![]() |
#31 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Cytat:
Nie mówię, że jego zasady są złe. Pytanie tylko, czy nie stoją w sprzeczności z Twoimi zasadami/oczekiwaniami. Lepiej takie sprawy ustalić przed ślubem niż potem całe życie się męczyć targając feretrony z mężem i nie bardzo widząc w tym sens. Osobiście nie związałabym się z żadnym religijnym fundamentalistą.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
No teraz nie pozostaje Ci nic innego jak gorąco modlić się, żeby przyszła małżonka dopasowała się do Ciebie temperamentem w łóżku i w ogóle żebyście się zgrali w tej kwestii. Bo tak ogólnie jeżeli Ty jeszcze nie uprawiałeś seksu, to nawet sam do końca nie wiesz jakie są Twoje prawdziwe potrzeby, a nie te wyimaginowane. Poza tym dla mnie uprawianie seksu z tzw. "woli bożej" i po to, żeby spłodzić potomka jest bardzo słabe i bardzo zubaża te sferę. Ale jak kto woli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
zuy mod
|
Nie rozumiem skąd stwierdzenie że bycie wierzącym jest "oczywiście godne pochwały". Ja w katolicyzmie niespecjalnie widzę cokolwiek godnego pochwały.
Dla mnie większym problemem od braku seksu do ślubu byłaby reszta zasad reprodukcyjnych takich jak: Wymóg seksu pochwowego za każdym razem i wytrysku w pochwie za każdym razem. Brak antykoncepcji. Pomijam już nawet aborcję. Przemyśl te kwestie.
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;64651861]Wow, pierwszy raz w życiu słyszę o takiej sensacji... Jaki ksiądz tak powiedział i jaki to odpust? Chodzi o katolickiego księdza czy prawosławnego czy jeszcze innego? Przecież nigdy nie ma pewności, że ślub będzie zawarty, bo jest już w przygotowaniu. Po ślubie cywilnym para to jeszcze nie małżonkowie i nie można uprawiać seksu bo to grzech. Odpust to może ewentualnie jakieś odpuszczenie grzechów po fakcie miał na myśli (???) ale dalsze pożycie przed ślubem kościelnym to dalej grzech. Nie rozumiem, w kontekście kościoła katolickiego jest to dla mnie wręcz absurdalne ? Bo nijak ma się do zasad KK.
A co do tematu. Jeśli chłop to katolik i trzyma się zasad, że udaje mu się seksu przed ślubem unikać, to myślę że tym bardziej ma katolickie podejście do antykoncepcji. Jednak dobrze jest ustalić przed ślubem takie kwestie, bo potem może być duży problem i frustracja.[/QUOTE] Nie będę tu podawać nazwisk, ksiądz katolicki, który zna nas od dziecka, mnie udzielał większości sakramentów, wie ze obydwoje jesteśmy praktykujący i ze po prostu bez tego ślubu kościelnego żyć nie będziemy. Plus w kościele katolickim wystarczy za grzechy żałować i przysięga poprawę - organizujemy katolicki i żałujemy ze okoliczności były wowczas takie a nie inne i musieliśmy go przełożyć i finalnie jeszcze go nie wzięliśmy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
'Uwierz w siebie! Nie w takie rzeczy ludzie wierzą.' Edytowane przez nyana89 Czas edycji: 2016-08-28 o 09:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
To, że ktoś jest wierzący, nie oznacza, że musi się stosować do zasad jakiejś religii, by nie zostać hipokrytą. Ty piszesz, nie tyle o wierzącym, co o katoliku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Trzeba też rozróżnić osoby wierzące a katolików. Znam wiele osób mówiących, że są katolikami, które prowadzą życie nie zgodne z nauką Kościoła- no mi tu coś nie gra. Ja sama zostałam wychowana zgodnie z zasadmi wiary, później jednak moje poglądy uległy rozmyciu, więc na chwilę obecną sama nie jestem osobą ' żyjącą ściśle po katolicku'. Mam pewne poglądy które kłócą się z oficjalnym nauczaniem, jestem wątpiąca w pewnych kwestiach- a kościół jest dość radykalny w kwestiach wspomnianych tu przez inne dziewczyny typu- dzieci, antykoncepcja, świadomość roli człowieka w życiu itd.
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Niestety ze zdefiniowaniem katolika też jest problem, bo sam Kościół Katolicki nie kieruje się tutaj logiką i nazywa katolikiem każdego ochrzczonego (nawet apostatę) niezależnie od tego, czy rzeczywiście tę religię wyznaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Nie umiałabym być chyba w takim związku. Dla mnie seks jest ważny w związku, jest to dopełnienie, czuję wtedy tę bliskość itp. No i nie ukrywam też - jest to dla mnie mega przyjemne. Nie wzięłabym ślubu z kimś, kogo nie poznałam w tej dziedzinie. Można omówić pewne kwestie na sucho, swoje upodobania, ale to jednak nie to samo. Dopasowanie też jest ważne w tej kwestii.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym wszystkie religijne osoby, które znam i miały zamiar czekać z seksem do ślubu, jednak nie wytrzymały, albo zmieniły zdanie po spotkaniu odpowiedniej osoby. Z wami może być podobnie. Jeśli jednak tak się nie stanie to może okazać się, że facet ma jednak nie za wysokie libido (nie mówię, że tak jest na 100%). Jeśli ty natomiast masz duże potrzeby to może być zgrzyt. Edytowane przez MsLizard Czas edycji: 2016-08-28 o 12:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim tak jak radzą inni na Twoim miejscu też bym się dopytała jakie ma podejście do innych rzeczy typu antykoncepcja itp. Jeśli w takich kwestiach też jest tak bardzo praktykującym katolikiem to dla mnie byłoby to nie do przyjęcia. Jeśli nie, to już w ogóle, bo okazałby się totalnym hipokrytą, wybierającym sobie tylko te zasady, które mu pasują.
Jestem zdania, że seks po ślubie to typowe kupowanie kota w worku i może przynieść więcej kłopotu niż pożytku. W łóżku można się nie dopasować, można mieć inny temperament, inne oczekiwania. Wiadomo, że każdy musi się dotrzeć, poznać się, rozmawiać o tym co lubi, a czego nie, ale są pewne rzeczy, których przeskoczyć się nie da. I proszę nie mówcie, że po 10 latach może coś się zmienić. Po takim czasie, to można się już nie starać, może się już nie chcieć, lub można tego nie robić z innych powodów, ale to nie jest kwestia nie dopasowania się i można nad tym pracować. Jak się ludzie kochają, pielęgnują uczucie, zależy im, to pożycie będzie dobre. No ale jak ktoś to traktuje jak przykry małżeński obowiązek to po 10 latach faktycznie może być kiepsko. Dla mnie seks w związku jest ważny i to nie chodzi o zaspakajanie swoich potrzeb. Dlatego też na Twoim miejscu poważanie bym się nad tym zastanowiła i przede wszystkim pogadała z partnerem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
Ny dj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem ile bym mogła być w związku bez seksu i czekać na ślub. Nie uśmiechałoby mi się to i w ogóle bym w taką relację nie wchodziła ![]()
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. chcę wiedzieć, jaki partner jest w łóżku, czy się dogadujemy, czy do siebie pasujemy, czy on lubi wanilię po ciemku pod kołdrą, gdy ja szaleję za bdsm 2. nie weszłabym w związek z osobą wierzącą. czy Ty jesteś wierząca? na ile? jesteś katoliczką? jeśli ten facet jest gotów nie uprawiać seksu w dzisiejszym świecie w imię wiary, to masz świadomość, jak radykalny i nieznoszący sprzeciwu może być jego styl życia? sprawdziłaś to? teraz czy jesteś w stanie przez np. 3 lata nie zbliżyć się seksualnie do ukochanej Tobie osoby? ja bym nie dała rady, ale są tacy, którym to pasuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To żałujecie za grzechy czy za okoliczności? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Nie.
Żadnego ślubu przed seksem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;64667846]No dobrze, ale co rozumiesz przez ten odpust tak dokładnie? Przyzwolenie, że możecie uprawiać seks przed ślubem kościelnym? Nie ma czegoś takiego. Więc pytam, na czym owy odpust miał polegać. Chyba na jednorazowym odpuszczeniu grzechów już dokonanych a nie na przyzwolenie na dalsze uprawianie grzechu. To dla mnie wciąż brzmi absurdalnie jak na kanony KK.[/QUOTE]
Na tym, że po zawarciu slubu kościelnego, uzyskamy pełne rozgrzeszenie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Random84 Czas edycji: 2016-08-28 o 17:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I nie, nie ma częściowego rozgrzeszenia. Albo żałujesz(i postanawiasz poprawę) i masz rozgrzeszenie albo nie żałujesz(zamierzasz dalej grzeszyć aż do ślubu kościelnego) i rozgrzeszenie aż do dnia przed ślubem nie ma. Cała filozofia. Nie da się żyć razem, uprawiać seksu bez ślubu i korzystać z sakramentów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkanie przed ślubem i chodzenie do komunii, bo po cywilnym to grzech (kasy na kościelny nie było). Poprostu się z seksu nie spowiadali.
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.