![]() |
#151 | |||
BAN stały
|
Dot.: Westchnienie z Krakowa, O kobietach fatalnych
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a) zaprosić ją gdzieś i spędzić z nią kilka godzin sam na sam i wręczyć prezent przed urodzinami, b) pomóc jej w zorganizowaniu imprezy, żeby mogła sobie pogadać z rodziną zamiast biegać na trasie kuchnia-pokój. Ale oczywiście babcia na peeewno woli mieć jak najwięcej osób za stołem i w ogóle nie zależy jej na kontakcie, więc takie rozwiązania nie wchodzą w grę (bo jeszcze nie daj borze nie dałoby się mówić o tym tak wielkim, szlachetnym i wspaniałym poświęceniu, które przecież powinno być normą, bo jakże to tak można, żeby się z babcią pobawić a nie dla niej poświęcać). |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201703061049 Czas edycji: 2016-08-22 o 16:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201703061049 Czas edycji: 2017-02-16 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
BAN stały
|
Cytat:
, BO JA BABCIĘ KOCHAM. To żaden kompromis i żadne poświęcenie jak się robi coś, na co się średnio ma ochotę, ale wszystko to w drodze do osiągnięcia celu, który chce się osiągnąć. To naturalna kolej rzeczy. Za to mieć potrzebę podkreślania tego swojego wielkiego przykładowego poświęcenia dla babci, tylko po to, żeby zaraz stwierdzić, że jak dla babci to żadne poświęcenie - tylko po to, żeby zaznaczyć, jakie zgorszenie budzi świadomość, że można nie chodzić tam, gdzie się nie ma ochoty i nie robić tego, na co się nie ma ochoty, nie mając w dupie ani przykładowej babci, ani znajomych. Autor wpadł na wyśmienity pomysł z wypominaniem zachowań socjopatycznych, które wg. niego polegają na nie braniu udziału we wzajemnych szantażach emocjonalnych i wymuszeniach w imię dostarczania komuś/sobie przyjemności. ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Oboszeboszszeboszsze zróbciecośzróbciecośzróbc iecoś, ta podua fisaszanka i jeszcze parę innych nie chco sie integrować z grupą i jeździć po tych, po których grupa aktualnie ma ochotę pojeździć. Wyzywanie ludzi im się nie podoba i utwierdzanie ludzi w patologicznych wzorcach, kryyyste panie co z tym światem, jak to tak można?! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja się pytam, kto tu z grupą przyszedł pojeździć? Powtarzam, belkę wyjmij. I jakież to patologicne wzorce są tym razem utrwalane u biednych, nieświadomych wizażanek? Czyżby zrobienie przyjemności babci, wróć, branie udziału w emocjonalnym szantażu celem uzyskania korzyści? Wytłumacz, bo my tu bez ciebie jak dzieci we mgle. Może ty tak widzisz świat, wiadomo, każdy mierzy swoją miarą, ale wyobraź sobie, nie wszyscy. Edytowane przez 201703061049 Czas edycji: 2016-08-22 o 16:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |||||
on tired little feet
|
Mam jedną osobę którą uważam za wrogą mi, jest to siostra mojego chłopaka. Po awanturze z nią usunęłam ją ze znajomych na facebooku, nie witamy się ze sobą jeśli się mijamy, nie mamy żadnych kontaktów, nie odpisuje jeśli się do mnie odezwie. Da się. Niczego nie trzeba.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie mam ani w pracy, ani w domu ani wśród znajomych zasad które zabranialyby sie rozesmiac. Cytat:
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież piszą, że chodzi o robienie rzeczy, których się nie chce, a które ktoś próbuje wymusić. Jak ci sprawia przyjemność pójście na te przykładowe urodziny babci to najwyraźniej nie chodzi tu o ciebie. Tylko o osoby, które robią coś, bo tak wypada, żeby nie zrobić x przykrości, żeby iść na kompromis etc. To nie jest tylko "Pójdę na imprezę, na którą nie chce, bo inaczej będzie koleżance przykro". To także "Muszę zaprosić ich na ślub, mimo ze ich nie znoszę, bo inaczej się obrażą", "Ochrzczę dziecko, bo babci będzie przykro", "Muszę założyć buty na obcasie na własny ślub, bo mama kazała". I nie, to nie jest mój wymysł tylko przykłady z życia. Chodzi o sam sposób myślenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie wiem, jak u kogoś pierwszą reakcją zawsze jest nieufność, podejrzewanie manipulacji/złych intencji/krzywdy, to żal mi takiej osoby, naprawdę, najwyraźniej miała kiepskie doświadczenia w życiu. Ale to nie jest powód, żeby swoje skrzywienia przedstawiać jako zdrową normę i innym wciskać na siłę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#161 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
To, co napisała thirky + słowa autora: Cytat:
Nadal uważasz, że nie jest obłudny? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A jeśli chodzi o zarzut "jeżdżenia po innych" to szczerze mówiąc nie wiem kogo dotyczy, bo ja mam wrażenie, że nie tych, o których mowa ![]() ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Za "obłudę" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie oberwała. Próbowała stwierdzić, że manipulacje i bierna agresja jest normalna i trzeba być temu posłusznym, bo się od tego nie umiera, a jedynie cierpi. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#167 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
Naprawdę mi przykro, że życie cię wyuczyło takich wzorów myślowych. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
on tired little feet
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Jakbym wiedziała że przyjaciółka poświęca się żeby być u mnie na urodzinach, bedzie się tam niekomfortowo czuła to nie chcialabym aby przychodziła. Czułabym że robi sobie krzywdę żeby tylko zrobić mi przyjemność, podczas gdy większą przyjemnością dla mnie byłoby spotkanie się z nią w takim miejscu i okolicznościach, gdzie obie będziemy się dobrze czuły. A podczas imprezy niech zostanie w domu albo robi cokolwiek innego z czym będzie jej dobrze i swobodnie.
![]() |
![]() |
#169 |
Konto usunięte
|
Jakiego? Takiego, w którym wychodzisz czasem ze strefy komfortu?
Ja jestem w dużym stopniu introwertykiem i np. imprezy wymagają ode mnie ''przełamania się'', wyjścia właśnie poza strefę komfortu i odpowiedniego nastawienia. Jak już jestem, bawię się świetnie. I mój TŻ np. mnie czasem wyciąga - nigdy nie przymusza, nie zrzędzi, ale czasem wolałabym zostać w domu, a idę, bo CHCĘ mu zrobić przyjemność, bo cieszy mnie, że po dziesięciu latach wciąż mu mało mojego towarzystwa, a poza tym sama wiem, że kontakt z ludźmi jest mi niezbędny do życia i szczęścia. Edytowane przez 201703061049 Czas edycji: 2016-08-22 o 17:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wydaje mi się, żeby było to znów tak wielkim poświęceniem, chociażby te przykładowe urodziny. Każdy ma wolny wybór ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Adeero, Po odparciu serii absurdalnych zarzutów Vivien Leigh, jako Kathy Bates, odmawiasz mi prawa do obrony własnego zdania... ![]() ![]() Przeglądałem wątki z Twoim udziałem Adeero. Pozujesz na nestorkę forum, "Damę" o błyskotliwości Marilyn Monroe. ![]() Wykorzystujesz własną przebojowość do ośmieszania ludzi rozkojarzonych. Pracowałem kiedyś w jednym miejscu, gdzie przy wykonywaniu najbardziej podstawowych prac zatrudnione były osoby z lekkim upośledzeniem umysłowym... Była tam pewna kobieta, która uwielbiała im dogryzać. Widziałem jak chorą satysfakcję czerpie z docinania osobom nad którymi intelektualnie góruje, choć Ci nieszczęśnicy, nie atakowali jej nigdy... Nie wiem dlaczego, ale spojrzawszy na parę innych wątków z Twoim udziałem, jakoś w błysk miałem jej obraz przed oczami. Wyglądasz mi na czytelniczkę. King ![]() A zachowania socjopatyczne o których wspomniałem są zalecanymi przez osoby wyżej i nie ma w tym twierdzeniu odrobiny przesady. Po prostu niewiedza i brak obycia... Jeśli ktoś chce udawać Jamesa Dean'a niechże ma w tym odrobinę gracji, a nie tylko zaściankową przekorność z niezdolnością uniesienia się nad własną urazę i chwiejny nastrój. Chyba każdy, kto choćby przewertuje wątek, nie będzie miał wątpliwości, kto jest wilczurem, a kto zającem. Pozwól, że zastrzygę uszami. ![]() thirky, Ani razu nie stwierdziłem, że nie byłem, czy bywam na imprezach. Przeciwnie, zaznaczyłem, że zdarza mi się to i wówczas biorę udział raczej jako obserwator i umiarkowany uczestnik. Nie szaleję, jestem tylko obecny. Uczestniczę pozornie. ![]() Zauważam dwa sposoby funkcjonowania umysłu niektórych osób w tym wątku... PRZERZUT - PROJEKCJA. Jakież to prymitywne... Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2019-09-08 o 17:22 Powód: przywrócenie tresci |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
on tired little feet
|
Ale co przez to rozumiesz? Podaj przykłady.
![]() |
#173 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak, robienie czegoś wbrew sobie tylko dla społecznego poklasku i tytułu "dzielnej męczennicy, lepszej niż my wszyscy" jet manipulacją i bierna agresją oraz obłudą. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Naczelna Nastolatka
|
Próbuję zrozumieć tą koncepcję przejścia przez życie i nie robienia nigdy rzeczy, na które się nie ma ochoty.
Czyli jak mnie babcia prosiła o zrobienia zakupów, a ja przyjeżdżałam do niej zjechana jak koń po westernie, to miałam powiedzieć żeby sobie sama poszła czy jak to miało wyglądać? A jak psu trzeba opatrunek zmienić, a ja nie mogę od zawsze patrzeć na rany i krew, to mam nie zmieniać? Ma chodzić kilka dni z ufajdanym opatrunkiem?
![]() |
#177 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie każdy jest obłudnikiem, który robi coś dla innych tylko w tym celu, by być ''lepszą niż wszyscy''. Naprawdę, myślę że coś tu jest na rzeczy i wartoby to przepracować. Bez ironii. ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
Serio, nie ogarniam, jak z takim nastawieniem przejść przez życie i nie zwariować? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Naczelna Nastolatka
|
Miałam po prostu świadomość, że nie chcę żeby staruszka z początkami Alzheimera albo staruszek z zaawansowanym Parkinsonem chodzili po zakupy, jeśli ja już jestem. Pomimo tego, że przyjeżdżałam po całym tygodniu pracy w dwóch miejscach, na studia w weekend. Byłam zmęczona permanentnie.
Ostatnie co mi się chciało to zakupy albo chodzenie do banku opłacić rachunki. Więc naprawdę nie rozumiem, jak to się żyje bez robienia czasem czegoś wbrew sobie.
![]() |
#179 | |||
on tired little feet
|
Cytat:
On na szczęście mi nigdy tego nie robił, mądrzejszy jest. Teraz jakby chciał iść ze mną na imprezę to poszedłby sam, ja też. ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#180 |
Naczelna Nastolatka
|
Chciałam się położyć i żeby nikt nic ode mnie nie chciał. Więc pójście do zakupy to było zmuszenie się do tej pomocy, nie miało nic wspólnego z moimi potrzebami.
Zmiana opatrunku u psa jest daleko, daleko poza moją sferą komfortu. Ale muszę więc robię to. NIE CHCĘ ale robię. Jestem męczennicą i powinnam iść na terapię.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.