|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy!
Witajcie
![]() Kaylla- pytalas kiedys ile moja wazy. Nie wiedzialam. Wczoraj bylo wazenie i 6160g. Teraz karmie ja odciagnietym mlekiem. Wczesniej tez wisiala na piersi prawie bez przerwy a przybierala 10g na dobe... Ja bym na Twoim miejscu sprobowala stymulowac sie laktatorem i podawac jej to, co odciagniesz. Nie ma sie co zapierac przed dokarmianiem, zeby dziecku przypadkiem krzywdy nie zrobic. |
|
|
|
#4112 |
|
Zakorzenienie
|
Rose zapomnialam. Mialam napisac jak w gwiazdki nowy ochraniacz wyszedl z pralki.
Wiec wyszedl bez skazy i mimo ze ciut cienszy od poprzednika to dobrze ochrania. Zajrzalam do pokoju czy spi bo cisza a Malutek wlasnie lezy w poprzek i wali nogami w szczebelki i sie smieje tzn ze jest ok.
|
|
|
|
#4113 |
|
Zadomowienie
|
Asia, 100 g na tydzień po 3 msc to ok - spójrz zresztą na siatki centylowe.
Kaylla, tak jak pisze Martunia - ja bym spróbowała wymusić na lekarce zanim zaczniesz dokarmianie mm skierowanie na badania krwi i moczu, żeby sprawdzić czy to nie jest kwestia jakichś niedoborów. |
|
|
|
#4114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze,że dzisiaj byliśmy na szczepieniu, bo jutro byśmy mieli niezapowiedzianą wizytę położnej, a j nas taaaki bałagan ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4115 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko że ja laktatorem to nie jestem w stanie dużo odciągnąć. Może jakbym miała elektryczny. A Natalia ładnie przybrała
|
|
|
|
#4116 | |||
|
Moderatorka z pazurem
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4117 |
|
Zadomowienie
|
Iwonia tak sobie mysle...dużo masz białych ubranek?spróbuj Igora ubierać tylko w białe ubranka.Może ma alergie na jakieś barwniki.Koleżanka ma miesiąc starszego synka.Schudła bardzo...wręcz zmarniala przez dietę eliminacyjna, masę kosmetyków, emolientow, maści. Trafili do jakiejś babeczki w Krakowie specjalizującej się dziedzieca alergia i kaZała jeść normalnie, myć samą wodą bez żadnych kosmetykow, przepisami maść cholesterolowa na te najbardziej zaognione miejsca i kaZała zrezygnować z kolorowych ubranek.Po 2 tyg zmiany ograniczył się tylko do nóżek i są już blade a przez ponad 2 miesiące przechodzili meczarnie. Nie wieM co Igorowi dolega ale może warto probowac wszystkiego.
Jeśli jeszcze ktoś nie trafił na stronke www.1000dni.pl to polecam. O karmieniu problemach z laktacja z żywieniem dzieci. Dużo ciekawych artykułow. aż żałuję że wcześniej nie trafiłam na tą stronkę. ps. zamrażacie jakies owocki warzywa dla dzieciaków już żeby były na zime?
|
#4118 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja zamroziłam maliny. Stronę 1000dni znam. Mają też różne poradniki do pobrania, m.in. o żywieniu niemowląt i wprowadzaniu nowych pokarmów. Chyba będę z niego korzystać.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4119 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oby kolejne noce były lepsze Jak to w macierzyństwie - raz pod wozem, raz pod wozem ![]() Cytat:
![]() Ogólnie od dłuższego czasu - odpukać! - nie mamy problemów z usypianiem. Jak tylko widzę pierwsze oznaki marudzenia to kładę na brzuszek, daję smoczka i ulatniam się z pola widzenia. Chwilka i dziecko śpi A na noc zasypia przy piersi i daje się odłożyć bez problemu. Czasem jak mamy za sobą jakiś intensywny dzień, dużo gości itp to nie może się wyciszyć ale wtedy wystarczy 5min u taty na rękach i śpi. W nocy mamy wciąż dwie pobudki na karmienie ale już udaje nam się pospać 4-5 godzin ciągiem a do tego rano jeszcze dosypiamy do 8-9 więc naprawdę nie narzekam bo się wysypiam. Doświadczyłyśmy już pobudek co 3h więc naprawdę doceniam to jak jest teraz Cytat:
Swego czasu nóżki nam się pociły ale już jej to minęło. Teraz w te upały to rzadko kiedy zakładam skarpetki, Ala uwielbia swoje bose stópki ![]() Przyszło mi dziś Chicco na komary, ale nie wersja do kontaktu tylko taka przenośna na baterię. Że niby do wózka też mogę przypiąć ale zamierzam w domu używać. Zobaczymy czy się sprawdzi |
|||
|
|
|
#4120 |
|
Wtajemniczenie
|
Fab daj znać czy zadziała
|
#4121 |
|
Zakorzenienie
|
Ula nie za wiele mam takich. Tzn calych bialych to zadnego a nie mam jedno body z chrztu
tak to pare bodziakow jest ale jakis tam kolorowy nadruk czy wzorek ma kazda sztuka. Nie wiem, mam na razie skupic sie na nabiale. Po dwoch tyg zrobie probe i cos zjem i sprawdze. Tez mi sie nie widzi taka dieta na dluzsza mete. O czym nie pomysle to cos tam ze skladnikow jest nabiałem. Nie wiem czy to przez to ze mniej jem czy przez stres o malego czy przez co ale tez moje piersi nie grzesza nadmiarem mleka od dwoch dni. Boje sie ze pomyslały ze wole podac mm. Usypiam malutka i siadam szukac nowych przepisow. |
|
|
|
#4122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4123 |
|
Raczkowanie
|
U nas pocą się dłonie i stopki, dlatego też większość czasu bez skarpetek.
Dzis mieliśmy 3cia dawkę szczepienia, boje się nocy, bo po 2 dawce była gorączka, oby teraz było dobrze... kolejne szczepienia dopiero za pół roku |
|
|
|
#4124 |
|
Zadomowienie
|
Majena, to robiłaś od razu razem z 3 dawką WZW B? Nawet w książeczce mam zapisane, ze to przypada na ok. 7 msc.
|
|
|
|
#4125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko ze ja narazie mam wykluczyc tylko nabial, a jak to nie pomoze to dopiero nastepne produkty, ponoc tak najlatwiej jest dojsc co uczula. |
|
|
|
|
#4126 |
|
Zakorzenienie
|
Ula, ja mam zamrożone zblendowane truskawki i upieczona cukinię.
Majena, my też w czwartek mamy 3cia dawkę 6w1, ale w 6tym miesiącu chcemy włączyć pneumo. A ospa nie jest oddzielnie? I kiedy? Anika, wzw jest chyba już w 6w1? Ja dziś po tygodniu kuracji maścią z antybiotykiem na mój sutek i naku&@/#ającą pierś poszłam na kolejną wizytę i niestety dostałam antybiotyk na zapalenie piersi. Eh, mam nadzieje że to już pomoże bo mam ochotę odgryzc sobie rękę jak przystawiam małą
|
|
#4127 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Współczuje, oby teraz juz przeszło ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4128 |
|
Zadomowienie
|
Mona, nie wiem
My szczepimy zwykłymi, ale w sumie pewnie masz rację, że to może być już w tej 6w1 ![]() Ospa jest jedynie zalecana, nie ma jej w obowiązkowych. Chyba jest po skończonym roku. |
|
|
|
#4129 |
|
Zakorzenienie
|
A jak to jest z ospą? Lepiej ją przechorować czy nie? Czy to w ogóle nie ma znaczenia? Czy szczepionka chroni na całe życie czy trzeba ją powtarzać?
A cukinię surową można zamrozić? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4130 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
My mieliśmy teraz 6w1, 3 dawka pneumokoki i zaczęliśmy meningokoki (za pół roku to właśnie 2 dawka meningokokow). 3 uklucia miała i nie wiem czy nie podam paracetamolu, bo płacze jak się dotknie zwłaszcza rączki. |
||
|
|
|
#4131 |
|
Zakorzenienie
|
Asiaczek, pewnie można, ale ja tak pomyślałam że taka cukinia to ma w sobie tyle wody, że jak ją taką będę chciała rozmrozic to może mi z niej nic nie zostać
poza tym ja robiłam już jakby gotowe porcje obiadkow
|
|
#4132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4133 |
|
Zakorzenienie
|
U nas też ostatnio spanie idzie dobrze - zasypia praktycznie sam, czasem tylko potrzebuje się jeszcze poprzytulać, ale później się wygnie żeby go położyć i zaśnie sam
![]() Za 1,5 tygodnia mamy chrzciny u kuzyna - znowu będę szukać kiecki, bo ta którą kupiłam na koniec września już nie pasuje Do tego w tą samą sobotę co chrzciny muszę rano lecieć do kancelarii, bo zaczynają "sprzedawać" msze od stycznia do sierpnia 2017 więc muszę o ten chrzest zagadać. Oby proboszcz był w kancelarii, z kościoła mnie kojarzy, nasz ślub może pamięta to pójdzie na rękę, reszta obsady się zmieniła i może być trudniej.
|
|
|
|
#4134 |
|
Zakorzenienie
|
Z 20 minutek, aż będzie mieciutka. To zależy jak dużą masz. Pieklam kawałeczki, potem je wrzuciłam do pojemniczka, puściły duuuuzo wody, odlałam, zblendowalam, poprcjowalam do kubeczkow jednorazowych, zawinelam w woreczki i siup do zamrażalnika
|
|
#4135 |
|
Zadomowienie
|
Mona, ta cukinie piekłaś samą, czy z oliwą? Mam już zapas do mrożenia, tylko zastanawiam się czy właśnie surową, skrojoną w kostkę, czy już zmiksowaną papkę mrozić.
Majena, to oni to podali w jedną rączkę? U nas przy trzech wkuciach są one podawane po jednym w rączkę i w obydwa udka. |
|
|
|
#4136 | |
|
Zakorzenienie
|
Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy!
Cytat:
Ooo nie jestem sama z Igorasem. Tak tak juz wiem czego unikac tzn praktycznie wszystkiego ha ha tez mam nadzieje ze na nabiale sie skonczy... Powiedz mi... Co jesz bo mi sie pomysly szybko koncza... A Lenke tez tak to swedzi? Jak sobie z tym radzicie? Smarujesz czymś? Ja mam pimafucort. ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Gdyby ktos sie kiedys zastanawiał czy mozna sobie nasikac m.in do ucha to odpowiadam- mozna i jest z tego radosc nawet.
Edytowane przez Iwonia27 Czas edycji: 2016-09-13 o 17:31 |
|
|
|
|
#4137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sent from my LG-H500 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#4138 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
|
|
|
#4139 |
|
Zadomowienie
|
Mia, Mona, dzięki
![]() Iwonia, u nas ostatnio w kąpieli się aż na twarz posikał... Urok chłopaków
|
|
|
|
#4140 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

TEN dzień: 09.08.2014
tak to pare bodziakow jest ale jakis tam kolorowy nadruk czy wzorek ma kazda sztuka. 

My szczepimy zwykłymi, ale w sumie pewnie masz rację, że to może być już w tej 6w1
Do tego w tą samą sobotę co chrzciny muszę rano lecieć do kancelarii, bo zaczynają "sprzedawać" msze od stycznia do sierpnia 2017 więc muszę o ten chrzest zagadać. Oby proboszcz był w kancelarii, z kościoła mnie kojarzy, nasz ślub może pamięta to pójdzie na rękę, reszta obsady się zmieniła i może być trudniej.
dziękuję