A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-29, 13:19   #1351
gasta18
Wtajemniczenie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Jeszcze jej nie czytałam, ale zamieszczę opis ze storny internetowej:

Prowokująca, makabryczna i surrealistyczna opowieść o życiu opuszczonej dziewczynki i wytworach jej wyobraźni, rozgrywająca się w krajobrazie teksańskiej krainy traw. Zadziwiający świat przedstawiony przez niezwykłą narratorkę.

Po śmierci matki jedenastoletnia Jeliza-Rose opuszcza Los Angeles i wraz z ojcem wyrusza do Teksasu, do niezwykłej krainy traw. Ucieczka od gorzkiej rzeczywistości trudnego dzieciństwa prowadzi ją do świata fantazji. Dziewczynka rozmawia z główkami swych ułomnych laleczek Barbie, dzięki wyobraźni widzi budzącego się o zmierzchu człowieka z bagien, przerażają ją czyhające w trawie potwory-rekiny. Jej jedynym przyjacielem i... kochankiem jest upośledzony umysłowo Dickens.

Książka jest gotycką wersją Alicji w Krainie Czarów. Genialnie opowiedziana historia ma niepowtarzalną aurę mroku i narkotycznych wizji. Jest zapisem stanu psychicznego samotnego dziecka odkrywającego magię i siłę fantazji, które nie zdaje sobie sprawy z niebezpieczeństwa kryjącego się w pozornie zwykłych wydarzeniach.
Stary 2008-01-29, 13:24   #1352
Mia22
Zakorzenienie

ja też ją chciałam zamówić, ale jakoś mnie nic więcej w KKKK nie zainteresowało więc poczkekam
Mia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 13:26   #1353
Ondine
Rozeznanie

Bardzo dziękuje gasta.Tytuł nie dawał mi spokoju .Po Twoim opisie wiem,że juz kiedys o niej myślałam, kartkowalam. Zrezygnowałam jednak.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 15:48   #1354
scarlett26
Zakorzenienie

Mój nowy nabytek, pochłonięty od razu - czytałam do 3 rano... Dziewczyny, po prostu rewelacja - i śmieszne, i smutne, momentami wzruszające, momentami wkurzające... To coś to "Berek" Marcina Szczygielskiego... Przeczytajcie koniecznie....

Gdzieś z sieci...
Brawurowo opowiedziana historia dwojga ludzi, których pozornie nie łączy nic poza wzajemną nienawiścią. Paweł, typowy wielkomiejski gej, i Anna, przedstawicielka moherowych beretów, choć mieszkają w jednej kamienicy, tkwią w swoich własnych światach. Żadne z nich nie jest zdolne do zaakceptowania stylu życia drugiej strony. Eskalacja ich konfliktu nieuchronnie musi doprowadzić do dramatycznej konfrontacji... Dosadne opisy, bezkompromisowa satyra i niespodziewana delikatność rodem z filmu "Amelia" sprawiają, że "Berek" to lektura, od której nie sposób się oderwać.
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 15:58   #1355
Mia22
Zakorzenienie

scarlett zaciekawiłaś mnie tym porównaniem do Amelii szczególnie

ostatnio czytane

Szczęściara Sebold Alice - Szczerze mówiąc jestem zdziwiona takimi wysokimi ocenenami tej książki, z którymi się spotkałam. Na mnie nie zrobiła żadnego wrażenia, nie wzbudziła żadnej emocji. Temat oklepany (młoda dziewczyna, gwałt, trauma), książka napisana w sposób wybitnie nieprzekonywujący. Widać, że autorce Alice Sebold obce jest nawet pojęcie "dobre pióro", a co dopiero posiadanie go. Zdecydowanie odradzam. Swój egzemplarz już odsprzedałam.

Tainaron Krohn Leena - Jestem w połowie i jak na razie mi się podoba, jeśli się dobrze rozwinie to uznam książkę za ciekawostkę liteatury fińskiej. Napisana w formie listów, opisująca życie miasta owadów, z świetnym rodziałem o śmierci i związanej z nią tradycji urządzania pogrzebów. Jestem ciekawa końca.

Blankets pod śnieżną kołderką - naprawde świetnie napisany i narysowany. Z dużą dozą wrażliowości i pomysłem. Idealnie współgranie fabuły z rysunkiem momentami mnie naprawdę zaskoczyło. Nie mam wprawy w ocenianiu komiksów, ale ten naprawdę przypadł mi do gustu. No i obcowanie z wydaniem papierowyn - ach! niesmowite wrażenia

Wściekły pies - szcególnie opowiadanie tytułowe oraz o Beksińskim i jego synu - rewelacyjne. Muszę przyznać, że jak na stosunkowo małą ilość tekstów, to dozowałam je sobie, ze względu na tematykę. Świetne pióro Tochmana, warto przeczytać.
Stary 2008-01-29, 16:05   #1356
201701160947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Jeszcze jej nie czytałam, ale zamieszczę opis ze storny internetowej:

Prowokująca, makabryczna i surrealistyczna opowieść o życiu opuszczonej dziewczynki i wytworach jej wyobraźni, rozgrywająca się w krajobrazie teksańskiej krainy traw. Zadziwiający świat przedstawiony przez niezwykłą narratorkę.

Po śmierci matki jedenastoletnia Jeliza-Rose opuszcza Los Angeles i wraz z ojcem wyrusza do Teksasu, do niezwykłej krainy traw. Ucieczka od gorzkiej rzeczywistości trudnego dzieciństwa prowadzi ją do świata fantazji. Dziewczynka rozmawia z główkami swych ułomnych laleczek Barbie, dzięki wyobraźni widzi budzącego się o zmierzchu człowieka z bagien, przerażają ją czyhające w trawie potwory-rekiny. Jej jedynym przyjacielem i... kochankiem jest upośledzony umysłowo Dickens.

Książka jest gotycką wersją Alicji w Krainie Czarów. Genialnie opowiedziana historia ma niepowtarzalną aurę mroku i narkotycznych wizji. Jest zapisem stanu psychicznego samotnego dziecka odkrywającego magię i siłę fantazji, które nie zdaje sobie sprawy z niebezpieczeństwa kryjącego się w pozornie zwykłych wydarzeniach.
Ooo, wydaje się być interesująca, dzięki.
201701160947 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 16:08   #1357
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Z Clavellem a konkretnie jego ksiazkami ,ja miałam do czynienia. Czytałam :Tai-pana ", "Gai -jin" ,"Noble house" (tworzą trylogię), no i "Król szczurów".Czyta sie dobrze. Tworzy barwne postaci , akcja wciagajaca.
Trylogię? A czy te cztery powieści + "Whirlwind" i "Shogun" nie tworzą Cyklu azjatyckiego? Chyba że w tym cyklu jest "podcykl".
A skoro mówisz, że czyta się dobrze, to chyba nie mam się czego obawiać

Przed zakupem "Shoguna" przeczytałam dodatkowo kilka pierwszych stron e-booka (czego normalnie nie praktykuję - nie znoszę e-booków), żeby sprawdzić, czy styl będzie mi odpowiadał - w końcu 59zł to dużo kasy jak na książkę i nie chciałam ryzykować, że zamówię "Krzyżaków" tyle że w innej scenerii
No i nie mogę się teraz doczekać. Mam nadzieję, że książki zdążą przyjść jeszcze w tym tygodniu.

Gasta, to Ty na zdjęciu? Ładnaś
Stary 2008-01-29, 16:16   #1358
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
To ja... dziękuję
Stary 2008-01-29, 16:18   #1359
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mia22 Pokaż wiadomość
scarlett zaciekawiłaś mnie tym porównaniem do Amelii szczególnie

ostatnio czytane

Szczęściara Sebold Alice - Szczerze mówiąc jestem zdziwiona takimi wysokimi ocenenami tej książki, z którymi się spotkałam. Na mnie nie zrobiła żadnego wrażenia, nie wzbudziła żadnej emocji. Temat oklepany (młoda dziewczyna, gwałt, trauma), książka napisana w sposób wybitnie nieprzekonywujący. Widać, że autorce Alice Sebold obce jest nawet pojęcie "dobre pióro", a co dopiero posiadanie go. Zdecydowanie odradzam. Swój egzemplarz już odsprzedałam
Książkę zaliczyłabym do kategorii "można przeczytać". Na mnie pewne wrażenie wywarła, aczkolwiek po rozreklamowaniu spodziewałam się więcej. Jednak z czym się nie zgodzę, to fakt, że jest nieprzekonująca - przecież to autobiografia! Opowieść faktycznie zgwałconej kobiety!
Stary 2008-01-29, 16:58   #1360
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
Trylogię? A czy te cztery powieści + "Whirlwind" i "Shogun" nie tworzą Cyklu azjatyckiego? Chyba że w tym cyklu jest "podcykl".
A skoro mówisz, że czyta się dobrze, to chyba nie mam się czego obawiać

Przed zakupem "Shoguna" przeczytałam dodatkowo kilka pierwszych stron e-booka (czego normalnie nie praktykuję - nie znoszę e-booków), żeby sprawdzić, czy styl będzie mi odpowiadał - w końcu 59zł to dużo kasy jak na książkę i nie chciałam ryzykować, że zamówię "Krzyżaków" tyle że w innej scenerii
No i nie mogę się teraz doczekać. Mam nadzieję, że książki zdążą przyjść jeszcze w tym tygodniu.

Zgadza sie , tworzą cykl azjatycki. Mysle ,że nie masz sie czego obawiac . Powieści obszerne, kazda 2-tomowa, ale niezmiernie wciagajace .
Ja też nie lubie e-booków, chyba dwa razy czytałam.
Jestem ogromnie ciekawa Twoich wrażeń. Mam nadzieje,że ksiażki przyjdą przed weekendem i bedziesz mogła się nimi cieszyć.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 17:43   #1361
Mia22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Książkę zaliczyłabym do kategorii "można przeczytać". Na mnie pewne wrażenie wywarła, aczkolwiek po rozreklamowaniu spodziewałam się więcej. Jednak z czym się nie zgodzę, to fakt, że jest nieprzekonująca - przecież to autobiografia! Opowieść faktycznie zgwałconej kobiety!
Wiem, dlatego jestem zdania, że faktycznie zgwałcone kobiety nie powinny zabierać się za pisanie książek, jeśli nie mają za grosz literackiego talentu Po prostu źle się czyta, niekażde wydarzenie musi być od razu bodźcem do napisania książki. Ja ją zaliczam do kategorii: trzymać się jak najdalej, chyba, że chce się stracić trochę czasu na marną literaturę.

Edytowane przez Mia22
Czas edycji: 2008-01-29 o 18:05
Stary 2008-01-29, 21:49   #1362
justysia171
Zakorzenienie

Za dużo
Kupuje masę książek na studia bo kocham to co robię i chcę posiadać takie książki na własność, poza tym wiem ,że przydadzą mi się w przyszłości w pracy
Oprócz te$go kupuje też często "zwykłe" książki, które jak wiemy też niestety do tanich nie należą. Jakbym tak wygrała jakis kupon do Empiku to byłabym najszczęśliwsza na świecie

justysia171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 22:46   #1363
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justysia171 Pokaż wiadomość
Za dużo
Kupuje masę książek na studia bo kocham to co robię i chcę posiadać takie książki na własność, poza tym wiem ,że przydadzą mi się w przyszłości w pracy
Oprócz te$go kupuje też często "zwykłe" książki, które jak wiemy też niestety do tanich nie należą. Jakbym tak wygrała jakis kupon do Empiku to byłabym najszczęśliwsza na świecie
A możesz napisać tak trochę konkretniej, jeśli oczywiście masz ochotę.
Chętnie sie dowiem co lubisz czytać i co ostatnio kupiłaś.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 22:53   #1364
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, dlatego jestem zdania, że faktycznie zgwałcone kobiety nie powinny zabierać się za pisanie książek, jeśli nie mają za grosz literackiego talentu Po prostu źle się czyta, niekażde wydarzenie musi być od razu bodźcem do napisania książki. Ja ją zaliczam do kategorii: trzymać się jak najdalej, chyba, że chce się stracić trochę czasu na marną literaturę.
Mi tam nie czytało się źle - przeczytałam zarówno "Szczęściarę" jak i "Nostalgię anioła". Fakt, nie każde, ale w jakiś sposób szczególne tak - a Ona chciała opowiedzieć swoją historię - na pewno poleciłabym tą książkę każdej kobiecie, która przeżyłaby to samo, jako dowód, że mozna walczyć o siebie i wyjść z tej traumy. A jeśli pomogła choć jednej osobie w ten sposób, to uważam, że historia była warta opisania... Moim zdaniem na pewno nie jest to marna książka - kwestia nastawienia z jakim się ją czyta - czy oczekując sensacyjnej opowiastki, czy historii czyjejś tragedii... No ale to moje zdanie.
Stary 2008-01-29, 23:18   #1365
Mia22
Zakorzenienie

Cytat:
Mi tam nie czytało się źle - przeczytałam zarówno "Szczęściarę" jak i "Nostalgię anioła". Fakt, nie każde, ale w jakiś sposób szczególne tak - a Ona chciała opowiedzieć swoją historię - na pewno poleciłabym tą książkę każdej kobiecie, która przeżyłaby to samo, jako dowód, że mozna walczyć o siebie i wyjść z tej traumy. A jeśli pomogła choć jednej osobie w ten sposób, to uważam, że historia była warta opisania... Moim zdaniem na pewno nie jest to marna książka - kwestia nastawienia z jakim się ją czyta - czy oczekując sensacyjnej opowiastki, czy historii czyjejś tragedii... No ale to moje zdanie.
Abstrahując od tematyki, bo trudno by przypuszczać, że bedzie to sensacyjna opowiaska, ja oceniam styl, jezyk, szeroko pojete literackie zdolnosci. I po Szczesciarze nie smialam siegnac po Nostalgie Aniola z obawy, ze bedzie rownie marna
Stary 2008-01-29, 23:37   #1366
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Abstrahując od tematyki, bo trudno by przypuszczać, że bedzie to sensacyjna opowiaska, ja oceniam styl, jezyk, szeroko pojete literackie zdolnosci. I po Szczesciarze nie smialam siegnac po Nostalgie Aniola z obawy, ze bedzie rownie marna

No to się nie zgadzamy i EOT bo żadna żadnej nie przekona.....
Stary 2008-01-29, 23:45   #1367
Mia22
Zakorzenienie

przecież to żaden OT w temacie o książkach
jestem tylko ciekawa, jak się ma nastawienie do oceny fakt, ja się nastawiałam na dobrą książkę i - niestety - zawiodłam na calej linii. Dobrze, że nie musiałam przy sprzedaży recenzować
Stary 2008-01-29, 23:51   #1368
justysia171
Zakorzenienie

No więc jeżeli chodzi o książki na studia to się tego zbierze średnio co miesiąc 300 zl - 400zl- generalnie skupiam się na książkach o tematyce genetycznej, chorobach genetycznych itp( finansują rodzice), a takie książki relaksujące to kupuje 1-2 na miesiąc, nie mam konkretnych ulubionych autorów ani gatunków( nie czytam tylko romansideł itp
Ostatnio mam fazę na książki historyczne
Błąkam się między półkami i wybieram, ostatnio zakupiłam

-Wojna Iwana o żołnierzach Armii Czerwonej ( jeszcze nie zaczęłam czytać bo sesja)- Merridale
- Katyń - jestem gdzieś w połowie i mogę śmiało polecić!Autor - Paul
- Gułag autorstwa Applebaum
- i wielka książka kucharska wegetariańska ( nie jestem wegetarianką ale za mięsem nie przepadam)
Sama nie wiem czemu akurat taka tematyka ale ostatnio tak mnie wzięło
amber2046- a może ty coś polecisz??
Wcześniej czytałam książki Coelho ( koleżanka poleciła i pożyczyła)

Stary 2008-01-30, 00:16   #1369
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
przecież to żaden OT w temacie o książkach
jestem tylko ciekawa, jak się ma nastawienie do oceny fakt, ja się nastawiałam na dobrą książkę i - niestety - zawiodłam na calej linii. Dobrze, że nie musiałam przy sprzedaży recenzować
Moim zdaniem ma bardzo wiele - czy czytasz tylko dla rozrywki, czy uważasz, że książka może komuś po prostu pomóc albo czegoś nauczyć i dlatego też może być dobra. Są książki, których styl jest bardzo ciężki i wręcz się przez nie brnie, a bardzo wiele tak po prostu życiowo dają.
Stary 2008-01-30, 00:22   #1370
scarlett26
Zakorzenienie

Sorry za 2 posty pod rząd, ale mam pytanko ściśle tematyczne tym razem. Większość z nas w tym wątku to chyba studentki lub świeżo upieczone absolwentki. Jak u Was jest z książkami na studia? Kupujecie, czy wypożyczacie? A jak kupujecie, to ile ta przyjemność was kosztuje? Większość moich była masakrycznie droga, a w bibliotece ciężka do zdobycia... Ciekawa jestem jak na innych kierunkach
Stary 2008-01-30, 01:11   #1371
justysia171
Zakorzenienie

Cytat:
Sorry za 2 posty pod rząd, ale mam pytanko ściśle tematyczne tym razem. Większość z nas w tym wątku to chyba studentki lub świeżo upieczone absolwentki. Jak u Was jest z książkami na studia? Kupujecie, czy wypożyczacie? A jak kupujecie, to ile ta przyjemność was kosztuje? Większość moich była masakrycznie droga, a w bibliotece ciężka do zdobycia... Ciekawa jestem jak na innych kierunkach
Tak jak już pisałam kupuje bo kocham to co studiuje,bo to moje życie. Wiem, że przydadzą mi się w przyszłości w pracy, chciałabym robić doktorat więc i wtedy posłużą.. "przyjemność" kosztuje moich rodziców średnio co miesiąc parę stówek ale uważam, że warto

Stary 2008-01-30, 01:14   #1372
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam z reguły kserowałam
Stary 2008-01-30, 08:04   #1373
witch_18
Zakorzenienie

Ja też zawsze kseruję
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 14:50   #1374
Germini
Zakorzenienie

Mam pytanie: czy UPS roznosi przesyłki także w soboty? Nie miałam z nimi zbyt wiele do czynienia, więc nie wiem
Stary 2008-01-30, 15:42   #1375
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Mam pytanie: czy UPS roznosi przesyłki także w soboty? Nie miałam z nimi zbyt wiele do czynienia, więc nie wiem
Tak.

Justysia171 może coś Bartoszewskiego jeśli go jeszcze nie czytałaś, myślę że by ci sie spodobał. Co do mnie to moim ulubionym polskim pisarzem jest Kapuściński.

Crucify Your Mind
Stary 2008-01-30, 15:55   #1376
Germini
Zakorzenienie

Amber -
Stary 2008-01-30, 15:55   #1377
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Dostarczają, ale na pewno za dodatkową opłatą i wcześniejszą deklaracją.
W DPD np. jest to koszt 50% wartości przesyłki dodatkowo. Nie wiem niestety jak to cenowo w ups wyglada.

foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 15:59   #1378
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Dostarczają, ale na pewno za dodatkową opłatą i wcześniejszą deklaracją.
W DPD np. jest to koszt 50% wartości przesyłki dodatkowo. Nie wiem niestety jak to cenowo w ups wyglada.

Z tego co pamiętam (tak na 90%) dostałam jedną przesyłkę z Merlina właśnie w sobotę.

Crucify Your Mind
Stary 2008-01-30, 17:47   #1379
foxina
Rozeznanie

No i udało się! Od godziny jestem szczęśliwą posiadaczką Harrego P.

Czysty przypadek! Wracając z pracy do domu wstąpiłam przez tenże przypadek do tesco, a tam....HP za 39 zł ( a nie 49, oczywiście mówię o miękkiej oprawie) i dodatkowo w dniu dzisiejszym przy zakupie książki bon za 15 zł.

Więc ostatecznie kosztował mnie 25 zł. Jak ja kocham takie promocje!
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 20:01   #1380
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
No i udało się! Od godziny jestem szczęśliwą posiadaczką Harrego P.

Czysty przypadek! Wracając z pracy do domu wstąpiłam przez tenże przypadek do tesco, a tam....HP za 39 zł ( a nie 49, oczywiście mówię o miękkiej oprawie) i dodatkowo w dniu dzisiejszym przy zakupie książki bon za 15 zł.

Więc ostatecznie kosztował mnie 25 zł. Jak ja kocham takie promocje!
Bardzo korzystna promocja.

Odebrałam dziś moje nabytki z allegro:

Smażone zielone pomidory 5,10zł
Rosyjski kochanek 2,25zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0001.jpg (31,5 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0002.jpg (48,8 KB, 3 załadowań)

Crucify Your Mind
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości