![]() |
#1 |
zuy mod
|
Wesele na kredyt? - Doświadczenia, opinie
Hej
![]() Od razu zaznaczam że temat jest teoretyczny - nie planuję aktualnie ślubu a już tym bardziej kredytu na wesele. Braliscie, rozwazaliscie? Nie ukrywajmy - dla młodych ludzi, bez wsparcia rodziców, te co najmniej 15 a częściej i 20-30 tysięcy to kolosalna kwota do odlozenia. Z drugiej strony kredyt na jednonocna imprezę?... Zapraszam do dyskusji ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wesele na kredyt? - Doświadczenia, opinie
Ja już jestem po i mam taką obserwację, którą kieruję do osób zastanawiających się nad kredytem na pokrycie części (nie całości!) kosztów ślubu i wesela.
U nas ślub i kameralne przyjęcie kosztowało ok 15 tysięcy. Nie prosiliśmy rodziców o wsparcie finansowe, sami odłożyliśmy potrzebną kwotę. Okazało się, wbrew temu na co byliśmy wstępnie przygotowani, że dużą część kosztów (np. restauracja, florystka, fotograf) pokrywaliśmy już po weselu. A więc jeżeli kwota na którą chcecie brać kredyt miałaby pokryć tylko część wydatków, a część gotówki już macie odłożoną - nie warto. Podczas wesela na pewno zbierzecie jakąś gotówkę. Oczywiście nigdy nie wiadomo jaka to będzie kwota, a jestem absolutną przeciwniczką liczenia "ile dostaniemy w kopertach", dlatego takie rozwiązanie polecam osobom, którym brakuje tylko części środków finansowych ![]()
![]() |
#3 | |
Pyskatka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Nie brałam na to kredytu i uważam, że to nierozsądne. Jeżeli stać kogoś na wesele, jasna sprawa. Jeżeli nie... Nie ma sensu zadłużać się na nowej drodze życia. Wesele to koszty, także koszty nieprzewidziane, więc... Nie warto.
![]() |
#5 |
Pyskatka
|
zgadzam się.
![]() |
#6 |
zuy mod
|
A jak długo zajęło Wam odlozenie na wesele?
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
My odkładaliśmy te 15 tysięcy jakieś 2 lata, ale w tym czasie nie zaciskaliśmy pasa jakoś zbyt mocno. Co prawda nie byliśmy w tym czasie na żadnych porządnych wakacjach, ale żyć staraliśmy się normalnie. Generalnie nie zarabiamy jakiś strasznych kokosów + wynajmowaliśmy przez cały ten czas kawalerkę a to też koszt.
Ja bym kredytu na wesele nie wzięła i osobiście wśród bliższych znajomych też nie mam osób które się na takowy zdecydowały. Słyszałam o pojedynczych przypadkach wśród dalszych znajomych, ale nie wiem czy to były jedynie plotki czy prawda.
![]() |
#8 |
zuy mod
|
Rozumiem. Pytam o z kolei ja znam trochę osób które się na kredyt decydowały, sama bym nie chciała, ale zastanawiam się co inni o tym sądzą.
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Półtora roku, ale pomogli zarówno moi rodzice, jak i mojego męża, co znacznie ułatwiło sprawę. Ale też nie przesadzaliśmy i szukaliśmy rozwiązań, które wyjdą nieco taniej.
![]() |
#10 |
polaczek cebulaczek
|
Ja też uważam, że kredyt na wesele jest nierozsądny. Ale z drugiej strony jak 20kilku latek może uzbierać te 20-30 albo i nawet więcej tysięcy na wesele?
![]() Tak sobie myślę, że jeśli weźmiemy kredyt, który nie nalicza kosztów przy wcześniejszej spłacie to nie jest to aż taki zły pomysł ![]() ![]() my wydaliśmy na wesele 34tysiące, ale z 25 000 wydaliśmy już przed weselem, reszta po. Więc też nie zawsze jest tak, że wszystko opłacamy po weselu. Dużo sal weselnych wymaga wpłaty np. 50% miesiąc przed weselem i tak było w naszym przypadku ![]() My nie zbieraliśmy na wesele długo, ale nie jesteśmy dobrym przykładem, bo mieszkamy za granicą ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Pyskatka
|
My w ogóle nie zbieralismy co najlepsze.
Dołozyli meża rodzice z racji tego, ze ja mamy nie mam a z ojcem mam rózny kontakt (mieszka za granica, nie wychowywal mnie) to dostalam od niego na jakies drobiazgi. My ze swoich biezacych pieniedzy ubralismy sie-suknia, garnitur- ja i mlody, oplacilicmy kosciol, ustrajanie kosciola, wynejcie auta i fotografa, kosmetyczka, fryzjer itd i rozne drobre pierdółki (napoje, balony, kotyliony, tabliczki). Za sale i autobus zaplacili męża rodzice. Za orkiestre tez. Sale wybieralam ja, piekna z ogrodem. Wesele na 70 osob. Było pieknie. A że zaczelismy planować i szykowac 3 miesiace przed ślubem to sie wytnie ![]() ![]() Nie mielismy zbyt wiele kasy wiec myslelismy o skromnym przyjeciu no ale rodzice męża powiedzieli, ze pomoga więc odbylo się piekne wesele.
Najważniejsza na świecie jest rodzina. Najpierw ta, w której się urodziłeś. Później ta, którą sam stworzyłeś. Edytowane przez dorris23 Czas edycji: 2016-09-08 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
zuy mod
|
No jak komuś dają rodzice to nie ma problemu ;-) pytam raczej o tych co sami odkładali.
![]() |
![]() |
#14 |
polaczek cebulaczek
|
dorris, no ale właśnie, dołożyli wam rodzice i zapłacili za większość, więc raczej oczywiste, że kredytu brać nie musieliście
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Pyskatka
|
Cytat:
Gdyby tak sie nie stalo wesele/przyjecie odbyloby sie rowniez bez kredytu z tym, że mniejsze dla samych najblizszych. Nigdy w zyciu nie wkopałabym sie w dlugi na wesele.
Najważniejsza na świecie jest rodzina. Najpierw ta, w której się urodziłeś. Później ta, którą sam stworzyłeś. Edytowane przez dorris23 Czas edycji: 2016-09-08 o 13:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
![]() ![]() no ale przynajmniej mało zapłaciliśmy po ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Pyskatka
|
Co wiecej odemnie bylo tylko 12 osób, reszta to znajomi rodzicow męża(ktorych nawet nie znalam) i rodzina męża.
![]() |
#18 |
zielony stworek
|
W dniu ślubu byłam po 30tce i nie wyobrażam sobie w tym wieku nie mieć oszczędności, nawet 10tysięcy na małe wesele.
Zazwyczaj się ma w tym wieku kilka lat pracy za sobą i nawet przy nie najwyższych dochodach coś się jednak odkłada nie tylko na wesele. Jeśli są minimalne dochody lub ich brak to kto miałby tego kredytu udzielić ![]() Zazwyczaj ten ślub się planuje z wyprzedzeniem i wydatki są rozłożone w czasie i to nie tak, że nagle trzeba ogromną sumę wydać. Alkohol, zaproszenia, dodatki można kupić z wyprzedzeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Generalnie ciekawa jestem jak w ogóle taki kredyt wygląda. Tzn nie znam się na bankowości, ale czy takie pieniądze bierze się od banku w formie pożyczki? Czy można ją spłacić po weselu w jednej dużej kwocie + płaci się jedynie za odsetki, czy też jest to rozkładane na jakieś raty i spłaca się je przez dłuższy okres ??
---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- My mieliśmy po 27 lat i też jestem tego zdania, że jakies oszczędności się ma + wesele planuje się z wyprzedzeniem i jest czas na odłożenie kasy. Ale z lektury forum wiem też, że dużo osób planuje śluby w młodszym wieku, np. będąc jeszcze na studiach i nie pracując (ew dorywczo). Jednocześnie nie chcą obaczarczać kosztami rodziców czy też nie mogą liczyć na ich wsparcie finansowe. Myślę, że m.in takie osoby są potencjalnymi kredytobiorcami ;-)
![]() |
#20 |
zuy mod
|
Generalnie kredyt na - powiedzmy - 10k to żaden problem przy minimalnej krajowej.
Imo bierzesz.normalny kredyt gotówkowy, w wielu bankach spłacasz wcześniej bez dodatkowych opłat.
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2016-09-08 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
zuy mod
|
Jeżu, miała być minimalna!
![]() |
![]() |
#23 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Nie ma czegoś takiego jak kredyt gotówkowy bez dodatkowych opłat i jak i rat 0%. Banki to nie są instytucje charytatywne, muszą z czegoś żyć. Kredyty gotówkowe są wyżej oprocentowane niż np. mieszkaniowe. W przypadku braku środków ograniczyłabym się do zrobienia grilla w ogródku dla rodziny i znajomych z muzyką. Obiad w knajpie jest popularny ostatnio, ale wcale nie tak dużo tańszy (orientowałam się w kosztach w Łodzi i za te same pieniądze można krótkie wesele zrobić). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Hehe tak myślałam
![]() ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Też mi się tak wydaje, że oprocentowanie jest wysokie bo inaczej bankom by się takie pożyczki nie opłacały.
![]() |
#25 |
zuy mod
|
Czy ktokolwiek z Was brał kiedykolwiek kredyt gotówkowy?
![]() W moim banku jest całkiem niskie + można bez konsekwencji spłacić wcześniej. Nikt nie mówił ze to raty zero %.
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Nie znam nikogo, kto pakowałby się w kredyt, żeby zasponsorować wesele. Ci, którzy brali ślub jako starsi, finansowali sobie sami, natomiast ci, którzy robili to w młodszym wieku, dostawali pomoc od rodziców.
Wesele na kredyt uważam za całkowicie zbędne "chciejstwo"; nie jest to artykuł pierwszej potrzeby. No ale co kto woli, niektórzy lubią "życie na bogato". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedyś brałam kredyt gotówkowy 2tys. i koszty dodatkowe jakie poniosłam to było 100zł ![]() Nie znam nikogo, kto brałby kredyt na wesele. Opcja z opłatami po weselu jest najrozsądniejsza, ale tak czy siak na start jakąś kasę trzeba mieć. Ogólnie jestem przeciwna braniu kredytu na taką "imprezę". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Znam historię rodziców, którzy wzięli kredyt na wesele córki. Historia z małego miasteczka, sprzed ponad 10 lat, zresztą to skrajny przypadek. Dziewczyna 20 lat, nie poszła na studia, mieszkała z rodzicami i pracowała dorywczo w sklepie. Chłopak podobnie. Wielka miłość, postanowiono że po ślubie chłopak wprowadzi się do teściów i będzie im pomagał prowadzić warsztat. Rodzice chłopaka nie mieli kasy, tylko symbolicznie ich mogli wesprzeć. Rodzice panny młodej mieli gorszy okres w interesach i też jak to się mówi groszem nie śmierdzieli ale stwierdzili, że to będzie wstyd jak nie będzie wesela na 200 osób. Wzięli kredyt na siebie, dokładnie nie wiem ale z plotek podobno 40 tysięcy. Nie wiem ile pieniędzy młodzi zebrali z prezentów, ale później młode małżeństwo stwierdziło że ono nie ma obowiązku oddawać rodzicom panny młodej tej kwoty, skoro to oni chcieli tego wesela. No i do dzisiaj córka nie rozmawia z rodzicami, wyprowadziła się , a matka z ojcem spłacali kredyt...... ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
Tak samo w sytuacji którą opisałam na samym początku wątku - jakieś opłaty na pewno będą pokrywane po weselu i wtedy można je opłacić kasą od gości, ale konkretną gotówkę na start trzeba mieć, a pieniędzmi z prezentów ewentualnie pokryć resztę.
20.08.2016 ![]() Edytowane przez mmagduszka Czas edycji: 2016-09-08 o 16:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
To samo napisałam w swoim poście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Wiem wiem to nie było do Ciebie , tylko tak ogólnie dla tych rozważających kredyt
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:32.