|
|
#2611 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. II
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też na l4 jestem i przedłużę. Mam niebezpieczną pracę. Poza tym syna w domu i zawsze jakieś zajęcie
|
|
#2613 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2614 |
|
Zakorzenienie
|
Super!
muszę też zacząć szukać ubranek bo nie mam nic jeszcze ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Musicie mieć tez w karcie ciąży wpis od stomatologa? Ja w pierwszej ciąży musiałam mieć , a widzę,że teraz też mam taką rubrykę.
|
#2615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja o stomatologu nic nie wiem, ale wszystkie ubytki załatwiłam przed ciążą ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nina 💕 29.01.2017 Edytowane przez MartaMagda Czas edycji: 2016-08-21 o 12:04 |
|
|
|
|
#2616 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Rubrykę mam, w poprzedniej też była, ale nikt nigdy mnie nie zmuszał do wypełniania wszystkich pól. Nie miałam wpisu od stomatologa.
|
|
#2617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zamierzam zrobić konsultację anestezjologiczną. W jednym ze szpitali, które rozważam jest obowiązkowa. |
|
|
|
|
#2618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc ja na pewno się wybiorę. Prawda. Też słyszałam że można. Aczkolwiek ja w życiu miałam raz znieczulenie na wyrywanie. Plomby mam bez znieczulenia... Co do l4... Dla mnie jest takie nadużywanie jak laski które w pracy ani stresu ani ciężko nie mają, biorą od pierwszego testu bo im się należy... Wiem że są różne pracę więc nie oceniam każdej z l4 od 1 miesiąca.. Ale każda z nas wie że są takie przypadki. Zresztą wczoraj od koleżanki (pracuje w urzędzie) Usłysząlam że marnuje pół roku, że jak ona zajdzie w ciążę to od razu l4 później macierzyński może chwilę wychowawczy i kolejne dziecko i tak chciałaby 4-5lat nie pracować. Ja mam taki charakter że mimo że mam stresujące pracę, terminy, nadgodziny i dojazdy autem to nie wyobrażam sobie iść na l4( wiadomo jakbym z powodu zdrowia musiała to bym poszla) Jakbym miała w domu siedzieć to bym się załamala. Nie przekona mnie ze ktoś siedzi i tu sprzątanie tu chwasty tu gotowanie. Bo ja nie jestem typem pani domu. Byłam tydzień na L4 i owszem sprzątaam każdego dnia, gołąbki, pierogi... Ale było mi źle. Wyjście z koleżanką o 18 po jej pracy nie zastąpi mi kontaktu z ludźmi cały dzień Dlatego to bardzo zależy od osoby co ludzi robić, w czym się odnajduje i co do życia komu potrzebne więc bardzo dobrze ozumiem zdanie"wynudzilabym się na L4 9miesiecy" ![]() ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- A Jeszce pytanie o wózki bo mnie dziwi "mojemu dziecku ten wózek nie pasował musiał być inny" to po ten inny idziesz do sklepu z dzieckiem i wkładasz do wózka i sprawdzasz kiedy płacze a kiedy się luzuje? Jak to trafić?
|
|
#2621 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W naszym przypadku, bardzo się denerwował w wózku, bo mało widział, boki były dość szerokie i nie trzymały go, teraz w nowszym modelu tego wózka jest wkładka wypłycająca więc pewnie było by lepiej. Nie brałam go do sklepu, bo u nas nie było tego wózka który chciałam, ale siostra miała podobny, wiedziałam jak się prowadzi, jak dziecko w nim siedzi, i zamówiłam nowszy model na allegro Trafiliśmy w gust naszego dziecka Ale tak na prawdę specyficzny egzemplarz nam się trafił. Od urodzenia nie bardzo chciał jeździć w wózku, dopiero jak zasnął to przestawał stękać. W spacerówce jak już więcej mógł oglądać to trochę się sytuacja poprawiła.
|
|
#2622 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Mi dentyska mówiła ze też mogę wziąć, ale najlepiej w II trymestrze, a w I nie dają raczej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
Teraz sytuacja wygląda inaczej, bo od września nie wracam, uzgodnilysmy z dyrektorka, ze lepiej niech ktoś inny weźmie klasę od początku. No i mam córeczkę, więc chcę z nią spędzić jak najwięcej czasu! Oczywiście w końcu mam czas przeczytać zaległe książki, napisać jakieś programy dla szkoły, spotkać się w końcu ze wszystkimi koleżankami, ale to jednak po jakimś czasie wkrada się nuda i monotonia☺ No i takie rzeczy jak zwolnienia w ciąży, tylko w Polsce! 😁😂 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a potem nagle takie dreszcze przez całe ciało, że teraz jak idę do dentysty to od razu o znieczulenie proszę. z pracą dokładnie kwestia charakteru. ja wytrzymałam po studiach rok w mordorze w korpo. byłam tak nieszczęśliwa i płaczliwa, mściłam się na bliskich po pracy, nie miałam energii... w końcu matka z TZ mnie zmusili żebym rzuciła to w cholerę i odżyłam np moja mama wróciła do pracy jak ja miałam ze 6 lat. z tego okresu nigdy nie pamiętam żeby leżała, ciągle pełne ręce roboty, gotowanie, sprzątanie, zakupy, wożenie nas na zajęcie, przywożenie z zajęć. wszystkie sprawy domowe na jej głowie. tak naprawdę jak wróciła do pracy to przyznała ze poczuła co to nuda, nagle mogła usiąść i odsapnąć. napisałam wcześniej, że kto co lubi, ja się cieszę, że większość osób o 7 idzie do roboty, bo dzięki temu można pozałatwiać sprawy w urzędach, w sklepach itp jakby każdy pracował jak ja to by było ciężko
|
|
#2624 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo jej się należało
|
|
#2625 |
|
Zakorzenienie
|
A to nie rozumiem... Mi by było szkoda dostawać 80% za mały palec ;D
A jak jest na ciążowym l4 nielezacym? Można wyjeżdżać, wychodzić itpitd czy ZUS odwiedza i w.domu.trzeba siedzieć?
|
#2626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2627 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja się zastanawiam czy jest problemem a) nie ma mnie w domu b) niewiadomo gdzie jestem..może w pracy Tzn czy l4 ma oznaczać że nie może mnie być w pracy, a gdzie to już nieważne czy że mam siedzieć w domu..? Jak dam rachunek i Ikea to dobrze?
|
|
#2629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ciąży o wiele szybciej psują się zęby dlatego powinno się to sprawdzać. Do internisty też musiałam iść bo też miałam tam taką rubrykę. Raczej nie powinno nigdzie wyjeżdżać na dłużej chyba.Wychodzić myślę,że można. Nikt mnie na razie nie odwiedził. W poprzedniej ciąży też nie.
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2016-08-21 o 14:14 |
|
|
|
|
#2630 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2631 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczególnie że okres świąteczny to my poza domem spędzamy zazwyczaj od 24.12 do 6.01![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
|
|
#2632 | |
|
Zakorzenienie
|
byłam wczoraj z TZ w Krakowie, miałam sprawę do załatwienia i przy okazji byliśmy u mojej szwagierki i jej rocznej córeczki, bo mała roczek niedawno skończyła. słodka jest
niestety zrobiłam wstyd, bo zwymiotowałam zupę pomidorową a myślałam że już będzie ok... podejrzewam, że mnie może nawet całą ciążę chwytać rzyganie, może nie tak, że cały dzień zniszczony jak miało to miejsce, ale od czasu do czasu będzie.. ale w gościach akurat mnie złapało. prawdziwy pech.jeszcze była babcia TZ i mnie rozdrazniła, bo się nasłuchałam złotych rad typu żebym się POWSTRZYMAŁA dla dobra dziecka od picia alkoholu w ciąży ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
ikea wiadomo, że odstresuje w każdej sytuacji
|
|
#2633 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do babci ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
|
|
#2634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się wydaje, że ZUS kontroluje wątpliwe przypadki, czyli krótki staż pracy, podejrzane podwyżki tuż przed L4, kobiety prowadzące własną działalność (czy przypadkiem nie pracują będąc na L4). No i oczywiście donosy...
|
|
#2635 |
|
Zakorzenienie
|
najgorzej, że wymioty i jeszcze jej gadanie... kilka godzin przez to byłam smutna, ale już mi przeszło. dziewczyny zmiana tematu bo zapomnę. jak któraś nie może/nie uznaje jak ja sklepowych gazowanych napojów typu pepsi, mirinda, fanta, to odkryłam kolejny super napitek ![]() byłam w pt w sklepie ekologicznym i rzucili napoje owocowe. nie znałam wcześniej tej firmy, wzięłam na próbę ten: http://pyszneeko.pl/product-pol-748-...er-NOWOSC.html pyszny, z lekkim gazikiem i bardzo mało słodki. więc mam kolejne urozmaicenie. no i żurawina, wiadomo super na bakterie ja chyba sobie zgrzewe kupię, choć w sklepie po niecałe 3,40 były te napoje, w tym sklepie drożej. ale chyba nie ma klopotu z dostępnością.
|
#2636 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zadzwonię i się zapytam
najpierw u siebie w pracy kadry a później po prostu ZUS ![]() Ja też się spotkałam że ludzie ciężarnym opowiadają najczęściej takie kiepskie historie,kiepskie porody,bóle piersi i inne.. Tylko mój lekarz opowiada mi urocze rzeczy choć ostatnio jak z moim bólem pleców gramoliłam się na fotel do badania to go pytam jak on sobie wyobraża że ja tam z brzuchem wejdę a on do mnie "ja to spokojnie poczekam, przygotuję się... Pani jakoś wejdzie.. A w szpitalu będą.pania poganiac, krzyczeć że.nie pani.jedyna i musi pani wchodzić w stresie" na co ja ze przecież Pan też w szpitalu pracuje... Otrzymałam odpowiedź " tak prawda, może.sie też.tak miło trafić a może nawet lepiej niż tu" ![]() Nawet lekarze mają.zdanie że w szpitalach jest kiepsko z traktowaniem ciężarnych...
|
#2637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z tym szpitalem to różnie bywa. Ja chodzę do poradni w szpitalu na NFZ (stereotypowo, to powinno brzmieć jak czyste ZŁO ) i poza tym, że trzeba swoje odczekać, to zawsze jest miło, profesjonalnie, lekarz mnie zawsze uspokaja, położne są ekstra, mam tyle czasu na wejście na fotel ile potrzebuję, badanie jest dokładne, lekarz mi odpowiada na każde pytanie z mojej listy, a zawsze tego trochę jest
|
|
#2638 |
|
Zakorzenienie
|
Wiadomo że nie w.kazdym szpitalu tak jest
inna sprawa że do szpitala trafia się najczęściej w stresie bo coś się.dzirje i.wtedy każdy komentarz odbiera się bardziej negatywnie Jak się.dowiem to wyślę ![]() ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Ale to za.ok miesiąc bo zaczęłam właśnie 3tyg urlop
|
#2639 |
|
Zakorzenienie
|
Tak pisałyście o tym siedzeniu w domu na L4 to sobie uświadomiłam, że to dopiero początek, normalnie pracuję... a już czuję, że się strasznie zasiedziałam i boję się co będzie dalej.
Przed ciążą byłam bardzo aktywna fizycznie i musiałam mocno zwolnić... okropnie brakuje mi intensywnych treningów i pod tym względem naprawdę źle się czuję zarówno fizycznie jak i psychicznie. No ale co zrobić... Niby dalej coś tam ćwiczę ale to nie to samo. W domu też cały czas jest coś do roboty więc się nie nudzę. Mimo wszystko bardzo źle się czuję z taką ilością ruchu jaką mam. Ciekawe kiedy przywyknę... Dziś to w ogóle mam jakiś depresyjny dzień, brzydko jest i leje... z kanapy się nie mam dziś dokąd ruszyć i już mnie tak nosi że łoooo
|
|
|
|
#2640 |
|
Zakorzenienie
|
Są przeciez zajęcia dla kobiet w ciąży i basen i zumba i taniec...
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.

a myślałam że już będzie ok... podejrzewam, że mnie może nawet całą ciążę chwytać rzyganie, może nie tak, że cały dzień zniszczony jak miało to miejsce, ale od czasu do czasu będzie.. ale w gościach akurat mnie złapało. prawdziwy pech.