|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XI
Ciężko jest kobietom na rynku pracy. Mnie się tak wydaje.
xx Złożyłam papiery na staż, trochę się boję. Nie stażu, ale tego, że dostanę staż na 3 miesiące, skończy się rok, a ja będę mieć 27 lat i bez stałej pracy. Szczególnie, że złożyłam papiery do państwówki A tam rzadko zostawiają stażystów.
Edytowane przez 201704060907 Czas edycji: 2016-08-09 o 11:51 |
|
|
|
#1862 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Ja załapałam się na staż z centrum rozwoju gospodarki. Ale fakt, że z pracą jest krucho, nawet po studiach. A może tym bardziej po studiach. Ja mam specjalistyczne wykształcenie, pracy w zawodzie nie ma, a w innych pracach (np. do biura) pytają zawsze "co pani tu robi?" |
|
|
|
#1863 |
|
Konto usunięte
|
Ja się dzisiaj trochę wkurzyłam na odpowiedź w sprawie ogłoszenia o pracę, chociaż nie powiem, bo moja wina też w tym jest. Znalazłam ogłoszenie na olx, wysłałam CV przez wiadomość prywatną (ogólnie to było jakieś 2 tygodnie temu). Dziś wchodzę na pocztę i zupełnym przypadkiem znalazłam gdzieś w folderze "Powiadomienia" odpowiedź na moją wiadomość, gdzie zapraszają mnie na rozmowę konkretnego dnia o konkretnej godzinie (jakiś tydzień temu). Nie muszę chyba mówić, że w ogóle nie zauważyłam tego maila
|
|
|
|
#1864 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ew. nie podawaj maila przy CV, to będą musieli zadzwonić. |
|
|
|
|
#1865 |
|
Konto usunięte
|
Odkąd poszukuję pracy, też zaglądam na maila przynajmniej raz dziennie, jednak ta wiadomość po prostu mi gdzieś umknęła. Ale zmotywowało mnie to do zrobienia porządku na poczcie i będę miała nauczkę na przyszłość, żeby zaglądać wszędzie, nawet na olx (gdzie zazwyczaj loguję się rzadko). Głupio mi jedynie, że miała miejsce taka sytuacja, bo wyszłam trochę na niepoważną (aplikuję na stanowisko, po czym nie pojawiam się na rozmowie)
|
|
|
|
#1866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1867 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1868 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
27 lat to jeszcze nie jest tragedia. Chyba jesteś w moim wieku, zaczęłam pracę i żałuję, że nie siedzę na bezrobociu, bo chociaż miałabym czas na przekwalifikowanie się i naukę. |
|
|
|
|
#1869 |
|
Konto usunięte
|
Mam 26 lat, a 27 będę mieć w następnym roku. Pisałam tak, bo boje się, że dostane staż i w 2017 znów powitam bezrobocie. Czemu do państwówki? Nie wiem, łatwiej? Mam dość siedzenia w domu, a kasa się kończy. Widzę wzrok rodziców i ich złość, że nadal nie mam pracy. Jedzenie mam, dach nad głową, ale chcę się wyprowadzić. Nie miałam ochoty czekać znów kolejny rok i płakać. Lepsze durne 800zł i MOŻE się czegoś naucze, przez co nie będę mieć rocznej dziury w cv.
|
|
|
|
#1870 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj byłam na spotkaniu w sprawie stażu, miało to być spotkanie z doradcą, ale jak się okazało była to zwykła pogadanka, a spotkanie będzie później. Zaczęłam wypytywać o ten staż i pani stwierdziła, że jest możliwość zatrudnienia tuż po nim, ale dużo zależy od nas. Ogólnie wrażenia pozytywne, ale zawsze mi się nie podoba jak osoba rekrutująca kogoś obgaduje. Pani stwierdziła, że przychodzą osoby koło 30, które co roku są na stażach, więc ona stwierdza, że tak na prawdę to im nie zależy na zatrudnieniu, tylko na odbębnieniu stażu - załamałam ręce po prostu
|
|
|
|
#1871 |
|
Przyczajenie
|
Staże, to praktycznie wyzysk. Chyba że uczy się pewnej specjalizacji którą się chce tak czy siak podążać :/
|
|
|
|
#1872 |
|
Zadomowienie
|
Powiedzcie mi jak jest z tym stażami w urzędach. Powiedźmy, że po tym stażu w urzędzie chcieliby mnie przyjąć to żeby być przyjętym muszę startować w konkursie? I jak sobie załatwić taki staż w urzędzie? Mogę tak po prostu iść do kierownika czy dyrektora i spytać się o możliwość odbycia stażu? Czy jakieś pismo muszę składać? Bo już się w tym gubię
![]() ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Ja mam doświadczenie w branży a mimo to pracy nie mogę znaleźć i muszę brać następny staż chodź by na przeczekanie żeby nie mieć większej dziury w cv(już 3 miesiące siedzę w domu). Myślałem żeby pójść na staż nie związany z moją branżą np. do takiego urzędu, ale już się naczytałem jak kończą tacy stażyści w urzędach więc mam wahania. |
|
|
|
#1873 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chodzi Ci o urzędy w państwówkach tudzież budżetówce? Ja weszłam na stronę bip, była zakładka Praca i tam była informacja o naborze na staż i o potrzebnych dokumentach. Przygotowałam dokumenty i złożyłam. |
|
|
|
|
#1874 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do konkursów to nie wiem jak jest teraz. Wcześniej konkurs zawsze się odbywał, a teraz w Służbie Cywilnej,np. ten wymóg znieśli więc może za pewien czas rozszerzą to na samorządy...
