Panny Młode - Kielce cz. I - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-31, 18:06   #1771
lady.anna
Raczkowanie

GG do lady.anna
Dot.: Kielce

Hej dziewczynki kiedyś pytałam czy nie miał ktoś doświadczeń jesli chodzi o ślub w kościele św. Maksymiliana na KSM (tzn jak jest z przystrajaniem, zdolnościami organisty itp ) ? Ponawiam pytanko, może macie jakieś nowe informacje, będę wdzięczna.

Chcę was też zapytać o opinie na temat fryzjerki p. Iwan. Chciałabym, żeby to ona mnie czesała, ale nie miałam jeszcze przyjemności korzystać z jej usług. Każda ocena mile widziana

A co do ZAIKSu to u mnie sprawa ma się tak: DJ powiedział nam, że z jego strony to on sobie reguluje opłatę z ZAIKSem ( i tak samo powinien zrobić zespół), że on płaci od ilości gości, ale tym mam sobie głowy nie zawracać. A ja dodatkowo płacę ze swojej strony (też od ilości gości) i czy zrobie to osobiście czy zrobi to właściciel lokalu, w którym będzie impreza to już mamy sobie dogadać miedzy sobą (zresztą tak powiedział nam również właściciel lokalu).
A co do tego czy ZAIKS pilnuje to TAK, przynajmniej tak powiedział nam DJ (a podobno wiele imprez już prowadził)
lady.anna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 21:04   #1772
Czikibomba
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Puchatek M. Pokaż wiadomość
My mamy Slub 2.8.2008, a mamy już zarezerwowany Sobków na wesele i poprawiny, skonczone nauki przedmalzenskie i dzis jedziemy rezerwowac DJ- a. Tort bedziemy miec z cukierni Pasternak, bo zrobia dokladnie taki jak chcemy. Bedziemy jechac biala 9,5 metrowa limuzyna.

Gdzie w Sobkowie miaaś wesele????Na zamku może bo ja planuje tam wziąść slub...
Stary 2008-01-31, 22:33   #1773
Dziewczyna w drodze
Przyczajenie

Witajcie,
Włączę się do tematu płacenia w kościele. Sama brałam niedawno ślub w Św. Jadwidze. Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale tam ksiądz nie mówi, nie sugeruje jaka to ma być kwota. I chyba tak powinno być? Odnoszę wrażenie, że to właśnie Młodzi sztucznie nadmuchują temat "ile się daje" i wręcz przyzwyczajają do pewnych kwot. Warto nie zapominać w całych przygotowaniach, że to nie o pieniądze chodzi. Pozdrawiam
Dziewczyna w drodze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 08:05   #1774
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Cytat:
Napisane przez Dziewczyna w drodze Pokaż wiadomość
Witajcie,
Włączę się do tematu płacenia w kościele. Sama brałam niedawno ślub w Św. Jadwidze. Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale tam ksiądz nie mówi, nie sugeruje jaka to ma być kwota. I chyba tak powinno być? Odnoszę wrażenie, że to właśnie Młodzi sztucznie nadmuchują temat "ile się daje" i wręcz przyzwyczajają do pewnych kwot. Warto nie zapominać w całych przygotowaniach, że to nie o pieniądze chodzi. Pozdrawiam
A mozesz cos wiecej napisac, jak z przystrojeniem np? i ogolnie jakie wrazenie
wszystko zaczyna się walić

Biustonosze:

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post77106731
oniaczeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 08:29   #1775
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

Dzięki kochane za info o katedrze.My ślub planujemy na 29 sierpnia 2009 więc jeszcze ponad półtorej roku a do kościoła wybieramy się no właśnie chyba jutro z tym ze nie wiem czy kancelaria będzie czynna jak nie to w poniedziałek.Więc chyba zdązymy??Obydwoje jesteśmy z katedry i nie wyobrażam sobie ślubu w innym kościele dlatego tak szybko chce zaklepać termin.Z tego co wiem można sie dogadać z księdzem którego sobie wybierzecie.Wszystko zależy od nich mogą sie pozamieniać.
Ghia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 08:44   #1776
Puchatek M.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Czikibomba Pokaż wiadomość
Gdzie w Sobkowie miaaś wesele????Na zamku może bo ja planuje tam wziąść slub...
Ślub bierzemy dopiero w sierpniu, więc wesela jeszcze też nie miałam.
Ale tak wesele i poprawiny będziemy mieli na zamku.
Nie wiedziałam, że można tam brać ślub. Kiedy Wasz? No i gdzie wesele, też tam?
Puchatek M. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 09:13   #1777
joasiatko
Raczkowanie

Smile Dot.: Kielce

Cytat:
Napisane przez Ghia Pokaż wiadomość
My ślub planujemy na 29 sierpnia 2009 więc jeszcze ponad półtorej roku a do kościoła wybieramy się no właśnie chyba jutro z tym ze nie wiem czy kancelaria będzie czynna jak nie to w poniedziałek.Więc chyba zdązymy??Obydwoje jesteśmy z katedry i nie wyobrażam sobie ślubu w innym kościele dlatego tak szybko chce zaklepać termin.
Z tego co ja wiem to w każdym kościele mają tzw. księgi na bieżący rok i to w nich właśnie księża zapisują datę i godzinę ślubu, chrztu itp. Dlatego wydaje mi się, choć na 100% nie jestem przekonana - że 1,5roku przed ślubem to za wcześnie ponieważ na pewno proboszcz jeszcze nie zrobił księgi na 2009r.
Ja mam ślub w kwietniu w tym roku i do parafii 1wszy raz poszłam na jakoś 8miesięcy przed ślubem (we wrześniu 2007) i ksiądz dopiero w listopadzie zapisał dzień i godz.mojego ślubowania - bo nie miał wcześniej tej księgi. Nio ale ja biorę w Kościele Garnizonowym, więc on nie jest tak oblegany - może w innych kościołach takie sprawy można wcześniej załatwiać.
joasiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 09:27   #1778
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia
Smile Dot.: Kielce

Hmm ale jak katedrę sie rezerwuje rok wcześniej to jak pójdę na początku przyszłego roku gdy będzie już ta księga to może być za późno?? bo to tylko 8 mcy przed.A co jesli ktos chce miec ślub na początku roku??Musi być jakaś możliwość zaklepania tego wcześniej. Ja teraz muszę pozałatwiać większość rzeczy bo potem będę miała inne ważne sprawy na głowie dlatego chce już dograć najważniejsze rzeczy.
Heh no nic pójdę sie dowiedzieć u źródła to będę wiedzieć.Niech sobie najwyżej zapiszą na jakiejś kartce że 29 sierpnia maja znaleźć dla nas czas

Acha i jeszcze jedno a czy jest możliwe żeby mama prowadziła do ołtarza??

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-02-01 o 20:38 Powód: post pod postem
Stary 2008-02-01, 09:29   #1779
Puchatek M.
Rozeznanie

My kościół rezerwowaliśmy we wrześniu zeszłego roku na sierpień tego i już było sporo wpisów.
Puchatek M. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 10:29   #1780
mimezis
Raczkowanie

Do Ghia:
Może najpierw zadzwoń do kancelarii i zapytaj czy jest juz ksiega na 2009 rok. TELEFON DO KANCELARII masz tu: 344-63-07. Zapisy sa jednak dokonywane osobiscie. Kancelaria jest czynna od pn do pt w godz.10-14 i 17-18, w sb jakos krótko 10-12??

Nasza dzidzia
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev299pr___.png
mimezis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 10:54   #1781
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

ślicznie dziekuję bo własnie szukałam na necie tego nr A wybraliście jakiegos księdza czy zdajecie sie na los??Kwestia też ze nie wiadomo który będzie nadal w katedrze w przyszłym roku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-01, 18:02   #1782
balaloum
Raczkowanie

dziewczyny mała poprawka odnośnie terminu płatnosci tej opłaty dla zaiksu. trzeba ją uregulowac najpóźniej w dniu wesela.
balaloum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 18:14   #1783
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Mail który dostałam od mojego Dj odnośnie zaiksu może czegoś sie dowiecie

Zawsze opłaty związane z zaiks-em pokrywa Organizator - w tym przypadku organizatorem jest Para Młoda.
Pytanie ile? Tu różnie bywa.
Trzeba się dowiedzieć czy dana restauracja czy dom weselny lub inne miejsce w którym robimy wesele ma podpisaną umowę z zaiks-em. Jeśli tak, stawka wtedy jest wynegocjowana pomiedzy zaiks-em a restauracją. Jest to stała kwota, którą i tak odprowadza Para Młoda.
W przypadku kiedy nie ma podpisanej umowy, stawkę trzeba wyliczyć. Bierzę się wtedy pod uwagę ilość osób wraz z kosztami jedzenia przypadającymi na jedną osobę i czasem również wynagrodzenie dla zespołu lub dj-a.
Proponuję Wam, wybrać się do zaiks-u w Kielcach ul. Paderewskiego 4A lok. 6 i tam dowiecie się czy dana restaracja ma popisaną umowę oraz ile dokładnie musicie zapłacić.
Przypkładowo restauracja Stangret ma podpisaną umowę i ma wynegocjowaną stawkę 150 zł. To jest cały koszt jaki Para Młoda musi odprowadzić na rzecz zaiks-u.
Odsyłam na stronę www.zaiks.org.pl

Biustonosze:

Stary 2008-02-01, 18:32   #1784
tiffi1
Rozeznanie

Garnitur będzie ciemny - to wiemy na pewno.
A teraz pora decydowac o zaproszeniach i musze kupic buty
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 19:09   #1785
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

A ja zapytam znowu myślicie ze mama tez może poprowadzić do ołtarza??
Stary 2008-02-01, 19:48   #1786
dagunia24
Raczkowanie

GG do dagunia24

Ghia nie wiem czy by się na to zgodził ksiądz, jeszcze nigdy nie widziałam ani nie słyszałam aby to mama prowadziła do ołtarza, ale jeśli takie zdarzenie doszło by do skutku to na pewno byłoby o tym głośno
Stary 2008-02-01, 20:03   #1787
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

No to pójdę sama.Tylko ciekawe czemu mama nie może??Bo kobieta??Dyskryminacja buuu
Stary 2008-02-01, 20:59   #1788
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ghia Pokaż wiadomość
A ja zapytam znowu myślicie ze mama tez może poprowadzić do ołtarza??
Nie ma żadnych przeciwskazań, żeby mama cie poprowadziła (przynajmniej żadnych związanych z kościołem), chyba, że ksiądz się nie zgodzi, ale nie powinno tak być Jeśli powiesz, ze na tym ci zależy.
Podczas ślubu mojego brata ojcowie nieśli dary do ołtarza, także dopuszcalne sa takie "modyfikacje"
Stary 2008-02-01, 21:26   #1789
ula27
Raczkowanie

Ja znów z tematem kwiatów. Byłam w kwiaciarni Pokusa i nie rozumiem czym jestescie zachwycone.Ceny są bardzo wygórowane a pani nie miła.
A co do ślubu w św.Jadwidze: moja siostra tam brała ślub więc trochę wiem. Stroić kościoła nie wolno ale siostra zakonna robi piękne bukiety pod ołtarzem. Opłata rzeczywiście jest wedle uznania.
ula27 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-02, 09:23   #1790
lady.anna
Raczkowanie

GG do lady.anna

a ja ponawiam pytanie

Cytat:
Napisane przez lady.anna Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki kiedyś pytałam czy nie miał ktoś doświadczeń jesli chodzi o ślub w kościele św. Maksymiliana na KSM (tzn jak jest z przystrajaniem, zdolnościami organisty itp ) ? Ponawiam pytanko, może macie jakieś nowe informacje, będę wdzięczna.

Chcę was też zapytać o opinie na temat fryzjerki p. Iwan. Chciałabym, żeby to ona mnie czesała, ale nie miałam jeszcze przyjemności korzystać z jej usług. Każda ocena mile widziana
Stary 2008-02-02, 10:45   #1791
gazelcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ula27 Pokaż wiadomość
Ja znów z tematem kwiatów. Byłam w kwiaciarni Pokusa i nie rozumiem czym jestescie zachwycone.Ceny są bardzo wygórowane a pani nie miła.
A co do ślubu w św.Jadwidze: moja siostra tam brała ślub więc trochę wiem. Stroić kościoła nie wolno ale siostra zakonna robi piękne bukiety pod ołtarzem. Opłata rzeczywiście jest wedle uznania.
Utarła sie już taka opinia, że wiązanki z Pokusy są najwspanialsze... a że najdroższe to inna sprawa. No i również trudny charakter właścicieli i jej niemiłe podejście do klienta jest bardzo znane

Co do ślubu w Jadwidze - bo jeszcze nie miałam czasu się tam wybrać. Za przystrojenie kościoła płaci się oddzielnie czy opłata jest brana z pieniążków, które damy na ślub?? I jak z organistą - opłaca się go osobno??
Stary 2008-02-02, 11:01   #1792
tiffi1
Rozeznanie

Dziewczyny zostało mi niecałe 4 m-ce. Planować zaczeliśmy ponad rok wczesniej,a wszystko się jakoś kumuluje. Mam wrażenie, ze mamy jeszcze dużo do zrobienia.
teraz priorytet to zaproszenia i buty
Stary 2008-02-02, 11:17   #1793
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Cytat:
Napisane przez gazelcia Pokaż wiadomość

Co do ślubu w Jadwidze - bo jeszcze nie miałam czasu się tam wybrać. Za przystrojenie kościoła płaci się oddzielnie czy opłata jest brana z pieniążków, które damy na ślub?? I jak z organistą - opłaca się go osobno??
przyłączam sie do pytania

Biustonosze:

Stary 2008-02-02, 20:57   #1794
aurinko to ja
Raczkowanie

GG do aurinko to ja

no dziewczyny, uporalam sie z tymi moimi zaproszeniami, juz sa gotowe. Troche sie namordowalam ale chyba warto bylo, nie sa takie najgorsze. Chyba dla polskich gosci tez porobie, juz mam pomysly na kolejne. Jutro zrobie zdjecia to wam pokaze, przydadza mi sie wasze opinie.
caluski
aurinko to ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-02, 21:50   #1795
ula27
Raczkowanie

Cytat:
Utarła sie już taka opinia, że wiązanki z Pokusy są najwspanialsze... a że najdroższe to inna sprawa. No i również trudny charakter właścicieli i jej niemiłe podejście do klienta jest bardzo znane

W Jadwidze na kwiaty w kościele daje się "co łaska" (z tego co wiem od mojej siostry) a organista płatny jest osobno.
A jeśli któraś z Waszna jakąś dobrą i niedrogą kwiaciarnię to bardzo proszę o namiary, bo Pokusa u mnie odpada. Ja jeszcze spróbuję poszukać na necie. Może uda mi się coś znależć

Jeszcze włączę się do tematu koloru garnituru. Uważam, że czarny garnitur i biała suknia to zbyt duży kontrast. Ja zdecydowanie preferuję panów młodych w jasnych garniturach najlepiej z plastronem. Natomiast samochód najbardziej elegancki to czarny! I wcale nie wygląda pogrzebowo! Czy któraś z Was widziała kiedyś karawan przystrojony na masce kwiatami?

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-02-02 o 22:41 Powód: post pod postem
ula27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-03, 08:30   #1796
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Ja myśle, ze z kolorem garnituru to tak jak z sukienką, nie każdy każdemu pasuje. Moj TZ-cik jest np. jasnym blondynem więc w jasnym garniturze zlał by sie w jedną jasną plamę. Najlepiej to iść z TZ kazać mu przymierzyć różne odcienie i wybrać taki w którym wygląda najkorzystniej. A propo a gdzie kupujecie garnitur?

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-03, 13:52   #1797
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

Hmm ja tez się zastanawiałam na kolorem garnituru dla mojego TŻ on jest z kolei oliwkowym blondynem czyli oliwkowa karnacja i włosy takie hmm przykurzona słomka no i ja go widzę w jasnym beżu tym bardziej że to lato będzie myślicie ze będzie pasowało??A co do samochodu to wymyślił sobie żebyśmy pojechali starą warszawą mnie sie pomysł podoba i teraz pytanie czy wiecie gdzie można by takie auto wypożyczyć??
Stary 2008-02-03, 13:53   #1798
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aurinko to ja Pokaż wiadomość
no dziewczyny, uporalam sie z tymi moimi zaproszeniami, juz sa gotowe. Troche sie namordowalam ale chyba warto bylo, nie sa takie najgorsze. Chyba dla polskich gosci tez porobie, juz mam pomysly na kolejne. Jutro zrobie zdjecia to wam pokaze, przydadza mi sie wasze opinie.
caluski
czekamy na zdjęcia. a ciekawa jestem jaka cena wyszła ci jednego zaproszenia?
Stary 2008-02-03, 15:56   #1799
karothka
Raczkowanie

GG do karothka

Aurinko to ja-tak tak czekamy na zdjęcia !!

22.08.2009-to był Ten dzień
karothka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-03, 17:58   #1800
joasiatko
Raczkowanie

Cytat:
Zgadzam się z Tobą gazelcia. Ja też byłam w kwiaciarni Pokusie i zniechęciłam się przez ich podejście do klienta. Mimo, że mam ślub za trochę ponad 2 miesiące - to panie nie chciały mi pokazać katalogu z bukietami, bo mówiły że na targach ślubnych będę mogła sobie je zobaczyć. A ceny są szokujące - 200-250zł za bukiet który sobie upatrzyłam na ich stronie internetowej.
Postanowiłam, że na pewno tam nie zamówimy, bo w innych kwiaciarniach na pewno bukiecik będzie równie śliczny a może nawet i ładniejszy - a cena niższa.
Mój TŻ nie jest z Kielc, tylko ze Starachowic, więc postanowiłam w tym tygodniu tam pochodzić po kwiaciarniach i zorientować się w cenach - nio i eureka!!!
Taki sam bukiet co w Pokusie kosztuje od 220-250zł tam (w Starachowicach)kosztuje 150zł!!! Nie zastanawialiśmy się, daliśmy zaliczkę i zamówiliśmy tam 2 bukiety Pani zapisała wszystko - jak dokładnie ma wyglądać jeden i drugi bukiet - i jeszcze 1-2tyg przed ślubem mam się do niej zgłosić aby jeszcze raz ustalić wszystko - na wypadek jakby mi się kolorystyka czy koncepcja zmieniła. Ale ja wiem dokładnie jaki chcę bukiet dla siebie i świadkowa też już mi powiedział jaki chce.
joasiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości