|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 |
Raczkowanie
|
Dot.: Maturzystki 2008 :) Prezentacje maturalne
Ja mam temat w sumie tez dosc podobny... "Erotyzm jako siła destrukcji" i nie mam pojecia jakie teksty wybrac... Moze ktoras z Was moglaby mi cos polecic? ( na razie zastanawiam sie nad Naną E. Zoli i nad Jedenascie minut P. Coelho.
A macie literature przedmiotu do swoich tekstow bo ja to z tym mam dosc spory problem poniewaz nic nie potrafie znalezc...
#362 |
Zakorzenienie
|
A wiecie jakie obrazy, rzeźby, filmy są o kobietach demonicznych??
#363 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturka ;]
W mojej szkole mamy ograniczyć się max. do 5 utworów. moim zdaniem powinno ci starczyć. Ja mam muzykę, 3 obrazy, wiersz Twardowskiego, fragment Hioba i krótka lekturę. - Mi stykło
![]()
#364 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Ja mam : Obraz człowieka zlagrowanego w literaturze
Literatura: to : Medaliony Nałkowskiej Inny Świat Grudzińskiego Opowiadania Tadeusza Borowskiego Ale nie mam pojęcia jaką postać opisać z Medalionów i Innego Świata bo nie miałam ich opracowanych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Wtajemniczenie
|
Fajny temat
![]() ![]() ![]() Obecnie piszę prace dla brata i mam pewne pytanie. Temat: Na wybranych przykładach przeanalizuj sposoby kreowania władców w literaturze i w kulturze" Nie chodzi mi o pozycje w literaturze czy też filmy(bo to akurat mam), ale o obraz odnoszący się do tego motywu. Nie mam pomysłu...Pomoże ktoś?
#366 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturka ;]
Cytat:
możesz mieć oczywiście więcej, ale pytanie, czy zdążysz i wyrobisz się w 15 minut prezentacji?! U mnie w szkole biorą różnie ... ja mam na przykład temat aniołów i demonów. kobiet w literaturze i będę miała 4/5 z aniołów i 4/5 z demonów
![]() |
#367 |
Przyczajenie
|
Ja mam temat:" Od kury domowej po kobietę demoniczną. Przedstaw różne wizerunki kobiet w wybranych tekstach literackich".
Macie jakiś przykład na kurę domową ? i napewno femme fatale to nie to samo co kobieta demoniczna ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pewnie wszystkie z Was maja gotowa prace maturalna... a jesli nie to na jakim etapie jestescie? czyli ile stron juz macie?
ja wybralam temat "Problematyka holocastu w literaturze polskiej"
![]() |
#369 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Christa, jedna z głównych bohaterek "Antychrysty" Amelie Nothomb, kobieta demoniczna, bezbłędnie manipulująca całym swoim otoczeniem. Dodatkowo można pokusić się o interpretację tytułu w związku z treścią książki. Bellatrix Lestrange z Harry'ego Pottera, prawdziwa psychopatka, która dąży do celu po trupach (dosłownie) i nie cofnie się przed niczym by osiągnąć swój cel. Można by jeszcze wziąć pod uwagę siostry z "Króla Lear'a" W.Shakespeara, a także "Cudzoziemkę" M.Kuncewiczowej (chodzi mi o Różę Żabczyńską). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Zakorzenienie
|
xmeggy moja polonistka powiedziała, że femme fatale skupia się tylko na mężczyznach, a demoniczna niszczy wszystko w ogół. Ja zaczęłam już pisać ie wstępie podałam pandorę i ewę z bibli ale nie charakteryzowałam ich a w rozwinięciu mam Pandorę, Ldy Makbet, Balladynę, wiersz Przeklęta i operę Carmen, którą opiszę a później puszcze jakiś filmik. Taklą mam koncepcję. No i mam obraz pandory otweirającej puszkę. Myśle że chyba dobrze??
A kurę domową wzięła bym żonę Antka Boryny z chłopów, ona była właśnie taką kobietą "przy garach" choć później ewoluowała, ale też można ją wziąść. A reszte przykadów jeszcze pomyśle ![]()
#371 |
Przyczajenie
|
Taak byliczka też myślałam o żonie Antka jako przykład kury domowej, a i dziękuję !! bo powiem szczerze, że w swojej prezentacji bym połaczyła te dwa wizerunki kobiety demonicznej i fatalnej,a Ty zwróciłas mi na to uwagę
![]() Dziewczyny dzielcie sie pomysłami to sobie wzajemnie pomożemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Przyczajenie
|
A co myślicie o Irnie z dramatu Stanisława Ignacego Witkiewicza „Szewcy” ? może być ona przykładem kobiety demonicznej czy może fatalnej..? bo z rożnych źródeł rożnie ją określają..hmm ja bym ją jednak określiła jako kobiete demoniczną. a Wy ??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Przyczajenie
|
taksobie teraz myśle...że ja już sama niewiem.. trudno mi rozgraniczyć te dwa wizerunki kobiet, (demoniczna i fatalna) ponieważ w różnych źródłach jest inaczej..;/ Tutak ktoś podał przykład Pani Bovary jako wizerunek kobiety demonicznej a ja jednak zaliczyłabym ją raczej jako fatalną.. juz sama niewiem... w miarę prosty temat a sie już komplikuje. Pomocy !!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
Megy najlepiej bierz przykłady takie, które są jednoznacznie określone. Tzn. nie tak
![]() ![]()
#375 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#376 |
Przyczajenie
|
No tak byliczka masz rację.. hmm ale mam inny kłopot kompletnie nie mam pomysłu na prezentacje multimedialną... moze mi ktoś pomoże .. ?
[ Od kury domowej po kobietę demoniczną. Przedstaw różne wizerunki kobiet w wybranych tekstach literackich. ] |
![]() ![]() |
![]() |
#377 |
Przyczajenie
|
Taak byliczka masz racje, ja mam inny problem otóż nie mam kompletnie pomysłu na prezentację multimedialną.. może ma ktoś jakiś pomysł.. ? [ Od kury domowej po kobietę demoniczną. Przedstaw różne wizerunki kobiet w wybranych tekstach literackich].
|
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Zakorzenienie
|
Może np weź jakiś fragment chłopów w ktorym występuje ta zona Antka i jak będziesz miała jakieś inne postać, pokaz slajdów ze zdjęciami. Ale nie wiem jak to zrobi ktoś kto sie zna na tym :P
#379 |
Przyczajenie
|
A moze znacie jeszzce jakies ciekawe wizerunki kobiet ?? cos wstrząsającego może.. nawet kontrowersyjnego ?? w literaturze..
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#381 |
Konto usunięte
|
kurcze widze ze nie tylko ja jedna mam problem z teza... moj temat to : "Różne kreacje narratora i ukształtowania narracji w epice. Omów zagadnienie opierając się na analizie wybranych przykładów literackich." i kompletnie nie mam pomyslu jak moglaby brzmiec moja teza... moje utowry to:
Chłopi Ludzie bezdomni Jadro ciemnosci Pan Tadeusz Nad Niemnem Lalka ale nie potrafie znalezc jakos jednej wspolnej cechy narracji tych utowrow ;/ zwlaszcza ze np zdarza sie ze w jedym utowrze wystepuje kilka rodzajow... Moja polonistka poradzila mi zeby przedstawic to w formie tabeli ale nie umiem jakos pogrupowac tych utworow wg narratorw gdyz jak juz wspomnialam wystepuje ich kilka w jednej powiesci,... bylabym wdzieczna za jakakolwiek pomoc i jakis przyklad moze? |
![]() ![]() |
![]() |
#382 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#383 |
Zakorzenienie
|
Mi też teza uciekła, ale mimo to mam juz napisaną pracę
![]() Mój temat: motywy pasyjne w literaturze i sztuce. Moje utwory i obrazy: Mit o Orfeuszu i eurydyce Hiob Ew.św. Marka - męka pańska Żaden anioł nie pomógł- ks. Jana Twardowskiego Razem z Tobą - ks. J. Twardowskiego Obrazy: "Ukrzyzowanie","Ukrzyzowa nie i opłakanie chrystusa","Żółty Chrystus" I muzyka: "Pasja wg św. Mateusza" J.S.Bacha. A dziewczyny, macie już gotowe plany ramowe prezentacji ? Jak go stworzyć ?
#384 |
Raczkowanie
|
Ja mam impresjonizm w malarswie i literaturze-omów jego funkcje.. Coraz częściej zastanawam sie czy by tej pracy nie kupić. nie wierzę w swoje mozliwość
![]()
#385 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przypadkiem znalazłam ![]()
![]() |
#386 |
Raczkowanie
|
wiesz wdzieczna bym byla za rozszyfrowanie skrotu bo przyznam sie szczerze ze pierwszy raz sie z takim spotkalam... czy chodzi o Biblioteke Narodowa? jesli tak to z jakich wstepow DO bn?
#387 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#388 |
Wtajemniczenie
|
witam
![]() ![]() mój temat to: "rodzice i dzieci - ich związki uczuciowe i konflikty postaw. omów na wybranych przykładach." moja koncepcja jest taka, żeby we wstępie powiedzieć w ogóle co to jest rodzina, jakie pełni funkcje itp (bardziej z punktu socjologicznego i psychologicznego) później chciałabym przedstawić 3 zupełnie różne przykłady relacji rodzicielskich: 1)przykładna miłość rodzic-dziecko, dziecko-rodzic, którzy są dla siebie oparciem i w ogóle wszystko naj ![]() 2)dominacja rodzica nad dzieckiem - przedkładanie swoich wartośći i priorytetów nad dziecka 3)dominacja dziecka nad rodzicem - to samo co wyżej, tylko że w 2 stronę No i później podsumowanie, że relcje są różne i różnie wpływają na życie obojga. Wszystko ładnie i pięknie brzmi, tylko gorzej z tymi przykładami... co do 2) to myślałam o dulskiej, do 3) pasuje mi izabela łęcka...co wy na to? i właśnie kompletnie nie wiem co do 1)...może wy mi coś podsuniecie? i w ogole co myslicie o tym moim "planie" ?? pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
Wtajemniczenie
|
wiec chyba ja dobrze postapiłam bo mam temat Kobieta demon wamp femme fatale w literaturze i sztuce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#390 |
Wtajemniczenie
|
![]()
aaa no i jak macie jakies pomysły dziewvczyny na same wykonanie prezentacji to czekam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:35.