Mężczyźni z krajów arabskich. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-03, 12:49   #91
Atashia
Raczkowanie

Smile Dot.: arabski kochanek...

Moja ciocia jest polka. Ozenila sie z Iranczykiem ( mieszkal od 20 lat w Londynie) Swietnie sie im uklada

--------------------------------------------------
Zdania wszystkich sa podzielone.
Czasem slysze ze arab, iranczyk czy inna osoba pochodzaca z krajow arabskich ( Muzulmanin ) nie jest dobrym mezem.
Nie jestem w stanie wam tego powiedziec, bo sama nie mam pojecia

Po tygodniu wyjscie za maz to nie zbyt dobry pomysl.
Moze najpierw poznaj faceta, zobacz czy jest ciebie war
- z Muzulmaninami bardzo roznie bywa.

Chodzi szczegolnie o religie " Islam ",

Islam naucza, że "mężczyzna przewyższa kobietę" (Koran, sura 2:228).
Islam naucza, że kobieta ma połowę tych praw, co ma mężczyzna - w sądzie
(2:282) i w dziedziczeniu (4:11).
Islam traktuje żonę jako własność męża. Np. werset 3:14 mówi: "Dobrze jest dla mężczyzny kochać swoje rzeczy: żony i synów, złoto i srebro, i koni..."
Islam nakazuje kobietom zasłaniać twarz, kiedykolwiek wychodzą z domu: "I powiedz wierzącym kobietom... by zasłaniały twarze i nie eksponowały swojego piękna" (24:31).
Jednocześnie Mahomet uczy, że kobiety są ułomne intelektualnie oraz duchowo. Al-Bukhari (2:541) przekazuje słowa Proroka: "Nie spotkałem nikogo bardziej odartego z rozumu i pobożności niż kobiety".

Chyba to tyle, a jezeli chodzi o malzenstwo
to Islam zezwala na poligamię: mężczyzna może mieć jednocześnie nawet cztery żony. "Żeńcie się według waszego wyboru - z dwiema, trzema, czterema..." (sura 4:3).
Mąż może rozwieźć się z żoną - wystarczy jego ustne oświadczenie, zaś żona nie może zainicjować rozwodu wcale. "Można rozwieźć się dwukrotnie" - mówi Koran (2:229). Jeżeli mąż trzykrotnie wypowiedział formułkę rozwodową, ona nie może powrócić do niego, póki nie wyjdzie za mąż za innego, który z nią się również rozwiedzie (oczywiście, z nim również musi współżyć seksualnie). Nakazuje to Koran (2:230).
Islam naucza, że mąż powinien karać żonę bijąc ją lub odmawiając jej współżycia seksualnego. "Jeżeli żony okazują brak posłuszeństwa, karzcie je, nie dzielcie z nimi łóżka i bijcie je..." (4:34).

Poczytajcie sobie, a wiecej praw mozecie znalesc w necie -
Nie pamietam tego az tak wiele ile mowi Koran
Atashia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 18:37   #92
Ieka
Zakorzenienie

Dot.: arabski kochanek...

w te wakacje poznałam kilku Arabów,a tak ogólnie to znam ich baardzo wielu,poznałam ich na Skype,i na Yahoo,od jakiegoś czasu zaczynają mnie drażnić,to jest oczywiste,odrazu każdy sie zakochał,marzą o spotkaniu,i niechcą odpuscić,kiedyś mi sie to podobałó bo mam szczególny sentyment do obcokrajowców a szczególnie o ich urodzie..ale to już dla mnie lekka przesadka,słyszałam ze mają Arabom zabronić tego typu znajomości z internetu,to wiadome że sie odrazu zakochują,skoro tak ubranych Muzułmanek w życiu nie zobaczą, o plaży juz nie wspomnę..dlatego znajomosci z nim unikam jak ognia od jakiegos czasu.takie jest moje zdanie na ten tamat
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 19:31   #93
Atashia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ieka Pokaż wiadomość
w te wakacje poznałam kilku Arabów,a tak ogólnie to znam ich baardzo wielu,poznałam ich na Skype,i na Yahoo,od jakiegoś czasu zaczynają mnie drażnić,to jest oczywiste,odrazu każdy sie zakochał,marzą o spotkaniu,i niechcą odpuscić,kiedyś mi sie to podobałó bo mam szczególny sentyment do obcokrajowców a szczególnie o ich urodzie..ale to już dla mnie lekka przesadka,słyszałam ze mają Arabom zabronić tego typu znajomości z internetu,to wiadome że sie odrazu zakochują,skoro tak ubranych Muzułmanek w życiu nie zobaczą, o plaży juz nie wspomnę..dlatego znajomosci z nim unikam jak ognia od jakiegos czasu.takie jest moje zdanie na ten tamat

RACJA, tez tak slyszalam
Korzystaja z sytuacji...
a arabowie dosc szybko sie zakochują <-- doswiadczenie
Stary 2008-02-03, 20:00   #94
PMS
Raczkowanie

Boże, jak ja uwielbiam stereotypy Zauważcie, że o typowo polskich małżeństwach w telewizji się mówi tylko wtedy, kiedy mąż zabije żone, poćwiartuje i zakopie, będzie ją więził w domu czy maltretował. Bo co? Mają napisać w "Fakcie", że jacys państwo X. z jakieś miejscowości mieli bardzo udane pożycie i miło spędzili 10 rocznicę ślubu? Tak samo piszą o wiązkach mieszanych. Przecież nie będą pisać, że jakiś Pan Arab kupił swojej żonie w rocznice piękny naszyjnik, dba o dzieci, co wakacje jeżdżą np. do niego rodziny i ogólna sielanka, bo to nikogo nie interesuje. Lepiej się sprzeda historia biednej, naiwnej Polka zamykanej i maltretowanej w domu, niż tej szczęśliwej, której można tylko pozazdrościć
PMS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 20:03   #95
Zmijka
Zakorzenienie

Atashia ciekawe te urywki z Koranu. wiesz z jakiego kraju jest to tłumaczenie? a dokładnie jakiego odłamu
We współczesnym islamie można wyróżnić trzy główne nurty, których korzenie sięgają początków islamu. Są to:Co co arabskich kochanków, znam paru Arabów i jakos mnie do nich nigdy nie ciagło, wcale tacy przystojni nie są
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 20:07   #96
Annakareninka
Raczkowanie

jak ma być tylko kochanek to czemu nie? jak będe taka starą babcią, i mąz mnie zostawi może tez pojadę do Turcji zaszaleć....nie widzę w tym nic złego...
Annakareninka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 21:02   #97
kaledonia
zielony stworek

Nie wyszłabym za mąż za Araba,muzułmanina,bo zapominany,że w krajach arabskich żyje też mniejszość Chrześcijańska,a to co innego

Atashia ładnie to wszystko ujęła-tam kobieta muzułmanka i żona muzułmanina nie ma żadnych praw.
Poza tym dzieci ze związku muzułmanina i chrześcijanki muszą być muzułmanami,bo tak jest w Koranie

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 21:04   #98
Atashia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zmijka Pokaż wiadomość
Atashia ciekawe te urywki z Koranu. wiesz z jakiego kraju jest to tłumaczenie? a dokładnie jakiego odłamu
We współczesnym islamie można wyróżnić trzy główne nurty, których korzenie sięgają początków islamu. Są to:Co co arabskich kochanków, znam paru Arabów i jakos mnie do nich nigdy nie ciagło, wcale tacy przystojni nie są

Dzieki Hmm nie wiem z jakiego kraju ( z jakiegos arabskiego napewno :P )
Ale wiem, ze oczywiscie jest to tlumaczone z jezyka arabskiego

Jezeli kogos to interesuje, znam wiele wiecej takich "wycinek" z Koranu

Ana la astatee a'aeesh be donak

للأبد أنا أحبك 123456789
Stary 2008-02-03, 21:26   #99
Atashia
Raczkowanie

Dot.: Arab,Islam,muzułmanin

Hmm, kobiety maja mniej praw od mezczyzn w krajach arabskich..

Ale... faceci tutaj są naprawde swietni

Niektorzy nawet olewaja islam! A wszystko zeby byc lepszym
dla kobiety

للأبد أنا أحبك 123456789
Stary 2008-02-03, 21:44   #100
2016070150903
Konto usunięte

ostatnio co wejdę na Plotkowe to jakiś wątek o muzułmanach jest na wierzchu. a to chyba 'sprawka' Atashii.

chciałabym kiedyś pojechać w tamte rejony.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 23:57   #101
kasikj1
Przyczajenie

a ja znazlam jednago muzulmanina dokladnie Kurda i powiem szczerze nigdy ale to przenigdy nie chcialabym go wiecej spotkac...
kasikj1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 01:04   #102
drei
Rozeznanie

GG do drei

ciekawe ze ten watek widnieje tu akurat dzisiaj kiedy wlasnie czuje niesmak po pewnej sytuacji...
przebywam na erasmusie we francji no i w koncu musialam tu oczywiscie poznac araba. bylismy w mc donaldzie z jeszcze jedna dziewczyną, z tym ze ona nic nie jadla. nim sie spostrzeglam zamowienie moje i jego zostalo polaczone w jedno i on zaplacil!!! rachunek schowal i nie chcial ode mnie zwrotu pieniedzy... z 5 razy wracalam do tematu i pytalam ile mu bylam dluzna. w sumie 3 euro to nie fortuna mysle sobie, i ze kiedys przy okazji cos mu postawie albo kupie wejsciowke jak bedziemy szli na festiwal filmow. w koncu tak czasem sie robi. ktos moglby to uznac to wszystko za dzentelmeński gest ale... kiedy wracalismy, tamta kolezanka sie odłączyła do tramwaju. no i sie zaczeło, moze troche przesadzam, ale naprawde szedł tak blisko mnie, ze ciagle czulam go na sobie i "zniosło" nas na druga strone ulicy... cud ze jakos wyperswadowalam mu odprowadzanie mnie pod sam dom... jakie szczescie ze nie mieszkam w akademiku!!!
nie jestem rasistką ale jednak zupełnie nie odpowiada mi ta kultura...
drei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 09:46   #103
leuwen
Zadomowienie

Ja tam do arabów nic nie mam, ale mam nadzieję ze nie zjadą sie tutaj w takiej ilosci jak w niemczech czy francji, bo tylko same z nimi problemy. Asymilować się nie chcą, jak poczują ze jest ich dużo to domagaja się praw, tworzą zamkniete wspólnoty. arab z pewnością arabowi nierówny, tak jak i chrzescijanin chrzescijaninowi. No wyobraźmy zobie sytuację ze w nasz region przyjezdza 30 tys albanczyków. Oni płodzą się jak króliki, mają po 12 dzieci. No i powiedzmy za 60 lat jest ich już 800 tys. i powiedzmy że mamy nieszczescie mieszkać tam gdzie jest ich wiecej niż nas. nagle oni chcą autonomii. I co wtedy? Wyprowadzic się czy brac kałasznikowa. Ja tam wcale serbom się nie dziwię.
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 09:56   #104
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
Ja tam do arabów nic nie mam, ale mam nadzieję ze nie zjadą sie tutaj w takiej ilosci jak w niemczech czy francji, bo tylko same z nimi problemy. Asymilować się nie chcą, jak poczują ze jest ich dużo to domagaja się praw, tworzą zamkniete wspólnoty. arab z pewnością arabowi nierówny, tak jak i chrzescijanin chrzescijaninowi. No wyobraźmy zobie sytuację ze w nasz region przyjezdza 30 tys albanczyków. Oni płodzą się jak króliki, mają po 12 dzieci. No i powiedzmy za 60 lat jest ich już 800 tys. i powiedzmy że mamy nieszczescie mieszkać tam gdzie jest ich wiecej niż nas. nagle oni chcą autonomii. I co wtedy? Wyprowadzic się czy brac kałasznikowa. Ja tam wcale serbom się nie dziwię.

Niestety to jest bardzo trudna politycznie sytuacja. We Francji jest teraz wielki probem z mniejszościami muzułmańskimi. W Japoni jest cała masa ograniczeń, przepisów , nakazów i zakazów ale nielegalnych imigrantów praktycznie nie ma. I popieram tą polityke choć ciężko się żyje w tak jednolitym kulturowo społeczeństwie.
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 14:53   #105
Atashia
Raczkowanie

hmm prawda

Do polski moze nie zjada arabowie

Tutaj wiekszosc ( przynajmniej w Riyadh, Mecca, Jeddah)
ludzie maja sporo kasy

Chociaz bywaja biedni... ale Ci bogaci, nigdzie sie z tad nie rusza

O to sie nie musicie martiwic, ale z drugiej strony teraz duzo Polek wychodzi za maz za muzulmanow i mezczyzn z krajow arabskich,
wiec jednym slowem, mozecie sie spodziewac za kilka lat jakis procent wiecej

للأبد أنا أحبك 123456789
Stary 2008-02-04, 14:58   #106
Olga.
Raczkowanie

Cytat:
Nie można było inaczej ?
Olga. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 15:00   #107
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Atashia Pokaż wiadomość
hmm prawda

Do polski moze nie zjada arabowie

Tutaj wiekszosc ( przynajmniej w Riyadh, Mecca, Jeddah)
ludzie maja sporo kasy

Chociaz bywaja biedni... ale Ci bogaci, nigdzie sie z tad nie rusza

O to sie nie musicie martiwic, ale z drugiej strony teraz duzo Polek wychodzi za maz za muzulmanow i mezczyzn z krajow arabskich,
wiec jednym slowem, mozecie sie spodziewac za kilka lat jakis procent wiecej

ja sie nie martwię, jestem tolerancyjny. a jak juz zrobi się kiedyś drugie kosowo, to w ogródku mam co nieco zakopane. Tylko wyczyścić i naoliwić by trzeba.
Stary 2008-02-04, 15:01   #108
Atashia
Raczkowanie

Dot.: kobiety ktore zyja z arabami

Eva ID - Racja

Czy ktos moglby mi powiedziec, czy gdybym przeprowadzila sie do polski, moglabym tam zmienic religie?

للأبد أنا أحبك 123456789
Stary 2008-02-04, 15:06   #109
architekt80
Zakorzenienie

Wszystkich nie dasz rady wystrzelać
Stary 2008-02-04, 15:10   #110
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
Wszystkich nie dasz rady wystrzelać

a taki to ja nie jestem w powietrze będe strzelał moze sobie pójdą. Do swoich bogatych ziomków w arabii saudyjskiej np. Nawet dorzucę sie na bilet
Stary 2008-02-04, 15:16   #111
architekt80
Zakorzenienie

Obawiam się że to nic nie da. Ja się bardzo obawiam tych mniejszosci muzulmanskich . Wszelki fanatyzm jest niebezpieczny .
Stary 2008-02-04, 15:16   #112
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Arab,Islam,muzułmanin

Ja bym tylko radziła pamiętać o tym, że większość arabskich "kolegów" traktuje Europejki jako łatwy i dostępny seks bez zobowiązań.
Większość nie znaczy, że wszyscy. Skąd to wiem? Moja koleżanka przyjaźniła się z 3 braćmi którzy przyemigrowali do Polski. Rozmawiałam z nimi wiele razy i sami to mówili, wogóle mówili, że u nich panuje takie przekonanie, że kobiety białe są łatwe.
Stary 2008-02-04, 15:35   #113
Atashia
Raczkowanie

Talking Dot.: Arab,Islam,muzułmanin

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja bym tylko radziła pamiętać o tym, że większość arabskich "kolegów" traktuje Europejki jako łatwy i dostępny seks bez zobowiązań.
Większość nie znaczy, że wszyscy. Skąd to wiem? Moja koleżanka przyjaźniła się z 3 braćmi którzy przyemigrowali do Polski. Rozmawiałam z nimi wiele razy i sami to mówili, wogóle mówili, że u nich panuje takie przekonanie, że kobiety białe są łatwe.

