Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy! - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-11, 10:07   #1351
mialavi
Zakorzenienie

Dot.: Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy!

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Dzień dobry z lozka śpimy jeszcze po fatalnej nocy... nie pamiętam takiej od 6 maja (((

Ja mam dalej 6 z przodu i raczej 5 nigdy nie ujrze, wyc mi się chce i dzisiaj a nocy padło zdanie że to ostatnia noc kp...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Martunia przytulam w kryzysie co nie tak z waszym kp?

Ja od poczatku pod gorke w tym temacie - ale nie mialam mysli zeby to rzucic. Jeszcze bardziej chcialam im mialam trudniej to chyba to spelnianie sie o ktorym pisala Mona.
Teraz Iga spoglada na mnie podczas kp, lub gdy co jakis czas przerywa jedzenie zeby cos do cycusia powiedziec to sie rozplywam

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
Jeszcze sie okaze ze jestes wiedzma
Widzisz jednak nie jestem haha
Cytat:
Napisane przez fablous Pokaż wiadomość
Zostawić was na chwilę same

Fab jako facetka od matmy - to żeście mi dzień zrobiły Nie daj boże żebym kiedyś wasze dzieci miała matmy uczyć Na tabliczce mnożenia byśmy się zatrzymali
Mogłabym ewentualnie angielskiego bo pod to mam przygotowanie pedagogiczne i kierunek skończony ale i tak słabo widzę siebie w roli pani profesor

Nie było mnie trochę bo ostatnio zupełnie nie mam czasu. Trafiła mi się mała lewizna bo brat jest na urlopie i ja w tym czasie zajmuję się jego firmą. Także nawet dla Aluni mam mało czasu przez co dopadają mnie wyrzuty sumienia, bo większość dnia jest z nią moja mamą. Na wątek parę razy zajrzałam, przeleciałam was () na szybko ale nie miałam czasu nadrabiać i pisać

Dopinamy też ostatnie sprawy związane z chrzcinami, miało być niewielkie przyjęcie a wyszło nam około 30 osób Wkurzyłam się, bo nie dotarły do mnie buciki dla Alicji które wyhaczyłam na allegro w super cenie. Utknęły w sortowni paczek i słuch po nich zaginął. Faken inpost, nie polecam Zamówiłam więc inne, chyba lekko mnie pogięło bo droższe od samej sukienki. No ale nic, ważne żeby dotarły przed 20 sierpnia.
W temacie chrzcin to mam do was pytanie - czy wszystkie miałyście / planujecie mieć tort? Ja myślałam że to oczywistość a każdy mi się dziwi, że po co tort. W sumie jak byliśmy w ubiegłym roku dwa razy na chrzcinach to nie było tortu. I sama nie wiem czy zamawiać

Co miałam napisać:

Mia samych cudowności na pierwszą rocznicę ślubu U nas za 2tyg czwarta

Mona miłych babskich wieczorów z Niną, tatulek się pewnie stęskni za wami

Dagg wow, co za osiągi! Twoje mlenio może służyć jako suple dla kulturystów

Agassek zgadzam się z dziewczynami że lepsza sama matka chrzestna niż taki du*owaty chrzestny. Uznaj, że taką akcją tylko wam przysługę zrobili

Manu moje kuzynki miały po 6-8 lat kiedy na świat miała przyjść ich siostra. Hitem był wtedy serial "Xena, wojowniczka księżniczka" i zgadnij na jakie imię się uparły Stwierdziły, że ma być Xena i już. Były awantury ale ostatecznie łaskawie zgodziły się na Gabrielę bo tak miała na imię psiapsióła Xeny

Ktoś pytał o spanie na brzuszku - pytalam o to ostatnio lekarza i powiedział, że generalne powyżej 3 miesiąca dziecko można już kłaść na noc na brzuszku pod warunkiem że już ładnie radzi sobie z podnoszeniem główki w tej pozycji
Mialysmy torta bo sama uwielbiam taki ze swiezymi owocami a skoro byla okazja 😛

Dzieki za zyczenia

Tez dzis po dluzszej przerwie przemokla mi koszulka w nocy ale jak moje dziecko o 5 mialo pierwsza pobudke to co sie dziwic ' ja tu karmie a z drugiej leci - jak za starych dobrych czasow

Edytowane przez mialavi
Czas edycji: 2016-08-11 o 10:09
mialavi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 10:15   #1352
Anika1986
Zadomowienie

Jest takie imię Ksymena, w skrócie Ksenia

Cytat:
Napisane przez Monanka83 Pokaż wiadomość
martunia, głowa do góry!!! śpij dziś ile się da i wszystko zobaczysz w nowych barwach
u nas odkąd teoretycznie zakończył się skok, mamy około 6ciu pobudek w nocy oczywiście nie karmię małej przy każdym przebudzeniu, bo widzę też że tego wcale nie chce, ale to nie zmienia faktu że śpimy w nocy totalnie w kratkę..
Mona, a teraz czasem nie ma kolejnego skoku? Niby 14-19 tydzień.

Cytat:
Napisane przez fablous Pokaż wiadomość
Ktoś pytał o spanie na brzuszku - pytalam o to ostatnio lekarza i powiedział, że generalne powyżej 3 miesiąca dziecko można już kłaść na noc na brzuszku pod warunkiem że już ładnie radzi sobie z podnoszeniem główki w tej pozycji
To samo nam lekarz mówił, jak była mowa o dziennych drzemkach, przy czym zaznaczał jeszcze, że dziecko musi być na płaskim, bez żadnych poduszek. Na końcówkę dosypiania, gdy już nie śpimy, to przekładam go zawsze już na brzuszek, ale przez noc jeszcze mam opory - wolę na plecach. Ostatnio nawet jest tak, ze bez smoczka i otulania udaje mu się usypiać (chwilę tylko pojęczy przez sen).
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 10:19   #1353
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anika1986 Pokaż wiadomość
Jest takie imię Ksymena, w skrócie Ksenia

Mona, a teraz czasem nie ma kolejnego skoku? Niby 14-19 tydzień.

To samo nam lekarz mówił, jak była mowa o dziennych drzemkach, przy czym zaznaczał jeszcze, że dziecko musi być na płaskim, bez żadnych poduszek. Na końcówkę dosypiania, gdy już nie śpimy, to przekładam go zawsze już na brzuszek, ale przez noc jeszcze mam opory - wolę na plecach. Ostatnio nawet jest tak, ze bez smoczka i otulania udaje mu się usypiać (chwilę tylko pojęczy przez sen).
ja juz się gubię, Ona skacze kiedy chce

eeeeeeeee Pani Ładna, to by się zgadzało! a juz myslałam że się zapsula! Nowe dziecko, jeszcze na gwarancji!

Edytowane przez Monanka83
Czas edycji: 2016-08-11 o 10:25
Monanka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 10:34   #1354
mialavi
Zakorzenienie

Czy wasze Maludy tez sie tak bardzo slinia i zasysaja cale łapki ? Musze zainwestowac w gryzak... Polecacie Zyrafke Sopfie warta swojej ceny? Malizna dostała 100 od prababci i tak mysle ze moze zainwestuje w cos fajnego bo znow przewale na ciuchach. Mojej kasy mi szkoda na tak droga zabawke - choc lepiej kupic jedna porzadna niz kilo plastiku od chinczykow... Jak to sie mowi "nie stac mnie na tanie rzeczy".
Tylko czy dzieci naprawde lubia Sopfie? Jakie zabawki u Was sie sprawdzaja?
Stary 2016-08-11, 10:42   #1355
Anika1986
Zadomowienie

Też się ślini - to normalne. U nas zauważyłam, że cała piąstka oznacza, że chce jeść, kciuk jak jest zmęczony i chce spać, a inne paluszki pojedynczo w formie zabawy
Dawałam mu gryzak do zabawy, ale nie wkłada go do buzi. Na razie sobie w rączkach trzyma i ogląda.
Stary 2016-08-11, 10:46   #1356
AnneMariie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Dzień dobry z lozka śpimy jeszcze po fatalnej nocy... nie pamiętam takiej od 6 maja (((

Ja mam dalej 6 z przodu i raczej 5 nigdy nie ujrze, wyc mi się chce i dzisiaj a nocy padło zdanie że to ostatnia noc kp...

Ja tylko szybko Ci odpowiem. Wlasnie dzis chcialam wam napisac, zebyscie sie nie poddaway z kp. Bo moj maly terrorysta jest na mm a dzisiejsza noc wygladala tak pobudka o 2,4,6 i 7!!! Takze przemyslcie to wszystkie mamy kp :p
AnneMariie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 10:47   #1357
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mialavi Pokaż wiadomość
Czy wasze Maludy tez sie tak bardzo slinia i zasysaja cale łapki ? Musze zainwestowac w gryzak... Polecacie Zyrafke Sopfie warta swojej ceny? Malizna dostała 100 od prababci i tak mysle ze moze zainwestuje w cos fajnego bo znow przewale na ciuchach. Mojej kasy mi szkoda na tak droga zabawke - choc lepiej kupic jedna porzadna niz kilo plastiku od chinczykow... Jak to sie mowi "nie stac mnie na tanie rzeczy".
Tylko czy dzieci naprawde lubia Sopfie? Jakie zabawki u Was sie sprawdzaja?
na razie żyrafka za duża, generalnie rączki są najlepsze na chwilę obecną
Stary 2016-08-11, 10:48   #1358
mialavi
Zakorzenienie

Cytat:
na razie żyrafka za duża, generalnie rączki są najlepsze na chwilę obecną
Czyli recenzja mozliwa za kilka tygodni 😃
Stary 2016-08-11, 10:50   #1359
Monanka83
Zakorzenienie

zabcia u nas dzis hitem jest "jak ni bedziesz spała la la la, oddam cie cyganom la la la"
Stary 2016-08-11, 11:06   #1360
ola0605
Zadomowienie

Szumiś działa, uspał mnie na 1,5 h a chciałam tylko dziecinkę pogłaskać, żeby zasnęła ;-)

ola0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 11:12   #1361
zabciajs
Zakorzenienie

Tak się troche martwie.. bo tak wszedzie atakuja chusto mamy, że takiego malego dziecka w pionie nosić się nie powinno , a ja tak robie od poczatku praktycznie, bo Gabi innej pozycji nie uznaje. Czy ja jej krzywdy nie narobilam/narobie?

Mona cyganom? Kosmitom już mniejsza krzywda
Ale ok ok rozumiem sens nastraszenia hehe
Stary 2016-08-11, 11:20   #1362
Iwonia27
Zakorzenienie

Oooo jaaaa moj dzis leci z dziobem do mnie przy sniadaniu a ja nie wiem o co choo
Dzis nasza rocznica- czwarta
Wczoraj jeszcze pamietałam haha

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Tak się troche martwie.. bo tak wszedzie atakuja chusto mamy, że takiego malego dziecka w pionie nosić się nie powinno , a ja tak robie od poczatku praktycznie, bo Gabi innej pozycji nie uznaje. Czy ja jej krzywdy nie narobilam/narobie?

Zabciu my tez tylko pion.
Ostatnio pytalam o to doktorke jak badaprzy szczepieniu to mowila ze ok skoro inaczej nie chce aby nie odwracać przodem do świata.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Ale dla mojej mamy jest to nie do pomyslenia bo przeciez powinno sie tylko na lezaco i ciagle pyta Igorasa czeeemu ty nie lezysz
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 11:22   #1363
ola0605
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Oooo jaaaa moj dzis leci z dziobem do mnie przy sniadaniu a ja nie wiem o co choo

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Ostatnio pytalam o to doktorke jak badaprzy szczepieniu to mowila ze ok skoro inaczej nie chce aby nie odwracać przodem do świata.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Ale dla mojej mamy jest to nie do pomyslenia bo przeciez powinno sie tylko na lezaco i ciagle pyta Igorasa czeeemu ty nie lezysz

Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy

ola0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 11:23   #1364
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:

Ojj a moja mama przodem do swiata nosi :/ To musze jej powiedziec, ze nie wolno.
Ale pion się zmieni po chrzcie ale to dopiero w gruniu wiec Gabi bedzie miala 6 miesięcy
Stary 2016-08-11, 11:27   #1365
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola0605 Pokaż wiadomość
Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy

Dziękuje

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
Ojj a moja mama przodem do swiata nosi :/ To musze jej powiedziec, ze nie wolno.
Ale pion się zmieni po chrzcie ale to dopiero w gruniu wiec Gabi bedzie miala 6 miesięcy

Podobno to chodzi o bioderka i inne ustawienie kregoslupa.
my to aby do niedzieli haha
Stary 2016-08-11, 11:28   #1366
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:

Zabcia zerknij na filmiki na yt Zawitkowskiego on fajnie pokazuje jak nosic

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
manufakturapiekna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 11:33   #1367
Monanka83
Zakorzenienie

my tyłem do świata tylko do odbitki, a to i tak za długo dla Niny, już się burzy
Stary 2016-08-11, 11:40   #1368
_itakinie_
Zakorzenienie

Elo ludki, pozdro z wakacji w dziczy bieszczedzkiej ;]

Wlasnie siedze z laktatorem, bo cos miu cycki protestuja i mam wrazenie ze za malo mlenia mam.

AAA!!! I ja jestem pania od matematyki, jakby co
Stary 2016-08-11, 11:47   #1369
Iwonia27
Zakorzenienie

Mia nawet najlepsza wiedzma moze sie pomylić- chodzilo o ita nie o fab!
Stary 2016-08-11, 11:52   #1370
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość
Elo ludki, pozdro z wakacji w dziczy bieszczedzkiej ;]

Wlasnie siedze z laktatorem, bo cos miu cycki protestuja i mam wrazenie ze za malo mlenia mam.

AAA!!! I ja jestem pania od matematyki, jakby co
hahahahahah
Stary 2016-08-11, 12:21   #1371
mialavi
Zakorzenienie

Aj troche styki wrozbiarskie sie przypalily w ciazy - czaicie zelki i te inne 😂
Stary 2016-08-11, 12:34   #1372
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez manufakturapiekna Pokaż wiadomość
Zabcia zerknij na filmiki na yt Zawitkowskiego on fajnie pokazuje jak nosic

Też polecam. U nas nosimy w różnych pozycjach - ja najczęściej przez ramię przerzucam, ale ogólnie jako odwrócony do świata również. W książce jest parę pozycji pokazanych co i jak
Stary 2016-08-11, 12:45   #1373
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
martunia, głowa do góry!!! śpij dziś ile się da i wszystko zobaczysz w nowych barwach
u nas odkąd teoretycznie zakończył się skok, mamy około 6ciu pobudek w nocy oczywiście nie karmię małej przy każdym przebudzeniu, bo widzę też że tego wcale nie chce, ale to nie zmienia faktu że śpimy w nocy totalnie w kratkę..
Wstalam o 9.30 dzisiaj. A zachowanie Tymka to pewnie mega długi skok 14-19 tydzien
Cytat:
Napisane przez mialavi Pokaż wiadomość
Martunia przytulam w kryzysie co nie tak z waszym kp?

Ja od poczatku pod gorke w tym temacie - ale nie mialam mysli zeby to rzucic. Jeszcze bardziej chcialam im mialam trudniej to chyba to spelnianie sie o ktorym pisala Mona.
Teraz Iga spoglada na mnie podczas kp, lub gdy co jakis czas przerywa jedzenie zeby cos do cycusia powiedziec to sie rozplywam

Widzisz jednak nie jestem haha

Mialysmy torta bo sama uwielbiam taki ze swiezymi owocami a skoro byla okazja 😛

Dzieki za zyczenia

Tez dzis po dluzszej przerwie przemokla mi koszulka w nocy ale jak moje dziecko o 5 mialo pierwsza pobudke to co sie dziwic ' ja tu karmie a z drugiej leci - jak za starych dobrych czasow
Wykończyly mnie dzisiaj pobudki i wycie ale tak łatwo się nie poddam
Cytat:
Napisane przez AnneMariie Pokaż wiadomość
Ja tylko szybko Ci odpowiem. Wlasnie dzis chcialam wam napisac, zebyscie sie nie poddaway z kp. Bo moj maly terrorysta jest na mm a dzisiejsza noc wygladala tak pobudka o 2,4,6 i 7!!! Takze przemyslcie to wszystkie mamy kp :p
Współczuję i dobrze że mi to napisałaś

Własnie poszła kupa dwudniowa idziemy ten bajzel przebrać ::

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 12:45   #1374
Iwonia27
Zakorzenienie

Chciałam powozic Igorasa po podworku w wozku a on mi zasnął.
Jakbym wiedziala wczesniej to bym chrzciła juz dwa miesiace temu
Stary 2016-08-11, 12:46   #1375
AnneMariie
Zadomowienie

Cytat:

Ahahahaha
Takie nieswiadome matki
AnneMariie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 12:54   #1376
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Ahahahaha
Takie nieswiadome matki

Człowiek przy nastepnym bedzie uzbrojony w przydatną wiedzę po zęby nic nie zaskoczy!
Stary 2016-08-11, 12:56   #1377
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:
Przy nastepnym ze szpitala prosto do kosciola

Dzidzia mi zasnela, po 3 dniach walki

manufakturapiekna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 13:12   #1378
zabciajs
Zakorzenienie

Ale mnie straszycie! Ten grudzień taki odległy się wydaje

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Od dwóch dni bolal mnie lewy sutek, tak piekł myślalam ze to od szarpania Gabi a tu dziś cała lewa pierś, dotknąć się nie da, co to może być?

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Pewnie musze ja przystawiac od tej bolacej strony tzn strony reki, ale jak to nie wiem. Moze jakos z pod pachy bedziemy probowac.

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2016-08-11 o 13:43
zabciajs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 13:34   #1379
kaylla
Zakorzenienie

U nas dzisiejsza nocka trochę lepsza od wczorajszej, ale szału dalej nie ma. Ale i tak jestem bardziej wyspana niż wczoraj, wczoraj to byłam zupełnie nie do życia. Teraz mała drzemie - najpierw godzinka na spacerze,potem coś przekąsiła, a teraz dosypia. A po południu jedziemy do teściowej na obiad. Stęskniłą się za małą, bo już prawie 3 tygodnie jej nie widziała z uwagi na mój pobyt u rodziców.

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Od dwóch dni bolal mnie lewy sutek, tak piekł myślalam ze to od szarpania Gabi a tu dziś cała lewa pierś, dotknąć się nie da, co to może być?

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Pewnie musze ja przystawiac od tej bolacej strony tzn reki, ale jak to nie wiem. Moze jakos z pod pachy bedziemy probowac.
Żabcia - a nie zatkał Ci się kanalik? Mnie ostatnio bolał sutek, zwłaszcza podczas karmienia, do tego nad piersią wyczuwałam takie zgrubienie, bałam się, żeby się zapalenie nie zrobiło. Do tego na sutku wyczaiłam białą kropkę, taki mini pryszcz, więc to było to. Sprawdź czy u Ciebie czegoś takiego nie ma.

A mi cycek odmawia dzisiaj współpracy z laktatorem:/ Nic nie chce lecieć, a wczoraj i przedwczoraj było ok. I jak ja tu mam zbierać zapasy:/
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-11, 13:40   #1380
pluszowy_kot
Zakorzenienie

Ja pierdykam, serio mi ktoś dziecko podmienił - zjadł, potem się pobawił a potem mu odwaliło i był ryyyyk w każdej możliwej pozycji a wózek w pupensa gryzł! Usnął w końcu w pozycji "na małpkę" a mi już plecy z bólu wyły, bo generalnie od wyjazdu nie mogę dojść z nimi do ładu. Do tego mąż obudził się też z takim bólem pleców, że ruszyć się nie mógł, dopiero ketonal go postawił na nogi. O 10 kociak raczył zasnąć mi na rękach i pozwolił położyć do łóżka a ja się zwyczajnie rozpłakałam z niemocy, bo kryzys laktacyjny trwa (chociaż prawa powoli wznawia pracę), kociak ani chybi przeżywa skok rozwojowy, mąż powalony wściekłym bólem i przez najbliższy miesiąc nie mam kogo wezwać na ratunek, bo mama uziemiona ze starszym potworem siostry, ewentualnie jak siostra lata za potworem to mama pilnuje młodszego.
Cytat:
Ja od początku trąbię, że to mm to pic na wodę, bo i tak się kociak budzi kiedy mu się żywnie podoba, nieważne czy zje pół na pół, samo moje czy samo sztuczne

Cytat:
ło matko, a my dopiero na kwiecień przyszłego roku, ja nie wiem jak wytrzymam z takim nieochrzczonym potworem tyle czasu, jak się go inaczej niż w pionie nie weźmie

Cytat:
Napisane przez manufakturapiekna Pokaż wiadomość
Przy nastepnym ze szpitala prosto do kosciola

Dzidzia mi zasnela, po 3 dniach walki

Zaraz do kościoła, wszak w szpitalu też ksiądz jest, niech czeka w pogotowiu i ledwo dzieciak z brzucha wylezie sruuu go wodą święconą

Cytat:

Pewnie musze ja przystawiac od tej bolacej strony tzn reki, ale jak to nie wiem. Moze jakos z pod pachy bedziemy probowac.
Nie zapalenie piersi przypadkiem? Przystawiaj małą, po karmieniu okłady z kapusty, weź sobie ibuprofen.
pluszowy_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości