Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza! - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-05, 21:38   #2821
niulka_1985
Zadomowienie

Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza

GGI u nas sprawdza się rumianek, ale nie granulat tylko zwykłe torebki ekspresowe do zaparzania.

☆☆☆
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-05, 21:48   #2822
harmonijca89
Raczkowanie

Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza

Malos, no właśnie, młody tak szalał z obrotami a od paru dni cisza i jakby nie czaił o co mi chodzi Ale robi sie z niego coraz większa kluseczka wiec może ciężej mu dzwignąć cztery litery
harmonijca89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-05, 21:50   #2823
niulka_1985
Zadomowienie

My mamy gryzak z tomee tipee (jak to się pisze?) ale małemu się nie podoba.

☆☆☆

Edytowane przez niulka_1985
Czas edycji: 2016-09-05 o 21:54
Stary 2016-09-05, 21:59   #2824
lulka19
Zakorzenienie

Hej dziewczynki

Widzę, że i wasze maluchy szaleją z obrotami, mój ostatnio to uwielbia, Wychodzę do łazienki, wracam a on już na brzuszku. Długo na to czekałam

Malos jak tam karmienie u was wygląda? ile dajesz zupki dziennie w gramach?
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-05, 22:28   #2825
MaLoS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Malos jak tam karmienie u was wygląda? ile dajesz zupki dziennie w gramach?

A bardzo dobrze wyglada 125 gramów słoiczek lekko zje, jak robię sama to tez odmierzam w słoiczkach. Nawet te większe pojemności słoików zje ok 190

W nocy pije raz 2-3, pózniej nad ranem i drugie śniadanko juz kaszka (manna, ryżowa albo kleik kukurydziany plus dodaje owoce), pózniej małe mleczko (120 więcej nie chce), obiadek ok 15, pózniej małe mleczko 16-17 i po kąpieli ok 20.., mniej więcej a u Was? Dajesz kaszkę?

Zmiany? Zawsze na lepsze
MaLoS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-05, 22:33   #2826
GGI
Zakorzenienie

Mąż pracuje w delegacji takze żąko jest w domu.

Malos probiiotyk dawalam przez 4m ze względu na problemy jellitowe tak zalecil pediatra... sprobuje z woda.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Kurcze u Was tak jyz duzo wprowadzonych rzeczy my tylko mm z butelka na bakier sporadycznie sie napije ale to naprawde musi ja przysuszyc. I daje sama wode albo parze torebki kopru.

Stary 2016-09-05, 22:49   #2827
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MaLoS Pokaż wiadomość
A bardzo dobrze wyglada 125 gramów słoiczek lekko zje, jak robię sama to tez odmierzam w słoiczkach. Nawet te większe pojemności słoików zje ok 190

W nocy pije raz 2-3, pózniej nad ranem i drugie śniadanko juz kaszka (manna, ryżowa albo kleik kukurydziany plus dodaje owoce), pózniej małe mleczko (120 więcej nie chce), obiadek ok 15, pózniej małe mleczko 16-17 i po kąpieli ok 20.., mniej więcej a u Was? Dajesz kaszkę?

No u mnie tradycyjnie podobnie jak u Ciebie Zacznę od rana. Je 180 ml tak tyle już mu daję, i to jest ok 9 rano zawsze. Potem między 12-13 je zupkę, którą robię sama. Czasem dodaję kaszę manną żeby zagęścić, ale malutko. Potem je mleko 180 ml ok 16 stej, o 20 stej je mleko 180 ml z kleikiem ryzowym, a dziś zrobiłam mu kaszkę. Wyszła trochę gęsta :/ Śpi od 20 stej bo zasypia od razu po kolacji, i tak śpi mi do 5 rano ostatnio No i potem standardowo je 9 rano itd...

Nie mam pomysłu na owoce. Daję mu czasem jabłko i raz śliwkę. Też mam zamiar dawac do kaszki. Bartek pije tylko kompot jabłkowy i soki bo nic innego nie chce...
Stary 2016-09-06, 07:42   #2828
AsiaPo
Mama Land

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Mnie też żal forum, jednak wolę taką wersję - lepiej mi się nadrabia i cytuje. Czat na fejsie tak szybko leci, że miliony informacji przepadają jak nie można nadrobić.

O wow, niezła jesteś! A to już możesz? Nie powinno się poczekać na pełną regenerację czyli jakieś 9 msc? Naprawdę Was podziwiam, bo przecież Martynka też w kość daje. No ale młodość - energii macie pod dostatkiem
My raczej zakończymy już powiększanie rodziny. Trochę mi smutno bo zawsze chciałam dwójkę, no ale cóż - tak się ułożyło, że późno wystartowaliśmy i były problemy.

U mnie też ciężkawe noce nadal. Młody często je, i jeszcze marudzi przed i po, generalnie mam wrażenie że prawie nie śpię. Czasem jak daje popalić to tż go nad ranem pacyfikuje a ja śpię w drugim pokoju. Teraz tydzień tż nie ma, więc gorzej. Za to jestem na działce z rodzicami, i rano mama mi go zabiera a ja odsypiam do 11.
Zwalałam na skok, potem na szczepienia, teraz myślę czy to nie zęby. Wszystko byle by się nie okazało, że taki charakterek
Co do pogrubionego - zgadzam się. Nawet opuściłam czat, żeby ciągle nie pytać co przegapiłam

Powinniśmy odczekać te 9 miesięcy, a wg ginekolog u której byłam na kontroli rok (ale kobieta jakaś z kosmosu, mojego gina nie było, więc poszłam do niej), ale ze staraniami różnie bywa. Optymalnie byłoby zobaczyć dwie kreski w lutym, bo by mi się wszystko ładnie zazębiło i nałożyło, ale wolę szybciej niż za późno

Tysia daje czasami w kość, fakt. Najbardziej się boję momentu odstawienia jej od cyca, bo to jest miłośnik piersi (aż się boję, że jej tak zostanie do końca życia ), ciągła przylepa, absorber czasu, hejter wózkowy, a ostatnio też samochodowy, itd Ale uważam, że tak ogólnie nie mam źle i chcę zrealizować swój plan. Ma tu też dużo wspólnego mój wiek, bo jeszcze nie znalazłam swojej zawodowej drogi, więc jak dzieci w miarę odchowane, ja znajdę powołanie () i się zdążę zrealizować bez ciążowych przerywników

Współczuję Ci samotnych nocy. I życzę znalezienia sposobu na Malucha (sobie w sumie też, bo na Marti nic nie działa jak sobie coś ubzdura ) dobrze, ze Ci tak Mama pomaga

Cytat:
AsiaPo-- my tez juz słabo uważamy a za miesiąc nasz ślub 10.10 i po dopiero zaczniemy jazdę bez trzymanki
Ah! Ah! Ah! Czekałam na tę wiadomość od kiedy się zaręczyliście!!!! Ale bomba!!!!
Teraz to już nawet nie będzie nic pod sukienką widać, jak ktoś Ci zakiełkuje w brzuszku

GGI: U nas z kupką się polepszyło w momencie odstawienia glutenu nawet jak 3 dni bez kupki, to nie ma tragedii takiej jak gdy gluten jadłam.
Ja dalej podaję Bobotic - pediatra kazała () ale u nas się sprawdza, więc nie odstawiam :noninewiem:
Stary 2016-09-06, 09:29   #2829
GGI
Zakorzenienie

AsiaPo ja jestem od 1m córki na diecie bezglutenowej ale tak calkiem go wyeliminowalam. No zobaczymy ostatnio po 7 dniach ruszylo teraz 5 dzien. Maleje....

Stary 2016-09-06, 09:36   #2830
madziara889
Zakorzenienie

My też niedługo zaczynamy starania
Ja w ogóle nie ogarniam czata, nic tam nie pisze, bo nie mogę nadrobić i ciężko mi się wbić. Forum dużo łatwiej się nadrabia.
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 09:39   #2831
Linaewen
Zakorzenienie

Dziewczyny, a po co Wy odstawiłyście gluten?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 10:46   #2832
GGI
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
My też niedługo zaczynamy starania
Ja w ogóle nie ogarniam czata, nic tam nie pisze, bo nie mogę nadrobić i ciężko mi się wbić. Forum dużo łatwiej się nadrabia.
O jaaa Wy tez juz bedziecie szalec, Gratulacje. Trzymac bedziemy kciuki...

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a po co Wy odstawiłyście gluten?
Ja odstawilam w momencie nieustannej walki z biegunka później pojawiły się zielone śmierdzące kupki. Wszyscy rozkladali rece bylam u 3 pediatrow jeden madrzejszy od drugiego ale nikt nie potrafil pomóc. Metoda prob i błędów odstawiłam gluten i jak ręka podjął.

Stary 2016-09-06, 11:37   #2833
niulka_1985
Zadomowienie

Dziś mam wizytę u ginekologa. Kończą mi się tabletki i potrzebuje nowych. W sumie to już nie karmię piersią, więc powrócę do moich ulubionych krążków. Poza tym musze skonsultować moje masakryczne wypadanie włosów, bo to nie jest normalne, aby wypadały w tak ogromnych ilościach. Normalnie już widzę prześwity. Jestem załamana. Cały czas wcieram jantar i może trochę młodych się pojawiło. ..

☆☆☆
Stary 2016-09-06, 11:41   #2834
lulka19
Zakorzenienie

Ja również nie nadążąm za dziewczynami z czatu. Podziwiam je, że mają tyle czasu by spamować

Mały od rana marudny, a ja musiałam mu ugotować zupkę na kilka dni, i zrobić kompot. Potem usnął i nadal śpi
Stary 2016-09-06, 14:59   #2835
kejka90
Wtajemniczenie

GG do kejka90

Lulka bo trza byc zorganizowanym

Niulka problem w tym ze wypadanie jest normalne. Ja mam masakre a mialam mega geste i mocne wlosyImageUploadedByWizaz Forum1473166756.206288.jpg sama ocentu masz ta lepsza strone

Mikołaj <3
01.04.2016 r. ! Najpiękniejszy dzień w życiu ! <3
kejka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 15:16   #2836
harmonijca89
Raczkowanie

Mi też tworzą się prześwity jak u Kejki, póki co nie panikuję.
harmonijca89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 16:57   #2837
velika
Winter is coming

Weźcie nic nie mówcie o włosach bo płakać się chce
My wróciliśmy wczoraj z gór, było bosko! Młoda zachwycona, całymi dniami siedzialysmy na powietrzu, bo na szczęście pogoda dopisała. Tylko wracaliśmy w dzień i porażka, nocą dużo lepiej.
Kciuki dla staraczek! Ja nie dołączę 😊
Co do umierania forum to piszcie to nie umrze. Ja codziennie tu zaglądam.

velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 19:09   #2838
GGI
Zakorzenienie

Viel super ze udany wypad i wypoczeci wrociluscie. Ja moze za rok s ie wybiore na jakies wedrowki. A co do rodzenstwa nie zarzekaj sie nigdy nic nie wiadomo.

Stary 2016-09-06, 20:20   #2839
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Ineso niestety nie wiem co to za gryzak... Moze któraś pomoże z dziewczyn i nigdy nie mów nigdy, moze los Was zaskoczy i bedzie kolejna Dzidzia nawet nie będziesz wiedziała kiedy
No jasne, żadnej 100% metody antykoncepcyjnej nie ma - chodziło mi o ,,planowaną".
Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
GGI u nas sprawdza się rumianek, ale nie granulat tylko zwykłe torebki ekspresowe do zaparzania.

☆☆☆
Bo w granulacie więcej cukru niż rumianku.

Cytat:
Napisane przez AsiaPo Pokaż wiadomość

Tysia daje czasami w kość, fakt. Najbardziej się boję momentu odstawienia jej od cyca, bo to jest miłośnik piersi (aż się boję, że jej tak zostanie do końca życia ), ciągła przylepa, absorber czasu, hejter wózkowy, a ostatnio też samochodowy, itd Ale uważam, że tak ogólnie nie mam źle i chcę zrealizować swój plan. Ma tu też dużo wspólnego mój wiek, bo jeszcze nie znalazłam swojej zawodowej drogi, więc jak dzieci w miarę odchowane, ja znajdę powołanie () i się zdążę zrealizować bez ciążowych przerywników

Ty to matka wariatka cudowna jesteś - chciałabym Cię widzieć w akcji. Rób dzieci jak najwięcej
Cytat:
Napisane przez kejka90 Pokaż wiadomość
Lulka bo trza byc zorganizowanym
Albo mieć dużo śpiące i dużo śmiejące się dziecko
Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
.
Kciuki dla staraczek! Ja nie dołączę 😊
Jak te nasze jedynaki się dogadają, co? Nici ze swat
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 20:48   #2840
kejka90
Wtajemniczenie

GG do kejka90

Ineso moj juz tyle nie spi, a i smieje sie tez nieduzo. Ale jak sie smieje to na calego widac ze nie nadrobilas czatuod dawna "narzekam" ze mi ukradli i podmienili

Mikołaj <3
01.04.2016 r. ! Najpiękniejszy dzień w życiu ! <3
kejka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 21:15   #2841
lulka19
Zakorzenienie

Ja dziś cały dzień uspokajałam mojego złośnika. Ale nie narzekam i tak, bo noce mam cudne
Stary 2016-09-06, 21:24   #2842
velika
Winter is coming

Ineso, jak dobrze wychowamy to się może dogadają
u mnie są fajne dni ostatnio, co prawda młoda jak wpadnie w histerię to koniec, potrafi tak krzyczeć, że mi bębenki w uszach pękają. Ale w miarę szybko się uspokaja.
Za to na Słowacji była cudna, dużo spała i w dzień, i w nocy, zadowolona była, więc odpoczęłam rozważam przeprowadzkę

Stary 2016-09-06, 21:41   #2843
Ineso
Matka Smoka

Kejka, tyle nadrobilam, wiem ze nocki tez masz gorsze. Ale i tak mam wrazenie ze u Ciebie najgorsze to jak u nas normalne

Vel, moj tak mial w zeszlym tygodniu na dzialce przez trzy dni. To teraz pojechalam na cztery i raptem w jeden bylo tak cudnie
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 22:05   #2844
AsiaPo
Mama Land

Lin: Super, że się odezwałaś! Od jakiegoś czasu próbuję zagaić do Ciebie o pieluchy wielorazowe bo zainspirowałaś mnie dbaniem o środowisko
Ile takich pieluch posiadasz? Na noc też zakładasz?
Nie wiem, czy u nas by się to sprawdziło, czaję sie do tego, a zabrać się nie mogę.

Gluten ograniczyłam, gdyż Mała miała/ma problemy z brzuszkiem.
Najpierw wykluczyłam z diety mleko krowie (podziałało), później gluten i też jest o wiele lepiej z wypróżnianiem.
Mąż i ja jesteśmy alergikami, a to silne alergeny są, które występują wszędzie.
Dlaczego pytasz? Wiesz coś, czego nie wiem ja? (jak np było z laktozą, ktrą zalecono mi ograniczyć, co okazuje się bezpodstawne, bo mleko mamy zawsze zawiera laktozę )

WYPADANIE WŁOSÓW:
U mnie to samo. Każde czesanie (nawet TT) kończy się żałobą po kępce włosów.
Stary 2016-09-06, 22:14   #2845
MaLoS
Rozeznanie

Matko Lulka to Ty masz bosko z tymi nockami mój księciunio jeszcze wielce chce pić...

Włosy--- nic tylko usiąść i płakać... Wyjmuje garściami, sa wszędzie, w odpływie w prysznicu wielki kołtun, podłoga w łazience usiana kłakami, pościel co rano musze odkłaczać, Adaś w rączkach ma, na szczotce kilogram... Prześwity mam jak moja babcia co ma trzy włosy na krzyż biore Biotebal i witaminy, czekam na efekty 🏻

Staraczki--- łączmy się

Asia--- tak.. Data jest, sukienka jest, obrączki są, czas sformalizować związek

Vel--- mega fajnie, ze na wakacjach Mała dała Wam odpocząć 🏻

Zmiany? Zawsze na lepsze
Stary 2016-09-07, 02:14   #2846
MaLoS
Rozeznanie

Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza!

Dziewczyny w biedronce są Dady XXL (84 chyba sztuki) za 31.99, to sie opłaca.
Wzięłam juz rozmiar 4 kupuje któraś czwórki?

Zmiany? Zawsze na lepsze
Stary 2016-09-07, 07:01   #2847
velika
Winter is coming

Oo dzięki za info, przejdę się dzisiaj z młoda. Ja od jakiś 2 tyg jestem na 4. A zielone pampki w tym rozmiarze strasznie drogie, póki co używam tużurow i są ok

Stary 2016-09-07, 08:40   #2848
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Lin: Super, że się odezwałaś! Od jakiegoś czasu próbuję zagaić do Ciebie o pieluchy wielorazowe bo zainspirowałaś mnie dbaniem o środowisko
Nie wiem, czy u nas by się to sprawdziło, czaję sie do tego, a zabrać się nie mogę.

Gluten ograniczyłam, gdyż Mała miała/ma problemy z brzuszkiem.
Najpierw wykluczyłam z diety mleko krowie (podziałało), później gluten i też jest o wiele lepiej z wypróżnianiem.
Mąż i ja jesteśmy alergikami, a to silne alergeny są, które występują wszędzie.
Dlaczego pytasz? Wiesz coś, czego nie wiem ja? (jak np było z laktozą, ktrą zalecono mi ograniczyć, co okazuje się bezpodstawne, bo mleko mamy zawsze zawiera laktozę )

WYPADANIE WŁOSÓW:
U mnie to samo. Każde czesanie (nawet TT) kończy się żałobą po kępce włosów.
Cytat:
,
Mamy 7 otulaczy (te o, ale tego jest taki multum do wyboru, że głowa mała) i to tego ok. 50 pieluch tetrowych. Tetry zużywamy w dzień, między 6 a 10 dziennie. Do ulewania czy jako podkładki do przebierania używamy flaneli (20 sztuk ).
W nocy jak najbardziej wielo, tylko nie tetra a świetnie chłonne specjalne wkładki, u nas klepsydra, przez K. nazywana podpaską orazzwykłe wkładki. Czarnych mamy po trzy sztuki. I kupiliśmy na próbę 5 zwykłych bambusowych wkładek, ale mnie nie porwały, tetra lepiej się sprawdza.
Piorę w Dzidziusiu, razem z ubrankami, z dodatkiem proszku dezynfekującego. Dzięki czemu nie muszę prasować :-P. Kupki oczywiście najpierw spłukuję pod prysznicem. W zależności od pracy jelit Olki pierzemy co 2-3 dni, bo kończą się otulacze. Mamy też na zapas pampki, akurat tak się fajnie złożylo, że ostatnie kupiliśmy jak mała miała jakieś 3 tygodnie, a tak to same prezenty.
Tylko to musisz mieć miejsce, żeby to suszyć. Tetra i otulacze to moment, szybciej suche niż ubranka, te czarne wkładki trochę dłużej, ale i tak co 2-3 dni gdzieś ta suszarka musi stać. My mamy ogród i na zimę strych, także tutaj nam bardzo pasuje
Nocna pielucha spokojnie wytrzymuje od 21 do rana. Czasem o 9 jak uda nam się pospać jest przesikana, ale i tak zmieniamy ubranko i otulacz co rano, więc to mały problem. Za to skóra jest niemal nieskazitelna, od urodzenia udało się nam zużyć jedną tubkę linomagu i to jak były jeszcze pampersy. Także ja z mojej strony gorąco polecam.

A, można oczywiście inaczej, można kupić pieluchy z kieszonką na wkładkę, dzięki czemu się nie przesuwa i można przygotować zestawy dla opiekunów jak dziecko z kimś zostanie. Chociaż u nas wszystkie babcie i dziadki dają radę z otulaczami, bo mamy zawsze przygotowane tetry, poskładane w gotowe "wkładki".
Minusem jest, że to zajmuje trochę miejsca w torbie wózkowej no i jak się jest poza domem to się nosi potem te smrodki ze sobą(mamy rolkę woreczków jednorazowych, kilka wkładek w jednym woreczku i dajemy radę). Ale to małe minusy, stanowczo więcej plusów przeważa

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

Cytat:
Szczerze mówiąc to z ciekawości
Z tą laktozą to fakt, że nie wyeliminujesz.
Ale ograniczenie nabiału u nas pomogło na wysypkę (przy czym na prawdę każdy posiłek miałam wtedy nabiałowy, poszalałam )-bo wtedy ograniczasz białko mleka krowiego. Zadziałało, teraz jem spokojniej i małej już nie wysypuje
Współczuję alergii :/

WYPADANIE WŁOSÓW
Mi już chyba przeszło, był taki moment, że włosy były wszędzie. I oczywi scie Olka łapała je absolutnie zawsze...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-07, 08:48   #2849
patulinka94
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki za info. My się chyba przeniesiemy na 4 bo młoda już którąś noc z kolei przesikała mi pampka. A wcześniej cała noc jej nie zmieniałam i było ok.
patulinka94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-07, 09:13   #2850
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:
Dobijamy 3 ale teraz kupimy 4, bo nogi się ledwo mieszczą
Pampki mieliśmy tylko na początku, później dady. W międzyczasie kupiłam białe pampki i odparzały Ewkę więc już nie kombinujemy i kupujemy dady, zwłaszcza, że cenę mają dobrą.

Nic nie mówcie o włosach, tak mi lecą, że płakać mi się chce, no i są wszędzie.

Vel Emi oczarowana górami? Może uda Wam się ją zarazić miłością do gór.
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości