![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne?
Cytat:
Mówisz więc o czymś, co jest mało normalne i do czego prawie nikt świadomie nie dąży. Autorka zresztą też nie należy do tego 0,1% przypadków - ponieważ ona rozprawia o tym temacie na poziomie teorii. Podchodzi do tego tematu tak jak ty: jak do pogadanki na forum. Teoretycznie rozważa techniczne aspekty posiadania dziecka samemu. I wolałaby je mieć z partnerem, tylko on tego nie chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem? Ona nie chce niczego robić wbrew jego woli, jeśli on na to nie pójdzie, to nikt go nie będzie "wrabiał". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Samotne matki znam i żadna z nich nie jest zachwycona tym stanem - są samotne, bo życie je do tego zmusiło. W żadnym przypadku nie był to dla nich wymarzony stan docelowy, każda wolałaby wychowywać z partnerem. Autorka też, tylko partner nie chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dla części osób to jest właśnie wielka potrzeba, która ma wielki wpływ na ich życie. Tak ludzi biologia programuje, co ma kobieta zrobić z tym instynktem, tą potrzebą, poczuciem, że jej życie jest puste bez dziecka, jak nie ma faceta akurat? Nie zawsze ma luksus czekania, aż znajdzie odpowiedniego pana.
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2016-08-29 o 11:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ona po prostu przewiduje, że ten związek się rozpadnie, prędzej czy później. Wg mnie lepsze realne spojrzenie na sprawę, niż 100000% pewności niektórych wizażanek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | ||
on tired little feet
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- ale na co ma czekać skoro uważa że nie po drodze jej ze związkami?
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
To przyjrzyj się, jak ona o dziecku pisze. Tyle emocji przy tym temacie wykazuje, co przy zakupie mebli do pokoju. Rozprawia o problemie dla niej teoretycznym; nie pisze jak o swoim, tylko jakby to był teoretyczny temat z forum, w którym się bitwy toczą o jakieś szczególiki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Jak kobieta ma warunki materialne, jest dorosła, wie czego chce, to czemu ma czekać? W sytuacji, gdzie jej się nie zanosi na związek? Albo gdy ogólnie nie widzi się w stałym związku? Co, jeśli po kilku latach czekania dalej będzie sama, starsza, czasu na rodzenie dzieci mniej, w ciążę też nie zawsze się zajdzie od razu, nie zawsze się każdą ciążę donosi. Czemu ma ryzykować? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
zuy mod
|
gdyby nie miała warunków finansowych uwazalabys tak samo?
![]() |
![]() |
#283 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() Oj tam, na jedzenie wystarczy, jest 500+, mops, caritas...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na co ma czekać i do kiedy konkretnie? Na menopauzę? Tak z lekka nie ogarniam, rozdenie zdeicka koło 40tki to mozę i teraz modne, jak społeczeństwo raczy dojrzewać dopiero w tych okolicach, ale z biologicznego punktu widzenia to dla kobiety po pierwsze juz spora loteria, a po drugie, tak zwyczajnie i po ludzku, już siły nie te. Tak , naprawde wiem ze trudno w to uwierzyć, ale mimo popropagandy, 40to latka biologicznie nie jest już pierwszej młodości. Faceci mogą sobie czekać i do 80 tki. + pojawia się w tym czekaniu inny motyw. Czy to dla dziecka aż takie dobro, mieć rodzica który umrze te 20 lat wcześniej niż by mógł, jakby prędzej rodził. Przecież, uwaga: pozbawi potencjalne wnuku dziadka. ![]()
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Autorka ma sporo odwagi i jeżeli uważa ,że da radę czemu nie? Tylko nie z tym facetem ,ani on tego nie chce ani to rozsądne. Ważne ,żeby dobrze to przemyśleć ,jeżeli już świadomie ktoś się na taki krok decyduje. Czy podołasz psychicznie ,fizycznie i materialnie? Czy w razie ,gdyby coś ci się stało będzie ktoś,kto się nim zajmie?Czy nie próbujesz w ten sposób zapełnić pustki ?
Oczywiście jest super kiedy dziecko ma oboje rodziców, na dodatek jeszcze się kochają.To ideał i dobrze jest do niego dążyć.Jak to wychodzi w praktyce?Różnie.Ludzie się rozchodzą ,zdarzają się nieszczęśliwe wypadki a dzieci są ,rozwijają się ,rosną. Niektóre bardzo potrzebują męskich wzorców, sama widziałam kiedyś dziewczynkę ,która do wszystkich napotkanych facetów mówiła tata.Inne są szczęśliwe ,otoczone gronem wujków , cioć i babć. Pewnie mądry rodzic będzie umiał w porę wytłumaczyć dziecku czemu są tylko we dwoje a w dzisiejszych czasach wcale to nie jest jakaś rzadkość. Edytowane przez robcia Czas edycji: 2016-08-29 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
zuy mod
|
Cava - niektórzy, np ja, uważają że równie ważna jest pełna micha jak i pełna rodzina. I dzieci powinno się robić w związkach. Takie tam. A co zrobi - jej broszka i jej prawo.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja nie wiem czy dzieci powinno się robić tylko w związkach. Ale wiem, że warto pomyśleć, czego się opcjonalnie dziecka pozbawi przy podejmowaniu takiej decyzji.
A takich refleksji wcale nie widać. I dobrze JanPazram zwróciła uwagę, że dziecko to taka koncepcja jako uboczny skutek tego dziwnego układu w którym jest autorka.
![]() |
#291 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oni nie umierają, jaja im się nie starzeją, wieczna młodość !!! Skąd ty te mądrości bierzesz, jak pragnę zdrowia ? Co cię opętało w tym wątku, bo Cię nie poznaję normalnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Konto usunięte
|
Znajoma mojej mamy zdecydowała się na samotne macierzyństwo - chciała mieć dzieci, a kandydat umarł, zanim się zdecydowali. Miała 27 lat, wdała się w romans, urodziła córkę, która dziś jeest normalna kobietą - studia skończone, dwójka dzieci, mąż, budują dom. Nie generalizowałabym.
Znam za to mnóstwo patologii z pełnych rodzin. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Konto usunięte
|
Mój mąż wychowywał się bez ojca. Dla chłopaka to tragedia, zwłaszcza jak matka z deficytami (nie miał kto amortyzować tych deficytów, nie było drugiego rodzica). Twierdzi, że ojca całe życie mu brakowało, swojemu dziecku by tego nie zrobił. Dla mnie to mówi wszystko.
I na tym skończę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ważne jaką osobą jest autorka i czy będzie umiała odnaleźć się w roli samotnej matki i czy w ogóle się do tego nadaje.Zew jajników to jeszcze nie wszystko |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
on tired little feet
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6469746 1]Mój mąż wychowywał się bez ojca. Dla chłopaka to tragedia, zwłaszcza jak matka z deficytami (nie miał kto amortyzować tych deficytów, nie było drugiego rodzica). Twierdzi, że ojca całe życie mu brakowało, swojemu dziecku by tego nie zrobił. Dla mnie to mówi wszystko.
I na tym skończę.[/QUOTE] o jakich "deficytach" mowa?
![]() |
#296 |
Konto usunięte
|
A co to ma do rzeczy ? Emocjonalnych, typowych dla zaborczych i apodyktycznych matek wariatek robiących z syna 'jedynego mężczyznę w swoim życiu'.
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-08-29 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6469801 6]A co to ma do rzeczy ? Emocjonalnych, typowych dla zaborczych i apodyktycznych matek wariatek robiących z syna 'jedynego mężczyznę w swoim życiu'.[/QUOTE]
+matek zrzucających odpowiedzialność za decyzje i problemy ,które powinny podejmować samodzielnie a które ich przerastają na synów -traktowanie ich poniekąd jak partnerów życiowych ( tak ,mój mąż też sie wychował bez ojca) Ale niestety w pełnych rodzinach też są takie matki, ojciec jest a jakoby go nie było. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Rozeznanie
|
Moja ciocia jest starą panną, uczy w szkole, uwielbia dzieci i ma do nich cudowne podejście, dzieci jak kończą z nią naukę, to normalnie płaczą. Ciocia zawsze chciała mieć kilkoro dzieci. Niestety jakoś nie znalazła sobie faceta, mieszka samotnie z babcią, która jest już po 80. Już dawno nawet moja religijna babcia przyznała, że chłopa ciocia nie musi mieć, ale szkoda, że nie ma dziecka. Ciocia teraz jest ok 60, na pewno byłaby cudowną matką, stworzyła dziecku lepszy dom niż niejedni i wiodła szczęśliwsze życie.
Także ja popieram, inni ludzie rozmnażają się nierozsądnie, wpadają bo są nie dość ostrożni, rozchodzą się, nie rozmyślają nad tym tak jak autorka i nikt im nie odmawia prawa do szczęścia. Edytowane przez kiciun Czas edycji: 2016-08-29 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Konto usunięte
|
Dobra, ale my tu przecież nie rozmawiamy o tym, czy samotna matka powinna mieć dziecko, tylko o tym, czy powinna mieć dziecko z TYM akurat facetem, bo na taką opcję się uparła.
Ciekawa jestem, co sama adeedra poradziłaby wizażance w takiej sytuacji. Adeedra, podejmiesz się? Nie uważam, że pragnienie dziecka jest zachcianką. Nie uważam, że samotna kobieta nie powinna się decydować na dziecko. Ale jednak rozważania nad tym, czy nie skrzywdzę dziecka, wychowując je bez ojca, zajęłyby mi dużo dłużej, niż rozważania nad tym, czy nie skrzywdzę mężczyzny, kradnąc mu plemnika bez jego wiedzy (czy jeśli drzewo pada w lesie, a nikt tego nie słyszy...) Tak że nie dziwię się dyskusji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:20.