Panny Młode - Kielce cz. I - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-30, 13:49   #1741
gazelcia
Raczkowanie

Dot.: Kielce

Cytat:
Napisane przez oniaczeq Pokaż wiadomość
Ja w parafii Sw. Jadwigi
Ja też u Jadwigi biorę ślub
2 sierpnia o 17 i dręczy mnie ta sesja zdjęciowa
Stary 2008-01-30, 13:51   #1742
joasiatko
Raczkowanie

Ja w umowie z restauracją czy orkiestrą mam napisane, że to ja jestem zobowiązana do uiszczenia opłaty Zaiks...
Więc rozumiem to tak, że mam iść np na ul.Paderewskiego i tam zapłacić, a świstek pokazać właścicielowi restauracji?
joasiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 14:15   #1743
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gazelcia Pokaż wiadomość
Ja też u Jadwigi biorę ślub
2 sierpnia o 17 i dręczy mnie ta sesja zdjęciowa
To tylko mnie się nie udało? A tak mi się podoba otoczenie wokół kościoła...

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 14:17   #1744
balaloum
Raczkowanie

joasiątko tą opłatę płacisz po weselu.

alife w jaki sposób to kontrolują? skoro wesele jest to impreza zamknięta i opłatę tą robisz po weselu? co do stawek to jest wszystko na stronie ZAiKSu. jest to zależne od liczby mieszkańców danej miejscowości oraz od liczby osób na przyjęciu.
balaloum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 14:22   #1745
joasiatko
Raczkowanie

Ja też mam obawy co do sesji zdjęciowej, po 1wsze pogoda, a po 2gie nie wiem jak to wyjdzie, czy będziemy umieli pozować do zdjęć, chciałabym aby to naturalnie wychodziło - ja umiem raczej być naturalna przy aparacie, ale mój TŻ niestety nie (
Stary 2008-01-30, 14:23   #1746
balaloum
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joasiatko Pokaż wiadomość
Ja w umowie z restauracją czy orkiestrą mam napisane, że to ja jestem zobowiązana do uiszczenia opłaty Zaiks...
Więc rozumiem to tak, że mam iść np na ul.Paderewskiego i tam zapłacić, a świstek pokazać właścicielowi restauracji?
wg mnie dowodu wpłaty nie musisz pokazywać, bo to jest im niepotrzebne.
Stary 2008-01-30, 14:36   #1747
alife
Przyczajenie

ja myslę, ze jest potrzebne tylko w razie kontroli przez zaiks, ze zostało uiszczona opłata. Joasiatko a ile ty płacisz temu Zaiksowi?
Np w castorze i w Łysogórach sie nie płaci za Zaiks
alife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 14:38   #1748
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Cytat:
Napisane przez gosikk_s Pokaż wiadomość
Teraz już mieszkam trochę dalej ale większość życia spędziłam na Świętokrzyskim a ty z tego osiedla?

ja jestem ze Słonecznegono proszę i gazelcia tez w Sw Jadwidze a myślałam ze tylko ja z dziewczyn udzielających sie tutaj
wszystko zaczyna się walić

Biustonosze:

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post77106731
oniaczeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 14:44   #1749
alife
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez balaloum Pokaż wiadomość
joasiątko tą opłatę płacisz po weselu.

alife w jaki sposób to kontrolują? skoro wesele jest to impreza zamknięta i opłatę tą robisz po weselu? co do stawek to jest wszystko na stronie ZAiKSu. jest to zależne od liczby mieszkańców danej miejscowości oraz od liczby osób na przyjęciu.
za każde wesele jest ustalona kwota, a wiadomo jak jest w Kielcach, wszystkie sale zajęte na 2 lata wczesniej. Zaiks doskonale wie, że co sobote w prawie kazdym lokalu odbywa sie wesele. Jest w takim razie w stanie bardzo prosto policzyć ile dany lokal jest mu winien. Kiedys pracowałam w klubie i babki z Zaiksu specjalnie przychodzily, sprawdzały ile jest ludzi i czy się nabija na kasę fiskalna. W soboty równiez sa w stanie do lokalu przyjechac bo nie wszedzie cały lokal jest zamknięty dla gości weselnych.
Kwestia tylko teraz kto zaplaci: lokal czy my?
Stary 2008-01-30, 14:46   #1750
balaloum
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alife Pokaż wiadomość
ja myslę, ze jest potrzebne tylko w razie kontroli przez zaiks, ze zostało uiszczona opłata. Joasiatko a ile ty płacisz temu Zaiksowi?
Np w castorze i w Łysogórach sie nie płaci za Zaiks

alife jestem uparta ale w jaki sposób zaiks to kontroluje?? w niektorych lokalach, czy w cenie zespołu opłata ta jest wliczona już do kosztów, być może jest tak w lokalach, które wymieniłas
alife a jeżeli jest to lokal zamknięty dla gości?? to chyba kontrolujący nie mają prawa wejść na taką impreze. a czy to prawda, że trzeba dodatkowo jakieś dokumenty wypełnić?? np nazwę utworu i wykonawce??bo to wg mnie to już jest paranoja!!
Stary 2008-01-30, 15:04   #1751
alife
Przyczajenie

nie wiem czy się do końca rozumiemy. Ja wiem, ze z wieloma urzędowymi rzeczami można sobie poradzic ale nie z Zaiksem. Powiedzmy, ze jest tak jak mówisz, że oni nie wejdą jak jest przyjęcie weselne. Jesli co tydzien wpływaja im pieniądze z lokali to wszystko jest ok, nikt nikogo nie kontroluje, gorzej jak lokal nie płaci. Wtedy predzej czy później do tego lokalu przyjdą i dadza ładną kare. Uważam, że my jako osoby prywatne chyba nie jestesmy tak zagrożeni. To raczej lokale mają przerąbane z tym Zaiksem. Nie wiem natomiast w jaki sposób lokal może się chronic, ja np. płacilam po weselu ale nie wiem co by było gdybym nie zaplacila? Czy ja bym miała problemy czy oni? A nieważne, malo chyba istotna sprawa. Macie zdecydowanie bardziej przyjemniejsze sprawy na głowie niż zastanawianie sie nad Zaiksem. Zazdroszczę, ze ja już po.
Stary 2008-01-30, 16:36   #1752
Lupetita
Raczkowanie

hej dziewczyny, odnosnie tego zaiksu... ja w umowie o wynajem sali mam zaznaczone że oplate dla Zaiksu ma pokryc zespol wynosi ona az 230 zl a wesele mam w Wolanowie kolo Radomia i tam są takie wymogi, natomiast mieszkam w Kielcach wlascicielka bardzo nas na to uczulala i mowila że kiedys mieli kontrole podczas wesela no i nie bylo oplaty dla Zaiksu - zrobila sie straszna afera i nieprzyjemnosci.... Tak sie zastanawiem teraz czy to mozliwe, kontrola podczas wesela?? Poza tym pytalam juz kilka zespolow o ten Zaiks i w wiekszosci mają oplacony, wiec ja nie musze za nich placic. Ale tez spotkalam sie z jednym panem grajkiem, ktory gral juz w tej sali co mamy miec wesele i gdy mowilam o tym Zaiksie to powiedzial ze oplata jest wcale niepotrzebna i ze wlasciciwlka sali nas wkreca, i namawial nas abysmy nie placili bo to pieniadze wywalone w bloto.... teraz nie wiem juz sama... a wesele planujemy na 100-120 osob.
Lupetita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 16:47   #1753
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

Witam
No i zdecydowalismy się na DJ Tego samego co Puchatek M no chyba ze się trafi jakies cudo jeszcze Z tego co pamietam z rozmowy to chyba DJ mowił ze on się zajmuje zaiksem ale sie dopytam jeszcze wiec kolejny plus dla DJ.
A mam jeszcze jedno pytanko jak wczesnie trzeba do kościoła iśc rezerwowac termin??My koniecznie chcemy katedrę bo to parafia nas obojga i w ogóle nam sie podoba jako kościół.Wiem ze jest cholernie drogo ale co tam A ile wy płacicie albo płaciłyście księdzu??Z tego co wiem w katedrze zycza sobie min 7 setek ale nie wiem czy to prawda
Ghia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 16:49   #1754
joasiatko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez julies Pokaż wiadomość
joasiatko, wysle Ci namiary na priv
Trzymam Cię julies za słowo z góry dziękuje

Ja w tą sobotę się dowiem ile będziemy płacić dla księdza... aż się boje tej kwoty...

Co do rezerwowania terminu - to ja to zrobiłam na pół roku przed ślubem, ale uważam że można dużo wcześniej to zrobić (tak jak rezerwacja terminu sali weselnej)- bo katedra jest na pewno oblegana i będzie Ci trudno dobrać odpowiednią godzinę jeśli zrobisz to za późno. A najlepsze godziny to uważam tak między 16-18. Ja mam ślub o 17:00.

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-02-01 o 21:36 Powód: post pod postem
Stary 2008-01-30, 16:58   #1755
balaloum
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alife Pokaż wiadomość
nie wiem czy się do końca rozumiemy. Ja wiem, ze z wieloma urzędowymi rzeczami można sobie poradzic ale nie z Zaiksem. Powiedzmy, ze jest tak jak mówisz, że oni nie wejdą jak jest przyjęcie weselne. Jesli co tydzien wpływaja im pieniądze z lokali to wszystko jest ok, nikt nikogo nie kontroluje, gorzej jak lokal nie płaci. Wtedy predzej czy później do tego lokalu przyjdą i dadza ładną kare. Uważam, że my jako osoby prywatne chyba nie jestesmy tak zagrożeni. To raczej lokale mają przerąbane z tym Zaiksem. Nie wiem natomiast w jaki sposób lokal może się chronic, ja np. płacilam po weselu ale nie wiem co by było gdybym nie zaplacila? Czy ja bym miała problemy czy oni? A nieważne, malo chyba istotna sprawa. Macie zdecydowanie bardziej przyjemniejsze sprawy na głowie niż zastanawianie sie nad Zaiksem. Zazdroszczę, ze ja już po.

to na przelewie trzeba zaznaczyć z którego to jest lokalu??? wg mnie lokal sie chroni tym, że w umowie zastrzegają że tą opłątę dla Zaiksu płaci osoba , która wynajmuje sale, wtedy oni mają problem z głowy.

Lupetita piszesz, ze ktoś miał kontrole podczas wesela, ale z tego co słyszałam to opłatę tą uiszcza się po imprezie. już sama niewiem.... wg mnie to są wydane pienięądze w błoto!

Cytat:
Napisane przez joasiatko Pokaż wiadomość
Ja w tą sobotę się dowiem ile będziemy płacić dla księdza... aż się boje tej kwoty...

Co do rezerwowania terminu - to ja to zrobiłam na pół roku przed ślubem, ale uważam że można dużo wcześniej to zrobić (tak jak rezerwacja terminu sali weselnej)- bo katedra jest na pewno oblegana i będzie Ci trudno dobrać odpowiednią godzinę jeśli zrobisz to za późno. A najlepsze godziny to uważam tak między 16-18. Ja mam ślub o 17:00.
joasiątko wg mnie to są godziny dobre ale tylko w miesiącach letnich, bo w jesiennych i zimowych wg mnie godz. 17-18 to jest za późno

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-02-01 o 21:37 Powód: post pod postem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-30, 17:14   #1756
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Dziewczyny które maja w parafii Sw. Jadwigi właśnie orientuje sie któraś jak to z opłatami?i czy można samemu przybrać kościół (bo z tego co słyszałam to nie , jest to wliczone w cenę) muszę sie wybrać ale póki co nie mam czasu wiec może któraś z Was sie orientuje

Biustonosze:

Stary 2008-01-30, 17:26   #1757
joasiatko
Raczkowanie

Co do tej opłaty Zaiks to też mam wątpliwości , bo:
skoro to ja jestem zobowiązana do tej zapłaty, mówicie, że nie trzeba pokazywać pokwitowania właścicielowi restauracji ani orkiestrze, i że można to zrobić po weselu - to przecież ja po weselu o tym zapomnę i tego nie zrobię... i co wtedy... dziwna sprawa... mi się wydaje, że to trzeba zapłacić przed weselem... ?
Stary 2008-01-30, 18:13   #1758
dagunia24
Raczkowanie

GG do dagunia24

Dziewczyny tak sie przypatruje tej rozmowie o ZAIKSIE i sie załamałam patrzyłam w umowy zarówno mój lokal jak i zespół maja w umowie zaznaczone, że to ja pokrywam te koszty. Mam wesele na 130 osób. Czy któraś z was mi może wytłumaczyć ile i dlaczego będę tyle płacić? Będę wdzięczna a co by było jak bym nie wiedziała i nie zapłaciła? Bo jak skierują sprawę do sądu to wtedy będą mówić, że nie wiedza nas nie tłumaczy i karę trzeba ponieść. Kalex może Ty pomożesz chyba prawo studiujesz?
Stary 2008-01-30, 18:25   #1759
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

Ja tez z tej branży to sie włącze.Podstawy prawne znajdziecie w ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych.NIe wiem dokładnie w którym rozdziale a nie mam czasu teraz tego szukać ale postarajcie sie prześledzić po rozdziałach.Jednak z doświadczenia mówię ze ustawa sobie a życie często sobie więc najlepiej przeczytać ustawę a potem skonfrontować to z Waszymi muzykami przecież oni powinni wiedzieć najlepiej prawda??
Ghia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 19:04   #1760
gazelcia
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny które maja w parafii Sw. Jadwigi właśnie orientuje sie któraś jak to z opłatami?i czy można samemu przybrać kościół (bo z tego co słyszałam to nie , jest to wliczone w cenę) muszę sie wybrać ale póki co nie mam czasu wiec może któraś z Was sie orientuje
Ja będę najprawdopodobniej jutro, albo w najbliższych dniach wybierała się do kancelarii parafialnej w św. Jadwidze, to się wszystkiego dowiem - musze sobie tylko spiasać o co mam zapytać i mieć nadzieję, że trafię na księdza, który okaże chęć współpracy
Mnie jeszcze interesuje czy mozna sobie wybrać księdza, który będzie udzielał ślubu, bo bardzo nie chciałabym jakiegoś nudziarza
oniaczeq a masz już za sobą poradnię przedmażeńską??
Stary 2008-01-30, 20:06   #1761
balaloum
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dagunia24 Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak sie przypatruje tej rozmowie o ZAIKSIE i sie załamałam patrzyłam w umowy zarówno mój lokal jak i zespół maja w umowie zaznaczone, że to ja pokrywam te koszty. Mam wesele na 130 osób. Czy któraś z was mi może wytłumaczyć ile i dlaczego będę tyle płacić? Będę wdzięczna a co by było jak bym nie wiedziała i nie zapłaciła? Bo jak skierują sprawę do sądu to wtedy będą mówić, że nie wiedza nas nie tłumaczy i karę trzeba ponieść. Kalex może Ty pomożesz chyba prawo studiujesz?
dagusiu24 wejdż na stronkę zaiksu. na dole po lewej stronie masz tabelę stawek=> zatwierdzone tabele=>publiczne wykonywanie i/lub odtwarzanie utworów "do tańca" (W/O-Z) i wg tej tabeli możesz sobie obliczyć ile powinnaś zapłącić. tylko przeglądając tą tabele nasuwa mi się kolejne pytanie.... mianowicie czy jezeli sala jest na ponad 100osób a ja gości będę miała 80 to którą opłatę płacę???

joasiątko ja czytałam, że tą opłatę uiszcza się po imprezie, a jeżeli masz w umowie że Ty płacisz zaiksowi to wydaje mi się że nie interesuje to zespołu ani tego od kogo wynajmujesz sale. bo oni w takim wypadku mają "ręce umyte"
Stary 2008-01-30, 20:44   #1762
ARAHJA1
Przyczajenie

dziewczyny poszukuje zdjęc nowej kolekcji sukienek MS MODA i niestety znalazłam zdjecia tylku kilku modeli moze któras z was wie gdzie moglabym takie znlaesc....byłam w ich salonie na słowackiego i kilka sukienek mi sie spodobało ale niestety nie moge odnalesc zdjec tych sukienek a troszke mi na tym zalezy....
ARAHJA1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 21:22   #1763
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Cytat:
Ja będę najprawdopodobniej jutro, albo w najbliższych dniach wybierała się do kancelarii parafialnej w św. Jadwidze, to się wszystkiego dowiem - musze sobie tylko spiasać o co mam zapytać i mieć nadzieję, że trafię na księdza, który okaże chęć współpracy
Mnie jeszcze interesuje czy mozna sobie wybrać księdza, który będzie udzielał ślubu, bo bardzo nie chciałabym jakiegoś nudziarza
oniaczeq a masz już za sobą poradnię przedmażeńską??
No właśnie ja tez muszę iść jakoś na dniach żeby tez sie dowiedzieć . a trochę tego jest wiec pewnie tez pójdę z kartka ale znajomy mial jakoś rok temu i nie było można samemu przystroić , no ale może teraz sie zmieniło...
a co do poradni to właśnie tez o to muszę zapytać bo jeszcze jest przede mna..miałam isc na Karczówkę bo tam podobno tylko 3 dni trwa ale jeździć taki kawal drogi to tez bezsensu jak mam Jadwigę pod nosem
Ja w ogolę jestem ciekawa czy można tak ze tata będzie prowadził mnie do ołtarza a mąż będzie czekał przed (tylko tez nie wiem jak on ma tam wcześniej sie znaleźć)

Biustonosze:

Stary 2008-01-30, 21:30   #1764
joasiatko
Raczkowanie

Talking Dot.: Kielce

Cytat:
Ja w ogolę jestem ciekawa czy można tak ze tata będzie prowadził mnie do ołtarza a mąż będzie czekał przed (tylko tez nie wiem jak on ma tam wcześniej sie znaleźć)
Ja też będę chciała aby to tata mnie do ołtarza zaprowadził. Wiem, że w Kościele w którym ja będę brać ślub (garnizonowy) - można tak zrobić.
Będzie to mniej więcej tak wyglądało, ze oczywiście do kościoła przyjadę wraz z przyszłym mężem oraz świadkami, przed ceremonią mamy iść do zachrystii coś tam podpisać, i stamtąd mój TŻ pójdzie od środka do ołtarza, a ja wyjdę na zewnątrz ze świadkami - nio i w tym momencie tata do mnie podejdzie, pójdziemy przed bramę kościelną i sobie potuptamy do ołtarza, a za nami świadkowie.
Stary 2008-01-30, 21:36   #1765
palila
Raczkowanie

Cytat:
......Ja w ogolę jestem ciekawa czy można tak ze tata będzie prowadził mnie do ołtarza a mąż będzie czekał przed (tylko tez nie wiem jak on ma tam wcześniej sie znaleźć)
Chyba można. Ja również bym chciała żeby do ołtarza prowadził mnie tata a mój przyszły mąż zobaczył mnie w sukni dopiero w kościele.
Mam znajomych którzy tak właśnie zorganizowali swój dzień i nie mieli większych problemów z księdzem. Pan młody przyjechał wcześniej samochodem ze świadkiem, Panna młoda ubranym samochodem za kierownicą jej tata. Spotkali sie przed kościołem (zamysł był żeby spotkali się przed ołtarzem ale nie udało sie bo dzień wcześniej nie zdążyli podpisać dokumentów i musieli przed ślubem) potem Pan młody poszedł ze świadkami przed ołtarz a Pannę młodą prowadził Tata.
To tak w dużym skrócie.
palila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 23:02   #1766
gazelcia
Raczkowanie

Kielca

Cytat:
Napisane przez ARAHJA1 Pokaż wiadomość
dziewczyny poszukuje zdjęc nowej kolekcji sukienek MS MODA i niestety znalazłam zdjecia tylku kilku modeli moze któras z was wie gdzie moglabym takie znlaesc....byłam w ich salonie na słowackiego i kilka sukienek mi sie spodobało ale niestety nie moge odnalesc zdjec tych sukienek a troszke mi na tym zalezy....
Nigdzie w sieci nie ma zdjęć całej kolekcji MS MODY na 2008 - nawet na ich stronie internetowej.
Jedynie możesz sobie obejrzeć sukienki w katalogu w salonie na Słowackiego i w Katarzynie przy Sienkiewicza - bo to ten sam właściciel.
Szkoda tylko, że obsługa jest strasznie wredna i niemiła... ale to tak na marginesie

Cytat:
a co do poradni to właśnie tez o to muszę zapytać bo jeszcze jest przede mna..miałam isc na Karczówkę bo tam podobno tylko 3 dni trwa ale jeździć taki kawal drogi to tez bezsensu jak mam Jadwigę pod nosem
Nie wiem czy się dobrze zrozumiałyśmy, bo nie chodzi mi o kurs przedmałżeński, tylko o te spotkania, na których pani, która ma 5 "planowanych" własnych dzieci mówi Ci jak się naturalnie zabezpieczać

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-01-31 o 21:26 Powód: post pod postem - proszę używać opcji EDYTUJ!
gazelcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 08:58   #1767
alife
Przyczajenie

a ja wczoraj nie wytrzymałam i dzwoniłam do tego zaiksu, pani powiedziała, że obowiązek uiszczenia opłaty spoczywa nie na wlaścicielu restauracji lecz na organizatorze czyli w tym wypadku na parze młodej. A później sobie dzwoniłam po lokalach i okazało sie, że oni jeszcze mniej wiedzą od nas. w castorze placi właściciel, w łysogórach pani najpierw myslała, że zespół ale ktos ją poprawił i powiedziała, że oni pokrywają, w stangrecie 150 zl, bohema 170 a powyzej 100 ludzi 260, lesny dwór 290 niezależnie od ilości osób. Pani z zaiksu udziela informacji ile dany lokal pobiera wiec kazdy moze zadzwonic i zapytac.

Co do tego kto ma prowadzic do ołtarza, to mnie prowadził tata ale powiem wam, że ze wzruszenia to w połowie drogi zaczełam płakac. ale polecam wszystkim bo to naprawde mile jak tata "oddaje" mnie przyszłemu męzowi.
Stary 2008-01-31, 08:58   #1768
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Cytat:
Nie wiem czy się dobrze zrozumiałyśmy, bo nie chodzi mi o kurs przedmałżeński, tylko o te spotkania, na których pani, która ma 5 "planowanych" własnych dzieci mówi Ci jak się naturalnie zabezpieczać
A to na tym tez jeszcze nie byłam jakbyś coś sie dowiedziała wcześniej ode mnie to daj znać , ja oczywiście tez napisze jak będę coś wiedzieć..
A co do zaprowadzenie do ołtarza przez tatę to muszę sie jeszcze nad tym zastanowić..kiedyś nie widziałam innej opcji ale im bliżej tym nie jestem pewna jak jest lepiej...ale dzięki dziewczyny przynajmniej wiem co z tym moim mężem i ze świadkami ma sie w tym momencie dziać

Biustonosze:

Stary 2008-01-31, 09:15   #1769
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
ja jestem ze Słonecznegono proszę i gazelcia tez w Sw Jadwidze a myślałam ze tylko ja z dziewczyn udzielających sie tutaj
No to w sumie mieszkałyśmy po sąsiedzku Ale teraz już jestem na KSM-ie.
Ghia, w katedrze z tego co czytałam termin trzeba rezerwować nawet ok. rok wcześniej. Ja nawet nie próbowałam, jak byłam w św. Jadwidze na początku grudnia, czyli siedem miesięcy przed już były wszystkie godziny pozajmowane. A w św. Wojciechu ksiądz od razu mi powiedział że i u nich i w katedrze jest najwięcej chętnych i najtrudniej o wolny termin. I żeby jednak próbować we własnej parafii albo gdzieś na uboczu. Więc jeśli marzysz o katedrze to raczej trzeba sporo wcześniej rezerwować, a na kiedy planujecie ślub?

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 11:03   #1770
mimezis
Raczkowanie

Do Ghia:

Ja mam slub w katedrze i jestem bardzo zadowolona. Uwazam ze koszt nie jest duzy, bo 600 zl a w tym sa juz wszystkie oplaty (czytaj kwiaty na oltarz, koscielny, organista i wszelkie inne oplaty - nie wiem jak z zapowiedziami). Gdybys do innego kosciola doliczyla 50zl koscielny, 150 organista i 200zl kwiaty czy dekoracja to wyszloby Ci drozej, a katedra jest tak piekna, bogata, ze nie ma nawet co ubierac jej w jakies wstazki przy siedzeniach czy altanki, bo byloby po prostu nacpane. Z terminem tez nie jest tak zle, bo w ciagu dnia maja czyba cos okolo 5 slubow (co godzina). Jak ja zamawialam termin na czerwiec (czyli miesiac goracy) w polowie listopada to byly jeszcze 3 godziny wolne - fakt faktem te wczeniejsze bo rzeczywiscie te o 17tej sa bardzo oblegiwane. Wszystko zalezy w jakim miesiacu chcesz miec slub i o jakiej godzinie - miesiace gorace na rok wczesniej, te mniej popularne pol roku starczy. Ja mam o 14tej i jak dla mnie to ok bo i tak dojazd do sali i zyczenia beda trwac okolo 1-1,5h wiec wesele zacznie sie tak naprawde po 16tej i jest to akurat godzina obiadowa.

Nasza dzidzia
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev299pr___.png
mimezis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości