|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Wielki wyciek danych milionów Polaków?
Pewnie niektórzy już słyszeli o sprawie, ale linkuję do znanego portalu branżowego:
https://niebezpiecznik.pl/post/wycie...w-z-bazy-pesel Co sądzicie o sprawie? Czy to faktyczny wyciek danych, czy po prostu robota komorników-hurtowników prowadzących miliony postępowań i automatyzujących swoją pracę? Jest się Waszym zdaniem czego bać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wielki wyciek danych milionów Polaków?
Trudno cokolwiek powiedzieć, zanim sprawę zbada prokuratura. Myślę, że służby sobie z tym sprawnie i szybko poradzą. I mam nadzieję, że przy okazji prawo komornicze zostanie poważnie zmienione, bo póki co woła o pomstę do nieba.
Na pewno plusem (choć głupio mi pisać o plusach) całej sytuacji jest to, że tyle się teraz mówi o wyłudzeniach danych i konieczności ochrony swoich dowodów osobistych. Jako obywatele przechodzimy solidną lekcję dbałości o swoje dane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Nic nie wyciekło. Po prostu komornicy w nocy wysłali tyle zapytań,że prawie serwer zapchali.
To są tak wrażliwe dane,że zabezpieczenie jest więcej niż jedno żeby nic nie wydostało się na zewnątrz.
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 06:19 ---------- Poprzedni post napisano o 06:19 ---------- [1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;64717026]Myślę, że służby sobie z tym sprawnie i szybko poradzą.[/QUOTE] Pogratulować optymizmu. ---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:19 ---------- Poczytałam komentarze pod artykułem w niebezpieczniku. ' Administrator danych ma obowiązek poinformować o wycieku osoby, których dane wrażliwe zostały narażone na wykorzystanie osób postronnych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z 1997r. Dotyczy to tylko danych przechowywanych i przetwarzanych przez polskie podmioty, organy i osoby fizyczne.â A w jaki sposób tego dokonają? Mamy spodziewać się 800 tys. listów poleconych czy coś w tym stylu? 'Jak to jak powiadomić ludzi? Odczytywać apel peselowy przy każdej uroczystości państwowej, wymieniając wszystkie nazwiska osób, którym skradziono PESEL.' ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6471845 1]Skąd to wiesz Ty skoro nawet Minister Cyfryzacji nie jest tego pewna ?
---------- Dopisano o 06:19 ---------- Poprzedni post napisano o 06:19 ---------- Pogratulować optymizmu. ---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:19 ---------- Poczytałam komentarze pod artykułem w niebezpieczniku. ' Administrator danych ma obowiązek poinformować o wycieku osoby, których dane wrażliwe zostały narażone na wykorzystanie osób postronnych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z 1997r. Dotyczy to tylko danych przechowywanych i przetwarzanych przez polskie podmioty, organy i osoby fizyczne.â A w jaki sposób tego dokonają? Mamy spodziewać się 800 tys. listów poleconych czy coś w tym stylu? 'Jak to jak powiadomić ludzi? Odczytywać apel peselowy przy każdej uroczystości państwowej, wymieniając wszystkie nazwiska osób, którym skradziono PESEL.' ![]() ale czego ministerstwo cyfryzacji nie jest pewne?nie da sie wejsc w baze pesel i nie zostawic sladu. wiedza kto wchodził do bazy i kiedy afera jest o to ze sciagaja dane na zapas w zwiazku ze zmianami. a ze nawet w nocy? coz czas ich goni a władze na najwyzszym szczeblu juz dały przykład ze w nocy tez mozna pracowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Komornicy to najgorsze szuje, dobrze że im uprawnienia zmniejszają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6476180 1]
Komornicy to najgorsze szuje, dobrze że im uprawnienia zmniejszają.[/QUOTE] Jest raczej odwrotnie. Przykładowo, obecnie zajęcie rachunku bankowego odbywa się w formie korespondencji pocztowej między komornikiem a bankiem. Od 8 wrześnie tego roku będzie się to działo z wykorzystaniem systemu teleinformatycznego. W praktyce oznacza to, że zajęcie rachunku, które teraz zajmowało czas (napisanie pisma, wędrówka pisma na poczcie, ręczne przeczytanie przez pracownika banku) będzie odbywało się praktycznie natychmiast (z komputera kancelarii komorniczej). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6476180 1]Od wczorajszego poranka sytuacja już się podobno bardziej wyklarowała i teraz gadają, że to nie był atak hakerski ani niekontrolowany wyciek. I że to pewne
![]() Komornicy to najgorsze szuje, dobrze że im uprawnienia zmniejszają.[/QUOTE] Czyli miałem rację. ![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Pryych. Polska to nie serial CIA, żeby móc się ot tak, wlamać na serwer i ukraść dane. Już bez przesady. Od początku było wiadomo, że to jakaś szopka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:14.