![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Np. jakie pieszczoty?
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tematu wątku, to ja bym przede wszystkim zainicjowała z chłopakiem rozmowę nie tyle na temat seksu przed ślubem, co ogólnie na temat jego postrzegania zasad KK. I to już tylko od autorki wątku zależy, co z ową wiedzą zrobi, bo tylko ona wie na ile jest w stanie zaakceptować pewne następstwa wynikająca z przestrzegania zasad. Jeśli chodzi o ten "odpust na zaś", to dla mnie jakieś przedziwne kuriozum i dziwię się, że ktoś może uważać inaczej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
Myślę, że nie chodzi o sam koszt ślubu jako takiego, ale tego, że ludzie uważają, do ślubu kościelnego musi być weselisko, a to już koszty.
Jeśli chodzi o hipokryzję i grzeszenie przed ślubem - katolik popełnia też inne grzechy oprócz seksu przedmałżeńskiego, dlaczego nikt wtedy nie nazywa go hipokrytą i "naginającym" swoją wiarę, tylko każdy mu do wyra zagląda? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Konto usunięte
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;64686696]Najpierw piszesz, że żyjecie w wierze, a teraz nagle się usprawiedliwiasz, że Ty to dopiero niedawno wróciłas do kościoła itd itd. Przykro mi, ale najwyraźniej nie masz pojęcia o tym co piszesz. W kościele katolickim nie można dostać odpustu na swawolne harce przed ślubem kościelnym i nie ma na to żadnego usprawiedliwienia, nawet takiego że ślub jest w planach. Podejrzewam, że źle zrozumialas księdza. I tak, piszę to jako osoba wierząca, śmiem twierdzić, że się znam. I jak patrzę po Twoich postach, to wybacz ale na pewno wiem więcej niż Ty, osoba która wymyśliła nieistniejący odpust. Nie można żyć w grzechu i w grzechu iść do ślubu, po którym magicznie dostaje się pełne rozgrzeszenie. To nie tak działa.[/QUOTE]
Po pierwsze: ONI NIE POTRZBUJĄ NICZYJEGO POZWOLENIA, ŻEBY SEKS UPRAWIAĆ. Ani księdza, ani Waszego. Nie prosili o komentarz na tema swojego życia erotycznego, podzieli się jedynie osobistymi doświadczeniami, a że połowa wątku postanowiła wykorzystać okazję, żeby się pośmiać, to problem tych, których to boli, a nie ich. Żeby ciągnąć ten wątek trzeba by było wiedzieć dokładnie jak wyglądała sytuacja i na jakie przepisy ksiądz się powołał. Wydaje mi się, że to jakaś ściema albo nadużycie, ale ręki bym sobie uciąć nie dała, bo prawo kanoniczne jest nie mniej pokręcone, od świeckiego i już nie raz coś mnie zaskoczyło. Być może faktycznie ksiądz czegoś tam się wypatrzył, tak samo, jak z założenia NPR i unieważnianie małżeństwa w KK z założenia miało być furtką, a stało się wyjściem głównym. Prawdą jest, że znakomita większość katolików seks przed ślubem uprawia, KK nie wyrzeka się tych owieczek nie wyrzeka, więc nie rozumiem problemu. Cytat:
Cytat:
Czym innym jest dyskusja o stanowisku KK wobec konkretnych spraw, a czym innym wyśmiewanie kogoś, że się temu stanowisku nie podporządkowuje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Załóżmy na moment, że ktoś tam "nie wytrzymał" i przespał się z narzeczonym/narzeczoną. Gdyby żałował seksu samego w sobie, to chyba nie najlepiej by świedczyło o pomyśle zawarcia małżeństwa. Więc ludzie "żałują", że stało się to teraz, a nie dopiero po ślubie. [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;64690576]Jeśli chodzi o hipokryzję i grzeszenie przed ślubem - katolik popełnia też inne grzechy oprócz seksu przedmałżeńskiego, dlaczego nikt wtedy nie nazywa go hipokrytą i "naginającym" swoją wiarę, tylko każdy mu do wyra zagląda? ![]() ![]() ![]() ![]() Niektórzy po prostu wykorzystają każdą okazję, żeby skomentować co bliźni robi w pościeli ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Uważasz, że niecała godzina ślubu jest warta minimum 800zł? W mniejszych miejscowościach to biorą nawet 1500. Pogrzeby to następny dochód. Chodzenie po kolędzie kolejny i nawet podatku nie trzeba płacić, a nikt nie powie, że zarobek na czarno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Skąd Ty wzięłaś minimum 800zl za ślub? Ja płaciłam 300zl i to też dlatego, że chciałam, bo opłata była dobrowolna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;64690736]Np proszę cię ![]() Marzy mi się takie rozwiązanie również w Polsce ![]()
![]() |
![]() |
#100 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;64690576] Jeśli chodzi o hipokryzję i grzeszenie przed ślubem - katolik popełnia też inne grzechy oprócz seksu przedmałżeńskiego, dlaczego nikt wtedy nie nazywa go hipokrytą i "naginającym" swoją wiarę, tylko każdy mu do wyra zagląda? ![]() Ten wątek jest na temat seksu, więc i na tym skupia się dyskusja. Bardzo się mylisz jeśli uważasz, że nikt nie widzi hipokryzji także w innych czynach katolików. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;64691191]Skąd Ty wzięłaś minimum 800zl za ślub? Ja płaciłam 300zl i to też dlatego, że chciałam, bo opłata była dobrowolna.[/QUOTE]
W mieście, w którym mój brat brał ślub to minimum 800zł - wliczam w to organistę i kościelnego, bo im się płaci oddzielnie. Za to w wiejskich miejscowościach łącznie wychodzi 1500. Może znalazłaś takiego księdza, który bierze mniej, moja ciotka też się dogadała z księdzem po znajomości i płaciła trochę mniej, ale ona akurat brała ślub w Warszawie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Naśmiewanie się z kogoś, że śmie uprawiać seks i z jego podejścia do religii, podczas gdy nikomu niczego złego nie robi, to jest 10 pięter niżej. Zarzucanie komuś hipokryzji dlatego, że nie przestrzega zaleceń instutucji tak ociekającej hipokryzją, jak KK, jest śmieszne. Kultywowanie starego, dobrego obyczaju interesowania się życiem seksualnym sąsiada i tym, czy chodzi do kościoła, również. Pośmiałabym się w duchu, gdyby nie było krzywdzące dla innych, skoro jest, pozwól mi wykpić te ciągoty na głos. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Katolik popełniając grzech doskonale sobie zdaje sprawę z tego czym to grozi, ale albo ma to gdzieś (czyt. Słaby z niego katolik) albo rezygnuje z sakramentu pokuty i Eucharystii, ryzykując życiem wiecznym. Albo świętokradczo podchodzi do sakramentów zatajając zaistnienie grzechu - i tu jak najbardziej można mówić o hipokryzji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;64691376]Według którego przepisu prawa kanonicznego ksiądz ma prawo udzielić dyspensy na niesakramentalny seks? Może o czymś nie wiem.
[/QUOTE] Jak pisałam - nie mam pojęcia, jakiej argumentacji użył i co dokładnie powiedział, z jakich przyczyn ślub kościelny nie mógł się odbyć, więc trudno mi się do tego odnosić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
zuy mod
|
A taki katolik żałuje tego ze seks uprawia? No raczej średnio, jakby żałował to by przynajmniej próbował tego nie robić wcale.
Dlaczego czepia się hipokryzji katolików w dziedzinie seksu? Bo reszta zasad to albo ogólne społeczne zasady współżycia, albo rytuały. Tylko w kwestii seksu jest zgrzyt.
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy żałują - różnie to bywa. Niektórzy tak, inni nie, chociaż wg mnie to nie jest w większości żałowanie seksu z tą konkretną osobą, co tego, że dzieje się to przed ślubem. Trudno mieć do kogoś pretensje o to, że uznał ten "błąd" za coś pięknego i żadną miarą nie potrafi w sobie tego "żalu" wzbudzić. Niektórzy naprawdę robią sobie piekło z powodu takich "upadków" i wcale nie uważam, że to jest coś, co powinno się stawiać za wzór. Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-08-29 o 11:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;64690576]Myślę, że nie chodzi o sam koszt ślubu jako takiego, ale tego, że ludzie uważają, do ślubu kościelnego musi być weselisko, a to już koszty. [/QUOTE]
Czy ja wiem? W niektorych regionach koszty ślubu siegaja 2000zl (!!!), bo koscielny, organista, ksiadz, kwiaty. I nie ma, ze nie chcesz kwiatow. Musisz chciec, bo takie sa standardy w danej parafii. Byl kiedys portal z cennikami slubow w danym regionie, warto zajrzec. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
tak samo babcia, dziadek był w pzpr, to ślub był w tygodniu na porannej mszy, ksiądz powiedział, że jak taki ślub to płacić nie trzeba |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Jako ze to nie temat o moim pożycia dla jakże potepiajacych powiem tylko dla spokoju waszych sumień iż nie przyjmuje obecnie komunii, bo doskonale zdaje sobie sprawę z tego ze nie mam do tego prawa. Także tak wiem, na czym to polega i nie podchodzę do tego beztrosko. Nie mniej wiem ze źródeł kościelnych iż nie jest to grzech, wykluczający mnie z kościoła, a jego konsekwencje sięgają tylko do momentu poprawy czyt. ślubu kościelnego. Ja z tym żyje wiec nie widzę potrzeby aby pół wizażu czuło się w obowiązku mnie pouczać
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
I tak i nie. Autorka pytała czy się wpakować w taki związek, czy zrezygnować z seksu który jest dla niej ważny, obawia się niedopasowania etc. Chodziło bardziej o sprawi czysto fizyczne a nie duchowe. A 3/4 wątku jest o pouczaniu katolików i ich seksach
![]()
![]() |
#117 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdyby tylko przestali straszyć potępieniem i piętnować tych, którzy postępują inaczej, to byłby interes, jak interes. A to wg mnie błąd, niejeden się już przejechał na takim myśleniu. Bo niedopasowanie "duchowe" wydaje mi się być znacznie bardziej prawdopodobne niż to, że on jest nieświadomym niczego gejem z niskim libido lub równie nieświadomym wielbicielem ostrego BDSM z penisem o rozmiarach mocno odbiegających od średniej krajowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Też kiedyś chciałam po ślubie i na szczęście zmieniłam zdanie.
Nie poszłabym na taki układ. Nigdy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie osobiście strasznie razi zachowanie KK. Albo zajmujesz się sprawami duchowymi (podobno to jest zadanie kościoła), a od wiernych bierzesz tyle, aby starczyło na podstawowe potrzeby (w końcu nie trzeba budować wypasionych kościołów), albo jesteś przedsiębiorstwem nastawionym na zysk i normalnie płacisz podatki. Robienie ze ślubu, pogrzebu usługi jest sprzeczne z zasadami tej religii i jest HIPOKRYZJĄ. Jeśli ktoś mi mówi, że jest nastawiony na kasę, to nie ma problemu, wykłada kawę na ławę, ale jak ktoś pieprzy o ideałach, duchowości i wywyższa życie w ubóstwie, a na boku kręci z tego interes to człowiek ma prawo reagować. Edytowane przez MsLizard Czas edycji: 2016-08-29 o 13:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.