|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe na II trymestr gotowe :) 2016
Cytat:
chroniacz na szczebelki, kołdra, poduszka, pościel, stelaż plus baldachim, komoda do przewijania
|
|
|
|
|
#3842 |
|
Zadomowienie
|
Velvet, ja myślę, że na pewno ubranka jakieś eleganckie odpadają i buciki. Wystarczy jeden zestaw jak już ktoś chce wystroic maleństwo. Ja miałam sukieneczki, buciki maleńkie i założone po jeden raz zazwyczaj.
Nie użyłam w ogóle pieluch flanelowych. Nie kupowalam ani nie kupuje podgrzewaczy, sterylizatorow itp. Butelkę kupiłam jedna na wszelki wypadek, ale nie uzywalam, bo kp. Nie miałam niani elektrycznej, ani maty tej co wykrywa bezdech. Resztę to myślę, że zależy od matki, bo jedna uzna, te sama rzecz na niezbędna, a drugiej w ogóle nie będzie potrzebna. No i dużo zależy od dziecka jakie będzie, bo już taki maluch ma swoje zdanie i jedne gadżety polubi a inne nie Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Tych rzeczy co Monia wykreslila też nie używałam do tej pory. Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3843 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Koszem na pieluchy, Stojakiem na wanienke dziecięca, Kolderka i poduszka, Podgrzewaczem do butelek-zamierzam karmic piersia, Srodkami do kapieli(pluny,mydla) dla noworodków. Moze zaczne takie uzywac jak mala skonczy miesiac. Wcześniej nie chce. Moja mama mowila, ze pierwszy miesiac lepiej nie uzywac zadnych dodatkow do wody wiec z tym ja akurat poslucham. Nadal mysle nad tym bujakiem jak juz posalam wyżej. Z checia poczytam doświadczone mamy! Folinka lubie czytac o twoich doświadczeniach!!! Edytowane przez LuckySparkle Czas edycji: 2016-08-12 o 20:40 |
|
|
|
|
#3844 |
|
Zadomowienie
|
Kosza i stojaka pod wanienke też nie miałam.
Ja też chciałam używać jak najmniej kosmetyków u córki, a okazało się że ma AZS i muszę smarować nawet kilka razy dziennie :/ Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3845 |
|
Zakorzenienie
|
A właśnie to gdzie kładłyście wanienkę? Po kąpieli gdzie ubierałyście maluszka? W łazience czy przenosiłyście do pokoju?
A co do kosmetyków to co jest w takim razie tylko niezbędne? ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Jagoda ewidentnie preferuje lewą stronę brzucha. Jak się kładę to mam wyraźnie wyżej z tej strony. Śmiesznie to wygląda
|
|
|
|
#3846 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Baldachim to wg mnie już całkowicie porażka - zbiorowisko kurzu, które leci potem na dziecko. Mimo kp butelkę mieliśmy bo przy problemach z brzuszkiem podawaliśmy później herbatkę z koperku włoskiego. Co do pościeli to już pisałam - kupujemy na pewno, choćby po to żeby brać na podusi maluszka do karmienia. Jeśli chodzi o kosmetyki do kąpieli, to nie pamiętam co to było, ale już w szpitalu do kąpieli dziecka dodawali taki fioletowy płyn, także jak dla mnie coś nawilżającego skórę dziecka jest niezbędne. Kosz na pieluchy? I tak je będę wynosić na bieżąco, bo zapach będzie nie za ciekawy, więc po co? Smoczek mieliśmy, ale nigdy nie użyliśmy. A co jeszcze to musiałabym pomyśleć. No właśnie, hop hop! Folinka, gdzie ty
|
|
|
#3848 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja sobie zrobiłam listę zakupów, którą uważam za niezbędną w moim wypadku. brałam pod uwagę mój tryb życia i możliwości finansowe oraz mieszkaniowe (przede wszystkim) gdzieś mam listę z cenami oraz sprzedawcami na allegro u których możesz kupić całą tą wyprawkę. jak chcesz, mogę przesłać. nie mam na niej co prawda takich rzeczy jak body i takie tam, ilość sztuk. raczej skupiłam się na akcesoriach do oporządzania dziecka itp steryliztora nie musisz kupować. wystarczy ze bedziesz wyparzać butelki wrzątkiem stojaka na wanienkę tez nie. wanienkę można położyć na ławie w pokoju na czas kąpieli. ja tak bede robiła. nie trzeba podusi i kołderki, bo na początku przykrywa się bąbelka kocykiem lub jakimś otulaczem ja rezygnuje z niani elektrycznej, bo nie potrzebuje. monitory oddechu też odpadają, bo żyję z myślą, że nie będe miała takich problemów z dzieckiem. przecież będzie w 100% zdrowe!! laktatora też nie bede kupować, najwyżej kupie jak bede potrzebować na szybko. no chyba, że ktoś chce mi zrobić prezent ![]() butelki kupuje dwie. serio nie potrzebujemy tyle tych rzeczy do dziecka. wiadomo, ze niektóre ułatwiają życie, ale idzie sobie poradzić bez nich która z Was dziewczyny tak mocno trzymała kciuki za to, żeby ktoś wynajął nasze mieszkanie ? Dzięki! bo wczoraj przyszedł jakiś facio i powiedział, że chce się wprowadzić jak najszybciej. także od 1 września pomieszkamy 10-15 dni u moich rodziców i po tym czasie idziemy na nowe mieszkanko... to piekne które pokazałam w klubie. z pralką już będzie jupiii Byłam dziś w pati maxie w poznaniu mierzyć wózek czy wejdzie do mojego swifta. wejdzie po odczepieniu kółek. spoko. mogę więc kupować jak tylko się przeprowadzimy. patrzyłam także niektóre akcesoria i serio, będę zamawiać przez neta, bo w sklepie stacjonarnym, ceny jak na batorym! butelka w dwupaku 66zł, a na allegro 42zł takie same. no kurde! laktator canpola (też sobie spojrzałam...) 225zł, a na allegro 170. oczywiście za nowy na gwarancji. no cóż... pooglądałam tylko i to samo kupię sobie na internetach ---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:23 ---------- byłam tez dziś u mojego ginekologa po l4. z ciekawości weszłam na wagę. od początku ciąży mam +5kg jak będę tak teraz tyła, to skończę na 30 he he ![]() a tak serio, to chyba dobry mam ten przyrost wagi co ? jak na 24tc ? Boziu proszę Ciebie, aby Alicja dziś w nocy dała mi spać. proszę, żeby mnie nie kopała w nocy, niech sobie kopie w dzień! spać nie mogę przez tą małą babajagę! od 3 dni nie śpie od 4 do 6 rano. masakra.
|
|
#3849 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Super ze z mieszkaniem się udało Jesr godzina 1:25 a ja nie mogę spać w dodatku jakis głód mbie dopadł i musialam zjeść kiwi bo to było pod ręką Jeszcze jakos brzuch mnie Szczypie od środka albo to pępek nie wiem:/ |
|
|
|
|
#3850 |
|
Rozeznanie
|
Ja kupilam wczpraj wanienke i do tego gabke, na ktora kladzie sie nowordka. To ulatwia kapiel, a ja chce sama umiec myc maluszka , wiec chyba tak bede robic. Tu jest filmik: bardziej pod koniec jest pokazana gabka:https://youtu.be/09svTTTNq7k
Wasze terminy porodu z usg roznią sie od tych terminow z miesiaczki? Ja mam z OM na 8. 12, a z USG na 12.12. Edytowane przez aska8999 Czas edycji: 2016-08-13 o 07:01 |
|
|
|
#3851 |
|
Zadomowienie
|
Do tej pory mi sie nie różniły na ostatniej wizycue dopiero termin om 14.12 a z usg 11.12
Ale podobno przynajmniej ja tak wiem ze jezeli to jest kwestia kilku dni tylko to i tak patrzy sie na termin z om.. |
|
|
|
#3852 | ||
|
Zakorzenienie
|
hej co do bujaczka lezaczka to mi siostra mowila ze moze niech ktos na chrzciny kupi takie cudo
![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#3853 |
|
Zadomowienie
|
A.mnie dziwnie boli pępek...jak wstaje czybl chodzę to tak jak by szczypie, ciągnie od środka..przez tą nieprzespana noc teraz jestem nie do życia..boli mnie i głowa i w ogóle jakos tak o.
Dziewczyny na stronie txm24 są tanie rZeczy dla dzieci..niektóre tańsze niz na allegro ---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- A wczoraj w końcu mój mezus zobaczył jak Igor szaleje w brzuchu, do tej pory nie czuł ruchów a wczoraj zobaczył na własne oczy jak brzuch mi wypycha
|
|
|
|
#3854 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny.. Mój pierwszy ciążowy koszmr zamna.. Sniło mi się że poroniłam.. Boze nigdy w zyciu tak nie plakalam jak w tym śnie.. Oby mi się juz nigdy wiecej nie przyśniło bo boli mnie od rana tylko głowa.. Dobrze że mała troche się poruszała bo bym schizowała..
|
#3855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3856 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie zycze takich nikomu.Ja pol nocy nie spalam bo Lili chyba miala jakis trening tanca! Wczoraj ubralam cieplutka pizamke i wysmarowalam sie przed snem mascia vick. W nocy obudzilam sie cała spocona wiec moze i to dobrze na ta moja pache. Nadal pobolewa. Jest opuchnieta ale juz nie tak jak wczoraj. Obudzilam sie dzis glodna jak na poczatku ciazy, jakbym w 5 min. Czegos nie zjadł to bym chyba zwariowala. |
|
|
|
|
#3857 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
5 kg to bardzo ładna waga licząc średnio 0,5 kg na tydzień to do końca jeszcze z 8 kg więc zapowiada się elegancko ![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
Ale trzymam się 16.12 bo wiem, kiedy była mniej więcej owulacja i to by się zgadzało.---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#3858 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam do tych wszystkich płynów i akcesoriów podejście takie, że niektóre są wymyślane na siłę.
Wanienkę chciałabym z otworem na stojaku z przewijakiem, wiecie, takie, że przewijak na górze, się go zdejmuje lub odchyla i jest wanienka a pod spodem półeczki. Takiej wanienki nie trzeba dźwigać, bo wodę się wylewa rurką pod spodem. Jeśli chodzi o płyny i chusteczki nawilżane, to będę używać po prostu takich przeznaczonych dla niemowląt, ale nie będę jak szalona czytać składów i szukać płynów po 1000zł, bo na bazie wody, trąby słoniowej czy jajka krokodyla... Na razie nie kupuję podgrzewacza, laktatora i sterylizatora. Wybiorę tylko ewentualnie modele. Jak będzie ich potrzeba to się kupi ![]() Na różnice w terminie porodu wg OM czy USG nawet nie patrze... Jakoś mi wisi 3 dni w jedną czy drugą stronę Wiem, że pierwszy tydzień grudnia i tego się trzymam, a jak będzie chciała wyjść wcześniej, koniec listopada to proszę bardzo... Sama wie kiedy bedzie gotowa :PZe snami też ostatnio mam jazdy, już dwie noce z rzędu miałam niewytłumaczalne koszmary. :/ Jeszcze wczoraj się uderzyłam brzuchem o drzwi auta i do dzisiaj panikuję
|
|
#3859 |
|
Zakorzenienie
|
Apropo składów kosmetyków dla dzieci to ja się tym interesuje ostatnio i czytam dwie fajne strony (srokao, czytajsklad) i mogę Wam podrzucać te z dobrym składem jak coś znajdę. Np husteczki do pupy:
![]() ![]()
|
|
|
|
#3860 |
|
Zakorzenienie
|
A mi się śnił chrzest Marcelka dzisiaj nie wiem jakim cudem organizowany u mnie w szkole podstawowej
Miałam kruszynkę na rękach, a wszyscy podziwiali mój płaski brzuszek jakbym nigdy w ciąży nie była Aż się dzisiaj po tym śnie czuję taka lekka i szczupła hahahaah
|
#3861 |
|
Zadomowienie
|
Ooo... takie pozytywne sny sa super!!!
|
|
|
|
#3862 |
|
Zadomowienie
|
Też przytyłam 5 kg, chyba podobnie tyje jak w pierwszej ciąży. W dzień porodu miałam plus 13kg.
Byłam dziś na usg polowkowym, wszystko idealnie Też czytam srokao Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3863 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nie mam zamiaru wymyślać i zastanawiać się które chusteczki do tyłka wybrać.
będę kupować takie, które nie kosztują majątku i się nie rwą na tyłku. zapewne z biedronki, bo sama ich używam, także po co wymyślać. w biedrze jest też dobra cena na kosmetyki dla dzieci nivea, szczególnie jak się zrobi na nie promocja. w rossmannie babydream też ma dobre kosmetyki, więc po co przepłacać skoro sa tanie i dobre. żadnych płynów do mycia butelek też nie mam zamiaru kupować. wysyłam moją listę, chociaż mam już kilka poprawek a) zamiast spirytusu do pępka to to coś w spraju b) kołderki nie kupuję bo sprawiłam Alicji śliczny kocyk c) laktator też póki co odpuszczam, ale mam go na uwadze jeśli bedzie potrzebny. d) zastanawiam się nad prześcieradełkiem do wózka, nie jest zapisany, ale może lepiej kupić, żeby się gondolka nie zniszczyła. e) podgrzewacz do butelek niby nie jest niezbędny, ale raczej kupię sobie "na potem" i będę podgrzewać słoiczki z jedzeniem. bo nie będę oszukiwać- nie mam zamiaru codziennie gotować kilku posiłków. z doświadczenia wiem, że tylko się można wku... jak coś ugotujesz a dziecko nie chce zjeść. a jak nie zje słoiczka to chociaż mojego czasu nie zmarnuje. f) przewijaka nie kupuję, bo nie chce marnować miejsca. wolę przewinąć dziecko na pieluszce flanelowej z ceratką, wprost na kanapie. taką pieluszkę mam też zamiar trzymać pod główką dziecka w łóżeczku. w razie jakby puściło pawia czy coś, nie będe musiała zmieniać wciąż całej pościeli mam zamiar kupić ich przynajmniej 10 sztuk.fotelik samochodowy już mam. używany ale jest. najważniejsze że bezwypadkowy. łóżeczko chce używane z szufladą koniecznie, żeby włożyć kilka drobiazgów. zawsze jakiś schowek. na tym co można przyoszczędzić, to skorzystam. najważniejszy jest dla mnie wózek i ten jednak chyba będzie nowy, jeśli dostanę w takiej cenie jakie są na tej stronie feedo.pl (swoją drogą, dzięki za namiar!) zastanawiam się tylko czy kupować nową gondole czy nie, bo to i tak tylko na chwilę. a na olx co chwilkę pojawiają się jakieś używki, jeszcze na gwarancji za połowę mniej czy na tej stronie feedo te promocje wózków są cały czas czy to tylko przez jakiś okres czasu ? bo zastanawiam się czy kupić już teraz czy czekać jeszcze z dwa miesiące. nie chce żeby gwarancja sobie leciała, kiedy wózek stoi w kartonie. a i miejsca zbytnio teraz na to nie mamy.
|
#3864 |
|
Blond forever!
|
MalaDarunia - gratuluję wynajmu mieszkania
Chociaż cena jak dla mnie kosmiczna za wynajem, ale najważniejsze, że jesteście zadowoleni.A przewijak raczej szybko kupisz, bo czytałam, że dziewczyny, które przewijaly na łóżku bardzo narzekaly na bóle kręgosłupa. Czytałam o kopniakach niedajacych spać - ja chyba jestem jakas nieczula, bo mnie nic nie budzi - ani potrzeba toalety albo kopniaki - sen mam jak kamień ![]() Ale w ciągu dnia czuję już ruchy wyraźnie - wspaniałe uczucie ulgi, kiedy wiadomo, że z dzieckiem w porządku, bo się przemieszcza
|
|
#3865 |
|
Zakorzenienie
|
Super!
---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Apropo składów kosmetyków to ja nie wymyślam. Jak ktoś chce skrzystać i szuka mniej alergenów to chętnie się podzielę tym co znalazłam. Mnie uczula sporo kosmetyków i dlatego się tym interesuje. Na przykładzie oliwki dla dzieci. Po dwóch (bambino i nivea) dostałam uczuleń. Niestety jest mnóstwo świństwa. A dobry skład wcale nie oznacza najdroższych kosmetyków czy żywności. Np. Olej mineralny inaczej parafinum liquidum to jest pochodna ropy naftowej, która działa na skóre jak folia aluminiowa. I niestety jest w wielu kosmetykach dla niemowląt i często tych właśnie drogich. |
|
|
|
#3866 |
|
Zadomowienie
|
Mam takie samo zdanie jak Monia, ja nie mam problemów że skóra ale od dawna zwracam uwagę na składy kosmetyków dla siebie, więc tym bardziej dla dziecka.
Ja nie miałam przewijaka i nie odczuwałam braku, ale teraz chyba kupię Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3867 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jedna zwraca uwagę na skład inna nie, ja do tej pory tez na to uwagi nie zwracałam bardziej na cenę...ale chętnie czytam jakies wasze rady dot kosmetyków i wybieram sobie to co mi odpowiada a bardziej co może być lepsze dla naszego dziecka
|
|
|
|
|
#3868 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny,
Czy mogę do was dołączyć ?Przypadkowo zobaczyłam wątek o grudniowych mamach i bardzo się ucieszyłam! Czytam sobie powolutku wszystko co piszecie (a jest duuuzo cennych rad). Niestety leżę od półtora miesiąca ze skracającą się szyjką i właśnie dzięki waszym wypowiedziom uświadomiłam sobie że nie mam nic :O dosłownie nic! Przez to leżenie plackiem, a wcześniej dwa miesiące leżałam z powodu krwawien, nie chodziłam po sklepach, nic nie kupowałam, a termin zbliża się wielkimi krokami!! Wczytam się głębiej w wasze rady i zacznę notować i szukać w necie. Bo inaczej się nie da... Co do przewijakow chwaliłam sobie przy starszym synku- leżał na oparciach łóżeczka i nie musiałam się schylac do przewijania. A bóle kręgosłupa po porodzie czułam pół roku. Pozdrawiam, Musicgirl
|
#3869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współczuję przymusowego leżenia, też musiałam półtora miesiąca leżeć łacznie z pobytem w szpitalu. Spokojnie zdążysz wszystko kupić Na kiedy masz termin? Wiadomo kogo nosisz w brzuszku? Imię wybrane? Napisz cos więcej o sobie ![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Ja dzisiaj na obiad robię pizze! omniom mniom
|
|
|
|
|
#3870 |
|
Rozeznanie
|
Większość z tych rzeczy, które nie zapisałyście na swojej liście zakupów ja też nie mam, więc chyba jest dobrze
Jedyne co ja kupuje, to jednak leżaczek-bujaczek (a właściwie już mam, używany) tylko nie będę go używała od pierwszych dni, tylko trochę później. Wstawię zdjęcie, wiem, że dla takich leżaków jest wielu przeciwników, ale skusiłam się na ten bo trafiłam na super okazję a chciałam takie coś mieć. Myślę, że jak mała nie będzie tam leżała non stop (później chcę, żeby jak najwięcej leżała na macie albo kocyku) to nie będzie tragedii, nie chcę się dać zwariować Kupuję też kilka rzeczy "na później" bo akurat mamy fundusze odłożone albo ktoś chce nam coś sprezentować, więc będzie kołderka, kilka butelek mimo, że chcę kp, mata edukacyjna na zaś. Ale też rezygnuje z podgrzewacza, sterylizatora, stojaka na wanienkę, baldachimu, przewijaka, kosza na pieluchy, niani elektrycznej, monitora oddechu... Apropo niani elektronicznej to jest taka aplikacja na telefony w razie co. Instaluje się na dwóch telefonach, jeden zostawia się przy dziecku a gdy ono płaczę ten drugi dzwoni Fajne rozwiązanie, nie na cały czas, ale jak np są goście. Co do kosmetyków i chusteczek to ja mam trochę zboczenie na punkcie składów. Sama używam tych bez parafiny np czy innych syfów. Więc byłabym hipokrytką, gdybym nie zwracała uwagę na skład rzeczy dla mojej córeczki. Na pewno zakupię oliwkę hipp i olej kokosowy naturalny, bepanthen extra do pupy. Dobre (i tanie kosmetyki) ma Rossmann, to te pod ich marką babydream czy coś takiego. No i też chce pójść w minimalizm, jeśli chodzi o pielęgnację. I też nie wydawać na to fortuny bo już wiem z doświadczenia, że te dobre kosmetyki do pielęgnacji nie muszą być drogie. Na pewno będę stronić od Johnson i Nivea np bo one mają bombę chemiczną a nie kosmetyki dla dzieci :/ A pieluchy i chusteczki masowo chcemy z TŻ zamawiać z neta w takich pakietach dużych. I taniej i nie trzeba będzie chodzić po sklepach i wymyślać. To coś co się dodaje do wody fioletowego to nadmanganian potasu. Nigdy nie zapomnę jak mnie mama po to wysłała do apteki jak mój brat się urodził Nie mogłam tego wymówić Co do różnic OM i USG to ja już nie nadążam, co wizytę co innego Zakupiłam pierwsze ubranka. Używane z allegro, 19 sztuk za 100zł. Wyglądają jak nówki, więc jestem mega zadowolona i wiem, że na tym się nie skończy I pochwalę się, że wybraliśmy wózek TŻ strasznie mnie rozczulił jak testował wózek i wczoraj jak oglądał nowe ubranka, lekko był przerażony, że są takie maleńkie
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł, ale najważniejsze, żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć." Coco Chanel Edytowane przez Velvet Wave Czas edycji: 2016-08-13 o 15:56 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.

) co uważacie za zbędne w wyprawce? Cały czas modyfikuje swoją listę, wykreślam, dopisuje I tak na okrągło, nie chcę kupować niepotrzebnych rzeczy bo raz mam maleńkie mieszkanko a dwa po co bez sensu wydawać pieniądze... Co macie wykreślone z listy
?
chroniacz na szczebelki, kołdra, poduszka, pościel, stelaż plus baldachim, komoda do przewijania 

jak będę tak teraz tyła, to skończę na 30 he he 

: