Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze mamy'' - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-13, 20:07   #2131
mietowka25
Zakorzenienie

Dot.: Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze

Zamówiłam sobie właśnie 3 koszulki ciążowe, zobaczymy co to będzie
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-13, 20:12   #2132
sosowhat
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze

Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
Zamówiłam sobie właśnie 3 koszulki ciążowe, zobaczymy co to będzie

jakie skad?
sosowhat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-13, 20:16   #2133
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
jakie skad?
http://odziezciazowa-outlet.pl/produkt/bluzka-meva/
http://odziezciazowa-outlet.pl/produkt/bluzka-yvette/
http://odziezciazowa-outlet.pl/produkt/bluzka-houtar/
Stary 2016-08-13, 20:24   #2134
sosowhat
Wtajemniczenie

super ceny, ta biala najfajniejsza. Daj znac jak przyjda czy fajne moze tez sie skuszę
Stary 2016-08-13, 20:26   #2135
mietowka25
Zakorzenienie

Tż kupił mi od nich koszulkę za 109 :-/ co prawda materiał jest mega fajny no ale... Zobaczymy co przyjdzie z tego outletu
Stary 2016-08-13, 20:31   #2136
kaga90
Zadomowienie

Właśnie daj znać bo ceny super i tez chętnie zamówię jak jakość będzie dobra

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
kaga90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-13, 20:31   #2137
sosowhat
Wtajemniczenie

Cytat:
Tż kupił mi od nich koszulkę za 109 :-/ co prawda materiał jest mega fajny no ale... Zobaczymy co przyjdzie z tego outletu

zaszalał

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-08-13, 20:34   #2138
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
zaszalał
Ja przymierzylam ale nie byłam zdecydowana, więc nawet nie spojrzałam na cenę. Moj podstepny Tż pod pretekstem idę do WC poszedł i kupił w prezencie.
Widział chyba że rano znowu stoję pod szafą i się tylko wkurzam w co się ubrać.
Stary 2016-08-13, 20:38   #2139
sosowhat
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja przymierzylam ale nie byłam zdecydowana, więc nawet nie spojrzałam na cenę. Moj podstepny Tż pod pretekstem idę do WC poszedł i kupił w prezencie.
Widział chyba że rano znowu stoję pod szafą i się tylko wkurzam w co się ubrać.

widzisz jaki on kochany
Stary 2016-08-13, 21:14   #2140
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Hosenka jaki mialas ten z baby ono? Frotte czy welur? Bo chce jeszcze jeden kupic. Serio 100x100 już od poczatku? Jak taki w domu rozpakowalam i zobaczylam jaki jest duzy to zwatpilam czy czasem nie wziac jakiegos 80X80, hmmm nie wiem sama.
Taki, tylko większy rozmiar.

Gdybym miała teraz pierwszy raz kupować ręcznik, to bym od razu taki większy brała, dłużej posłuży. Za małym źle się dziecko wyciera, a co potem z tymi małymi ręcznikami robić?
Mam jeden taki malutki, nie pamiętam rozmiaru, to nie wiem czy po 3 miesiącach nie wymieniałam na większy.
Nie lubię wydawać pieniędzy na coś, co krótko służy.

Z resztą poczekaj, zaczniesz używać tego 100x100 to sobie ocenisz, czy Ci wygodnie i wtedy kupisz mniejszy czy taki tam.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2016-08-13 o 21:16
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-13, 21:32   #2141
bluesberry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
Jakie zamówiłas?
Wrzucałam wcześniej link teraz na tel nie mam jak :/

Cytat:
Napisane przez ma_i Pokaż wiadomość
Ja kupiłam w Smyku 2 ręczniki 100x100 z firmy BabyMatex. Są bardzo ładne i milutkie. Jeszcze nie prałam, więc nie wiem jak będzie potem ale wydają się porządne. A kupiłam w promocji z 50 na 32 czy 33 zł.

Byliśmy w sklepie dziecięcym i chyba już się zdecydowaliśmy na wózek. Pooglądałam próbki materiałów i te co mi się podobały w necie na żywo też są ładne 😊 kolor misy też wiem jaki, zastanawiam się jeszcze nad kolorem stelaża 😉 można u nich zamówić i odebrać jak będzie już potrzebny 😃

I gościu w sklepie zrobił nam mega wykład na temat fotelików, baz, isofixów, prawidłowego mocowania, bezpieczeństwa itd. Fajnie, bo nie wszystko się da w necie wyczytać. W sumie długofalowo najkorzystniej wychodzi maxi Cosi - baza + 2 foteliki do ok. 4 roku życia. Aczkolwiek dużo informacji podał i jest jeszcze nad czym myśleć 😉

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Ja dostałam 2 podkłady od siostry, na razie więcej nie kupuję.

Annulka, śliczny kolor kiecki 😄 może rzeczywiście spróbuj trochę wyżej tą gumkę dać to będzie się lepiej układać.

fajnie , że trafiliście na konkretnego sprzedawce!

Cytat:
Napisane przez doooti Pokaż wiadomość
Skończyłam szkole rodzenia wczoraj 3h dzisiaj 4h i przyspieszony kurs skończony cos tam sie dowiedziałam nowego ale nie za dużo głownie tego ze bez własnej położnej to ciezko będzie rodzic w szpitalu na ktory sie zdecydowałam plus właśnie o poznańskich szpitalach dużo mówiła a tak to pokazywała praktycznie jak przewijać i kapać dziecko, co z wyprawka, plus o porodzie mogę chodzić na dodatkowe warsztaty wiec wtedy pewnie wiecej sie dowiem a i wozek dzisiaj odebraliśmy

super!

Fajne! I cena boska

Padam na pyszczek, ale wieczór był bardzo fajny, posiedzielismy przy ognisku, objedlismy się kiełbasy i chleba z kija

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

Ręczniki mieliśmy 80x80 sztuk 3. Służą Lili do dzisiaj
Małemu tez kupiłam 80x80
bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-13, 23:08   #2142
Panna Izabela
Zakorzenienie

My po badaniach czwartkowych. Najedliśmy się stresu. Przepływy na usg się gince nie podobały, konsultowała je z innym lekarzem, który jej powiedział, że to pewnie jakaś moja tkanka zasłania i robi echo. No ale wolała dmuchać na zimne. Musieliśmy zostać w Wawie, na szybko dzwoniłam do babci, żebyśmy mogli przenocować. Następnego dnia na ktg do szpitala pojechaliśmy (45 min w meega niewygodnej pozycji, ledwo wstałam po tym badaniu, a wszystko mnie bolało). Na ktg synek postanowił zrzucić wszelkimi siłami sprzęt do ktg Klikałam jak głupia tym długopisikiem Wyszło dobrze. Potem gin zrobiła mi usg i wyszło wszystko dobrze. Więc się jakoś źle ułożył poprzedniego dnia i faktycznie jakieś echo. Ale nerwów mieliśmy sporo, prawie nie spałam w nocy... Po wszystkich badaniach kupiliśmy w Auchan termometr do wanienki (bo po Wiki mieliśmy różowego delfinka, a przecież nie może mieć młody różowego ) - zielony samochodzik I w Ikei te koszyczki plastikowe do powieszenia na łóżeczko. Dzisiaj zrobiłam zamówienie jeszcze w aptece, chcę już na następne ktg być gotowa - a ktg co tygodniowe zaczynam od piątku już, będziemy z tż co piątek jeździć ponad 100km w jedną stronę, no ale lepiej tak niż coś przeoczyć. W piątek mój tata ma wolne, to mnie zawiezie, żeby tż nie brał urlopu znowu (bo w ten musiał wziąć nagle przez to, że musiałam być w piątek w szpitalu). Nie będą zadowoleni w jego pracy, no ale nie ma wyjścia.

Synek jest śliczny - mamy dosyć wyraźne zdj twarzy. Słodki i podobny do starszej siostry trochę I ma dużego siusiaka nadal Lekarka się nadziwić nie mogła. Waży ponad 1 kg.

