Mamusie grudniowe w dalszym ciągu odlotowe ;) 2016 - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-13, 18:47   #2341
marlen1366
Rozeznanie

Dot.: Mamusie grudniowe w dalszym ciągu odlotowe ;) 2016

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Migdałku, Ty tam przede wszystkim uważaj na siebie. Ułożyć w szafkach to można i jutro i pojutrze...

kaziowa, już jutro? Ale ekspres! No to powodzenia!!!

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Gdzie jesteście, jak Was nie ma? Coś cicho dziś tu znowu.
Ja już po zakupach i obiedzie, zajęłam miejsce na sofie w ogrodzie, bo na tym gorącu już do niczego innego się nie nadaję
Teraz to też leżakuję na kanapie. Posprzątałam cały dom i pożeram brzoskwinie:slina : Na zewnątrz nawet nosa nie wystawiam bo nie cierpię upałów.
Cytat:
Napisane przez kociulek Pokaż wiadomość
Boję się, że wczoraj trochę się przeforsowałam, dlatego dziś z łóżka praktycznie nie schodzę. Niby ok, ale czasem brzuch stwardnieje. Nie panikuję, bo te twardnienia są w granicach normy. Liczę, że po moim relaksie wszystko wróci na właściwe tory. Dziś odpuściłam sobie zebranie u Karoliny, ale jutro do Adriana chcę iść. Nowa klasa, nowa wychowawczyni. Sama jestem ciekawa. W czwartek rano badania, po południu Adriana trening, to też w miedzy czasie jakieś zakupy. I tyle. Więcej na ten tydzień nie planuję. Dziś tato dokończył malowanie
Ale tak mi się przysnęło, że nawet nie zauważyłam kiedy skończył i pojechał do domu
Dzieci wróciły ze szkoły, idziemy odgrzewać późny obiad
Kociulku odpoczywaj
Kaziowa, aż mi się moja obrona przypomniała, tydzień przed obroną zdawałam ostatni egzamin. Wszystko na wariata, ale się udało i Ty pewnie się obronisz na 5. Trzymam kciuki
Cytat:
Ja w domu też bardzo zwracam uwagę na to żeby w diecie było dużo żelaza. W szpitalu było gorzej. Jestem bardzo ciekawa wyników dlatego badania robię w czwartek przed poniedziałkową wizytą. Nie liczę na cud, ale jakbym zauważyła, że choć ciut jest lepiej, to by mi dało większą motywację do walki z anemią. Niestety, tak jak Folinka pisze, bardzo ciężko pod tym względem wrócić do normy, o czym osobiście się przekonałam już dwa razy
A z magisterką na pewno dasz radę twój tż ma rację
Ile dziewczyny macie hemoglobiny?
marlen1366 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 18:53   #2342
snufey
Raczkowanie

Uff, wróciłam z zakupów.
Upaaaaał
snufey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 19:08   #2343
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DoDoo Pokaż wiadomość
Te pluszowe sa fajne bi wlasnie maja na stopki tez.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
oo obadam

Cytat:
Napisane przez PaniMigdalek Pokaż wiadomość
U mnie ostatnio jak nie urok to sraczka...
Najpierw kłótnia za tż, potem brak kasy z zusu a dziś mieli przyjechać chłopaki nosić meble to im się bus popsuł w trasie i nawet nie dotarli! :/
Tż pojechał po drugi bus i szukać pomocników, bo wszystko spakowane i trzeba przewieźć.
A zus twierdzi że dokument im wczoraj dotarł wiec w ciągu 30 DNI powinni wypłacić za SIERPIEŃ. To mają już 2 miechy do zapłaty, bo wrzesień też dostali.
Matko, padam na pysk a tu jeszcze parę godzin noszenia mebli z 4 piętra a potem poukładanie chociaż najważniejszych rzeczy tam

Monika0185 ja też czuję czasem jak kopie w materac, fajne gilgotanie takie, mizianie...

Soulie ja nir puszczam ze słuchawek, tylko czasem z głośników. Jestem pewna, że to słyszy
kurcze ..
ale lipa moze Ci dosla ta kase

Cytat:
Przy mikserze nie zauważyłam, ale zawsze jak wezmę laptop na kolana, to młody kopie w niego ile wlezie. Zastanawiam się, że w takim razie Miś Szumiś będzie go uspokajał, czy wręcz odwrotnie

Czekamy na efekty

Pluszowe kombinezony widziałam jeszcze przed moim szpitalem. Wczoraj byłam, to nie było zupełnie nic ani pluszowych, ani zimowych. Wykupili?

Ja przy dzieciach miałam jeden i spokojnie mi wystarczył. Szczerze mówiąc zastanawiam się czy w ogóle mam go teraz kupować. Mam kombinezon, planuję nabyć ciepły kocyk minky. Hmm... ja wiem czy potrzebny mi jeszcze rożek? Jakoś mi tak za dużo tego wszystkiego będzie. A jak z czasem uznam, że jednak jest niezbędny to dokupię. Póki co na mojej liście go brak

No właśnie nie wiem, czy u mnie ich jeszcze nie było, czy po prostu nie trafiłam.

Kobieto, ja już od samego czytania co ty tam wyprawiasz jestem zmęczona.
I jak? Znaleźliście drugi bus?
Obyś więcej nie miała nieprzyjemności z zusem

Mocno trzymam kciuki
no wlasnie mama mnie uswiadomila ze jeden rozek wystarczy...

u mnie te kombinezony byly moze do Ciebie dojda

kupilam ciuszki w lumpie z mama

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
kamisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 19:13   #2344
snufey
Raczkowanie

Dziewczyny, a co jest lepsze do spania - rożek czy śpiworek?
Trzeba się rozejrzeć za czymś i nie wiem, czy na te 1-2 miesiące zostawić ten rożek, który mam, a na następne kupić większy śpiworek...
Stary 2016-09-13, 19:17   #2345
kamisha
Zakorzenienie

Dot.: Na dzieci grudniowe czekamy, drożdżówką się zajadamy 2016 - III część

ja bede miec najpierw rozek ewentualnie potem spiworek albo kocyk.

Stary 2016-09-13, 19:33   #2346
monika0185
Zakorzenienie

Mam dwa rożki (na wypadek jakby coś z pieluszki pociekło) a śpiworek dokupię jak będzie potrzebny.
monika0185 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 19:37   #2347
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Ja planuję 2 rożki bo chce w nich na początku karmić i wiadomo że różnie bywa w razie czego zanim przepiorę chcę mieć drugi w zapasie. No i spać też w rożku będzie.

Byłam na wizycie i wszystko w porządku, ale małej nie zważyła tylko sprawdziła szybko usg i serduszko... u Was na każdej wizycie ważą??bo niby prywatne wizyty a nie wiem ile waży...
Stary 2016-09-13, 19:39   #2348
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez snufey Pokaż wiadomość
Trzeba się rozejrzeć za czymś i nie wiem, czy na te 1-2 miesiące zostawić ten rożek, który mam, a na następne kupić większy śpiworek...
Po 2 mcach bedziesz wiedziec co bedzie praktyczniejsze i wtedy kupisz

Po porodzie sklepy nadal istnieja

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Z rozka dziecko szybko sie uwalnia bo nogi ma w ciaglym ruchu
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 19:42   #2349
snufey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
Po 2 mcach bedziesz wiedziec co bedzie praktyczniejsze i wtedy kupisz

Po porodzie sklepy nadal istnieja

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Z rozka dziecko szybko sie uwalnia bo nogi ma w ciaglym ruchu
Tak, tylko muszę mieć coś na zmianę I nie wiem, czy 2 rożek kupić, czy może mniejszy śpiworek
Stary 2016-09-13, 20:07   #2350
kamisha
Zakorzenienie

mi mama mowi ze mamy gdzies spiworek.. i ma poszukac

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Cytat:
Napisane przez xjustyniaaax Pokaż wiadomość
Ja planuję 2 rożki bo chce w nich na początku karmić i wiadomo że różnie bywa w razie czego zanim przepiorę chcę mieć drugi w zapasie. No i spać też w rożku będzie.

Byłam na wizycie i wszystko w porządku, ale małej nie zważyła tylko sprawdziła szybko usg i serduszko... u Was na każdej wizycie ważą??bo niby prywatne wizyty a nie wiem ile waży...
hmmm.. mi ostatnio tez wazyl no ale mozliwe ze nie zawsze waza..
ja bede dopiero za 2 tyg u gina..

wiem ze bez usg bo mowil ze nastepne w 32 tyg czy jakos tak..

Stary 2016-09-13, 20:14   #2351
kaziowa
Zadomowienie

Cytat:

Ja się zawsze pytam o wagę, bo czasem mówi wszystko co i jak a wagę pomija, chyba zapomina w tym wszystkim
Następnym razem spytaj, dla nich to jedno kliknięcie
Najważniejsze, że wszystko dobrze u małej
Stary 2016-09-13, 20:20   #2352
kamisha
Zakorzenienie

kupilam glukoze!
ide za tydzien , musze sie przygotowac na 2 h siedzenia pani proponuje zabrac gazete lub ksiazke

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

a co myslicie o proszku Bobini? bo dzis w rossie widzialam..

Stary 2016-09-13, 20:38   #2353
kaziowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamisha Pokaż wiadomość
kupilam glukoze!
ide za tydzien , musze sie przygotowac na 2 h siedzenia pani proponuje zabrac gazete lub ksiazke

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

a co myslicie o proszku Bobini? bo dzis w rossie widzialam..

Ja mam płyn Bobini i swietnie się sprawdza, więc myślę proszek też będzie ok Srokao pisała że cała seria ma fajne składy, mało chemiczne
Stary 2016-09-13, 20:51   #2354
kamisha
Zakorzenienie

a ja właśnie się zastanawiałam czy czytałam gdzieś o tym bobini i nie mogłam skojarzyć..

kupie go następnym razem

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

aaaa i kupiłam dziś jedną paczkę pampersów Lidlowych Toujours
Stary 2016-09-13, 20:53   #2355
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaziowa Pokaż wiadomość
Myślę, że ma znaczenie to, że z jej grupy seminaryjnej pierwszy rok tak ma, że wszyscy się obronili i zostałam tylko ja i mówiła że jak sie obronię to się będzie chwalić, że tylko u niej sie wszyscy obronili Idę na mgr, bo Tż uparcie twierdzi, że damy radę tylko, że zmieniam na dzienne, bo już nie chce pakować kasy w tą uczelnie
Hehe, dobry argument nie jest zły
Dasz radę! I ja się zgadzam Maksa urodziłam na początku drugiego semestru licencjatu Tyle różnicy, że to zaoczne były, ale po roku jeszcze do pracy poszłam, więc lekko nie było, ale dla chcącego nic trudnego

Cytat:
Napisane przez snufey Pokaż wiadomość
Rzeczywiście coś na zmianę się przyda. Ale to zawsze coś jest w domu, kocyki, itd. Śpiworka to raczej później używałam, ale w sumie nie wiem czemu, a rożki faktycznie miałam dwa, jeden "główny" nowiutki, a drugi zastępczy z lumpka
Iwona ma rację Jak się tak nie możesz zdecydować, to zobacz, co Ci będzie wygodniej używać, co dziecku będzie bardziej pasować i w razie potrzeby wysyłasz tż do sklepu i jest Wg mnie rożek i tak jest góra tylko na kilka tygodni, ale chcę go mieć, bo można w niego bardziej opatulić dziecko, a np. moje dzieci po porodzie szybko marzły i opatulałam je w rożek i do tego jeszcze kocyk nieraz na wierzch kładłam, bo jeszcze karczek był zimny.
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 21:11   #2356
kamisha
Zakorzenienie

mi dzisiaj moja mama powiedziała ze ja spać w śpiworku nie chciałam ^^
aa i kupiłam cudne buciki w komisie jutro zrobie fotkę przy dziennym świetle

obkupione wracamy do domu z mamą i tata mówi to pokażcie co tam kupiłyście no i zaczęłyśmy mu pokazywać a po chwili dobra już mi się oglądac nie chce xD
i jak to dogodzić ważne ze piwo i fajki mu kupiłyśmy hehe ^^

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość

Rzeczywiście coś na zmianę się przyda. Ale to zawsze coś jest w domu, kocyki, itd. Śpiworka to raczej później używałam, ale w sumie nie wiem czemu, a rożki faktycznie miałam dwa, jeden "główny" nowiutki, a drugi zastępczy z lumpka
Iwona ma rację Jak się tak nie możesz zdecydować, to zobacz, co Ci będzie wygodniej używać, co dziecku będzie bardziej pasować i w razie potrzeby wysyłasz tż do sklepu i jest Wg mnie rożek i tak jest góra tylko na kilka tygodni, ale chcę go mieć, bo można w niego bardziej opatulić dziecko, a np. moje dzieci po porodzie szybko marzły i opatulałam je w rożek i do tego jeszcze kocyk nieraz na wierzch kładłam, bo jeszcze karczek był zimny.
no właśnie mama mi mówiła ze i tak kocykiem albo kołderką sęi ten rożek z bobasem przykryje bo może mieć karczek chłodny..

oglądałam rożek w komisie ok 12-20 zł... szczerze wole nowy z Pepco
kombinezon też był mało szałowy za bodajże 40 zł.. to wole dolozyć 20 zl i mieć nówkę

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

aa i rajtuzy ciążowe kupiłam jedne ciensze, drugie czarne grubsze

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Dziewczyny a kupujecie dla siebie piżamę z rozpinaną koszulką czy koszulę nocną??
Stary 2016-09-13, 21:14   #2357
soulie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez PaniMigdalek Pokaż wiadomość
U mnie ostatnio jak nie urok to sraczka...
Najpierw kłótnia za tż, potem brak kasy z zusu a dziś mieli przyjechać chłopaki nosić meble to im się bus popsuł w trasie i nawet nie dotarli! :/
Tż pojechał po drugi bus i szukać pomocników, bo wszystko spakowane i trzeba przewieźć.
A zus twierdzi że dokument im wczoraj dotarł wiec w ciągu 30 DNI powinni wypłacić za SIERPIEŃ. To mają już 2 miechy do zapłaty, bo wrzesień też dostali.
Matko, padam na pysk a tu jeszcze parę godzin noszenia mebli z 4 piętra a potem poukładanie chociaż najważniejszych rzeczy tam

Monika0185 ja też czuję czasem jak kopie w materac, fajne gilgotanie takie, mizianie...

Soulie ja nir puszczam ze słuchawek, tylko czasem z głośników. Jestem pewna, że to słyszy
Masakra

Cytat:
Przy mikserze nie zauważyłam, ale zawsze jak wezmę laptop na kolana, to młody kopie w niego ile wlezie. Zastanawiam się, że w takim razie Miś Szumiś będzie go uspokajał, czy wręcz odwrotnie
Moja też zaczyna kopać jak kładę laptopa na kolanach

Puściłam małej mój ukochany soundtrack z interstellara i zrobiła się zdecydowanie bardziej aktywna. Nie wiem tylko teraz czy to dobrze czy źle Na razie z głośników, bo jakoś boję się tych słuchawek.
soulie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 21:18   #2358
kamisha
Zakorzenienie

ja puszczam muzykę ale tylko z głośników w aucie tez staramy się słuchać np. radia

mój mąż kiedyś jak puścił muzykę z jakiegoś filmu to pies zaczął skomleć ^^

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

mój w laptopa nie wali xD moze będzie spokojnyyy
Stary 2016-09-13, 21:20   #2359
ewelinuus
Zadomowienie

Cytat:
mi dzisiaj moja mama powiedziała ze ja spać w śpiworku nie chciałam ^^
aa i kupiłam cudne buciki w komisie jutro zrobie fotkę przy dziennym świetle

obkupione wracamy do domu z mamą i tata mówi to pokażcie co tam kupiłyście no i zaczęłyśmy mu pokazywać a po chwili dobra już mi się oglądac nie chce xD
i jak to dogodzić ważne ze piwo i fajki mu kupiłyśmy hehe ^^

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

no właśnie mama mi mówiła ze i tak kocykiem albo kołderką sęi ten rożek z bobasem przykryje bo może mieć karczek chłodny..

oglądałam rożek w komisie ok 12-20 zł... szczerze wole nowy z Pepco
kombinezon też był mało szałowy za bodajże 40 zł.. to wole dolozyć 20 zl i mieć nówkę

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

aa i rajtuzy ciążowe kupiłam jedne ciensze, drugie czarne grubsze

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Dziewczyny a kupujecie dla siebie piżamę z rozpinaną koszulką czy koszulę nocną??
Ja kupuję koszule bo pizam nie lubię
ewelinuus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 21:22   #2360
kamisha
Zakorzenienie

chciałabym dziecku puszczać płytę" the best of kids"
świetna jest, kupiliśmy niby dla jakiegoś dziecka z rodziny i potem stwierdziliśmy ze sobie zostawimy

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
Napisane przez ewelinuus Pokaż wiadomość
Ja kupuję koszule bo pizam nie lubię
a nie boisz się ze będzie Ci zimno??
bo ja jestem zmarzluch straszny i no się zastanawiam
koszule mi się bardziej podobają
Stary 2016-09-13, 21:27   #2361
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Ja kupuje koszule, w spzitalu podobno zalecana bo podwozie powinno się wietrzyć a do domu jak już bedzie wszystko zagojone to wole spodnie
Stary 2016-09-13, 21:32   #2362
kamisha
Zakorzenienie

aaa to dobrze wiedzieć to kupie i to i to
na zmianę ^^

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

a macie jakieś koszule na oku w dobrej cenie i w miarę ładne ?
Stary 2016-09-13, 21:38   #2363
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Cytat:
aaa to dobrze wiedzieć to kupie i to i to
na zmianę ^^

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

a macie jakieś koszule na oku w dobrej cenie i w miarę ładne ?
ja bede takie 2 zamawiac chyba bo po co wydawac wiecej http://allegro.pl/koszula-nocna-ciaz...783621114.html
Stary 2016-09-13, 21:39   #2364
LuckySparkle
Zadomowienie

Mi mama powiedziala, ze wszyscy w domu sie na rozkach wychowalismy i tez chce rozek.

Po pracy zjadlam obiadek i padlam spac. Obudzila mnie trzaskajaca burza. Nie znosze piorunow.

Ja zamówiłam.sobie na ebay 2 koszule do karmienia i 2 kupila mi tesciowa wiec mysle, ze wystarczy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
LuckySparkle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 21:55   #2365
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze waży, tzn mierzy poszczególne partie ciała. Kurcze powinna też to zrobić bo przecież to sprawdzenie czy dzidziuś rośnie odpowiednio.
Stary 2016-09-13, 22:06   #2366
ewelinuus
Zadomowienie

Cytat:
ja bede takie 2 zamawiac chyba bo po co wydawac wiecej http://allegro.pl/koszula-nocna-ciaz...783621114.html
Podobne bede zamawiac
Nie no zimno chyb nie teraz jak bylam w szpitalu u tej koleżanki to tam bylo goraco strasznie
ewelinuus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 22:14   #2367
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
oo ogladalam je na all
Cytat:
Napisane przez ewelinuus Pokaż wiadomość
Podobne bede zamawiac
Nie no zimno chyb nie teraz jak bylam w szpitalu u tej koleżanki to tam bylo goraco strasznie
to moze nie zmarzne hehe

Stary 2016-09-13, 22:16   #2368
kociulek
Zakorzenienie

Cytat:

Staram się unikać piżam, bo mi się w nich poci no i na położnictwie, przynajmniej u mnie, gonią za piżamy.
Pomimo, że też jestem zmarzluchem, to koszula musi być u mnie z krótkim rękawem (z długim mi za gorąco, a na ramiączkach za zimno - no nie dogodzić )
Ja kupiłam taką z krótkim rękawem. Nie jest ona rozpinana tylko na gumeczce, ale wiem, że rewelacyjnie sprawdza się przy karmieniu
I taką. Rękaw ma 3/4, ale uznałam, że jak będzie mi za gorąco, to teściowa mi obciacha

My + A + K +
kociulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-13, 22:27   #2369
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Staram się unikać piżam, bo mi się w nich poci no i na położnictwie, przynajmniej u mnie, gonią za piżamy.
Pomimo, że też jestem zmarzluchem, to koszula musi być u mnie z krótkim rękawem (z długim mi za gorąco, a na ramiączkach za zimno - no nie dogodzić )
Ja kupiłam taką z krótkim rękawem. Nie jest ona rozpinana tylko na gumeczce, ale wiem, że rewelacyjnie sprawdza się przy karmieniu
I taką. Rękaw ma 3/4, ale uznałam, że jak będzie mi za gorąco, to teściowa mi obciacha
Bardzo ładne koszule
Stary 2016-09-13, 22:34   #2370
kociulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika0185 Pokaż wiadomość
Bardzo ładne koszule
Dzięki
To ty Monia masz chyba z Italiana koszule, prawda?
Upatrzyłam sobie jedną, ale póki co nie mogę jej u siebie nigdzie znaleźć Lubię tą firmę, nawet dzieciom od nich kupuję. Jeszcze poszukam, najwyżej na necie zamówię. Mówiłam, że 2 mi wystarczą, ale tego nigdy dość

My + A + K +
kociulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości