|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
nie czytałam co prawda zbyt wiele o alpinistach, ale na pewno mogę polecić Dotknięcie pustki Simpsona i Wszytko za Everest Krakauera. Dobrze oceniana jest również Ściezka Chwały Archera i oczywiście książki Kukuczki, ale tutaj może być zbyt technicznie, ale pewnie i tak kiedyś którąś przeczytam.
w ogóle chciałam się przywitać |
|
|
|
#4532 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
Cytat:
Na wątku minimalistycznym znajdziesz kilka z nas. |
|
|
|
|
#4533 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie jestem w stanie nawet powiedzieć jaka cześć wydawanych pieniędzy pochłania jedzenie, benzyna i Każda inna dziedzina dlatego zaczęłam zapisywać ile wydajemy
Na co możemy sobie pozwolić a co wypadało by ukrócić Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki .Witaj w naszym wątku .
|
|
#4535 |
|
Zakorzenienie
|
A czy jesteście w stanie określić na co oszczędzacie, macie jakieś konkretne cele do zrealizowania i określony na to czas?
Ja na chwilę obecną odkładam tylko na emeryturę, nie mam teraz żadnych innych potrzeb na które muszę oszczędzać pieniądze. |
|
|
|
#4536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#4537 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4538 |
|
Rozeznanie
|
Ja oszczędzanie mam podzielone na tak jakby cele - czyli dom/większe mieszkanie to np cel bardziej długoterminowy, krótkoterminowym jest samochód (bo nie mamy i jakoś ostatnio nam cieżko bez), ale średnioterminowe to np wakacje itd.
|
|
|
|
#4539 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie mam celu, ale podejrzewam, że oszczędności ostatecznie pójdą na jakieś rzeczy do mieszkania jak już je kupię
|
|
|
|
#4540 |
|
Zakorzenienie
|
Ja oszczędzam głównie na wyjazdy, mam też konto na tzw. 'czarną godzinę' które wykorzystam niedługo z okazji bezrobocia, musi mi starczyć do nowej pracy i pierwszej pensji
|
#4541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak a propos oszczędzania to zobaczcie co nam dzisiaj "złowiła" bratowa http://www.ceneo.pl/11291646 Ktoś postawił obok śmietnika jak akurat bratowa szła śmieci wyrzucać . Nie jest oczywiście nowy, ale stan całkiem niezły .
|
|
#4542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest "zaletą"mieszkania na blokowiskach , można od sąsiada coś dostać co jemu potrzebne nie jest ale nas może ucieszyć. Niestety czegoś takiego wśród domków nie ma, przynajmniej tu u mnie :-(
|
|
|
|
|
#4543 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe to tak u mnie się trafiło, wpadłam po cos do sąsiadki, przy okazji się zgadało, że obie remont w pokojach dziecięcych robimy, mówię, że muszę jeden mebel na ikei kupić i stuningować - za pół godziny przychodzi do mnie czy go chcę, bo ona ma a im się koncepcja totalnie zmieniła.
|
#4544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. To rzeczywiście jest zaleta mieszkania w bloku .
|
|
#4545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ech, gdyby to był blok a nie nowe budownictwo moze by nam się nie lało do chaty - teraz ulewa a my czekamy z zapartym tchem co będzie
|
|
#4546 |
|
Zakorzenienie
|
Mi gdy mieszkaliśmy w bloku trafion się tak biurko pod komputer, piękne całe szklane, sąsiad wyrzucić chciał, mąż zagadal że fajne i może by wziął, więc oddał nogi stalowe pomalowałam tyko na biało
|
|
|
|
#4547 |
|
Konto usunięte
|
kiedyś sobie wymyśliłam, że chce zaoszczędzić na tyle, żeby móc być rok bez pracy w miejscu, w którym aktualnie żyje. Co prawda podejrzewam, że po 6 miesiącach bym oświrowała, ale założenie mi się podoba.
|
|
|
|
#4548 |
|
Konto usunięte
|
Ja w pokoju mam biurko ze śmietnika i szafkę pod telewizor. Znalazłam w tym roku.
|
|
|
|
#4549 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam na FB grupy "uwaga śmieciarka jedzie" ja jestem w Warszawskiej grupie. Ludzie informują o meblach wystawionych na śmietnik. Sporo osób urządza w ten sposób mieszkania, niektórzy remontują perełki PRLu i odsprzedają je za kupe hajsu. Zdarzają się też wystawki samych grupowiczów.
|
#4550 |
|
Zadomowienie
|
Czesc
![]() Moze tym razem uda mi sie wbic w dyskusje. Na co oszczedzam?Na wakacje (urlopy zgrywaja sie nam raz na dwa lata), na czarna godzine (brak pracy, podwyzka rat kredytu, choroby, duze naprawy auta...) i przyszlosc (ostatnio zaniedbane). Nie lubie kupowac na raty. Lubie zbytki i jestem chomikiem. Umiem zrobic cos z niczego co wcale nie ulatwia zadania ograniczania ilosci rzeczy. Tz jest jeszcze wiekszym chomikiem i zlota raczka a w dodatku ma same kapitało- i miejsco- chłonne hobby Ale...lubie oszczedzac bardziej niz musze.![]() Macie jakis patent, system ukladania rzeczy w szafach przesuwnych? np ze w lecie zimowe ubrania na gornej polce czy cos? |
|
|
|
#4551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z największeych to w przyszłości większe mieszkanie, domek lub wyremontowanie (zrobienie poddasza) w domu rodzinnym (jeśli rodzice tak jak mówią przepiszą nam dom). Narazie mamy małe mieszkanie częściowo na kredyt, więc celem napewno będzie jego wcześniejsza spłata. Jednak z tym nie ma pośpiechu, ratę mamy małą, nie odczuwamy tego kredytu w sposób znaczny. Poduszka finansowa - chciałabym mieć odłożone 50.000 złotych na czarną godzinę. Nie wiem dlaczego taka kwota Po prostu chciałabym ją mieć w razie większego "w" ![]() Mniejsze to wakacje, jakaś sumka na "czarną godzinę" dla rzeczy małych tj. naprawa samochodu, zakup/naprawa sprzętu AGD w razie potrzeby. Narazie myślę, że to są takie rzeczy na jakie odkładamy. Nie mamy jednak tego podzielonego na konkretne "przegródki" że to na to, a to na tamto, jednak w przyszłości chciałabym mieć właśnie to wszystko podzielone. |
|
|
|
|
#4552 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
.Ja nigdy nie lubiłam kupować na raty, ale prawda jest taka, że nigdy wcześniej nie kupowałam nic w ten sposób. Odkąd spłacamy raty za lodówkę i pralkę (czyściutkie 0 procent!!) to stwierdzam, że mogłabym tak wszystko kupować. Te 100 zł w miesiącu to w sumie niewiele, a nie muszę od razu wydawać kilku tysięcy. Już nie wspominając, że w tym czasie moja kasa leży na koncie oprocentowanym i na siebie zarabia . Ale fakt jest faktem, że gdyby raty były oprocentowane to raczej bym się na to nie zdecydowała.Możesz podać kilka przykładów, co ostatnio zrobiliście z niczego? ![]() Ja się mogę wypowiedzieć na świeżo, bo dzisiaj i wczoraj upychałam swoje ciuchy właśnie do takiej szafy. Zażyczyłam sobie rurkę na wieszanie krótkich rzeczy na wysokości bioder (rzadko korzystam z ciuchów "wieszakowych"), dlatego na wysokości wzroku mam ciuchy z których częsciej będę korzystać. W zależności od rodzaju ciucha mam 1 lub 2 rzędy. Np. grube swetry dałam na najwyższą półkę do której dostaję. Są one z tyłu, a swetry rozpinane z przodu, bo tylko z takich będę na razie korzystać. Z kolei na półce niżej zrobiłam podział nie na głębokość, tylko szerokość. I takim oto sposobem mam teraz obok siebie krótkie rękawy i bluzki na ramiączkach(złożone zajmują mało miejsca, więc dało się tak to połączyć). Dużą szufladę mam podzieloną na 3 części: osobno staniki, majtki i paski, a w ostatniej skarpetki i rajstopy. Piżamy dałam na sam dół do szuflady. I tu ciekawostka. Złożone w rulonik zajmują mniej miejsca niż złożone w systemie Marie Kondo .Z kolei na najwyższych półkach do których nie dostają mamy pościel, ręczniki i obrusy.
