![]() |
#1771 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kielce
Hej dziewczynki kiedyś pytałam czy nie miał ktoś doświadczeń jesli chodzi o ślub w kościele św. Maksymiliana na KSM (tzn jak jest z przystrajaniem, zdolnościami organisty itp
![]() Chcę was też zapytać o opinie na temat fryzjerki p. Iwan. Chciałabym, żeby to ona mnie czesała, ale nie miałam jeszcze przyjemności korzystać z jej usług. Każda ocena mile widziana ![]() A co do ZAIKSu to u mnie sprawa ma się tak: DJ powiedział nam, że z jego strony to on sobie reguluje opłatę z ZAIKSem ( i tak samo powinien zrobić zespół), że on płaci od ilości gości, ale tym mam sobie głowy nie zawracać. A ja dodatkowo płacę ze swojej strony (też od ilości gości) i czy zrobie to osobiście czy zrobi to właściciel lokalu, w którym będzie impreza to już mamy sobie dogadać miedzy sobą (zresztą tak powiedział nam również właściciel lokalu). A co do tego czy ZAIKS pilnuje to TAK, przynajmniej tak powiedział nam DJ (a podobno wiele imprez już prowadził ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1772 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Gdzie w Sobkowie miaaś wesele????Na zamku może bo ja planuje tam wziąść slub... ![]()
![]() |
#1773 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
Włączę się do tematu płacenia w kościele. Sama brałam niedawno ślub w Św. Jadwidze. Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale tam ksiądz nie mówi, nie sugeruje jaka to ma być kwota. I chyba tak powinno być? Odnoszę wrażenie, że to właśnie Młodzi sztucznie nadmuchują temat "ile się daje" i wręcz przyzwyczajają do pewnych kwot. Warto nie zapominać w całych przygotowaniach, że to nie o pieniądze chodzi. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1774 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1775 |
Zadomowienie
|
Dzięki kochane za info o katedrze.My ślub planujemy na 29 sierpnia 2009 więc jeszcze ponad półtorej roku a do kościoła wybieramy się no właśnie chyba jutro z tym ze nie wiem czy kancelaria będzie czynna jak nie to w poniedziałek.Więc chyba zdązymy??Obydwoje jesteśmy z katedry i nie wyobrażam sobie ślubu w innym kościele dlatego tak szybko chce zaklepać termin.Z tego co wiem można sie dogadać z księdzem którego sobie wybierzecie.Wszystko zależy od nich mogą sie pozamieniać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1776 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale tak wesele i poprawiny będziemy mieli na zamku. Nie wiedziałam, że można tam brać ślub. Kiedy Wasz? No i gdzie wesele, też tam? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1777 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Ja mam ślub w kwietniu w tym roku i do parafii 1wszy raz poszłam na jakoś 8miesięcy przed ślubem (we wrześniu 2007) i ksiądz dopiero w listopadzie zapisał dzień i godz.mojego ślubowania - bo nie miał wcześniej tej księgi. Nio ale ja biorę w Kościele Garnizonowym, więc on nie jest tak oblegany - może w innych kościołach takie sprawy można wcześniej załatwiać. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1778 |
Zadomowienie
|
![]()
Hmm ale jak katedrę sie rezerwuje rok wcześniej to jak pójdę na początku przyszłego roku gdy będzie już ta księga to może być za późno??
![]() Heh no nic pójdę sie dowiedzieć u źródła to będę wiedzieć.Niech sobie najwyżej zapiszą na jakiejś kartce że 29 sierpnia maja znaleźć dla nas czas ![]() Acha i jeszcze jedno a czy jest możliwe żeby mama prowadziła do ołtarza?? Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-02-01 o 20:38 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
#1779 |
Rozeznanie
|
My kościół rezerwowaliśmy we wrześniu zeszłego roku na sierpień tego i już było sporo wpisów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1780 |
Raczkowanie
|
Do Ghia:
Może najpierw zadzwoń do kancelarii i zapytaj czy jest juz ksiega na 2009 rok. TELEFON DO KANCELARII masz tu: 344-63-07. Zapisy sa jednak dokonywane osobiscie. Kancelaria jest czynna od pn do pt w godz.10-14 i 17-18, w sb jakos krótko 10-12??
#1781 |
Zadomowienie
|
ślicznie dziekuję bo własnie szukałam na necie tego nr
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1782 |
Raczkowanie
|
dziewczyny mała poprawka odnośnie terminu płatnosci tej opłaty dla zaiksu. trzeba ją uregulowac najpóźniej w dniu wesela.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1783 |
Zakorzenienie
|
Mail który dostałam od mojego Dj odnośnie zaiksu może czegoś sie dowiecie
Zawsze opłaty związane z zaiks-em pokrywa Organizator - w tym przypadku organizatorem jest Para Młoda. Pytanie ile? Tu różnie bywa. Trzeba się dowiedzieć czy dana restauracja czy dom weselny lub inne miejsce w którym robimy wesele ma podpisaną umowę z zaiks-em. Jeśli tak, stawka wtedy jest wynegocjowana pomiedzy zaiks-em a restauracją. Jest to stała kwota, którą i tak odprowadza Para Młoda. W przypadku kiedy nie ma podpisanej umowy, stawkę trzeba wyliczyć. Bierzę się wtedy pod uwagę ilość osób wraz z kosztami jedzenia przypadającymi na jedną osobę i czasem również wynagrodzenie dla zespołu lub dj-a. Proponuję Wam, wybrać się do zaiks-u w Kielcach ul. Paderewskiego 4A lok. 6 i tam dowiecie się czy dana restaracja ma popisaną umowę oraz ile dokładnie musicie zapłacić. Przypkładowo restauracja Stangret ma podpisaną umowę i ma wynegocjowaną stawkę 150 zł. To jest cały koszt jaki Para Młoda musi odprowadzić na rzecz zaiks-u. Odsyłam na stronę www.zaiks.org.pl
#1784 |
Rozeznanie
|
Garnitur będzie ciemny - to wiemy na pewno.
A teraz pora decydowac o zaproszeniach i musze kupic buty |
![]() ![]() |
![]() |
#1786 |
Raczkowanie
|
Ghia nie wiem czy by się na to zgodził ksiądz, jeszcze nigdy nie widziałam ani nie słyszałam aby to mama prowadziła do ołtarza, ale jeśli takie zdarzenie doszło by do skutku to na pewno byłoby o tym głośno
![]()
#1788 |
Rozeznanie
|
Nie ma żadnych przeciwskazań, żeby mama cie poprowadziła (przynajmniej żadnych związanych z kościołem), chyba, że ksiądz się nie zgodzi, ale nie powinno tak być Jeśli powiesz, ze na tym ci zależy.
Podczas ślubu mojego brata ojcowie nieśli dary do ołtarza, także dopuszcalne sa takie "modyfikacje" |
![]() ![]() |
![]() |
#1789 |
Raczkowanie
|
Ja znów z tematem kwiatów. Byłam w kwiaciarni Pokusa i nie rozumiem czym jestescie zachwycone.
![]() A co do ślubu w św.Jadwidze: moja siostra tam brała ślub więc trochę wiem. Stroić kościoła nie wolno ale siostra zakonna robi piękne bukiety pod ołtarzem. Opłata rzeczywiście jest wedle uznania. |
![]() ![]() |
![]() |
#1790 | |
Raczkowanie
|
a ja ponawiam pytanie
Cytat:
![]() |
#1791 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do ślubu w Jadwidze - bo jeszcze nie miałam czasu się tam wybrać. Za przystrojenie kościoła płaci się oddzielnie czy opłata jest brana z pieniążków, które damy na ślub?? I jak z organistą - opłaca się go osobno??
![]() |
#1792 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny zostało mi niecałe 4 m-ce. Planować zaczeliśmy ponad rok wczesniej,a wszystko się jakoś kumuluje. Mam wrażenie, ze mamy jeszcze dużo do zrobienia.
teraz priorytet to zaproszenia i buty |
![]() ![]() |
![]() |
#1793 |
Zakorzenienie
|
przyłączam sie do pytania
#1794 |
Raczkowanie
|
no dziewczyny, uporalam sie z tymi moimi zaproszeniami, juz sa gotowe. Troche sie namordowalam ale chyba warto bylo, nie sa takie najgorsze. Chyba dla polskich gosci tez porobie, juz mam pomysly na kolejne. Jutro zrobie zdjecia to wam pokaze, przydadza mi sie wasze opinie.
caluski
#1795 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeśli któraś z Waszna jakąś dobrą i niedrogą kwiaciarnię to bardzo proszę o namiary, bo Pokusa u mnie odpada. Ja jeszcze spróbuję poszukać na necie. Może uda mi się coś znależć ![]() Jeszcze włączę się do tematu koloru garnituru. Uważam, że czarny garnitur i biała suknia to zbyt duży kontrast. Ja zdecydowanie preferuję panów młodych w jasnych garniturach najlepiej z plastronem. Natomiast samochód najbardziej elegancki to czarny! I wcale nie wygląda pogrzebowo! Czy któraś z Was widziała kiedyś karawan przystrojony na masce kwiatami? Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2008-02-02 o 22:41 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1796 |
Zakorzenienie
|
Ja myśle, ze z kolorem garnituru to tak jak z sukienką, nie każdy każdemu pasuje. Moj TZ-cik jest np. jasnym blondynem więc w jasnym garniturze zlał by sie w jedną jasną plamę. Najlepiej to iść z TZ kazać mu przymierzyć różne odcienie i wybrać taki w którym wygląda najkorzystniej. A propo a gdzie kupujecie garnitur?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1797 |
Zadomowienie
|
Hmm ja tez się zastanawiałam na kolorem garnituru dla mojego TŻ on jest z kolei oliwkowym blondynem czyli oliwkowa karnacja i włosy takie hmm przykurzona słomka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1798 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1799 |
Raczkowanie
|
Aurinko to ja-tak tak czekamy na zdjęcia !!
#1800 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Postanowiłam, że na pewno tam nie zamówimy, bo w innych kwiaciarniach na pewno bukiecik będzie równie śliczny a może nawet i ładniejszy - a cena niższa. Mój TŻ nie jest z Kielc, tylko ze Starachowic, więc postanowiłam w tym tygodniu tam pochodzić po kwiaciarniach i zorientować się w cenach - nio i eureka!!! Taki sam bukiet co w Pokusie kosztuje od 220-250zł tam (w Starachowicach)kosztuje 150zł!!! Nie zastanawialiśmy się, daliśmy zaliczkę i zamówiliśmy tam 2 bukiety ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:17.