Ostatnio obejrzane filmy - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-07, 13:14   #4621
ilo16na
Zakorzenienie

Dot.: Ostatnio obejrzane filmy

"Ranczo Wilkowyje"

Swietna komedia,mozna sie smiac do lez.
Byly i sceny nudne ale ogolnie polecam.
Troche zszokowala mnie widowownia bo byla 60+ do 80+ ale nic
Poczulam sie naprawde mlodo
9/10

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 14:00   #4622
żurawinka
Zakorzenienie

Romulus, my father ( Mój ojciec i ja) - 9/10 czemu? Film nie każdemu się spodoba, to dramat, zresztą ja też nie lubię takich filmów, ale temu warto dać szansę. Oczywiście światna rola chłopca, niezła Erica Bany i Franki Potente.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 15:35   #4623
Kissi
Raczkowanie

"Fałszerze"

Nie jest to adaptacja powieści Andre Gide, co może być mylące, ze względu na tytuł.Film to historia Salomona, fałszerza, który w oszustwach nie ma sobie równych.
Z racji swego żydowskiego pochodzenia trafia do obozu koncentracyjnego.
Tak staje się narzędziem w ręku hitlerowców, i szykuje się do kolejnego fałszerstwa...

Film nakręcony na podstawie autentycznych wydarzeń.
To opowieść o Operacji Bernhard rozpoczętej w 1942 roku, która miała doprowadzić do upadku amerykańskiej gospodarki i finansować Niemcom wojnę.

Fabuła ilustruje konflikt charakterów, w którym uczestniczą Salomon, recydywista i Adolf, skrajny komunista, gotów umrzeć dla wielkiej idei.
Salomon chce ocalić życie, przetrwać w obozie, robi to, czego sie od niego oczekuje. Natomiast jego antagonista odpowiada przed historią, woli umrzeć niż przyczynić się do zwycięstwa Rzeszy w wojnie.

Film świetnie zrealizowany i zagrany.
Męskie, trzymające w napięciu kino.

Obejrzałam też "Symetrię" Konrada Niewolskiego, twórcy "Palimpsestu".

I pieję z zachwytu
Kolejny dobry, polski film.

Smutna prawda o polskich więzieniach, o przypadku, jako czynniku determinującym nasze życie, o trudnościach adaptacyjnych człowieka w nowym środowisku.
Świadectwo zgubnego wpływu otoczenia na każdego z nas, przemiany,
przetasowania systemu wartości.

A wreszcie doskonałe studium przemiany wewnętrznej głównego bohatera.
Na myśl przychodzi mi Grudziński, i jego "Inny świat".
Film ten można uznawać za współczesną adaptację tego dzieła.

Skrajnie rzeczywisty, plastyczny sposób przedstawienia rzeczywistości więziennej.
Zindywidualizowany język bohaterów (socjolekt więzienny)
Kissi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 16:17   #4624
swish
BAN stały

Kate i Leopold -komedia romantyczna 7/10
Między piekłem a niebem 6/10
swish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 17:32   #4625
Linka25
Zakorzenienie

Wczoraj widziałam film "Barry Lyndon" Stanleya Kubricka. Film powszechnie uznany za arcydzieło. I ja nie śmiem przeczyć. Trzeba zobaczyć obowiązkowo. Film jest jak baśń; wspaniale, jak żaden inny przenosi nas w przeszłość. A ja nie przepadam za filmami kostiumowymi, a ten mnie zachwycił. Niezwykle przyjemnie się ogląda.
Gorąco polecam
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 17:36   #4626
julka123
Raczkowanie

Skoro już jesteśmy przy Stanleyu Kubricku.. Polecam "Lśnienie". Dosyć stary film, (ekranizacja jednej z najlepszych książek S.Kinga) ale ze wspaniałą grą aktorską Jacka Nicholsona.

ebiblioteczka.mojeforum.n et - nowe forum o książkach.

Pozdrawiam ;]
julka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 17:58   #4627
Tusio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez julka123 Pokaż wiadomość
Skoro już jesteśmy przy Stanleyu Kubricku.. Polecam "Lśnienie". Dosyć stary film, (ekranizacja jednej z najlepszych książek S.Kinga) ale ze wspaniałą grą aktorską Jacka Nicholsona.
popieram i rowniez polecam!

z ostatnio obejrzanych:

godziny-bardzo mi sie podobal, ciekawa konwencja (trzy rownolegle i polaczone ze soba zyciorysy trzech roznych kobiet w roznych czasach), wspaniala scenografia, bardzo dobra obsada i swietne role julianne moore i nicole kidman.
10/10

fatalne zauroczenie-trzyma w napieciu.
8/10

to nie jest kolejna komedia dla kretynow-miala byc parodia amerykanskich filmow dla mlodziezy, a wbrew tytulowi wyszedl niesmaczny i glupawy film.
1/10
Stary 2008-02-07, 21:39   #4628
Chezzy
Zakorzenienie

Kolejny raz Harry Potter i Czara Ognia daję mu 8/10 dla mnie super tylko szkoda, że tak strasznie skrócone w porównaniu do książki....

pewnie dlatego, że film by trwał koło 10 godzin

Chezzy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 22:04   #4629
2018070520180950
Konto usunięte

Wpadka [Knoked up]
8/10
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 22:12   #4630
nafiyqa
Zakorzenienie

Pamietnik - historia prawdziwej milosci z przeszkodami. Jak dla mnie bardzo wzruszajaca opowiesc, dla niektorych zapewne banalna, ale ja lubie sobie czasami poplakac, a jak juz jest happy end, to zuzywam tone chusteczek.
10/10

Nie wspomne o Jeszcze raz - filmie, o ktorym az wstyd pisac. 0 akcji, po 20 min jedyne co przychodzi do glowy, to jak po cichu wymknac sie z kina. Tym razem ten kolorowo-cukierkowy swiat nie przypadl mi do gustu.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-07, 23:05   #4631
honey999
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dominiczka_O Pokaż wiadomość
Odnośnie tego filmu, nie mogłam przeżyć co oni wyprawiają z tym niemowlakiem, jako mamę aż mnie nosiło.
Śmieszny motyw z tymi marchewkami, ale ogólnie całkiem fajny film.

Mam zamiar dziś obejrzeć dziś American Gangster, ale nie wiem czy dam radę, bo chyba grypa mnie łapie.
jestem juz po shoot em up - boze momentami to bylo az smieszne co oni robili z tego dziecka taka bajeczka choc film nawet nawet
Stary 2008-02-08, 01:41   #4632
miu miu
Wtajemniczenie

Pokuta, z tego, co wiem jutro wchodzi do polskich kin. Bardzo dobry film, jest w nim i wątek miłosny, i intryga, i wojna, przemoc oraz krew. Nieprzewidywalny, pięknie zrobiony (zdjęcia, kostiumy - zakochałam się w zielonej sukience, którą miała na sobie Keira), raczej bez happy endu (zależy z której strony spojrzeć, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia). Zdecydowanie polecam.
Stary 2008-02-08, 09:14   #4633
nafiyqa
Zakorzenienie

Czaje sie na niego odkad jakis czas temu widzialam w kinie reklame...

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 09:37   #4634
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tusio Pokaż wiadomość
popieram i rowniez polecam!

z ostatnio obejrzanych:

godziny-bardzo mi sie podobal, ciekawa konwencja (trzy rownolegle i polaczone ze soba zyciorysy trzech roznych kobiet w roznych czasach), wspaniala scenografia, bardzo dobra obsada i swietne role julianne moore i nicole kidman.
10/10

Widziałam jakiś czas temu, rzeczywiście jest bardzo dobry, świetne aktorstwo.
Stary 2008-02-08, 10:19   #4635
Dominiczka_O
Przyczajenie

Skoro już siedzę w domu i choruję, nie umiem leżeć w łóżku w dzień, więc znowu sterczę przy kompie....... to chyba jakieś uzależnienie
Obejrzałam wczoraj kilka:
1. Rozważni i romantyczni - klub miłośników Jane Austen - bardzo sympatyczna komedia romantycza, aż żałuję że nie czytałam książek Jane Austen, ale teraz wiem że na pewno to zrobię, bardzo babski film, polecam na pewno spędzicie przy nim miłe chwile koniecznie z kieliszkiem dobrego winka (nie jak się bierze antybiotyk ) w ręku;
2. Smaki miłości - powiem tak - jak jest się tak świetnym aktorem jak Morgan Freeman, to nie ma znaczenia w jakim filmie się zagra, na pewno będzie super. I w tym przypadku tak jest. Nie jest to komedia romantyczna, a raczej melodramat o poszukiwaniu miłości i to miłości w różnych postaciach.
Tak napisano o tym filmie:"manifest niezwykłej miłości pośród zwykłych ludzi". Jest super, polecam.
3. 4miesiące, 3 tygodnie i 2 dni - rumuński dramat, zdecydowanie dla kobiet o stalowych nerwach. Opowiada o studentce, która zachodzi w ciąże i chce dokonać aborcji. Jestem mamą i ten film bardzo mną wstrząsnął. Zastanawiam się jak bardzo niedojrzałe dziewczyny potrafią być, z jednej strony ją rozumiem, co ona by zrobiła z tym dzieckiem, ale z drugiej stasznie cierpiałam widząć co się dzieje. Warto zobaczyć i przekoanać się, to dobry test na sprawdzenie samej siebie i sparwdzenie jakie się ma stanowisko wobec kwestii aborcji. Ten film ma wiele w sobie polskich cech, nasze życie jest bardzo podobne.
Stary 2008-02-08, 13:30   #4636
cytrynowa88
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to cytrynowa88

Lejdis - bylam wczoraj na nim w kinie. Poszlam w dosc zlym humorze i film mnie tak rozbawil ze daje mu 10/10 . Świetna dawka humoru polecam. Momentami nawet wzrusza. Ale bardzo mi sie podobal. Lekki, ale dosc dlugi. Wiec nie bierzcie za duzo napoi ze soba

cytrynowa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 19:48   #4637
Linka25
Zakorzenienie

Dziś widziałam "Czym sobie na to wszystko zasłużyłam" starszy film Almodovara. Film bardzo mi się podobał. Jest zabawny, a jednocześnie hmm... smutny, wręcz przerażający. Kobiety są tu niezwykle silne, jak to u Almodovara. W tym filmie sprawy, które dla każdego człowieka byłyby szokujące czy tragiczne, są przez bohaterów przyjmowane z największym spokojem i opanowaniem,.. Zaintrygował mnie bardzo ten film
Stary 2008-02-08, 19:53   #4638
nati360
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Pamietnik - historia prawdziwej milosci z przeszkodami. Jak dla mnie bardzo wzruszajaca opowiesc, dla niektorych zapewne banalna, ale ja lubie sobie czasami poplakac, a jak juz jest happy end, to zuzywam tone chusteczek.
10/10

Nie wspomne o Jeszcze raz - filmie, o ktorym az wstyd pisac. 0 akcji, po 20 min jedyne co przychodzi do glowy, to jak po cichu wymknac sie z kina. Tym razem ten kolorowo-cukierkowy swiat nie przypadl mi do gustu.
Pamiętnik PIĘKNY FILM i historia równie piękna, podpisuje się pod tym co napisała nafiyga spokojnie 10/10
teraz tylko czekam na ekranizację "Ślubu" Sparksa, bo książka była super (no chyba, że jkest fil a ja o niczym nie wiem )
nati360 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 23:27   #4639
lapus
Wtajemniczenie

Właśnie obejrzałam Twarda Sztuka, po ang Georgia rules takie tam, ogólnie nie lubię Lindsay ale reszta obsady mogła być, i nie typowa komedyjka, 7/10
A przedwczoraj obejrzałam Because I said so, i po 1 nienawidzę Mandy Moore więc jak ją zobaczyłam na ekranie to mina mi zrzedła, a potem rzedła mi coraz bardziej, bo było to takie przewidywalne że szok... ale dla pośmiania się w niektórych momentach moge dać 5/10

Gonna walk because it would save me
And my fragility could kill me
Is this the best I can be?
Is this the best I can give?
lapus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-09, 01:40   #4640
Lucyy
Zadomowienie

The Ultimate Gift -z grubsza fabuła przedstwia się tak: bogaty chłopatś dostaje nietypowy spadek po dziadku, który zmusza go do całkowitej przemiany wygodnego życia. W pierwszej chwili pomysłałam, że to kolejna głupawa amerykańska komedyjka, ale sie pomyliłam. Poruszający film, bardzo mi sie podobał. Daję 9/10

Boogeyman 2 - horror, wg mnie nie taki znów zły, znacznie lepszy od jedynki (z tego co pamiętam)5/10
Stary 2008-02-09, 10:34   #4641
jessy
Zakorzenienie

POKUTA

Bardzo mi się podobał . Serdecznie polecam!

Przepiękne zdjęcia, świetne kostiumy (zielona sukienka Keiry - dużo bym za nią dała), dobrze dobrana muzyka i aktorstwo na wysokim poziomie.
Magiczna opowieść historii trojga ludzi, których dalsze losy są tak bardzo zależne od jednej decyzji. Obraz o miłości, której nie dane bylo się rozwinąć, o zrozumieniu swoich błędów, próbie ich odkupienia i życiu z ich piętnem, o wybaczeniu, które nigdy nie nadchodzi, które zabrał czas... Historia bez happy endu - jakkolwiek chciałam szczęśliwego zakończenia, cieszę się, że go nie było. Moim zdaniem w ten sposób jest bardziej realistycznie. I wreszcie - opowieść o wojnie, która poniekąd zrównuje wszystkich, która dla głównego bohatera jest wyzwoleniem, by następnie stać się przekleństwem.
9/10
Stary 2008-02-09, 11:33   #4642
gasta18
Wtajemniczenie

Pokutę też niedawno oglądałam.

A wczoraj Virgin Territory.
Stary 2008-02-09, 11:55   #4643
żurawinka
Zakorzenienie

Transfer - 7/10 dobry film, polecam, może bardziej dla facetów, jest trochę strasznych momentów, powiedziałabym że trzy historie i problemy w jednej - jak daleko może się posunąć człowiek i z jakiego powodu.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-09, 14:05   #4644
asia_z
Zakorzenienie

40 dni i 40 nocy - śmieszny momentami. w sumie fajnie się go oglądało 8/10
Gdyby jutra nie było - lubię kino bollywoodzkie, w paru momentach naprawdę byłam zaskoczona fabułą. bardzo smutny koniec 9/10
Stary 2008-02-09, 15:07   #4645
justysia274
Zadomowienie

GG do justysia274

Cloverfield (Projekt Monster)- film mnie niczym nie zaskoczył. Po prostu nie podobał mi się. Do skaczącej kamery dało się przyzwyczaić, ale film kiepski. Daję 3/10.
3 ptk. dałam za efekt głowy statuy wolności, walącej się na ulicę

I am legend ( Jestem legendą)- film podobał mi się. Szczególnie fajnie zobaczyć było takie opuszczone przez ludzi miasto. Polecam film 7/10

American pie 6-film pozytywny, lecz każdy ma inne poczucie humoru. Wiadomo. Ale dla zwolenników takich filmów polecam
6/10
Stary 2008-02-09, 17:49   #4646
kiniaczek
Raczkowanie

to ja też se recenzje skrobnę;-)
I am legend aka Jestem legendą - w porywach 2/10. byle jaki do potęgi, nie polecam. nie podobał się także znajomym, z którymi byłam na seansie. na początku film był nudnawy, will smith przechadzający się po nowym jorku, podrywający manekiny, strzelający do jeleni [btw, po kiego grzyba to robił?]. zombiaki także niezbyt straszne, sporo nieścisłości, a ta iście hamerykańsko-bohaterska końcówka pogrążyła go do końca. jedyną interesującą rzeczą był opuszczony nowy jork, te zarośnięte trawą ulice wyglądały naprawdę fajnie, ale niestety nic poza tym - zresztą widzę, że większości wizażanek się nie podobał

Atonement aka Pokuta- nie polecam, znowu. film był po prostu nieinteresujący. smutna opowiastka o tragicznej miłości, jakich było wiele, choć może niedokładnie w takim wydaniu. po prostu romansidło w czystym wydaniu. i nie to, że mam coś do romansideł, na niejednym uroniłam niejedną łzę, jednakże w tym nie znalazłam nic co przekonałoby mnie o jego wyjątkowości. taki przeciętniak. i ilekroć czytam jakieś dłuższe, entuzjastyczne recenzje, mam wrażenie, że oglądaliśmy[łyśmy] inny film. jeśli komuś podobał się pamiętnik, to i pokuta powinna się podobać. moja ocena 4/10

Juno - całkiem niezły, też niejako film o miłości [choć może nie do końca?], który jednak się chyba nie wpisuje w sztywne ramy. największa zasługę należy przypisać juno - głównej bohaterce, która zachodzi w ciążę i postanawia jakoś poradzić sobie z tym 'balastem' - oryginalna interesująca i ciekawa postać, która czyni ten film całkiem niezłym. 6.5, a może i nawet 7/10

Cloverfield aka projekt monster - sam pomysł też niezbyt świeży, filmów o różnorakich potworach napadających nowy jork było wiele, ale ten zdecydowanie najbardziej mi się podobał. powiem więcej - był naprawdę dobry! ujęcia kamery ala blair witch project wprowadzają do tego gatunku świeżość, sprawiają, że film jest bardziej realistyczny, temu samemu zresztą miało służyć zatrudnienie nieznanych aktorów. bardzo dobrze się oglądało, film trzymał w napięciu, a ujęcia kamery o których wspominałam sprawiały, że człowiek był nieco bliżej wydarzeń - ja siedziałam w napięciu cały seans. scena z helikopterem bardzo dobra, potwór 'ładny' [tutaj także mały powiew świeżości], film miło zaskoczył. polecam 9/10

American gangster - bardzo mi się podobał, kto jednak wybierał się do kina licząc na szybkie sceny akcji ten się zawiódł, bo film nie o tym. gangster sam w sobie dość nietypowy - spokojny, ułożony, skromny, niekiedy nawet sympatyczny, choć nie waha się pociągnąć za spust film ciekawy i interesujący, w ogóle nie odczuwa się tych dwóch godzin spędzonych w kinie. 9/10

Michael Clayton - filmów takich było niejeden nie dwa, więc historia przewidywalna. ale problem leży w wątkach/historiach/bohaterach pobocznych - nie mają nic wspólnego z fabułą filmu, tj. główna historią, urywają się bez sensu, niczego nie wprowadzają, nic nie wnoszą, nijak się nie rozwijają, sztucznie przedłużają film, a człowieka, czytaj mnie irytują. a sam michael clayton jest superspecial prawnikiem, który nie wiadomo właściwie czym się zajmuje. nie podobał mi się ani trochę

Nannys diaries aka niania w nowym jorku - nie spodziewałam się niczego dobrego i się nie zawiodłam choć nie jest to komedia romantyczna [chyba], ten gatunek kojarzy mi się właśnie z tym filmem, ot takim lekkim, przyjemnym, nie do końca ciekawym filmidłem z happy endem jakim właśnie jest niania 4/10

Saw aka piła [ostatnia część]- ja nie wiem, co mnie opętało, że ja wciąż tą piłę oglądam. niby dodają jakieś nowe wątki, aby móc utrzymać piłę przy życiu przez 30 następnych części, ale naprawdę, wtórne do bólu i nudne. nie polecam, 2/10.

i ostatnie już - No country for old man [to nie jest kraj dla starych ludzi?] - bardzo dobry, bardzo mi się podobał, nietypowy, westernowy, z jednej strony spokojny, z drugiej zaskakujący, fajne kreacje aktorskie, byłam pod wrażeniem. 9.5/10 mój typ do oskara

a teraz czekam na sweeney todda, ale do kin niestety jeszcze nie wszedł

cóż za nieprzeciętnie długi post;-)

Edytowane przez kiniaczek
Czas edycji: 2008-02-09 o 18:56
kiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-09, 18:33   #4647
jessy
Zakorzenienie

HAIRSPRAY

Lekki, niezobowiązujący musical - piosenek rzeczywiście sporo. Podczas oglądania ma się ochotę samemu zacząć tańczyć, podrygiwać do rytmu. Główna bohaterka urocza - malutka, grubiutka, zabawnie się rusza... Świetna charakteryzacja Mamy. W sam raz na poprawę humoru.
6.5/10

JEŹDZIEC BEZ GŁOWY

Johnny znów świetnie się odnalazł w swojej roli (czy on w ogóle potrafi czegoś NIE zagrać?). Opowieść wciągająca, wartka akcja, dobrze dobrane kostiumy i gra kolorami (kto oglądał ten wie, o co mi chodzi) - wszystko składa się na bardzo dobry dreszczowiec (nie piszę horror, bo w gruncie rzeczy elementów strachu nie było zbyt wiele, co nie ujmuje akcji).
8-/10

KINIACZEK - nie wiesz przypadkiem, kiedy ma być premiera Sweeneya? Czekam, czekam i tylko reklamy widzę Tzn. takie ppaierowe, bo nawet trailera w kinie nie dane mi było obejrzeć
Stary 2008-02-09, 18:54   #4648
kiniaczek
Raczkowanie

sweeney todd wchodzi do kina bodaj 22 lutego
a tu jest trailer - http://imdb.com/video/trailer/me60746838
kiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-09, 18:56   #4649
ona1981
Zakorzenienie

Kiniaczek mi ,, Jestem legendą,, nawet się podobał, może dlatego, że juz w chwili gdy zaczelam ogladać byłam negatywnie do niego nastawiona a proszę, film mnie nawet wciagnal i zaciekawil. Co do Pokuty to się zgodze, romansidło jakich wiele , baaaardzo się rozczarowałam.
Stary 2008-02-09, 19:00   #4650
bloondyna
Zakorzenienie

Wskakuj !
bloondyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości