarów, zaczynają od 70.
A jakie masz wymiary pod biustem mierzone ciasno i w biuście mierzone normalnie?

Polski rozmiar 60E, jest na osobę mającą poniżej 65 cm pod biustem i około 81 cm w biuście. Tylko, że polscy producenci ich nie produkują. Jego odpowiednikiem jest 60DD (28DD) w rozmiarówce angielskiej. Tam można dostać takie rozmiary.
Polecam Ci blog dla małych biustów
agta85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 18:28   #42
czikuś
Raczkowanie

GG do czikuś

Blog dla małych biustów właśnie studiuję Wygląda zdecydowanie na to, że trzeba się zwrócić do Anglików i ich sklepów internetowych.
czikuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:30   #43
agta85
Wtajemniczenie

Brytyjczyki dostępne są też w kilku polskich sklepach.
Stary 2008-01-25, 11:29   #44
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:

a może ktos mi doradzi: mam 66 cm pod biustem i 79 w biuscie.
Juz wyczailam, ze powinnam kupic obwod 65 cm (albo nawet 60 cm) ale jaka miseczke???

PS
przez 99% mojego stanikowego zywota nosilam 70 A/B ktory gniotl mnie, ruszal sie i wbijal do tego stopnia, ze przerzucilam sie na staniki sportowe
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-25, 14:18   #45
agta85
Wtajemniczenie

Brytyjski rozmiar 60D (28D) jest właśnie na 79 cm w biuście.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-25, 15:29   #46
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agta85 Pokaż wiadomość
Brytyjski rozmiar 60D (28D) jest właśnie na 79 cm w biuście.
ja nie jestem w stanie za bardzo wypelnic miseczki A/B, wiec wybacz, ze podwazam twoje kompetencje ale czy jestes pewna, ze taki wlasnie rozmiar mam zamowic??
pytam bo chce sobie zamowic biustonosz przez internet marki Freya (nie mam mozliwosci kupic nigdzie na miejscu czegos co ma 60 cm pod biustem)

EDIT: wlasnie przeczytalam wszystkie linki ktore masz w podpisie
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-25, 15:48   #47
agta85
Wtajemniczenie

60D ma raczej małą miskę, która powinna być na Ciebie dobra

Uwagi:
1. Freya to fajna forma, ale wiele modeli jest rozciągliwych. Polecam zainteresowac się też firmą Panache, która lepiej trzyma obwody
2. Uważaj na niektóre dużomiseczkowe modele np. Arabella czy Rio. W nich powinnas mieć rozmiar 60C, który nie występuje.
3. Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza. Polecam: http://www.pinezka.pl/content/view/3050/203/
4. Wbrew pozorom łatwo jest pomylić za mały i za duży stanik. Jednym z objawów ZA MAŁEGO stanika jest marszczenie się miseczki na czubku. Większość bierze to za oznakę zbyt dużej miseczki. Za duża miska też się marszczy, ale w inny sposób.
5. Zajrzyj też tu: http://b75.blox.pl/html
6. Każdy biust jest inny i nikt nie zagwarantuje Ci, że rozmiar 60D będzie dobry. Jest to sprawa bardzo indywidualna. Niemniej jednak ten rozmir przeznaczony jest na 79cm w biuście.

Pozdrawiam
Stary 2008-01-25, 16:33   #48
agassek
Zakorzenienie

też kiedyś słyszałam, że tak powinno się kupować staniki. kiedyś nosiłam 80B, potem przerzuciłam się na 75C, ostatnio przymierzałam nawet 75D, ale... wróciłam do 80B, bo to był jedyny stanik, który trzymał się na miejscu po zrobieniu kilku podskoków i kilku skłonów... no cóż, może ja jestem jakaś niewymiarowa? albo może zależy to też od firmy (na pewno!) więc w ciemno (przez internet) nie kupiłabym stanika na pewno
ja zanim coś wybiorę muszę przymierzyć co najmniej 10 różnych modeli, w trzech różnych kolorach.
agassek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-25, 18:21   #49
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Jak przychodzi czas na kupno stanika, to zaczyna sie powazny problem .
Mój problem polega często na tym, że kiedy już sobie cos upatrze to pod piersiami stanik dobrze przylega do mnie i wtedy jak na złość zauważam, że miseczki sa za małe, a gdy wezme rozmiar wiekszy to miseczki sa idealnie dopasowane a pod piersiami czuje luz hrrr.
Ja mam zupelnie odwrotny problem... Gdy pod piersiami jest dobrze, to miseczki są duuużo za duże, gdy miseczki dobre, to z kolei nie moge oddychać...

Cytat:
Napisane przez heleane Pokaż wiadomość
Jeśli ci sie wbija to znaczy , ze nosisz za luźny obwod.
Kupuje 70 (pod biustem 78) ciezko mi jest sie w nich poruszac... Nie moge mosić juz mniejszego rozmiaru.

MAm straszny problem ze stanikami jak widać na powyższych przykladach

K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-25, 18:44   #50
agta85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
w ciemno (przez internet) nie kupiłabym stanika na pewno
Kupowanie w sklepie internetowym to nie jest kupowanie w ciemno. Zawsze można przymierzyć i odesłać jak nie pasuje.
Polecam lekturę:
http://stanikowe-sklepy.blogspot.com...nternecie.html
Stary 2008-01-25, 18:59   #51
eternal_a
Zadomowienie

Dziewczyny mam prośbę... Czy któraś mogłaby mi powiedzieć jaki powinnam nosić odpowiedni rozmiar biustonosza ? Pod biustem 67 cm, w biuście 83 cm. Na Triumphie wyszło mi 65 C, a ja noszę zwykle 70A-B. Będę wdzięczna za odpowiedź
Stary 2008-01-25, 19:01   #52
synesthesia
Zakorzenienie

Ja mam wymiary 90/106 i noszę 80E, ewentualnie 80D
synesthesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-25, 19:01   #53
agta85
Wtajemniczenie

eternal_a przy 67/83 powinnaś spróbować kupić brytyjski rozmiar 60E, ewentualnie 60DD.
Stary 2008-01-25, 19:04   #54
eternal_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agta85 Pokaż wiadomość
eternal_a przy 67/83 powinnaś spróbować kupić brytyjski rozmiar 60E, ewentualnie 60DD.
Dziękuję . A czy w Polsce jakaś firma szyje staniki w takich rozmiarach ?
Stary 2008-01-25, 19:11   #55
agta85
Wtajemniczenie

W Polsce szyje je Avocado, ale oni mają troszkę inną rozmiarówkę. Podobno ma je wprowadzić także Melissa.
Ale widzę, że jesteś z okolic Krakowa, więc najprościej będzie przejechac się do Krakowa, ściślej na Kurdwanów. Tam jest sklep intimo4you, w którym można kupić biustonosze brytyjskiej firmy Freya. Są też rozmiary 60E i 60DD. Jest tez bardzo miła pani, która pomoże dobrać odpowiedni rozmiar. Ten sklep jest na ulicy Wysłouchów 3/1, a jego internetowa wersja dostępna jest pod adresem: http://www.intimo4you.com/

Powiem Ci, że masz szczęście, bo w poza Krakowem taki rozmiar można dostać jeszcze w Warszawie, Poznaniu i Katowicach.
Stary 2008-01-25, 19:24   #56
eternal_a
Zadomowienie

Agta bardzo ci dziękuję . Do Krakowa mam niedaleko więc pewnie w przypływie gotówki wybiorę się zobaczyć co mają w tym sklepie do zaoferowania
Stary 2008-01-25, 20:01   #57
*kasieńka*
Zadomowienie

dziewczyny już wszystko powiedziały w tym temacie, więc dorzucę tylko, że wszystko polega na tym, aby "wyciągnąć cycka spod pachy" i jak kolwiek śmiesznie to brzmi, to działa Wtedy i mniejszy obwód pod biustem hest ok i większą miseczkę jest czym wypełnić ja zawsze nosiłam 80-85 B, a od czasu kiedy przeczytałam co i jak noszę 75 D/DD i są super

*kasieńka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 18:31   #58
pani-jesień
Zakorzenienie

Ja mam pod biustem 69 cm, a w biuście 79 cm i noszę rozmiar 70 A/B. Oczywiście, nie jestem zadowolona ze swoich staników W sklepach rozmiarówka zaczyna się od 70, o 65 czy 60 nawet nie ma co marzyć Przez neta zamawiać nie zamierzam, bo nie wyobrażam sobie kupna biustonosza bez uprzedniego przymierzenia... I co tu zrobić?
Stary 2008-01-26, 18:50   #59
agta85
Wtajemniczenie

Kupując w sklepie internetowym masz możliwość przymierzenia, gdyż jeśli biustonosz nie będzie Ci pasował możesz go zwrócić w ciągu 10 dni i wówczas sklep odda Ci pieniądze. Lepsze to niż męczenie się w niewygodnych biustonoszach.
Ewentualnie, gdybyś była na wakacjach/wycieczce w mieście w którym są takie rozmiary dostępne koniecznie udaj się do sklepu i kup dopasowany stanik. Albo gdybyś wybierała się do Wielkiej Brytanii, koniecznie pobuszuj w ich sklepach. U nich dużo łatwiej o obwody 60 i 65 (ichniejsze 28 i 30)
Stary 2008-01-27, 00:25   #60
Teje
Rozeznanie

No cóż, ja się namierzyłam ( i na lobby biuściastych i w sklepach) i zawsze wychodzą staniki 60A bądź 65AA. Cóż, i w wtedy zaczyna się zabawa ze sprowadzeniem do Polski. ( zresztą, przyznam , ze czasami , jak juz mi się nie chce zamawiać, a jakiś stanik mi się w Poslce podoba, to sobie nawet taki za duży kupuję)
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości