Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XI - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-16, 22:30   #2011
martolina1982
Zakorzenienie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XI

Witajcie. mam 34 lata. Szukałam takiego wątku ponieważ z problemem poszukiwania pracy czuje się b.samotna. Większość mówi że na pewno coś znajdę, inni współczuja, jeszcze inni (mąż) nawet nie wspolczuja. Generalnie mam doła. Moja sytuacja wygląda tak, że od kilku miesięcy jestem na zwolnieniu ii lek. Z powodu mobingu i stresu nie mogłam dłużej pracować tam gdzie spędziłam ostatnie 4 lata. Poszłam na grupowa terapię a teraz chodzę indywidualnie. Miałam nadzieję, byłam pewna że przez ten czas na pewno coś znajdę. Niestety nie znalazłam. Ofert dla mnie nie ma. Wysłałam może z 4 CV. I drżę na myśl że będę musiała tam wrócić.

04.05.2017 start!
martolina1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-16, 22:42   #2012
Wesel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martolina1982 Pokaż wiadomość
Witajcie. mam 34 lata. Szukałam takiego wątku ponieważ z problemem poszukiwania pracy czuje się b.samotna. Większość mówi że na pewno coś znajdę, inni współczuja, jeszcze inni (mąż) nawet nie wspolczuja. Generalnie mam doła. Moja sytuacja wygląda tak, że od kilku miesięcy jestem na zwolnieniu ii lek. Z powodu mobingu i stresu nie mogłam dłużej pracować tam gdzie spędziłam ostatnie 4 lata. Poszłam na grupowa terapię a teraz chodzę indywidualnie. Miałam nadzieję, byłam pewna że przez ten czas na pewno coś znajdę. Niestety nie znalazłam. Ofert dla mnie nie ma. Wysłałam może z 4 CV. I drżę na myśl że będę musiała tam wrócić.
A w jakim zawodzie pracujesz? Gdzie mieszkasz? Może warto rozszerzyć poszukiwania również na inne zawody i branże?
Wesel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 07:59   #2013
dzamatasi
Wtajemniczenie

Jestem załamana, niby mam staż, praca w biurze jak chciałam, od 7-15,ale wypłata to kpina.. 900zł, za cały etat, przesada. Była umowa,że będe zarabiała 1850 a okazało się,że zarabiam ledwo 900zł. Byłam u szefa powiedziałam,że tak się nie robi umawia sie inaczej a wychodzi co innego, gdybym wiedziała wczesniej to nigdy bym się nie zgodziła na takie warunki. Teraz jak na złosc nikt nie odzwania do mnie zinnych prac
Stary 2016-08-17, 08:20   #2014
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzamatasi Pokaż wiadomość
Jestem załamana, niby mam staż, praca w biurze jak chciałam, od 7-15,ale wypłata to kpina.. 900zł, za cały etat, przesada. Była umowa,że będe zarabiała 1850 a okazało się,że zarabiam ledwo 900zł. Byłam u szefa powiedziałam,że tak się nie robi umawia sie inaczej a wychodzi co innego, gdybym wiedziała wczesniej to nigdy bym się nie zgodziła na takie warunki. Teraz jak na złosc nikt nie odzwania do mnie zinnych prac
byłas u szefa, powiedzialas, a co on na to powiedzial?
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 08:29   #2015
dzamatasi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
byłas u szefa, powiedzialas, a co on na to powiedzial?
On powiedział,że do czasu podpisania umowy myśłał,że będę zarabiała tak jak było wcześniej ustalone. zapytałam zatem,czy dałoby radę,żeby mi dokladali coś do stażowego,powiedział,że nie bo nie jestem pracownikiem jego...
Tak więc ładnie mnie załatwili,bo teraz ani pracy na umowe zlecenia nie mogę, ani jakiegos kredytu, nic nie moge.
Stary 2016-08-17, 09:19   #2016
samotny_t
BAN stały

Cytat:
On powiedział,że do czasu podpisania umowy myśłał,że będę zarabiała tak jak było wcześniej ustalone. zapytałam zatem,czy dałoby radę,żeby mi dokladali coś do stażowego,powiedział,że nie bo nie jestem pracownikiem jego...
Tak więc ładnie mnie załatwili,bo teraz ani pracy na umowe zlecenia nie mogę, ani jakiegos kredytu, nic nie moge.
Przecież dopłacanie do stażowego jest nielegalne. Gdybyście jednak w porozumieniu z pracodawcą zdecydowali się na taką działalność, nie poprawiłoby to Twojej zdolności kredytowej - wszak ta zależy jedynie od legalnych dochodów.

Obserwuję ten wątek już dłuższy czas i mam wrażenie, że sporo osób za bardzo liczy na Urzędy Pracy i ich staże, na których wychodzi się bardzo słabo.
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 09:54   #2017
dzamatasi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
Przecież dopłacanie do stażowego jest nielegalne. Gdybyście jednak w porozumieniu z pracodawcą zdecydowali się na taką działalność, nie poprawiłoby to Twojej zdolności kredytowej - wszak ta zależy jedynie od legalnych dochodów.

Obserwuję ten wątek już dłuższy czas i mam wrażenie, że sporo osób za bardzo liczy na Urzędy Pracy i ich staże, na których wychodzi się bardzo słabo.
Wiem, że nawet jesli by mi dopłacali to nie miałabym zdolności kredytowej-wiadomo.
Chodzi o to,że ja miałam pracowac na innych warunkach i zostałam trochę oszukana, bo NIGDY nie zgodziłabym się na takie coś. Szef tez mowił,że on dowiedział sie o warunkach dopiero po popisaniu wszytskich dokumentow. Dlatego jeśli umowa była inna i okazało się inaczej, to mogliby dodać mi z 400zł, firma na tym by nie ucierpiała, a mnie jednak byloby latwiej majac o te 400zł więcej. Czy jest to nielegalne czy nie, ale robią tak. I nie byłabym pierwsza osobą, której dopłacaliby do stazowego.
Stary 2016-08-17, 10:47   #2018
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mizmaz Pokaż wiadomość
A mnie irytuje, jak pytają o to, ile chcę zarabiać... Ja się nie znam na pensjach, zawsze patrzę pi razy oko i zazwyczaj mówię, że do 2000 BRUTTO, choć wiem, że strzelam sobie tym w kolano.
Nie rozumiem, co jest trudnego w zapytaniu "Czy jest Pani gotowa pracować za X zł, czy Pani to odpowiada?". Ktoś powie TAK, ktoś inny NIE. Pensja to nie tajemnica, wolałabym wiedzieć od razu ile ta praca jest warta i zastanowić się czy wysyłać CV i tracić czas na rozmowę.
czemu brutto? ja zawsze mówię, ile chcę netto.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
to jaką tą umowę podpisywałaś? jeśli o staż z UP to było z góry wiadomo, ile będziesz zarabiała.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 10:54   #2019
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Wiem, że nawet jesli by mi dopłacali to nie miałabym zdolności kredytowej-wiadomo.
Chodzi o to,że ja miałam pracowac na innych warunkach i zostałam trochę oszukana, bo NIGDY nie zgodziłabym się na takie coś. Szef tez mowił,że on dowiedział sie o warunkach dopiero po popisaniu wszytskich dokumentow. Dlatego jeśli umowa była inna i okazało się inaczej, to mogliby dodać mi z 400zł, firma na tym by nie ucierpiała, a mnie jednak byloby latwiej majac o te 400zł więcej. Czy jest to nielegalne czy nie, ale robią tak. I nie byłabym pierwsza osobą, której dopłacaliby do stazowego.
Mimo tego co ludzie myślą są też firmy, które prowadzą rzetelną księgowość... Teraz pomyśl jak "wytłumaczyć" na co i jak wypływa z kasy co miesiąc 400 zł ?
Stary 2016-08-17, 11:08   #2020
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 11:11   #2021
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
W pełni się zgadzam i cieszę się, że nawet na forum takie dopłacanie do stażu wzbudziło lekką odrazę. Im mniej przyzwolenia w społeczeństwie na bezprawie, tym lepiej
Stary 2016-08-17, 11:14   #2022
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-08-17, 11:23   #2023
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Nie zapominajcie też o tym, że aby łatwo wyprowadzić pieniądze ze spółki, zakłada się jednoosobową działalność na np. żonę prezesa i już nikt się nie doczepi.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 11:24   #2024
Farisss
Wtajemniczenie

Aha. A jeśli pracodawca przyjmujący stażystę uzna, że mu się należy coś więcej, bo 'zarobił' na to, pomimo że to staż i chce mu zapłacić, to oczywiście każdy kto uważa za obrzydliwe 'dopłacanie do staży' - odmówiłby i nie przyjąłby ani złotówki. Już to widzę

Często jest tak, że pracodawca przyjmuje na staż i mówi, że będzie coś dopłacał. Należy go zgłosić, powinien karę zapłacić że łamie prawo.
Stary 2016-08-17, 11:25   #2025
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-08-17, 11:48   #2026
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Jest popyt - jest podaż.
Stary 2016-08-17, 11:57   #2027
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-08-17, 12:55   #2028
Kerka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martolina1982 Pokaż wiadomość
Może skoro masz złe doswiadczenia związane z mobbingiem, sprobuj założyć własną DG, tak zeby nikomu nie 'podlegać' (są dofinansowania i programu z UP, aip.. kredyt w ostatecznosci). Albo praca zdalna? nigdzie nie unikniesz stresu ale mysle ze go w taki sposob zminimalizujesz
Kerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 13:15   #2029
E f f i
Raczkowanie

Ja zaczynam tracić wiarę w siebie, naprawdę. Byłam na kilku rozmowach, mam wrażenie, że niektóre są przeprowadzane tylko po to żeby je przeprowadzić, a realnie nie szukają żadnego pracownika. Szukam pracy w Warszawie, mieszkam pod, dojazdy na rozmowy sporo kosztują, a niewiele z tego wychodzi. Chciałabym pracować w kontrolingu, analizach lub księgowości i takich ofert też szukam, nie wiem może się nie nadaję po prostu, ewentualnie mam za słaby angielski. Nie wiem, może chodzi o zbyt duże oczekiwania finansowe? Może za słabo szukam? Nie mam pojęcia, ale lekko się już załamuje.

♥ na wizażu od 2007 ♥
E f f i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 14:17   #2030
Takion94
Zadomowienie

Koleżanka żaliła mi się, że już niebawem zasili grono bezrobotnych, bo Pani z macierzyńskiego wraca i gdzieś ją muszą posadzić a ,że koleżanka pracuje firmie najkrócej to akurat padło na nią. Strasznie to wkurzające i niesprawiedliwe, że kogoś nie ma przez dłuższy czas i wraca jak gdyby niby nic do firmy a osoba, która się starała, siedziała po godzinach w firmie, robiła wiele rzeczy na raz z dnia na dzień zostaje zwolniona, bo Pani po urlopie wraca...
Takion94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 14:22   #2031
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Takion94 Pokaż wiadomość
Koleżanka żaliła mi się, że już niebawem zasili grono bezrobotnych, bo Pani z macierzyńskiego wraca i gdzieś ją muszą posadzić a ,że koleżanka pracuje firmie najkrócej to akurat padło na nią. Strasznie to wkurzające i niesprawiedliwe, że kogoś nie ma przez dłuższy czas i wraca jak gdyby niby nic do firmy a osoba, która się starała, siedziała po godzinach w firmie, robiła wiele rzeczy na raz z dnia na dzień zostaje zwolniona, bo Pani po urlopie wraca...
A jakby ta kobieta została zwolniona po macierzyńskim to byłoby "olaboga, w tym kraju wystarczy zostać matką, żeby stracić pracę, a przed ciążą przecież siedziała po godzinach w firmie, robiła wiele rzeczy na raz". Strasznie jojczysz, już nie tylko o swoją pracę, ale i koleżanek
Stary 2016-08-17, 14:24   #2032
20160901857
Konto usunięte

Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XI

Skąd wiesz, że "pani, która wraca z urlopu" się nie starała?

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2016-08-17 o 14:27
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 14:33   #2033
patisia123
Zakorzenienie

tak, wywalić kobietę,która wraca z macierzyńskiego chyba oszalałeś!
patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 14:52   #2034
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
A jakby ta kobieta została zwolniona po macierzyńskim to byłoby "olaboga, w tym kraju wystarczy zostać matką, żeby stracić pracę, a przed ciążą przecież siedziała po godzinach w firmie, robiła wiele rzeczy na raz". Strasznie jojczysz, już nie tylko o swoją pracę, ale i koleżanek
A ty po za docinkami i trollowaniem na wizażu również niczego tutaj nie wnosisz. Nick idealnie pasujący do ciebie.

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Skąd wiesz, że "pani, która wraca z urlopu" się nie starała?
A gdzie tak napisałem? Napisałem, że koleżanka się starała i mimo, że była chwalona przez szefa tak po prostu zostanie zwolniona, bo pani z macierzyńskiego wraca. Może to dla ciebie normalne, ale dla mnie i dla mojej koleżanki nie. Dodatkowo Pani z macierzyńskiego miała do firmy nie wrócić, ale sobie zmieniła zdanie i wraca.

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Zaraz pewnie wywołam burzę, bo mam inne zdanie od reszty i zaczną się ubliżania i docinki więc na tym poprzestaje.
Stary 2016-08-17, 14:54   #2035
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:

A gdzie tak napisałem? Napisałem, że koleżanka się starała i mimo, że była chwalona przez szefa tak po prostu zostanie zwolniona, bo pani z macierzyńskiego wraca. Może to dla ciebie normalne, ale dla mnie i dla mojej koleżanki nie. Dodatkowo Pani z macierzyńskiego miała do firmy nie wrócić, ale sobie zmieniła zdanie i wraca.
No ale to jej prawo - zmienić zdanie i wrócić. Twoja koleżanka podejmując pracę raczej została poinformowana, że jest na zastępstwo, więc mogła się tego spodziewać. Rozumiem, że to dla niej przykre, ale tak to działa. W innym wypadku kobiety by się bały chodzić na macierzyński.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 14:55   #2036
MsLizard
Zadomowienie

Dziewczyna mojego brata ma dopłacane do stażu w Drogerii za dobre wyniki. Ale mimo wszystko, nie spodziewałabym się po stażu kokosów. Głównym celu stażu nie jest zarabianie pieniędzy, ale przyuczenie do zawodu i późniejsze zarabianie już w konkretnym zawodzie.

Cytat:
Ale to bardzo dobrze, że nie zwolnili dziewczyny po macierzyńskim, bo niestety często tak się zdarza.

Poza tym, w końcu miałam spotkanie indywidualne z doradcą przed szkoleniem i wyszło, że zdecydowanie bardziej moje cechy charaktery predysponują mnie do księgowości. Szkolenie z księgowości jest w innym mieście, dlatego zostanę na szkoleniu z kadr i płac, ale będą dla mnie szukać stażu w księgowości. Sama też mam szukać firmy, która byłaby chętna na zatrudnienie po stażu. Ogólnie takich spotkań z doradcą mam mieć 20 godzin.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 14:57   #2037
20160901857
Konto usunięte

Naprawdę ktoś ci ubliżył? Jak na razie to ty wyzwałeś inną osobę od trolli, mimo że ma rację, pisząc ze jojczysz.

Dopóki ta pani nie podpisała umowy, to mogła sobie robić co chciała. Widocznie pracodawca nie chciał jej zwolnić.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 14:59   #2038
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
No ale to jej prawo - zmienić zdanie i wrócić. Twoja koleżanka podejmując pracę raczej została poinformowana, że jest na zastępstwo, więc mogła się tego spodziewać. Rozumiem, że to dla niej przykre, ale tak to działa. W innym wypadku kobiety by się bały chodzić na macierzyński.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Ona nie była na zastępstwo. Była tam na stażu. Początkowo pracowała w innym dziale, później ją po stażu normalnie przyjęli i prawie ta Pani odchodziła na urlop i koleżanka pracowała za nią. Po stażu dostała normalną umowę o pracę na czas określony.
Stary 2016-08-17, 15:01   #2039
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Naprawdę ktoś ci ubliżył? Jak na razie to ty wyzwałeś inną osobę od trolli, mimo że ma rację, pisząc ze jojczysz.

Dopóki ta pani nie podpisała umowy, to mogła sobie robić co chciała. Widocznie pracodawca nie chciał jej zwolnić.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak Takion będzie miał żonę i dziecko to zmieni zdanie.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 15:12   #2040
Takion94
Zadomowienie

Cytat:

Nie mam zamiaru z tobą dyskutować, bo i tak to nie ma sensu ty zawsze wszystko wiesz najlepiej. Napisałem swoje i nie mam zamiaru z tego powodu się usprawiedliwiać, bo komuś na wizażu to przeszkadza.

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Chciałem się jeszcze spytać jak to wygląda po stażach w budżetówce? Dziś w ofertach pracy pojawiła się oferta stażu w urzędzie gminy 6 miesięcy stażu + 3 miesiące zatrudnienia po nim. Czyli po tym 6 miesięcznym stażu trzeba brać udział w konkursie czy normalnie dostaje się umowę na okres próbny?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości