![]() |
#301 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jaką patelnię kupić?
Schabowego smazy sie w oleju w sredniej temperaturze, wszystkie patelnie sa powleczone jedna nawet ILAG, wiec jenakowo usmaza schabowego (inne rzeczy tez) Za nazwe Tefal placi sie pare zloty wiecej ale wszystkie 3 patelnie sa podobnej klasy wiec kazda jest dobra do tego. Dlatego proponowalem ta tansza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Raczkowanie
|
Nie prawda, że płaci się za nazwe. Płacimy za tradycję i doświadczenie. Moja służy mi już kilka lat i nadal nie przypala i nie potrzeba dużo tłuszczu, a to bardzo zdrowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Konto usunięte
|
Bardzo zdrowo będzie, jak przestaniesz pisać na tym forum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy tefal jest najlepszą patelnią, moja niestety zarysowała się po miesiącu (nieodpowiednia łyżka), zawsze podobała mi się ta kropka na środku, która pokazuje czy patelnia jest nagrzana. Choć muszę przyznać, że nie mogłam się na początku przyzwyczaić i przykładałam rękę nad patelnie żeby sprawdzić czy się już nagrzała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Raczkowanie
|
Takie patelnie niestety często się rysuja. Trzeba używać sztućcy drewnianych a nic sie im nie stanie. Ja na to bardzo uważam i mój Gerlach ma się bardzo dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Raczkowanie
|
A ja się zastanawiam nad patelnią elektryczną. Słyszałam sporo dobrych opinii, no i własnie o to chodzi że nie trzeba smażyć na tłuszczu. Ktoś może takiej używa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Rozeznanie
|
Jaka patelnia?
Cześć
![]() Dziewczyny mam pytanie, postanowiłam rozszerzyć swoje umiejętności kulinarne i tak wybieram powolutku rzeczy których brakowało mi w kuchni. Mam starą patelnie ceramiczną, która nadaje się już do wyrzucenia. Chciałabym kupić nową, trochę poczytałam i wiele osób poleca patelnie granitowe. Kuchenkę mam na prąd. Macie jakieś doświadczenia z tym która lepsza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Raczkowanie
|
Jedna osoba mi polecała nie z forum a w realu :P z tym, ze nie pamiętam jakiej marki to była patelnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Patelnie elektryczne z reguły są dosyć duże 30 cm w górę i dosyć nieporęczne. Powleczone są jak inne patelnie np. Teflonem. Ale to słynne smażenie bez tłuszczu nie zawsze wyjdzie szczególnie panierowane rzeczy. Wg. mnie takie patelnie mogą być przydatne na większe imprezy, miedzy innymi np do podgrzewania. Do codziennego użytku tradycyjna patelnia (patelnie) jest praktyczniejsza. A swoją drogą smażenie bez tłuszczu to lekka przesada. Ludzie "smażą" bez tłuszczu a potem zagryzają ciastem lub innymi łakociami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#312 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Konto usunięte
|
Widelcem jeździć można .... tylko z jakim skutkiem
![]() Tak poważnie... są patelnie np tefal w cenie 30-40 zł. i są patelnie od 150 w górę, te droższe powinny mieć lepszą powłokę (szczególnie wersje profesjonalne). Jak już pisałem, mam tylko 1 patelnie powleczona, inne są bez powłoki. Specjalnie nie zwracałem uwagi na to, czym skrobałem po tej powleczonej (przyzwyczajenie) i w sumie rys wielkich nie ma, tylko powłoka wyblakła trochę. Jak będę kupował, to 100% wersje profesjonalna na indukcję. Z tanich patelni jestem wyleczony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Raczkowanie
|
No jak mozna jeździć po patelni widelcem. No chyba żadna tego nie wytrzyma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Raczkowanie
|
Wygląda i jest porządna. Ja na razie mam jedna ich patelnie, ale planuję kupić jeszcze ze dwie bo średnia i duża. Patelnia mi podoba się bo nic do niej nie przywiera, używam kropelke oleju i co też bardzo ważne równomiernie sie nagrzewa i np kotlety smażą się równo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 |
Przyczajenie
|
A ma któraś z was patelnię philipiak? Wydaje mi się, że cena nie jest wygórowana za dobrą i mająca służyć przez lata patelnię, w dodatku można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. co jest dla mnie istotne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Raczkowanie
|
Nie mam nic z tej firmy. Ja upodobałem sobie jedna bo mi najbardziej pasuje i teraz kompletuje wszystko-od garnków, patelni i oczywiście sztućce. warto czasem troche dołożyc grosza żeby potem nie denerwować sie przy gotowaniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Przyczajenie
|
Ja się skusiłam na patelnie Philipiaka z dnem groszkowym i nie żałuje bo rzeczywiście smaży się na niej rewelacyjnie. Może jest trochę przyciężkawa ale to wynika z jej solidności. Jakość wzorowa!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
Konto usunięte
|
Ja od siebie polecę patelnię Tefal Talent Pro. Od ponad pół roku mam w domu dwie patelnie z tej serii, mniejszej używam codziennie po parę razy, patelnie nie mają żadnych śladów użytkowania, nic nigdy się nie przypaliło na nich, super się myją.
Często smażę na nich omlety i placki bez tłuszczu i nie robi to różnicy. Poprzednio miałam kilka patelni ceramicznych za ok. 50 zł sztuka, chyba kusiło mnie to jasne wnętrze... Nieświadoma myślałam, że niektóre rzeczy po prostu się przypalają i nie zależy to od patelni. Oj, nieświadoma ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#320 |
Raczkowanie
|
A co z patelniami do naleśników? Jest sens kupowac osobną do naleśników? Czym się kierować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Wystarczy dobra patelnia, do której nic nie przywiera, dobrze rozgrzana i dobry przepis na naleśniki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Konto usunięte
|
Sens... i tak i nie. Jak często smazysz naleśniki to ma sens bo ma np. niski rand i łatwiej się obraca, jak raz od święta to zbędny wydatek. Czy patelnia będzie powleczona czy nie to zależy od twojego wyboru. Obydwie nadają się do naleśników ale inaczej się z nimi obchodzi. Ja smażę naleśniki (od święta) na patelni stalowej bez powłoki ochronnej, zarazem smażę na niej i mięso i warzywa i jajca czy omleta. Na żeliwnej próbowałem tylko omleta do tej pory ( bo krótko je mam). Przy zakupie musisz siebie zapytać : ile chcesz wydać , jaka wielkość , powleczona czy nie, jak powleczona to z blachy czy odlew aluminiowy, czy specjalna do naleśników czy uniwersalna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Raczkowanie
|
Ja ma teflonową, wcale nie była droga, a bardzo dobrze się sprawdza. Ostatnio myślałam o zakupie elektrycznej. Macie jakieś doświadczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Konto usunięte
|
Apropos patelni i oleju: próbowałem spalić olej słonecznikowy na patelni żeliwnej i... byłem miło zaskoczony wytrzymałością oleju słonecznikowego. Przy temp. 250C jeszcze nie dymiło się i olej nie zmienił koloru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Raczkowanie
|
Zdrowa dieta to podstawa, ja już jakiś czas używam patelni filipiaka i smażąc bez tłuszczu dużo lepiej się czuję, bo nie mam niepotrzebnie obciążonego żołądka i tak często mięso, warzywa, czy ryby smaruje dobrą oliwą, ale na patelnię już nie dolewam.
Edytowane przez wera1115 Czas edycji: 2017-02-20 o 23:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Konto usunięte
|
Kazda inna patelnia tez to potrafi. Filipiak ameryki nie odkryl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Raczkowanie
|
czy ktoś mi wyjaśni prosto o co chodzi z tą akutermią? min. w naczyniach, patelniach philipiak.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 |
Przyczajenie
|
Ktoś ma patelnie żeliwną i może polecić jakiś model bo szukam czegoś na lata.
![]() |
#329 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeszcze godna polecenia jest firma Skeppshult (Szwecja). Ja bym sklasyfikował tak: 1 miejsce Le Creuset 2 Skeppshult 3 Ronneby Bruk 4 Lodge |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Przyczajenie
|
Dzięki za info, ja jednak na początek wybralem tą - http://astra-agd.pl/ru/kinghoff-pate...wana-20cm.html
Żeliwna, ciężka a na dodatek emaliowana więc nie trzeba jej natłuszczać. Firma Kinghoff, może da rade. O tej Le Creuset słyszałem ale 400zł za patelnie troche mnie przeraziło, może najpierw wypróbuję tańsze ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.