|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 2.
Cytat:
![]() http://www.jezykowedylematy.pl/2012/...ika-l-mn-ucha/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3572 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
To tak jak rosół z okami ![]()
szuka nowego domu ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2016-08-24 o 12:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3573 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3574 |
niecnotliwa dziewica
|
Hi hi hi
![]() Po rosole oczywiście pływają oka (ale kiedy ja ostatnio jadłam rosół, tłusty czy nie ![]() Monikam, ja nie wiem, jak teraz wygląda nauka języka polskiego w jakiejkolwiek szkole, ale jak widzę efekty, to obawiam się, ze raczej marnie ![]() ![]()
I wanna hurt you just to hear you screaming my name Edytowane przez Margot45 Czas edycji: 2016-08-24 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#3575 |
Konto usunięte
|
Tak, bo tu właśnie chodzi o tę liczbę mnogą w odmianie oko, ucho, bo odmiana w l. poj. jest taka sama czy to narząd czy przedmiot.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3576 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Prof. Miodek prezentuje (moim zdaniem) rozsądne podejście. W sumie rzeczywiście nie ma co się upierać przy poprawnej formie (jak ta baba w kościele, która - podczas modlitwy wypowiadanej przez wszystkich zgromadzonych - KONIECZNIE musi mówić własnym tempem). Choć przyznam, że wolałabym, żeby ludzie jednak trzymali się ustalonych zasad ;P PS: Silesianna, mnie też paradoksalnie bardziej odpowiada forma Niemców, ale te Kielce mi się napatoczyły ;D więc zmieniłam nieco treść posta, tuż przed publikacją. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3577 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślę, że jest jeszcze sporo polonistów uczących jak się pisze gżegżółka i tym podobnych pier..ł zupełnie niepotrzebnych. Oczywiście przepraszam ornitologów ![]() Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-08-24 o 13:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3578 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
W n-tej z kolei powieści spotykam się z określeniem "stróżka" w odniesieniu do spływającego płynu. W książkach, które rzekomo ktoś redagował, dokonywał ich korekty i ogólnie "obrabiał". Teoretycznie, pracują nad tym ludzie wykształceni językowo, w praktyce - trzeba być kompletnym idiotą, żeby przepuścić takiego gniota ![]()
![]() |
#3579 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201609140906 Czas edycji: 2016-08-24 o 13:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3580 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tego, co słyszałam większość dziennikarzy mówi niepoprawnie: w cudzysłowiu zamiast w cudzysłowie. Już dawno nie widziałam w mediach poprawnego zapisu daty z cyfrą rzymską 24 VIII 2016 (pisane jest błędnie 24.VIII.2016). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
niecnotliwa dziewica
|
Dawno, dawno temu....
....nie, to nie początek bajki ![]() ![]()
![]() |
#3582 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawi mnie kwestia nekrologów w gazetach. Wie ktoś jak wygląda takie zamawianie, bo oprócz braku odmiany nazwisk raczej tam innych błędów nie ma. Wygląda na to, że ktoś z odbierających zamówienie to nadzoruje, ale dlaczego takie koszmarne tworki z nieodmienianymi nazwiskami? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3583 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() A co pierwszej części Twojej wypowiedzi - mnie parę razy na portalu randkowym spytano, czy jestem polonistką ![]()
![]() |
#3584 | ||
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;64507901]O to jak przy Warszawie jesteśmy. Słucham teraz audiobooka, którego akcja toczy się w komunistycznej Warszawie, niejednokrotnie padają nazwy ulic czy dzielnic. No i któregoś razu lektor przeczytał, że bohater wysiadł z autobusu i udał się w kierunku Nowego Światu. Dlaczego nie Świata?
![]() Slowniki i poradnia dość ogolnikowo tłumaczą, że nazwy własne mają często inny schemat odmiany, niż tak samo brzmiące wyrazy pospolite. Obok Nowego Światu wymieniają m.in Tarnobrzeg, d: Tarnobrzega, ale brzeg, d: brzegu. Ulica Nowy Świat zaczęła powstawać w połowie XVII wieku, nazwę otrzymała ze względu na nowe osadnictwo w tym rejonie. (parafrazuję za Encyklopedią Warszawy). Odwołanie do "Nowego Świata" czyli stosunkowo niewiele wcześniej odkrytej Ameryki jest więc dość oczywiste, a wzorzec odmiany, hmm, myślę, że mógł mieć związek z tym, żeby odróżnić od siebie oba "światy". Podobnie, jak inaczej odmienimy "bas" jako najniższy głos męski (d: basu, b: bas), a inaczej "bas" - śpiewak (d, b: basa). Cytat:
![]() Natomiast wielu ludzi jak słyszy o uchach, to patrzy na mówiącego jak na "wieśniaka" ![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3585 |
Konto usunięte
|
Tak jest pewnie w wielu przypadkach błędów popełnianych przez 95% społeczeństwa. Te 5% mówiących poprawnie odbiera się jako popełniających błąd. W moim otoczeniu ludzi wykształconych nikt nie mówi poprawnie "w cudzysłowie".
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3586 |
Zakorzenienie
|
Serio???
W sumie to... W moim otoczeniu bardzo nikły procent wykształconych odróżnia liczbę od ilości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3587 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3588 |
Zakorzenienie
|
W sumie kiedyś na studiach miałam zajęcia z panią dr z innej uczelni, która przyszła do nas na gościnne występy. Przyszła do nas i przedstawiła się: "Nazywam się Kowalska Anna. Od dwutysięcznego pierwszego roku pracuję na na uczelni XY, ale najpierw skończyłam polonistykę na tym wydziale".
Ups. Razy dwa. Edytowane przez silesianna Czas edycji: 2016-08-24 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#3589 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3590 |
Zakorzenienie
|
A sorry. Bo to było "od dwutysięcznego pierwszego"
![]() ![]() Ps Edytowałam poprzednią wiadomość i dopisałam "pierwszy" żeby było wiadomo o co cho ![]() Edytowane przez silesianna Czas edycji: 2016-08-24 o 16:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3591 | |
Zakorzenienie
|
A co sądzicie o tym nieszczęsnym dniu dzisiejszym? Poradnia i językoznawcy chyba nie są zgodni ze sobą odnośnie do tego wyrażenia.
Cytat:
![]() |
#3592 | |
Zakorzenienie
|
No są zgodni i nie są zgodni, bo w niektórych przypadkach, bardzo oficjalnych, zwłaszcza w pismach urzędowych to po prostu pasuje i tyle. Albo raczej nie pasuje "dzisiaj, tego dnia" itd. Natomiast wg mnie jest to sformułowanie zdecydowanie nadużywane. I tu też się jezykoznawcy zgadzają.
---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
Kolejność nazwisko + imię jest poprawna chyba tylko w języku węgierskim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3593 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
![]()
“Would you tell me, please, which way I ought to go from here?" "That depends a good deal on where you want to get to." "I don't much care where –" "Then it doesn't matter which way you go.” Edytowane przez Shawtty Czas edycji: 2016-08-24 o 16:38 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3594 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się staram unikać jak mogę i chyba zawsze udało mi się w pismach zastąpić czymś ten dzisiejszy dzień ![]() 2) Tak, nauczyciel podczas sprawdzania listy powinien przeczytać najpierw imię, potem nazwisko, niezależnie w jakiej kolejności ma to napisane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3596 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#3597 |
Zakorzenienie
|
Jak już gadamy o błędach wykształconych ludzi, nawet polonistów z wieloletnim stażem pracy, na edytorstwie pan, który uczył mnie redakcji i korekty, zawsze mówił z wielkiej litery/ z małej litery.
![]()
![]() |
#3598 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Imię przed nazwiskiem! ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Bo trzeba cały czas się uczyć. Język polski żyje zatem zmienia się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3599 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3600 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie bez najmniejszego problemu czytają avista ten tekst, w którym muszą sobie poodwracać niemalże wszystko i się nie mylą: ![]() Zatem naprawdę zamienienie miejscami dwóch wyrazów, znajdujących się w jednej linii, nie powinni nastręczać nikomu żadnych problemów. Zwłaszcza tym, którzy notorycznie odczytują jakieś listy. Poza tym w dobie komputerów i edytorów tekstów nie jest żadnym problemem przygotowanie tabeli z imionami i nazwiskami i posortowanie jej wg drugiej kolumny. Wtedy będzie alfabetycznie po nazwisku, a w rzędach pierwsze będzie imię. Jakby już ktoś miał zdecydowane problemy z zamianą kolejności imienia i nazwiska. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:03.