hmm niech pomysle niektorzy moze tak mysla, bo w swoim kraju nie zoabcza kobiety w koszaulce ktora odkrywa polowe ciala

Ale mimo wszytsko widze ze niektorzy polacy wypowiadaja sie wedlug swojej teorii chociaz nie wiedza jak jest naprawde ( Klarissa nie mowie o tobie ale jednak troche sie mylisz)

للأبد أنا أحبك 123456789
Stary 2008-02-04, 15:37   #114
Atashia
Raczkowanie

Cytat:
ja sie nie martwię, jestem tolerancyjny. a jak juz zrobi się kiedyś drugie kosowo, to w ogródku mam co nieco zakopane. Tylko wyczyścić i naoliwić by trzeba.

i dobrze ze sie nie martiwsz ;] ale widze ze niektorzy z was sa strasznie nastawieni do muzulmanow:confused :

للأبد أنا أحبك 123456789
Stary 2008-02-04, 15:50   #115
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
i dobrze ze sie nie martiwsz ;] ale widze ze niektorzy z was sa strasznie nastawieni do muzulmanow:confused :

ja tam nic do nich nie mam. Nawet mi ich troche żal za to co robią z nimi zakłamani amerykańce i zydzi w palestynie. Zyczę im by mogli życ we własnym domu tak jak chcą. Jednak gdy są w moim domu to oczekuję ze sie dostosują, tak jak ja staram sie to robić odwiedzjąć inne kraje. Ot taki wzajemny szacunek.
Stary 2008-02-04, 16:00   #116
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Arab,Islam,muzułmanin

Cytat:
hmm niech pomysle niektorzy moze tak mysla, bo w swoim kraju nie zoabcza kobiety w koszaulce ktora odkrywa polowe ciala

Ale mimo wszytsko widze ze niektorzy polacy wypowiadaja sie wedlug swojej teorii chociaz nie wiedza jak jest naprawde ( Klarissa nie mowie o tobie ale jednak troche sie mylisz)
Oceniam po tych 3 przypadkach. Może trafiły się akurat takie egzemplarze, tego nie wiem, dlatego nie napisałam, że wszyscy.

Natomiast różnice kulturowe to jest cięzki temat dla pary, oj wiem coś o tym i czasem lepiej jest zrezygnować wcześniej niż potem plątać się w nieporozumieniach przez całe życie.
Stary 2008-02-04, 16:16   #117
ShidoO
Przyczajenie

ne ocenaj nawed po 100 przypatgach, nie znasrz kazdego z nas
Stary 2008-02-04, 16:16   #118
szaaaalona
Raczkowanie

.

Adaś
szaaaalona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 17:37   #119
traci
Wtajemniczenie

Ja tam do nikogo nic nie mam.
Nie oceniam ludzi na postawie pochodzenia ,koloru skory ,religii itp.
Kazdy z nas ma inny charakter i na tym sie opieram.
Nie lubie uogulnien bo sa bardzo krzywdzace.

Jesli chodzi o terroryzm to nie wszyscy muzlumanie go ppieraja i niezapominajmy ,ze duzo ich ginie w zamachach w Iraku ,Pakistanie itd
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 17:42   #120
Atashia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Ja tam do nikogo nic nie mam.
Nie oceniam ludzi na postawie pochodzenia ,koloru skory ,religii itp.
Kazdy z nas ma inny charakter i na tym sie opieram.
Nie lubie uogulnien bo sa bardzo krzywdzace.

Jesli chodzi o terroryzm to nie wszyscy muzlumanie go ppieraja i niezapominajmy ,ze duzo ich ginie w zamachach w Iraku ,Pakistanie itd

no wlasnie...duzo ginie...nie wszyscy popieraja...
WLASNIE!

Czy dlatego, ze polskie media tak naglasniaja kazda arabska katastrofe, ludzie musza zle patrzec na innych?:confuse d:

Nie mowie o tobie ale niestety prawie kazdy np. polak ma takie zdanie

للأبد أنا أحبك 123456789
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości