|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie grudniowe na II trymestr gotowe :) 2016
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o te prywatne żłobki to po pierwsze radziłabym, aby nie umawiać się na tzw "oglądanie" bo wtedy specjalnie nagle jest robione kółko graniaste, puszczana ca całą parę muzyka dziecięca, opiekunki poustawiane po kątach, dzieci nie płaczą bo są np uspokojone smoczkami, flipsami czy innymi i w ogóle sielanka A tak jak wejdziesz niespodziewanie to widać jak na dłoni jak jest naprawdę (i nie chodzi tu o np o to, że jakieś dziecko płacze bo zawsze ktoś komuś coś zabierze, ktoś się przewróci albo przypomni mu się, że ma mamę czy cokolwiek, no generalnie dzieci płaczą ), ale widać m.in rzeczywistą ilość opiekunek (to, że np nie ma jednej Pani bo ma urlop nie jest wytłumaczeniem, bo powinno być za nią zastępstwo), czy dzieci mają czyste buźki, nie śmierdzi za przeproszeniem kupą, opiekunki faktycznie zajmują się dziećmi i ogólnie jak wygląda całokształt, czy np dzieci nie jest za dużo bo to widać od razu. Po drugie poproście o to, aby obejrzeć wszystkie pomieszczenia, sale zabaw, jadalnie, sypialnie, ogródek itd (składzik na miotły można podarować Zobaczcie czy są odpowiednie przystosowane meble, toaleta, czy każde dziecko ma swój nocniczek. Ogólnie też spójrzcie czy jest czysto. Możecie poprosić dokumenty takie jak; odbiór lokalu przez Straż Pożarną, odbiór przez sanepid, wpis do rejestru żłobków/klubów dziecięcych Urzędu Miasta. Dyrektor powinien pokazać Wam te dokumenty. Popytajcie o ilość dzieci w grupie/grupach, ilość opiekunek, ich wykształcenie czy doświadczenie (tu nie ma reguły bo młoda studentka pedagogiki, często lepsza jest od 60 letniej magister Haliny, ale warto spytać )Zapytajcie jaki mają program adaptacyjny i czy możecie w pierwszym dniu posiedzieć z dzieckiem na sali chociaż trochę, aby go wprowadzić. Adaptacja średnio powinna trwać tydzień (pierwszy dzień do godziny, drugi dzień 2 godziny, trzeci dzień 3 godziny itd). Jak żłobek nie ma konkretnego planu adaptacji, kategorycznie odmawia rodziców na sali to od razu podziękujcie bo to jest mega ważne, nigdy nie rzuca się dziecka pierwszego dnia na cały dzień w nowym miejscu. Zapytajcie się też o wyprawkę dla dziecka co powinno mieć ze sobą (powinna być sprecyzowana lista) o catering czy kuchnię (jak catering to weźcie nazwę i sprawdźcie opinie w necie), o plan dnia (np jeśli np żłobek jest otwarty do 18 a ostatni posiłek jest 0 14 to już trochę nie pasuje Koniecznie popytajcie się o wychodzenie na dwór, najlepiej jak żłobek ma ogród bo nie oszukujmy się dwulatki czy młodsze nie ustawią się w pary czy do węża i nie pójdą na spacer (jak nie ma ogrodu zazwyczaj maluchy na dwór nie wychodzą, więc ogródek jest koniecznością jak dla mnie )Ogólnie spójrzcie sobie na salę gdzie są dzieci, jak tulą się do opiekunek, śmieją się, cieszą to dobry znak oczywiście Zobaczcie jak opiekunki się zwracają do dzieci, czy są miłe, uśmiechnięte. To też od razu widać Popatrzcie czy zabawki są ładne, niezniszczone, jak wygląda przewijak itp. Możecie zapytać o zajęcia dla maluszków, dobry dyrektor inwestuje już w osobne zajęcia z angielskiego i np rytmiki (wtedy przychodzą Panie wykwalifikowane "z zewnątrz") To chyba taka podstawa ![]() ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Cytat:
|
|
#4712 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wielkie dzieki
|
|
|
|
|
#4713 |
|
Zadomowienie
|
Velvet Wave dziękuję za wyczerpujący opis na co zwrócić uwagę. Skopiowałem sobie i wysłałam do meza na fb żeby kiedyś w przyszlosci do tego wrócić.
---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Tak wogole to bylam dzis u dentysty i tak jak myslalam, 2 ósemki do usunięcia ale nimi będziemy się martwić po porodzie no i mialam malutka dziurkę, ktora została os razu zaleczona. Dentysta proponował mi znieczulenie... nawet się już zdecydowałam po czym zapytal czy nie wolałabym bez bo to zajmie kilka minut i jego zdaniem boleć nie powinno... w koncu się odważyłam bez znieczulenia i nie żałuję. Wogole nie widać, że ząb był wypelniany, a muszę powiedzieć, że to tej pory absolutnie nie ufalam angielskim dentystom. Uciekam spać. Dobranoc mamusie i skaczace w brzuszka urwisy. |
|
|
|
#4714 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też się zbieram do spania, dobrych snów
![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Czy słyszałyście o czymś takim jak Tens? Podczytuje sierpniówki i jedna dziewczyna pisała, że bardzo jej pomógł przy skurczach. I dzisiaj Szwagierka miała to omawiane na szkole rodzenia w którym mamy rodzić, ponoć kupuje się tylko własne elektrody bo mają go na stanie. Hmmm ciekawe, ciekawe
|
|
|
|
#4715 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
muszę to gdzieś zapisać ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny śniło mi się, że robiłam ciasto drożdżowe... to już jakiś obłęd! a jak się robi tą kruszonkę na górę ciasta? ![]() Motywuje się żeby wstać i iść na tą glukozę... ale jak myślę o tym cieście to chce mi się jeść |
||
|
|
|
#4716 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z twojego postu wynikalo ze myslisz o wkladaniu go do Bożeny 😆 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4717 |
|
Zadomowienie
|
Monia, ja miałam cc, dwa tygodnie przed tp, również bałam się, o pokarm, ale trochę poczytałam wcześniej i nie miałam żadnych problemów. Chciałam jak najszybciej przestawić mała do piersi i po 2 godzinach od cc przestawiłam. Prosiłam również, żeby jej nie dokarmiali i przynosili w nich na karmienie. Trochę było to ciężkie na początku, bo nie mogłam się ruszać, właściwie mąż ja przystawial i trzymał. Nie wiedzieliśmy też jak poprawnie powinna chwytać pierś i też wolalalam położna, żeby mi pokazała. Już drugiego dnia było ok, niestety zaczęła spadać z wagi więc niż norma i w końcu podałam jej mm, ale to był jeden raz kiedy dostała. Nie dałam sobie wmówić, że nie mam pokarmu, tylko przystawialam ciągle i karmię do tej pory
ale już tylko przed snem chociaż też nie zawsze, licze, że lada moment będzie koniec. Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4718 |
|
Zakorzenienie
|
o mamciu ale się rozpisałyście jeszcze wczoraj
główny temat oczywiście jedzonko no ale jak wczoraj tyle ciast się upiekło to nie mogło być inaczej ach dziewczyny! proszę, trzymajcie kciuki bo ważą się losy mojego mieć lub nie mieć mojego wymarzonego wózka znalazłam idealny za kasę, która jest adekwatna i już było wsio dogadane ale babeczka cały tydzień siedzi sama z córcią w domu i nie ma jak wysłać wózka więc stwierdziła, że raczej odbiór osobisty wchodzi w grę a ona jest z dolnośląskiego (praktycznie spod samej granicy) a ja z mazowieckiego więc odpada. Jeśli znajdzie się ktoś kto jej pomoże z wysyłką to wyśle a jak nie to będę musiała odpuścić
|
|
#4719 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:34 ---------- Poprzedni post napisano o 06:32 ---------- Cytat:
Trzymam kciuki za glukoze 🤗🤗🤗 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:35 ---------- Poprzedni post napisano o 06:34 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#4720 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4721 |
|
Zadomowienie
|
Ja dziś miałam beznadziejne sny
Ale za to liczę że dzień będzie wspaniały Miłego dnia dziewczynki 😚 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4722 |
|
Raczkowanie
|
Aj aj, dziewczyny, normalnie nie nadążam za Wami... i to nie trochę, to ciągle parę stron!!!
Co do planu porodu, to ostatnio u moich koleżanek nie wzięto ich w ogóle pod uwagę!! A jedna miała zaleconą cesarke ze względu na wysokie ciśnienie. W końcu i tak sięs kończyło na cesarze ale z powiklaniami. W ogóle ostatnio nasłuchałam się opinii o szpitalu akademi medycznej, i na 100 % tam nie będę rodzić. Co do cięcia i szycia to chyba wolę tak niż miałabym być rozerwana. Z tą blizna tpo pierwszym porodzie to miałam problemy- bolała przy każdym okresie przez parę lat. Z drugiej strony czytalam że w Polsce tnie się tak na wszelki wypadek. Miłego dnia A ja "idę" nadrabiać zaległości
|
#4723 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
||
|
|
|
#4724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4725 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki tu ruch
|
|
|
#4726 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
100 g cukru 200 g mąki Wsypujemy wszystko do miski i ugniatamy do połączenia składników. Najlepiej aby masło miało temperaturę pokojową I gotowe sypiemy na ciasto kawałeczkami.---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4727 |
|
Zadomowienie
|
Emosz dzięki że ty o tą kruszonke zapytalas
Bo ja też nie wiedziałam jak się ją robi Ale wstyd było mi się już pytać 😆 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4728 |
|
Zadomowienie
|
O rety
ile nadrabiania a te ciasta wasze no wyglądają cudnie i przepis na kokosanki tez zapisany Ja do porodu narazie podchodzę z dystansem..to pierwszy porod nie wiem czego mam sie spodziewać więc się nke stresije jeszcze jakoś..urodzić trzeba wiec no jak bedzie tak bedzie
|
|
|
|
#4729 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4730 |
|
Zadomowienie
|
Tak to wygląda w kartonie. Jej się na porodówce przydało.
|
|
|
|
#4731 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#4732 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
takie z nas sieroty :P Właśnie skończyłam pić tą glukoze, okropność... dobrze, że chociaż tą cytrynę mogłam dodać, a teraz czekam na kolejne pobranie i serce mi wali z tego cukru :P Cytat:
|
||
|
|
|
#4733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
INFO ROKU W szpitalu w ktorym chce rodzic ( jedyny w miescie) jedna z poloznych jest byla mojego TZ. Jak na nia trafimy to bedzie zabawa! ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Co do tensu - pierwsze slysze. Ale jeszcze mam byc podlaczona pod prad w tym calym porodzie? Moze ja juz zaczne wybierac trumne, bo ten porod coraz bardziej przerazajacy mi sie wydaje 😨 |
|
|
|
|
#4734 |
|
Zadomowienie
|
Haha Papaya, ale jaja, faktycznie może buc wesoło
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za pocieszenie ale wiadomo jak to jest jak się kobieta na coś nastawi nawet męża zdołałam przekonać a tu takie rozczarowanie
|
|
|
#4736 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Kochane
ile postów szok !!!!! Nie wiem kiedy nadrobię ![]() Velvet super wpis !!! Zapisuje ![]() Motylku trudno moze tylko chciala sprawdzic za ile jest go w stanie sprzedac? Przeciez mogla zadzwonic po kuriera i nie musialaby wychodzic z domu..papaPapaya obyś na nią nie trafiła !!! Miala by co opowiadac do konca zycia ![]() ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- U nas remont pełną parą tata nam dzis meble z Ikei dowiezie uff sam sie zadeklarowal wiec super bo wszyscy kumple na urlopie a meble ciezkie jak cholerka juz nie moge sie doczekac efektu koncowego![]() Niestety nie jestem w stanie byc teraz na bieząco.. ale nadrobie potem wszystko
|
#4737 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pod spodenki, pod półśpioszki, albo po prostu po domku Są męskie wzorki i kolorki ![]() Cytat:
![]() Ja mam nadal dziurę :P Cytat:
![]() Aż pojechałam zawieźć kawałek teściowej, musiałam się pochwalić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak tylko chodzę na dział dziecięcy to tż gorączki dostaje, bo ostatnio tylko tam chodzę :P Muszę przystopować... Cytat:
Cytat:
Wiem jak to jest, bo mi babka wczoraj zwinęła ze sklepu mój ulubiony Sirion... Będę musiała 2 tygodnie czekać na dostawę ![]() Ale na pewno jeszcze coś znajdziesz ![]() Cytat:
![]() Aaaach... Pychotka... Na śniadanko drożdżak i mleko
|
|
|
#4738 |
|
Zakorzenienie
|
Co do nacięć w szpitalach to u mnie wiekszosc kobiet jest nacinanych.. Chcialam przez to zmienic szpital ale czy ja wiem czy jest sens.. A jak nagle zaczne rodzic i pozniej nie dojade to vede sie bardziej bac niz jak sie nastawie odrazu... Ja bardziej niz sn i naciecia boje sie cesarki.. Moja mama fatalnie sie po niej czula 7 lat temu jak urodzila brata do tej pory to pamietam.. Pojechalam do szpitala a ona wyła jak bóbr bo sie ruszac nie mogla i z placzu nie byla mi w stanie powiedziec o co jej chodzi a ja wtedy pomyslalam ze z malym cos sie stało... Jednak co natura to natura.. Chociaz jak mnie rwa rozkreci sie dalej to tez wskazanie do cc..
|
#4739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tą była tż to udanie masz, no ja też chyba nie chciałabym tak trafić;D ale może jest już szczęśliwą mężatką i wam też będzie życzyć tylko szczęścia
|
|
|
#4740 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale masz czas jeszcze cos znajdziesz :-* Cytat:
Cytat:
ja zaraz spadam na pazurki a potem bede fotografem uwieczniajacym nasze roboty na budowie Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.

A tak jak wejdziesz niespodziewanie to widać jak na dłoni jak jest naprawdę (i nie chodzi tu o np o to, że jakieś dziecko płacze bo zawsze ktoś komuś coś zabierze, ktoś się przewróci albo przypomni mu się, że ma mamę czy cokolwiek, no generalnie dzieci płaczą
), ale widać m.in rzeczywistą ilość opiekunek (to, że np nie ma jednej Pani bo ma urlop nie jest wytłumaczeniem, bo powinno być za nią zastępstwo), czy dzieci mają czyste buźki, nie śmierdzi za przeproszeniem kupą, opiekunki faktycznie zajmują się dziećmi i ogólnie jak wygląda całokształt, czy np dzieci nie jest za dużo bo to widać od razu.
Zobaczcie czy są odpowiednie przystosowane meble, toaleta, czy każde dziecko ma swój nocniczek. Ogólnie też spójrzcie czy jest czysto.

ale już tylko przed snem chociaż też nie zawsze, licze, że lada moment będzie koniec. 

znalazłam idealny za kasę, która jest adekwatna i już było wsio dogadane ale babeczka cały tydzień siedzi sama z córcią w domu i nie ma jak wysłać wózka więc stwierdziła, że raczej odbiór osobisty wchodzi w grę a ona jest z dolnośląskiego (praktycznie spod samej granicy) a ja z mazowieckiego więc odpada. Jeśli znajdzie się ktoś kto jej pomoże z wysyłką to wyśle a jak nie to będę musiała odpuścić