|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
chleb kukurydziany - zbyt mdly
Upieklam dzisiaj chleb kukurydziany
/maka kukurydziana i pszenna po 125 g, sol, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, pol lyzeczki sody, 2 lyzki cukru pudru=> uzylam jednej zwyklego, jajko, kubek maslanki, 60 g stopionego masla, piec 25 minut w 200 stopniach/ i wyszedl niesamowicie slodki.Taki slodko-mdly... Czy to urok maki kukurydzianej ? Cukru dalam i tak mniej niz w przepisie przewidziano. Zastanawiam sie jak takie ciasto na przyszlosc przemodelowac by bylo mniej slodko-mdle - dorzucic oliwki, rozbity kminek, kapary, pomidory suszone, papryke, marynowane nasiona nasturcji? Jak sadzicie, czy z takimi dodatkami (niektore ciezkie i wilgotne) proszek (nie chce dodawac sody bo zbyt ja czulam w ciescie) da rade podniesc ciasto? |
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: chleb kukurydziany - zbyt mdly
A ile dałaś soli? Może spróbuj trochę więcej niż w przepisie - ja zawsze dodaje więcej [mam morską niejodowaną]. A poza tym kukurydza ma taki słodkawy posmak - taka już jej uroda
. Co do dodatków, to masz rację - raczej suche.
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 609
|
Dot.: chleb kukurydziany - zbyt mdly
Jak sadzicie,czy mozna uzyc wylacznie maki kukurydzianej?
I czy cukier puder jest niezbedny? Nigdy jeszcze nie pieklam chleba,stad moje pytania.
|
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: chleb kukurydziany - zbyt mdly
Ja bym pominela w ogole cukier natomiast dała więcej soli. I część maślanki możesz zastapić wodą spod ogórków kiszonych, wtedy chleb bedzie troszke kwasniejszy, ostrzejszy w smaku. Gdzies tu na forum jest moj przepis na chyleb na wodzie z ogórków-mozesz zerknac.
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: chleb kukurydziany - zbyt mdly
Dziekuje za rady, dalam /jak na mnie, bo wcale nie sole/ sporo soli - mniej wiecej lyzeczke, swiezo zmielonej, morskiej...
Nastepnym razem sprobuje z woda spod ogorkow , dorzuce suche oliwki i pomidory suszone, mam nadzieje, ze uda sie przelamac ten slodki smak.mango bzik - mysle ze mozesz oprzec sie tylko na mace kukurydzianej, wtedy mozesz sobie cukier puder darowac.Tylko obawiam sie, ze to bedzie raczej slodkie (mozliwe ze nawet mdle) ciasto niz chleb... |
|
|
|
|
#96 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Waterford, Irl
Wiadomości: 1 444
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Cytat:
__________________
don't make a photograph - just take it ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229365 |
|
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: wstyd się przyznać... Starachowice ... ;)
Wiadomości: 360
|
sama piekę chleb - zwariowałam?
Cześć, od ponad pół roku sama piekę chleb, smakuje on nam lepiej od kupnego
(najlepszy sposób porównania: czas w jakim znika ) Zaczęłam piec ponieważ naczytałam się co dodaje się do chlebów i bułek kupnych ... Mam pytanie czy ja zwariowałam? Czy któraś z Was też sama piecze? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 459
|
Dot.: sama piekę chleb - zwariowałam?
Moja babcia piecze pyszniutki chlebek
Uwielbiam go jeść ![]()
__________________
Życie nie jest mierzone przez oddechy, ale przez momenty, które zapierają nam dech w piersiach... |
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 249
|
Dot.: sama piekę chleb - zwariowałam?
Cytat:
Zazdrosze umiejętności!! No i chęci. A pieczesz w piekarniku czy mas zmoze te speclan a maszyne do wypiekania chleba. Czytalam, ze mozna ja ustawic, np. na 7 rano i obudzi Cie zapach upieczonego chlebka....
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: wstyd się przyznać... Starachowice ... ;)
Wiadomości: 360
|
Dot.: sama piekę chleb - zwariowałam?
Nestety - w piekarniku. Ale muszę się dowiedzieć czegoś więcej o takiej masznie
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-12
Wiadomości: 12 990
|
Dot.: sama piekę chleb - zwariowałam?
Cytat:
Można sobie dodać dużooo słonecznika, śliwek, sezamu ale się rozmarzyłam ![]() W piekarniku co prawda za chiny ludowe nie chciałoby mi się piec, ale z tą maszyną kto wie. Widziałam już ją kilka razy w jakiś sklepach czy gazetach ale trochę droga jest
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 3 289
|
Dot.: sama piekę chleb - zwariowałam?
A mogłabyś podać sprawdzony przepis?
|
|
|
|
|
#103 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: dom-niedom
Wiadomości: 2 500
|
Dot.: sama piekę chleb - zwariowałam?
No właśnie, prosimy o przepis
__________________
zgodnie z planem, zgodnie z logika, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami, zgodnie z Biblią, Koranem, Torą i komiksami 21.04.2013. |
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: wstyd się przyznać... Starachowice ... ;)
Wiadomości: 360
|
Dot.: sama piekę chleb - zwariowałam?
Ja piekę na drożdżach. (ale to z lenistwa).
Rozprowadzam drożdże z dwiema łyżkami cukru i trochę wody. Najpierw mieszam mąkę: pszenną, gracham, i zytnią. tak żeby w sumie był kg, najwięcej daję pszennej tak około 60 - 70 deka. Potem dodaję otręby pszenne, i do smaku to na co mam ochotę (najczęściej siemie lniane - wiadomo samo zdrowie, może być mielone może być w całości. Otręby i siemię muszą pokrywać całą miskę z mąką (jak dacie więcej to nic nie szkodzi). Można dodać co się chce np słonecznik czy sezam. A z orzechami mielonymi..... mniaaaam Mieszam to wszystko, dodaję soli do smaku (ja daję jedną łyżkę ale to dlatego że prawie soli nie używam może powinnyście dać trochę więcej.Dodaję wyrośnięte drożdże, jajko, wodę (około 700 ml - ale same musicie ocenić konsystencję ciasta) i wyrabiam, wyrabiam, wyrabiam - do tego najlepszy jest mąż jak jest po ręką bo to męczące ![]() ![]() Zostawiam żeby rosło, potem znowu wyrobię trochę, wykładam na stolnicę, formuję dwa bochenki, czekam aż urosną, wkładam do pieca. piekę około godziny w 200 stopniach. Potem zapachnia się cały dom ![]() Acha.... gotowe mieszanki są z reguły ze środkami spulchniającymi. edit. w czasie gdy ciasto będzie rosło można je zwilżać wodą - będzie ładniej rosło. Jak dacie więcej mąki gracham chleb będzie smaczniejszy ale musicie wtedy pamiętać żeby dodać trochę soku z cytryny bo inaczej nie wyrośnie. |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 249
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Katula, podizwiam twoje umiejętnosci. Bardzo chcialabym upiec chleb, ale zrobienei ciasta drożdzowego to dla mnie czarna magia
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: wstyd się przyznać... Starachowice ... ;)
Wiadomości: 360
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Cytat:
) trzeba dawać takie w temperaturze ciała i trzymać w cieple do wyrośnięcia. Moja babcia zawsze leżakowała ciasto drożdżowe pod pierzyną.ps. przepraszam za powtórzenie tematu przejrzałam wyszukiwarką ale widać nie dosyć dokładnie
|
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: woj.lubuskie
Wiadomości: 339
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 23
|
Dot.: pieczecie same chleb?
mam ochotę upiec chleb (pierwzy raz) i mam pytanie który jest lepszy na drożdżach czy na zakwasie?Cz jest zdecyowana różnica?
|
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 197
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Ja po raz pierwszy upieklam chleb jakos w zeszlym tygodniu , z przepisu z blogu Lullaby ale nie bylam zbyt zadowolona z efektu . Wyszedl mi zjadliwy ale mocno bylo czuc drozdze ( chociaz dalam tyle co w przepisie ) i gumowaty . Zjadlam tylko kilka kromek . Prawde powiedziawszy troche sie zniechecilam do pieczenia wlasnorecznie chleba ale moze kiedys znowu sprobuje upiec
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Przepis na pyszny chleb, kto pomoże mi go zmodyfikować?
Dostałam dziś przepis na chleb (swoją drogą, pyyyyszny).
1kg mąki tortowej (można dodać 2 szkl. mąki żytniej i tyle mniej tortowej) 3 płaskie łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru po 3/4 łyżki otrąb pszennych, pestek słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, płatków owsianych górskich. 0.5l ciepłej przegotowanej wody 0.5l wody gazowa zakwas I siedzę i się zastanawiam, czy mogę zrobić chleb z samej mąki żytniej i przy takiej ilości mąki zwiększyć ilość płatków? Oraz dodać też inne otręby? I może wiecie jak się robi zakwas?
__________________
|
|
|
|
|
#111 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 8 674
|
Dot.: Przepis na pyszny chleb, kto pomoże mi go zmodyfikować?
Hmm, ciekawy przepis, sama chętnie się dowiem.
|
|
|
|
|
#112 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 9 769
|
Dot.: Przepis na pyszny chleb, kto pomoże mi go zmodyfikować?
"Chleb:
1 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 100 g orzechów włoskich mielonych lub pokruszonych po garści: słonecznika, dyni, płatków owsianych, otrębów pszennych, siemienia lnianego, 1/2 łyżki kminku mielonego (lub całego) To wszystko wymieszać w dużej misce. 80 g drożdży wymieszać w 1 litrze ciepłej wody i połączyć z resztą składników (łyżką). Odstawić do wyrośnięcia (ok. 15-20 min. aż podwoi objętość). 2 blaszki keksowe wysmarować lekko olejem, wysypać otrębami. Wlać ciasto, posypać ziarnami i zostawić na 5 min. Popryskać wierzch chlebków wodą. Piec 1 h (w rozgrzanym piekarniku) w 200 stopniach. W połowie czasu znów spryskać wodą - to wierzch będzie rumiany. Smacznego." To jest nieco zmodyfikowany przepis na taki chlebek autorstwa mojej dobrej koleżanki, która znając mój talent stwierdziła, że prostszego już być nie może. I rzeczywiście, chlebek wychodzi pyszny nawet w moim wykonaniu. ![]() Co do zakwasu w podanym przez Ciebie przepisie, wydaje mi się, że możesz kupić gotowy, choć pewności nie mam, więc wymądrzać się nie będę. ![]() |
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Dot.: Przepis na pyszny chleb, kto pomoże mi go zmodyfikować?
Popytałam trochę i udało mi się samej zdobyć przepis na zakwas.
mąkę żytnią zmieszać z ciepłą wodą (żeby nie było grudek) i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni
__________________
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: kraków/hannover
Wiadomości: 5 689
|
Dot.: Przepis na pyszny chleb, kto pomoże mi go zmodyfikować?
Nie wiem czy nie klapnie przy wiekszej ilości otrębów.Ale generalnie to napewno bedzie pyszny
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Dot.: Przepis na pyszny chleb, kto pomoże mi go zmodyfikować?
a przy większej ilości mąki żytniej nie opadnie?
__________________
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Dziewczyny, chciałabym zrobić chleb z dodatkiem soi i tak się zastanawiam czy ziarna wcześniej namoczyć? a może ugotować?
Chleb piekę około godziny, nawet trochę więcej i nie wiem co z tymi ziarnami ;(
__________________
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 18 067
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Ja dziś upiekłam swój pierwszy chleb - na drożdżach, z mąki razowej: pszennej i żytniej + pestki dyni i słonecznika, siemię lniane i otręby pszenne. Piekłam w temp. 220 stopni przez ok. 50 min. Skórka troszkę za mocno się przypiekła, ale wyszedł pyszny
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Cytat:
![]() 1 kg mąki krupczatki, 6 łyżek siemienia lnianego, 6 łyżek łuskanego słonecznika, 1 szklanka otrąb pszennych lub razowych, 3 łyżki sezamu, 2 łyżki pestek dyni, 1,5 łyżki soli, 5 łyżek cukru, 5 dkg drożdży, 1 litr wody Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Odstawić do wo wyrośnięcia na ok. 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 230 stopni.
__________________
|
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 18 067
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Chyba tak, tylko z połowy składników i bez sezamu
|
|
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 171
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Ja pamietam jeszcze chleb pieczony w prawdziwym piecu przez moja prababcie
Mimo, ze nie jestem az taka stara )Ale sama sie jeszcze nie skusilam, choc moja kolezanka wypieka przepyszny chleb z tymiankiem i czosnkiem. Ja jakos nie mam smialosci sama sprobowac. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.





. Co do dodatków, to masz rację - raczej suche.

ale się rozmarzyłam



