![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Dlaczego ludzie opuszczają Polskę?
Cytat:
Co do wykształcenia to nie ma reguły....są osoby bez studiów, które mają swoje firmy i radzą sobie bardzo dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201610130935 Czas edycji: 2016-09-15 o 15:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
BAN stały
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;65325421]Serio?! Skad te dane?[/QUOTE]
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS Może nie w każdym roku najdłużej w Europie, ale jesteśmy w czołówce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to o czym piszesz to wybacz, ale to są mity drapieżnego kapitalizmu rodem z USA czyli z kraju, gdzie jest największy odsetek skrajnie ubogich wśród ludzi, którzy pracują. I to czasem na kilka etatów. Jeśli system zakłada, że masz być tanim niewolnikiem to choćbyś na głowie stanęła i ambicje miała nie wiem jakie to i tak najwyżej się fizycznie wykończysz, a nie poprawisz swoją sytuację bo system takiej opcji nie dopuszcza. ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Właśnie słucham w radiu i a propos słyszę, że Polacy po Korei Południowej spędzają najwięcej czasu w pracy i że już dawno przeskoczyliśmy Japonię i Chiny pod tym względem. I ktoś jeszcze pyta dlaczego ludzie uciekają z Polski. ![]() A audycja z radia tok fm z tej godziny jeśli kogoś interesuje.
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla jednych zaradność to posiadanie 3 kamienic i własny biznes a dla innych praca na 2 etaty i zapewnienie bytu dzieciom. Uwielbiam ten wizażowy trend. Wystarczy włożyć więcej wkładu, bo ja potrafię, bo da się, bo można, trzeba chcieć. Nie każdy jest w stanie wyuczyć się na prawnika, bankiera, lekarza, informatyka czy wojskowego. W społeczeństwie mamy też masę kasjerek, zamiataczy ulic, ludzi tankujących paliwo na stacjach, salowych i innych, pań w okienkach na poczcie którzy pracują uczciwie i są równie potrzebni w społeczeństwie jak ci "zaradni". Jeśli pracują uczciwie i odprowadzają lwią część swojego wynagrodzenia państwu to dlaczego to państwo ma im nie pomóc? Trzeba ale liczyć siły na zamiary. Żaden z moich znajomych "zagranico" nie dostał niczego na tacy, musiał ciężko pracować, nieraz ciężej niż w Polsce. Myślałam, że mit krainy miodem i mlekiem płynącej już minął. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mówię tu o wszystkich, ale niestety taki obraz kreują ludzie, dla których jedynym celem życia jest chlanie piwa, szpanowanie przed innymi, mycie garów dla męża albo oglądanie TVNu lub TRWAM. Cytat:
Moi dziadkowie oraz rodzice po II WŚ stracili wszystko a teraz są (nie chwaląc się) bardzo dobrze zarabiającymi lekarzami. Da się ? Da się....wbrew pozorom system nie jest taki okrutny i nie trzeba urodzic się z "błękitną krwią" aby mieć szansę na pozycje i wysokie zarobki. Edytowane przez KontrowersyjnaBaba Czas edycji: 2016-09-15 o 15:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2016-09-15 o 15:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Kocham Polske i Polakow, jednak jest to milosc bez wzajemnosci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla Ciebie to chyba są tylko skrajności - albo jesteś Billem Gatesem albo Januszem, chlejącym Komandosa spod mostu. Znam mnóstwo norlanych, zwykłych osób, które nie miały wielkich ambicji (chodzi o karierę), wyjechały za granicę i....radzą sobie - spłacają domek, założyły własny biznes, zaczęły od garów, a teraz pracują w biurze etc. W Polsce, żeby godnie żyć musisz być chyba programistą. Problem jest taki, że nie wszyscy mogą być programistami - potrzebni są też sprzedawcy w sklepie, kwiaciarki, sprzątaczki. I ta sprzątaczka też ma prawo do godnego życia, zarobków, które pozwolą jej w miarę przyzwoicie żyć, a nie ledwie bytować. Skoro za granicą jest taka możliwość, to czemu ma z niej nie korzystać? Moja znajoma pracuje jako obsługa kina w UK. Może normalnie wynająć pokój, żyć i jeszcze sobie odkłada. A że w mediach o stereotypach jest najgłośniej? ![]() Edytowane przez 201610130935 Czas edycji: 2016-09-15 o 15:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z kolei dla innych celem życia jest np. założenie rodziny, a ciężko jest się zdecydować na dziecko, gdy para zarabia łącznie 4000zł i wynajmuje mieszkanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
To, że ktoś swoją karierę zawodową zaczyna od najniższych zarobków chyba nie jest niczym nienormalnym albo dziwnym. Z tego co wiem już przed 18-stką po szkole lub w czasie wakacji można roznosić ulotki za stawkę 5 zł/h.
Najważniejsze jest to co z daną pracą zrobi człowiek bo jeśli będzie na stanowisku sprzątaczki oczekiwać awansu oraz podwyżki to chyba urodził się w innym świecie. Najważniejsze jest zdobywanie doświadczenia zawodowego. Problemem studentów jest to, że myślą że robiąć inżyniera/magistra świat stanie dla nich otworem i będą zarabiać kokosy. Ja pomimo cięzkich studiów pracuję w weekendy oraz teraz w okresie wakacyjnym jako kelnerka + wolontariat (na medycynie daje on bardzo dobre doświadczenie zawodowe mimo, że jest za darmo) oraz jako hostessa gdy są jakieś zlecenia lub większe targi. Jeśli ktoś od najmłodszych lat nie imał się do pracy tylko uczył się i imprezował to niech potem nie dziwi się, że ma problem z uzyskaniem stażu lub jakiejkolwiek pracy. Jeśli chodzi o mieszkanie to można wynająć pokój, akademik lub korzystać z mieszkania u rodziców i odkładać pieniądze na przyszłość już za młodych lat. Edytowane przez KontrowersyjnaBaba Czas edycji: 2016-09-15 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
wysłane telepatycznie
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
W Stanach godnie żyć jest ciężko. Nikomu nie polecałabym emigracji do USA mając do porównania zachodnią Europę. Opieka medyczna jest potwornie droga, bo i tak zawsze płacisz z kieszeniu własnej, nawet pomimo ubezpieczenia. Przykład: mój mąż miał wypadek samochodowy, nic mu się nie stało. Parę dni po wypadku zaczął odczuwać bóle pleców. Trafiliśmy do szpitala, gdzie zrobiono rentgen tychże okolic. Rentgen, nie MRI czy CT czy cokolwiek takiego. Rentgen, czyli tanie i proste badanie. Mąż dostał rachunek ze szpitala - my płacimy 800 usd. Bez ubezpieczenia kosztowało to prawie 3000 usd, ubezpieczenie pokryło większość. Takie są ceny.
Mój mąż ma osobną kartę, gdzie zbiera pieniądze na same usługi medyczne. W Stanach ZAWSZE musisz mieć finansową poduszkę bezpieczeństwa, bo nie ma tak, że za coś nie zapłacisz. Zapłacisz, nawet z ubezpieczeniem. Stąd gros ludzi nie dostaje prawidłowej opieki medycznej, albo np. nie chodzi do lekarza regularnie, albo omija przepisane dawki leków, bo ich zwyczajnie nie stać. 800 usd to prawie dwa razy więcej, niż wydajemy na jedzenie w ciągu miesiąca. To naprawdę kupe kasy. A to za obiektywnie tanie i bardzo proste badanie. Gdybyśmy mieli MRI zamiast rentgenu, przykładowo, albo gdyby mąż wymagał hospitalizacji czy czegokolwiek takiego, to płaciliśmy tysiące dolarów. Mając jedno z lepszych ubezpieczeń w kraju, oferowane przez jego pracodawcę (które zawiera w sobie np. dental, czyli ubezpieczenie dentystyczne etc). Ludziom się wydaje, że w Stanach ubezpieczenie prywatne wygląda tak jak prywatne w Polsce - płacisz trochę kaski i masz mnóstwo diagnostyki i specjalistów za darmochę. Nie, tu kwoty są absolutnie nieporównywalne. I mnie to przeraża osobiście. I uważam, że dużo emigrantów po prostu się właścicie nie zabezpiecza, stąd historie o bogatym wujku z Ameryki, ale jak bogatego wujka rak żołądka trafi, to już jest spora szansa na finansową mogiłę. Tu w Stanach wydaje mi się, że ciężko się dorobić ORAZ przekazać majątek dzieciom - głównie dlatego, ze potrzebujesz naprawdę mnóstwo pieniędzy na usługi medyczne, zwłaszcza w starszym wieku. Za to dobra konsumpcyjne są tańsze, co niektórym może się wydawać atrakcyjne - ciuchy, kosmetyki etc, elektronika. Na to ludzie patrzą, by zachwycać się Stanami, nie patrząc na np. koszta opieki nad dzieckiem (horrendalne - na tyle, że część kobiet rezygnuje z pracy zawodowej, bo wychodzi je to taniej niż kontynuowanie pracy zawodowej i opieka nad dzieckiem), edukacja, opieka zdrowotna etc. W Polsce są naprawdę fajne żłobki państwowe czy wysoka jakość szkół państwowych. W Stanach dużo więcej zależy od Twojego statusu, gdzie mieszkasz (zwłaszcza biorąc pod uwagę inherentną rejonizację edukacji). Jest większa nierówność społeczna, etniczna. IMHO to nie jest najlepszy kraj do życia.
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już w liceum powinno się odkładać pieniądze na mieszkanie? Czy młode lata to są studia i rezydentura, czyli przedział 19-30? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Najważniejsze, że robię "COŚ". Nie siedzę na 4 literach, ale "COŚ" robię i to "COŚ" bardzo dużo w CV daje i to wszędzie....czasem doświadczenie zawodowe jest ważniejsze niż wykształcenie. Mam kumpelę, która już w czasach szkolnych programowała i robiła projekty jako freelancerka i zarabiałą gorsze. Teraz jest w moim wieku i jest menagerem w IT. Na mieszkanie w czasie LO odkładać to za wcześnie, ale np. na wynajem+kaucję własnego pokoju lub stancji głupim pomysłem nie jest. Dobrym pomysłem jest też dobra lokata lub konto walutowe - regularnie wpłacasz i po tych paru latach zwraca Ci się to co odłożyłaś oraz procent ![]() Edytowane przez KontrowersyjnaBaba Czas edycji: 2016-09-15 o 15:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Dlaczego ludzie opuszczają Polskę?
Cytat:
To prawda tak tutaj jest ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Moj byly maz chorowal w Stanach na raka-malo brakowalo abysmy poszli z torbami-mimo ubezpieczenia.To bylo jeszcze przed obamacare(ktore moim zdaniem jest smiechu warte) i wtedy gdy dyskriminowani byli ludzie z pre existing condition ![]() Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2016-09-15 o 16:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
ja w życiu uczyłam się lub byłam na dłuższych wolontariatach w trzech europejskich krajach. obecnie też jestem za granicą, wynajmuję mieszkanie. i po raz kolejny, mimo że sam pobyt mi się podoba i zobaczyłam mnóstwo pięknych miejsc, z przyjemnością wrócę do Polski. mimo że widzę jej wady.
1. może to dziwne, ale wyłącznie za granicą spotkałam się z brakiem szacunku wobec kobiet, wulgarnymi tekstami na ulicy, panami z Maroka/Libii, którzy "braliby" wszystko, co się rusza. serio. nie wiem, czy to fart, ale w Polsce nigdy, przenigdy, nie byłam ofiarą tego typu przemocy seksualnej (pierwszy raz w życiu przydarzyło mi się to w Paryżu) i nigdy nie byłam dyskryminowana ze względu na płeć. również przez środowiska związane z Kościołem Katolickim. inna sprawa, że pewnie to nie jest reprezentatywne, bo obracam się w specyficznym środowisku. jednak przekazuję moje doświadczenia. 2. bardzo cenię w Polsce poziom studiów wyższych. i sposob kształcenia, a także poziom wiedzy o świecie młodych Polaków. oczywiście pewnie gdybym studiowała na Harvardzie, też nie miałabym powodów do narzekań. ale studiowałam we Włoszech i to, jak bardzo olewany jest student przez pracownikow akademickich i jak mało jest praktycznej wiedzy na kierunku, który tego bezwzględnie wymaga, wola o pomstę do nieba. 3. mnie ruszają mecze polskiej reprezentacji i wzruszam się przy "Panu Tadeuszu". ![]() 4. lubię moje miasto, a Tatry to najładniejsze góry. podsumowując, raczej nie planuję na stałe mieszkac za granicą. na pewno będę jeszcze wyjeżdżać na jakieś staże, praktyki, bo lubię zwiedzać świat i uczyć się języków, ale te wyjazdy nauczyły mnie, że kazdy kraj ma swoje problemy. przykro mi też, gdy widzę Polaków, którzy pracują za granicą poniżej swoich kwalifikacji, gnieżdżą się w jakichś norach, a wszystko po to, by przywieźć do domu, koniec końców, marne grosze, które zaraz sie rozpłyną. a żeby nie było tak jednostronnie, to uważam, że nasz kraj jest w złej sytuacji ekonomicznej. 500+ to fajny pomysł, ale nas na niego nie stać, zwłaszcza w parze z populistycznym obniżeniem wieku emerytalnego. a co do lekarzy - po 7 latach ciężkich studiow zarabiają 2500 zł. przy czym muszą sami płacić za drogie podręczniki do specjalizacji (polskich brak - kupują amerykańskie za kilkaset dolarów) i za kursy specjalizacyjne (kilka tysięcy złotych jeden kurs). lekarzy w Polsce dramatycznie brakuje, stąd kolejki, cztery dyżury pod rząd (to nie pazerność, tylko często brak personelu), nagminne jest to, że na poczatku specjalizacji, wbrew prawu, zostają sami na dyżurze. i są cholernie przemęczeni. już nie mówiąc o tych, którzy są zmuszeni do robienia specjalizacji na wolontariacie. jasne, lekarz koło 50 ma się swietnie. ale to trochę wczesniej zwykle chce się kupować mieszkanie/zakładać rodzinę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem z rodziny prawników i o ścieżkach rozwoju po prawie do niedawna wiedziałam znacznie więcej niż o stażach, rezydenturach, wolontariatach, specjalizacjach, itp. w medycynie, mimo że mnie to totalnie nie interesowało. Samo przyszło, z obserwacji, mimochodem. Dzieci lekarzy zapewne mają tak samo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się absolutnie, tu gdzie żyje jest super drogo i ogólnie ciezko. Trzeba znaleźć na prawdę dobra prace, żeby żyć spokojniej. Rozważam poważnie powrót do Niemiec po studiach, ew. inny kraj. Jak byliśmy na południu, w Tennessee, Georgia, Arkansas znajomi stamtąd mówią, że jest tam latwiej. Życie jest dużo tańsze, ale i mentalność trochę inna. Co do lekarzy to nie wiem, do tej pory nie musiałam płacić, chodzę do kilku różnych, ale kto wie kiedy będę musiała zacząć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Odniosę się do wypowiedzi w wątku, nie bezpośrednio tematu, bo przeczytałam wątek i coś mnie dziwi.
Jaka jest logika w zwiększaniu wynagrodzenia osobom, wykonujacym prostsze prace? Mam na myśli takie "zawody", które może wykonywać właściwie każdy, bez nauki, wysiłku intelektualnego, typu na przykład kasjerka. Jeśli mówimy o godziwej płacy za pracę to powinny wzrosnąć place ogólnie - dla każdego, co wynikałoby z lepszej kondycji gospodarcze, a ta jak wiadomo jest taka sobie, nie jesteśmy zbyt bogatym krajem. Zostanie specjalistą w wymagającej dziedzinie wymaga wielu lat nauki, systematycznej pracy, wysiłku, a także wyrzeczeń. Nikt nie powiedział, że życie jest sprawiedliwe, bo nie jest. Dlaczego Państwo ma wspierać mniej zaradnych życiowo zamiast motywować do większego ogarnięcia się. ![]() ![]() Zeby nie było - mowie to z punktu widzenia osoby wynajmującej lokum i nie zarabiającej kokosów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo te kasjerki też są potrzebne. I też powinny móc się utrzymać oraz mieć, co włożyć do garnka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Nie twierdzę, że nie. Zwracam tylko uwagę, że nie można tych zarobków zrównać np. z inżynierem budownictwa, czyt. magicznie podnieść płacy np. kasjerkom, a resztę zostawić, bo za mało zarabiaja. Dysproporcja jest potrzebna ze względu na: wysiłek wlozony w zdobycie zawodu, konieczność dokształcania się w trakcie jego wykonywania, odpowiedzialność, stres i tak dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Czy coś w fakcie, że języki mają różne gramatyki cię dziwi?
---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Cytat:
A w tym momencie państwo ma politykę dania biednym, żeby poczuli się bogaci i głosowali. A ekonomia to wredna bicza i nie chce dać zrobić z siebie panny lekkich obyczajów.
![]() |
![]() |
#115 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
W tym kraju: - całkiem na serio rozważa się łamanie praw człowieka (kwestia całkowitego zakazu aborcji). - zarobki są beznadziejne i zbyt małe w stosunku do kosztów życia. Większość ludzi zarabia poniżej minimum pozwalającego zapewnić naprawdę godne życie. - płacę podatki nie wiadomo na co. Służba zdrowia nie działa, emerytury nie dostanę, koleje państwowe to jakaś kpina, o Poczcie Polskiej aż wstyd wspominać itp. Aż nie chce mi się dalej wymieniać. Większość moich powodów już wypisali inni. Miałam okazje dłuższy czas przebywać w bogatych krajach Europy zachodniej i nie znajduję absolutnie żadnego powodu, by mieć do Polski jakiś sentyment. Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...alcicieli.html A niebawem ma wejść słodkie nowe prawo, które zabroni ci usunięcia ciąży z gwałtu. [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;6532630 1] Uwielbiam ten wizażowy trend. Wystarczy włożyć więcej wkładu, bo ja potrafię, bo da się, bo można, trzeba chcieć. Nie każdy jest w stanie wyuczyć się na prawnika, bankiera, lekarza, informatyka czy wojskowego. W społeczeństwie mamy też masę kasjerek, zamiataczy ulic, ludzi tankujących paliwo na stacjach, salowych i innych, pań w okienkach na poczcie którzy pracują uczciwie i są równie potrzebni w społeczeństwie jak ci "zaradni". Jeśli pracują uczciwie i odprowadzają lwią część swojego wynagrodzenia państwu to dlaczego to państwo ma im nie pomóc?[/QUOTE]Też mnie to rozwala. Ktoś musi wykonywać też te proste prace, a wykonując je często nie można się już bardziej starać. Bo nie ma w czym. Dziwnym trafem na zachodzie pracując w takich zawodach można normalnie żyć. W Polsce nie można. Największy szok przeżyłam gdy odwiedzałam jedną osobę z mojej rodziny, która jest szeregowym mechanikiem u prywaciarza na totalnym zadupiu w Belgii. Jest w stanie wynajmując sobie 4-pokojowe mieszkanie i oprócz siebie utrzymuje jeszcze 2 osoby. I tu wcale nie chodzi o to ile zabiera państwo, ale co z tym robi. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Najbardziej logiczne jest marudzenie na 500+ przy jednoczesnym zachwalaniu świadczeń w innych państwach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
on tired little feet
|
dziwi mnie że używając języka ojczystego zwracasz świadomie uwagę na gramatykę i na jej "nieciekawość"
![]() |
#120 |
Wizażowy Kot Igor
|
To dziecko prawdopodobnie nie będzie już polskim obywatelem a poddanym brytyjskim (w przypadku UK). To dziecko ma być przede wszystkim normalnym, dobrym człowiekiem realizującym własne plany i potrzeby a to, jakiej jest narodowości-czy to serio priorytet człowieczeństwa i wychowania?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.