Lutówki 2017 ❤ cz. II - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-26, 13:00   #3211
justkonev
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. II

Cytat:
Napisane przez ewemis Pokaż wiadomość
Kurde a jak podporządkować malucha pod wesele mojej mamy w czerwcu ? mamie z wiadomych przyczyn nie podrzucę Teściowa odpada, ktokolwiek inny też na razie jedyna opcja skończyć imprezę o 20tej i iść grzecznie z małym spać
Jak dobrze, że my w przyszłym roku nie mamy żadnego wesela

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
przyszły mi te jeansy ciążowe. Idealne są

Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka
Super
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 13:07   #3212
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Kurde a jak podporządkować malucha pod wesele mojej mamy w czerwcu ? mamie z wiadomych przyczyn nie podrzucę Teściowa odpada, ktokolwiek inny też na razie jedyna opcja skończyć imprezę o 20tej i iść grzecznie z małym spać
Bierzesz malucha ze sobą. Jeśli jest możliwość wynajmujesz pokój, oraz zaufaną osobę, która będzie czuwała nad dzieckiem. Jesteś pod telefonem, jeśli karmisz piersią możesz zostawić pokarm opiekunce, jeśli nie toleruje butelki chodzisz na karmienie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 13:14   #3213
Opiumalfa
Zakorzenienie

Ewemis moj brat sie żeni w czerwcu
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 13:19   #3214
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie tak jak napisała Lilotka - opiekunka/koleżanka/zaufana osoba, która popilnuje malucha podczas snu w pokoju blisko imprezki i problem z głowy :P opcja mniej fajna - zmieniać się z tatusiem w pilnowaniu malucha podczas snu ale czemu oboje macie tracić po trochu imprezy, skoro i tak maluszka trzeba tylko doglądać i ewentualnie nakarmić w razie potrzeby
Stary 2016-08-26, 13:26   #3215
ewemis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lilotka Pokaż wiadomość
Bierzesz malucha ze sobą. Jeśli jest możliwość wynajmujesz pokój, oraz zaufaną osobę, która będzie czuwała nad dzieckiem. Jesteś pod telefonem, jeśli karmisz piersią możesz zostawić pokarm opiekunce, jeśli nie toleruje butelki chodzisz na karmienie.

Jedyną na tyle zaufaną osobą by powierzyć jej moje dziecko jest moja mama i mąż nie wyobrażam sobie poprosić o coś takiego koleżankę czy nawet przyjaciółkę

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Ewemis moj brat sie żeni w czerwcu
i jakieś pomysły jak to logistycznie ogarnąć już macie ?
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 13:31   #3216
__malaMi__
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
To tak się da? Trzeba będzie spróbować hehe

Też mam bardzo zorganizowane i ułożone życie, żeby nie powiedzieć że aż monotonne i trochę mnie ten przyszły chaos też przeraża. W tej chwili np obiady zaplanowane na min tydzień, zawsze w sb jest sprzątanie, zawsze w czw zakupy itp i nie ma od tego raczej odstępstw.
też mnie to przeraża trochę, w ogóle ta utrata wolności i swobody, ze robimy co chcemy, jedziemy, gdzie chcemy itp. itp.
Już sie zastanawiałam czy moze ja się na matkę nie nadaję skoro mam takie rozkminy i jednak trochę żal mi podróży i bycia nieuwiązanym

Cytat:
Napisane przez Mojra87 Pokaż wiadomość

A te żarty, że życie się kończy... coś w tym jest moja córa nie jest egzemplarzem idealnego dziecka... ale nie jest też diabłem wcielonym, a i tak nieraz padałam ze zmęczenia... Żałowałam, że żadna życzliwa koleżanka mi nie powiedziała prawdy, jak wygląda życie po narodzinach dziecka tak, to często jest niewyspanie, graniczne zmęczenie, brak czasu na jedzenie (albo jedzenie jedną ręką podczas karmienia/kąpieli/usypiania)... ale to też słodkie pierwsze uśmiechy, przytulanie, czułości, potem pierwsze MAMA... także ten tego... warto!
ja tak do męża mówie, że życie się kończy, bo widzę jego stres przed tym mówie niby w żartach, a z drugiej strony czasami sama tak myślę

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Jak dobrze, że my w przyszłym roku nie mamy żadnego wesela

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Super
ja mam w czerwcu i to wyjazdowe, też nie wiem co zrobię, raczej mamy nie wezmę ze sobą na wyjazd żeby w pokoju dziecka mi pilnowała 3 miesiecznego nie wiem jakaś abstrakcja to dla mnie, zresztą kto wie jakie to dziecko będzie, znam takie, które spały i kwiliły, a znam takie, które darły się niesamowicie co chwilę, także zobaczymy

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

silver ponawiam pytanko o leginsy

Cytat:
Napisane przez __malaMi__ Pokaż wiadomość

o musze kupić, a powiedz one sa takie lekko śliskie czy nie? bo ja lubie jak sie tunika nie czepia legginsow, a te typowo bawełniane to są takie czepliwe. Tu jest niby 5% domieszki, ale nie wiem czy to nie mało
Stary 2016-08-26, 13:36   #3217
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Już sie zastanawiałam czy moze ja się na matkę nie nadaję skoro mam takie rozkminy i jednak trochę żal mi podróży i bycia nieuwiązanym
Też tak mam czasem, co parę dni dopada mnie mini depresja, że na fajne (czyt wysokogórskie albo w dziczy) wakacje już może nigdy nie pojadę ale myślę, że to przejdzie, maluch nam to wynagrodzi i potem już o takich "pierdołach" myśleć nie będziemy a cele i marzenia staną się zupełnie inne
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 13:39   #3218
Lilotka
Zakorzenienie

Możecie przecież zabrać dziecko ze soba. Gdy mój syn miał 8 miesięcy pojechaliśmy kamperem na Tour po Francji i Hiszpanii. Duzo zwiedziliśmy. Byliśmy nawet w katakumbach, na wieży i w wielu innych miejscach. W Hiszpanii podobnie. Codziennie czynnie spędziliśmy czas. Rano wychodzilismy, wieczorem wracaliśmy.

Paulina
Stary 2016-08-26, 13:42   #3219
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Możecie przecież zabrać dziecko ze soba. Gdy mój syn miał 8 miesięcy pojechaliśmy kamperem na Tour po Francji i Hiszpanii. Duzo zwiedziliśmy. Byliśmy nawet w katakumbach, na wieży i w wielu innych miejscach. W Hiszpanii podobnie. Codziennie czynnie spędziliśmy czas. Rano wychodzilismy, wieczorem wracaliśmy.
No tak, ale w wysokie góry czy na kompletne zadupie bez wody łazienki prądu szpitala w promieniu xxx km itp itd już nie zabierzesz małego dziecka Trzeba szukać alternatyw

Edytowane przez axn22
Czas edycji: 2016-08-26 o 13:51
Stary 2016-08-26, 13:56   #3220
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ale w wysokie góry czy na kompletne zadupie bez wody łazienki prądu szpitala w promieniu xxx km itp itd już nie zabierzesz małego dziecka
Staliśmy czasem na takich zadupiach i żyjemy, dziecko tez. Zresztą planując wakacje bierzesz chyba pod uwage, że minimalne minimum musi byc a jeśli już się zdarzy, ze nie będzie wody nic się nie stanie jak dziecko pójdzie spać bez kąpieli i bez światła.

Paulina
Stary 2016-08-26, 13:58   #3221
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
H&m. Kupilam kilka używek w tym rozmiarze w razie wu. I pasowały na dziecko urodzone w terminie. 51cm 3060g.

H&M ma zawyżoną rozmiarówke, to mogło pasować
Stary 2016-08-26, 14:14   #3222
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
i jakieś pomysły jak to logistycznie ogarnąć już macie ?
Tutaj chyba nie trzeba żadnej logistyki U siostry na weselu była jedna dziewczyna, która z 4 miesięczną córką i jeszcze dwójką dzieci przyjechała ponad 100km. Bała się jak to będzie, a okazało się, że mała przespała całe wesele w wózku i to na sali Także nie ma ci się zastanawiać zawczasu
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 14:14   #3223
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Staliśmy czasem na takich zadupiach i żyjemy, dziecko tez. Zresztą planując wakacje bierzesz chyba pod uwage, że minimalne minimum musi byc a jeśli już się zdarzy, ze nie będzie wody nic się nie stanie jak dziecko pójdzie spać bez kąpieli i bez światła.
No właśnie nie planowałam czegoś takiego Noc w górach (np na wysokości tych 2tys m), na podłodze na promie czy pod chmurką w skandynawii to wg mnie średnia opcja na podróż z dzieckiem. Ja bym się nie podjęła tego. Łazienki na wakacjach mogłam nie mieć i 2 tyg i jakoś sobie radziłam (tu strumyczek, tam stacja benzynowa, raz na parę dni jakiś kamping...) Ba, zawsze takie rzeczy były pieszo, komunikacją itp, nie samochodem do którego można wpakować milion rzeczy dla dziecka. A do 1 plecaka raczej całego dobytku 3 osób na tydzień czy dwa nie zmieszczę Kamperem to jednak trochę inaczej
Stary 2016-08-26, 14:16   #3224
Opiumalfa
Zakorzenienie

Ewemis, my mamy ponad 1500km do pokonania. Nie wiem jak to jeszcze rozwiążemy. Czy autem czy samolotem czy kurde bryczką. Nie wiem!

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Tutaj chyba nie trzeba żadnej logistyki U siostry na weselu była jedna dziewczyna, która z 4 miesięczną córką i jeszcze dwójką dzieci przyjechała ponad 100km. Bała się jak to będzie, a okazało się, że mała przespała całe wesele w wózku i to na sali Także nie ma ci się zastanawiać zawczasu
Ja mam troche wiecej niz 100 km do Polski to raz a po drugie to jezeli to dziecko spało na sali bez słuchawek wygłuszających to wspolczuje temu dziecku :/
Stary 2016-08-26, 14:29   #3225
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie nie planowałam czegoś takiego Noc w górach (np na wysokości tych 2tys m), na podłodze na promie czy pod chmurką w skandynawii to wg mnie średnia opcja na podróż z dzieckiem. Ja bym się nie podjęła tego. Łazienki na wakacjach mogłam nie mieć i 2 tyg i jakoś sobie radziłam (tu strumyczek, tam stacja benzynowa, raz na parę dni jakiś kamping...) Ba, zawsze takie rzeczy były pieszo, komunikacją itp, nie samochodem do którego można wpakować milion rzeczy dla dziecka. A do 1 plecaka raczej całego dobytku 3 osób na tydzień czy dwa nie zmieszczę Kamperem to jednak trochę inaczej
No tak inaczej. Ja miałam zapas wody w butelkach i gaz. W górach są schroniska i tam można się lekko ogarnąć. Co prawda na górską wspinaczkę bym dziecka nie zabrała, ale można coś wymyślić w zamian. BTW jak płynęłam promem do Szwecji dużo ludzi podróżowało z dzieckiem. Maluch spał w wózku a rodzice obok na podłodze albo na fotelu. Płynąc z dziećmi zawsze biorę kajute.

A kamperem docelowo dojeżdżaliśmy na miejsce tam się rozbijalismy a potem wszędzie autobus, taxi, metro i inne środki. Dobry wózek i nie ma problemu.

Paulina
Stary 2016-08-26, 14:35   #3226
axn22
Zakorzenienie

Lilotka, zawsze da się znaleźć alternatywę Ale tak jak napisałam, z niektórych bardziej "hardcorowych" rzeczy trzeba po prostu zrezygnować. Coś za coś. Inna sprawa że bez auta a tylko z plecakiem i nosidełkiem turystycznym, nie miałabym nawet przecież wózka, nie mówiąc już o jakichkolwiek akcesoriach dla dziecka... Maluch musiałby spać całe wakacje gdzieś na ziemi... Moim zdaniem tak to sobie można na krótką wycieczkę, jedną noc... ale całe wakacje to nie... na wakacje niech jest bezpiecznie i w miarę wygodnie

Muszę kiedyś pomyśleć o takim kamperze ale obawiam się, że koszty mogłyby przewyższyć możliwości hehe
Stary 2016-08-26, 14:45   #3227
s i l v e r
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że parę razy dziś poczułam ruchy. Takie delikatne jakby rybka w środku płynęła i skakała. Napewno to nie jelita takie inne uczucie. Ale bardzo delikatne.

Stary 2016-08-26, 14:47   #3228
MalgosiakMk
Zadomowienie

Cytat:
Wydaje mi się, że parę razy dziś poczułam ruchy. Takie delikatne jakby rybka w środku płynęła i skakała. Napewno to nie jelita takie inne uczucie. Ale bardzo delikatne.

Super
MalgosiakMk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 14:57   #3229
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:

Extra. Ja już nie mogę się doczekać.

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Cytat:
Lilotka, zawsze da się znaleźć alternatywę Ale tak jak napisałam, z niektórych bardziej "hardcorowych" rzeczy trzeba po prostu zrezygnować. Coś za coś. Inna sprawa że bez auta a tylko z plecakiem i nosidełkiem turystycznym, nie miałabym nawet przecież wózka, nie mówiąc już o jakichkolwiek akcesoriach dla dziecka... Maluch musiałby spać całe wakacje gdzieś na ziemi... Moim zdaniem tak to sobie można na krótką wycieczkę, jedną noc... ale całe wakacje to nie... na wakacje niech jest bezpiecznie i w miarę wygodnie

Muszę kiedyś pomyśleć o takim kamperze ale obawiam się, że koszty mogłyby przewyższyć możliwości hehe
Wiadomo. My nie mamy swojego kampera, wynajmujemy sobie. Super sprawa jak lubisz takie klimaty i wycieczki w nieznane.

Paulina
Stary 2016-08-26, 15:02   #3230
anolta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez keepsmil3 Pokaż wiadomość
Ja z jednej strony też właśnie doceniam teraz spokój, ale z drugiej jestem ciekawa tego co nieznane i lubię zmiany: ) mam nadzieję, że nie zderzę się z rzeczywistością. Też sie pocieszam, ze może początek nie będzie taki straszny, bo kobiety lubią straszyć się nawzajemte opowieści o porodach i początkach z dzieckiem w domu muszą byc przecież trochę podkoloryzowane co?

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Fajnie! Będą się razem wychowywać: )

Nie wiem jak poród sn, bo miałam cesarka, ale pierwsze tygodnie z dzieckiem są wspaniałe. Trochę byłam niewyspana tylko

2017 - synek
anolta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 15:02   #3231
__malaMi__
Zadomowienie

Cytat:

dużo zalezy od dziecka, są dzieci, które naprawde są takie marudne, ze rodzice się nigdzie z nimi nie ruszaja, bo wiecznie syrena wyje
nie wiem z czego to wynika, ale znam takie.
A druga kwestia to podejście, ja np. dowiadując się o ciąży zmieniłam plany wakacyjne na Polske, bo obawiałam się co bedzie jak np. zacznę plamic, źle się poczuję, tu jadę na ip, a za granicą to już wszystko nie jest takie łatwe.
Ale mnóstwo osób w ciązy podróżuje po całym świecie. U mnie to kwestia braku odwagi i doświadczenia za granicą w przypadku jakis komplikacji.
Stary 2016-08-26, 15:04   #3232
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam troche wiecej niz 100 km do Polski to raz a po drugie to jezeli to dziecko spało na sali bez słuchawek wygłuszających to wspolczuje temu dziecku :/
Bez przesady z tą odległością. Jedziecie do rodziny, to pewnie dłużej będziecie niż ta dziewczyna - jedną noc w hotelu i przyjechała z trójką dzieci, gdzie najstarsze miało 6 lat. Zatrzymacie się przecież parę razy po drodze. A skoro dziecko spało, to co mu się złego działo? Rozumiem jakby wyło w niebogłosy, a ona na nic nie narzekała, to co, słuch jej się popsuł po tym weselu??

Cytat:
Ale Ci dobrze Ja nawet nie wiem jak rozpoznać ruchy dziecka od ruchów jelit
Stary 2016-08-26, 15:06   #3233
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:

o musze kupić, a powiedz one sa takie lekko śliskie czy nie? bo ja lubie jak sie tunika nie czepia legginsow, a te typowo bawełniane to są takie czepliwe. Tu jest niby 5% domieszki, ale nie wiem czy to nie mało
Sorki, teraz dopiero doczytałam pytanie
Nie są bardzo śliskie. Ale też nie tak bardzo czepliwe. no to pomogłam

Wydają się naprawdę dobre gatunkowo

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2016-08-26 o 15:10
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 15:07   #3234
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
.
A druga kwestia to podejście, ja np. dowiadując się o ciąży zmieniłam plany wakacyjne na Polske, bo obawiałam się co bedzie jak np. zacznę plamic, źle się poczuję, tu jadę na ip, a za granicą to już wszystko nie jest takie łatwe.
Ale mnóstwo osób w ciązy podróżuje po całym świecie. U mnie to kwestia braku odwagi i doświadczenia za granicą w przypadku jakis komplikacji.
U mnie to samo. Samolotem nie polecę, bo strach, jakby się coś na pokładzie miało ze mną dziać. Za granicą też się nie znam na szpitalach, bałabym się że mnie źle zrozumieją Polska taka bezpieczna
Stary 2016-08-26, 15:08   #3235
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:

Ale Ci dobrze Ja nawet nie wiem jak rozpoznać ruchy dziecka od ruchów jelit
Ja tak na 100% pewna nie jestem. Po prostu było to takie inne,że od razu się złapałam za brzuch. Myślę,że jak poczujesz ruchy to nie pomylisz tego z niczym innym
Stary 2016-08-26, 15:11   #3236
anolta
Zakorzenienie

Cytat:
W takim razie już drugi, 😊 bo córka też taka była. Wgl teraz mam mniej czasu, niż jak V był noworodkiem, bo dużo razem spędzamy czasu na zabawach np. dziś malowalismy. W czasie jego 2-3 h drzemki w dzień ogarniam mieszkanie i robię obiad. To jego dzisiejsze arcydzieło 😄 Załącznik 6610346

Ale dzieci różne 😊 Moja córcia przestała spać w dzień jak miała półtora roku 😊 była jedynym niespiacym dzieckiem w żłobku. Panie się poddaly w końcu i przestały ja usypiac 😅 a mówiłam im ze na stowe nie zasnie 😀

Rysunek zobaczę jak wejdę na komputer 😊

2017 - synek
Stary 2016-08-26, 15:13   #3237
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tak na 100% pewna nie jestem. Po prostu było to takie inne,że od razu się złapałam za brzuch. Myślę,że jak poczujesz ruchy to nie pomylisz tego z niczym innym
ja też czuje coś takiego, wczoraj i dzisiaj. nie jest to nic mocnego, żaden kopniak czy coś. ale odczuwam nieraz w podbrzuszu takie delikatne smyranko i czuje, że coś tam się dzieje.
Stary 2016-08-26, 15:14   #3238
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
ja też czuje coś takiego, wczoraj i dzisiaj. nie jest to nic mocnego, żaden kopniak czy coś. ale odczuwam nieraz w podbrzuszu takie delikatne smyranko i czuje, że coś tam się dzieje.
No właśnie takie smyranie.
Stary 2016-08-26, 15:15   #3239
anolta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Wiesz, chyba mnie to początkowo przerosło. Nieplanowana cesarka, brak mleka, dziecko w szpitalu wyjące przy piersi, a bardzo chciałam karmić. Po dwóch dobach w domu z małym tłumoczkiem, którym trzeba się zająć mimo bólu brzucha, wiszenie na piersi po 2 3 godziny (ale wywalczyliśmy karmienie, do 19 miesiąca karmiłam, nasz mały sukces) Po tygodniu choroba małego, tak się jakoś nazbierało.

Nie mów, ja 15 cm skróciłam wczoraj Cieszę się że zainspirowałam cię z obiadem
Korzystajcie z błogiego lenistwa, z rozrzewnieniem wspominam jak było 4 lata temu

Ja mam na razie -0,5 czego się nie spodziewałam, bo jem w miarę normalnie. Ale ja z tych co nadmiar mają, lekarz mówił że fajnie by było żeby dziecko brało z moich zapasów i przynajmniej połowę ciąży nic nie przyrosło. Chciała bym bardzo. W 1 ciąży 14 kilo miałam na plusie, po wyjściu ze szpitala 10 kg mniej. W tej ciąży startowałam już z wyższego pułapu niestety.
Brawo za karmienie! Wielki sukces! Ja tez walczyłam o kp i karmiłam rok, bo wracałam do pracy i już sama chciałam 😊

2017 - synek
Stary 2016-08-26, 15:16   #3240
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Bez przesady z tą odległością. Jedziecie do rodziny, to pewnie dłużej będziecie niż ta dziewczyna - jedną noc w hotelu i przyjechała z trójką dzieci, gdzie najstarsze miało 6 lat. Zatrzymacie się przecież parę razy po drodze. A skoro dziecko spało, to co mu się złego działo? Rozumiem jakby wyło w niebogłosy, a ona na nic nie narzekała, to co, słuch jej się popsuł po tym weselu??
Wszystko spoko, ale to moje pierwsze dziecko, nie mam doswiadczenia jak sie podrozuje z takim malenstwem.
Normalnie ta trasa zajmuje nam 14 godzin. Obawiam się, ze samolot byłby lepszy. Tyle godzin w foteliku w niewygodnej pozycji? Jakos sobie tego nie wyobrazam.

A co do hałasu i wpływu na noworodki czy niemowlęta, proszę poczytaj sobie, bo ludzie nie zdają sobie sprawy z wielu rzeczy, miedzy innymi jak hałas wpływa na takie maluchy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości