Co pocz±æ, gdy matka nienawidzi mojego ch³opaka... - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-08-30, 10:53   #1
Kanamee
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 12
Angry

Co pocz±æ, gdy matka nienawidzi mojego ch³opaka...

S³uchajcie, nienawidzê pisaæ jakich¶ w±tków, bo zazwyczaj nie wiem za co siê najpierw zabraæ, tak¿e mo¿e byæ trochê chaotycznie.Poza tym tytu³ tytu³em, ale problem jest szerszy i skupia siê na wiêkszej p³aszczy¼nie ni¿ tylko niechêæ do mojego ch³opaka.

Mam 20 lat, idê w tym roku na studia dzienne. Od 4 lat mam te¿ ch³opaka. On jest g³ównym powodem k³ótni w moim domu od d³u¿szego czasu.
Mo¿e najpierw trochê o samym zwi±zku. Mój ch³opak jest dobr± osob±, zawsze on po mnie przyje¿d¿a, nie jest sk±py, ci±gle gdzie¶ je¼dzimy, nie siedzimy w domu, mamy swobodê, nikt nikogo nie kontroluje, seks jest ¶wietny, oprócz tego jest pracowity, ambitny, ¶wietnie mi siê z nim rozmawia, mamy to samo poczucie humoru, przyje¿d¿a do mnie do pracy, bra³ mnie nieraz z pracy, szko³y, odwiedza³, gdy siê ¼le czu³am i zawsze co¶ przynosi³. Wiadomo, wady te¿ s±. Mianowicie nie jest raczej dobrym doradc± je¶li chodzi o problemy, nie rozumie mnie czasami, bo on wychowywa³ siê inaczej, ma inne podej¶cie do niektórych spraw, jest bardziej wyluzowany i ma wiele rzeczy gdzie¶, ja niekoniecznie.
A teraz sedno sprawy, czyli mama.

Na pocz±tku bardzo go lubi³a, pó¼niej, jak kilka razy ostro siê pok³ócili¶my to zaczê³a go mocno nie lubiæ. ¯a³ujê, ¿e w ogóle przysz³am do niej wtedy i zaczê³am gadaæ na niego. Raz us³ysza³a, jak rozmawia³am z nim i kolegami na skejpie, no i w ¿artach on powiedzia³, ¿e odda mnie jednemu koledze, no i wiadomo heheszki, ka¿dy wie, ¿e to na ¿arty. Moja mama "akurat przechodzi³a", us³ysza³a to i oczywi¶cie wys³uchiwa³am, ¿e on mnie nie szanuje, ¿e przy wszystkich mnie poni¿a, ¿e po co on ze mn± jest skoro mnie nie chce etc. a ja jestem g³upia, muszê udaæ siê do psychiatry skoro z nim dalej jestem, ¿e mia³a mnie za m±drzejsz±. Nie powiem ile razy us³ysza³am od niej przykre s³owa na mój temat jak± jestem idiotk± skoro siê z nim zadaje, wy¶miewa mnie prosto w twarz, kpi, k³ótnie o niego by³y na porz±dku dziennym, ona nie odzywa³a siê do mnie po kilka dni.

Ostatnio znowu wynik³a taka sytuacja, ¿e siê pok³ócili¶my i wróci³am sama do domu z miasta wieczorem. Teraz znowu w domu przechodzê horror, matka jest na mnie smiertelnie obra¿ona, bo znowu z nim rozmawiam, znowu zwyzywa³a mnie od g³upich i psychicznych, jego imienia nie chce s³yszeæ, a wszystko dlatego, bo gdy wróci³am do domu, to nasze wspólne zdjêcie z ch³opakiem, które sobie stoi na biurku w ramce, by³o odwrócone i wiecie, przyklapniête do spodu. Wiem, ¿e ona to zrobi³a, zdjêcie nie mog³o siê samo przekrêciæ w drug± stronê i siê wywróciæ, tak¿e spyta³am j± o to. Jeszcze zasugerowa³a mi, ¿e za nied³ugo wrócê pobita przez niego. Pop³ynê³a, tym bardziej, ¿e on nigdy mnie nawet nie popchn±³.
Jest to wykañczaj±ce, moja mama nie tylko obra¿a mojego ch³opaka, ale te¿ moich znajomych, ¿e s± niskich lotów, ¿e to chamy i prostaki, ¿e kto normalny w obecno¶ci kobiety przeklina lub zdarzy mu siê bekn±æ (!). Moja mama robi z siebie tak± damê, wiele razy mnie zachêca³a, ¿eby zmieniæ towarzystwo, bo wszyscy tam s± po#####. Dodam, ¿e jak by³am ma³a, to z jej ust przekleñstwa by³y na porz±dku dziennych. + Irytuje mnie fakt, ¿e siê wpieprza w moje znajomo¶ci, zwi±zek, a ona sama mojego tatê traktuje jak znajomego, niby z nim pogada, ale nawet po imieniu do niego nie powie, nie ¶pi± ze sob± od kiedy pamiêtam, czyli z 17 lat, albo i wiêcej chocia¿ maj± po 50 lat, moja matka obwinia o wszystko mojego tatê, ¿e co ona przy nim ma, ¿e po wakacjach nie je¼dzi, autem j± nie wozi, a sama - nie pracuje zawodowo, nie ma prawa jazdy (tata równie¿). Za to mieszkamy w du¿ym domu, mój tata stara siê jak mo¿e, ¿eby by³o jak najlepiej, a moja matka tylko wymaga i jasne, pracuje w domu, ale w ka¿dej k³ótni to wypomina jak to siê po¶wiêca i haruje.

Gdyby co¶ wiêcej by³o potrzebne to dopiszê, nie chcê robiæ z tego posta elaboratu. Chcia³am po prostu siê poradziæ, czy zachowanie mojej matki mo¿na jako¶ usprawiedliwiæ? Niby jest dobra, pomocna jak wszystko jest ok, ale jak co¶ jest nie po jej my¶li, to po prostu robi awanturê, wyzywa, wszystkich odsy³a do psychiatry, a siebie ma za tê nieskalan±. Nie potrafiê ju¿ obiektywnie na to spojrzeæ.
Kanamee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-30, 11:00   #2
Adrianna_8
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 612
Dot.: Co pocz±æ, gdy matka nienawidzi mojego ch³opaka...

A co to byly za klotnie, po ktorych mama znielubila Twojego chlopaka?

Wys³ane z mojego HTC Desire 820 przy u¿yciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-30, 12:41   #3
Kanamee
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Poka¿ wiadomo¶æ
A co to byly za klotnie, po ktorych mama znielubila Twojego chlopaka?

Nie pamiêtam szczegó³ów teraz jak próbujê sobie przypomnieæ, podam jedn± sytuacjê, któr± pamiêtam dobrze:

Mieli¶my jechaæ ze znajomymi do Niemiec do jakiego¶ aquaparku, bo mamy blisko do granicy, sama bardzo chcia³am jechaæ. Niestety, urz±d nie zd±¿y³ mi do tego czasu wyrobiæ dowodu osobistego (stary gdzie¶ przepad³), wiêc nie mog³am pojechaæ, bo nie chcia³am ryzykowaæ. Ch³opak nic sobie z tego nie zrobi³, uwa¿a³ jeszcze, ¿e to moja wina, bo szybciej tego nie za³atwia³am i powiedzia³, ¿e nie bêdzie z tego rezygnowaæ. Zrobi³o mi siê strasznie ¼le, bo gdyby on nie móg³ pojechaæ gdzie¶, to pewnie bym poczeka³a na tak± okazjê, ¿eby¶my mogli jechaæ razem. Tak¿e powiedzia³am o tym matce, w ogóle straszna k³ótnia siê z tego zrobi³a miêdzy mn± a nim, ale potem by³o widaæ, ¿e ¿a³owa³, powiedzia³, ¿e i tak ca³y czas o mnie my¶la³ i ¿e wcale siê dobrze nie bawi³.

No i ostatnio, kilka dni temu byli¶my na mie¶cie na festynie. Normalnie, wszystko by³o spoko, niestety pi³am na pusty ¿o³±dek, jeszcze by³o gor±co no i spowodowa³o to, ¿e upi³am siê i to do¶æ porz±dnie. Zdarza siê, ¿e jak okropnie siê czujê po alkoholu to p³aczê, tak te¿ by³o wtedy. Ja sobie usiad³am gdzie¶ dalej, na jakiej¶ ¶cie¿ce i rycza³am, bo po prostu tak ¼le mi by³o, on za mn± i próbuje mnie ogarn±æ, no i my¶la³, ¿e p³aczê z jego powodu, chocia¿ nic mi nie powiedzia³. Mo¿e tak my¶la³, bo przedtem nie chcia³o mi siê w ogóle gadaæ i ma³o siê odzywa³am. No i pojawi³y siê komentarze, ¿e kolejny festyn do dupy (w zesz³ym roku te¿ o co¶ siê na festynie pok³ócili¶my), ¿e znowu jestem wkurzona na niego o nic, ¿e on ma ju¿ do¶æ. Potem jacy¶ dalsi znajomi przechodzili tamtêdy, to jak siê pytali co mi jest, to on do nich, ¿e jestem zapewne z³a na niego, chocia¿ on mi nic nie zrobi³, ¿e maj± kogo¶ tam spytaæ to k³ótnie s± na porz±dku dziennym u nas, ¿e nic nowego. To mnie w³a¶nie wkurzy³o, ¿e wygaduje takie rzeczy bez pokrycia. Z tego w³a¶nie powodu pok³óci³am siê z nim i jak mi siê polepszy³o wróci³am do domu sama, bo on w po³owie drogi siê zatrzyma³ i powiedzia³, ¿e ja nigdy za nim nie posz³am, gdy co¶ siê sta³o, tylko zawsze od niego ucieka³am, dlatego odwróci³ siê i poszed³. No i jak siê mama dowiedzia³a, ¿e sama przysz³am to zaczê³o siê na nowo, pojazd na niego, a kilka dni pó¼niej i na mnie, jak znowu siê spotkali¶my.

A tak, jak próbujê sobie co¶ przypomnieæ to pustka, i tak sobie u¶wiadamiam, ¿e k³ótnie bra³y siê z niczego w sumie, wiele ja zaczyna³am i to potem przeradza³o siê w jakie¶ w±tpliwo¶ci z jego strony i krótkie dni przerwy, w których to on wg mojej matki jest tym najgorszym, bo siê mn± bawi. Przez to, ¿e moja matka siê tak wtr±ca on ju¿ u mnie nie by³ z pó³ roku albo i wiêcej, a kiedy¶ kilka razy w tygodniu.

Wiem, jak to wszystko mo¿e wygl±daæ. Pewnie uznacie, ¿e jeste¶my dzieæmi, co chwilê siê k³ócimy, ale nie jest tak. Mam taki charakter, pewnie po matce, ¿e nie lubiê sprzeciwów, ¿e uwa¿am, ¿e mam zawsze racjê i widzê jak wiele k³ótni zrobi³am ja, bo znowu co¶ mi siê nie podoba³o. Jednocze¶nie wymaga³am od niego wielu rzeczy, a od siebie nie dawa³am tyle, ile bym mog³a. Od kiedy to zauwa¿am, my¶lê 10 razy czy to znowu nie jest problem z i jest lepiej. Ofc, nie idealizujê go, bo widzê w pewnych sprawach jego winê, ale widzê te¿ swoj±. A moja matka traktuje go jak najgorsze z³o, a jak próbuje wyt³umaczyæ, sk±d siê co¶ wziê³o to s³yszê, ¿e go broniê.
Stary 2016-08-30, 12:43   #4
GrazynaKaryna
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 24

Ja bym poszla innym tropem, zmienic studia na zaoczne, isc do pracy i znalezc z chlopakiem pokoj/mieszkanie/kawalerke na wynajem. Jestes dorosla, jak matka ma z Toba wiecznie problemy i z Twoim chlopakiem to po co takich bredni wiecznie wysluchiwac? Moze to zabrzmi buracko, ale mam wielu znajomych, gdzie zdarzy sie beknac, czy cos glupiego, wulgarnego powiedziec i jest tylko smiesznie i tyle, a nie jak kij od szczoty w d*pie sie zachowywac i robic z siebie pozoranta. Twoja matka jest typowym koltunem, gra pozorow, bo przeciez co sasiedzi, znajomi, rodzina powiedza?! Mam babcie z takim charakterem, to jedyny sposob na nia to, ze to jest moje zycie i niech lepiej pilnuje swojego. Po jednym podsluchaniu (swoja droga jakie to niekulturalne czyjes rozmowy podsluchiwac) od razu zmiana o 180stopni, jakby uslyszala, ze Twoj chlopak to alfons, a Ty jestes jego najlepszym towarem... Niech zejdzie na ziemie. Poza tym ile matek pracuje w domu i zarabia pieniadze chodzac do pracy? Jak jej tak zle to niech dupsko ruszy do pracy i bedzie miec bardziej godziwe warunki, a nie ojca gania jak pacholka. Wspolczuje rodzicielki, z takimi nic sie nie stworzy konstruktywnego. Jak wspominalam, wyprowadz sie, to jedyny sposob na swiety spokoj. Moze i po jakism czasie zmieknie i przestanie takie glupoty wygadywac.
GrazynaKaryna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-30, 16:52   #5
Fleur_D
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 265

Cytat:
Napisane przez GrazynaKaryna Poka¿ wiadomo¶æ
Ja bym poszla innym tropem, zmienic studia na zaoczne, isc do pracy i znalezc z chlopakiem pokoj/mieszkanie/kawalerke na wynajem. Jestes dorosla, jak matka ma z Toba wiecznie problemy i z Twoim chlopakiem to po co takich bredni wiecznie wysluchiwac? Moze to zabrzmi buracko, ale mam wielu znajomych, gdzie zdarzy sie beknac, czy cos glupiego, wulgarnego powiedziec i jest tylko smiesznie i tyle, a nie jak kij od szczoty w d*pie sie zachowywac i robic z siebie pozoranta. Twoja matka jest typowym koltunem, gra pozorow, bo przeciez co sasiedzi, znajomi, rodzina powiedza?! Mam babcie z takim charakterem, to jedyny sposob na nia to, ze to jest moje zycie i niech lepiej pilnuje swojego. Po jednym podsluchaniu (swoja droga jakie to niekulturalne czyjes rozmowy podsluchiwac) od razu zmiana o 180stopni, jakby uslyszala, ze Twoj chlopak to alfons, a Ty jestes jego najlepszym towarem... Niech zejdzie na ziemie. Poza tym ile matek pracuje w domu i zarabia pieniadze chodzac do pracy? Jak jej tak zle to niech dupsko ruszy do pracy i bedzie miec bardziej godziwe warunki, a nie ojca gania jak pacholka. Wspolczuje rodzicielki, z takimi nic sie nie stworzy konstruktywnego. Jak wspominalam, wyprowadz sie, to jedyny sposob na swiety spokoj. Moze i po jakism czasie zmieknie i przestanie takie glupoty wygadywac.
Ej, ej, hamuj siê trochê. Twoje rady bardziej tutaj zaszkodz± ni¿ pomog±.

Przede wszystkim radzi³abym siê uspokoiæ i spojrzeæ na sprawê z rozs±dkiem. Twoja mama wie o twoim ch³opaku to, co sama jej mówisz, a rodzic potrafi zapamiêtaæ g³ównie te z³e rzeczy. Jakby mi dziecko ca³y czas siê wyp³akiwa³o, ¿e ch³opak taki z³y, to te¿ nie pa³a³abym do niego mi³o¶ci±. Sama zauwa¿, ¿e powody s± i nie s± jedynie spraw± z przesz³o¶ci. Co do znajomych to te¿ ma sporo racji, straszne z nich buraki.
Moja rada jest nastêpuj±ca- zacznijcie z ch³opakiem zachowywaæ siê jak dwoje ludzi, którym na sobie zale¿y, a nie jak ma³e dzieci, które siê ci±gle k³óc±. Znajomych te¿ mo¿esz przystopowaæ. Ci dziwni ludzie bekaj± przy twojej mamie? Chory ten ¶wiat.

I jeszcze jedno- nie czepiaj siê ma³¿eñstwa swoich rodziców, to sprawa miêdzy nimi a nie twoja. Nie ma nic do rzeczy, czy ze sob± sypiaj± czy nie. Naprawdê my¶lisz, ¿e uprawianie seksu wi±¿e siê ¶ci¶le ze wspólnym ³ó¿kiem? Mog± to robic na pralce w ³azience. Ale to ju¿ nie twoja sprawa i nie radzê u¿ywac tego argumentu w rozmowach z mam±.
Fleur_D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-30, 17:17   #6
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Poka¿ wiadomo¶æ

Przede wszystkim radzi³abym siê uspokoiæ i spojrzeæ na sprawê z rozs±dkiem. Twoja mama wie o twoim ch³opaku to, co sama jej mówisz, a rodzic potrafi zapamiêtaæ g³ównie te z³e rzeczy. Jakby mi dziecko ca³y czas siê wyp³akiwa³o, ¿e ch³opak taki z³y, to te¿ nie pa³a³abym do niego mi³o¶ci±. Sama zauwa¿, ¿e powody s± i nie s± jedynie spraw± z przesz³o¶ci. Co do znajomych to te¿ ma sporo racji, straszne z nich buraki.
Moja rada jest nastêpuj±ca- zacznijcie z ch³opakiem zachowywaæ siê jak dwoje ludzi, którym na sobie zale¿y, a nie jak ma³e dzieci, które siê ci±gle k³óc±. Znajomych te¿ mo¿esz przystopowaæ. Ci dziwni ludzie bekaj± przy twojej mamie? Chory ten ¶wiat.

I jeszcze jedno- nie czepiaj siê ma³¿eñstwa swoich rodziców, to sprawa miêdzy nimi a nie twoja. Nie ma nic do rzeczy, czy ze sob± sypiaj± czy nie. Naprawdê my¶lisz, ¿e uprawianie seksu wi±¿e siê ¶ci¶le ze wspólnym ³ó¿kiem? Mog± to robic na pralce w ³azience. Ale to ju¿ nie twoja sprawa i nie radzê u¿ywac tego argumentu w rozmowach z mam±.
Zgadzam sie. Wez to sobie autorko do serca.

Ja tu widze z jednej strony dziecinade, z drugiej strony mama tez nie przebiera w slowach.

Co z tego, ze masz charakter po mamie? Nad wadami sie pracuje. Skoro bylas narabana i plakalas, to nie moglas mu powiedziec, ze nie chodzi o niego, tylko sluchalas, jak sie wscieka? Czaje, ze po alko jest inny swiat, ale chyba nie az tak?

Ogolnie skonczcie dziecinade.

Stary 2016-08-30, 18:24   #7
Kanamee
Przyczajenie

Cytat:
Jakby mi dziecko ca³y czas siê wyp³akiwa³o, ¿e ch³opak taki z³y, to te¿ nie pa³a³abym do niego mi³o¶ci±. Sama zauwa¿, ¿e powody s± i nie s± jedynie spraw± z przesz³o¶ci. Co do znajomych to te¿ ma sporo racji, straszne z nich buraki.
Ca³y czas... No rzeczywi¶cie ca³y czas, raptem 2 razy przez 4 lata zwi±zku. Nie powiem ile razy on p³aka³ z mojego powodu.

Cytat:
Znajomych te¿ mo¿esz przystopowaæ. Ci dziwni ludzie bekaj± przy twojej mamie? Chory ten ¶wiat.
????????
Gdzie napisa³am, ¿e przy niej kto¶ beka albo ¼le siê zachowuje? Po pierwsze, to ona z wieloma moimi znajomymi nawet nigdy nie rozmawia³a. Co do bekania to kiedy¶ co¶ tam wspomnia³am na ten temat, no i bez przesady, nie robi± tego ca³y czas, zdarzy im siê i nikt nie burzy siê z tego powodu. Poza tym by³y sytuacje, gdzie kolega mnie prosi³, ¿eby pomóc mu wybraæ prezent na urodziny dla babci czy kogo¶ tam, to moja matka po którym¶ razie wyzywa³a go, ¿e jest na tyle g³upi, ¿e nie potrafi sobie sam prezentu kupiæ, ¿e ja chodzê jak debilka i komu¶ pomagam.

Cytat:
Przepraszam, ale pleciesz bzdury. Moi rodzice nie ¶pi± ze sob±, seksu równie¿ nie uprawiaj±, bo moja mama nie traktuje go w ogóle jak mê¿a. Gdy by³am ma³a ca³y czas siê k³ócili, ona nie mówi do niego po imieniu. W ca³ym swoim ¿yciu widzia³am mo¿e z trzy razy jak tata poca³owa³ mamê w policzek. W k³ótniach go obra¿a, mówi, ¿e gówno przy nim ma, jak to jej ¼le, a tak to tylko rozmawiaj± jak zwykli znajomi, nigdy nie widzia³am u nich mi³o¶ci, blisko¶ci, NIGDY.
Stary 2016-08-30, 18:26   #8
Adrianna_8
Zakorzenienie

Jak chcesz sie uwolnic od mamy, zyj na wlasny rachunek w innym miekszaniu.

Stary 2016-08-30, 18:30   #9
Kanamee
Przyczajenie

Cytat:
Co z tego, ze masz charakter po mamie? Nad wadami sie pracuje. Skoro bylas narabana i plakalas, to nie moglas mu powiedziec, ze nie chodzi o niego, tylko sluchalas, jak sie wscieka? Czaje, ze po alko jest inny swiat, ale chyba nie az tak?

Ogolnie skonczcie dziecinade.
Te¿ tak my¶la³am, ¿e pojawi siê taki komentarz, ¿e dziecinada.
Nie by³am w stanie wydusiæ z siebie s³owa, po prostu gorzej siê chyba w ¿yciu nie czu³am, a ju¿ najmniej ochoty mia³am, ¿eby komu¶ t³umaczyæ o co mi chodzi.

Btw. serio dziwi mnie, ¿e bardziej skupiacie siê na moim zwi±zku, ni¿ na tym jak traktuje mnie moja matka.

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Cytat:
Jak chcesz sie uwolnic od mamy, zyj na wlasny rachunek w innym miekszaniu.

Tak, ale za co?
Wynajêcie w moim mie¶cie kosztuje 1200 przynajmniej, do tego trzeba doliczyæ jedzenie i inne op³aty, chemiê. Za co mam siê utrzymaæ? Musia³abym znale¼æ pracê za przynajmniej 2 tys., a w mojej obecnej sytuacji jest to niemo¿liwe, poza tym ju¿ na studia dzienne idê.
Stary 2016-08-30, 18:39   #10
201701300929
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 208

Cytat:

Ja tez tak sobie pomyslalam - to jak jest w relacji miedzy Wami naprawde to wiesz Ty, a Twoja matka wie tylko to co jej opowiadasz, czyli jak zgaduje glownie zle rzeczy - to wynika z troski, choc rzeczywiscie nadopiekunczosc moze byc irytujaca,zwlaszcza w takiej formie. Do tego ludzie rozne rzeczy roznie odbieraja-to co dla Ciebie moze byc oczywistym zartem, dla niej moze byc obraza (zwlaszcza,ze jest skierowane w Twoim kierunku,czyli dziecka o ktore matka sie troszczy)
201701300929 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-30, 18:40   #11
nyana89
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 758

Zacznê od tego, i¿ totalnie mnie nie interesuje ta czê¶æ, w której piszesz o relacjach matki z ojcem, bo to siê nijak ma do reszty. I teraz tak. Faktycznie, wzglêdem Ciebie Twoja rodzicielka zachowuje siê skandalicznie, bo wyzywanie i obra¿anie nie prowadzi do niczego. Jawna agresja, wiêc tutaj Ci wspó³czujê bardzo. ALE. Pamiêtaj, ¿e to Ty jej opowiada³a¶ sama o k³ótniach ze swoim ch³opakiem i ogólnie tak czy siak, z Twojego opisu wynika, i¿ wcale taki super ten Wasz zwi±zek nie jest, skoro ju¿ siê zdarza³y, i to nie rzadko, ostre k³ótnie. I to j± najwyra¼niej zrazi³o do niego, bo widaæ potrafi oceniæ sytuacjê ch³odniej ni¿ Ty, spojrza³a na to z boku i siê zaniepokoi³a Twoim towarzystwem. Dobre wra¿enie prys³o i zapewne ju¿ nie wróci. Obstawiam, i¿ to jest przejaw troski z jej strony, ale bardzo toksyczny i niewydarzony. Co pocz±æ? Je¶li wyprowadzka (samej czy z ch³opakiem) nie wchodzi w grê, to nie poradzisz zapewne nic.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-30, 18:51   #12
Kanamee
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nyana89 Poka¿ wiadomo¶æ
Zacznê od tego, i¿ totalnie mnie nie interesuje ta czê¶æ, w której piszesz o relacjach matki z ojcem, bo to siê nijak ma do reszty. I teraz tak. Faktycznie, wzglêdem Ciebie Twoja rodzicielka zachowuje siê skandalicznie, bo wyzywanie i obra¿anie nie prowadzi do niczego. Jawna agresja, wiêc tutaj Ci wspó³czujê bardzo. ALE. Pamiêtaj, ¿e to Ty jej opowiada³a¶ sama o k³ótniach ze swoim ch³opakiem i ogólnie tak czy siak, z Twojego opisu wynika, i¿ wcale taki super ten Wasz zwi±zek nie jest, skoro ju¿ siê zdarza³y, i to nie rzadko, ostre k³ótnie. I to j± najwyra¼niej zrazi³o do niego, bo widaæ potrafi oceniæ sytuacjê ch³odniej ni¿ Ty, spojrza³a na to z boku i siê zaniepokoi³a Twoim towarzystwem. Dobre wra¿enie prys³o i zapewne ju¿ nie wróci. Obstawiam, i¿ to jest przejaw troski z jej strony, ale bardzo toksyczny i niewydarzony. Co pocz±æ? Je¶li wyprowadzka (samej czy z ch³opakiem) nie wchodzi w grê, to nie poradzisz zapewne nic.
Nakre¶li³am relacje mojej matki z ojcem, bo uwa¿am, ¿e je¿eli kto¶ chce komu¶ doradzaæ w mi³o¶ci, to sam powinien jako tako te ¿ycie mieæ udane. Ona mi mówi, o braku szacunku do mnie, natomiast sama nie ma go do mojego taty.
Oczywi¶cie, ja nie mówiê, ¿e zwi±zek jest super idealny. Chcia³am wtedy normalnie z mam± pogadaæ o tym, nie wiedzia³am, ¿e wykorzysta to w taki sposób przeciwko mnie, i ¿e bêdzie jeszcze na mnie pojazd. Szczerze powiem, ¿e tak jak moja matka mnie zwyzywa³a to jeszcze nikt przez ca³e zycie, a wrogów mia³am wielu.

Dlatego od tamtego czasu nie mówiê jej nic, niektóre rzeczy ona sama us³yszy tzn. oczywisty dla nas ¿art jest dla niej poni¿eniem mojej osoby. Jak kiedy¶ ch³opak u nas by³ i siedzia³ na dole, ja w spodenkach, to on rzuci³ ¿artem, ¿e ze mnie jest taka kusicielka i ¶mia³ siê jeszcze przy tym, a mama na nastêpny dzieñ do mnie mówi, ¿e mam siê inaczej ubieraæ w jego towarzystwie, bo go prowokujê, bo ch³opcy my¶l± czym innym LOL... Maj±c wtedy 18 lat.
A jak go pozna³am (lat 15), przy tym pozna³am te¿ innych ludzi i czêsto z nimi wychodzi³am, to jedyne co s³ysza³am, to ¿e z brzuchem bêdê zaraz lataæ, co mnie bardzo bola³o, bo nigdy taka nie by³am i nie jestem.
+ gdy mia³am pój¶æ z nim jako osoba towarzysz±ca na jakie¶ imprezy rodzinne, to moja matka równie¿ mówi³a wielkie NIE, bo przecie¿ nie jeste¶my ma³¿eñstwem, ¿e po co ja tam chodzê i znowu by³y awantury bez powodu, a takie wyj¶cie nie wi±za³o siê z ¿adnymi kosztami z mojej strony.

Edytowane przez Kanamee
Czas edycji: 2016-08-30 o 18:54
Stary 2016-08-30, 19:19   #13
mary_poppins
sissy that walk

Wiadomo¶ci: 10 668

A czy - pomimo tego, ¿e razem mieszkacie - matka naprawdê musi Twojego ch³opaka lubiæ? Albo akceptowaæ? Nie musi. Nie ma tak, ¿e albo wyprowadzka z domu, albo zerwanie z ch³opakiem. Mo¿esz jej powiedzieæ ostatecznie: "nie bêdê z tob± wiêcej rozmawia³a na temat mojego zwi±zku, ten w±tek jest miêdzy nami zakoñczony, je¶li pope³niam b³±d to jest to mój b³±d i nie przyjmujê twojej opinii, wiêc pomówmy o czym¶ innym". I koniec. Odwraca zdjêcie - postaw je normalnie, psioczy na niego - nie odpowiadaj, ignoruj. Nie musisz s³uchaæ mamy w tym kontek¶cie, nawet bêd±c na jej utrzymaniu.

Swoj± drog±, zabawne jest wyzywanie córki od idiotek, booo... siê daje poni¿aæ ch³opakowi. Przygania³ kocio³ garnkowi. Chyba bym jej powiedzia³a w takim momencie, ¿e sama mnie uczy znosiæ brak szacunku.
mary_poppins jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-30, 19:46   #14
victorion
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 975

Cytat:
Napisane przez Kanamee Poka¿ wiadomo¶æ
Tak, ale za co?
Wynajêcie w moim mie¶cie kosztuje 1200 przynajmniej, do tego trzeba doliczyæ jedzenie i inne op³aty, chemiê. Za co mam siê utrzymaæ? Musia³abym znale¼æ pracê za przynajmniej 2 tys., a w mojej obecnej sytuacji jest to niemo¿liwe, poza tym ju¿ na studia dzienne idê.
Mo¿e mieszkanie tyle kosztuje, ale pokój na pewno taniej. Za co? Id¼ do pracy! Normalni ludzie na swoje zachcianki musz± zarobiæ prac±, a chêæ mieszkania bez rodziców to zachcianka.

Cytat:
Przepraszam, ale pleciesz bzdury. Moi rodzice nie ¶pi± ze sob±, seksu równie¿ nie uprawiaj±, bo moja mama nie traktuje go w ogóle jak mê¿a. Gdy by³am ma³a ca³y czas siê k³ócili, ona nie mówi do niego po imieniu. W ca³ym swoim ¿yciu widzia³am mo¿e z trzy razy jak tata poca³owa³ mamê w policzek. W k³ótniach go obra¿a, mówi, ¿e gówno przy nim ma, jak to jej ¼le, a tak to tylko rozmawiaj± jak zwykli znajomi, nigdy nie widzia³am u nich mi³o¶ci, blisko¶ci, NIGDY.
To ich zwi±zek a nie Twój - nic Ci do tego.
victorion jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-30, 19:57   #15
Adrianna_8
Zakorzenienie

Jak przeprowadzka nie wchodzi w gre, to ignoruj matke. Nic innego nie mozesz zrobic.

Stary 2016-08-30, 20:11   #16
Kanamee
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez victorion Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e mieszkanie tyle kosztuje, ale pokój na pewno taniej. Za co? Id¼ do pracy! Normalni ludzie na swoje zachcianki musz± zarobiæ prac±, a chêæ mieszkania bez rodziców to zachcianka.
Wow, chodzê do pracy i nie zarabiam na tyle, ¿eby móc siê samej utrzymaæ i do tego p³aciæ za studia.

Cytat:
Napisane przez victorion Poka¿ wiadomo¶æ
To ich zwi±zek a nie Twój - nic Ci do tego.
Tak samo jak nic jej do mojego zwi±zku, a jednak muszê wys³uchiwaæ.

Marry Poppins - gdyby to by³o takie proste.. ona siê do mnie nie odzywa przez kilka dni, poza tym w wiêkszo¶ci sama robi awantury, nawet jak ja o nim nie wspominam. Nie da siê z ni± porozmawiaæ na spokojnie, wyt³umaczyæ, ¿e po³owa jej oskar¿eñ to jej projekcje, a nie fakty. Ona i tak wie lepiej, ¿e to co wtedy mówi³ o mnie przed kolegami mia³o za cel poni¿yæ mnie, chocia¿ mówi³am o tym setki razy jak by³o naprawdê.
Stary 2016-08-30, 20:17   #17
201704240947
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 851

Przestan ja wtajemniczac, nie reaguj, nie pozwalaj siê wtr±caæ w Twoje ¿ycie i wybory.
Skoro wiesz jaki Twoja matka ma charakter to nie wtajemniczaj jej wiêcej w sprawy swojego zwi±zku.
Ona chce Cie chroniæ, ¿eby¶ nie by³a nieszczê¶liwa w zwi±zku (ona prawdopodobnie jest nieszczê¶liwa w swoim). Tylko to jak siê do tego zabiera jest niew³a¶ciwe.
Obra¿anie Ciebie, Twojego ch³opaka i znajomych w sposób jaki ona to robi by³by dla mnie niedopuszczalny. Po czym¶ takim najlepiej skoñczyæ relacje typu matka-przyjació³ka, bo nie ka¿da matka mo¿e byæ dobra, obiektywna przyjació³ka swojego dziecka.
Nie musisz lecieæ do niej z p³aczem po k³ótni, znajd¼ sobie przyjació³kê od tego. Ew. mów mamie raczej o tych dobrych rzeczach.
Mojej mamie zdarzy³o siê nie lubiæ jednego z moich ex. Ale takie rzeczy mo¿na powiedzieæ w normalnej rozmowie, bez wyzwisk.
201704240947 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-30, 22:43   #18
GrazynaKaryna
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 24

Ja dalej bede widziec tutaj najbardziej sensowne rozwiazanie, czyli wyprowadzenie sie. Uwierz, autorko to nie jest takie zle, skoro nie bierzesz ewentualnie chlopaka pod uwage do wyprowadzki to wystarczy w zupelnosci pokoj. Na poczatku moze byc dziwnie, ze ktos trzeci jest obok, ale to tez kwestia doboru lokatorow.

Jezeli wolisz siedziec w domu to jak poprzedniczki wczesniej wspominaly, nie zwierzaj sie matce niepotrzebnie z problemow sercowych. Prawdopodobnie w ramach ulzenia swoim emocjom jej mowilas, a ona to mogla rozumiec jako cos strasznego, krzywdzacego corke w drastyczny sposob. Czesto ludzie z boku moga widziec rzeczy przekoloryzowane, jezeli bezposrednio nie brali w tym udzialu. W koncu to Ty jej opowiadalas swoja wersje wydarzen, a ona sobie dopowiedziala wedle swojej matczynej wyobrazni.

Na pewno nie daj sie obrazac. Matka w szczegolnosci nie ma prawa, a wykorzystuje to by Ciebie zgasic i Twoj punkt widzenia. Nie tedy droga.
GrazynaKaryna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-31, 04:58   #19
mary_poppins
sissy that walk

Wiadomo¶ci: 10 668

Cytat:
ona siê do mnie nie odzywa przez kilka dni, poza tym w wiêkszo¶ci sama robi awantury, nawet jak ja o nim nie wspominam.
Wiêc powiedz jej RAZ to, co napisa³am, a na pozosta³e zaczepki w ogóle nie reaguj
Cytat:
Nie da siê z ni± porozmawiaæ na spokojnie, wyt³umaczyæ, ¿e po³owa jej oskar¿eñ to jej projekcje, a nie fakty. Ona i tak wie lepiej, ¿e to co wtedy mówi³ o mnie przed kolegami mia³o za cel poni¿yæ mnie, chocia¿ mówi³am o tym setki razy jak by³o naprawdê.
Ale NIE T£UMACZ jej, jak by³o naprawdê - ona nie zrozumie, nie przyjmie tego. Mówiê: powiedz jej, ¿e nie bêdziesz o tym rozmawia³a, ¿e ten temat jest zakoñczony, i tyle. Ucinaj dyskusje, nie odpowiadaj na próby podjêcia rozmowy/k³ótni o niego, olewaj ciche dni, zachowuj 100% informacji dla siebie. Je¶li matka zobaczy (za X czasu, nie od razu - trochê bêdziesz musia³a przeboleæ), ¿e nie podejmiesz rozmowy na ten temat i ¿e jej zarzuty Ciê nie ruszaj±, to przestanie bo po co ma siê produkowaæ. Absolutnie i pod ¿adnym pozorem nie t³umacz jej siê z niczego, skoro ma takie podej¶cie i sama Ciê nie szanuje.
mary_poppins jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-31, 09:04   #20
robcia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 592

Czyli podsumowuj±c ,¿ali³a¶ siê matce i wyp³akiwa³a¶ ( nie wiadomo ile razy ,mo¿e nie zawsze otwartym tekstem, mo¿e pó³gêbkiem co¶ tam relacjonowa³a¶, mo¿e masz klapki na oczach a ona widzi to inaczej)jaki to z niego .uj .Potem ona us³ysza³a ,jak mówi przy tobie ,o tobie bez szacunku ,mo¿e i wyrwane z kontekstu , cholera wie jak to brzmia³o ale to ona jest ta z³a.Aha. Oczywi¶cie wyzwisk z jej strony nie pochwalam ale gdyby¶ wyp³akiwa³a sie bliskiej przyjació³ce pewnie te¿ nie pa³a³aby sympati± do ch³opaka i nie raz ,nie dwa us³ysza³aby¶ od niej : Kanamee ty jeste¶ po prostu po...na ,¿e jeste¶ z kim¶ takim.
Czasem warto ,je¶li ju¿, rozmawia sie z rodzicem o partnerze ,mówiæ o nim te¿ dobre rzeczy , dzieliæ siê mi³ymi chwilami a nie u¿ywaæ rodzica tylko jako rêkaw do p³aczu.Bo potem s± w³a¶nie takie kwiatki.
robcia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-31, 16:33   #21
SteveS
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 893

A mi siê wydaje, ¿e kwestia Twojej mamy to jedna strona medalu. Matki niestety czêsto tak maj±, a trudno na podstawie tylko Twojej relacji oceniæ, na ile to jest toksyczne gadanie, a na ile gadanie matki zestresowanej kiepskim wyborem mi³osnym córki. Je¶li nie chcesz tego s³uchaæ, a wyprowadziæ sie nie mo¿esz, to powiedz jej raz, ¿e sobie tego nie ¿yczysz, a potem - ignoruj. Niestety, póki jeste¶ na rodziców utrzymaniu i z nimi mieszkasz, to takie kwestie bêd± siê pewnie pojawiaæ.

Cytat:
Ca³y czas... No rzeczywi¶cie ca³y czas, raptem 2 razy przez 4 lata zwi±zku. Nie powiem ile razy on p³aka³ z mojego powodu.
A to jest dla mnie kosmos. Robicie w tej kwestii jakie¶ zawody? Dla mnie zwi±zek, w którym która¶ strona przez drug± p³acze i w którym facet stwierdza, ¿e "ci±gle" siê k³ócicie, to farsa - przykro mi, ale tak to wygl±da ze strony kogos, kto czyta Twoje posty i relacje. Je¶li jeste¶cie oboje w gor±cej wodzie k±pani, to pracujcie nad sob± i rozmawiajcie, ¿eby pracowaæ nad zwi±zkiem. Bez tego niestety nie bêdzie dobrze.
SteveS jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-08-31, 18:07   #22
Kanamee
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez robcia Poka¿ wiadomo¶æ
Czyli podsumowuj±c ,¿ali³a¶ siê matce i wyp³akiwa³a¶ ( nie wiadomo ile razy ,mo¿e nie zawsze otwartym tekstem, mo¿e pó³gêbkiem co¶ tam relacjonowa³a¶, mo¿e masz klapki na oczach a ona widzi to inaczej)jaki to z niego .uj .Potem ona us³ysza³a ,jak mówi przy tobie ,o tobie bez szacunku ,mo¿e i wyrwane z kontekstu , cholera wie jak to brzmia³o ale to ona jest ta z³a.Aha. Oczywi¶cie wyzwisk z jej strony nie pochwalam ale gdyby¶ wyp³akiwa³a sie bliskiej przyjació³ce pewnie te¿ nie pa³a³aby sympati± do ch³opaka i nie raz ,nie dwa us³ysza³aby¶ od niej : Kanamee ty jeste¶ po prostu po...na ,¿e jeste¶ z kim¶ takim.
Czasem warto ,je¶li ju¿, rozmawia sie z rodzicem o partnerze ,mówiæ o nim te¿ dobre rzeczy , dzieliæ siê mi³ymi chwilami a nie u¿ywaæ rodzica tylko jako rêkaw do p³aczu.Bo potem s± w³a¶nie takie kwiatki.
Co chwilê mówiê, a raczej mówi³am mnóstwo dobrych rzeczy, ¿e tu mnie zabra³ do kina, tu wyjazd postawi³, ¿e po mnie przyjecha³, bo deszcz pada³ itd. On chcia³ kiedy¶ nawet moim rodzicom w remoncie pomagaæ, ale ³atwiej pamiêtaæ tylko to, co siê mówi jak jest siê wkurzonym.

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Cytat:
Napisane przez SteveS Poka¿ wiadomo¶æ
A to jest dla mnie kosmos. Robicie w tej kwestii jakie¶ zawody? Dla mnie zwi±zek, w którym która¶ strona przez drug± p³acze i w którym facet stwierdza, ¿e "ci±gle" siê k³ócicie, to farsa - przykro mi, ale tak to wygl±da ze strony kogos, kto czyta Twoje posty i relacje. Je¶li jeste¶cie oboje w gor±cej wodzie k±pani, to pracujcie nad sob± i rozmawiajcie, ¿eby pracowaæ nad zwi±zkiem. Bez tego niestety nie bêdzie dobrze.
Ja p³aczê, bo jestem bardzo wra¿liwa i czasami zwyk³± rzecz± idzie mnie bardzo zraniæ. Poza tym nie prosi³am o ocenê mojego zwi±zku, bo wiem, ¿e nie jest idealny, ale czytaj±c odpowiedzi to mam wra¿enie, ¿e w waszych zwi±zkach nie ma k³ótni i nieporozumieñ.
Stary 2016-08-31, 20:48   #23
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 298

Ja siê matce twojej nie dziwiê. Najpierw córka przychodzi, ¿ali siê, narzeka, czy tam p³acze, matka na pewno staje z automatu po twojej stronie, a potem glupieje, gdy córka powraca do tego niby beznadziejnego ch³opaka, który j± rani.

Ja mia³am podobnie ze swoj± blisk± kumpel±, ¿ali³a siê, p³aka³a, krzywe akcje z ch³opakiem. Znielubi³am go, zauwa¿a³am jego niefajne zachowanie, natomiast kumpela wraca³a do niego i nie rozumia³a mojego stanowiska. Potem oczywi¶cie ja by³am ta niedobra, bo po prostu nie chcia³am wys³uchiwaæ kolejnych jej ¿ali.

Nie wiem, ile razy narzeka³a¶ mamie na swojego ch³opaka, ale teraz masz nauczkê, by na przysz³o¶æ nie wtajemniczaæ we wszystko.

Z mam± radzi³abym rozmowê. Powa¿n±. I nie denerwuj siê na ni±, bo ona zapewne chce, by¶ nie cierpia³a i byæ mo¿e widzi wiêcej ni¿ ty. Czasami zakochane osoby maj± klapki na oczach. A je¶li nie dogadacie siê, to zawsze zostaje mo¿liwo¶æ zamieszkania razem z ch³opakiem, wtedy mama nie bêdzie siê mog³a offen wtr±caæ.
Podró¿e 2014: Wiedeñ, Bratys³awa, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Pary¿
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-09-01, 08:16   #24
SteveS
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 893

Cytat:
Ja p³aczê, bo jestem bardzo wra¿liwa i czasami zwyk³± rzecz± idzie mnie bardzo zraniæ. Poza tym nie prosi³am o ocenê mojego zwi±zku, bo wiem, ¿e nie jest idealny, ale czytaj±c odpowiedzi to mam wra¿enie, ¿e w waszych zwi±zkach nie ma k³ótni i nieporozumieñ.
Musisz zrozumieæ, ¿e problem z matk± jest niepodzielnie zwi±zany z Twoim zwi±zkiem, wiêc si³± rzeczy obie te kwestie s± oceniane z punktu widzenia osób obcych, czyli bardziej obiektywnych. W naszych zwi±zkach zdarzaj± siê nieporozumienia, ale - przynajmniej w moim - nikt przez nikogo nie p³acze i nikt nie skar¿y siê mamie.
SteveS jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-09-01 09:16:11

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:36.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.