|
|
#1321 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Witam
mam nadzieje, że nie wcinam się w temat. Ostatnio korzystam z waszego forum, żeby wynaleźć warte przeczytania książki, które różnią się na szczęście tematyką od tych codziennego użytku (tzn. naukowych ble![]() Nie pozostaje nic we mnie z mojego wrodzonego skąpstwa jeśli idzie o ciuchy, kosmetyki i KSIĄŻKI właściwie to większa część zawsze wydawana jest w jakiejś księgarni, najczęściej internetowej i najczęściej w empiku.Ze swojej strony absolutnie nie polecam księgarni mareno.pl. Wstępnie posiadają wszystkie z wybranych przez Ciebie pozycji, następnie okazuje się, że większości nie ma a na zwrot pieniędzy (jeśli zapłaciłeś przez przypadek przelewem) czeka się 2 miesiące. Koniec końców przelew zwrotny przyszedł po groźbie zgłoszenia na policje, uokik i urzędu skarbowego. poza tym absolutny brak kontaktu. Tak to niestety bywa jak uzależniony od książek znajdzie kopalnie niedostępnych tytułów ![]() Problemem jest tylko utrzymanie porządku w książkowych zbiorach, półki się kończą nieustannie, a pozbywać się i chować po kątach moich książek nienawidzę. z moich wydatków z ostatniego tygodnia: Jarosław Grzędowicz - Pan Lodowego Ogrodu (t I i II) rewelacyjna i patriotycznie: Dżuma w breslau i Aleja samobójców (M. Krajewskiego, ta druga popełniona z M.Czubajem). Kiedyś znalazłam jakąś przyzwoitą księgarnie internetową gdzie Choroba Dyplomatyczna (twarda okładka) D. Passenta z wysyłką wyniosła mnie 22 zł - tylko głupek ja nie zapisałam adresu;/ Pozdrawiam i życzę miłego dnia
|
|
|
|
#1322 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam "Cappuccino" Righini - wielka nuda, nie polecam - chyba że ktoś lubi czytanie o plotkach i zero akcji...
![]() Biorę się za kolejne książeczki |
|
|
|
#1323 |
|
Rozeznanie
|
[quote=elsha;6394707]Marthinisa, ja też tu właściwie jestem nowa, ale witam serdecznie.
Podziel się wrażeniami po przeczytaniu "Jedz, módl się, kochaj". A co do "Ceny..." potwierdziłaś trochę moje obawy.![]() Wiec sie dziele wrazeniami, chociaz dopiero zaczynam trzecia czesc powiesci to moge juz co nieco o niej napisac, ale najpierw krotki wstep z Merlina: "Nim osiągnęła trzydziestkę, Elizabeth Gilbert miała wszystko, o czym powinna marzyć nowoczesna, wykształcona, ambitna Amerykanka - męża, dom za miastem, dobrą pracę. Mimo to nie była kobietą ani szczęśliwą, ani spełnioną. Nękał ją niepokój, smutek i rozterki. Przeszła przez wyczerpujący rozwód i popadła w ciężką depresję, przeżyła nieszczęśliwą miłość i całkowicie odrzuciła wszystko, czym, jak jej się zdawało, miała być." Powiesc podzielona zostala na trzy czesci, zgodnie z krajem pobytu autorki - Wlochy (Jedz), Indie (Modl sie) i Indonezja (Kochaj). Od razu przyznam sie, ze mialam w stosunku to tej pozycji dosc spore oczekiwania i zadobylam ja glownie dzieki swietnym recenzjom w prasie i portalach internetowych. Pierwsza czesc nawet znosna. Z przyjemnoscia czytalam o Rzymie i wloskiej kuchni (ktora nawiasem mowiac uwielbiam). Niestety druga czesc to byla droga przez meke, pelna jakiegos metafizycznego belkotu, ktory w zaden sposob do mnie nie trafil i dluzyl sie niemilosiernie. Poza tym te opisy wielkiego duchowego uniesienia brzmialy dla mnie zbyt wyniosle, sztucznie i nieszczerze. Sama bohaterka okazala sie kobieta niezwykle MNIE irytujaca - z wieczna depresja i problemami, ktora nie wie czego chce. Mialam ochote krzyknac: Wes sie kobieto otrzasnij! Chcialas rozwodu to go dostalas! A teraz nie placz i nie uzalaj sie nad soba tylko zyj! Do tej pory powiesc wydaje mi sie niezykle...hmm..amerykans ka: silna kobieta, ktora po rozwodzie (z jej inicjatywy nomen omen) przechodzi zalamanie wiec zostawia wszystko i podrozuje beztrosko po Europie by wreszcie doznac jakiegos metafizycznego uniesienia. Bohaterka rozczula sie nad soba, dzieli wlos na czworo i wyolbrzymia i moze dlatego nie przypadla mi do gustu. Ja wole zdecydowanie silne, madre kobiety, ktore ponosza konskwencje swoich czynow. To tyle...odezwe sie jak skoncze trzecia, ostatnia czesc
|
|
#1324 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1325 |
|
Raczkowanie
|
Na tych promocjach, to kupiłam tyle książek swego czasu plus normalnie, że teraz jestem do tyłu z czytaniem, a cały czas coś nowego sie pojawia co bym chciała czytać, i tylko kolejka się powiększa
![]() W auchan rok temu niezłe właśnie wyprzedaże były książek, w Realu również, ale jakoś bardziej zniszczone i drożej. |
|
|
|
#1326 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1327 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A tak swoją drogą, to przeglądałam właśnie Merlina i Kolportera i stwierdzam, że na kolporter ma tańsze książki. |
|
|
|
|
#1328 |
|
po prostu Em :)
|
Moje dzisiejsze.
![]()
|
|
#1329 |
|
Zakorzenienie
|
Neya witam Cię serdecznie.
![]() Gratuluję zakupów. Sama czytałam ostatnio tą książkę Murakamiego.
|
|
|
|
#1330 |
|
Zakorzenienie
|
A która z Was tak jak ja nie przeczytała żadnego Harry'ego Pottera???
W dodatku wcale mnie nie ciągnie... Czy tylko ja tak mam? |
|
|
|
#1331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale spróbować warto ![]() Skończyłam tę książkę ostatnio. Ostatecznie do jej zakupu przekonała mnie Ana i trzeba przyznać, że miała dziewucha rację ![]() Nie mogłam się oderwać od "Żony...". Jest świetnie skonstruowana. Czuję w sumie niedosyt Chociaż zakończenie średnio przypadło mi do gustu ![]() To byłam ja Jakoś mnie nie zachęciłaś Ale biorąc pod uwagę naszą różnicę zdań co do "To wiem na pewno" to może ten tytuł mi się akurat spodoba ![]() A mnie wtedy nie będzie ![]() Czy gratulowałam już wszystkim nowych nabytków? ![]()
|
|
#1332 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
#1333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wcale a wcale mnie nie ciągie i nie przewiduję wogóle przeczytania ani jednego tomu.Nie lubię po prostu tego typu książek
|
|
|
|
|
#1334 |
|
Rozeznanie
|
A to sa moje ostatnie zakupy
Kupiłam wszystkie na wyprzedaży ( za wszystko zapłaciłam 60 zł ![]()
|
|
|
|
#1335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A czytałaś "Szanghajską kochankę" Wei Hui? Btw: czy któraś z Was miała do czynienia z Clavellem?
|
|
#1336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"To wiem na pewno" to tylko jedna z książek, a ja lubię bardzo różne style, ale co do "Cappuccino" to jakoś nie wyobrażam sobie żeby się mogło komukolwiek spodobać - chyba, że ktoś lubi się nudzić czytając...
|
|
|
|
|
#1337 |
|
Rozeznanie
|
E.LECLERC - wyprzedaż - książki od 0,99gr do 19.90 zł. (nie wiem czy jest jeszcze wyprzedaż)
Germini - niestety nie czytalam ale mam nadzieje ze trafie na jakas kolejna promocje i wtedy zakupie ta 1 część, ewentualnie kupie po sesji jako nagrode za męczarnie
|
|
|
|
#1338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przeczytałam i była świetna . Ja kupiłam w promocji, tylko nie tak dużej (w Kauflandzie za 39,99, a w księgarniach jest za 49 zł).
|
|
|
|
|
#1339 |
|
Raczkowanie
|
O Sara_ale miałaś fuksa ja co miesiąc kupuje nowa książke i żadko zdarzaja mi się takie promocje widocznie musze lepiej szukać.
|
|
|
|
#1340 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
|
#1341 | |
|
Rozeznanie
|
Nareszcie zdobyłać Tańcz, tańcz, tańcz Em!
![]() łeee... Ger Cytat:
![]() Świetne zakupy Sara! ![]() Ja! Tzn. tak pośrednio, przekładałam ostatnio na półce Króla szczurów. A tak całkiem poważnie to planuję przeczytać na dniach, zaraz jak skończę pierwszą książką Austen, której termin debaty goni. Edytowane przez foxina Czas edycji: 2008-01-28 o 18:36 |
|
|
|
|
#1342 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1343 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedyś sama się przekonam, jak to jest z tą książką, ale nie ukrywam, że Twoje komentarze na jej temat odsunęły nieco ten moment w czasie ![]() Cytat:
Ja jeszcze "Poślubić Buddę" nie czytałam - czekam aż wyjdzie mi w wersji kieszonkowej, żeby do pierwszej części pasowała ![]() Zachęciłaś mnie Sama w takim układzie niedługo przełożę - tyle że nie "Króla szczurów" a "Shoguna" (złożyłam dziś swoje pierwsze zamówienie w Merlinie i m.in. tę pozycję nabyłam
|
|
#1344 |
|
Wtajemniczenie
|
jeszcze moje styczniowe z KKKK:
1) Krwawe zbrodnie 6zł 2) Kraina traw 6zł 3) Kosmetyka wroga 5,9zł 4) Rtęć 7,9zł 5) Odwet 9,9zł 6) Specjały kuchni domowej 1zł
|
#1345 |
|
Rozeznanie
|
A czytałyscie może coś Pawła Huelle?
Jego Castorp został nominowany w Independent Foreign Fiction Prize. Podobno to bardzo prestiżowa nagroda w Wielkiej Brytani dla najlepszej ksiązki przetłumaczonej na język angielski. Więcej tutaj: THE INDEPENDENT Przyznaję, że nie miałam z nim jeszcze nic do czynienia. |
|
|
|
#1346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzikie łabędzie czytałam już jakiś czas temu i chętnie zrobiłabym to ponownie. Podsumowując podobają mi sie wszystkie twoje nabytki.
|
|
|
|
|
#1348 |
|
Zakorzenienie
|
ostatnie styczniowe zakupy to:
1. Harry Potter i Insygnia Śmierci 29,99 zł (Auchan) 2. Rozkosze kobiet Rachel Swift 25,70 zł 3. Amerykańscy bogowie Neil Gaiman 35,90 zł 4. Piosenki dla martwego koguta Jurij Andruchowycz 22zł gasta18 ja sie boje krainy traw po filmie ![]() a Murakamiego mam w planach
|
|
|
|
#1349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio odkryłam świetny blog o książkach http://miastoksiazek.blox.pl/html |
|
|
|
|
#1350 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Sara, gratuluje nabytków , ale też troche zazdroszce taaakiej okazji. Gasta , możesz coć napisac na temat "Krainy traw "? Edytowane przez Ondine Czas edycji: 2008-01-29 o 13:15 Powód: dopisek |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

mam nadzieje, że nie wcinam się w temat. Ostatnio korzystam z waszego forum, żeby wynaleźć warte przeczytania książki, które różnią się na szczęście tematyką od tych codziennego użytku (tzn. naukowych ble

ale mam nadzieje ze trafie na jakas kolejna promocje i wtedy zakupie ta 1 część, ewentualnie kupie po sesji jako nagrode za męczarnie