Mamy listopadowe 2016 - cz. VII - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-01, 13:41   #1321
sosowhat
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy listopadowe 2016 - cz. VII

Cytat:
Napisane przez Anettt87 Pokaż wiadomość
Jestem w podobny sposób zboczona
Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Szczerze, czy koc, czy kołdra, dla mnie to jednakowy syf. Poszewki są prane i wymieniane po każdej pacjentce, ale wkłady już nie, a przecież ludzie się pod tym pocą, a te poszwy są już tak zużyte i cienkie, że zaczynają się drzeć... Warunki są złe i trzeba to jakoś przeżyć, ja nie mogłam za bardzo spać i też nie mogłam się normalnie załatwić przez to wszystko, jak wróciłam do domu to od razu zmiana o 180 stopni.
oj tak, ja mam nawet problem jak do znajomych jade i dają mi posciel, poduszke koc... nie mowiac o hotelach albo innych takich. Wole marznąć spac na bluzie, przykryc sie recznikiem

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość

Dokładnie taki dywan potrzebuje do salonu ! Tylko najpierw mój brzydki brązowy musze sprzedać

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
a ja mam ten dywan, identyczny z castoramy !
sosowhat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:15   #1322
mietowka25
Zakorzenienie

Dobra mam pytanie.
Kupuje taki śpiworek do fotelika i teraz pytanie co ubieram...??
Body, spodenki i np takie kombinezony dresowe jak są w h&m czy to za zimno? Czy na body jeszcze pajac i dopiero cienki kombinezon?
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:17   #1323
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem w podobny sposób zboczona
od razu mi lepiej

Cytat:
Szczerze, czy koc, czy kołdra, dla mnie to jednakowy syf. Poszewki są prane i wymieniane po każdej pacjentce, ale wkłady już nie, a przecież ludzie się pod tym pocą, a te poszwy są już tak zużyte i cienkie, że zaczynają się drzeć...
zgadza sie w 100000%
ale ja juz tam mam, ze koldra nie robi na mnie wrazenia wiekszego ale koc juz tak. no nie, nie przykrylabym sie kocem, oj nie

zrobilam 11 sloikow papryki i sie zastanawiam czy jutro pyknac jeszcze jeden worek czy jednak dynie oto jest pytanie

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:19   #1324
KoniKa4
Rozeznanie

Witam

Cytat:
Liczy się średnią z 12 miesięcy, ale jeśli chodzi o jakieś premie i dodatki to nie orientuję się dokładnie... Mi na przykład się niestety nie wliczały, więc można powiedzieć, że średnia z 12 miesięcy z podstawy.
Ale dostałaś więcej czy mniej o te 8 stów?
Premie, dodatki wliczają wtedy gdy są podstawą składek ZUS (chyba)

Cytat:
Za ciepło Ci będzie Albo kup sobie taki cienki, bawełniany, ale jak nie używasz i nie chcesz wydawać kasy, to może być jakiś cienki kardigan, tak żeby zarzucić na siebie jak wychodzisz np na korytarz po kawę z automatu.

Nie, buteleczkę z atomizerem możesz kupić w niektórych rosskach (stoją gdzieś w okolicy miniatur kosmetyków, na półce a opakowaniami do bagażu podręcznego), albo w sklepach z półproduktami kosmetycznymi.
Kardigan to jest myśl chyba tak zrobię bo nie miałam żadnego szlafroka - nie używam i miałam kupować, ale jak mierzyłam to jakoś się w tym źle czuję, a w kardiganie jakoś tak raźniej będzie na korytarz wyjść czy ludziom się pokazać.

W googlach niby pokazuje się tantum rosa w buteleczce z atomizerem ale jak sprawdza się apteki to tylko te w saszetkach ( może na polskim rynku nie ma w atomizerze?)

[QUOTE=pstryczek84;6481807 1]Za.je.biaszczo by bylo. To 1/3 mojej wyplaty nasze wynagrodzenie jest jawne dla wszystkich wiec nie to, zebym sie ,,chwalila" choc jak widac, po 10 latach pracy nie mam zbytnio czym

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka [QUOTE]

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Niestety nasze realia wiele osób za niższe stawki pracuje. Ty przynajmniej masz 20 godzinny tydzień pracy i sporo wolnego
KoniKa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:20   #1325
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
Dobra mam pytanie.
Body, spodenki i np takie kombinezony dresowe jak są w h&m czy to za zimno? Czy na body jeszcze pajac i dopiero cienki kombinezon?
szczerze - nie mam pojecia. nie widzialam nigdy na zywo tego spiworka. ja mam po Kubie taki "normalny" grubszy i w tym bede malego wozic, i w samochodzie i w wozku.
musze jeszcze tylko dopkupic jeden jakis cienszy bo mam same zimowki a przy wyjsciu ze szpitala niekoniecznie bedzie -300 stopni, snieg, mroz i zawierucha

