![]() |
#1471 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. III
Cytat:
"Zacznijmy od początku. O ile konflikt serologiczny jest terminem znanym ciężarnym, o tyle o konflikcie płytkowym – zapewne wiedzą niewiele. Jaka jest różnica? Konflikt serologiczny to szerokie pojęcie. Jednym z nich, powszechnie znanym, jest ten, który dotyczy czynnika Rh i zagraża kobietom Rh ujemnym, które wytwarzają przeciwciała do antygenu Rh obecnego na erytrocytach dziecka. Temu konfliktowi obecnie skutecznie zapobiegamy podając kobietom po ciąży tzw. immunoglobulinę anty-D. Ale są też konflikty serologiczne, dotyczące innych antygenów na krwinkach czerwonych niż antygen Rh. Wbrew powielanym stereotypom, konflikt serologiczny może więc wystąpić u każdej kobiety, nie tylko Rh ujemnej. Konflikt płytkowy jest kolejnym, mniej znanym typem konfliktu – dotyczy, jak sama nazwa wskazuje płytek krwi, nie erytrocytów i prowadzi do małopłytkowości u płodu lub noworodka." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1472 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ten konflikt występuje gdy dziecko odziedziczy po ojcu antygen HPA-1a, ktorego nie ma mama. Antygen ten jest na powierzchni plytek krwi, jak mama go nie ma to zaczyna go zwalczac, czyli wytwarzac przwciwciala, ktore atakują plytki krwi dziecka. Wtedy moze dojść do maloplytkowosci u dziecka. To tak w skrócie o co w tym chodzi. Konflikt serologiczny jest zwiazany z czynikiem Rh i przy pierwszej ciąży raczej nie zagraża. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1473 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
haha boskie ![]() ![]() Cytat:
a tak w ogóle to się zastanawiam, bo z tego co pamiętam to masz płec potwierdzona przez badania z krwi prawda? Lekarz nigdy nie miał wątpliwości co do płci czy po prostu już go nie pyttasz? Powiem Wam, ze ja się tej płci doczekać nie mogę, ale gdzieś tam się obawiam, ze dowiem się, a potem to się zmieni. Na styczniówkach tak było, miała być dziewczynka, a po połówkowych chłopak.
Szymon ![]() Edytowane przez __malaMi__ Czas edycji: 2016-09-19 o 12:04 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1474 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1475 |
Zakorzenienie
|
fakt w tkmaxx tanio nie jest...ale po sezonie latwiej sprzedac niz hm który maja wszyscy
![]() ![]()
#1476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1477 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1478 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1479 |
Raczkowanie
|
Teraz można zrobić obojętnie kiedy.
Do niedawna mówiono, że można robić do 20 tygodnia ciąży bo wtedy badanie było bezpłatne, a po 20 tyg i dla kobiet nie będących w ciąży było płatne. Teraz płatne jest tylko dla kobiet niebędących w ciąży. Badanie można więc i robić po 20 tygodniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1481 |
Raczkowanie
|
Teraz można zrobić obojętnie kiedy.
Do niedawna mówiono, że można robić do 20 tygodnia ciąży bo wtedy badanie było bezpłatne, a po 20 tyg i dla kobiet nie będących w ciąży było płatne. Teraz płatne jest tylko dla kobiet niebędących w ciąży. Badanie można więc i robić po 20 tygodniu. Na wynik czeka się około 30 dni |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1482 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A kobitka od której kupiłam paczke ciuchów miała miec parke, a po porodzie okazało sie ze dwóch chłopaków. Wiec połówkowe to jeszcze pół biedy ![]() Ja też sobie daruje, choc jak czytam to w moim przypadku słusznym byłoby zbadac. Ale z drugiej strony nauczyłam sie nie wyszukiwac sobie chorób. Wystarczy mi tego co mam, a póki ciąża przebiega prawidłowo to nie bede sie niepotrzebnie nakrecac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1483 |
Wtajemniczenie
|
To u mojej sluchaczki, od 12 tyg miał być chlopiec. Każde USG potwierdzało chlopca. Urodziła się dziewczynka
![]() Rodziła w maju ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1484 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja zrobiłam bo stwierdziłam, że nic nie zaszkodzi zrobić takie badanie skoro jest taka możliwość. Jeśli wiem o badaniu, które jest całkowicie bezpłatne, dostępne i nieinwazyjne, a później by się okazało że przez moje "niechcenie" dziecko mogło akurat na to zachorować albo umrzeć to bym miała wyrzuty sumienia do końca życia. Ja się nie nakręcam chorobami i nie wyszukuje nowych chorób. Choroba płodu pojawia się bez żadnych objawów u matki.Ale tak jak napisałam to decyzja indywidualna każdej kobiety. Edytowane przez Basiak89 Czas edycji: 2016-09-19 o 12:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1485 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To mi właśnie uświadomiło, że nie ma co czekać za długo z L4. Za dużo wydatków maluszkowych na takie błędy finansowe w pracy ![]() Teraz od czwartku wybieram się na 2tygodniowy urlop ![]() ![]()
![]() |
#1486 |
Wtajemniczenie
|
hejo!
Obiecałam, że wrzucę fajną stronę z aktualnymi promocjami na mleko i pieluszki - http://mlekoipieluszki.pl/pieluszki enjoy! Nie wiem o czym mowa jak piszecie o powiekszających sie stopach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mi gin powie o tym badaniu to je zrobię, jeśli nie to sama nie będę się nie wiadomo czego doszukiwać. Ufam mojemu lekarzowi i jakby uznał, że coś jest konieczne to by mnie wysłał na dodatkowe badania.
![]() |
#1488 |
Raczkowanie
|
Cytat:
Napisane przez Basiak89 ![]() To decyzja indywidualna każdej kobiety. Ja zrobiłam bo stwierdziłam, że nic nie zaszkodzi zrobić takie badanie skoro jest taka możliwość. Jeśli wiem o badaniu, które jest całkowicie bezpłatne, dostępne i nieinwazyjne, a później by się okazało że przez moje "niechcenie" dziecko mogło akurat na to zachorować albo umrzeć to bym miała wyrzuty sumienia do końca życia. Ja się nie nakręcam chorobami i nie wyszukuje nowych chorób. Choroba płodu pojawia się bez żadnych objawów u matki.Ale tak jak napisałam to decyzja indywidualna każdej kobiety. Jak na moje to wkraczamy w niebezpieczne rewiry straszenia. Jak mi gin powie o tym badaniu to je zrobię, jeśli nie to sama nie będę się nie wiadomo czego doszukiwać. Ufam mojemu lekarzowi i jakby uznał, że coś jest konieczne to by mnie wysłał na dodatkowe badania. __________________" Basiak89 Jakie straszenie?? Ja nie zostałam skierowana na to badanie bo coś u mnie jest nie tak. Ja dostałam tylko informację od lekarza, że mogę zrobić to badanie bo akurat ten lekarz pracuje w ośrodku gdzie takie badanie wykonują. (w moim mieście są tylko dwa takie laboratoria) Sporo lekarzy nie wie nawet o istnieniu takiego badania, a nawet w wielu miastach nie da się tego badania wykonać. Żadnego straszenia tu nie ma. Napisałam na forum, żebyście wiedziały, że jest możliwość bezpłatnego zrobienia takiego badania i napisałam tylko moje odczucia i odpowiedź co do wyszukiwania sobie chorób. Ale widzę, że nie ma sensu pisać i kogoś o takiej możliwości informować- ale przynajmniej mam spokojne sumienie bo akurat może ktoś dzięki tej informacji i takim badaniom będzie w przyszłości uratowany. Posumowanie: chcesz to rób nie to nie. Edytowane przez Basiak89 Czas edycji: 2016-09-19 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#1489 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale dla innych...jeśli jest bezpłatne to nic nie szkodzi... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1490 |
Zakorzenienie
|
Właśnie wróciłam z Lidla. Dwie sukieneczki i 2pak bodziaków upolowałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1491 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Czyści się wszystkim, co jest przeznaczone do zamszu. Ja zawsze przed zimą najpierw szczotkuję buty, a potem impregnuję. Jeszcze w trakcie czasami spryskam tym impregnatem. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1492 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Informacja zawsze cenna, a wiadomo, że każdy postąpi tak jak sam uważa ![]()
![]() |
#1493 | |||||
Zakorzenienie
|
Dziękuję. Cieszę się,że Wam się podoba. Zamawiałam od tego sprzedawcy
http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=27465216 dużo fajnych wzorów mają Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() coś mało Cię ![]() ja dziś się czuję mega senna. Zrobiłam sobie drzemkę od 11-12.30. Zaraz muszę jechać o córe do przedszkola ![]() Cytat:
![]() kciuki za wizytę wpadaj do nas częściej
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1494 |
Zakorzenienie
|
Basiak89, MartaMagda szefowa zarządza
![]() Basiak dziękujemy, że podzieliłaś się z nami informacją, jeśli którejś z dziewczyn się przyda to będzie super. Wiadomo, że to dla chętnych. Jak ktoś się zainteresuje to na najbliższej wizycie warto zasięgnąc opinii lekarza prowadzącego ciążę ![]() Na marginesie, ja nic dodatkowo nie badam, mi starcza tego co mi gin z endokrynologiem zlecają, już i tak jest tego pod samiusieńki sufit ![]()
#1495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1496 |
Zakorzenienie
|
gratki, mi się nie chciało iść
#1497 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1498 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1499 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1500 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie no żarcik ![]() Just, kupiłaś sukienkę z króliczkiem indianką? ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.