|
|
|
#1875 |
|
Rozeznanie
|
Zero nowych sensownych ofert już od kilku dni....
|
|
|
|
#1876 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1877 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj dostałam już oficjalne potwierdzenie, że zakwalifikowałam się na szkolenie z kadr i płac.
|
|
|
|
#1878 |
|
Raczkowanie
|
Pamietacie pisalam ze mialam szanse isc na sortownie smieci pracowac. I pierwsze zrezygnowalam z tej pracy bo mialam lepsza oferte ktora okazala sie fiaskiem. Teraz kiedy juz podjelam decyzje ze pojde na te sortownie.. To przyjeli babke a mieli do mnie dzwonic :-( kaszanka. Niby mam2rozmowy Wpt ale to chyba pic na wide.
|
|
|
|
#1879 |
|
Zakorzenienie
|
Zrezygnowałaś i mieli do Ciebie dzwonić?
|
|
|
|
#1880 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bez urazy,ale...żeby nawet nie napisać składnie zdanie...
|
|
|
|
|
#1881 |
|
Raczkowanie
|
Oj tam mimaz
---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Mimaz literowki każdemu się zdarzają. Piszę z telefonu. Tak pierwsze zrezygnowałam bo dostałam korzystniejsza ofertę, która była fiaskiem. Umowy się nie doczekałam a potem ponownie pytałam o tę pracę na sortowni...i mieli dzwonić w tym tygodniu. Mieliście rozmowę o pracę w urzędzie pracy? Wysłałam CV z tydzień temu do marketu... I oddzwonili że rozmowa odbędzie się w urzędzie pracy... To chyba nie problem że nie jestem tam zarejestrowana? W ogóle dziwnie mi się to wydaje... Bo aplikowalam internetowo i nie przez urząd pracy. |
|
|
|
#1882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1883 |
|
Raczkowanie
|
No, ale dzwoniła kobieta odpowiedzialna za rekrutacje do tego sklepu i powiedziała,ze spotkanie jest w urzędzie pracy...
|
|
|
|
#1884 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1885 |
|
Raczkowanie
|
Teraz chyba ja rozumiem to jest oferta i dla bezrobotnych i dla poszukujących pracy.
|
|
|
|
#1886 |
|
Konto usunięte
|
Jaki wkład finansowy potrzebny mi, żeby wyjechać? Myślę o Krakowie. Sama mam niewiele ponad 1 tysiąc zł oszczędności, ew.mogłabym skubnąc jakieś 2-3tys. (Co prawda nie moje, ale...) . Jak długo się szuka tam pracy? Psychicznie juz nie dam rady zostać w domu rodzinnym, a w moim regionie na pracę liczyć nie mogę...
|
|
|
|
#1887 |
|
Konto usunięte
|
Ciężko mi jednoznaczne odpowiedź na to pytanie, ale wynajem pokoju to od 400 do 500 zl dwójka, jedynka to koszt 700, 800 zl. Do tego musisz doliczyc jednorazową kaucja, bilet miesięczny i wyzywienie. Musisz sie tez liczyc z tym ze pieniądze dostaniesz dopiero w nastepnum miesiącu. Moim zdaniem 2,5 tys to minimum jeśli zaczniesz od razu pracować i nie bedziesz wybrzydac bo pracy w krk jest dużo. Natomiast jesli nie znajdziesz od razu pracy lub chcesz celowac w konkretną branżę to lepiej byloby miec jeszcze cos odłożone, bo dla mnie ta kwota która podałam to jest takie absolutne minimum bez zadnych szalenstw.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1888 |
|
Konto usunięte
|
Zadzwonili do mnie i przyjęli mnie tam gdzie byłam na rozmowie. Zaczynam w przyszłym tygodniu. Warunki takie jak wam pisałam i gdyby nie to, że to już 10 m-cy jestem na bezrobociu, to nie wiem czy bym się zgodziła. Natomiast już w domu nie wytrzymuję, nie wiem jeszcze na co miałabym czekać. Po odliczeniu na bilet zostanie mi ok. 1000 zł netto, półtorej godziny dojazdu w jedną stronę, ale będę między ludźmi, zawsze to coś. Cieszę się, ale mam trochę wątpliwości bo może godzę się sama na coś poniżej moich możliwości. Nie wiem...
Ja mam już 27 i mieszkam z rodzicami i też bym się chciała wyprowadzić, to nie ten wiek na mieszkanie z rodzicami, mimo, że nie jest źle. |
|
|
|
#1889 |
|
Zadomowienie
|
U mnie pojawiła się oferta stażowa w kancelarii(ostatnio zauważyłem, że staże w kancelarii stały się modne). I zastanawiam się czy wziąć skierowanie. Pójdę jutro do urzędu i się jeszcze spytam o inne oferty i w ostateczności wezmę to skierowanie do tej kancelarii.
|
|
|
|
#1890 |
|
Zadomowienie
|
A ja jutro idę na rozmowę do sklepu z odzieżą męska
w końcu się coś ruszyło, zobaczymy co mi zaproponująWysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:55.

A tam rzadko zostawiają stażystów.

Ja załapałam się na staż z centrum rozwoju gospodarki. Ale fakt, że z pracą jest krucho, nawet po studiach. A może tym bardziej po studiach. Ja mam specjalistyczne wykształcenie, pracy w zawodzie nie ma, a w innych pracach (np. do biura) pytają zawsze "co pani tu robi?"