|
|
#4553 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ciagle cos kombinuje, lubie hand made, odstresowuje mnie to. Dziecko nie daje mi czytac moich ksiazek bo podsuwa mi wtedy swoje ![]() Ale przyzwolenie na takie prace reczne owszem mam wiec korzystam.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też kombinuje. Wazon do pokoju dziewczynej z butelki po frugo kwiatki do wazonu to pompony - Zamiast kupić nowy karnisz przemalowalam stary -Lale poubierane w ubranka uszyte przeze mnie -Suknia na bal dla starszej przerobiona ze starej sukienki siostry -Łóżko kupione używane odnowione przez tz. -wąż sensoryczny uczyłam w prezencie chrzesniakowi, niunia mojej kostkę kolorowa. - Lalki na szydełku na prezenty -Fotele dla barbie z małych doniczek Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------
|
|
|
#4555 |
|
Konto usunięte
|
chyba jestem zbyt wygodna/leniwa, no i nie mam dzieci, ale nie chciałoby mi się tego robić. plus np ja bym nie postawiła w domu takiej butelki z pomponami, bo niestety, jest brzydka jak nie wiem co (wybaczcie, ale jest)
|
|
|
|
#4556 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Radość córki z robie wazonika ze mną była bezcenna. Ale kobieta nie mająca dzieci nie może mieć o tym pojęcia. A gustu fakt nie mam.szczególnie wyszukanego. Do pokoju dzieci pasuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4557 |
|
Zakorzenienie
|
Rise
ciekawa jestem czy kiedyś będziecie mieć dzieciaki i jak wtedy zmieni się wasze podejscie do wieelu rzeczy.
|
|
#4558 |
|
Zakorzenienie
|
A mi się te pompomy podobają :-D są tak brzydkie że aż piękne :-D poza tym trzeba brać pod uwagę że to zrobiły dzieci, z pomocą mamy ale jednak dzieci, więc nie wymagajmy umiejętności Picassa. Dla mnie to tani gadżet na chwilę który będzie stał pół roku i się znudzi. Bardziej myślę o tym że to zbiera kurz i to moim zdaniem bardzo..więc do pokoju dzieci raczej się nie nadaje. A fakt że robienie takich rzeczy zabiera czas to już całkowicie inna sprawa..ale ja też dzieci nie mam więc nie wyobrażam sobie marnowania czasu na takie cuda.
|
|
|
|
#4559 |
|
Konto usunięte
|
mam podobnie i jeszcze dochodzi kompletny brak talentu i umiłowanie do prostoty.
|
|
|
|
#4560 |
|
Zakorzenienie
|
myślę, że fajnie jest jak właśnie dzieci na miarę swoich możliwości dekorują swój pokój - zrobią coś swojego i są z tego dumne, rozwijają się manualnie, a dodatkowo w przypadku wazonika ze zdjęcia jest tu aspekt recyclingowy
kiepski byłby dziecinny pokój jak z katalogu wnętrz, który podobałby się tylko rodzicom - choć znam z wątków mamusiowych i takie podejście - jak pochować te wszystkie zabawki, żeby ich nie było widać...
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

.