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Pokaż wiadomość
Otóż to

Mam podobne obserwacje. Chyba jakiś relikt komuny, żeby na chama byle być pierwszym..
Moja kuzynka miała taką niefajną sytuację w rossmanie, że została bez kolejki poproszona do kasy, a dwie stare babki głośno komentowały jak jej nie wstyd, bo one mają gościec, chore serce i sto innych chorób a ona tak bez kolejki bo "ino" z brzuchem..
Mnie tam babka z rossmanna zaprosiła do kasy, kasjer otworzył i weszłam pierwsza, a przede mną z 15 osób. Nawet nie spojrzałam na nikogo, w tyłku miałam ich reakcję. Sama się nie prosiłam

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Fajne te pompony. Ja chcialam Cotton ballsy ale mysle i mysle i nie mam gdzie przyczepic.
Ja też chcę, nie zastanawiam się jeszcze gdzie je przyczepię, jak zamówię to będę dopiero o tym myśleć

Cytat:
Napisane przez desire87 Pokaż wiadomość
a mi intuicja mówi, że listopad będzie na tyle ciepły, że nawet z szuflad nie wyciagniemy tych kombinezonów wszystkich
Gdzie Ty widziałaś ciepły listopad....

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Wybraliśmy imię

Będzie Weronika

w sumie to stanęło na propozycji Teżeta, ja uległam ale jestem zadowolona i bardzo mi się podoba

jeden z najcięższych wyborów mamy za sobą
Bardzo ładne imię

Cytat:
Napisane przez Zingi Pokaż wiadomość

Na cały mój wywód z pytaniami, czy mam się przejmować i lecieć robić badania na listeriozę, dostałam powściągliwego smsa od ginekologa z odpowiedzią"Nie". W międzyczasie podpytałam też swoją położną i też mnie uspokoiła, że mam odetchnąć.
Czyli ok, ale myślę, że dla świętego spokoju przy okazji standardowych badań w przyszłym tygodniu zrobię sobie ten test na listeriozę, po cholerę ryzykować.

A propos badań, powiedzcie mi-aplikacja ciążowa mi podpowiada, że na końcu 2/początku 3 trymestru warto powtórzyć badania na toksoplazmozę i cytomegalię, jeśli przy pierwszym daniu wyniki były ujemne/prawidłowe. Robiłyście lub zamierzacie faktycznie robić te badania?

PS W kwestii kucyków, poduszeczek z Minky i innych miękkich przytulności, to polecam zajrzeć na http://craftoholicshop.com/
Akurat mają dużo fajnych wyprzedaży materiałów, a do uszycia kocyka, czy prostej przytulanki, wyższych studiów krawieckich nie trzeba
Ja nie robię. W ogóle to w szpitalu mój tż się zapytał, czy mam robić jakieś badania, bo nie dostałam skierowania. To babka się pytała, czy robiłam już glukozę - i niestety muszę zrobić :/ Głupio, że się spytał W mojej przychodni nie zrobią, bo ginka chce koniecznie 3 wkłucia, a u mnie pobierają krew w godzinach 8-9:30, więc nie ma opcji na trzecie wkłucie. Będę musiała jakoś inaczej kombinować. No i najlepiej, żebym zrobiła w tym tygodniu, tylko ciekawe jak. W piątek jadę na ktg, zostaje mi środa i czwartek, bo we wtorek muszę podzwonić po labach i popytać, gdzie mogę to badanie zrobić (ciekawa też jestem, jak tż ze mną pojedzie na to badanie, żeby nie brać urlopu). Jak mi się nie uda to zrobię je jakoś później, może przy okazji następnego ktg.

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 03:09   #2143
Zingi
Raczkowanie

PannaIzabela, niektóre laboratoria robią badania w soboty, zobacz sobie na sieć Diagnostyka, mają dużo punktów w całym kraju, może coś trafisz u siebie.

Co do badań, może to kwestia tego, że od 25 lat jestem cukrzykiem i regularne, częstsze niż u zdrowych ludzi badania, to dla mnie norma, więc odżałuję kolejne kilkadziesiąt zeta i zrobię prywatnie powtórkę z toxo i listeriozę, żeby już całkiem spokojnie spać

A teraz nie śpię, bo zgaga po grillu wygoniła mnie do wodopoju z mlekiem, Młody robi nocne wyścigi delfinów wokół pępka, a moje Mężydło kochane poimprezowo, pogrillowo, siedzi z naszym serdecznym kumplem w pokoju i robią odsłuch takich kawałków z winyli, że żal spać, bo taką zarąbistą muzę puszczają
Zingi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 05:22   #2144
pstryczek84
Zakorzenienie

Dzien dobry
Panna-uff, kamien z serca, ze wszystko jest ok.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 06:19   #2145
mietowka25
Zakorzenienie

PannaIzabela dobrze że wszystko jest ok z dzieciem
Do mnie przed 22 napisała przyjaciółka czy mogą przenocować u nas bo właśnie jadą nad morze z Wawy... No i mamy gości, szkoda tylko że tego jej faceta oboje nie możemy znieść z Tż...

Dzień dobry bardzo
Stary 2016-08-14, 07:28   #2146
MajWija
Wtajemniczenie

Hej
My dzisiaj wieczorem wracamy z domku do domu
Powiem Wam szczerze, że bardziej mniej ten urlop wymeczyl niż wypoczelam.
Towarzystwo pijace, jedynie jedna znajoma nie bo dwójka dzieci małych więc nic nie piła. Pokój mamy przejściowy więc ani się położyć kiedy się chce, ani odpocząć w dowolnej chwili. Gdzie byśmy nie poszli pozwiedzać, przejść się to ja tylko rozgladalam się za toaleta :P
Także ciężki los ciężarnej na wczasach

A we wtorek jedziemy zamówić wózek i fotelik
Tak się zastanawiam, czy w takim dużym sklepie jak "Mama i ja" będą mieć wszystkie kolory fotelików od ręki czy też trzeba czekać tak jak na wózek?
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 08:47   #2147
kaga90
Zadomowienie

Witam się w 28 tygodniu czyli w 7 miesiącu czyli w 3 trymestrze

---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ----------

Panna Izabela to się strachu najadlas biedna ale dobrze ze wszystko ok

---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ----------

Cytat:
Hej
Towarzystwo pijace, jedynie jedna znajoma nie bo dwójka dzieci małych więc nic nie piła. Pokój mamy przejściowy więc ani się położyć kiedy się chce, ani odpocząć w dowolnej chwili. Gdzie byśmy nie poszli pozwiedzać, przejść się to ja tylko rozgladalam się za toaleta

Tak się zastanawiam, czy w takim dużym sklepie jak "Mama i ja" będą mieć wszystkie kolory fotelików od ręki czy też trzeba czekać tak jak na wózek?
Hej znajomi brali wózek w mama i ja dopiero co i musieli czekać ale podejrzewam ze to od modelu może zależeć

Stary 2016-08-14, 08:51   #2148
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
Towarzystwo pijace, jedynie jedna znajoma nie bo dwójka dzieci małych więc nic nie piła. Pokój mamy przejściowy więc ani się położyć kiedy się chce, ani odpocząć w dowolnej chwili. Gdzie byśmy nie poszli pozwiedzać, przejść się to ja tylko rozgladalam się za toaleta

Myślę że też trzeba czekać ale może krócej niż na wózek

Dobra znajomi pojechali
Stary 2016-08-14, 09:25   #2149
Gosiurek
Wtajemniczenie

Panna Izabela szkoda że tyle stresu to kosztowało, ale grunt że dobrze się skończyło. Rozumiem ze dla dziecia to i nawet 200km co tydzień można robic, ale nie masz możliwości robienia tych badań na miejscu?
Moja kumpela była w podobnej sytuacji i chodziła prywatnie do gabinetu położnych i na miejscu miała to ktg

Cytat:
Napisane przez kaga90 Pokaż wiadomość
Aleś Ty zaawansowana będziesz pierwszą listopadówką?

A co do wózków - czas potzrebny na realizację zamówienia zależy od firmy i modelu wózka, ale paradoksalnie czasami najdłużej trzyma rodzaj wybranego materiału - bo część jest sprowadzanych pod konkretne zamówienie (te mniej popularne)
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 09:27   #2150
bluesberry
Zakorzenienie

Z tego wszystkiego to nawet nie zauważyłam, że wczoraj 26tydzien zaczęliśmy
bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 09:42   #2151
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaga90 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ----------

Panna Izabela to się strachu najadlas biedna ale dobrze ze wszystko ok

---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ----------

Hej znajomi brali wózek w mama i ja dopiero co i musieli czekać ale podejrzewam ze to od modelu może zależeć

Ja wiem, że na wózek muszę poczekać. Chodziło mi o fotelik samochodowy
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 09:52   #2152
Listopadowaa
Zakorzenienie

Hey jutro obchodziły z młoda studniówkę
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 09:58   #2153
KarolinaNL
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość
Z tego wszystkiego to nawet nie zauważyłam, że wczoraj 26tydzien zaczęliśmy
Ja jutro zaczynam 30 tydzień 😨
Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Hey jutro obchodziły z młoda studniówkę
Mi aplikacja podaje 76 dni do porodu 😨

KarolinaNL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 10:04   #2154
kaga90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Pokaż wiadomość
Panna Izabela szkoda że tyle stresu to kosztowało, ale grunt że dobrze się skończyło. Rozumiem ze dla dziecia to i nawet 200km co tydzień można robic, ale nie masz możliwości robienia tych badań na miejscu?
Moja kumpela była w podobnej sytuacji i chodziła prywatnie do gabinetu położnych i na miejscu miała to ktg

Aleś Ty zaawansowana będziesz pierwszą listopadówką?

A co do wózków - czas potzrebny na realizację zamówienia zależy od firmy i modelu wózka, ale paradoksalnie czasami najdłużej trzyma rodzaj wybranego materiału - bo część jest sprowadzanych pod konkretne zamówienie (te mniej popularne)
Gdzie tam! Termin na 13 listopada no ale wczoraj się dowiedziałam ze mama, ciocia i babcia wszystkie rodziły w 42 tygodniu wiec mam nadzieje ze ostatnia nie będę

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ----------

Cytat:
Ja wiem, że na wózek muszę poczekać. Chodziło mi o fotelik samochodowy
Aaaa to przepraszam nie skumalam (budyń )

Stary 2016-08-14, 10:07   #2155
Listopadowaa
Zakorzenienie

Jak ten czas szybko leci
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 10:10   #2156
domek_z_piernika
Zadomowienie

Dzień dobry i witam się w 30(!!) tygodniu
Gratuluję wózkowo-fotelikowych zakupów. Może dodamy takie info na pierwszej stronie? Na innych wątkach widziałam info o tym kto jaką brykę wybrał a mogłoby to ułatwić innym mamom, które jeszcze nie podjęły decyzji.

Sent from my iPhone
domek_z_piernika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 10:15   #2157
mietowka25
Zakorzenienie

No czas leci mega szybko...
Ja dzisiaj jadę do znajomych po laktator itd dla siebie i małej
Stary 2016-08-14, 10:18   #2158
Gosiurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez domek_z_piernika Pokaż wiadomość
Dzień dobry i witam się w 30(!!) tygodniu
o rany.. dopiero były meldunki w pierwszej części, a tu ani się nie obejrzymy i zaczną się wyjazdy na porodówki.
Czyli Ty i Karolina będziecie inicjatorkami?
Z wózkami na poczatku to dobry pomysł
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 10:21   #2159
desire87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość

Gdzie Ty widziałaś ciepły listopad....

w Polsce!
w ubiegłym roku brałam ślub w październiku i było 25stopni! a nawet jakby w listopadzie było 15 to nie pogoda na grubaśny śpiwór.
A mam też zdjęcie z 1 grudnia sprzed kilku lat gdzie jestem z psem na spacerze w krótkim rękawku
desire87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 10:34   #2160
domek_z_piernika
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez desire87 Pokaż wiadomość
w Polsce!

w ubiegłym roku brałam ślub w październiku i było 25stopni! a nawet jakby w listopadzie było 15 to nie pogoda na grubaśny śpiwór.

A mam też zdjęcie z 1 grudnia sprzed kilku lat gdzie jestem z psem na spacerze w krótkim rękawku

Pamietam jak zawsze na wszystkich świętych była inauguracja sezonu zimowego i wskakiwaliśmy w grube kurtki, pamietam nawet moją babcię w futrze przy grobach a ostatnio zwykle płaszczyki dawały radę. Więc też liczę na w miarę ciepły listopad

Sent from my iPhone
domek_z_piernika jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości