|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 |
|
Та еще штучка ^^
|
Dot.: Idzie WRZESIEŃ, wielkie mamy brzuszki-wnet przytulimy nasze maluszki!Wrześniówk
Lemon drop,gratulacje
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2822 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Idzie WRZESIEŃ, wielkie mamy brzuszki-wnet przytulimy nasze maluszki!Wrześniówk
Cytat:
Tym razem skurcze były znośne, na godzinę przed końcem akcji w szpitalu pękł pęcherz płodowy i wtedy akcja rozkręciła się bardziej. W przeciągu godziny nie zdążyłabym dotrzeć i zarejestrować się w szpitalu. Do tego wody nie odeszły na raz tylko pochlustywały co jakiś czas - mało komfortowe. Urodziłam główkę w pierwszym skurczu partym, który poczułam bez położnej i personelu z sali i było to wystarczająco stresujące Każdy poród jest inny - najważniejsze ufać swoim odczuciom i działać tak, żeby czuć się bezpiecznie
|
|
|
|
|
#2823 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jakiś czas temu też planowałam że nie będę lecieć od razu do szpitala bo po co sie tam denerwować. A ostatnio jak byłam ze skokiem ciśnienia to lekarz mi kazał przyjechać jak będzie jakakolwiek oznaka.
Też ostatnio usłyszałam od położonej ze szpitala w którym mam rodzić że przyjechała dziewczyna, pierwsza ciąża, o 11 miała 2 cm rozwarcia. Pojechała do domu bo stwierdziła że z 2 cm to nie ma co tam leżeć. A o 14 już na świecie był dzidziuś tak więc różne są historie.
|
#2824 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny ja postanowiłam póki co odciągnąć jakoś myśli od porodu i trafiłam na temat, który mnie też stresuje, ale jakoś mniej. CHodzi mi o karmienie dzieciaczka.
W założeniu chcę karmić piersią. Aczkolwiek jakby tak jakims cudem nie wyszło to chciałabym wiedzieć co robić, żeby w domu nie wpaść w panikę, że dziecko zagłodzę. Dostałam od koleżanki puszkę (nową, z dobrą datą ważności) MM. Przeczytałam instrukcję. Mleko trzeba zalać przegotowaną wodę 40C. Podobno mikrofalówka niezdrowa. Podgrzewacz chciałabym kupić, jeżeli faktycznie problem z karmieniem piersią u mnie zaistnieje a nie na zapas. Tak więc jak to najlepiej ogarnąć na początku? Zagotować wodę w czajniku i czekać aż ostygnie i sprawdzić termometrem (jakimś specjalnym?)? Przecież to chyba strasznie czasochłonne. ![]() Niech mnie ktoś oświeci
|
|
|
|
#2825 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny ile ml mleka piją wasze dzidziusie? w szpitalu dawałam cyca, ale chyba się nie najadal, cmokal go, bo traktował jak smoczek i tyle. Przez z tą spadł z wagi i o mało co bie mieliśmy zostać dłużej w szpitalu. W domu odciagam i podaję w butelce żeby mieć oko na to ile zjadł. W nocy wysunął 60 ml. Czy nie za dużo mu daję? Dodam, że bardzo długo pije mleczko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2826 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). Mam kolo łóżka cały czas garnuszek z przegotowaną wodą, która jest w temperaturze pokojowej i z tej wody robie mieszankę która podgrzewam w podgrzewaczu. Nie zawsze do tych 40 stopni, czasem mniej. Możesz sobie sprawdzić na nadgarstku. Czasem daje tez po prostu w temperaturze pokojowej i jest ok. Pytałam położnej i pytałam lekarza - jak najbardziej dziecko może pić mleko w temperaturze pokojowej niezależnie czy jest to mm czy odciagniety pokarm z piersi. w joncu jak idziesz np na spacer i musisz nakarmic to nie masz ze soba podgrzewacza Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ---------- Cytat:
a położna wysmarowala pepuszek fioletem ![]() 60ml to taki standard - Filip tyle wciąga na raz, ostatnio nawet dopomina się o więcej, z tym że je tylko mm. A jedzenie czasem trwa nawet 30 minut ![]() Kurcze chciałabym moc odciągnąć tak żeby mieć 60ml z cycka jak na razie to łącznie odciagnelam może 10ml no ale mówi się trudno i karmi się tym co jest ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2827 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ten podgrzewacz to działa na zasadzie że ustawiasz tam te 40 stopni i on ci podgrzewa do tej konkretnej temperatury uprzednio przegotowaną wodę z której potem robisz mleko?
|
|
|
|
|
#2828 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
możesz sobie nawet trzymać cały czas jedna butelkę tam żeby mieć pod ręką ciepłą jak będzie potrzebna i cały czas dogrzewa do ustawionej temperatury ja tak sobie podgrzewam żeby mieć pod ręką letnią wodę w razie czkawki bo 2 lyki cieplej wody pomagają jak ręką odjął No z tym ze jak będziesz kp to ci taka woda niepotrzebna, cycek powinien rozwiązać czkawke Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak rodzisz za 3 miesiące to co tutaj robisz? Planować sobie możesz, zdarzają się skurcze, które aż tak nie bolą i co wtedy zrobisz? Ma Ci kto odebrać poród w domu? Powodzenia! No i zmykaj do siebie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2830 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podgrzewacz w ogóle nie miałam. Cytat:
I myślę, że ważne pytanie zadała, a DziewcZyny udzieliły jej wyczerpujących odpowiedzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2831 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja to robiłam tak: Gotowapam wodę i gotowaną wlewałam do termosa. Osobno w dzbanku miałam zawsze przegotowaną zimną. Do zrobienia mleka czy później kaszki brałam np.na 200 ml gotowej mieszanki 90 gorącej reszta zimnej i była idealna temp. Trzeba sobie raz sprawdzić jakid proporcje zmieszać i tyle. To chyba najprostsza i najszybsza metoda. Mi się też taka zawsze sprawdzała też na wyjazdach czy spacerach. |
|
|
|
|
#2832 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze, widzę, że aż strach się bać odezwać nie po myśli wrześniówek
![]() Lemon wielkie gratulacje
Edytowane przez Manddy Czas edycji: 2016-09-04 o 11:09 |
|
|
|
#2833 |
|
Czerwcówka&Wrześniówka :)
|
Lemon! Gratulacje
Duużo zdrówka.
|
#2834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie to miałam na myśli. Każdy poród jest inny. Mnie np. skurcze bardzo bolały, miałam krzyżowe, a dziewczyna obok nic, czuła tylko jak to określiła "pukanie". Więc nie zawsze warto czekać... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2836 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2837 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wyrzut tych hormonów pod koniec daje popalić każdej z nas. I każda ☠☠☠☠☠☠☠a jest w stanie wyprowadzić nas z równowagi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2838 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem, moim zdaniem tu jakieś chamstwo ostatnio panuje. Jakaś dziewczyna (październikówka?) się wypowiadała negatywnie o szczepionkach to też została zjechana i wywalona.
|
|
|
|
#2839 |
|
Zadomowienie
|
Tzn. ogólnie to ja się z dziewczynami zgadzam - tekst, że "najlepiej poczekać bo ja bym tak zrobiła" jest może nie trafiony bo ile kobiet tyle różnych przypadków, historii, sytuacji i lęków. Każda z nas powinna pojechać wtedy kiedy uzna to za stosowne. A jeśli okaże się, że trochę za szybko no to cóż, albo wróci do domu "z kwitkiem" albo odsiedzi swoje w szpitalu
![]() Chodziło mi raczej o dość gwałtowną reakcję . Podobnie było przy kwestii szczepionek gdzie dziewczyna napisała, że jest przeciw i o mało nie została zjedzona. Ale tak jak pisze katasiek, może to przez siedzenie "na bombie" chociaż powiem szczerze, że ja tego nie odczuwam
Edytowane przez Manddy Czas edycji: 2016-09-04 o 11:45 |
|
|
|
#2840 |
|
Zakorzenienie
|
Szczepionki to akurat bardzo kontrowersyjny temat, lepiej o nich w ogóle nie rozmawiać, bo każda co do nich ma swoje przekonania i swoje racje. Od zawsze jest to temat wywołujący burzliwą dyskusję.
Natomiast jak czytam wyśmiewcze "po co jedziecie z każdym skurczem do szpitala..." to nie odbieram tego jakoś sympatycznie. Tymbardziej, że dziewczyna jeszcze nie rodzi Tak jak Mandy napisala, każda z nas ma instynkt i skoro jedzie do szpitala to jej sprawa, nawet jeżeli polowa z nas uzna, ze jest to bez sensu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2841 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ten wątek to już dawno nie jest to co na początku.
|
|
#2842 |
|
Zadomowienie
|
Zmieniając temat a propos tykającej bomby to u mnie tyka coraz szybciej
![]() We wtorek idę na ściągnięcie szwu (równy 39tc) i zostaję już w szpitalu do porodu. To tak z bieżących spraw
|
|
|
|
#2843 |
|
Zadomowienie
|
Ja właśnie jadę do szpitala na KTG, jestem 6 dni po TP i boję się że już też będą chcieli mnie zostawić.
|
#2844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2845 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Zgadzam się że tu się nerwowo zrobiło ale teraz każda się skupia na sobie i swoich obawach więc też trudno się dziwić trochę. Albo pod koniec z nas wyszły demony ![]() Manddy, slowikowa trzymam kciuki żeby poszło wszystko sprawnie i po waszej myśli ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2846 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ta robi tak samo. Osobiście odpowiadam tak samo, jak ktoś do mnie się wyraża. Skoro wpadł skrytykować to niech nie oczekuje, że sobie nie pozwolę przynajmniej na ironię ![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
A maluśkie jak będzie zdjęcie chętnie dodam do wrześniowego kolażu i do galerii ^^---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
|
|
|
#2847 |
|
Zakorzenienie
|
Mi ostatnio lekarz powiedział też że jak dziecko robi jakieś mocniejsze ruchy to zwiastuje też poród, ale o tym pierwsze słyszę. Mój od piątku robi bardzo mocne ruchy ale raczej nie zamierzam z tym jechać do szpitala. W piątek miałam KTG i skurcze to nawet nie drgnęły. Może chodziło mu że parę dni wcześniej.
|
#2848 | |
|
Zadomowienie
|
Chrupa, trzeba by zaktualizować pierwszy post
Rozpakowane są już przecież:aneczkakropeczka - Ania, 23 lata (1 ciąża); TP 03.09.2016 syn Lemon_Drop - TP 03/08.09.2016 córka nelyen - 26 lat (1ciąża); TP 09.09.2016 syn ..i chyba tyle. Czy kogoś pominęłam? ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
Chyba chodzi generalnie o zmianę.
|
|
|
#2849 |
|
Rozeznanie
|
Mój wykonuje mniej ruchów, ale za to duo bardziej bolesnych. Brzuch mi skacze tak, że w niektórych momentach łzy z bólu mi lecą....
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i laktacja się ładnie rozkręcila. Mam jzi zapas w lodówce na całą niedzielę. Popołudniu siądę to będzie na noc ale piersi mam tak ogromne, że szok. Główka Oliwierka jest trzy razy mniejsza przy nich kręgosłup mnie już boli od ich ciężaru, ale najważniejsze, że pokarm jest dla małego a mąż chodzi, napatrzeć się nie może i mówi 'ale cyce' Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.

Każdy poród jest inny - najważniejsze ufać swoim odczuciom i działać tak, żeby czuć się bezpiecznie 

). Mam kolo łóżka cały czas garnuszek z przegotowaną wodą, która jest w temperaturze pokojowej i z tej wody robie mieszankę która podgrzewam w podgrzewaczu. Nie zawsze do tych 40 stopni, czasem mniej. Możesz sobie sprawdzić na nadgarstku. Czasem daje tez po prostu w temperaturze pokojowej i jest ok. Pytałam położnej i pytałam lekarza - jak najbardziej dziecko może pić mleko w temperaturze pokojowej niezależnie czy jest to mm czy odciagniety pokarm z piersi.

18.09.2015