Stary 2016-09-01, 14:21   #1326
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
szczerze - nie mam pojecia. nie widzialam nigdy na zywo tego spiworka. ja mam po Kubie taki "normalny" grubszy i w tym bede malego wozic, i w samochodzie i w wozku.
musze jeszcze tylko dopkupic jeden jakis cienszy bo mam same zimowki a przy wyjsciu ze szpitala niekoniecznie bedzie -300 stopni, snieg, mroz i zawierucha
No ale ja myślę o takim zimowym ;-)
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:24   #1327
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
tak, pryszcze sie na zewnatrz dlatego psiukacz lepszy bo pompka nie dasz rady tego ladnie rozprowadzic po ranie a tak psiukniej ze 3 razy i finito. pompka jakos sobie tego nie wyobrazam
Pryszcze

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Całą listę podali nam na SR, japonki mam, ewentualnie moje kapcie z domu bo tez sie nadają pod prysznic jak do chodzenia.
Mam szlafrok, ale mysle czy nie jst za gruby i czy nie zajmie mi za duzo miejsca w torbie bo ma kaptur, ale kupować specjalnie do szpitala to bez sensu
Ja mam jeden, gruby. Wzięłam, służył za poduchę i przy spacerach po korytarzu.

Cytat:
Bo teraz dzieciaczki wyglądają jak kłębuszki z kręgosłupem

Mnie po drogeryjnych wypryszcza do skrobii dodaję drobne ulepszenie w postaci jedwabiu i to jest u mnie strzał w dziesiątkę.

Eeee? Serio? SERIO?!

W ogóle to patrzcie Dziewczyny na promocje na wody termalne, czasem w Super Pharm można kupić dużą z Uriage za kilkanaście złotych, ja kiedyś w aptece wyhaczyłam vichy z przesunięcia za 15. Kiedyś Tż mi się odparzył (cały dzień wędrówki po górach) i psiukałam go wodą termalną, jaki był szczęśliwy... Został jej wielbicielem od tamtej pory.
Ja mam i polecam!!

Cytat:
Napisane przez EmRzet Pokaż wiadomość
Ja też się zapisałam,na 28.09
Wizytowałam dzisiaj,wszystko poza ułożeniem młodego jest ok waży ponad kg i siedzi na pupie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja byłam na takich warsztatach w 1 ciąży. Niewiele niestety pamiętam, ale chcemy z tż wydrukować zdj z opisem i przykleić na komodę, żeby mieć pod ręką i nie spanikować w razie czego.

Brawo za wizytę!

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
Padam na ryjek dzis wstawiłam posciel do prania, a teraz musze zrobic obiad... ledwo umyłam kilka naczyń i musiałam się położyć. Nie wiem czy się aż tak nie wyspałam czy to ze jest gorąco i duszno ale nie wiem jak ja ten obiad ugotuję dzis... a jestem juz głodna
Ja poszłam na łatwiznę, mimo tego, że ciepło dziś będzie rosół z kury
Nie chce mi się nic gotować, a i tak po tż pracy jedziemy na wieś, wracamy i przyjeżdżają goście, szwagierka z mężem i córką. Muszę ogarnąć (oczywiście miałam porządek, ale moi bracia nie potrafią jeść nad talerzykiem) i upiekę kruche ciastka, bo nie chce mi się robić obiadowego dania dla gości. W ogóle to jestem aspołeczna i najlepiej mi z samym tż i Juniorem.

Cytat:
Amen.

Pogadaj z nim poważnie.

Stało się. Mama moja wespół z chrześnicą poszły do sklepu i ta mała potwora wybrała dla Emilki dwa różowe pajace z hello kitty i delikatne sugestie mamy nic nie dały. Ja nieszczęsna musiałam jej pogratulować wyboru, przecież to dziecko...
A to nie można dziecku powiedzieć, żeby wybrało coś innego?
Poza tym Hello Kitty chyba nie takie złe

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;64816891]czy tylko ja na wątku lubię Hello Kitty? [/QUOTE]
Mi jest obojętne

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
Co do odgłosów z brzucha to słyszałam, że słychać jak pęka worek z wodami plodowymi no ale one też od razu lecą z Grażyny więc trudno byłoby nie zauważyć

Odnośnie Tantum Rosa to na szkole położna mówiła, żeby w szpitalu tego nie stosować, ewentualnie w domu.

My z mężem mieliśmy pierwsza pomoc dla noworodka na SR, 3 godzinny, bardzo wyczerpujący wykład. A godzinny był na temat bezpiecznego przewożenia Malucha w aucie
Czemu w szpitalu nie?

Cytat:
Dobra mam pytanie.
Ale jak to co? Przecież zależy od pogody. Ja bym normalnie ubrała to co w domu plus śpiworek a na mróz jeszcze jakiś sweterek czy coś pod niego i już.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:30   #1328
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KoniKa4 Pokaż wiadomość
Kardigan to jest myśl chyba tak zrobię bo nie miałam żadnego szlafroka - nie używam i miałam kupować, ale jak mierzyłam to jakoś się w tym źle czuję, a w kardiganie jakoś tak raźniej będzie na korytarz wyjść czy ludziom się pokazać.

W googlach niby pokazuje się tantum rosa w buteleczce z atomizerem ale jak sprawdza się apteki to tylko te w saszetkach ( może na polskim rynku nie ma w atomizerze?)

[/SIZE] Niestety nasze realia wiele osób za niższe stawki pracuje. Ty przynajmniej masz 20 godzinny tydzień pracy i sporo wolnego
[/COLOR]
pewnie, nie ma nesnu kupowac szlafroka, jak tym bardzioej po domu w nim nie chodzis. przywdziac byle co, cos dluzszego i bedzie ok. to tylko kilka dni, nie ma co szalec

podejrzewam, ze nawet jak bedzie z buteleczka to moze byc 30 razy drozsze bo przeciez bedzie z buteleczka chyba najrozsadniej kupic zwykla mala z atomizerem i pewnie taniej wyjdzie niz w zestawie, o ile taki w ogole do odstania jest

wiem, wiem, ze ludzie zarabiaja mniej. wolne jest lux, a te 20 godz to przy tablicy , czesto do tego dochodza okienka w pracy, plus mnostwo roboty w domu ale nie o tym byla mowa

ale zostajac jeszcze w temacie pracy mojej - wlasnie dzwonila do mnie jedna mama (jej syna mialam w klasie 3 lata), i tak biadolila ze szkoda ze juz nie pracuje, ale ze sie cieszy ze rodzinka sie powiekszy itd. i ze zyczy mi duzo zdrowka i w ogole wszystkiego naj.. i za chwile tel znow od niej a to jej matka - babcia tego chlopca i to samo, zdrowka, szczescia, i w ogole . mile to bardzo...

Stary 2016-09-01, 14:32   #1329
ma_i
Zadomowienie

Cytat:
Zadziała łagodząco i na pewno nie zaszkodzi. I jest tania jak barszcz.

Ciekawe którą kolejną ktoś obdaruje? Ino się proszę przyznać.
Ja na szczęście będę miała synka, więc chyba mi to nie grozi 😝

ma_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:35   #1330
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Ja mam jeden, gruby. Wzięłam, służył za poduchę i przy spacerach po korytarzu.

Ja byłam na takich warsztatach w 1 ciąży. Niewiele niestety pamiętam, ale chcemy z tż wydrukować zdj z opisem i przykleić na komodę, żeby mieć pod ręką i nie spanikować w razie czego.
o widzisz, i mozna sie nim nakryc zamiast oblesnym kocem

swietny pomysl. to sa ulamki sekund i takie cos jest bardzo pomocne jak masz gdzies te obrazki to na wolna chwile wrzuc kiedys to i nam by sie przydalo

---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
No ale ja myślę o takim zimowym ;-)
ale ty piszesz o tym specjalistycznym do fotelika chyba, z tymi dziurami na pasy itd. a ja takiego nie mam i nie bede kupowac. mam taki "zwykly"

Stary 2016-09-01, 14:36   #1331
ma_i
Zadomowienie

Cytat:
Szczerze, czy koc, czy kołdra, dla mnie to jednakowy syf. Poszewki są prane i wymieniane po każdej pacjentce, ale wkłady już nie, a przecież ludzie się pod tym pocą, a te poszwy są już tak zużyte i cienkie, że zaczynają się drzeć... Warunki są złe i trzeba to jakoś przeżyć, ja nie mogłam za bardzo spać i też nie mogłam się normalnie załatwić przez to wszystko, jak wróciłam do domu to od razu zmiana o 180 stopni.
Lepiej nie zagłębiać się za bardzo... Bo jeszcze w naszej podręcznej torbie do szpitala znajdzie się kołdra, poduszka i koc

ma_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:37   #1332
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
o widzisz, i mozna sie nim nakryc zamiast oblesnym kocem

swietny pomysl. to sa ulamki sekund i takie cos jest bardzo pomocne jak masz gdzies te obrazki to na wolna chwile wrzuc kiedys to i nam by sie przydalo
Planowałam wydrukować jakieś z internetu. Jak nie znajdę, to będąc u endo na korytarzu wiszą to zdj zrobię i wydrukuję
Tak, przykryć też się nim można, a obszerny jest to i dziecko wejdzie

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:41   #1333
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
zgadza sie w 100000%
ale ja juz tam mam, ze koldra nie robi na mnie wrazenia wiekszego ale koc juz tak. no nie, nie przykrylabym sie kocem, oj nie

zrobilam 11 sloikow papryki i sie zastanawiam czy jutro pyknac jeszcze jeden worek czy jednak dynie oto jest pytanie
Jednak koce faktycznie wydają się być bardziej obrzydliwe niż kołdry. Bo w rzeczywistości syf pewnie jest ten sam.
A jakbyś tak i jedno, i drugie?

Cytat:
A to nie można dziecku powiedzieć, żeby wybrało coś innego?
Poza tym Hello Kitty chyba nie takie złe

Czemu w szpitalu nie?
No jakżeby, przecie ona kocha Hello Kitty, wybrała zgodnie ze swoim sumieniem to, co uważała za najpiękniejsze. Przeżyję, pisałam już że jakościowo super.

Nie wiem dlaczego ktoś odradził Tantum Rosa w szpitalu, np. mój szpital chce, żeby pacjentka do porodu miała ze sobą trzy saszetki.
No i tak logicznie rzecz biorąc, to jest lek przeciwzapalny, ma też miejscowe działanie przeciwbólowe, najbardziej się przyda do łagodzenia i przyspieszenia gojenia od razu po porodzie.
Pewnie bym się zastanawiała czy gra jest warta świeczki, ale te saszetki już raz mi pomogły, więc kupiłam i zabieram ze sobą.
Stary 2016-09-01, 14:42   #1334
paulinika
Zakorzenienie

Od rana próbuje wejść na forum
Dzień z koleżanką... Właśnie ktoś mnie uświadomił że jak mama się przyssie to nie ma bata by się odczepila... dobrze ze zaraz się zaczyna rok szkolny.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:47   #1335
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ma_i Pokaż wiadomość
Lepiej nie zagłębiać się za bardzo... Bo jeszcze w naszej podręcznej torbie do szpitala znajdzie się kołdra, poduszka i koc

Mnie przywieźli z domu poduszkę, nie mogłam spać.
Na upartego faktycznie grubszy szlafrok może zastąpić kołdrę, bo trochę głupio zabierać własną.

Cytat:
Napisane przez ma_i Pokaż wiadomość
Ja na szczęście będę miała synka, więc chyba mi to nie grozi 😝

Szykuj się na spidermany, batmany i inną zwierzynę.

Cytat:
Planowałam wydrukować jakieś z internetu. Jak nie znajdę, to będąc u endo na korytarzu wiszą to zdj zrobię i wydrukuję
Tak, przykryć też się nim można, a obszerny jest to i dziecko wejdzie

Dobry pomysł! I jeden, i drugi.
Stary 2016-09-01, 14:58   #1336
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
aaa, ok. bo moja budyniowata masa pod kopula zrozumiala ze masz fotki z tamtego kursu

Cytat:
Na upartego faktycznie grubszy szlafrok może zastąpić kołdrę, bo trochę głupio zabierać własną.

Szykuj się na spidermany, batmany i inną zwierzynę.
łoj tam, ze glupio. jedynie duzo miejsca zabierze. ale juz taki cienki, czysciutki, milutki, pachnacy kocyk z domu tak duzo miejsca w torbie nie potrzebuje

oo, za zswierzyne, jakakolwiek, to Kubson dalby sie pokroic

Stary 2016-09-01, 15:01   #1337
KarolinaNL
Zadomowienie

Cytat:
ja bylam na ryneczku lidla w sasiedniej miejscowosci i kupilam worek papryki. zaraz bede robil sloiki na zime
tylko najpierw nastawie 3259 pranie mlody zasikal nam materac - akurat nasz, jakby swojego nie mogl pierwszy raz mu sie wpadka zdarzyla mam nadzieje, ze to jednorazowy incydent
Moj syn wczoraj wedzil z dziadkiem ryby w ogrodkowej wedzarni i w nocy tez zrobil siku w lozku, a baaardzo dawno mu sie nie zdarzalo...

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
Padam na ryjek dzis wstawiłam posciel do prania, a teraz musze zrobic obiad... ledwo umyłam kilka naczyń i musiałam się położyć. Nie wiem czy się aż tak nie wyspałam czy to ze jest gorąco i duszno ale nie wiem jak ja ten obiad ugotuję dzis... a jestem juz głodna
Ja zaraz ide po mlodego i lecimy do mojej przyjaciolki w spolnie robic kroiety z kapusta i grzybami z barszczykiem

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;64816891]czy tylko ja na wątku lubię Hello Kitty? [/QUOTE]

Mi osobiscie nie przeszkadza ale ja mam pewnosc ze nie zagosci u nas w domu przy dwoch chlopakach

Cytat:
Zaspamuje Was dzisiaj fotkami :-P
OMG zjadlaby takiego ciacha

Cytat:
W NL jest cieplo na oddzialach ( wszedzie jest klima) i daja tylko takie grubsze narzutki i na to przescieradlo. Te narzutki sa normalnie prane.

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość

Dokładnie taki dywan potrzebuje do salonu ! Tylko najpierw mój brzydki brązowy musze sprzedać

Ja mam takie podobne dywany w salonie, niebieski i brazowy

Cytat:
Dobra mam pytanie.
Ja ubieralam Daniela w body, rajtuzki, koszulke, spodenki i kombinezonik wsadzalam do fotelika i w zaleznosci od temp zakrywalam kocykiem.

Cytat:
Jednak koce faktycznie wydają się być bardziej obrzydliwe niż kołdry. Bo w rzeczywistości syf pewnie jest ten sam.
A jakbyś tak i jedno, i drugie?

No jakżeby, przecie ona kocha Hello Kitty, wybrała zgodnie ze swoim sumieniem to, co uważała za najpiękniejsze. Przeżyję, pisałam już że jakościowo super.

Nie wiem dlaczego ktoś odradził Tantum Rosa w szpitalu, np. mój szpital chce, żeby pacjentka do porodu miała ze sobą trzy saszetki.
No i tak logicznie rzecz biorąc, to jest lek przeciwzapalny, ma też miejscowe działanie przeciwbólowe, najbardziej się przyda do łagodzenia i przyspieszenia gojenia od razu po porodzie.
Pewnie bym się zastanawiała czy gra jest warta świeczki, ale te saszetki już raz mi pomogły, więc kupiłam i zabieram ze sobą.
Ja uzywalam plynu z AA do higieny intymnej i sprawdzal sie super, teraz mam i ten z AA i z ziaji z dedykacja dla ciezarnych i kobiet po porodzie.

w ogole moja torba do porodu bedzie bardzo skromna: zestaw ubranek dla malucha, koszula do porodu, cos na przebranie po porodzie i plyn do higieny intymnej. Reszte zapewniaja na porodowce od siateczkowych majtek po pampersy dla malucha.
KarolinaNL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 15:08   #1338
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaNL Pokaż wiadomość
Moj syn wczoraj wedzil z dziadkiem ryby w ogrodkowej wedzarni i w nocy tez zrobil siku w lozku, a baaardzo dawno mu sie nie zdarzalo...
moze to z podekscytowania? u mnie Kuba wczoraj mial zakonczenie wakacjiw przedszkolu i duuuzo sie dzialo. moze to przez to? az sie boje dzisiejszej nocki

Stary 2016-09-01, 15:12   #1339
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
łoj tam, ze glupio. jedynie duzo miejsca zabierze. ale juz taki cienki, czysciutki, milutki, pachnacy kocyk z domu tak duzo miejsca w torbie nie potrzebuje

oo, za zswierzyne, jakakolwiek, to Kubson dalby sie pokroic
Ajajaj, kusisz tym domowym kocysiem... Jeszcze jednorazowe nakładki na ubikację, zapas żelu antybakteryjnego (bo w toaletach ani papieru toaletowego, ani ręczników papierowych, ani mydła...) i można rodzić po ludzku!
Trzeba dzieciaki zrozumieć, nam też się wiele rzeczy kiedyś podobało...

Cytat:
W NL jest cieplo na oddzialach ( wszedzie jest klima) i daja tylko takie grubsze narzutki i na to przescieradlo. Te narzutki sa normalnie prane.

Ja uzywalam plynu z AA do higieny intymnej i sprawdzal sie super, teraz mam i ten z AA i z ziaji z dedykacja dla ciezarnych i kobiet po porodzie.

w ogole moja torba do porodu bedzie bardzo skromna: zestaw ubranek dla malucha, koszula do porodu, cos na przebranie po porodzie i plyn do higieny intymnej. Reszte zapewniaja na porodowce od siateczkowych majtek po pampersy dla malucha.
Zazdro... teraz na oddziale widziałam, że u nas to się niestety zmienia tylko poszewki. Obrzydliwe.
Fajnie że masz zapewnione tyle rzeczy, ja do porodu muszę spakować się jak na wojnę. To też zależy od szpitala, mój pod tym względem wypada wyjątkowo nędznie, ale mają solidny personel i wyposażoną patologię noworodka (chociaż w tej chwili przepełnioną), są w stanie zapewnić wsparcie oddechowe i opiekę skrajnym wcześniakom. Jakoś przeżyję ten syf..
Stary 2016-09-01, 15:13   #1340
magda17x
Zadomowienie

GG do magda17x

Cytat:
Muszę się Wam nim pochwalić :-D
przystojniak Moja chrześnica dzisiaj do pierwszej klasy szła

Cytat:
Załącznik 6618726
jeszcze Wam wstawię dzisiejsze zdjecie z początków 8 miesiąca

piękny brzuszek

Cytat:
Magda-sluchaj, sluchaj to nas potem Ty przeszkolisz
oczywiście zdam relację

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Ja tez się zapisalam, tylko bez meza
Mi się przyda pierwsza pomoc u takiego malucha bo niewiele pamietam.[COLOR="Silver"]
w takim razie się spotkamy

Cytat:
Bo mnie mamusi rozpieszcza... ;-)

No i jak ja mam kupować ciuszki jak szuflada w szafie pełna a tu jeszcze to
ja już mam całą komodę ubranek i dwa kartony większych na szafie :P a wciąż bym kupowała.... :P

"Miłość jest wtedy wielka, kiedy gra na wszystkich strunach serca"

magda17x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 15:14   #1341
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
moze to z podekscytowania? u mnie Kuba wczoraj mial zakonczenie wakacjiw przedszkolu i duuuzo sie dzialo. moze to przez to? az sie boje dzisiejszej nocki
Podkład masz ?
Stary 2016-09-01, 15:19   #1342
KarolinaNL
Zadomowienie

Cytat:
Od ognia jak to moja mama stwierdziła ; )
Cytat:
Ajajaj, kusisz tym domowym kocysiem... Jeszcze jednorazowe nakładki na ubikację, zapas żelu antybakteryjnego (bo w toaletach ani papieru toaletowego, ani ręczników papierowych, ani mydła...) i można rodzić po ludzku!
Trzeba dzieciaki zrozumieć, nam też się wiele rzeczy kiedyś podobało...

Zazdro... teraz na oddziale widziałam, że u nas to się niestety zmienia tylko poszewki. Obrzydliwe.
Fajnie że masz zapewnione tyle rzeczy, ja do porodu muszę spakować się jak na wojnę. To też zależy od szpitala, mój pod tym względem wypada wyjątkowo nędznie, ale mają solidny personel i wyposażoną patologię noworodka (chociaż w tej chwili przepełnioną), są w stanie zapewnić wsparcie oddechowe i opiekę skrajnym wcześniakom. Jakoś przeżyję ten syf..
Jakbym nie wychodziła zaraz po porodzie to pewnie też pół domu bym zabrała

KarolinaNL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 15:35   #1343
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Podkład masz ?
no wlasnie nie mam :/

na swoim materacu kuba podklad ma ale on do nas w nocy przechodzi zobacze, moze bedzie u nas w takim jednym sklepie ale watpie... cos bede musiala na wszelki wypadek wykombinowac. najwyzej matuli zawale cerate ze stolu kuchennego

Cytat:
Od ognia jak to moja mama stwierdziła ; )
a to nie glupie! malolaty wczoraj ognisko ze strazakami tez mieli

Stary 2016-09-01, 15:39   #1344
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
no wlasnie nie mam :/

na swoim materacu kuba podklad ma ale on do nas w nocy przechodzi zobacze, moze bedzie u nas w takim jednym sklepie ale watpie... cos bede musiala na wszelki wypadek wykombinowac. najwyzej matuli zawale cerate ze stolu kuchennego

a to nie glupie! malolaty wczoraj ognisko ze strazakami tez mieli
Ewentualnie jednorazowe podkłady higieniczne w aptece, takie jak do porodu.

Też mi się coś podobnego kiedyś o uszy obiło z tym ogniem
Stary 2016-09-01, 15:44   #1345
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinika Pokaż wiadomość
Wtedy przychodzi częściej. Spisuje raport. W ogóle przychodzi z nienacka bez dzwonienia. No to u mnie będzie miała ciężko bo u mnie domofonu nie ma
U mnie tez była bez dzwonienia. Raz przyszła jak wychodziłam z Kacprem na spacer

Cytat:
Napisane przez magda17x Pokaż wiadomość
powinno być od 4 do 6 wizyt patronażowych
U mnie były 3

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
czytałam o ruchach i widze że co źródło to co innego piszą, spotkałam się że od 30 tyg. trzeba a w innym miejscu że od 28tc

mam wizytę w piatek więc pewnie zapytam
a któraś z was już liczy ?
Ja liczę odkąd czuję je regularnie. Tzn na tej zasadzie, że jak akurat leżę i zaczyna się ruszać to wtedy liczę czy jest ich 10.

Cytat:
zielinka - co do listy.... co to ta butelka do przechowywania pokarmu? w sensie do mrozenia? sa fajne pojemniki aventu, wieksze i tansze. ja co prawda nie mrozilam pokarmu ale wykorzystywalam je do robienia obiadkow juz pozniej
i jeszcze dwa aspiratory do noska?
Do mrożenia fajnie spisują się specjalne woreczki.

Cytat:
dziewuszki - bo wy bardziej ograniete w tych sprawach.
od 1 lipca jestem juz na ciaglym zwolnieniu. pierwsza wyplate 1 lipca dostalam normalna, potem 1 sierpnia i dzis juz (jak dla mnie) meeega duza, sierpniowa i wrzesniowa w sumie identyczne, z 10 zl roznicy. jak oni to licza? srednia z ostatnich 12 miesiecy? i wtedy wlicza sie wszystko, wszystko, wszytsko co wplywalo mi na konto od pracodawcy? bo mam 8 stow roznicy, to przy mojej wyplacie dla mnie to jest kurde mega duzo kasy!
a na macierzynskim jak bedzie? taka sama kwota jak teraz , czy zjada mi do mojej normalnej pensji ?
Wlicza się wszystko co jest ozusowane (podstawa, premie, nagrody, prowizje itp o ile są od nich odprowadzane składki), średnia z ostatnich 12 miesięcy.
Na macierzyńskim tyle samo jeśli idziesz na pół roku no i jak dziewczyny pisały: jak idziesz na rok, to przez pierwsze pół roku możesz brać 100% a potem 60%, albo od razu wybrać 80% przez caly rok.

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy bardziej smiac sie czy plakac. Chodzi o ruchy plodu i wypowiedz pani.w srodku

Załącznik 6618851

Cytat:
Cienki kardigan jest dobry, bo nie dość że narzucisz na siebie i wyglądasz jak człowiek, to jeszcze leżąc na łóżku z grubą ceratą pod prześcieradłem, jest po prostu strasznie ciepło w tyłek. Tutaj najlepiej sprawdza się rozłożenie nóg i przykrycie tego czegoś cienkim, jest przewiew i ulga, a człowiek nie czuje się głupio jak do sąsiadki wpada rodzina. Bo pod szpitalnym kocem leżeć za dnia się nie da, można się ugotować...
Ja zawsze brałam do szpitala koszule. Nie wiem czemu, bo koszul nienawidzę. Teraz jak byłąm na podaniu tych zastrzyków to się zbuntowałam i wzięłam koszulkę z krótkim rękawkiem i spodnie od piżamy takie 3/4. Genialne wyjście bo nie musiałam leżeć pod poszwą (u mnie dają samą poszwę, bez kołdry w środku a i tak gorąco), a przy wstawaniu z łóżka nie musiałam pilnować czy mi dupę widać

Cytat:
Patrycja-u mnie byla koldra w szpitalu. Gruba jak diabli ale miliard razy wolalam to jak koc. Ja mam wstret do czyichs kocow. Bleee. Nie nakrylabym sie takim kocem-takie ,,zboczenie". Zarax mi sie wydaje ze one nie prane, brudne i syfiace. Po kims bezposrednio z sali. Bo one zaxwyczaj ciemne sa. A koldra jasna i jakos juz tak inaczej to wyglada

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
U mnei jest sama poszwa, ale i tak pod nią gorąco

Cytat:
Napisane przez KoniKa4 Pokaż wiadomość
Premie, dodatki wliczają wtedy gdy są podstawą składek ZUS (chyba)

Dokładnie tak

W poprzedniej ciąży brałam cieniutki szlafrok, a teraz jak byłam to wzięłam bluzę. I tak z niej nie korzystałam, bo w szpitalu było mega gorąco.

Kacper po pierwszym dniu w przedszkolu. Jest zachwycony Wszedł do sali, od razu piąteczki z dziećmi, zabawki i nawet na mnie nie popatrzył. Gdy przyszłam po niego to w ogóle nie zareagował. Nie mogłam wyciągnąć go z placu zabaw do domu. Jak już mi się udało, to był straszny ryk, smary do pasa. Droga zamiast niecałe 15 minut zajęła nam 40 Bo płacz, bo on chce wracać, stał pod ogrodzeniem to siadał na chodniku

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2016-09-01 o 15:45
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 16:06   #1346
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Ja zawsze brałam do szpitala koszule. Nie wiem czemu, bo koszul nienawidzę. Teraz jak byłąm na podaniu tych zastrzyków to się zbuntowałam i wzięłam koszulkę z krótkim rękawkiem i spodnie od piżamy takie 3/4. Genialne wyjście bo nie musiałam leżeć pod poszwą (u mnie dają samą poszwę, bez kołdry w środku a i tak gorąco), a przy wstawaniu z łóżka nie musiałam pilnować czy mi dupę widać

U mnei jest sama poszwa, ale i tak pod nią gorąco

Dokładnie tak

W poprzedniej ciąży brałam cieniutki szlafrok, a teraz jak byłam to wzięłam bluzę. I tak z niej nie korzystałam, bo w szpitalu było mega gorąco.

Kacper po pierwszym dniu w przedszkolu. Jest zachwycony Wszedł do sali, od razu piąteczki z dziećmi, zabawki i nawet na mnie nie popatrzył. Gdy przyszłam po niego to w ogóle nie zareagował. Nie mogłam wyciągnąć go z placu zabaw do domu. Jak już mi się udało, to był straszny ryk, smary do pasa. Droga zamiast niecałe 15 minut zajęła nam 40 Bo płacz, bo on chce wracać, stał pod ogrodzeniem to siadał na chodniku
Piżamka super, tylko jak miałam majty, podpaskę (brałam globulki i bez tego się nie dało) i na to gacie od piżamy, to się gotowałam, po postu trafiłam na upały. Już lepiej mi było w koszuli...

Wzorowy ten Twój przedszkolak

Hosenko, polecałaś mi kiedyś mydła, które kupujesz i nie zostawiają osadu, nie pamiętam skąd były, a komputer mam po resecie i nie ma zakładek podasz mi jeszcze raz? Polecasz jakieś szczególnie?
Stary 2016-09-01, 16:31   #1347
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Piżamka super, tylko jak miałam majty, podpaskę (brałam globulki i bez tego się nie dało) i na to gacie od piżamy, to się gotowałam, po postu trafiłam na upały. Już lepiej mi było w koszuli...

Wzorowy ten Twój przedszkolak

Hosenko, polecałaś mi kiedyś mydła, które kupujesz i nie zostawiają osadu, nie pamiętam skąd były, a komputer mam po resecie i nie ma zakładek podasz mi jeszcze raz? Polecasz jakieś szczególnie?
Mydła z www.pszczeladolinka.pl

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 16:40   #1348
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

KarolinaNL, śliczny brzuszek
ja zaczynam 8 miesiąc za tydzień
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 16:47   #1349
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Hosenka dziękuję.

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;64828321]KarolinaNL, śliczny brzuszek
ja zaczynam 8 miesiąc za tydzień [/QUOTE]

Ale to zleciało
Stary 2016-09-01, 17:40   #1350
MajWija
Wtajemniczenie

Jeju dziewczyny jak mnie bolą plecy po prawej stronie nad biodrem.
Masakra jakaś.
Dodatkowo Mały tak się gniecie w brzuchu, aż mi cały podskakuje.

Ktoś tam pytał, czemu nie można w szpitalu tego tantum Rosa. Nie wiem bo to jakaś dziewczyna na szkole tylko o to spytała połóżna a mnie to jakoś niespecjalnie interesowało, zapamiętałam tylko tyle żeby w szpitalu nie bo tego nie można traktować jako płyn do higieny intymnej.
A jak Wy planujecie tego używać w szpitalu? Nasiadowki robić?
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości