Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy! - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-05, 14:23   #3481
kaylla
Zakorzenienie

Dot.: Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy!

Gratulacje za bioderka

Widzę że sporo z was w najbliższym czasie ma kolejne szczepienia. My trzecie mamy dopiero pod koniec października, czyli między drugą a trzecia porcja mamy 3 miesiące przerwy. Szczepimy się 6w1.

Kikut pepowinowy - wyrzucilam. Nie przemawia do mnie trzymanie takiej pamiątki.
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:27   #3482
fablous
Zakorzenienie

Roses to już teraz pozostaje tylko rzeka

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

dżustam - super, że z bioderkami wszystko dobrze!

Ja też muszę umówić kolejną kontrolę. Co prawda ortopeda powiedział, że nie widzi potrzeby bo wszystko było super ale pediatra powiedział, że dziewczynkom dobrze jest mimo wszystko zrobić ponownie usg

Cytat:
Napisane przez kaylla Pokaż wiadomość
Gratulacje za bioderka

Widzę że sporo z was w najbliższym czasie ma kolejne szczepienia. My trzecie mamy dopiero pod koniec października, czyli między drugą a trzecia porcja mamy 3 miesiące przerwy. Szczepimy się 6w1.

Kikut pepowinowy - wyrzucilam. Nie przemawia do mnie trzymanie takiej pamiątki.
My również szczepimy 6w1 i też kolejną dawkę mamy dopiero w połowie października bo tak nam zalecił pediatra

fablous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:33   #3483
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Wszystkie klatwy egipskie dzis na mnie spadaja. Chyba tylko szaranczy brakuje. Mona klade sie i wtaje ale to nic nie daje... stary wroci z pracy to bedzie grzebal, musi ja uruchomic. No nie widze innej opcji. Blad wskazuje zalanie
RosesAreRed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:42   #3484
agassek
Zakorzenienie

Haha, ok, dobrze z tym kikutem... Tzn. Że Marysia nie obrazi się na mnie, że jako jedyna w klasie nie ma swojego kikuta przynajmniej jest taka nadzieja

Kaylla, czemu taka długa przerwa? Nam kazała po 6 tygodniach przyjść znowu...

Bioderek już nie kazali kontrolować... Może jak skończy rok, to wyproszę skierowanie u naszej pediatry...?

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:45   #3485
mialavi
Zakorzenienie

My tez za 6 tyg mamy szczepienie tez 6w1.

Bioderka mamy w srode i strasznie sie stresuje 😳

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
mialavi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:50   #3486
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Monanka83 Pokaż wiadomość
Mi testy też nie wychodziły ale ja byłam pewna że jestem w ciąży i bardzo szybko potwierdziła to beta

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Ja ostatnio też postawiłam na swojej krzyżyk, a K. Wyjął z odpływu moją wkładkę laktacyjną i jest jak nówka
Bohater w swoim domu

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
manufakturapiekna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:58   #3487
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Tak sobie siedze i mysle, ze ja to chyba nie lubie poniedzialkow
Stary 2016-09-05, 15:02   #3488
mialavi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manufakturapiekna Pokaż wiadomość
Bohater w swoim domu

Nie chcialam cytowac.

Itaa wiesz ze ja dopiero ogarnełam czemu Ty od rodzicow wrocilas tak pozno...przeciez jako pani od matmy powinnas byc juz 1 wrzesnia w szkole. Trzy dni nad tym myslalam - nie chcialam pytac bo mowie nie moja sprawa moze nie wszyscy nauczyciele zaczynaja 1wrzesnia

Edytowane przez mialavi
Czas edycji: 2016-09-05 o 15:06
mialavi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 15:19   #3489
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość
AAAAAAAAAAA!!

Rok temu dokładnie o tej porze nasikałam na test, odłożyłam go na pralkę - bo przecież niczego się nie spodziewałam, wyjęłam i rozprostwałam pranie z pralki, i już ten test chciałam wyrzucić, gdy z mych ust wyrwało się soczyste O KUR.A!
I TO bicie serca ... nieporównywalne z niczym innym, i TO drżenie dłoni .

Idę sobie popłakać z radości i wzruszenia, i potulić do moich niewidzialnych dwóch kreseczek

U mnie były takie same "objawy" po zrobieniu testu. Tez na pralce rok temu sobie lezal ale ja to go z oczu nie spuszczalam bo juz sikając cała sie trzesłam haha cos tak czułam jaki bedzie wynik

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Cytat:
Napisane przez mialavi Pokaż wiadomość
Nie chcialam cytowac.

Itaa wiesz ze ja dopiero ogarnełam czemu Ty od rodzicow wrocilas tak pozno...przeciez jako pani od matmy powinnas byc juz 1 wrzesnia w szkole. Trzy dni nad tym myslalam - nie chcialam pytac bo mowie nie moja sprawa moze nie wszyscy nauczyciele zaczynaja 1wrzesnia

Haaaahahahaha ja tak samo boszzzzz hahaha
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 15:33   #3490
asiaczek
Zakorzenienie

A ja czułam, że jestem w ciąży. Po pierwsze dlatego,że urodziłabym w wieku 27 lat ( a mam tyle od maja), po drugie, że ostatni okres dostałam 27.08. Może to śmieszne ale bardzo często w moim życiu pojawia się ta liczba. A test zrobiłam w pracy, nawet specjalnie wybrałam się po niego w godzinach pracy pod innym pretekstem, bo czułam się jakoś inaczej, bolał mnie brzuch.

Stary 2016-09-05, 15:33   #3491
kaylla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Haha, ok, dobrze z tym kikutem... Tzn. Że Marysia nie obrazi się na mnie, że jako jedyna w klasie nie ma swojego kikuta przynajmniej jest taka nadzieja

Kaylla, czemu taka długa przerwa? Nam kazała po 6 tygodniach przyjść znowu...

Bioderek już nie kazali kontrolować... Może jak skończy rok, to wyproszę skierowanie u naszej pediatry...?
Z tego co kojarzę to babce, która ustalała termin szczepień chodziło o to, że jakby Mała miała osobno szczepienie na WZW typu B, to wtedy to szczepienie jest jakoś w 7 miesiącu, 3 dawka innych szczepień to tak z reguły 5-6 miesiąc, więc nam ustaliła termin na sam początek 7 miesiąca. Sądząc po tym, że niektóre z was mają 3 szczepienia już teraz, inne tak jak ja trochę później, to najwyraźniej szkoły są różne.

Co do bioderek - ja byłam 2 razy - po skończeniu 6 tygodni i po skończeniu 3 miesięcy. Za każdym razem wszystko było ok. Mamy przyjść jeszcze raz jak mała będzie chodzić.
Stary 2016-09-05, 15:42   #3492
majena_88
Raczkowanie

Cytat:
Asiaczek - wiem że taka waga to tylko w przybliżeniu pozwala określić wagę malucha, ale ostatnio wyniki były zbliżone. Do tego lekarka mi mówiła ze z reguły w 5 miesiącu dziecko podwaja wagę urodzeniowa, a moja mała już skończyła 4 miesiąc, więc leci jej 5 a do podwojenia wagi brakuje jej około 1,5 kg. Ale może rzeczywiście podejde tylko zwazyc dziecko. Chociaż z drugiej strony mam dla małej wykupiony pakiet w luxmedzie, więc może dobrze żeby jeszcze inny lekarz zerknal na malucha.

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Konsternacja - a ile teraz waży twoja Natalka? Bo one z Majką są z tego samego dnia i do tej pory wazyly podobnie.

Ja kosmetyków sama nie robię, więc nie pomogę.
Z ta waga to tez się zastanawiam, bo waga urodzeniowa Weroniki to prawie 4kg, na ostatnim szczepieniu na początku sierpnia miała dopiero 5600, wiec nie podejrzewam, że do 5m-ca będzie miała 8 kg. 13 września mamy trzecie szczepienie, to będą pełne 4 m-ce i zobaczymy ile pokaże waga. Mysle, że tak orientacyjne podają z ta waga.

Pytał ktoś o okuliste - my idziemy jutro, bo małej ucieka oczko i strasznie się denerwuje żeby się nie okazało, że to jakaś wada w ogóle to ile się naszukałam żeby ktoś przyjął w okolicy takie małe dziecko...
majena_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 15:47   #3493
Anika1986
Zadomowienie

Fab, u nas lekarz też mówił, ze jak dziecko ładnie przekręca głowę i nie ma w łóżeczku poduszek, to można kłaść na noc. Przy czym u nas na noc nie ma ostatnio problemu żeby zasypiał na plecach, więc nie odkładałam na brzuch. Przy czym jak budzi się koło 6 na karmienie i chce dospać, to wtedy już na te 2-3 godz. kładę na brzuch, bo mniej wtedy jęczy

Agassek, kikut? nie wiedziałam, że ludzie mogą to zatrzymywać. Ja mam na pamiątkę opaskę ze szpitala.

Dzustam, Martunia za bioderka

Właśnie dziś odkryłam, że teściowie przywożąc nam ubranka po bratankach męża położyli w schowku niepostrzeżenie poza wielkim workiem z ubraniami powyżej roku i kartonem opisanym rozmiarem 74 jeszcze siatkę. A w siatce były akurat ubranka na teraz... I tym sposobem komoda pęka w szwach, a ja mam sporą wątpliwość czy Młody zdoła ubrać chociaż raz niektóre z ciuszków.
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 16:09   #3494
fablous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anika1986 Pokaż wiadomość
Fab, u nas lekarz też mówił, ze jak dziecko ładnie przekręca głowę i nie ma w łóżeczku poduszek, to można kłaść na noc. Przy czym u nas na noc nie ma ostatnio problemu żeby zasypiał na plecach, więc nie odkładałam na brzuch. Przy czym jak budzi się koło 6 na karmienie i chce dospać, to wtedy już na te 2-3 godz. kładę na brzuch, bo mniej wtedy jęczy

Agassek, kikut? nie wiedziałam, że ludzie mogą to zatrzymywać. Ja mam na pamiątkę opaskę ze szpitala.

Dzustam, Martunia za bioderka

Właśnie dziś odkryłam, że teściowie przywożąc nam ubranka po bratankach męża położyli w schowku niepostrzeżenie poza wielkim workiem z ubraniami powyżej roku i kartonem opisanym rozmiarem 74 jeszcze siatkę. A w siatce były akurat ubranka na teraz... I tym sposobem komoda pęka w szwach, a ja mam sporą wątpliwość czy Młody zdoła ubrać chociaż raz niektóre z ciuszków.
Ja kładę na boczek jeśli Ala zaśnie przy piersi a jeśli nie to na brzuszek i jak śpi już mocno to przekręcam na plecy. A rano robię tak samo jak Ty - żeby dospać jeszcze trochę to biorę Małą do siebie, obracam na brzuch i śpi tak jeszcze 2-3 godzinki . Czasem zanim uśnie to jeszcze głowa do góry, peryskop i szuka kompana do zabawy ale oboje z tatulkiem udajemy że śpimy więc po chwili daje sobie siana, kładzie głowę i śpi z nami

W dzień nadal tylko spanie na brzuszku jest grane, chyba że w wózku to na plecach

My mamy teraz masę ubranek które są tak na styk. Jak Ala mi zacznie wyrastać to ze wszystkiego na raz i boję się, że przyjdzie dzień kiedy nie będę miała co na dupinkę jej włożyć . Muszę ją obkupić w rozmiar 74, szkoda, że wyprzedaże się już skończyły

fablous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 16:31   #3495
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co kojarzę to babce, która ustalała termin szczepień chodziło o to, że jakby Mała miała osobno szczepienie na WZW typu B, to wtedy to szczepienie jest jakoś w 7 miesiącu, 3 dawka innych szczepień to tak z reguły 5-6 miesiąc, więc nam ustaliła termin na sam początek 7 miesiąca. Sądząc po tym, że niektóre z was mają 3 szczepienia już teraz, inne tak jak ja trochę później, to najwyraźniej szkoły są różne.

Co do bioderek - ja byłam 2 razy - po skończeniu 6 tygodni i po skończeniu 3 miesięcy. Za każdym razem wszystko było ok. Mamy przyjść jeszcze raz jak mała będzie chodzić.
Gdzie robiliście bioderka? Na 28 Czerwca?

Cytat:
Napisane przez Anika1986 Pokaż wiadomość

Opaskę też mam oczywiście

W jakimś filmie (chyba "Poznaj moich rodziców") jakaś mama trzymała zasuszony napletek swojego syna, ale może taka jest Żydowska tradycja

Już wiem o co chciałam jeszcze spytać... (Haha, wiem, że czasem pytam o takie bzdury...) Marysia dostała trochę pieniędzy z okazji Chrztu i szukam teraz inspiracji, co z nimi zrobić? Nie mam potrzeby wydawania tych pieniędzy, nie zbieram też na nic konkretnego, co mogłoby jej się przydać... Pomyslałam, że odłożę i jak będzie starsza, to może jakiś kurs językowy jej z tego zafundujemy albo dołożymy do jakiegoś ekstra wyjazdu... Co Wy zrobiłyście? Na jakąś lokatę może? Czy może kupić za to dolary?

I w ogóle wczoraj z ciekawości patrzyłam na foteliki samochodowe myślałam o RWF, ale ceny kosmiczne

Stary 2016-09-05, 16:38   #3496
Monanka83
Zakorzenienie

My akurat kasę dokładamy do puli na wkład własny do następnego kredytu na wieksze mieszkanie więc nie mamy dylematu wiemy że to pieniądze Niny, ale jeśli kupimy za nie jej własny pokój to myślę że nie będzie miała za złe
Stary 2016-09-05, 16:41   #3497
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
My akurat kasę dokładamy do puli na wkład własny do następnego kredytu na wieksze mieszkanie więc nie mamy dylematu wiemy że to pieniądze Niny, ale jeśli kupimy za nie jej własny pokój to myślę że nie będzie miała za złe
Myślę, że wręcz przeciwnie

Stary 2016-09-05, 16:52   #3498
kaylla
Zakorzenienie

Cytat:

W Remedium na os. Batorego.
Stary 2016-09-05, 16:56   #3499
Anika1986
Zadomowienie

Fab, u nas w wózku na plecach nie przejdzie. Jeździ na brzuchu i obserwuje wszystko przez moskitierę. Nawet dzisiaj ze względu na deszcz narzuciłam tylko folię na wózek i nie zamykałam mu prześwitu, aby awantury nie było
Co do wyprzedaży, z tego co widziałam głównie wiosenno-letnie ciuszki były. Te cieplejsze, pewnie dopiero po Bożym Narodzeniu się pojawią.

Agassek, jak nie masz konkretnego pomysłu teraz to może spróbuj odłożyć. Przyda się pewnie, gdy dziecko będzie starsze albo na nowy fotelik lub na wyposażenie pokoiku dziecięcego, a jak nie to chociażby ten kurs językowy kiedyś.
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 17:04   #3500
martunia_199
Zakorzenienie

Ja póki co pieniądze dzieci trzymam na koncie oszczędnościowym. Niestety Zuzi pieniążki z chrzcin i różnych imprez musieliśmy wydać na podstawowe potrzeby bo wtedy krucho z kasą było. Ale teraz odkładam sumiennie każdy grosz.

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 17:45   #3501
ola0605
Zadomowienie

Cytat:
Mi testy też nie wychodziły ale ja byłam pewna że jestem w ciąży i bardzo szybko potwierdziła to beta

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Ja ostatnio też postawiłam na swojej krzyżyk, a K. Wyjął z odpływu moją wkładkę laktacyjną i jest jak nówka

Betę jak robiłam na początku września to wynik miałam 2

ola0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 17:49   #3502
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Moj bohater naprawil pralke )))))))))))))))))
Stary 2016-09-05, 17:50   #3503
dzustam
Zakorzenienie

Za pieniadze z chrzcin kupiliśmy fotelik samochodowy. I ogólnie trochę takiego dziecięcego "stafu"

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
Moj bohater naprawil pralke )))))))))))))))))
Co wyciągnął?

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 17:53   #3504
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Kase mlodej wplace na konto oszczednosciowe i jak bedzie potrzeba kupienia fotelika/rowerka/lotu w kosmos to z tej kasy wyciagniemy. Trzymanie tej kasy na koncie latami nie ma sensu, bo inflacja ja zezre.

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Co wyciągnął?

Nic. Czujnik zalania chyba zaswirowal. Spuscil wode do zera, musial sam bidny przechylic pralke i dziala
Stary 2016-09-05, 18:02   #3505
dzustam
Zakorzenienie

Od kilku dni mi niedobrze, mam wyczulony węch, słabo mi, że aż dostaję oczopląsu... delikatnie zaczynam się niepokoić

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 18:07   #3506
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:

Opaskę też mam oczywiście

W jakimś filmie (chyba "Poznaj moich rodziców") jakaś mama trzymała zasuszony napletek swojego syna, ale może taka jest Żydowska tradycja

Już wiem o co chciałam jeszcze spytać... (Haha, wiem, że czasem pytam o takie bzdury...) Marysia dostała trochę pieniędzy z okazji Chrztu i szukam teraz inspiracji, co z nimi zrobić? Nie mam potrzeby wydawania tych pieniędzy, nie zbieram też na nic konkretnego, co mogłoby jej się przydać... Pomyslałam, że odłożę i jak będzie starsza, to może jakiś kurs językowy jej z tego zafundujemy albo dołożymy do jakiegoś ekstra wyjazdu... Co Wy zrobiłyście? Na jakąś lokatę może? Czy może kupić za to dolary?

I w ogóle wczoraj z ciekawości patrzyłam na foteliki samochodowe myślałam o RWF, ale ceny kosmiczne
Ja odkladam na konto wszystko co Zo dostaje + co miesiac mamy ustawiony przelew. Mamy plan aby raz w roku kupic za to zloto.
Cytat:
Od kilku dni mi niedobrze, mam wyczulony węch, słabo mi, że aż dostaję oczopląsu... delikatnie zaczynam się niepokoić

E tam, wszystkie ubranka masz nie bedzie zle hihi

manufakturapiekna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 18:08   #3507
ola0605
Zadomowienie

Brawa za bioderka, mam nadzieję, że z naszymi tez juz wszytko bedzie ok my pieniądze Mai pewnie przeznaczymy na kolejny wózek lub fotelik do auta bo nasza wypłatowa kasa idzie głownie na zbiórkę na dom

Stary 2016-09-05, 18:20   #3508
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mialavi Pokaż wiadomość
Nie chcialam cytowac.

Uśmiałam się konkrtnie. Dzieki . Az rozpakowywanie podróżnych waliz szło przyjemniej.
Stary 2016-09-05, 18:25   #3509
ola0605
Zadomowienie

Cytat:

Ja nie mając jeszcze miesiączki tak ostatnio myślałam kiedy bym się zorientowała że jestem w ewentualnej ciąży bo mdłości w ogóle nie miałam ani nic z tych rzeczy

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Mojej siostry koleżanka mając 6 miesięczne niemowlę wybrała się do ginekologa na głupia cytologię a lekarz jej oznajmił, że jest w 8 tygodniu z bliźniakami

Stary 2016-09-05, 18:41   #3510
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola0605 Pokaż wiadomość
Ja nie mając jeszcze miesiączki tak ostatnio myślałam kiedy bym się zorientowała że jestem w ewentualnej ciąży bo mdłości w ogóle nie miałam ani nic z tych rzeczy

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Mojej siostry koleżanka mając 6 miesięczne niemowlę wybrała się do ginekologa na głupia cytologię a lekarz jej oznajmił, że jest w 8 tygodniu z bliźniakami

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości