![]() |
#1681 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Do uzależnionych od słodyczy:) Odwyk...!
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() 4 dzień
(od zeszłej soboty przytyłam 0,5 kg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1682 |
Raczkowanie
|
trzeci dzień dzisiaj.
dam radę. no pewnie że dam. ![]() tylko że ponoć w trzecim to kryzys przychodzi? :P jak kiedyś zaczęłam 'bez słodyczy' to trzeciego dnia się poddałam bo nie mogłam nic robić. głupie słodycze. ![]() a zielonej herbaty nigdy nie słodziłam.
![]() |
#1683 |
Przyczajenie
|
Ja też od dziś zaczynam nie jeść słodyczy.
Na razie spróbuje przez 10 dni. Może mi się uda. Najgorszy jest sklepik szkolny, ale najlepiej, to do niego nie podchodzić ![]()
![]() |
#1684 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
trzymam kciuki. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1685 |
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1686 |
Zakorzenienie
|
I ja również podjęłam walkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1687 |
Wtajemniczenie
|
[quote=Evvciaa;6536722]A długo już pijesz? Bo jeśli nie to... przyzwyczaisz się
![]() ![]() ![]() ![]() Evciu moje droga, bez cukru pije ją dopiero 5 dzień ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1688 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1689 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moje początki z zieloną były podobne, a teraz dzień bez zielonej dniem straconym ![]() ![]() 21 dzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1690 |
Zakorzenienie
|
4 dzień już prawie za mną
![]() |
#1691 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Rano na czczo biała, godzinę po śniadaniu zielona, po lunchu czerwona. A pomiędzy rożne smakowe, z imbirem, truskawkowo mietowa, grapefrutowa. Bardzo dużo herbat pije ![]() Gratuluje 3 tygodni bez słodkiego ![]() asiulkaa no nie sądzę, żebyś już dziś zgrzeszyła ![]() Za mną także 4 dzień ![]() Od 2 dni nie mogę nawet skończyć małego jogurtu owocowego, bo mi za słodko ![]()
![]() |
![]() |
#1692 |
Raczkowanie
|
a za mną za chwilę koniec dnia trzeciego! yeeeeee! i nie było masakry. tak!
![]() |
#1693 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny - pogratulować
![]() Ja niestety znów dałam ciała - najpierw zjadłam sporo ciniminisów na sucho, potem 2 kostki czekolady, a potem wieczorem jakiś mini rogalik z nadzieniem nugatowym, pół czekolady, zapiekanka, 2 batoniki muesli... i już sama nie wiem czy coś jeszcze ![]() I podejrzewam, że dzisiaj będzie powtórka, bo spodziewanego okresu ciągle nie ma, humor do dupy, wtorek-środa testy w szkole a do tego pół nocy nie spałam, bo się pochorowałam i ledwo oddycham :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1694 |
Raczkowanie
|
Podziwiam was...!! naprawde!! ale musze powiedzieć że motywujecie!! co do zielonej herbaty no i czerwonejk to bez nich żyć nie umiem!! uzależniona jestem, no to przestaje jeść słodycze, będę sie starć trzymajcie kciuki
![]()
![]() |
#1695 |
Raczkowanie
|
trzymam kciuki za Was wszystkie
![]() mi dziś leci czwarty dzień ;D aż sama jestem w szoku.
![]() |
#1696 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie poddawaj się, będzie dobrze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1697 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
koculek a to każda ma jakieś inne właściwości ? ja zaczęłam pić zieloną bo było zimno i potrzebowałam czegoś ciepłego a nie miałam wtedy nawet takiej zwykłej. słyszałam co prawda o czerwonej, ale mogłabyś mi jakoś to przybliżyć ? bo mnie zaintrygowałaś tymi herbatami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1698 |
Wtajemniczenie
|
Hihih 6 Dzień mija bez słodyczy
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1699 |
Raczkowanie
|
Koculek no fakt :P w ciągu dnia wszystko się może zdarzyć. :P
ale to takie piękne jak na mnie. ;D
![]() |
#1700 |
Zadomowienie
|
dziewczyny właśnie dostałam kawałek ciasta od cioci
![]() i na dodatek mój tata ciągle mi mówi, ze to jest ciasto bez żadnych mas i tylko z jabłkami, boje się, że zaraz polegne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1701 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Herbata zielona różni się od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Częściej jednak produkcja odbywa się mechanicznie. Herbata ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców. Obecnie zielona herbata przeżywa renesans, zwłaszcza w krajach Europy Zachodniej i USA. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Ma także wiele innych walorów profilaktyczno-leczniczych:
Biała herbata powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec rozwinięciu się cząsteczek chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest w głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy. Jest to najdroższy rodzaj herbaty. Mówiąc wprost, są to herbaty najbardziej ekskluzywne. Z natury rzeczy napary tej herbaty są bardzo delikatne i subtelne. Pokrywający pączki i spodnią powierzchnię listków meszek ma specyficzną srebrną, połyskliwą barwę, która przykuwa uwagę. Uważa się, że systematyczne picie białej herbaty, poprzez zawarte w niej bio-związki, skutecznie powstrzymuje rakowe zwyrodnienia komórek. Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85°C. Herbatę tę należy parzyć ok. 5-7 min. Wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe. Herbata pu-erh - jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Junnan w południowych Chinach. O ile herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, o tyle herbata pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu np. czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza. MORDERCA TŁUSZCZU - takim mianem często określa się tą herbate. Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Wyjątkową skuteczność herbaty Pu-Erh w walce z tłuszczem potwierdzają francuskie badania przeprowadzone w jednej z paryskich klinik - 88% pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg. Co ważniejsze spadek wagi się utrzymywał, a wszystko przebiegało przy normalnym sposobie odżywiania. Herbata Pu-Erh atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, dlatego też bez obaw mogą ją pić ludzie, którzy nie należą do osób mających problemy z nadwagą. Właściwości zdrowotne Herbata Pu-erh znana jest także z innych własności. Zawiera wiele związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka. Chociaż smak tej herbaty może niektórym wydawać się przykry i drażniący, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka.
Reszta w skrócie ode mnie: herbata imbiroa ma właściwości rozgrzewające szałwiowa - obniża temperaturę w żołądku miętowa - łagodzi mdłości to tyle ![]() A ja mogę powiedzieć, ze dzień 5 zaliczony ![]()
![]() |
![]() |
#1702 |
Zadomowienie
|
koculek dziękuję
![]() ![]() a u mnie ? ciasto zjedzone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1704 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny..ale ciul ze mnie...2 dni na uczelni bez słodyczy, które zawsze był tam moim jedynym źródłem energi. Taka szczęśliwa byłam jak wróciłam do domu...i co? I kiszka. 2 kawałki ciasta....z bitą śmietaną! Ech...
koculek dzieki za info o heratkach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1705 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, co robicie gdy bierze was ochota na słodkie, a w domu macie tyle słodkiego jakbyscie prowadziły jaką rodzinna cukiernię....? Ja niestety mam tak często, własciwie u mnie w domu nie ma dnia aby nie byo czegos slodkiego....Najgorsze jest to że często nikt tego nie je i potem zbiera sie taka kupa batonow, cukierkow, ciastek, pralinek i wszystkiego co powinno byc zakazane....Ja często mam tak że poprostu nie moge wytrzymać jak na to patrzę, i jem....Czasami mam takie wyrzuty sumienia....i wtedy zaczyna się kolejne postanowienie nie jem słodyczy, i co wytrzymam tydzień, a póxniej coc we mnie pęka, i nie wytrzymuję....Poradzcie co mam zrobic, żeby tak nie mysleć o slodyczach, co zrobic żeby powstrzymac sie od ich jedzenia...Co wy robicie że wytrzymujecie?Prosze o odpowiedź....Bużka...;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1706 |
Wtajemniczenie
|
Mnie za każdym razem jak się chce słodkiego jem jabłko, suszone morele, orzechy, pije wode niegazowaną albo zieloną herbate (bez cukru). Może średnio zaspokajają słodkiego głoda, ale wtedy już zapomina się o cukiereczkach :d A też mam ich w domu mnóstwo
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1707 |
Wtajemniczenie
|
Aaś miałam tej sam problem... Przestałam słodzić zieloną herbate dokładnie 7 dni temu. Z początku to był dramat... Piłam jak lekarstwo jednym duszkiem. Momentami mnie cofało, teraz po 7 dniach, nie jest to już takie przerażające
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1708 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1709 |
Raczkowanie
|
A ja musze powiedziec, ze piję tylko zielone i wylacznie bez cukru....Dla mnie ta herbata ma wtedy jakiś smak, a taka posłodzona to taka jakaś nijaka.....Ale wiadomo każdy pije taka jaką lubi....
![]() |
#1710 |
Raczkowanie
|
A apropo słodyczy, dziękuję za poradę....
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.