Lutówki 2017 ❤ cz. II - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-23, 09:33   #2851
mariea
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. II

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Przyszly wyniki Nifty i wszytsko jest w porządku i potwierdziła sie płeć z wczorajszego Usg

Ja mam bardzo niskie ciśnienie i jedna latte dziennie pije.
to w takim razie jeszcze raz gratuluję
Stary 2016-08-23, 09:35   #2852
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Przyszly wyniki Nifty i wszytsko jest w porządku i potwierdziła sie płeć z wczorajszego Usg

gratuluję

Idę zaraz do dentysty z córą i ja przy okazji też
wstyd...3,5 letnia córka się nie boi,a ja tak
Stary 2016-08-23, 09:35   #2853
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Próbuję się umówić na PAŹDZIERNIK na prenatalne i taka lipa z terminami, że jestem w szoku. Ostatnio byl problem bo urlopy... a teraz problem bo? bo tak.
Na który tydzień najlepiej się zapisać? Jedyny wolny termin na razie jaki znalazłam to 22t3d albo 20t2d
ja bym pewnie wzięła 20t2d.
ja mam gorzej bo mam do wyboru 19t5d i nie wiem czy nie za wcześnie, a potem chyba jakoś między 21-22, nie mam żadnego w 20 skończonym tygodniu, ale się pocieszam, że może dojdą terminy, bo jeszcze sporo czasu, czasem tak jest
Stary 2016-08-23, 09:35   #2854
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość

Macie, używacie suszarek kondensacyjnych do ubrań? Jak pomyślę, o tym praniu porozwieszanym w salonie przy dwójce małych dzieci to mi się słabo robi. Będzie przypływ gotówki to chyba kupię.
Mnie się ostatnio zepsuła pralka i już byłam zdecydowana, że jeśli nie będzie się dało danio naprawić to dołożę i kupię pralko-suszarkę.
Świetna sprawa. "Niestety" pralka naprawiona i zostałam ze zwykłą

Zapisałam się na te prenatalne na 5.10 Powinno być ok. Miałam nadzieję, że będą godziny wieczorne żeby wziąć Tż wreszcie a tu dupa - 8 rano. No ale zobaczymy, może się jakoś zwolni z pracy na godzinkę..
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 09:36   #2855
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
gratuluję

Idę zaraz do dentysty z córą i ja przy okazji też
wstyd...3,5 letnia córka się nie boi,a ja tak
ja dziś już 2x torsje i raz wymioty. dzień jak co dzień... aż szok jak mam raz na kilka dni piękny dzień bez wymiotów.
a najpierw myslalam, ze te drzwi to drzwi to kibelka, a Ty się dentysty boisz, już kumam

Edytowane przez mariea
Czas edycji: 2016-08-23 o 09:37
mariea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 09:37   #2856
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lorelei24 Pokaż wiadomość
U nas z wyborem imienia będzie największy problem, bo na nic nie jestem zdecydowana. Niby podoba mi sie Aleksander i Emilia, ale z drugiej strony boję się, że po urodzeniu przypomni mi sie jakieś inne super imię i będę żałować. Te moje niezdecydowanie przejawia się chyba w każdej dziedzinie życia Będzie musiał TŻ zdecydować

Od jakiegoś czasu męczą mnie bóle głowy. Lekarz powiedział, że to od ciśnienia i mam jedną kawę sobie wypić, ale guzik pomaga
A ile wody pijesz? Moze troche za mało? A kawę mozesz spokojnie wypić babie wczoraj tez bolała glowa i wypiłam trochę kawy i dopełniłam mlekiem

Cytat:

Super, to jestes jedyna, ktora zna plec na 100%
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 09:40   #2857
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
ja mam gorzej bo mam do wyboru 19t5d i nie wiem czy nie za wcześnie, a potem chyba jakoś między 21-22, nie mam żadnego w 20 skończonym tygodniu, ale się pocieszam, że może dojdą terminy, bo jeszcze sporo czasu, czasem tak jest
ja w pierwszej ciąży byłam w 19 tyg i było dobrze
Stary 2016-08-23, 09:41   #2858
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Ale 21 to też dobrze wg mnie nie trzeba trafiać e środek...
Choć z drugiej strony ja pierwszego trymestru miałam wcześniej jak później, przeziernosc wyszła wysoka, niby w normie ale się zastanawiałam czy za 2 tyg nie byłaby większa skoro.dziecko większe... A norma dla rozpiętości tych 4tygodbi taka sama...
Stary 2016-08-23, 09:46   #2859
ila26
Raczkowanie

Dziewczyny, czy usg połówkowe jest konieczne?

Czym różni się od genetycznego? Jeśli wykonywałam genetyczne i na ogólnych wizytach jest ok, to czy trzeba je wykonywać?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ila26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 09:55   #2860
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość

Czym różni się od genetycznego? Jeśli wykonywałam genetyczne i na ogólnych wizytach jest ok, to czy trzeba je wykonywać?

USG połówkowe jest to normalne USG wykonywane ok. 20 tygodnia - sprawdzenie, czy dziecko poprawnie się rozwija. USG genetyczne jest wykonywane najpóźniej przed końcem 21 tygodnia i polega na bardziej szczegółowym sprawdzeniu, czy dziecko nie ma wad genetycznych. Są dokładnie oglądane wszystkie narządy wewnętrzne maleństwa, mierzone pewne charakterystyczne parametry (fałd karkowy, kość nosowa itp.).
dobrze myślę?

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2016-08-23 o 09:58
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 09:59   #2861
Opiumalfa
Zakorzenienie

U mnie to sie nazywa usg II trymestru i idę na nie miedzy 21-22 tyg to specjalistycznego szpitala a super sprzętem. Muszę sie dziś umówić. Wypada mi na ostatni tydzień września - pierwszy tydz października.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 10:02   #2862
__malaMi__
Zadomowienie

Cytat:
a jakie masz ciśnienie? jak niskie to jak raz wypijesz nic się nie stanie.

ja tak jak Lilotka, jakieś 600 mg dziennie. Zapobiegawczo wystarcza połowa tej dawki, ale jak czuć napięcie, to ok 600 mg
cisnienie mam niskie, 95-105/55-65, ale połozna mi powiedziała, ze w ciazy 90/60 jest super ...

ok, czyli ja mam tabsy po 375 to jedna wystarczy

Cytat:

gratulacje! a przypomnij mi, ty miałas wskazania do nifty? czy po prostu od razu robiłaś, bo coś tak mi sie kojarzy?

Cytat:
Próbuję się umówić na PAŹDZIERNIK na prenatalne i taka lipa z terminami, że jestem w szoku. Ostatnio byl problem bo urlopy... a teraz problem bo? bo tak.
Na który tydzień najlepiej się zapisać? Jedyny wolny termin na razie jaki znalazłam to 22t3d albo 20t2d
wg mnie 20 lepiej, tak w środku

Cytat:
Napisane przez Lilotka Pokaż wiadomość

Dlaczego nie pijesz? Można do dwóch filiżanek dziennie, no i około 2l wody. Wtedy ból głowy powinien ustąpić.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Ja pije jedna dziennie za pozwoleniem mojego lekarza ale różne są zdania opinie. Ja tu na forum nie słuchałam można nie można,można dwie, trzy,osiem tylko zapytałam lekarza i od początku każdego dnia po jednej. Pilnuje tylko zeby była z ekspresu
nie pije, bo... tak postanowiłam jak dowiedziałam sięo ciazy to stwierdziłam, ze odstawię
odstawiłam kawe, czarna herbatę, zieloną, białą taka faza
początkowo miałam skurcze wiec troche panikowałam no i tak wyszło.

sama uważam, ze taka kawa pewnie nie zaszkodzi, ale z drugiej strony jesli mogę odstawic to czemu nie.

wode piję, chociaż ostatnio ok. 1.5l plus inne napoje, na zime chyba wrócę do czarnej herbaty chociaż raz dziennie, bo nie wytrzymam :P
Stary 2016-08-23, 10:03   #2863
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie "zwykły" lekarz wykonuje je też normalnie na wizycie jako "usg rozszerzone" ale po prostu na gorszym sprzęcie. Niekoniecznie muszę iść na dodatkowo płatne ale idę dla swojego świętego spokoju. Chcę też zrobić echo serca.
Stary 2016-08-23, 10:03   #2864
kiciulec
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to kiciulec

Cytat:
super!

Mam w zaleceniach że między 18 a 22 tygodniem, najlepiej 20 tydzień.

Macie, używacie suszarek kondensacyjnych do ubrań? Jak pomyślę, o tym praniu porozwieszanym w salonie przy dwójce małych dzieci to mi się słabo robi. Będzie przypływ gotówki to chyba kupię.
Suszarka- super, z kim bym rozmawiała, kto taką ma to polecają. Niestety nie mam miejsca Baaaardzo żałuję. Najfajniejsze, że niektóre modele( nie wiem czy wszystkie) mogą odkłaczyć np koce. Mam długosierściowego psa i na myśl o takiej funkcji dostaję euforii

Ale znowu o pralkosuszarce słyszałam raczej negatywne opinie. Bo jak wypierzesz pranie to musisz suszyć je na raty. W jednym urządzeniu pojemność prania jest większa niż pojemność suszenia. Jakoś ciężko inaczej mi to wytlumaczyć
kiciulec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 10:15   #2865
mariea
Zakorzenienie

Cytat:

połówkowe nie zastąpi genetycznego, każde z nich sprawdza rozwój dziecka na różnym etapie. myślę, że na zwykłym usg mniej rzeczy jest ocenianych: http://www.usgecho4d.pl/usg-rozwoju-...polowkowe.html

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Cytat:
Ale 21 to też dobrze wg mnie nie trzeba trafiać e środek...
Choć z drugiej strony ja pierwszego trymestru miałam wcześniej jak później, przeziernosc wyszła wysoka, niby w normie ale się zastanawiałam czy za 2 tyg nie byłaby większa skoro.dziecko większe... A norma dla rozpiętości tych 4tygodbi taka sama...
wydaje mi się, że skoro są jakieś widełki czasowe podane w których trzeba się zmieścić, to wszystko jedno kiedy się pójdzie, choć słyszałam nieraz, że lekarze preferują jak się pójdzie trochę później, czyli np jak genetyczne można wykonywać jak płód ma co najmniej 4,5 cm, to lekarze na ogół wolą żeby przyjść jak będzie miał ponad 5. ale myślę, że do przezierności to nie ma znaczenia. tu masz fragment wypowiedzi z innego forum:
"byłam dzis u lekarza i zadalam to samo pytanie...czy moja przeziernosc nt = 1mm sie nie zwiekszy skoro plod ma dopiero 47 mm a ona powiedziala że nie, ze co najwyzej o ok 5 mm wiec mysle że bedziesz nadal miescila sie w normach"
Stary 2016-08-23, 10:17   #2866
ewemis
Raczkowanie

Cytat:
Mi wczoraj lekarka mówiła że najlepiej w 20tyg, ale +/- te dwa tygodnie też jest dobrze ja mam 27.09 i to będzie 20t4d
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 10:27   #2867
Opiumalfa
Zakorzenienie

Mała Mi - NIFTY robiłam dla siebie, bez wskazań.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 10:28   #2868
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie się ostatnio zepsuła pralka i już byłam zdecydowana, że jeśli nie będzie się dało danio naprawić to dołożę i kupię pralko-suszarkę.
Świetna sprawa. "Niestety" pralka naprawiona i zostałam ze zwykłą

Zapisałam się na te prenatalne na 5.10 Powinno być ok. Miałam nadzieję, że będą godziny wieczorne żeby wziąć Tż wreszcie a tu dupa - 8 rano. No ale zobaczymy, może się jakoś zwolni z pracy na godzinkę..
Może to lepiej, słyszałam że pralkosuszarki to nie najlepsza opcja. Bęben jest inaczej skonstruowany i często niszczy ubrania. Ponoć najlepsza opcja to osobne urządzenia.

Cytat:
Napisane przez kiciulec Pokaż wiadomość
Suszarka- super, z kim bym rozmawiała, kto taką ma to polecają. Niestety nie mam miejsca Baaaardzo żałuję. Najfajniejsze, że niektóre modele( nie wiem czy wszystkie) mogą odkłaczyć np koce. Mam długosierściowego psa i na myśl o takiej funkcji dostaję euforii

Ale znowu o pralkosuszarce słyszałam raczej negatywne opinie. Bo jak wypierzesz pranie to musisz suszyć je na raty. W jednym urządzeniu pojemność prania jest większa niż pojemność suszenia. Jakoś ciężko inaczej mi to wytlumaczyć
Też same pozytywy słyszę. A na pralce nie możesz ustawić? Ja tak zrobię a mam mega maleńką łazienkę. I fakt, ponoć odkłacza i "odkulkowuje: Teraz tylko uzbierać fundusze...
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 10:34   #2869
patiuszka
Zadomowienie

Cytat:
U mnie "zwykły" lekarz wykonuje je też normalnie na wizycie jako "usg rozszerzone" ale po prostu na gorszym sprzęcie. Niekoniecznie muszę iść na dodatkowo płatne ale idę dla swojego świętego spokoju. Chcę też zrobić echo serca.
Ja z kolei będę mieć 2 połówkowe
W klinice prywatnej powiedzieli, że skoro już mam skierowanie na opiekę prenatalną to na NFZ dali mi termin na 23.09 na połówkowe
A mój lekarz nic o tym nie wiedział i dał mi ze swojej strony drugie skierowanie i położna mnie zapisać ma na jakiś termin też na połówkowe

Tak, że czy obowiązkowe, czy nie, to skorzystam
Stary 2016-08-23, 10:42   #2870
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Może to lepiej, słyszałam że pralkosuszarki to nie najlepsza opcja. Bęben jest inaczej skonstruowany i często niszczy ubrania. Ponoć najlepsza opcja to osobne urządzenia.
Dwie znajome mają 2w1 i bardzo sobie chwalą, ale nie wiem jakiej firmy. W mieszkaniu nie mam opcji na dwa osobne urządzenia niestety
Stary 2016-08-23, 11:00   #2871
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
USG połówkowe jest to normalne USG wykonywane ok. 20 tygodnia - sprawdzenie, czy dziecko poprawnie się rozwija. USG genetyczne jest wykonywane najpóźniej przed końcem 21 tygodnia i polega na bardziej szczegółowym sprawdzeniu, czy dziecko nie ma wad genetycznych. Są dokładnie oglądane wszystkie narządy wewnętrzne maleństwa, mierzone pewne charakterystyczne parametry (fałd karkowy, kość nosowa itp.).
dobrze myślę?
Dobrze

Cytat:
połówkowe nie zastąpi genetycznego, każde z nich sprawdza rozwój dziecka na różnym etapie. myślę, że na zwykłym usg mniej rzeczy jest ocenianych: http://www.usgecho4d.pl/usg-rozwoju-...polowkowe.html

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

wydaje mi się, że skoro są jakieś widełki czasowe podane w których trzeba się zmieścić, to wszystko jedno kiedy się pójdzie, choć słyszałam nieraz, że lekarze preferują jak się pójdzie trochę później, czyli np jak genetyczne można wykonywać jak płód ma co najmniej 4,5 cm, to lekarze na ogół wolą żeby przyjść jak będzie miał ponad 5. ale myślę, że do przezierności to nie ma znaczenia. tu masz fragment wypowiedzi z innego forum:
"byłam dzis u lekarza i zadalam to samo pytanie...czy moja przeziernosc nt = 1mm sie nie zwiekszy skoro plod ma dopiero 47 mm a ona powiedziala że nie, ze co najwyzej o ok 5 mm wiec mysle że bedziesz nadal miescila sie w normach"
Dziecko rośnie pol-centymetr na tydzień to u mnie niemało.. Ale luz. Lekarza mam mądrego wyłapie jakby było coś nie tak nie będę wchodzić mu w kompetencje
Stary 2016-08-23, 11:14   #2872
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:

Tez słyszałam ze jak juz kupować to 2 osobne niż jedno 2w1. Wlasnie cos o tą pojemność chodzi.
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 11:54   #2873
kiciulec
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to kiciulec

Cytat:

Też same pozytywy słyszę. A na pralce nie możesz ustawić? Ja tak zrobię a mam mega maleńką łazienkę. I fakt, ponoć odkłacza i "odkulkowuje: Teraz tylko uzbierać fundusze...
Pralkę mam w kuchni i stoi na niej ekspres do kawy
kiciulec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 12:06   #2874
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
super!

Mam w zaleceniach że między 18 a 22 tygodniem, najlepiej 20 tydzień.

Ja mam razem z pralką i nie wyobrażam sobie, żeby jej nie było. Ręczniki są miękkie i bardzo puszyste, pranie suszy się bardzo szybko a wysoka temperatura wybija bakterie i nie muszę prasować,bo jak złożę jeszcze ciepłe, ładnie się wygładza. Jedyny minus to to, że nie można suszyć wszystkiego. 😬

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Ja pije jedna dziennie za pozwoleniem mojego lekarza ale różne są zdania opinie. Ja tu na forum nie słuchałam można nie można,można dwie, trzy,osiem tylko zapytałam lekarza i od początku każdego dnia po jednej. Pilnuje tylko zeby była z ekspresu

gratuluję

Nie.wiem co to pogoogluje
Ja pytałam lekarza i położnej. Pozwolili 2 filiżanki dziennie. Wcześniej nie piłam więcej niż dwie więc dla mnie nic się nie zmieniło.

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 12:11   #2875
keepsmil3
Zadomowienie

Ja też ostatnio myślałam o suszeniu prania w mieszkaniu w lutym i aż się słabo robi. Latem to można na balkonie wywiesić, ale zimą całe mieszkanie będzie obstawione suszarkami ;( odnośnie kawy to jak najbardziej przy niskim ciśnieniu można pić, moja gin sama mi to doradzila. Z tym, ze mnie na początku odrzucilo od kawy i bałam się o mój obolaly żołądek żeby go jeszcze bardziej nie podraznic. Ale kilka dni temu wypilam jedną małą kawkę i wczoraj też się skusiłam. Może ból głowy całkiem nie minął, ale jakby mniej mnie ćmi.

keepsmil3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 12:19   #2876
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez keepsmil3 Pokaż wiadomość
Ja też ostatnio myślałam o suszeniu prania w mieszkaniu w lutym i aż się słabo robi.
Dla mnie suszenie to nie taki problem, i tak suszę na co dzień w mieszkaniu, ostatnio w salonie . Co więcej przypomniało mi się, że jak byłam mała, to mama specjalnie rozwieszała u mnie mokre prześcieradła żeby zwiększyć wilgotność powietrza gdy było bardzo suche przy kaloryferach. Może więc nawet suszarka na pranie pójdzie do pokoju malucha w tym celu.
Stary 2016-08-23, 12:20   #2877
Lorelei24
Rozeznanie

GG do Lorelei24

Cytat:
Napisane przez keepsmil3 Pokaż wiadomość
Ja też ostatnio myślałam o suszeniu prania w mieszkaniu w lutym i aż się słabo robi. Latem to można na balkonie wywiesić, ale zimą całe mieszkanie będzie obstawione suszarkami ;( odnośnie kawy to jak najbardziej przy niskim ciśnieniu można pić, moja gin sama mi to doradzila. Z tym, ze mnie na początku odrzucilo od kawy i bałam się o mój obolaly żołądek żeby go jeszcze bardziej nie podraznic. Ale kilka dni temu wypilam jedną małą kawkę i wczoraj też się skusiłam. Może ból głowy całkiem nie minął, ale jakby mniej mnie ćmi.

To samo powiedział mi moj gin, jak głowa boli to wypić kawę. A mojemu TŻ powiedział, że trochę podenerwować i ciśnienie raz dwa się podniesie haha

Lorelei24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 12:31   #2878
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Tez słyszałam ze jak juz kupować to 2 osobne niż jedno 2w1. Wlasnie cos o tą pojemność chodzi.
Ja mogę suszyć 5 kg a pranie jest na 7 kg.

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Cytat:

Ja susze od razu, wyjmuje tylko rzeczy ktorych nie mozna suszyc np. T-shirty z nadrukami, nie rozdzielam na raty. Susze koce, kołdry. Nie niszczy też ubrań.

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-23, 12:44   #2879
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilotka Pokaż wiadomość
Ja pytałam lekarza i położnej. Pozwolili 2 filiżanki dziennie. Wcześniej nie piłam więcej niż dwie więc dla mnie nic się nie zmieniło.

Moi to samo.mowia ja pije jedna bo druga nie robiła różnicy pije po lunchu w pracy.chyba że mam gorszy dzień i o 10 ledwo siedze to wtedy już kawkę przyjmuje

Siedzę u fryzjera i się upiększam )
Stary 2016-08-23, 13:16   #2880
minula
Wtajemniczenie

Cytat:
Moi to samo.mowia ja pije jedna bo druga nie robiła różnicy pije po lunchu w pracy.chyba że mam gorszy dzień i o 10 ledwo siedze to wtedy już kawkę przyjmuje

Siedzę u fryzjera i się upiększam )
Ja właśnie wyszłamodrostu się pozbyłam
minula jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości