|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Dziewczyny, ile zajęło Wam czasu unormowanie TSH? bo ja leczę się 2 lata a TSH mam dalej mega wysokie. wynik z dzisiaj 4,67. fakt faktem, schodziłam z prawie 9 ale to i tak ciągle wysokie tsh.
poza tym mam niedobory żelaza endo kazał mi zrobić krzywą cukrową i insulinową i wyniki mam złe glukoza na czco - 87 po 2h - 151 insulina na czczo 24,2 po 2h - 257 Nie wiem czy ktoś się zna tutaj na wynikach bo wizytę u endo mam za jakieś 3 tygodnie. |
|
|
|
#1323 |
|
Zakorzenienie
|
Ja od ponad pol roku jeszcze nie unormowalam. Chociaz jutro mam wizyte to bede znac wynik
|
|
|
|
#1325 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny na początku brania letroxu miałam mega dużo energii, coś jak po mocnej kawie. A po jakichś 2 tygodniach to minęło i teraz czuję się tak jak przed brakiem leku
czy to sygnał że potrzebna jest mocniejsza dawka? Czy jeszcze muszę poczekać? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1326 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zwiększyłam sobie dawkę z 25 na 37,5 i samopoczucie wróciło do normy i wyniki ft3 też, ten stan już trwa kilka miesięcy.
|
|
|
#1327 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201611290918 Czas edycji: 2016-08-25 o 13:39 |
|
|
|
|
#1328 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
od kilku miesięcy jestem nadal na 37,5 i czuję się dobrze, jednak myślę że to mógł być lekki problem z konwersją bo włączyłam selen, wit. B, D, omega-3 i tyrozynę i zostanę przy tym zestawie
|
|
|
#1329 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1330 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na usg stwierdziła obecny stan zapalny i co ciekawe powiększoną tarczycę a z obliczeń podanych wymiarów płatów wyszło 5ml objętości tarczycy z kolei przeciwciała są dodatnie, ale mieszczą się w laboratoryjnej normie więc wg niej nic mi nie jest dała mi leki tylko dlatego bo staramy się o drugie dziecko więc szukam innego ogarniętego lekarza. Od 5 mies jestem na diecie bezglutenowej i teraz się okazuje że mam alergie na gluten, kto wie czy to nie celiakia, jestem przed badaniami przeciwciał, do tego cholesterol mocno powyżej normy no i kuzynka ma hashi, więc ogólnie wszystko wskazuje na to że mam tylko szukam ogarniętego lekarza który mnie nie zleje jak poprzednia
|
|
|
#1331 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem lekarzy . czlowiek sie zle czuje ma podwyzszone wyniki badan, ale przeciez mieszcza sie w normie to nic nie jest.
To tak samo u mojego Tz tsh miesci sie w normie ma 3.75. Lekarz pow ze wszystko ok i zwiekszyla mu dawke euthyroxu. No bezsens. Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1332 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i szkoda że krzywa jest tylko dwupunktowa, dużo lepsza byłaby 3-punktowa bo pokazałaby co się dzieje dalej z insuliną i glukozą, czy wracają do wyniku na czczo czy dalej rosną lub spadają bardzo wolno
|
|
|
|
|
#1334 |
|
Konto usunięte
|
3 punktową jest po godzinie więc by pokazała co się dzieje w międzyczasie
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#1335 |
|
Raczkowanie
|
poprostu odstawiłam gluten na kilka miesięcy i ostatnio zjadłam panierowanego w bułce kurczaka i po 5 min od zjedzenia dostałam biegunki i wodnisty katar, tż też jadł tego kurczaka i nic mu nie było więc nie ma mowy o nieświeżym jedzeniu. Można zrobić panel testów alergicznych z krwii ale koleżanka analityk lab. odradza mówiąc że są mało wiarygodne i lepiej od razu zainwestować w przeciwciała i dowiedzieć się czy to celiakia, ale tak naprawdę nic to nie zmienia bo jestem skazana na diete bg tylko teraz bardziej muszę się pilnować.
|
|
#1336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tym bardziej wynik insuliny i glukozy jak na drugą godzine jest za wysoki |
|
|
|
|
#1337 |
|
Zakorzenienie
|
ja właśnie musze sprawdzic czy mam celiakie czy tylko nietolerancje laktozy i glutenu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1338 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
miałam robione usg bo podejrzewali woreczek żółciowy, ale nic nie wyszło, zastanawiam się od czego to może być. Miesiąc temu dowiedziałam się, że mam Hashimoto. Dodatkowo od jakichś 3 lat nie piję mleka, ewentualnie takie bez laktozy, bo po normalnym mleku bolał mnie brzuch i sama na to wpadłam. Jogurtów też nie jem, jedynie uwielbiam sery i z tego nie rezygnuję Chciałabym sobie zrobić te badania na alergię, bo może wytłumaczyłoby to te bóle brzucha, wieczne wzdęcia, cały czas mam uczucie przelewania się czegoś w brzuchu
|
|
|
|
|
#1339 |
|
Rozeznanie
|
Ja mialam robione badanie krwii na celiakie i wyszly negatywne, ale zrobilam sobie test Food detectiv (ok 400-500 zl) na przeciwciala IgG i wyszlo mi na pszenice duza, a na gluten i inne zboza mala. O tym food detective slyszalam sprzeczne opinie, jedni polecaja inni nie, ale ja nie zaluje, bo wyszlo mi na co mam nietolerancje, jeszcze na mleko, jaja, orzechy, drozdze i ryz.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez orion_lady Czas edycji: 2016-08-26 o 11:02 |
|
|
|
#1340 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, potrzebuje pomocy. Bo już dostaje kręćka. Mam podwyższone tsh i zapisałam się do bardzo ogarniętego endokrynologa. Do tej pory miałam robione tsh, ft3 ft4 i przeciwciała.
Ale chce powtórzyć wszystkie badania, żeby to bylo na świeżo -wiec gotowa jestem przebadać wszystko co moze miec znaczenie, żeby endo mogla cokolwiek wywnioskować. Planuje zrobić: TSH, ft3, ft4, aTPO, aTG, kortyzol, wit.D3, żelazo, ferrytyne, co pominęłam? Coś dodać? Robic krzywa cukrową? Wniesie tu cokolwiek? Im więcej czytam tym bardziej |
|
|
|
#1341 |
|
Zakorzenienie
|
[1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;64605536]
Planuje zrobić: TSH, ft3, ft4, aTPO, aTG, kortyzol, wit.D3, żelazo, ferrytyne, co pominęłam? Coś dodać? Robic krzywa cukrową? Wniesie tu cokolwiek? Im więcej czytam tym bardziej ja robiłam tsh, ft3, ft4, anty tg, anty tpo i usg tarczycy
|
|
|
|
#1342 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1343 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- przepraszam za beznadziejną edycje posta
Edytowane przez Elfelins Czas edycji: 2016-08-26 o 15:42 |
|
|
|
|
#1344 |
|
Zakorzenienie
|
Odebralam wyniki
Glukoza 73mg norma 70-99 Zelazo 121 norma 37-145 Krwatynina 0.79. Norma <90 Tsh 3,04 norma 0,27- 4.20 Ft3 4.96 norma 3,10-6,80 Ft4 16.31 norma 12.00-22.00 Normy normami. Ale co Wy o nich sądzicie? Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Lekarz pow ze wszystko jest w normie. Jest ok. Moooze idzie to w jakas utajana niedoczynnosci tyle. Nic mi nie przepisywala zadnych lekow. I teraz mam wiem czy jest sens iscdo endokrynologa Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1347 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1348 |
|
Zakorzenienie
|
Cinderella, a nie stosujesz czasem tabletek anty.?
|
|
|
|
#1349 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1350 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.

czy to sygnał że potrzebna jest mocniejsza dawka? Czy jeszcze muszę poczekać? 

lekarka u której byłam gubi się w zeznaniach