Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy! - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-13, 12:37   #4111
konsternacja
Zakorzenienie

Dot.: Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy!

Witajcie

Kaylla- pytalas kiedys ile moja wazy. Nie wiedzialam. Wczoraj bylo wazenie i 6160g. Teraz karmie ja odciagnietym mlekiem. Wczesniej tez wisiala na piersi prawie bez przerwy a przybierala 10g na dobe...
Ja bym na Twoim miejscu sprobowala stymulowac sie laktatorem i podawac jej to, co odciagniesz. Nie ma sie co zapierac przed dokarmianiem, zeby dziecku przypadkiem krzywdy nie zrobic.
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 13:05   #4112
Iwonia27
Zakorzenienie

Rose zapomnialam. Mialam napisac jak w gwiazdki nowy ochraniacz wyszedl z pralki.
Wiec wyszedl bez skazy i mimo ze ciut cienszy od poprzednika to dobrze ochrania. Zajrzalam do pokoju czy spi bo cisza a Malutek wlasnie lezy w poprzek i wali nogami w szczebelki i sie smieje tzn ze jest ok.
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 13:06   #4113
Anika1986
Zadomowienie

Asia, 100 g na tydzień po 3 msc to ok - spójrz zresztą na siatki centylowe.
Kaylla, tak jak pisze Martunia - ja bym spróbowała wymusić na lekarce zanim zaczniesz dokarmianie mm skierowanie na badania krwi i moczu, żeby sprawdzić czy to nie jest kwestia jakichś niedoborów.
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 13:24   #4114
asiaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anika1986 Pokaż wiadomość
Kaylla, tak jak pisze Martunia - ja bym spróbowała wymusić na lekarce zanim zaczniesz dokarmianie mm skierowanie na badania krwi i moczu, żeby sprawdzić czy to nie jest kwestia jakichś niedoborów.
Mi też się wydaje, że ok.Z resztą lekarz też powiedział że jesteśmy na dobrej pozycji w siatkach centlowych.
Dobrze,że dzisiaj byliśmy na szczepieniu, bo jutro byśmy mieli niezapowiedzianą wizytę położnej, a j nas taaaki bałagan

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-09-13, 13:36   #4115
kaylla
Zakorzenienie

Tylko że ja laktatorem to nie jestem w stanie dużo odciągnąć. Może jakbym miała elektryczny. A Natalia ładnie przybrała
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 13:48   #4116
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
My już po szczepieniu. Igła Mateuszowi nie straszna, natomiast szczepionki z rotawirusem nie chciał wypić.

Przybiera nam średnio 100g na tydzień. Lekarz powiedział, że jeśli się dużo rusza to może dlatego mało przybiera. Nic mi nie odpowiedział na pytanie czy to normalne,że je tylko 4 minuty. A, i kazał wprowadzać inne produkty po 4 miesiącu.

Ja bym juz zmieniala lekarza

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Rose zapomnialam. Mialam napisac jak w gwiazdki nowy ochraniacz wyszedl z pralki.
Wiec wyszedl bez skazy i mimo ze ciut cienszy od poprzednika to dobrze ochrania. Zajrzalam do pokoju czy spi bo cisza a Malutek wlasnie lezy w poprzek i wali nogami w szczebelki i sie smieje tzn ze jest ok.
Haha tester odpowiedni

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Cytat:
Ja rowniez uwazam ze podanie mm powinno byc ostatnim krokiem
RosesAreRed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 14:01   #4117
urshoola
Zadomowienie

Iwonia tak sobie mysle...dużo masz białych ubranek?spróbuj Igora ubierać tylko w białe ubranka.Może ma alergie na jakieś barwniki.Koleżanka ma miesiąc starszego synka.Schudła bardzo...wręcz zmarniala przez dietę eliminacyjna, masę kosmetyków, emolientow, maści. Trafili do jakiejś babeczki w Krakowie specjalizującej się dziedzieca alergia i kaZała jeść normalnie, myć samą wodą bez żadnych kosmetykow, przepisami maść cholesterolowa na te najbardziej zaognione miejsca i kaZała zrezygnować z kolorowych ubranek.Po 2 tyg zmiany ograniczył się tylko do nóżek i są już blade a przez ponad 2 miesiące przechodzili meczarnie. Nie wieM co Igorowi dolega ale może warto probowac wszystkiego.

Jeśli jeszcze ktoś nie trafił na stronke www.1000dni.pl to polecam. O karmieniu problemach z laktacja z żywieniem dzieci. Dużo ciekawych artykułow. aż żałuję że wcześniej nie trafiłam na tą stronkę.

ps. zamrażacie jakies owocki warzywa dla dzieciaków już żeby były na zime?

urshoola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 14:25   #4118
asiaczek
Zakorzenienie

Ja zamroziłam maliny. Stronę 1000dni znam. Mają też różne poradniki do pobrania, m.in. o żywieniu niemowląt i wprowadzaniu nowych pokarmów. Chyba będę z niego korzystać.

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
Ja bym juz zmieniala lekarza

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Haha tester odpowiedni

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Ja rowniez uwazam ze podanie mm powinno byc ostatnim krokiem
Najgorsze, że ten facet jest młody, więc powinien inaczej podchodzić do pewnych tematów. Ale spoko, zrobię jak uważam

Stary 2016-09-13, 14:30   #4119
fablous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fruzjape Pokaż wiadomość
Ula nie śpi juz 1,5h. I tak chyba 5 noc z rzędu. Buczy, jęczy, masakra. Spaaac.
O jeju, biedne wy
Oby kolejne noce były lepsze

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
Cudowne to zabkowanie....
Jak to w macierzyństwie - raz pod wozem, raz pod wozem

Cytat:
Napisane przez daggmara Pokaż wiadomość
Najpiękniejszy widok?
Zostawić dziecko, które nie chce współpracować przy zasypianiu, zrobić sobie herbatę, wrócić i zobaczyć, że już słodko śpi, bez mamy, bez niczego <3 Gdyby to tak zawsze działało, że by zasypiał gdy zostanie sam..
U nas też coraz częściej się to zdarza
Ogólnie od dłuższego czasu - odpukać! - nie mamy problemów z usypianiem. Jak tylko widzę pierwsze oznaki marudzenia to kładę na brzuszek, daję smoczka i ulatniam się z pola widzenia. Chwilka i dziecko śpi
A na noc zasypia przy piersi i daje się odłożyć bez problemu. Czasem jak mamy za sobą jakiś intensywny dzień, dużo gości itp to nie może się wyciszyć ale wtedy wystarczy 5min u taty na rękach i śpi.

W nocy mamy wciąż dwie pobudki na karmienie ale już udaje nam się pospać 4-5 godzin ciągiem a do tego rano jeszcze dosypiamy do 8-9 więc naprawdę nie narzekam bo się wysypiam. Doświadczyłyśmy już pobudek co 3h więc naprawdę doceniam to jak jest teraz

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Tymon się poci jak go karmię od mojej ręki. Jak podłoże pieluszke to glowka sucha

U nas tak samo, poci się tylko jeśli jest przyklejona do mojego ciała
Swego czasu nóżki nam się pociły ale już jej to minęło. Teraz w te upały to rzadko kiedy zakładam skarpetki, Ala uwielbia swoje bose stópki

Przyszło mi dziś Chicco na komary, ale nie wersja do kontaktu tylko taka przenośna na baterię. Że niby do wózka też mogę przypiąć ale zamierzam w domu używać. Zobaczymy czy się sprawdzi

fablous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 14:36   #4120
no_doubt
Wtajemniczenie

Fab daj znać czy zadziała

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 14:40   #4121
Iwonia27
Zakorzenienie

Ula nie za wiele mam takich. Tzn calych bialych to zadnego a nie mam jedno body z chrztu tak to pare bodziakow jest ale jakis tam kolorowy nadruk czy wzorek ma kazda sztuka.
Nie wiem, mam na razie skupic sie na nabiale. Po dwoch tyg zrobie probe i cos zjem i sprawdze.
Tez mi sie nie widzi taka dieta na dluzsza mete. O czym nie pomysle to cos tam ze skladnikow jest nabiałem.
Nie wiem czy to przez to ze mniej jem czy przez stres o malego czy przez co ale tez moje piersi nie grzesza nadmiarem mleka od dwoch dni.
Boje sie ze pomyslały ze wole podac mm.
Usypiam malutka i siadam szukac nowych przepisow.
Stary 2016-09-13, 14:56   #4122
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fablous Pokaż wiadomość
O jeju, biedne wy
Oby kolejne noce były lepsze

Jak to w macierzyństwie - raz pod wozem, raz pod wozem

U nas też coraz częściej się to zdarza
Ogólnie od dłuższego czasu - odpukać! - nie mamy problemów z usypianiem. Jak tylko widzę pierwsze oznaki marudzenia to kładę na brzuszek, daję smoczka i ulatniam się z pola widzenia. Chwilka i dziecko śpi
A na noc zasypia przy piersi i daje się odłożyć bez problemu. Czasem jak mamy za sobą jakiś intensywny dzień, dużo gości itp to nie może się wyciszyć ale wtedy wystarczy 5min u taty na rękach i śpi.

W nocy mamy wciąż dwie pobudki na karmienie ale już udaje nam się pospać 4-5 godzin ciągiem a do tego rano jeszcze dosypiamy do 8-9 więc naprawdę nie narzekam bo się wysypiam. Doświadczyłyśmy już pobudek co 3h więc naprawdę doceniam to jak jest teraz

U nas tak samo, poci się tylko jeśli jest przyklejona do mojego ciała
Swego czasu nóżki nam się pociły ale już jej to minęło. Teraz w te upały to rzadko kiedy zakładam skarpetki, Ala uwielbia swoje bose stópki

Przyszło mi dziś Chicco na komary, ale nie wersja do kontaktu tylko taka przenośna na baterię. Że niby do wózka też mogę przypiąć ale zamierzam w domu używać. Zobaczymy czy się sprawdzi
My też bez skarpetek smigamy. Sama nie noszę to po co dziecku zakładać

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 15:08   #4123
majena_88
Raczkowanie

U nas pocą się dłonie i stopki, dlatego też większość czasu bez skarpetek.

Dzis mieliśmy 3cia dawkę szczepienia, boje się nocy, bo po 2 dawce była gorączka, oby teraz było dobrze...
kolejne szczepienia dopiero za pół roku
majena_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 16:24   #4124
Anika1986
Zadomowienie

Majena, to robiłaś od razu razem z 3 dawką WZW B? Nawet w książeczce mam zapisane, ze to przypada na ok. 7 msc.
Stary 2016-09-13, 16:45   #4125
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
TO NIE AZS!!!!
Aaaaa
Ale ewidentnie uczulenie na cos. Dalej uslyszalam nie jesc nabiału bezwzglednie, poki co odpuscic z czekoladą i drobnopestkowymi owocami. Mowi ze maliny tak uczulają (a ja se wczoraj kupilam dzem jagodowy) ja zawsze jak trafie to w dziesiatke.
Mowiła ze azs to byloby tego wiecej na ciele i skora bylaby szorstka, sucha a on ma nawilzoną ładnie.
Mamy masc pimafucort do smarowania raz dziennie (obawiam ze raz na swiad to za malo) ale to ze sterydem a Igoras za malenki by dowalac mu wiecej i po okolo 5 dniach ma byc ok.
Dieta dalej oczywiscie.
Uff jestem szczesliwa choc pewnie najblizsze dni i noce nie beda jeszcze lekkie.
Juz blizej niz dalej synku wytrzymasz...
Lenka tez ma takie rozne plamy i co do nabialu to moja polozna mowila rowniez zeby czytac sklady wszystkiego i unikac nie tylko mleka ale tez : serwatki, kazeiny, lactozy w skladzie. zwroc uwage, ze niektore kielbasy, chleby i wiekszosc slodyczy ma ta w skladzie.
Tylko ze ja narazie mam wykluczyc tylko nabial, a jak to nie pomoze to dopiero nastepne produkty, ponoc tak najlatwiej jest dojsc co uczula.
anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 16:49   #4126
Monanka83
Zakorzenienie

Ula, ja mam zamrożone zblendowane truskawki i upieczona cukinię.

Majena, my też w czwartek mamy 3cia dawkę 6w1, ale w 6tym miesiącu chcemy włączyć pneumo. A ospa nie jest oddzielnie? I kiedy?

Anika, wzw jest chyba już w 6w1?

Ja dziś po tygodniu kuracji maścią z antybiotykiem na mój sutek i naku&@/#ającą pierś poszłam na kolejną wizytę i niestety dostałam antybiotyk na zapalenie piersi. Eh, mam nadzieje że to już pomoże bo mam ochotę odgryzc sobie rękę jak przystawiam małą
Stary 2016-09-13, 16:52   #4127
ola0605
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Monanka83 Pokaż wiadomość

Majena, my też w czwartek mamy 3cia dawkę 6w1, ale w 6tym miesiącu chcemy włączyć pneumo. A ospa nie jest oddzielnie? I kiedy?

Ja dziś po tygodniu kuracji maścią z antybiotykiem na mój sutek i naku&@/#ającą pierś poszłam na kolejną wizytę i niestety dostałam antybiotyk na zapalenie piersi. Eh, mam nadzieje że to już pomoże bo mam ochotę odgryzc sobie rękę jak przystawiam małą

Współczuje, oby teraz juz przeszło

ola0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 16:57   #4128
Anika1986
Zadomowienie

Mona, nie wiem My szczepimy zwykłymi, ale w sumie pewnie masz rację, że to może być już w tej 6w1
Ospa jest jedynie zalecana, nie ma jej w obowiązkowych. Chyba jest po skończonym roku.
Stary 2016-09-13, 17:05   #4129
asiaczek
Zakorzenienie

A jak to jest z ospą? Lepiej ją przechorować czy nie? Czy to w ogóle nie ma znaczenia? Czy szczepionka chroni na całe życie czy trzeba ją powtarzać?

A cukinię surową można zamrozić?

Stary 2016-09-13, 17:12   #4130
majena_88
Raczkowanie

Cytat:
Majena, to robiłaś od razu razem z 3 dawką WZW B? Nawet w książeczce mam zapisane, ze to przypada na ok. 7 msc.
Tak, WZW b wypada, bo jest tak jak Mona pisze w tej 6w1.

Cytat:

Ospa jakoś później, bo o to pytałam na pierwszych szczepieniach, ale dokładnie kiedy to nie wiem. I jako szczepienie dodatkowe.
My mieliśmy teraz 6w1, 3 dawka pneumokoki i zaczęliśmy meningokoki (za pół roku to właśnie 2 dawka meningokokow).
3 uklucia miała i nie wiem czy nie podam paracetamolu, bo płacze jak się dotknie zwłaszcza rączki.
majena_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 17:12   #4131
Monanka83
Zakorzenienie

Asiaczek, pewnie można, ale ja tak pomyślałam że taka cukinia to ma w sobie tyle wody, że jak ją taką będę chciała rozmrozic to może mi z niej nic nie zostać poza tym ja robiłam już jakby gotowe porcje obiadkow
Stary 2016-09-13, 17:13   #4132
asiaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Asiaczek, pewnie można, ale ja tak pomyślałam że taka cukinia to ma w sobie tyle wody, że jak ją taką będę chciała rozmrozic to może mi z niej nic nie zostać poza tym ja robiłam już jakby gotowe porcje obiadkow
A ile czasu ją piekła ś?

Stary 2016-09-13, 17:14   #4133
pluszowy_kot
Zakorzenienie

U nas też ostatnio spanie idzie dobrze - zasypia praktycznie sam, czasem tylko potrzebuje się jeszcze poprzytulać, ale później się wygnie żeby go położyć i zaśnie sam

Za 1,5 tygodnia mamy chrzciny u kuzyna - znowu będę szukać kiecki, bo ta którą kupiłam na koniec września już nie pasuje Do tego w tą samą sobotę co chrzciny muszę rano lecieć do kancelarii, bo zaczynają "sprzedawać" msze od stycznia do sierpnia 2017 więc muszę o ten chrzest zagadać. Oby proboszcz był w kancelarii, z kościoła mnie kojarzy, nasz ślub może pamięta to pójdzie na rękę, reszta obsady się zmieniła i może być trudniej.
pluszowy_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 17:27   #4134
Monanka83
Zakorzenienie

Z 20 minutek, aż będzie mieciutka. To zależy jak dużą masz. Pieklam kawałeczki, potem je wrzuciłam do pojemniczka, puściły duuuuzo wody, odlałam, zblendowalam, poprcjowalam do kubeczkow jednorazowych, zawinelam w woreczki i siup do zamrażalnika
Stary 2016-09-13, 17:29   #4135
Anika1986
Zadomowienie

Mona, ta cukinie piekłaś samą, czy z oliwą? Mam już zapas do mrożenia, tylko zastanawiam się czy właśnie surową, skrojoną w kostkę, czy już zmiksowaną papkę mrozić.

Majena, to oni to podali w jedną rączkę? U nas przy trzech wkuciach są one podawane po jednym w rączkę i w obydwa udka.
Stary 2016-09-13, 17:35   #4136
Iwonia27
Zakorzenienie

Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy!

Cytat:
Napisane przez anulus17 Pokaż wiadomość
Lenka tez ma takie rozne plamy i co do nabialu to moja polozna mowila rowniez zeby czytac sklady wszystkiego i unikac nie tylko mleka ale tez : serwatki, kazeiny, lactozy w skladzie. zwroc uwage, ze niektore kielbasy, chleby i wiekszosc slodyczy ma ta w skladzie.

Tylko ze ja narazie mam wykluczyc tylko nabial, a jak to nie pomoze to dopiero nastepne produkty, ponoc tak najlatwiej jest dojsc co uczula.

Ooo nie jestem sama z Igorasem. Tak tak juz wiem czego unikac tzn praktycznie wszystkiego ha ha tez mam nadzieje ze na nabiale sie skonczy...
Powiedz mi... Co jesz bo mi sie pomysly szybko koncza...
A Lenke tez tak to swedzi? Jak sobie z tym radzicie? Smarujesz czymś? Ja mam pimafucort.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Gdyby ktos sie kiedys zastanawiał czy mozna sobie nasikac m.in do ucha to odpowiadam- mozna i jest z tego radosc nawet.

Edytowane przez Iwonia27
Czas edycji: 2016-09-13 o 17:31
Stary 2016-09-13, 17:38   #4137
mialavi
Zakorzenienie

Cytat:
Mona, ta cukinie piekłaś samą, czy z oliwą? Mam już zapas do mrożenia, tylko zastanawiam się czy właśnie surową, skrojoną w kostkę, czy już zmiksowaną papkę mrozić.

Majena, to oni to podali w jedną rączkę? U nas przy trzech wkuciach są one podawane po jednym w rączkę i w obydwa udka.
Ja mrozilam surowa do torebek z ikei. Pozniej jak ja rozmrazasz zeby zrobic obiadek to i tak ja gotujesz wiec woda nie szkodzi. Bynajmniej u nas sie nigdy nie rozpadała, a wyciagamy pozniej tyle kawaleczkow ile chce ugotowac. Tak samo mroze marchewke i dynie. Mozna pozniejzrobic z tego papki lub ugotowac i podawac przy blw.

Sent from my LG-H500 using Wizaz Forum mobile app
mialavi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 17:42   #4138
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola0605 Pokaż wiadomość
Współczuje, oby teraz juz przeszło

dziękuję

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cytat:

Pieklam samą, pokrojoną w sumie na 8 części. Potem do podania dodam do niej odrobinę jakiegoś dozwolonego tłuszczu
Stary 2016-09-13, 17:45   #4139
Anika1986
Zadomowienie

Mia, Mona, dzięki

Iwonia, u nas ostatnio w kąpieli się aż na twarz posikał... Urok chłopaków
Stary 2016-09-13, 18:08   #4140
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Mia, Mona, dzięki

Iwonia, u nas ostatnio w kąpieli się aż na twarz posikał... Urok chłopaków

To przynajmniej w kapieli haha
U mnie na dopiero przebrany bodziak i zalozony godzine wczesniej swiezy pokrowiec na przewijak
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości