|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Moja ciocia jest polka. Ozenila sie z Iranczykiem ( mieszkal od 20 lat w Londynie) Swietnie sie im uklada
-------------------------------------------------- Zdania wszystkich sa podzielone. Czasem slysze ze arab, iranczyk czy inna osoba pochodzaca z krajow arabskich ( Muzulmanin ) nie jest dobrym mezem. Nie jestem w stanie wam tego powiedziec, bo sama nie mam pojecia Po tygodniu wyjscie za maz to nie zbyt dobry pomysl. Moze najpierw poznaj faceta, zobacz czy jest ciebie war - z Muzulmaninami bardzo roznie bywa. Chodzi szczegolnie o religie " Islam ", Islam naucza, że "mężczyzna przewyższa kobietę" (Koran, sura 2:228). Islam naucza, że kobieta ma połowę tych praw, co ma mężczyzna - w sądzie (2:282) i w dziedziczeniu (4:11). Islam traktuje żonę jako własność męża. Np. werset 3:14 mówi: "Dobrze jest dla mężczyzny kochać swoje rzeczy: żony i synów, złoto i srebro, i koni..." Islam nakazuje kobietom zasłaniać twarz, kiedykolwiek wychodzą z domu: "I powiedz wierzącym kobietom... by zasłaniały twarze i nie eksponowały swojego piękna" (24:31). Jednocześnie Mahomet uczy, że kobiety są ułomne intelektualnie oraz duchowo. Al-Bukhari (2:541) przekazuje słowa Proroka: "Nie spotkałem nikogo bardziej odartego z rozumu i pobożności niż kobiety". Chyba to tyle, a jezeli chodzi o malzenstwo to Islam zezwala na poligamię: mężczyzna może mieć jednocześnie nawet cztery żony. "Żeńcie się według waszego wyboru - z dwiema, trzema, czterema..." (sura 4:3). Mąż może rozwieźć się z żoną - wystarczy jego ustne oświadczenie, zaś żona nie może zainicjować rozwodu wcale. "Można rozwieźć się dwukrotnie" - mówi Koran (2:229). Jeżeli mąż trzykrotnie wypowiedział formułkę rozwodową, ona nie może powrócić do niego, póki nie wyjdzie za mąż za innego, który z nią się również rozwiedzie (oczywiście, z nim również musi współżyć seksualnie). Nakazuje to Koran (2:230). Islam naucza, że mąż powinien karać żonę bijąc ją lub odmawiając jej współżycia seksualnego. "Jeżeli żony okazują brak posłuszeństwa, karzcie je, nie dzielcie z nimi łóżka i bijcie je..." (4:34). Poczytajcie sobie, a wiecej praw mozecie znalesc w necie - Nie pamietam tego az tak wiele ile mowi Koran
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: arabski kochanek...
w te wakacje poznałam kilku Arabów,a tak ogólnie to znam ich baardzo wielu,poznałam ich na Skype,i na Yahoo,od jakiegoś czasu zaczynają mnie drażnić,to jest oczywiste,odrazu każdy sie zakochał,marzą o spotkaniu,i niechcą odpuscić,kiedyś mi sie to podobałó bo mam szczególny sentyment do obcokrajowców
a szczególnie o ich urodzie.. ale to już dla mnie lekka przesadka,słyszałam ze mają Arabom zabronić tego typu znajomości z internetu,to wiadome że sie odrazu zakochują,skoro tak ubranych Muzułmanek w życiu nie zobaczą, o plaży juz nie wspomnę..dlatego znajomosci z nim unikam jak ognia od jakiegos czasu.takie jest moje zdanie na ten tamat |
|
|
|
|
#93 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
RACJA, tez tak slyszalam ![]() ![]() Korzystaja z sytuacji... a arabowie dosc szybko sie zakochują <-- doswiadczenie![]()
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
Boże, jak ja uwielbiam stereotypy
Zauważcie, że o typowo polskich małżeństwach w telewizji się mówi tylko wtedy, kiedy mąż zabije żone, poćwiartuje i zakopie, będzie ją więził w domu czy maltretował. Bo co? Mają napisać w "Fakcie", że jacys państwo X. z jakieś miejscowości mieli bardzo udane pożycie i miło spędzili 10 rocznicę ślubu? Tak samo piszą o wiązkach mieszanych. Przecież nie będą pisać, że jakiś Pan Arab kupił swojej żonie w rocznice piękny naszyjnik, dba o dzieci, co wakacje jeżdżą np. do niego rodziny i ogólna sielanka, bo to nikogo nie interesuje. Lepiej się sprzeda historia biednej, naiwnej Polka zamykanej i maltretowanej w domu, niż tej szczęśliwej, której można tylko pozazdrościć
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Atashia ciekawe te urywki z Koranu. wiesz z jakiego kraju jest to tłumaczenie? a dokładnie jakiego odłamu
We współczesnym islamie można wyróżnić trzy główne nurty, których korzenie sięgają początków islamu. Są to:Co co arabskich kochanków, znam paru Arabów i jakos mnie do nich nigdy nie ciagło, wcale tacy przystojni nie są |
|
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
jak ma być tylko kochanek to czemu nie? jak będe taka starą babcią, i mąz mnie zostawi może tez pojadę do Turcji zaszaleć....nie widzę w tym nic złego...
|
|
|
|
|
#97 |
|
zielony stworek
|
Nie wyszłabym za mąż za Araba,muzułmanina,bo zapominany,że w krajach arabskich żyje też mniejszość Chrześcijańska,a to co innego
![]() Atashia ładnie to wszystko ujęła-tam kobieta muzułmanka i żona muzułmanina nie ma żadnych praw. Poza tym dzieci ze związku muzułmanina i chrześcijanki muszą być muzułmanami,bo tak jest w Koranie
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzieki Hmm nie wiem z jakiego kraju ( z jakiegos arabskiego napewno :P )Ale wiem, ze oczywiscie jest to tlumaczone z jezyka arabskiego ![]() Jezeli kogos to interesuje, znam wiele wiecej takich "wycinek" z Koranu
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Arab,Islam,muzułmanin
Hmm, kobiety maja mniej praw od mezczyzn w krajach arabskich..![]() Ale... faceci tutaj są naprawde swietni ![]() ![]() Niektorzy nawet olewaja islam! A wszystko zeby byc lepszym dla kobiety
|
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
ostatnio co wejdę na Plotkowe to jakiś wątek o muzułmanach jest na wierzchu.
a to chyba 'sprawka' Atashii. ![]() chciałabym kiedyś pojechać w tamte rejony.
|
|
|
|
|
#101 |
|
Przyczajenie
|
a ja znazlam jednago muzulmanina dokladnie Kurda i powiem szczerze nigdy ale to przenigdy nie chcialabym go wiecej spotkac...
|
|
|
|
|
#102 |
|
Rozeznanie
|
ciekawe ze ten watek widnieje tu akurat dzisiaj kiedy wlasnie czuje niesmak po pewnej sytuacji...
przebywam na erasmusie we francji no i w koncu musialam tu oczywiscie poznac araba. bylismy w mc donaldzie z jeszcze jedna dziewczyną, z tym ze ona nic nie jadla. nim sie spostrzeglam zamowienie moje i jego zostalo polaczone w jedno i on zaplacil!!! rachunek schowal i nie chcial ode mnie zwrotu pieniedzy... z 5 razy wracalam do tematu i pytalam ile mu bylam dluzna. w sumie 3 euro to nie fortuna mysle sobie, i ze kiedys przy okazji cos mu postawie albo kupie wejsciowke jak bedziemy szli na festiwal filmow. w koncu tak czasem sie robi. ktos moglby to uznac to wszystko za dzentelmeński gest ale... kiedy wracalismy, tamta kolezanka sie odłączyła do tramwaju. no i sie zaczeło, moze troche przesadzam, ale naprawde szedł tak blisko mnie, ze ciagle czulam go na sobie i "zniosło" nas na druga strone ulicy... cud ze jakos wyperswadowalam mu odprowadzanie mnie pod sam dom... jakie szczescie ze nie mieszkam w akademiku!!! nie jestem rasistką ale jednak zupełnie nie odpowiada mi ta kultura... |
|
|
|
|
#103 |
|
Zadomowienie
|
Ja tam do arabów nic nie mam, ale mam nadzieję ze nie zjadą sie tutaj w takiej ilosci jak w niemczech czy francji, bo tylko same z nimi problemy. Asymilować się nie chcą, jak poczują ze jest ich dużo to domagaja się praw, tworzą zamkniete wspólnoty. arab z pewnością arabowi nierówny, tak jak i chrzescijanin chrzescijaninowi. No wyobraźmy zobie sytuację ze w nasz region przyjezdza 30 tys albanczyków. Oni płodzą się jak króliki, mają po 12 dzieci. No i powiedzmy za 60 lat jest ich już 800 tys. i powiedzmy że mamy nieszczescie mieszkać tam gdzie jest ich wiecej niż nas. nagle oni chcą autonomii. I co wtedy? Wyprowadzic się czy brac kałasznikowa. Ja tam wcale serbom się nie dziwię.
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety to jest bardzo trudna politycznie sytuacja. We Francji jest teraz wielki probem z mniejszościami muzułmańskimi. W Japoni jest cała masa ograniczeń, przepisów , nakazów i zakazów ale nielegalnych imigrantów praktycznie nie ma. I popieram tą polityke choć ciężko się żyje w tak jednolitym kulturowo społeczeństwie. |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
hmm prawda
![]() Do polski moze nie zjada arabowie Tutaj wiekszosc ( przynajmniej w Riyadh, Mecca, Jeddah) ludzie maja sporo kasy Chociaz bywaja biedni... ale Ci bogaci, nigdzie sie z tad nie rusza O to sie nie musicie martiwic, ale z drugiej strony teraz duzo Polek wychodzi za maz za muzulmanow i mezczyzn z krajow arabskich, wiec jednym slowem, mozecie sie spodziewac za kilka lat jakis procent wiecej
|
|
|
#106 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja sie nie martwię, jestem tolerancyjny. a jak juz zrobi się kiedyś drugie kosowo, to w ogródku mam co nieco zakopane. Tylko wyczyścić i naoliwić by trzeba. |
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: kobiety ktore zyja z arabami
Eva ID - Racja
Czy ktos moglby mi powiedziec, czy gdybym przeprowadzila sie do polski, moglabym tam zmienic religie?
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkich nie dasz rady wystrzelać
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Obawiam się że to nic nie da. Ja się bardzo obawiam tych mniejszosci muzulmanskich . Wszelki fanatyzm jest niebezpieczny .
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym tylko radziła pamiętać o tym, że większość arabskich "kolegów" traktuje Europejki jako łatwy i dostępny seks bez zobowiązań.
Większość nie znaczy, że wszyscy. Skąd to wiem? Moja koleżanka przyjaźniła się z 3 braćmi którzy przyemigrowali do Polski. Rozmawiałam z nimi wiele razy i sami to mówili, wogóle mówili, że u nich panuje takie przekonanie, że kobiety białe są łatwe.
|
|
#113 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hmm niech pomysle niektorzy moze tak mysla, bo w swoim kraju nie zoabcza kobiety w koszaulce ktora odkrywa polowe ciala![]() Ale mimo wszytsko widze ze niektorzy polacy wypowiadaja sie wedlug swojej teorii chociaz nie wiedza jak jest naprawde ( Klarissa nie mowie o tobie
|
|
|
|
#114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i dobrze ze sie nie martiwsz ;] ale widze ze niektorzy z was sa strasznie nastawieni do muzulmanow
|
|
|
|
#115 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tam nic do nich nie mam. Nawet mi ich troche żal za to co robią z nimi zakłamani amerykańce i zydzi w palestynie. Zyczę im by mogli życ we własnym domu tak jak chcą. Jednak gdy są w moim domu to oczekuję ze sie dostosują, tak jak ja staram sie to robić odwiedzjąć inne kraje. Ot taki wzajemny szacunek. |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast różnice kulturowe to jest cięzki temat dla pary, oj wiem coś o tym i czasem lepiej jest zrezygnować wcześniej niż potem plątać się w nieporozumieniach przez całe życie.
|
|
|
#117 |
|
Przyczajenie
|
ne ocenaj nawed po 100 przypatgach, nie znasrz kazdego z nas
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
.
|
|
|
#119 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tam do nikogo nic nie mam.
Nie oceniam ludzi na postawie pochodzenia ,koloru skory ,religii itp. Kazdy z nas ma inny charakter i na tym sie opieram. Nie lubie uogulnien bo sa bardzo krzywdzace. Jesli chodzi o terroryzm to nie wszyscy muzlumanie go ppieraja i niezapominajmy ,ze duzo ich ginie w zamachach w Iraku ,Pakistanie itd |
|
|
|
|
#120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no wlasnie...duzo ginie...nie wszyscy popieraja... WLASNIE! ![]() Czy dlatego, ze polskie media tak naglasniaja kazda arabska katastrofe, ludzie musza zle patrzec na innych? :confuse d:Nie mowie o tobie ale niestety prawie kazdy np. polak ma takie zdanie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.

a szczególnie o ich urodzie..
ale to już dla mnie lekka przesadka,słyszałam ze mają Arabom zabronić tego typu znajomości z internetu,to wiadome że sie odrazu zakochują,skoro tak ubranych Muzułmanek w życiu nie zobaczą, o plaży juz nie wspomnę..dlatego znajomosci z nim unikam jak ognia od jakiegos czasu.takie jest moje zdanie na ten tamat

Hmm nie wiem z jakiego kraju ( z jakiegos arabskiego napewno :P )
a to chyba 'sprawka' Atashii.